Новини от 03.09.2018

comment 0
visibility 329

След 3 месеца приключи разчистването на свлачище на магистрала "Люлин"

След скъсани нерви на столичани, в продължение на три месеца, най-после приключва ремонтът на магистрала Люлин. От утре се възстановява движението при 7-ми километър на АМ „Люлин“ в посока София. Активизиралото се свлачище при 7-ми километър на автомагистралата  е разчистено, съобщават от АПИ. В редакцията на столица.bg се получиха десетки сигнали на недоволни шофьори, които сутрин и вечер висят с часове на магистрала Люлин заради свлачището. От АПИ не благоволиха да отговорят на въпросите на столица.bg. "Работят по 4 - 5 души и не могат да разчистят едно свлачище. На кого  е възложена работата по разчистването", питат столичани. Те се възмущаваха, тъй като движението ставаше само в една лента. "Тази магистрала е направена, за да ни облекчава, а не ни прави живота труден. Не могат да се справят с едно малко свлачище. Сутрин тапите са ужасни. Некадърници!!!, недоволстват софиянци и перничани. В момента се демонтират бетоновите прегради от активната и аварийна лента. През нощта, когато трафикът е по-слаб, платното ще се измие и около 24 ч. се предвижда да отпаднат ограниченията за стеснение в участъка, обещават от АПИ. Въпреки това магистралата пак не е в добро състояние, защото остават въведените ограничения при 9-ти километър на АМ „Люлин“. Там продължават аварийно-възстановителните дейности. Ограничението е от втори тунел „Люлин“ до 500 м преди първи тунел „Мало Бучино“. В този участък движението на всички МПС се осъществява двупосочно в платното в посока София - Перник. Скоростта е ограничена до 50 км/ч. Очаква се до края на септември да бъде пуснато движението в изпреварващата лента в платното за София.  

comment 0
visibility 492

В София се открива Фестивал на съвременната българска керамика

Фестивалът на съвременната българска керамика ще се проведе за втори път в столицата. Откриването му е във вторник, 4 септември, от 18.00 ч. Фестивалът ще се проведе в галерия „Райко Алексиев“ и ще продължи до 28 септември. На събитието ще могат да се видят новите технологии и тенденции в керамиката. Спартак Дерменджиев ще има специално участие. Силвия Чанева, получила голямата награда на първото издание на фестивала миналата година, ще представи своя експозиция. Ще бъде отбелязана и 100-годишнината от рождението на Йова Раевска. Ще бъдат показани нейни творби и ще се излъчи филм за нея.

comment 0
visibility 960

Багерите не пожалиха Феята, издига се бизнес сграда с ресторант

Багерите не пощадиха и емблематичната за София сладкарница Феята. Днес започна окончателното премахване на бетонните руини, под които са романтичните спомени на хиляди софийски семейства и влюбени двойки. Минаващите по Цариградско шосе автомобили намаляваха скоростта, за да погледат хора с тъга как изчезва още един спомен от младостта им. Феята е построена в края на 1950-те години, а проектант е арх. Васил Вълчанов. През 1975 г. на терасата на сладкарницата са направени снимките на филма "Два диоптъра далекогледство". Сградата е приватизирана през втората половина на 1990-те години и оставена на разрухата на времето. Според градоустройствения план там може да бъде издигната триетажна сграда. По непотвърдена информация собствениците имали намерение на строят бизнес сграда с модерни офиси и ресторант. По първоначална информация те ще запазят името на Феята. Собственикът на имота е "Българска холдингова компания", публично дружество, което е на Българската фондова борса. То е правоприемник на Българохоландски приватизационен фонд. Справка в Търговския регистър сочи, че членове на ръководните органи на компанията са бившият служебен министър на правосъдието в кабинета "Софиянски" Хараламби Анчев, дългогодишният шеф на НДК Христо Друмев, Бойко Биров, Пирин Атанасов, Ирина Молерова, Цвета Бакърджиева.

