Новини от 17.08.2018

comment 0
visibility 653

Обновиха КАТ-София

Преди минути Валентин Радев се похвали в социалната мрежа с обновения КАТ – София. Ето какво публикува в профила си: „Това на снимките е преобразеният КАТ в София. Онова което не виждате са новите цветни указателни табели и вътре в сградите, ремонтираните тоалетни за персонала и посетителите, новите климатици, назначения допълнително персонал за обслужваните над 1000 автомобила дневно, подобрената организация на работа, както и инсталираните 140 ПОС-терминали във всички служби на КАТ в 28-те ОДМВР в страната за улесняване на грожданите и по-евтино плащане на услугите. Предстоят още подобрения, особено след приемането от НС на подготвените три нови проекто-закона на базата на стария ЗДвП. Реформите в МВР, както тези в служба КАТ, се правят с разум и професионално, методично, без излишен шум и във вярната посока, колкото и тези процеси да изнервят опозицията и нейни представители. Единственият правилен отговор на критиката са резултатите, нали? Това Ви показвам днес. И така ще продължаваме занапред с моите колеги.“

comment 0
visibility 262

Столична община е подготвила забавления през уикенда в Борисовата градина

През този уикенд продължават мероприятията от културната програма на столична община. На лятната естрада в събота, 18 август, в Борисовата градина от 19 ч. ще се състои концерт на Оркестър „Прима Виста”. Отново в Борисовата градина, но в неделя, 19 август, от 19 ч. столичани ще могат да се наслаждават на изпълнението на „Дикси Бойс Бенд”. В неделя, 19 август, в Южен парк / 3-та част, вход от ул. „Нишава”, до езерото/ от 11.оо ч. ще се състои детското представление „Магически небивалици” на Театър „Пан”. Ако времето е лошо, събитията няма да се проведат.

comment 0
visibility 275

Евгени Крусев ще провери ремонта на бул.“Христофор Колумб“

В събота, 18 август, от 10.00 часа заместник-кметът по направление транспорт Евгени Крусев ще направи проверка на ремонта на бул.“Христофор Колумб“.   По булеварда е положен изцяло биндер, а от събота започва полагането и на износващия слой асфалтова настилка по цялата дължина и ширина на участъка, започвайки от кръговото на Източна тангента до ул. „Продан Таракчиев“. Готови са новите тротоари, поставено е осветление, тръбна мрежа, както и нови ел шахти.   За журналисти ще бъде осигурен транспорт в 9.30ч. от пл.“Св.Александър Невски“.

Реклама
comment 0
visibility 254

Столичните полицаи заловиха крадец в спортен магазин

Арестуван е 37-годишен мъж в момент, в който се опитвал да задигне вещи от магазин за спорни стоки в столицата. Заловеният е познат на полицията с редица криминални регистрации. Първоначално е бил с полицейска мярка до 24 часа в Седмо РУ, информира 24 часа. Материалите, които са събрани по случая, са докладвани и на крадеца е наложена мярка за неотклонение задържане под стража за срок до 72 часа.

comment 0
visibility 592

Столичната "Топлофикация" се отказа от спирането на топлата вода в "Младост" и "Мусагеница"

Столичната "Топлофикация" отмени планираната профилактика в два софийски квартала - "Младост" и "Мусагеница". Дружеството беше предупредило за спиране на топлата вода в продължение на 10 дена, започвайки от 15 август. Профилактиката беше предвидена за кварталите "Младост“ 1, "Дървеница“, "Мусагеница”, "Студентски град“ и "Витоша“, инфрмира bgonair.bg. Живеещите в „Младост“ се възпротивиха на това спиране на водата и припомниха обещанието на дружеството да доставя трайно водоподаване на засегнатите квартали от голямата авария през зимата. Резултатът не закъсня. Ден след това от „Топлофикация“ обявиха, че профилактиката се отменя заради доброто състояние на топлопроводите.

