Новини от 20.08.2018

comment 0
visibility 378

От "Спаси София" сигнализираха за съхнещи фиданки в столицата

От "Спаси София" подадоха сигнал до Столична община за изсъхнали новозасадени фиданки по софийските улици. Те призоваха кмета на общината, Йорданка Фандъкова, да се вземат мерки. Според тях първите месеци са най-стресови за всяко дърво, ако няма адекватна поддръжка. Младите дървета се нуждаят от редовно поливане, за да изградят здрава и стабилна коренова система. Специалисти препоръчват и използването на торове за вкореняване. От "Спаси София" критикуват практиката на общината да се засаждат нови дървета и да не се полагат последващи грижи за тях. Те обощават, че всяко дръвче е засадено с парите на данъкоплатците. Организацията настоява да бъдат изработени задължителни указания за това какви дървета да се садят по софийските улици в зависимост от климата, почвите, количеството дъждове, търсените ефекти (пречистване на въздуха, шумоизолация, осигуряване на сянка, красота, бърз растеж). Тези указания трябва да съдържат ясни правила как се режат, поддържат и оформят дърветата. По този начин подобни последици ще бъдат избегнати в бъдеще. [caption id="attachment_26448" align="alignnone" width="300"] Източник: Димитър Кьосемарлиев[/caption]

comment 0
visibility 291

Голямо количество стоки – ментета задържани на Митница „Столична“

Повече от 1720 чанти, бельо, чорапи и текстилни стоки са били задържани на Митница „Столична“ заради съмнение, че са ментета. При проверка на товарен автомобил на 15 август, транспортиращ стоки от Турция, измежду законно декларираната стока, митничарите са намерили голям брой изделия с известни марки, за които се предполага, че са фалшиви, информира sofia.topnovini. Според разпоредбите на Регламент (ЕС) 608/2013 на ЕП митничарите са задържали 540 чанти с надписи на ZARA, GUESS и TOMMY HILFIGER, 830 спортни долнища с лого на ADIDAS и NIKE, 350 мъжки боксерки HUGO BOSS, CALVIN KLEIN и POLO, както и 4200 чифта недекларирани чорапи, с фирмени знаци.

comment 0
visibility 462

Автомобили често влизат във велоалеята край Панчаревското езеро и нарушават забраната

Логично е Панчаревското езеро да е привлекателна точка за туристи през лятото, особено през почивните дни. Преди няколко месеца велоалеята там бе удължена и  общата зона за пешеходци и колоездачи започва вече от Кокаляне. Въпреки наличието на забранителни знаци, колите продължават да влизат в зоната за пешеходци и велосипедисти, информира БНТ. Още в самото начало жителите на Кокаляне били против поставянето на забраните. Това е и причината бариерата да е премахната вече след няколко счупвания. Сега нищо не може да спре влизането на автомобили във велоалеята. След подадени сигнали за нарушенията до Пътната полиция в София, през седмицата е бил изпратен полицейски патрул на място. Сега нарушителите са значително по-малко.

Реклама
comment 0
visibility 544

Движението по бул.“България“ ще бъде пуснато до 10 септември

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че движението по столичния булевард „България” до 10 септември бъде напълно възстановено. В събота, 25 август, по план платното по бул. „България” в посока кв. Бояна между булевардите "Акад. Ив. Гешов" и "Гоце Делчев" ще бъде отворено. Другото, в обратната посока, ще бъде затворено за реконструкция, информира Дарик. Отсечката, по която приключва ремонта, е дълга 1 километър и струва 13,5 милиона лева, но сумата ще бъде плащана според свършеното, припомни г-жа Фандъкова.

comment 0
visibility 277

Проведе се среща в МС във връзка с "Олимпик"

Тази сутрин министър-председателят, Бойко Борисов, свика спешна среща в Министерски съвет във връзка със застрахователната компания "Олимпик". Поради фалита на компанията 200 хиляди клиенти останаха преди дни без "Гражданска отговорност". Сумата на прекратените полици е на стойност 9 350 000 лв. Предстои среща днес в 14:00 с кипърския посланик, за да се разбере статуса на компанията и да бъдат предприети необходимите действия. Това стана ясно от финансовия министър Владислав Горанов по време на събранието в МС. Той обясни още, че ако дейността се прекратява поради несъстоятелност, българските граждани, които са кредитори, ще имат право да получат обезщетение от кипърския фонд за обезпечаване. Ако дружеството се прекратява на друго основание, българските граждани, които имат вземания, ще трябва да се удовлетворят от масата на състоятелността. „Ако се стигне до подобно състояние, ще ангажираме специалист по кипърското търговско право, тъй като целият процес ще се води там, който да представлява българските кредитори Кипър“ - информира още Горанов. От КАТ обявиха, че няма да глобяват шофьорите с невалидни полици на "Олимпик", но предупредиха бързо да се сключат нови.

comment 0
visibility 466

На протест излезе Детският радиохор на БНР

След протеста на музикантите от БНР, днес, 20 август, детският радиохор към БНР също излезе на протест. Децата са против неочакваното уволнение на диригентката на хора Венеция Караманова. Хористите твърдят, че диригентката е отстранена без предизвестие, информира БТВ. За диригент на хора е назначена жена, която е дошла в радиото преди месец. Директорът на радиото Александър Велев твърди, че родителите на хористите са били подведени, тъй като той е водил дълъг разговор с Венеция Караманова, след който тя е приела неговото предложение, но след като прочела договора, отказала да подпише. Велев казва, че този протест трябва да е насочен против отказа на Караманова да подпише договора. Никой не иска да закрива детския радиохор, твърди директорът, но просто е дошло време за промяна.

