Новини от 07.09.2018

comment 0
visibility 579

Извадиха голфа, пропаднал в изкопа в Овча купел (ВИДЕО)

Пропадналият в строителен изкоп Фолксфаген Голф до бл. 412 в Овча купел бе изваден, видя Столица.bg.  Подът на колата беше залят с тиня от изкопа, а пясък здраво се бе наблъскал в джантите и гумите. Седалките бяха мокри, а предницата посмачкана. Докато вдигаха автомобила огромни камиони с чакъл чакаха, за да изсипят сместа в строителния изкоп. Според специалисти ще са необходими около 10 - 15 такива камиона, като всеки събира около 14 - 16 кубика чакъл. Целта е с чакъл да се укрепи отвесната стена откъм бл. 412, за да се предотврати ново свлачище.

comment 0
visibility 273

Промяна на движението около националния стадион

Времена промяна на организацията на движението ще има в неделя, 16 септември заради провеждане на футболна среща на Национален стадион „Васил Левски”, съобщават от районната администрация на "Средец". Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието, както следва: От 08.00 до 21.00 часа на 16.09.2018 г. при сектор „Г” на Националния стадион „Васил Левски” от вход 20 до вход 26. От 13.00 до 20.00 часа на 16.09.2018 г. на моста пред Национален стадион „Васил Левски”. От 17.00 часа на 16.09.2018 г. до приключване на футболната среща, само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на автобусите на масовия градски транспорт по: - ул. „Ген. Гурко” между бул. „Васил Левски” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”; - бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между пл. „Орлов мост” и бул. „Черни връх”; - бул. „Драган Цанков” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Пейо К. Яворов”.

comment 0
visibility 661

Столичният квартал „Драгалевци“ се похвали с нови детски площадки

В социалната мрежа се появи информацията, че новите детски съоръжения  на ул."Карнобатски проход" в кв. Драгалевци са вече факт. Нова площадка има и на пл."Знаме на мира". Дейностите по облагородяване на градинката при ул."Боянски възход" в кв. Манастирски ливади – запад вървят по план. Очаква се там да се монтира комбинирано детско съоръжение, а от 17 септември в кв. „Драгалевци“ отваря врати нова детска градина.

Реклама
comment 0
visibility 851

Знае се кой е направил опасния изкоп в „Овча купел“

Фирма „Волан“ е направила изкопа за строежа. Тя е подизпълнител на „С. А. Г. Груп“ ЕООД. Тази сутрин автомобил бе повлечен в строителен изкоп от образувало се свлачище. Опасният изкоп се намира в непосредствена близост до блоковете 412 и 414. До момента представители на различни институции минаха на проверки. Очакваше се да се изясни дали е необходимо да се евакуират хората от блок 412, тъй като са на крачки от свлачището. Това е втори подобен случай с изкоп, направен от фирма „Волан“, научи Столица.bg от специалисти в строителния бизнес. Преди години това се е случило и в „Манастирски ливади“. „Може да е за втори път, може и за четвърти да се случи“, заяви един от шефовете на „Волан“ пред Столица.bg. Същият господин през целия ден се смееше и обвиняваше собственика на автомобила, че е спрял на неподходящо място. Преди малко пристигна кран, който най-сетне успя да извади колата от изкопа. Два огромни камиона започват засипването на изкопа с чакъл, за да се се получи наклон от 45 градуса и така да се предотврати повторно свличане на земна маса.  

comment 0
visibility 941

Започна ремонтът на Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Проф. д-р Гео...