comment 0
visibility 334

Стартира кандидатстудентската кампания в НАТФИЗ

Започва кандидатстудентската кампания в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. От 20 до 24 август, в часовия диапазон 09.30 ч. – 17.30 ч., ще бъдат приемани заявленията на кандидат-студентите. Едва на 24 август ще е ясно колко кандидати ще се съревновават за всяка свободна позиция, информира sofia.topnovini. Тази година ще бъдат приети 220 студенти в първи курс в 18 бакалавърски и 9 магистърски програми на двата факултета в учебното заведение. Бакалвърските програми са : Актьорство за драматичен театър, Актьорство за куклен театър, Театър на движението – Пантомима, Режисура за драматичен театър, Режисура за куклен театър, Сценография, Театрознание и театрален мениджмънт, Театрална продукция(нова програма), Филмова и телевизионна режисура, Филмово и телевизионно операторство, Филмов и телевизионен монтаж, Филмов и телевизионен звук, Филмово и телевизионно продуцентство, Филмов и телевизионен дизайн (нова програма), Фотография, Анимация, Драматургия, Екранни изследвания и журналистика. Магистърските програми са: Мениджмънт в сценичните изкуства, Театрално изкуство, Публична реч, Мениджмънт в екранните изкуства, Филмово и телевизионно изкуство, Естетика на приложната фотография, Образователен и терапевтичен куклен театър, Режисура в кукленотеатралните практики, Екранна режисура (нова програма). Таксата за участие в изпитната сесия е 50 лв, а датите на изпитите са от 1 до 10 септември. Допълнителна информация може да бъде потърсена в Учебен отдел (02 9231 271) или в сайта на Академията http://natfiz.bg .  

comment 0
visibility 380

Пускат обществена поръчка за ремонта на къщата-музей "Христо Смирненски"

Отпуснати са 239 000 лв. за ремонт у реставриране на къщата-музей на Христо Смирненски в София от Министерството на културата. Вече 14 години къщата е затворена за посетители и ерозийните процеси се задълбочават непрекъснато. Директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов споделя, че ремонтът на тази къща ще е много по-тежък от вече направените ремонти на къщи-музеи на Димитър Димов, Яворов и Елин Пелин, пише sofia.topnovini. Не всяка фирма може да поеме реставрацията на къщата-музей, необходим е опит в това отношение. Все пак, Капралов е убеден, че има достатъчно такива фирми и няма да липсват сериозни кандидати за поръчката. Къщата на Христо Смирненски се намира на настоящата улица "Овче поле" 116 в София. През 1955 г. е била национализирана, а собствениците – обезщетени. От 1989 г. сградата постепенно се руши заради спор за собственост докато през 2012 г. се издава акт за публична държавна собственост.  

comment 0
visibility 466

Паркирането около стадион "Васил Левски" става платено

От 1 септември паркирането и престоят около Национален стадион "Васил Левски" става платено. Пространството ще се стопанисва от "Пазари Запад" и Столична община. Този понеделник започва разчистването на паркинга от автомобили. Търговците на ски аксесоари, велосипеди и части за тях ще продължат да извършват дейност на територията на стадиона, но ще трябва да заплащат съответната такса, определена от общината. Целта на промяната е да бъде въведен ред около Националния стадион. От години мястото се ползва за безплатен паркинг в центъра на София. Чрез преустановяване правилата за ползване на терена ще се осигури спокойствието и комфорта на софиянци и гости на столицата.

comment 0
visibility 229

Конфискуваха пратка от Китай на Аерогара София

За държана е пратка от Китай на Аерогара София, съдържаща 50 мини мобилни телефона. Получател е физическо лице. Мини телефоните са пристигнали в комплект с USB кабели, информира news.bg. Пакетът е проверен на митницата на 6 август и в него са намерени мини телефоните. По документи съдържанието е било описано като протектори, а цената е била записана под облагаемия праг, за да се предотврати митническа проверка. В действителност пазарната цена е над 3000 лв. Телефоните са конфискувани.

comment 0
visibility 297

"Пазари Запад" ЕАД продължава да мие пазарните площадки

От публикация в социалната мрежа става ясно, че "Пазари Запад" ЕАД продължава своята традиция да измива пазарните площадки на дружеството. Миенето се осъществява винаги през нощта. Така процесът не пречи по никакъв начин на търговците и на тяхната дейност. Същевременно клиентите се чувстват комфортно докато пазаруват.

comment 0
visibility 333

Румен Русев: Нужна е единна визия за столицата

Временно изпълняващият длъжността кмет на район „Младост“ сподели в профила си в социалната мрежа за ползотворната среща с Визия за София, на която са се провели разговори за основни проблеми на района и са набелязани конкретни стъпки за решаването им. Арх. Русев заявява, че изцяло подкрепят инициативата да се събере информация и да се изгради цялостна картина за града ни. Той подчертава, че не може да продължава тенденцията за строителство на парче и на всеки свободен терен, а е нужна единна визия за столицата, изцяло разработена от професионалисти, като всичко да е законосъобразно. Арх. Русев обеща да съдейства с конкретни данни, които се събират от администрацията, както и с подходящи предложения за визията на район „Младост“. Той отправи призив и към гражданите за активно участие в инициативите и дебатите по темата.