Реклама
comment 0
visibility 564

Гигантът Любо Ганев в 200 страници от снимки и емоции (СНИМКИ)

Стотици невероятни, куриозни и много смешни истории са събрани в новия фотоалбум "Светът отвисоко" за Любо Ганев, чиито първи бройки излизат от днес. Богато илюстрованото издание е луксозно, в 200 страници, голям формат, с твърди корици и ще бъде в книжарниците, в част от бензиностанции и по моловете още от тази седмица. Цената на изданието е 20 лв., съобщиха авторите. Изданието ще бъде представено тази неделя във Варна и след две седмици в София по време на Световното волейболно първенство за мъже. Авторите Владимир Памуков, Тодор Шабански и доайенът на спортната фотография Бончук Андонов показват легендарния спортист със снимки и истории, повечето от които се публикуват за първи път. Книгата "Светът отвисоко" е фотоисторията на един от най-популярните и обичани волейболисти на планетата. Наред с уникалните фотографии обаче, Любо Ганев е представен с неговите стотици забавни и поучителни случки, които съпътстват гиганта през целия му житейски път. Ще видите Любо в пълната му светлина: като неудържим малчуган в Русе, после като звезда на световния волейбол, като шеф, работещ неуморно за доброто на българския и световния волейбол, като бизнесмен, като любящ баща и вече дядо  на малката Любомира, като тв, кино и шоу звезда, като човек който обича да се раздава за хората, да ги радва и подпомага. Плюс множество богато илюстрирани статистики в книгата на Издателство Книгомания. „Волейболният свят се прекланя пред триумфите му. Той правеше всичко с майсторство и лекота, с хъс, амбиция, които подлудяваха феновете. Те го боготворяха заради спортното шоу, а той ги даряваше с незабравими атракции. И до днес българският гигант все още е лидер в класациите, а това му осигурява статут на феномен и легенда в историята на световния волейбол", казват за волейболиста авторите. Любо Ганев - огромната отворена душа на един знаменит спортист и велик човек, представена за първи път в пълния си блясък с фотоалбума „Светът отвисоко“, пише в обръщението на авторите към читателите.

comment 0
visibility 516

Пускат допълнителни 6 сектора за концерта на Енрике Иглесиас 

Латино звездата ще пее на уникална конструкция от две сцени в Арена Армеец Допълнителни нови 6 сектора с места пускат организаторите на концерта на Енрике Иглесиас в София на 6 ноември. Зрителите ще са на едно селфи растояние от поп идола, съобщиха от АРТ БГ. Новите места не само предоставят страхотна видимост към сцената, а и от тях почитателите на певеца ще могат да го докосват благодарение на двете платформи, т.нар „езици", излизащи от двете страни на сцената и допиращи се до редовете с публика. Само два месеца ни делят от дългоочаквания концерт с новото шоу на Енрике Иглесиас All The Hits Live, което ще видим у нас на 6 ноември в Арена Армеец. То е по повод 13-тия рожден ден на радио Energy. Огромна част от местата са вече запълнени, поради което организаторите отвориха за феновете шест нови сектора в залата, в продажба от днес, в мрежата на Eventim.  Цените на билетите са между 69 и 159 лв. През последните месеци Енрике Иглесиас е в страхотна форма, откакто любимата му, известната от близкото минало топ тенисистка Анна Курникова го дари с близнаци. Поп идолът вече води много по-здравословен живот и посвещава много повече време на семейството си. Цялата сценография на новото шоу на Енрике е базирана на концепцията за интимна близост с публиката – ще го видим да пее и общува отблизо с феновете върху комплекс от две сцени (сцена А и сцена B) в двата края на терена, свързани посредством коридор. Така любимецът на поп маниаците ще циркулира непрекъснато между сцена А и сцена B по коридора, заобиколен от присъстващите. Видео екран от 500 кв. м ще има на цялата стена зад основната сцена А. Зрителите ще станат свидетели на изключителни пироефекти, носещи многозначното название „огнен водопад“. Ще бъдат използвани и нов модел осветителни тела, които за първи път бяха въведени за шоуто на Енрике Иглесиас в Мюнхен през март тази година.