От район „Илинден“ информираха в социалната мрежа, че е положена първата копка като начало на проекта „Ремонт и обновяване на Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Проф. д-р Георги Павлов“. Проектът се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“. Предвидена е реконструкция на учебната инфраструктура на учебното заведение. Ще се обнови напълно дворното пространство. Ще се вземат всички възможни енергоспестяващи мерки, за да се постигне достатъчно добра енергийна ефективност. Предвижда се и обновяване на материално-техническата база на училището, което е пилотно в страната относно въвеждането на дуалното образование. Официални гости на събитието бяха зам.-кметът на район „Илинден“ г-жа Мария Тодорова, директора на гимназията г-жа Нели Стоянова и ръководителя на проекта г-жа Миглена Георгиева. Кметът на района произнесе приветствено слово и изрази надежда всички дейности да приключат в посочения срок, за да можа учебния процес да протича нормално.

comment 0
visibility 595

Квартал „Надежда“ ще се сдобие с микрокомплекс за минифутбол

В подкрепа на идеята за масово популяризиране на фудбола сред подрастващите, БФС започва изграждането на модерен микрокомплекс, разполагащ с три терена, за минифутбол в кв.“Надежда“. Площадките ще отговарят на всички изисквания за професионален терен, освен размерите. Настилката ще е според изискванията на ФИФА. Производителите ще са оторизирани от световната централа. Микрокомплексът ще има паркинг, информира gong.bg. БФС ще има грижата да засади три нови дръвчета за всяко отсечено по време на строителството. На територията на комплекса охранители ще следят за спазване на реда. Комплексът ще има свободен обществен достъп и ще се използва срещу изключително достъпна цена.  Приходите от обекта ще бъдат използвани за поддръжка и ремонт на игрищата. След приключване на договора за експлоатация, комплекса ще бъде предоставен безвъзмездно на Столична община – район „Надежда“.

comment 0
visibility 274

Няма тежко пострадали при инцидента с кола до Търговския център в столицата

От "Пирогов" потвърдиха пред Столица.bg, че няма тежки случаи сред пострадалите при инцидента с кола до Търговския център преди малко. Всички са били прегледани и са пуснати за домашно лечение. Не се налага хоспитализиране. Припомняме, че преди малко Ситроен се вряза в търговски център в София. При инцидента пострадаха шофьора и четирима пешеходци.

comment 0
visibility 469

Кола се вряза в търговски център, петима пострадали /СНИМКИ/

Черен ден за район "Овча купел". Сив Ситроен се вряза търговски център в района на бул. „Монтевидео” и бул. „Президент Линкълн”. [caption id="attachment_27654" align="alignnone" width="960"] Снимки: Столица.bg[/caption] Пострадали са петима души - шофьора на автомобила и 4 човека, които са били на тротоара, видя Столица.bg. Движението е отцепено. На място има полицейски екипи. Огледите на мястото на инцидента продължават. [caption id="attachment_27637" align="alignnone" width="960"] Снимки: Столица.bg[/caption] Очаквайте подробности!

comment 0
visibility 1185

ДНСК: Не знаем дали блоковете около изкопа са в опасност

ДНСК твърди, че има строител-конструктор от „С.А.Г.Груп“ ЕООД, който трябвало да каже дали двата блока около строителния изкоп в „Овча купел“ са застрашени. „Много бързо искате да знаете всичко“ казаха от ДНСК. Току-що инспектори на ДНСК напуснаха района на строителния изкоп в „Овча купел“, който тази сутрин погълна колата на един от жителите на съседен блок. Служителите на Национален строителен контрол се опитаха да се измъкнат без да кажат нищо на жителите на блок 412, видя Столица.bg. Те не бяха категорични, че блока е безопасен за хората и как трябва да се реагира в случая. Наложи се хората да догонят инспекторката на ДНСК, за да искат някакво обяснение. Тя отказа да се легитимира пред депутатите Петър Витанов и Георги Свиленски. Оказа се, че от ДНСК са проверявали само тази част от документите, която им е била предоставена. Всъщност документацията за строежа не е била пълна. Една част от документите се намирали в офиса на инвеститора. В Заповедната книга на Строителен надзор е записано да бъде спрян строежа.

comment 0
visibility 707

Ще има ли евакуация на блоковете около свлачището в "Овча купел"

