Новини от 16.08.2018

comment 0
visibility 285

Очаква се отчет за извършено преброяване на уличните кучета в столицата

Утре, 17 август, в 12.00 ч. експерти от фондация „Четири лапи“ ще представят резултатите от  извършеното наскоро преброяване на безстопанствените кучета на територията на Столичната община. На пресконференцията ще присъства зам.-кметът Йоана Христова. Пресконференцията  ще се проведе в първа зала на Столичната община.

comment 0
visibility 252

Организация на движението за провеждане на футболна среща утре на Национален стадион „Васил Левски”

Във връзка с провеждането на футболен мач утре, 17 август, се забранява престоят и паркирането на автомобили, с изключение на тези на участниците в мероприятието,  както следва:   - От 08.00 до 21.00 часа на 17 август при сектор „Г” на  Националния стадион „Васил Левски” от вход 20 до вход 26.   - От 13.00 до 20.00 часа на 17 август на моста пред Национален стадион „Васил Левски”.   От 17.30 часа на 17 аавгуст до приключване на футболната среща, само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР се забранява влизането на автомобили в двете посоки, с изключение на автобусите на масовия градски транспорт по:   - ул. „Ген. Гурко” между бул. „Васил Левски” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”;   - бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между пл. „Орлов мост” и бул. „Черни връх”;   - бул. „Драган Цанков” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Пейо К. Яворов”.

comment 0
visibility 353

Софиянци недоволстват от незаконен кучкарник в „Драгалевци“

Жителите на „Драгалевци“ са против отглеждането на десетки кучета в частен двор. Става дума за незаконен кучкарник, който според недоволните е източник на всякакви зарази, тъй като вътре не се поддържа хигиена, а повечето от кучетата са болни. Жителите на квартала твърдят, че кучетата от кучкарника се разхождат по улиците и се случва да нападат хора. Денонощно се чува лай, информира sofia.topnovini. Заместник-кметът на район „Витоша“ споделя, че на въпросния адрес е регистрирана  неправителствена организация с име "Да помогнем на животинките в беда".

Реклама
comment 0
visibility 483

Йорданка Фандъкова: В район „Младост“ вече няма недостиг на места в детските градини

Днес, 16 август, кметът на София Йорданка Фандъкова посети новата детска градина 76 в район „Младост“. Г-жа Фандъкова сподели в социалната мрежа, че сградата на градината е пригодена да събере 10 групи и на практика с нея в район „Младост“ вече няма недостиг на места в детските градини. Строителството и откриването на яслени групи ще продължи. Тази година ще се открият още две детски градини в „Драгалевци“ и „Красно село“ и започва строителството на още 9 сгради, които ще са готови догодина. Общо инвестициите в строителство за тези две години са над 31 млн. лв. В последните 10-11 години са построени над 90 нови сгради на детски градини. През 2006 г. в София имаше 32 хил. места в детските градини, а в момента – над 48 хил. Над 16 хил. са новите места, които са осигурени за децата на София, с изключително целенасочена политика за строителство, в което общината инвестира над 179 млн. лв. Кметът на столицата казва, че по този начин отговаря на днешните призиви на един от новите инициативни комитети в сферата на образованието да се започне незабавно строителство. В последните десетина години в София строителството не е спирало. И в момента се строи в районите, за които се твърди, че не се прави – „Младост“, „Красно село“, „Витоша“, „Лозенец“. Г-жа Фандъкова сподели благодарността си към Негово Светейшество българския патриарх Неофит, които даде благословията си два имота на Българската православна църква да бъдат дадени за строителство на училища. Това са кварталите „Манастирски ливади“ и „Витоша ВЕЦ Симеоново“, в които сега ще могат да се построят две нови училища и във „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и нова детска градина. През цялото това време Столичната община работи изключително активно съвместно с родителските организации и те са част към работната група в дирекция „Образование“. Създадена е единна информационна система за записване в детските градини, правят се промени в нея и се определят места за бъдещо строителство. И тази година заедно с родителските организации е разширена електронната система, като към нея се включи и приема на децата с хронични заболявания и със специални образователни потребности. Със заповед на кмета на столицата е създадена работна група, която ще изготви списък на хроничните заболявания, при които децата се нуждаят от допълнителна подкрепа за прием в детска градина. Списъкът със заболявания на Министерство на здравеопазването, който в последните месеци се представя като списък за приемане в детска градина, е списък на заболявания, при които е нужна диспансеризацията, тоест, прием в болница. Проверки на дейността на детските градини се извършват постоянно, и когато някой е извършил нарушения, той си носи вината и санкцията лично.