comment 0
visibility 1224

Тече ремонт в основно 101 СУ „Бачо Киро“ в район „Надежда“

„Ремонтираме основно 101 СУ „Бачо Киро“ в район „Надежда“, каза кметът на столицата при днешната проверка на строителните работи там. Тя не пропусна да подчертае, че училището е част от проекта за основна реконструкция на 26 училища и детски градини в столичните райони „Красна поляна“, „Връбница“, „Надежда“ и „Илинден“ със средства от ОП „Региони в растеж“. В момента цялостни реконструкции текат в 11 училища и 7 детски градини. Очаква се те да продължат и догодина. Освен това, извършват се ремонти и реконструкции в още 30 детски градини и училища, които ще бъдат завършени до началото на учебната година.

comment 0
visibility 451

До 3 октомври се приемат проекти за програма "Европа"

Проектни предложения по Програма „Европа“ 2019 се подават от 3 септември 2018 г. до 3 октомври 2018 г. до 17:30 ч. само по електронен път на сайта на Програма „Европа“. Насоките за кандидатстване, Методиката за оценка и класиране на проектите, документите и ръководството за онлайн кандидатстване са публикувани на сайта на Програма „Европа“ www.evropa-so.bg , в рубрика «Кандидатствай тук», съобщават от Столична община. На 7 септември 2018 г. (петък) от 13:00 ч. до 16:00 ч. и на 18 септември (вторник) от 14:00 ч. до 17:00 ч. в сградата на Столична община на ул. „Париж” № 1 ще се проведат информационни дни по процедурата за кандидатстване. По време на информационните дни ще бъдат направени разяснения по Насоките за кандидатстване, формуляра за кандидатстване, придружаващите документи, методиката за оценяване, както и демонстрация на подаването на електронната апликационна форма. Консултации, освен по време на информационните дни, ще бъдат давани и електронно, чрез изпращане на въпроси на формата за контакт на сайта на Програма „Европа“. Няма да бъдат давани консултации по телефон и персонални срещи. Всички въпроси и отговори ще бъдат публикувани на интернет страницата на Програма „Европа“ в меню „Кандидатствай тук/Отговори“.

comment 0
visibility 341

РИМ с експозиция "Птиците в изкуството и цар Фердинанд I"

Утре, 4 септември, от 18.00 ч. в зала "Временни изложби" на РИМ е официалното откриване на изложбата "Птиците в изкуството и цар Фердинанд I". Посетителите ще могат да видят колекция на научни илюстрации на птици, която не е показвана до момента, информира Артсофия. Илюстрациите са правени с акварел и са били предназначени за орнитологичното издание „Науман, Естествена история на птиците на Централна Европа“. В колекцията са запазени  почти 400 илюстрации, за които се е смятало, че са унищожени по време на военните конфликти в първата половина на 20 век. Колекцията, обаче, била съхранена в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, който наследява Княжеския естественоисторически музей. Инициативността на цар Фердинанд I способства за създаването на редица научни институции, а заслугите му са документирани с текстова информация и архивни фотографии. Експозицията може да бъде разгледана до 31 октомври.

comment 0
visibility 780

След 7 години в САЩ певицата Краси Йорданова се завръща с „Има истина една“ (ВИДЕО)