Повече от 8 часа жителите на блокове 412 и 414 в „Овча купел“, намиращи се около строителния изкоп с падналия автомобил, не знаят дали ще бъдат евакуирани или не. Нито една институция до момента не се ангажира с това да успокои хората и да каже опасен ли е терена за жилищните блокове около изкопа. Преди няколко часа на място са дошли на Гражданска защита, за да евакуират жителите на блок 412, чийто първи входове са на около 5 метра от свлачището. Изчакали са и след това са си тръгнали, тъй като няма яснота има ли нужда от евакуация, видя Столица.bg. Инвеститорът, „САГ Груп“ ЕООД, преди часове е изпратил 10 тонен кран, който да извади погълнатия автомобил. Жителите на двата блока не са му позволили да се доближи до изкопа, за да не падне и той. На място е дошла и пожарната, защото колата е с газова бутилка. Идеята е била да се извади газовата бутилка, за да не се стигне до друг инцидент, но и пожарникарите не се справили. Колата още е в изкопа, а експерти от РДНСК – София продължават да описват причините за инцидента. Тези причини, обаче, все още не са ясни нито на жителите, нито на журналистите. Първи се опита да слезе в изкопа Красимир Димитров, шеф на Дирекция аварийна помощ и превенция на СО. След него подобен опит направи и следовател от 6-то РПУ.   На мястото на инцидента е общинския съветник от БСП Николай Николов и депутата от левицата Георги Свиленски. И двамата настояват отговорните органи да успокоят хората къде ще изкарат нощта и ще има ли евакуация на жителите на блока. Сега Строителният надзор на обекта ще трябва да впише в специална книга кога и как ще бъде изваден автомобила и какви ще са укрепителните мерки на изкопа.

comment 0
visibility 444

Отварят мобилен пункт за опасни отпадъци в София

През септември мобилният пункт за опасни отпадъци в столицата ще бъде разположен на ъгловия паркинг на бул. "Арсеналски" и ул. "Богатица". От „Зелени решения за София“  споделят, че той ще започне да приема отпадъци от гражданите на 14 септември в интервала 8.30 – 14.30 ч. Основните групи опасни отпадъци, образувани в домакинствата са: Живак и живаксъдържащи уреди Лакове и бояджийски материали Домакински препарати и химикали Мастила и замърсени опаковки Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност)

comment 0
visibility 387

Синя и зелена зона няма да функционират по време на празниците

Зоните за паркиране – синя и зелена – няма да функционират през трите празнични дни в края на септември. Зоните за платено паркиране няма да важат в дните, в които ще честваме 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Това са 22, 23 и 24 септември, информира СофияУтре.

comment 0
visibility 790

Кметът на „Овча купел“: Фирмата изпълнител ще си поеме отговорността

Христина Семерджиева, кмет на район „Овча купел“ пристигна на строежа, на който тази сутрин се образува свлачище и в него падна паркиран наблизо автомобил. Тя каза, че експертите на от Дирекция за национален строителен контрол ще направят своите изследвания и ще кажат какво трябва да се направи, информира bgonair. Кметът на района отново подчерта, че всичко по документите за строежа е било изрядно. Тя допълни, че гражданите няма да бъдат ощетени, а фирмата изпълнител ще си поеме отговорността. Семерджиева разясни, че разрешение за строежи от трета категория, какъвто е въпросния, издава само главния архитект на столицата. Същевременно даде съвет на собственика на пропадналия в свлачището автомобил, да търси обезщетение от строителя на обекта.

comment 0
visibility 701

Изкопът с пропадналата кола е до бл. 412 в "Овча купел"

Автомобилът, който пропадна в изкоп в столичиня "Овча купел" е като пирон в блато. Инцидентът стана преди 2 часа. Изкопът е в близост до девететажния жилищен блок 412. "Живеем безопасно в "Овча купел", коментират в социалната мрежа жители от съседните блокове. Още по темата:  Кола е погълната от свлачище в „Овча купел“ Очаквайте подробности!

