Новини от 27.08.2018

comment 0
visibility 381

"Спаси София" обяви редица нарушения в градския транспорт

"Спаси София" обяви редица нарушения в градския транспорт дни след трагедията, която взе 17 жертви в Искърското дефиле. Активистите от организацията сигнализират за липсващи аварийни чукове и кранове, които са демонтирани, запечатани или блокирани. Освен това от Столичен Електротранспорт са блокирали ръчките за аварийно отваряне на вратите при извънредни ситуации на трамваите, които пристигнаха от Швейцария преди година. Организацията се обръща към кмета на Столична община, Йорданка Фандъкова и зам.-кмета по транспорт, Евгени Крусев. Тяхното запитване касае безопасността в условията на столичния транспорт. По какъв начин обслужващите превозни средства преминават техническите прегледи, след като не отговарят на изискванията, подадени от Министерство на транспорта. [caption id="attachment_26738" align="alignnone" width="256"] Източник: "Спаси София"[/caption]

comment 0
visibility 355

Следователи иззеха документация от сградата на „Трейс груп” в София

Жандармерия и следователи са влезли в сградата на „Трейс груп”, която се намира в квартал „Лозенец“. Това е фирмата, която е отговорна за поддръжката на пътната отсечка, на която стана жестоката катастрофа край Своге. Изнесени са документите от фирмата, а служителите са съдействали на органите на реда, информира БТВ. Изпратено е и официално съобщение за предстояща пресконференция утре, касаеща катастрофата край Своге. Днес фирмата сподели официалната си позиция, че няма вина за инцидента, защото настилката е положена през 2014 г, обектът е пуснат в експлоатация същата година, но е бил приет през 2016 г.

comment 0
visibility 413

Столична община ще плати разноските по погребенията на всички загинали при катастрофата кр...

По идея на Йорданка Фандъкова, кмет на София, Столична община ще плати разноските по погребенията на всички жертви на катастрофата край Своге. От общината изтъкват, че всички те са жители на общината. Днес бе отслужена заупокойна молитва за жителите на село Световрачане, на която присъства и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. 15 от жертвите са от селото, информира Новини. По-рано днес бе обявена и кръводарителска акция от Общинската Първа МБАЛ – София, съвместно с Националния център по трансфузионна хематология /НЦТХ/ и подкрепата на МЗ. Желаещите да помогнат, могат да дарят кръв в сряда в интервала 10 – 14 ч. в Първа МБАЛ, ет. 1 кабинет 32 .

Реклама
comment 0
visibility 319

Тази година кандидат-студентите в НАТФИЗ са почти 500

Приблизително 500 желаещи да учат в НАТФИЗ са си подали документите. Броят е идентичен с този от миналата година, но сега има достатъчно кандидат-студенти за трите нови специалности - Театрална продукция, Филмов и телевизионен дизайн и Екранна режисура. Забелязва се по-голям интерес за специалностите във факултета „Екранни изкуства“, информира 24 часа. Изпитите за кандидатите са от 1 до 10 септември. От НАТФИЗ пожелават успех на кандидат-студентите.

comment 0
visibility 342

На Витоша има нов заслон

Вече е факт новият заслон в природен парк „Витоша“. Той бе готов за празника на парка в неделя, 26 август. Такова нещо се случва за пръв път от 50 години насам, пише БНТ. Новият заслон е изграден по проект в стил 2050 г. и в осъществяването на идеята се включват много доброволци. Заслонът е дело на арх. Андрея Момерин, който споделя, че тепърва ще се поставят панели за захранване, безжичен Интернет и всякакви високи технологии, които биха подпомогнали основните функции на заслона – да пази човешкия живот при тежки планински условия.

comment 0
visibility 303

До края на седмицата може да се разгледа изложбата „Атмосфера от София и Хавана"

Изложбата „Атмосфера от София и Хавана" представлява един паралел между София и Хавана. Тя символично акцентира върху 500-годишнината на Хавана и красотата на неостаряваща София и е разположена на Моста на влюбените до НДК. Представените 60 снимки от двата града успешно показват атмосферата и културата им, както и приликите  в природен, архитектурен и социален план, информира sofia.utre. Изложбата е организирана от "Калиман Карибе" и подкрепата на СО и кубинското посолство в България. Всеки почитател на изкуството може да разгледа изложбата до 3 септември.

