Новини от 21.08.2018

comment 0
visibility 274

Има предложение „Царските конюшни” да получат статут на паметник на културата

Вече има решение на експертен съвет  „Царските конюшни” в столицата да получат статут на паметник на културата. Като начало ще бъде национална ценност от „местно значение“, докато бъдат издадени всички необходими документи, за да стане от „национално значение“, информира БТВ. Мина почти месец от пожара, а в сградата на „Царските конюшни” няма охрана. Сложени са само табели, които съдържат предупреждения за опасност от падащи предмети. Сериозните мерки се очакват през септември. Ще се направи инспекция, която ще определи какво да се направи. След обявяването на сградата за паметник на културата, собствениците трябва да възстановят сградата.

comment 0
visibility 377

Столичният КАТ изнерви гражданите

Възникнал проблем в системата за обслужване на клиентите на КАТ – София, изнерви десетки граждани днес. Машината, която автоматично издава номера за поредността на обслужването не била спряна навреме и номерата достигнали до 470. Към края на работния ден дошъл реда едва на №250. Това на практика означава, че половината от чакащите, няма да бъдат обслужени днес. Логично, това довее до напрежение и скандали между клиенти и служители, информира news.bg. От ръководството на КАТ увериха, че всички, които няма да бъдат обслужени днес, ще имат печат на билетчето, който ще им даде предимство утре.

comment 0
visibility 315

Йорданка Фандъкова обеща реконструкция на трасето на трамвай №5 следващата година

По време на днешната проверка на реконструкцията на градинката при обръщалото на трамвай №5 кметът на столицата Йорданка Фандъкова сподели какво точно се очаква да се направи на това място. Ремонтът на градинката ще приключи до края на годината. Ще има нови алеи, детски площадки, осветление и озеленяване. През пролетта е предвидена реконструкция на трасето на трамвай №5, информира Дарик. Не липсваха и негативно настроени граждани, които напомниха на столичния кмет, че квартал “Княжево“ е буквално изоставен. Те бяха категорични, че районът прилича на Сирия. Не подобава на входно-изходна артерия на столицата да е осеяна с руини. Кметът на София Йорданка Фандъкова обеща ремонт на трамвайното трасе и нови влакове. Въпросната реконструкция е предвидена за следващата пролет. Инвестициите в нея са 100 млн.лв., като голяма част са от европейски фондове.  

Реклама
comment 0
visibility 630

Блок кино днес е в квартал „Гео Милев“

Днес, 21 август, от 20.45 ч. Блок кино ще забавлява жителите на квартал „Гео Милев“. В парк „Гео Милев“ ще бъдат излъчени пълнометражния филм Вездесъщият / Omnipresent и късометражния "Багаж", информира sofia.utre. Входът за всички киномани е свободен. ИКЕА са подготвили забавен детски кът и удобни мебели за сядане пред големия екран.

comment 0
visibility 399

Арх. Румен Русев провери редица обекти в район „Младост“

Временно изпълняващият длъжността кмет на район „Младост“ арх. Румен Русев днес е направил проверка и оглед на различни обекти в „Младост“. Заедно с колеги от администрацията, отговарящи за строителството, са направили оглед на 131 СОУ „К. А. Тимирязев“, което е в лошо състояние. Арх. Русев поясни, че е възложил на експертите да изготвят доклад за укрепване на училището. Водил е преговори със Столична община специално за това училище, за спешно отпускане на средства, за да бъде укрепено. Получил е уверение, че след изготвяне на доклад и проект, това ще се случи. Следващите му стъпки са свързани с преговори за отпускане на средства за саниране и цялостен ремонт на училището. Плановете на арх. Русев са през следващите седмица да продължи огледите и в другите училища в „Младост“, заедно с експерти от районната администрация, за да видят от какви спешни ремонти се нуждаят и какви належащи проблеми имат. Първо ще се планира обезопасяването им и след това ремонтни дейности и освежаване. Проверил е и строителни обекти в началото на Бизнес парка. Не са констатирани сериозни нередности, но има някои забележки във връзка с безопасните условия на труд на работниците. Извършена е проверка в 502 блок по сигнал на граждани, които са сигнализирали за премахване на стена в апартамент на техни съседи, която е част от носещата конструкция на сградата. Хората са били изключително коректни и са уверили, че стената ще бъде възстановена.

comment 0
visibility 983

Кметът на столицата направи проверка на реконструкцията на градинката в кв. „Княжево“

В своя профил в социалната мрежа кметът на София Йорданка Фандъкова сподели, впечатленията си от видяното по време на проверката в „Княжево“ по-рано днес. Тя отбелязва, че се възстановява градина с площ от 5 дка, в която освен ново озеленяване, алеи и осветление ще бъдат изградени и две нови детски площадки. Г-жа Фандъкова пропомни, че това лято се работи по 10 големи обекта в паркове и градските градини - приключва реконструкцията на частта от Южния парк към бул. „Гоце Делчев“, предстои ремонт и на още алеи. Започва възстановяването на Розариума в Борисовата градина. Работи се по втора част от реконструкцията на Северен парк, по първи етап от Западен парк и парк „Въртопо“. Очаква се да приключи процедурата за избор на изпълнител за парка около езерото в „Дружба“ и парк „Заимов“. Конкретно в кв. „Княжево“ миналата година цялостно е санирано 26-о училище и е извършен ремонт на двора и спортните площадки. Тази година се строи нова сграда на детска градина и физкултурен салон, като се санира и модернизира сградата на старата детска градина.

comment 0
visibility 357

Днес в София се открива изложба на българските гимнастички

Днес, 21 август, в градската градина до Народния театър в 12.30 ч. ще се състои откриването на изложба с непоказвани досега снимки на българските гимнастички. Акцентът е поставен върху българската гимнастика в последните години и момичетата, които от 10 септември ще се състезават за медалите в столицата, пише sofia.utre. На откриването ще присъстват националните отбори на България и техните треньори, посланика на Световното първенство Мария Петрова, талисмана на шампионата Радина Филипова и други. Изложбата е осъществена с помощта на Столична община, Министерство на младежта и спорта, Министерство на туризма, Fibank, Petrol, Vivacom, Дънди Прешъс Металс, Български спортен тотализатор и Mall Serdika.

comment 0
visibility 420

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще провери реконструкцията на градинката при колелото на 5-та

Във вторник, 21 август, от 11ч. кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери изграждането и възстановяването на градината при колелото на трамвай 5 в кв.”Княжево”. Входът към обекта е от страната на читалището. За журналисти е осигурен транспорт в 10.20ч.