Новини от 22.08.2018

comment 0
visibility 263

До 5 септември ще пуснат кръстовището на „Графа“ и „Раковска“

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова сподели, че до 5 септември се очаква да бъде пуснато кръстовището бул. „Раковски“ и ул. „Граф Игнатиев“, а до 15 септември „Солунска“ ще е напълно готова. Това стана ясно по време на проверката на кмета на столицата на строителния обект, заедно със зам.-кметът Евгени Крусев. Техническият ръководител на обекта увери всички, че изпълнителят работи здраво и ще преодолее забавянето от юли. Вече е подменена канализацията в участъка. Има изградени нови водопроводни и канализационни отклонения, сложени са кабелите на осветлението, готов е релсовият път по ул. "Граф Игнатиев“ в зоната между бул. „Витоша“ и площад „Гарибалди“, както и на площад „Славейков“. Сега се полага асфалт на кръстовището на ул. „Раковски“ и ул. „Граф Игнатиев“, информира sofia.utre. Стартирало е и възстановяването на фонтана на площад „Славейков“. За реставрация е дадена бронзовата чаша на фонтана. Трамвайното трасе се очаква да бъде готово до края на месец октомври. След това ще се работи по пешеходната зона. Предвижда се до 15 септември да бъде напълно завършена ул. „Солунска“, а до края на месец октомври да приключат строителните дейности в градината на „Свети Седмочисленици“. Кметът Фандъкова разговаря на обекта и със студенти трети курс от Университета по архитектура, строителство и геодезия, които са на стаж във фирмата изпълнител.  

comment 0
visibility 219

Столични полицаи задържаха 21-годишен за наркотрафик

На 14 август, при акция за противодействие на разпространението на наркотици, на територията на район „Сердика“ полицаи от Трето РУ се усъмнили в поведението на млад мъж и го спрели за проверка. Установено било, че е 21-годишен и има криминални прояви, свързани с наркотици. След направения обиск и претърсване, в дома му са намерени електронна везна, тревиста маса и много пари, информира 24 часа. Експертизата показала, че веществото е марихуана – 30.05 гр. Младжът е задържан в Трето РУ за 24 часа. На база събрани материали, задържаният е привлечен като обвиняем по чл. 354 и му е наложена мярка „задържане под стража“ за 72 часа.

comment 0
visibility 337

От Столична община провериха ремонта в общинските лечебни заведения

Проверка на ремонтните дейности, които се извършват в някои от общинските лечебни заведения, е направена  днес от зам.-кметът на столицата Дончо Барбалов заедно с председателя на здравната комисия към СОС д-р Веселин Милев и директора на дирекция "Здравеопазване" към Столична община д-р Моника Чеуз. В Първа АГ болница „Св. София“ в момента се ремонтира покривът на сградата, пише г-н Барбалов в профила си в социалната мрежа. Ще бъдат обновени още мамологичният център, отделението по хирургия на млечната жлеза и родилните зали. В следващите месеци предстои да се купят мамограф, ехограф и лапароскопско оборудване на операционния блок. В неонатологичното отделение на Първа АГ вече бяха доставени 10 легла за новородени в ранния адаптационен период. Цялостно обновление на покрива и саниране на фасадата се извършва и на 11 ДКЦ на ул. „Цар Симеон“145. Поликлиниката обслужва Зона Б-5 и Зона Б-18 в София и разполага със специалисти по 14 направления, между които кардиология, педиатрия, УНГ, урология, неврология, хирургия, кожни болести и др. Почти 6 млн. лв. инвестира Столична община тази година за ремонт и ново оборудване в общинските болници и диагностично-консултативни центрове.

Реклама
comment 0
visibility 542

Напрежение сред граждани, общинари и хамали за площад „Македония“ в столицата

Напрежението, тлеещо през последните дни между хамали и общинари за площад „Македония“ в столицата, продължава да се изостря. Продължава събирането на подписи за премахване на хамалите и травеститите от бул.“Христо Ботев“. С това са се заели общинският съветник от БСП Николай Николов и председателят на район "Красно Село" от НФСБ Владимир Христов, пише Днес. Общинарите твърдят, че дори и полицията е безсилна да се противопостави на всички, предлагащи секс услуги нощем или хамалски услуги през деня. Владимир Христов е категоричен, че на хамалите трябва да м се намери място, където да упражняват легално дейността си. Николай Николов пък каза, че ще попита кмета на столицата Йрданка Фандъкова защо проблемът се неглижира. Хамалите пък са категорични, че не пречат на никого. Едно местене ще съсипе бизнеса им, тъй като вече си имат редовни клиенти.    

comment 0
visibility 296

Блок кино с последна прожекция за лятото в район „Студентски“

Днес, 22 август, от 20.45 ч. в Студентски град ще бъде прожектиран последният филм, предвиден за това лято от инициативата Блок кино. Жителите на Студентски град ще гледат "От Кремона до Кремона", информира sofia.utre.bg. Отново мебелите, на които ще се настанят зрителите, са осигурени от ИКЕА. За малчуганите е предвиден забавен детски кът.