След 7-годишна кариера в САЩ певицата Краси Йорданова се завръща пред българската публика. Тя изпя едни от емблематичните песни „На баща ми с любов“ и „Какво направи с мен“. Сега се завръща на родната музикална сцена с нова песен и клип - „Има истина една“. Премиерата ще бъде на 22 септември в официалната й страница в youtube. В деня на Съединението на Източна Румелия с Княжество България ще бъде пуснато видеото, което е запечатало вълнуващите моменти от подготовката и заснемането на клипа. Шест дни по-късно ще бъде публикувана специална фото сесия, дело на известния моден и рекламен фотограф Дилян Марков, а на 15 септември Краси Йорданова ще повдигне още малко завесата около новото парче и ще публикува в официалната си страница трейлъра на видеото. Песента се казва „Има истина една“', защото считам, че любовта е най - голямата истина в живота ни“, обясни изпълнителката. Музиката на парчето е на Миро, Мирослав Костадинов, текстът е нейн авторски, а аранжиментът е на Мага. Певицата Краси Йорданова избра да направи завръщането си през септември и на тази емблематична дата – 22-ри, защото е истински независима. „Да бъдеш творец в България, да се занимаваш с музика и изкуство в днешно време е много трудно. Години наред пях извън България основно чуждоезичен репертоар. Публиката там ме обичаше и ценеше моя талант, но в един момент започна да ми липсва българската музика и българската публика. Усетих нужда да създам нещо ново, което да е продължение на песните, с които ме помнят хората от преди време. Преди години, когато стартирах моята музикална кариера в България, аз бях една от малкото певици, които започнаха с изцяло авторски репертоар и затова днес отново разчитам на нова авторска песен. Исках песента да е със звучене, което беше характерно за 80- те и 90- те години, когато се създадоха едни от най - големите хитове в българската поп музика", разказва за кариерата си певицата. "Винаги съм държала да изпълнявам стойностни и мелодични песни, които да носят и красиви послания за истинските неща в живота, затова новата ми песен е създадена с носталгия по времето, в което се ценяха стойностните и мелодични песни. „Има истина една“ е песен, посветена на истинската и безкористна любов, която се среща все по - рядко в днешно време, категорична е Йорданова. https://www.youtube.com/watch?v=MX6Spne3I3Y Тя разказва за момента, в който е избрала своя път и е разбрала, че песента е нейното призвание. „Още помня този ден….. тъй далечен и в същото време толкова близък….. Бях само на 6 годинки, малко, срамежливо момиченце с коси сплетени на плитка и завързани с кокетна бяла панделка. Столовата на детския лагер беше препълнена с хора и всички погледи бяха насочени към мен. Пристъпих плахо… Учителката ми в детската градина ме хвана за ръка и ме поведе към центъра. После ме повдигна с двете си ръце и ме качи на една маса. https://www.youtube.com/watch?v=evBO7C0Ptos Бях прекалено мъничка, и за да ме виждат всички, трябваше да ме качат на нещо и понеже в столовата нямаше подиум, малката желязна маса стана моята първа сцена. Когато очите ми обхванаха морето от хора, почувствах как краката ми се подкосяват. Като в просъница чух учителката ми да казва на висок глас: „Краси от детска градина „Вела Пискова“ гр. Сливен, ще изпълни една песен за вас.“ След това тя тихо ме попита: „Какво ще ни изпееш Краси?“, „Песента Обич на Лили Иванова – отговорих аз“. „Добре“, съгласи се учителката ми след кратък спор. В залата се чуха смях и далечни възгласи“, споделя бъдещата тогава певица. Момиченцето се уплашило, но някъде дълбоко в себе си имало увереност и сила, която тогава не осъзнавала, които и до ден днешен й помага да покаже това, което може. Никой тогава не знаел, че у дома всеки ден Краси става и заспива не с детски песнички, а с плочите на Лили Иванова и Емил Димитров. Никой не знаел, че вместо да си играе с играчки, обичала да слуша как баба й Кръстина пее народни песни. „Бях много малка и не осъзнавах, че още тогава всъщност бях избрала своя път и то по един категоричен начин. И така само за един миг се превърнах в най-известното дете в лагера, а песента се превърна в мой живот“, категорична е носителката на няколко награди от музикални конкурси. От „Златният Орфей“ Краси Йорданова има специална награда за песента "На баща ми с любов". Колекцията и се допълва и от призове от Международни конкурси и фестивали.

comment 0
visibility 388

Изискват се лабораторни анализи от всички реконструиращи се обекти в столицата

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на проверката реконструкцията на 101 СУ „Бачо Киро“ в район „Надежда“ сподели, че се изискват лабораторни анализи на всички обекти, по които се работи. Лабораторните тестове се правят от независими лаборатории, за да е ясно какви материали се използват за проектите, информира Фокус. Г-жа Фандъкова уточни, че всеки проект се приема след пълното му завършване. Тя потвърди, че по време на ремонтите на булеварди и улици, се вдига доста шум, но за да бъде обновена инфраструктурата е необходимо търпение и усилия. Кметът на столицата заяви, че контролът на строителните обекти се извършва всеки ден, следи се срок, качество, материали, организация и др.

