Новини от 25.08.2018

comment 0
visibility 340

„Библиотека в планината” в чест на Алеко

Столична библиотека за трета година взима участие в честванията на Българския туристически съюз на организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх и създаване на организирано туристическо движение в България с кампанията си „Библиотека в планината“. В неделя, 26 август, от 10.00 до 14.00 ч. на широката поляна пред хижа „Алеко“ ще бъде подредена изложба с акцент записките на чужди пътешественици от XVI до XVIII век, които описват планината Витоша, информира topnovini.bg. Най-старият пътепис е от 1500 г. на Катарин Цен. Ще могат да се видят и творбите на Алеко Константинов в детския периодичен печат в периода 1878-1944 г., епизоди от създаването на туристическото движение, организирано от Алеко Константинов с първия му излет до Черни връх през август 1894 г. и още много интересни факти от редки издания, които до днес се съхраняват във фондовете на Столична библиотека. Ще има планински четения с поетите Оля Стоянова и Лъчезар Лозанов. Всеки желаещ да стане читател на библиотеката, може да получи безплатна едногодишна читателска карта

comment 0
visibility 243

НДК с нови услуги в обновените зали

НДК подготвя пакет с нови комуникационни услуги за клиенти и партньори. Обновените за Евро председателството зали и фоайета ще могат да се използват за конгреси, конференции, форуми, дискусии, концерти и др. Залите са с обновена материална база и съвсем нови дигитални възможности.  Нови възможности на осветлението, звука, превода и презентационната система притежават залите 3, 4, 6, 7, 8, 9 и 10. Ще се предлагат и услугите видео заснемане и излъчване на живо в интернет мрежата, информира sofia.utre. Сред новите услуги са и изграждане на LED стена и управление на информационна система за излъчване на информация през монитори за различни видове събития, които се случват на различни места едновременно. Новата оповестителна система позволява осъществяване на реклама и промоция на събития.

comment 0
visibility 245

Ограничават движението в столицата в неделя заради футболен мач

В неделя, 26 август, заради провеждане на футболна среща на Националния стадион „Васил Левски“ се налагат някои ограничения в движението. Забранява се престоят и паркирането на автомобили, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието, както следва: От 00:00 до 21:00 часа на 26.08. при сектор "Г" на Национален стадион "Васил Левски" от вход 20 до вход 26. От 13:00 до 20:00 часа на 26.08. на моста пред Национален стадион "Васил Левски" - 20 /двадесет/ паркоместа, информира sofia.utre.   От 18:00 часа на 26.08. до приключване на футболния мач, единствено при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР, се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на автобусите на масовия градски транспорт по: ул. "Ген. Гурко" между бул. "Васил Левски" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви"; бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между пл. "Орлов мост" и бул. "Черни Връх"; бул. "Драган Цанков" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Пейо К. Яворов".

Реклама
comment 0
visibility 536

Жителите на „Овча купел“ 1 на протест срещу застрояването

Жителите на столичния квартал „Овча купел“ 1 в понеделник планират протест срещу презастрояването на квартала и драстичното намаляване на зелените площи и детските площадки. Хората са на мнение, че блоковете никнат „като гъби“, а общината дори не ги уведомява за планираните строежи, пише Днес.

comment 0
visibility 324

Промени в движението край НДК заради „Арт Булевад“

Заради провеждането на събитието „Арт Булевард“, се налагат някои промени в движението в района на НДК днес. От 07:00 до 21:00 часа на 25.08.2018 г. се забранява престоят и паркирането на автомобили на ул. "Проф. Фритьоф Нансен" между бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Васил Левски", информира sofia.utre.bg.   От 10:00 до 20:00 часа на 25.08.2018 г. се забранява влизането на автомобили по ул. "Проф. Фритьоф Нансен" между бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Васил Левски".   „Център за градска мобилност” ЕАД ще осигури специализиран автомобил за принудително преместване на автомобили в нарушение, само по нареждане на отдел „Пътна полиция” при СДВР, за времето и мястото посочени по-горе, съгласно чл.171, т.5 от Закона за движението по пътищата.

comment 0
visibility 761

Водещ от БНТ катастрофира в центъра на София

Цветан Николов, водещ от БНТ, е катастрофирал с колата си тази нощ в центъра на столицата. Той се е блъснал в стълб на моста „Чавдар“. Ударът е бил наистина силен, защото стълбът е съборен, а автомобилът – буквално размазан. Екип на бърза помощ е пристигнал на място за минути. Николов е бил изваден от возилото и откаран в „Исул“, където го оперират, пише Блиц. 32-годишният водещ е бил с 2.09 промила алкохол в кръвта. Мястото на произшествието е било разчиствано повече от час.

comment 0
visibility 294

Гробницата от „Московска“ ще бъде експонирана на място

Намерената при ремонта на ул.“Московска“ късно антична гробница е фамилна и  е била използвана за доста дълъг период от време, споделя зам. кметът на София Тодор Чобанов. Специфични за нея са стенописите, които са правени от специални майстори. В по-голямата си част, това са кръстове, направени в червено. Това е отличително за V-VI век, информира Нюз.бг. Г-н Чобанов сподели, че гробницата ще се експонира на място. Ще се изгради вход със стълбище, посредством който хората ще могат да разгледат стенописите. Освен кръстовете, по стените се виждат и флорални мотиви, доказателство за вярването в райската градина. Тодор Чобанов увери, че до следващото лято гробницата ще бъде представена официално.