comment 0
visibility 387

Няма желаещи да презентират творбите си на „Бронзовата къща“

До днес няма нови желаещи да покажат творбите си на „Бронзовата къща“. Вероятно е така заради неприятното усещане, което остана след арт инсталацията на Пламен Деянов. Временната инсталация „Бронзовата къща“ даде своеобразен старт на културната програма „Навън“. Тази програма има за цел да направи мрежа от локации в столицата за достъпно съвременно изкуство, напълно безплатно. В съгласие с програмата „Навън“, която ще се гласува на първото заседание на СОС, първият проект, който ще се одобри, трябва да бъде готов до март следваща година, информира Дарик. Одобрените проекти ще разполагат общо със 100 000 лв. Как ще бъде разпределена тази сума, зависи не само от проектите, но и от решенията на комисията, която ще ги одобрява. На площадката на мавзолея няма да има нищо в промеждутъка от време между демонтирането на „Бронзовата къща“ и реализирането на новия проект.

comment 0
visibility 362

Организират кръводарителска акция за пострадалите в катастрофата край Своге

Общинската Първа МБАЛ – София, заедно с Националния център по трансфузионна хематология /НЦТХ/ и с огромната подкрепа на МЗ организира кръводарителска акция за пострадалите при катастрофата край Своге. 15 тежко пострадали се намират в болници в София, като някои са с реална опасност за живота. Необходимостта от кръв за тях е ежедневна, а недостигът е осезаем. Всеки, който желае да помогне, може да дари кръв в сряда от 10 ч. до 14 ч. в Първа МБАЛ, ет. 1 кабинет 32 . Кръв може да се дари всеки ден и в Националния център по трансфузионна хематология от 8 ч. до 12 ч. и от 13 ч до 16,30 ч. , а в събота и неделя – от 9 ч до 15 ч. Кръводарителите трябва да са клинично здрави и да носят документ за самоличност. Безвъзмездното кръводаряване в България е едва 25% от общото даряване на кръв, сочат данните на НЦТХ. Осигуряването на кръв и кръвни продукти е от изключителна важност за лечението на хиляди пациенти. Дарете кръв, спасете живот!

comment 0
visibility 505

Днес жителите на „Овча купел 1“ излизат на протест

Днес в 18.30 ч. на ъгъла на на ул. "Монтевидео" и ул. "Братя Бартел" в жк. "Овча купел-1" се събират жителите на квартала, за да изразят несъгласието си с незаконното застрояване не междублоковите пространства. В протест основно ще участват живеещите в блокове 405, 406, 407, 410, 411, 412, 413, 414, 415 и 416. Повода за днешния протест е строежа на три жилищни блока на място, предвидено за строеж на детска градина. Теренът се намира между блокове 415, 414, 413 и 412, информира topnovini. Тъй като Столична община не дава отговори на жалбите на недоволстващите, те са решили публично да изкажат несъгласието си.

comment 0
visibility 265

Кино на открито в парка на Военна академия

Една от най-успешните културни инициативи, радващи столичани, е „Кино в парка“, която ще се проведе за трети път. Всяка вечер от 20.30 ч. от 4 до 8 септември в парка на Военна академия, в приятна обстановка ще се прожектират най-харесваните филми за годината, информира Топ новини. Тази година в списъка с филми присъстват  „Квадратът“ на Рубен Йостлунд, „Проектът „Флорида“ на Шон Бейкър, „Другият любовник“ на Франсоа Озон и най-новият филм на Вим Вендерс – „Потапяне“. Акцент в програмата ще бъде прожекцията на филма „Манифест“ на Юлиан Розефелд, с участието на уникалната Кейт Бланшет, който тръгва по кината в края на септември. Билетите за прожекциите са по 8 лв., ако се купят предварително или за трима човека наведнъж. 10 лв е цената на билета 60 мин. преди прожекцията. Билетите могат да бъдат закупени и онлайн. „КИНО В ПАРКА“ е инициатива на София Филм Фест и се осъществява в партньорство със Столична община и Парк на Военна академия „Г. С. Раковски“.

comment 0
visibility 336

Непрофесионално отношение към зелената система при ремонта на ул. „Граф Игнатиев“

Сигнал за безотговорно отношение към растенията по време на ремонта на улици "Граф Игнатиев" и "Солунска" пускат от Спаси София. От организацията споделят, че граждани информират за оголени корени на дървета и натрупани строителни отпадъци около тях, в следствие на което, растенията умират, информира sofia.utre. Спаси София призовава кметът на столицата Йорданка Фандъкова да нареди проверка по случая и да се вземат адекватни мерки за спасяване на екоситемата в района. От организацията са на мнения, че е недопустимо дърветата на емблематични места като ул. Граф Игнатиев да бъдат безотговорно повредени и унищожени. За ремонта се дават много пари, нека се полагат адекватни грижи за всичко по улицата.