comment 0
visibility 527

Промени в движението по ул. „Първа българска армия“

От пресцентъра на Столична община информират за промени в организацията на движение по участък от ул.„Първа българска армия”. Ще бъде забранено влизането на автомобили по северната половина от пътното платно на ул. „Първа българска армия”, в участък от ул. „Проф. Иван Георгов" до бул. „Илиянци" до 15 октомври. Движението ще бъде двупосочно по едната лента, информира sofia.utre. Временно ще бъде изместена и автобусната спирка  на автобуси № 100, с код 2148 „Ул. Проф. И. Георгов” на ул. „Първа българска армия”, с 37 метра назад в посока ул. „Проф. Иван Георгов" до 24 ч. на 15 октомври.

comment 0
visibility 551

СО е дала 48 млн. лв. в строителство и ремонти на детски градини и училища

Само тази година за ново строителство и модернизация на детски градини и училища влагаме 48 млн. лв., това може би е най-мащабният бюджет, които е отделян. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери реконструкцията на 101 СУ „Бачо Киро“, ул. „Илинденско въстание“ № 36, район „Надежда“, предаде „Фокус“. Фандъкова уточни, че средствата, които е получила Столична община за реновиране на учебни сгради от оперативна програма „Региони в растеж“ са 27 млн. лв. „Общо над 63 млн. лева е бюджетът по дейностите на оперативна програма на „Региони в растеж“, уточни Фандъкова. По думите й училище 101 СУ „Бачо Киро“ е огромно по размер. „В него има приети 5 паралелки след първи клас и три паралелки след седми клас“, каза още кметът на София. Според нея това е едно перспективно училище, и то трябва да работи с едносменен режим, за да може през годините всички училища на територията на Столична община да преминат към този режим на работа

comment 0
visibility 330

Президентът на МОК Томас Бах идва в България, става „Доктор хонорис кауза“ на НСА

Президентът на Международния олимпийски комитет г-н Томас Бах ще посети България от 13 до 15 септември. Това ще бъде първа визита на г-н Бах в страната, в качеството му на президент на МОК, съобщиха за столица.bg от БОК. Това е голяма чест за българското олимпийско и спортно движение и признание за успехите на българските спортисти. По време на пребиваването си в страната той ще се срещне с български олимпийски медалисти, с изтъкнати наши спортни и олимпийски деятели в Националната галерия – Двореца, където продължава уникалната изложба с 91 живописни произведения от колекцията на легендарния шампион Боян Радев. Изложбата е посветена на 50-та годишнина от спечелването на златния олимпийски медал от Боян Радев в Мексико 1968. Президентът на МОК ще бъде удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“ на Национална спортна академия „Васил Левски“, а също така ще бъде официален гост на световните първенства по художествена гимнастика в София и по гребане в Пловдив. В програмата са предвидени още официални срещи с председателя на БОК Стефка Костадинова, както и с висши ръководители на страната.

comment 0
visibility 703

Студенти от УАСГ представиха изработени от тях градски мебели, създадени за "Лозенец"

Първото издание на проекта обедини идеи на кандидат архитектите, граждани и експерти за създаване на нови споделени места в няколко междублокови пространства в квартала Студентите от студио "Прожектиране" към УАСГ представиха изработените от тях прототипи на градски мебели за квартал Лозенец на финална дискусия в двора на университета вчера, съобщиха от екипа на проекта. На представянето, в края на миналата седмица присъства и районният кмет на Лозенец Любомир Дреков, изпълнителният директор на BLD Димитър Савов, ръководителят на Студио "Прожектиране" арх. Николай Давидков, урбанистът Ангел Бондов и гражданите от квартала. Изработените от студентите нови градски мебели ще бъдат монтирани на предвидените локации, за да създадат нови споделени места за жителите на Лозенец. “Радваме се, че сме част от проект, който включва енергията на млади, креативни хора, подкрепата на бизнеса, съдействието на администрацията и местната общност. Пожелавам си да имаме още такива емблематични пространства и продуктивни дискусии“, коментира кмета на Любомир Дреков. Проектът е част от Building Difference - социално-образователната платформа на BLD, която цели облагородяване на градската среда в близост до инвестиционните проекти на компанията. Проектът се развива на placemaking принципа, обединявайки мненията, вдъхновението и потенциала на местната общност, професионалисти, активни организации, студенти и институции. Всички прототипи на изградените мебели бяха изложени в УАСГ през август и гражданите можеха да ги разгледат, да разберат повече за проекта и дадат мнения, преди монтажа на избраните две локации в Лозенец. „Целта на тази програма беше студентите да бъдат извадени от стерилната обстановка на академията, да бъдат близо до хората и оценките да не бъдат просто цифри, а реална обратна връзка от гражданите. Точно в тази си роля, ние като архитекти трябва да се опитваме да бъдем медиатори между различни социални групи и мнения“, обобщи арх. Николай Давидков на финала на дискусията вчера. Ние като бизнес черпим вдъхновението си от този процес и се целим да правим града по-красив и функционален за всички“, коментира за работата на младите архитекти изпълнителният директор на BLD Димитър Савов.