comment 0
visibility 591

Недоволство от лоша хигиена в общежитията в Студентски град

Невъзможността да се плаща онлайн и лошата хигиена в общежитията са най-честите оплаквания на студентите в Студентски град. Забележки има и по тежката процедура за кандидатстване и настаняване в общежитие. Според запознати, всяка година се налага да подават едни същи документи, което допълнително утежнява кандидатстването, информира БНР. Студентка споделя, че за си плащат наема всеки месец се налага да чакат на дълги опашки. Много по-лесно би било, ако има начин и за онлайн плащане. Председателят на Студентския съвет Георги Гълъбов увери всички, че до края на октомври ще е реалност плащането на наема онлайн. Следващата година няма да се налага ново подаване на документите като тази година.  Всичко това става възможно, благодарение на обновената система, управляваща базата данни. Гълъбов апелира и за поетапно ремонтиране на общежитията.

comment 0
visibility 746

Кола е погълната от свлачище в „Овча купел“

Автомобил бе погълнат тази сутрин от свлачище в квартал „Овча купел“. Свлачището е причинено от спукан водопровод и е на метри от жилищна сграда на 9 етажа. Свлачището е на строителния обект, който стана причина жителите на квартала да излязат на протест преди дни, информира Днес. Живеещите в близост хора споделят, че са чули силен тътен. Собственикът на пострадалата кола споделя, че с очите си е видял как земята пропада. Тръгнал да търси поне охранител, за да предупреди, но след минути на мястото имало само ров, който погълнал не само колата, но и част от оградата на обекта. Автомобилът е бил паркиран до оградата на обекта, твърди собственика. Много други коли от блока го правят. Живущите там дълго време търсят диалог с институциите за спиране на този строеж, но според общината всички документи на собственика са изрядни и няма основание да се спира работа. От ВИК са се заели със спиране на водата, за да се предприемат адекватни действия. Според работници от строителния обект, спуканият водопровод е за доставка на вода за противопожарен кран.  

comment 0
visibility 330

„Светителят хирург“ открива днес Кино фестивала „Славянска приказка“

Международният кино и телевизионен фестивал „Славянска приказка“ се открива днес с прожекцията на филма „Светителят хирург“. Откриването е в Руския Културно-информационен център  от 19.00 ч. Прожекцията на филма започва един яс по-късно – в 20.00 ч. Фестивалът ще продължи до 10 септември. Тази година събитието е посветено на 140- годишнината от Освобождението на България от османско владичество, информира Фокус. В програмата на фестивала са включени 120 филма от България, САЩ, Русия, Китай, Корея, Украйна, Палестина, Белгия, Македония и Сърбия. Почитателите на киното могат да гледат филмите безплатно.

comment 0
visibility 333

Сталоун пристига в София в края на септември

Силвестър Сталоун се очаква да пристигне в София в края на месец септември. Причината за пътуването му са снимките на „Рамбо V“. Снимките на масовките ще започнат на 17 септември. След това ще се включи и звездата, информира 24 часа. Епизодът на култовата поредица ще се снима в София, Лондон и на Канарските острови. Въпреки уверението на актьора, че няма да се снима повече във филм от поредицата, той не само ще влезе в ролята на Рамбо, но и е съсценарист на лентата и продуцент. Следващото посещение на Сталоун в България се очаква да бъде през пролетта на 2019 г. за снимките на „Непобедимите IV“.

comment 0
visibility 846

Опитват се да затрият 100 ОУ във Фондови жилища?