comment 0
visibility 548

Район „Младост“ ще си сътрудничи с Лесотехническия университет

Арх. Румен Русев, временно изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“, сподели в социалната мрежа, че е поставено началото на едно много хубаво сътрудничество между район "Младост" СО и Лесотехнически университет. Подписан е Меморандум за сътрудничество. Според арх, Русев, точно младите хора, студентите са основния източник на добри и иновативни идеи. Те имат визията и енергията да променят мисленето и средата, в която живеем. Той е на мнение, че трябва да се привличат младите хора още от студентската скамейка да се включват активно в обществените процеси, администрацията и управлението на страната ни. Конкретната задача, която си поставят като начало с ректора на Лесотехнически университет проф. Илиев, е организиране на съвместен конкурс за подготвяне на проектни предложения от студенти за парковото пространство до Църквата "Рождество Христово" в "Младост" 3, което район "Младост" СО, скоро получи като дарение от друга институция. През октомври ще бъдат обявени повече детайли и срокове по реализацията на тази идея. Други цели на меморандума и съвместни дейности са свързани с: Съвместно провеждане на Информационна кампания „Устойчиво използване на биологичните ресурси“; Сформиране на съвместни екипи; Разпространение на научни резултати чрез провеждане на кръгли маси по актуални проблеми и демонстрационни дни; Организиране на научни конференции; Стимулиране и подпомагане на студентската активност чрез провеждане на студентски състезания, проектни седмици, съвместни разработки, и др.; Осъществяване на активен диалог с държавната власт, гражданското общество, национални и международни организации със сходни цели и приоритети. ДРУГИ целесъобразни съвместни дейности.

comment 0
visibility 228

Сигнал за поставена бомба в руското посолство в столицата

Към 11.10 ч. днес, 22 август, е бил получен сигнал за поставена самоделна бомба в руското посолство в София. На място веднага са били изпратени специализирани екипи, които да направят необходимата проверка, информира 24 часа.

comment 0
visibility 323

От „Пирогов“ с добри новини за падналата от 7 етаж лекарка

От „Пирогов“ споделиха, че прогнозите за възстановяването на д-р Ирена Иванова след падането от високия етаж на жилищен блок, с всеки изминал ден се подобряват. Началникът на реанимацията проф. Стоян Миланов сподели, че от постъпването на лекарката в болничното заведение са направени 12 животоспасяващи интервенции. Сега се полагат грижи за възстановяването на пациентката, информира 24 часа. Проф. Миланов на пресконференцията преди часове днес беше категоричен, че са изпълнили травма мениджмънта на световно ниво. Проф. Диян Енчев, началник на травматологичния комплекс сподели, че много тежка е била травмата на тазовия пръстен. За всички травми по бедровите кости, коленете, фиксирането и лечението е използвана уникална травма-техника, която могат да си позволят много малко болнични заведения. Пациентката се подобрява, вече е контактна, стабилизирана. За добрият изход от критичното състояние голяма роля има бързата реакция, адекватните действия и омекотеният удар в земята, а не на твърда настилка. Лекари от 14 специалности са мобилизирали усилията си за спасяване на д-р Иванова. Пациентката продължава да е под непрекъснато наблюдение.  

comment 0
visibility 297

Верижна катастрофа на бул. "Иван Гешов" в столицата предизвика задръстване сутринта

Тази сутрин, 22 август, е възникнала верижна катастрофа между четири коли на бул. "Иван Гешов" и ул. "Гюешево", в посока бул. "България". Причините за инцидента са в процес на изясняване, информира news.bg. Известно, че има един пострадал, който е откаран в болница с леки наранявания. Движението в момента се осъществява само в средната лента и е силно затруднено.

comment 0
visibility 247

Децата от район „Сердика“ с весел празник на превенцията и безопасността

На 17 август в центъра на град Приморско се проведе празник на превенцията и безопасността. Събитието бе организирано от децата от Академията по безопасност на движението и приложно колоездене от район „Сердика“ София и със съдействието на кмета - д-р Димитър Германов и местната администрация, в лицето на г-жа Стела Чаговец. Активно участие в празника взе и екипа на ОДМВР град Бургас и Пожарната служба. С тяхна помощ децата демонстрираха своите познания и умения за спазване на правилата за движение на пътя. Проведе се и демонстрационно състезание по приложно колоездене за прецизно и безопасно управление на велосипед. С помощта на игра, организирана от Фондация "Приказка за пътя", децата осмислиха важните неща, за опазване на живота и здравето им, за намаляване на катастрофите и произшествията с деца, като участници в движението на пътя. Представена беше и Декларация от децата за несъгласие с агресията на пътя и призив към възрастните - да са отговорни и да спазват правилата, която гласи: ДЕКЛАРАЦИЯ на децата от Академия по безопасност на движението и приложно колоездене – ММЦ Приморско, 2018 Ние не желаем повече жертви по пътищата на България! Искаме родителите, приятелите и всички хора на Земята да не застрашават живота си и този на другите! Ние, децата от Академията спазваме правилата, учим се на безопасност и не се съгласяваме с произшествията на пътя! Искаме да не живеем в страх! Не приемаме агресията на пътя и безотговорността на възрастните! Време е - хората да се замислят за стойностите на човешкия живот и бъдещето на децата, за да ни има! Днес, децата на България са част от населението, но утре – ние сме бъдещето! Пазете ни! Децата на България, Академия по безопасност на движението и приложно колоездене