comment 0
visibility 429

Маркират опасни дървета в Борисовата градина

Тази пролет започна почистването на Зона 1 в Борисовата градина от опасни дървета около алеите. Столична община, посредством Дирекция „Зелена система“ и с активното съдействието на експертите от Лесотехнически универистет – София започват подготовката за почистване на Зона 2 в Борисовата градина. Зона 2 се намира между бул. „Драган Цанков“, бул. „П. Яворов“, бул. „Цариградско шосе“ и ул. „Незабравка“, информира СофияУтре. Почистването ще премине в два етапа. Първо ще се маркират опасните дървета в лесопарковата част. С тази дейност ще се заемат специалистите от катедра „Лесовъдство“ на Лесотехнически университет. Вече маркираните дървета ще бъдат отстранени от работници на Общинско предприятие „Управление на общински земи и гори“, а боклуците ще се извозят до Инсталацията за зелени отпадъци „Хан Богров“.

comment 0
visibility 469

Столична община стартира пилотната програма „Предприемчиви учители“

Столична община заедно  JA България (Джуниър Ачийвмънт България) стартира пилотна програма „Предприемчиви учители“. Тя е за повишаване на квалификацията на преподавателите по предприемачество, съобщава на страницата си във фейсбук JA България. "Над 60 учители от София ще бъдат обучени в преподаване на предприемачество и най-важното, предаване на предприемаческия дух към учениците от I до XII клас, съобщават организаторите. Програмата през учебната 2018-2019 г. ще допринесе за повишаването на квалификацията на учители от учебните заведения на територията на Столична община. Ключовата цел е да се постигне положителен принос към качеството на преподаване на предприемачески начин на мислене и развиване на умения. Проектът е съобразен с последните изменения в Закона за предучилищно и училищно образование (ЗПУО). В пилотната програма ще се включат 24 училища на територията на Столична община, по едно училище от всеки столичен район. Учители от прогимназиален и гимназиален ще преминат въвеждащи двудневни и тридневни обучения в началото на септември.

comment 0
visibility 533

Промяна в разписанието на някои линии от столичния градски транспорт

Отново затварят част от бул.“Христофор Колумб“. Причината е продължаващ ремонт, заради който се налага промяна в маршрутите на 5 автобусни линии от столичния градски транспорт. От 3 до 12 септември затруднения в движението ще има в участъка от булевард "Асен Йорданов" до улица "Неделчо Бончев". Мостът, свързващ квартал "Дружба" с района на летището ще бъде затворен, информира Днес. Това налага промяна в движението на автобусни линии 10, 14, 84, 184 и 384. Те ще спират на съществуващите спирки в променените участъци. Заради ремонт на „Източната тангента“ ще бъде затруднено движението към Летище София. От СО препоръчват използването на бул. „Брюксел“.

comment 0
visibility 673

Катастрофа задръсти кръговото на 4-ти км

Лека катастрофа, която се размина само с изкривени ламарини и смачкана предница направи задръстване на колелото на 4-ти километър в София. За щастие няма пострадали хора и не беше нужно да се вика линейка и полиция. Очевидци твърдят, че ударът е станал след засичане. Повече от половин час шофьорите караха само в най-лявата лента, тъй като удареният автомобил трябваше да бъде вдигнат. Инцидентът стана около 8.30 ч.