comment 0
visibility 879

Пожар в бившия магазин "Европа" в кв. Красно село

Читател на Столица.bg подаде сигнал за пожар в бившия магазин "Европа" до 20-то ДКЦ, кв. Красно село. Инцидентът е станал днес в 13:20 часа. За пожара са уведомили две деца, които играели около магазина. Пожарни коли са пристигнали на мястото на инцидента минути след това и са потушили пламъците. Не е установен извършителя на пожара. Очевидецът, Б. Георгиев, писа до нас следното: "Запалиха крадени боклуци пред магазин "Европа" до 20-то ДКЦ. Запалено е и вътре в магазина, видях го с очите си. Пожарната си свърши работата. Преди месец и половина пусках сигнали до Районното и през "Гражданите", и на 112, че е разбит магазинът. Разграбва се и е опасен за децата. Дежурният в 6-то РУ ми каза, че това не влизало в тяхната компетенция. От 112 реакция също нямаше. После пуснах сигнал през приложението "Гражданите". Преди няколко дни ми върнаха отговор, че магазинът е обезопасен. Всъщност само една от вратите е била зазидана, а днес деца забелязаха пожара и едното дори е пострадало от огъня. Все още има няколко разбити входа. Какво трябва да се случи и къде да се подаде сигнал, за да се приключи със случая с апетитния магазин "Европа"? Трябва ли някой да пострада там и да плъзне новина по медиите, за да се задействат отговорните институции? Аз не направих ли достатъчно като гражданин по случая? Днес разходът за данъкоплатеца заради идването на две пожарни коли е минимум 1000 лева по мои груби преценки! Тук живея от близо 40 години. Това винаги е бил хранителен магазин още от Бай Тошово време. Сега апетитите са големи за сградата и мястото, да бъде нещо друго на терена. Убеден съм, че няма да е градинка, залесен парк или спортна площадка." [caption id="attachment_26256" align="alignnone" width="225"] Източник: Б. Георгиев[/caption]

comment 0
visibility 315

В столичния квартал „Орландовци“ е намерен мъртъв 38-годишен мъж

Вчера, 15 август, около 7.00 ч. в квартал „Орландовци“ е намерен убит 38-годишен мъж. От МВР съобщават, че е задържан 38-годишен, за който се предполага, че е съпричастен към престъплението. След като бил подаден сигнал за намерено тяло в квартално помещение, пристигналите на място екипи на полицията и бърза помощ установили, че става дума за мъртъв 38-годишен мъж с множество травми по главата и тялото, информира Днес. Според информацията се касае за нанесени множество удари по жертвата след възникнал скандал между двамата мъже. Очакват се резултатите от аутопсията. Образувано е досъдебно производство под надзора на прокуратурата.

comment 0
visibility 344

Трафикът в „Драгалевци“ се регулира от ново кръстовище

Трафикът в столичния квартал „Драгалевци“ се регулира от ново кръгово кръстовище. „440 000 лева струва изграждането на кръговото на улиците „Папрат“ и „Захарий Зограф“ сподели Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорт в Столичната община, който откри новата придобивка, съвместно с кмета на район „Витоша“ Теодор Петков. С новото кръстовище не само ще се регулират потоците, но и ще бъде убита скоростта, която развиват автомобилите, спускайки се от високата част на квартала. Откриването на кръстовището съвпадна с празника на квартала, както и на Драгалевския манастир. Мненията на жителите на квартала за новото кръгово са различни. Едни смятат, че изграждането му е било напълно излишно, тъй като не е имало задръствания досега и подозират, че всичко е направено за пари. Предпочитат да се направи канализацията от Околовръстния път до центъра Други пък се радват, защото улеснява пресичането. Лошото е, че все още има паркирали коли по тротоарите и майките с колички трудно се придвижват. Кметът на района сподели пред bgnes, че проблемите ще се решават поетапно. Зам.-кметът Крусев сподели, че следващата седмица стартира ремонтът на ул. „Боянска“, но движението там няма да се спира. Очаква се ремонтът да приключи до месец, а до 20 август ще започне и ремонт на отклонението от Околовръстното към Бояна.  

comment 0
visibility 216

Няма влошени показатели на въздуха над София

Кметът на София Йорданка Фандъкова сподели в профила си в социалната мрежа, че данните, получени от експресния анализ на въздуха от мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда към момента не показват превишавания на основните показатели. От вчера по нейно искане се извършват измервания на качеството на въздуха във връзка с подадени сигнали за остра миризма в районите „Подуяне“, „Оборище“ и „Сердика“. Измерванията с мобилната лаборатория продължават и към момента, като към тях се включва и химическата лаборатория на Столичната пожарна. Текат проверки и на данните от шестте стационарни станции на ИАОС на територията на Столична община. За случая са сезирани РИОСВ, РЗИ, СДВР и Столичната пожарна. Екипи на пожарната, съвместно с кметовете на засегнатите райони и екипи на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община извършват обходи за установяване на източника. Координацията на действията на институциите е възложена на кмета на район "Подуяне" г-жа Ева Митова.

comment 0
visibility 348

Тече профилактика на топлопреносната мрежа в 5 софийски квартала

Пет софийски квартала няма да имат топла вода до 26 август заради стартирала профилактика  от 15 август. Някои от тях не са забравили как в най-големите студове миналата година останаха без парно. До 26 август ще се извърши профилактика на мрежата в кварталите "Младост" 1, "Дървеница", "Мусагеница", "Студентски град" и "Витоша", информира Днес. Стартиралата профилактика е задължителна преди започването на отоплителния сезон, за да може максимално да се предотвратят аварии през студените отоплителни месеци.

comment 0
visibility 375

Кметът Йорданка Фандъкова ще посети новоизградената Детска градина 76

Днес, 16 август, от 12.00 ч. кметът на столицата Йорданка Фандъкова ще посети новоизградената Детска градина 76 „Сърничка“. Детската градина ще има 10 групи. Сградата е разположена  в квартал „Младост 4“ на ул. „Детска мечта“20, информират от Фокус.