Има ли опити да бъде затрито, закрито едно квартално училище? Става дума за 100 ОУ "Найден Геров" в "Сердика". От години грубо казано училището не върви. Децата намаляват, качеството на образованието като че ли спада. Родители, жители на "Фондови жилища" от години поставят тези въпроси.  Това пише в своя блог общинският съветник Карлос Контрера. Из квартала се носят упорито слухове, че умишлено 100 ОУ се тика към колапс, за да се превърне един ден в частно училище. Дали тези циркулиращи сред гражданите въпроси имат своето основание? С колегата общински съветник Димитър Антов се опитваме точно това да разберем. На 30-ти юли 2018г. депозирахме писмо до заместник-кмета на СО с тези въпроси. Питаме какви са причините за видимо лошото състояние на сградния фонд. Дворът е в окаяно състояние. Оградата също. Училището е като разграден двор. Спортните съоръжения видимо са в недобро състояние, даже опасни. И то при положение, че през пролетта на 2017г. Столичен общински съвет отпусна 13 000 лв. за подмяна на съоръжения - 2 футболни врати, 2 баскетболни коша и 3 броя други съоръжения. Въпреки това ситуацията е нелицеприятна. Създава се усещането, че поради някаква користна цел училището е оставено на самотек. Влошаването на показателите му, че дори и видимо на състоянието на сградния фонд, едва ли е случайност. Особено като имаме предвид как филиалът на 100 ОУ (т.нар. "Малко стотно") преди години се превърна в частно училище "Веда". Сещате се и за казуса в ж.к. Лагера, когато със свое спорно решение СОС допусна безвъзмездно право на строеж и ползване за частно училище. В последните години много апетите се насочиха към общински терени и сграден фонд, които уж не се ползват, за да се трансформират в частни училища. По казуса със 100 ОУ "Найден Геров" сме поискали проверка на начина, по който се стопанисват сградата и прилежащия й двор, какви са разходите за поддръжка и консумативи, настояли сме да се възложи на общинската фирма "СОФИНВЕСТ" да извърши обследване на действителното техническо състояние на сградата. Поискали сме от заместник-кмета Тодор Чобанов да отнесе въпроса за образователния процес и до РУО-София. Именно РУО е компетентно да проверява директорите, качеството на образователния процес и може да отговори на въпросите свързани с управлението на училището. Чудно ни е защо е допуснато да има 10 незаети бройки за първи клас т.г. и то при положение, че в сила е вече районирането. Интересно е да се установи и имало ли е случаи деца да бъдат връщани от директора. Очакваме въпросите да получат своите отговори. И категорично заявяваме, че не сме съгласни и всячески ще се противопоставяме на тази тенденция общински училища да се водят към дъното, за да се превърнат в един бъдещ момент сградите им в пристан за частни училища, заявява Карлос Контрера. Съсипването на кварталните училища е дълбок обществен проблем. А той се случва поради две причини - директори феодали и користни цели, апетити към терените и сградния фонд. Друг е въпросът, че докато това се случва в едни училища, в други децата са натъпкани едно връз друго. Темата е тежка, но проблеми като тези със 100 ОУ трябва да бъдат огласявани и решавани. Най-малкото го дължим на кварталите и гражданите, в случая на кв. "Фондови Жилища", смята общинският съветник.

comment 0
visibility 439

"Възвишение" под звездите в Борисовата градина

Столичани ще могат да гледат новия български филм "Възвишение" на открито. Прожекцията е  на голям екран, на 8 септември (събота).  от 20.30 ч. на Лятната естрада в Борисовата градина. С тази лента се закрива инициативата  на „Пътуващо лятно кино от БНТ1“. Входът е свободен.

comment 0
visibility 363

Квартал „Надежда“ отбеляза Световния ден на благотворителността

В Световния ден на благотворителността, 5 септември, децата от Центъра за настаняване от семеен тип в кв. "Надежда" получиха подаръци. Пристигналите на велосипеди гости, подариха на децата ремонтирани персонални колелета, информира БНР. След първоначалната изненада и последвалата радост, децата получиха и интерактивен урок по безопасност на движението. Благотворителната инициатива е организирана от Мария Кузманова и е част от кампанията "BikeforEurope". Участниците в кампанията пътуват из Европа на велосипеди, а за началото на Европейкската седмица на мобилността, ще се съберат във Виена.

comment 0
visibility 322

Мъгла изненада столичани, днес ще е слънчево

Слънчево ще е времето днес в София. Температурата ще достигне 23 - 26 градуса. В момента е 11 градуса и в някой райони на столицата има мъгла, сочи prognozata.bg. Над цялата страна ще бъде слънчево. В следобедните часове над източните и планинските райони ще има временни увеличения на облачността. Само на отделни места там ще превали и ще продължи да духа слаб до умерен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 28°. В планините ще има променлива облачност и на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Максимална температура на височина 1200 метра около 19°, на 2000 метра – около 12°.