comment 0
visibility 269

Националната библиотека има нови обитатели

За всеобщо учудване, в коридорите на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в столицата вече могат да се видят и прилепи. Според биолозите, дошли на място да се запознаят със случая, става дума за безобидния вид прилепи ръждив вечерник, който не е агресивен и не е опасен за хората, пише news.bg. Близостта на сградата до „Борисовата градина“ е станала причина бозайниците да си харесат мястото за обитание.

comment 0
visibility 379

Бул. "Сливница" и с. Кътина остават без вода

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес. Причината за спирането е заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Народно хоро“, кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на живеещите в района на: ул. „Народно хоро“ - от ул. „Буземска“ до ул. „Крушовски връх“; по ул. „Брезовица“ от ул. „Народно хоро“ до ул. „Буземска“. Заради монтаж на спирателен кран на бул. „Сливница“, с. Кътина, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на живеещите в района на: бул. „Сливница“, ул. „Сини вир“, ул. „Пирамидите“. Поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Егреците“, вилна зона „Беловодски път“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на живеещите в района на: ул. „Стар Беловодски път“ от ул. „Беловодски път“ до ул. „Егреците“, ул. „Малкото копито“.

comment 0
visibility 393

Спряна линия София – Пловдив създаде хаос на Централна автогара

Пътниците, пътуващи по направление София – Пловдив, изпитват затруднение в търсенето си на удобен алтернативен вариант за транспорт. Повечето от пътниците са си купили билети предварително, но фирмата вече не обслужва линията, след като на 29 юли Столична община прекрати договора с фирмата едностранно, информира Актуално. Тихомир Асенов, управител на "Витоша експрес", не смята, че фирмата е извършила някакви нарушения, свързани с превоза на пътници по линията София – Пловдив. Според него е било напълно излишно да се провеждат показни акции на ДАИ на двете автогари. Фирмата е искала и да превози пътниците, които предварително са закупили билетите си. Оказва се, че Столична община е прекратила договора, защото са констатирали системно неизпълнение на поетите от фирмата задължения и предимно заради нарушаване на договорената продажна цена за билет. Превозвачът е трябвало да продава билета за линията седем лева, а всъщност билетът е бил на по-висока цена.

comment 0
visibility 293

Софийският университет "Св. Климент Охридски" представя магистърските си програми

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет, днес от 11.00 до 13.00 ч., ще се състои традиционния Ден на отворените врати на магистърските програми, които предлага СУ. На този форум всеки ще може да се запознае отблизо с подробностите за всички магистърски програми, предлагани в различните факултети, пише 24 часа. От 16.00 ч. в зала 325 в сградата на факултета по математика и информатика желаещите могат в подробности да се запознаят със специалностите „Математика“, „Приложна математика“ и "Математика и информатика". В същата зала, но от 18.00 ч. ще представят специалност „Информатика“.

comment 0
visibility 344

Free spirit day с кауза в подкрепа на хората със зрителни затруднения

Фестивалът Free spirit day, който ще се проведе за първи път в София, на 29 септември във Fabrica 126 излиза с кауза в подкрепа на хората със зрителни затруднения. Организаторът Ника Любецкая настоява слепите граждани да имат достъп до обществени сгради, заведения, магазини, банки, транспортни средства с кучета водачи, които са техните очи. Това съобщиха пред столица.bg организаторите. Един от сериозните проблеми за хората със зрителни увреждания е, че на много места не са допускани заради своето куче. За да има разбиране и да усетят хората какво означава да не виждаш, по време на фестивала представители на фондация „Синергиа“ ще поставят на всички желаещи кърпа на очите. А хората ще трябва да разпознават какво пият или какво държат в ръцете си. По този начин ще покажат на виждащите какво представлява животът без зрение. Целта на експеримента е да се даде широк обществен отзвук на този проблем и тази бариера да бъде премахната, защото си даваме ясна сметка, че тези четириноги са очите на тези хора. Освен това те са умни, добре възпитани и съобразителни и със своето присъствие по никакъв начин не пречат на околните, нито застрашават живота им. В рамките на фестивалния ден ще бъде поставена и касичка, в която всеки желаещ ще може да дари средства, с които да подкрепи дейността на фондацията. СОС прие стратегия за достъпна градска среда, но все още не се изпълняват изискванията за хората с увреждания.