comment 0
visibility 546

Днес Блок кино гостува в столичния квартал „Люлин“

Днес, 20 август, от 20.45 ч. в парк „Люлин“ ще се прожектират пълнометражния филм Подслон - Shelter и късометражния "Грозна приказка". Припомняме, че инициативата Блок кино гостува това лято на 10 столични квартала. Входът за всички е свободен, а мебелите за импровизираното кино се осигуряват от ИКЕА, информира sofia.utre. За най-малките има детски кът, в който да се забавляват, докато родителите се наслаждават на филмите.

comment 0
visibility 487

В „Младост“ ще изградят седем детски площадки

Планирано е да се построят седем нови детски площадки на територията на „Младост“ и кв. „Полигона“. Арх. Румен Русев сподели, че Столична община ще даде 280 000 лв. за изграждането им. Площадките ще бъдат комбинирани – за деца от различни възрстови групи, за до 3 годишна възраст и за над 3 годишна възраст, информира Дарик. Не е известен, обаче срокът, в който ще се случи това, защото СО няма цялата сума за момента. По първоначални планове, площадките трябваше да станат готови до 31 октомври, но поради липсата на цялата сума, вероятно изграждането ще е поетапно и продължително. Арх. Румен Русев, временно изпълняваш длъжността кмет на район „Младост“, каза, че има обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. Вероятно дейността ще се подели между няколко фирми. Процедурата ще е максимално кратка, тъй като е на малка стойност и без обжалване. Изборът ще се осъществи в рамките на 2-3 седмици. Арх. Русев каза, че на този етап не се реновират старите площадки, а се премахват опасните съоръжения.

comment 0
visibility 1275

Ограничават достъпа на кучета до детските площадки

Вече са факт знаците, които показват местата, където е позволено или забранено разхождането на кучета в  столичния парк "Св. Св. Петър и Павел". Стова се цели ограничаване достъпа на домашните любимци до детските площадки. Всеки, който наруши разпоредбите, ще бъде глобен с 50-500 лв. Тъй като в парк "Св. Св. Петър и Павел" има две обособени площадки за домашни любимци, са поставени знаци, забраняващи разхождането им извън тях, информира sofia.utre.bg. Извършват се ежеседмични проверки за спазване на правилата. От общината са се постарали да се спазят правата и на децата, и на домашните любимци. Нарушителите биват глобявани и никой до момента не е обжалвал наказанието си. Когато се прави проверка, собствениците на домашни любимци е необходимо да предоставят на проверяващите ветеринарно-медицински паспорт на любимеца си. Кучето задължително трябва да има необходимата ваксина и чип, а докато се разхожда, трябва да е с повод, за по-големите видове – и с намордник.

comment 0
visibility 464

Район "Младост" ще се сдобие с три паркинга

В район "Младост" ще бъдат пуснати в експлоатация три нови паркинга до края на септември. Проектът е задействан от временния кмет на района - арх. Румен Русев. Първият паркинг ще бъде изграден в близост до затворения комплекс в „Младост 3“, известен сред местните, като "Китайската стена". Той ще донесе нови 30 паркоместа за жителите в района, които ще бъдат напълно безплатни. Останалите две паркозони ще бъдат в „Младост 2“ и „Младост 4“. На този етап паркингите ще бъдат наземни. Не е изключено, обаче, този в „Младост 3“ да се превърне в триетажен. Това зависи от съдействието на общината за намирането на публично-частно партньорство. А ето какво заяви арх. Румен Русев пред БГНЕС: [embed width="600" height="400"]https://www.youtube.com/watch?v=qSh2BY1lPZE[/embed]

comment 0
visibility 271

Къде ще бъде ограничено движението през седмицата?

От Центъра за градска мобилност съобщават, че ще бъде наложено огранчиение на движението в някои части на столицата. А ето и кои са засегнатите зони: - На 21.08 (вторник) и 22.08 (сряда) са забранени престоят и паркирането на превозни средства на ул. "Московска" между ул. "Георги Бенковски" и ул. "Будапеща" и на пл. "Николай Гяуров". Забраната не важи за автомобили, превозващи лица от снимачния екип, както и за зоните с платено паркиране. - На 21 август на ул. „Христо Белчев” между ул. „Алабин” и ул. „Иван Денкоглу” е забранено паркирането в часовия диапазон от 11.00 до 23.00 часа. - На 23 август на ул. „Ангел Кънчев” между ул. „Иван Денкоглу” и ул. „Солунска” ще бъдат засегнати 6 паркоместа между 11.00 и 24.00 часа. - Същата забрана е в сила за ул. „13-ти март” в участъка между ул. „6-ти септември” и ул. „Любен Каравелов”. Забранени са престоят и паркирането от 18.00 часа на 25 август до 06.00 часа на 26 август. - В събота (25.08) се забранява влизането на ППС на ул. "Проф. Фритьоф Нансен" между бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Васил Левски". Ограничението е в сила от 10.00 до 20.00 часа.

comment 0
visibility 247

Йорданка Фандъкова ще провери ремонта на бул."България"

Днес, 20 август, от 12.30 часа кметът на София Йорданка Фандъкова ще направи проверка на  ремонтните дейности на бул."България". Припомняме, че в момента се извършва ремонта на бул."България" в отсечката между бул."Акад. Ив. Гешов" и бул."Гоце Делчев" в посока квартал "Бояна". Осигурен е транспорт за журналисти в 12. 00 часа от площад "Св. Александър Невски".