Новини от 12.09.2018

comment 0
visibility 287

Европейски дни на наследството–София 2018 са под мотото "Изкуството да споделяме"

Европейските дни на културното наследство ще се проведат на 15 и 16 септември т. г. в София под мотото „Изкуството да споделяме“, съобщиха от Столична община.  Това е ежегодна инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз. Тя има за цел да се насочи общественото внимание върху културното наследство, насърчавайки хората да откриват културни забележителности с висока стойност близо до тях. Събитието е традиционно и се провежда в над 50 държави през септември. Тази година честването е още по-специално, защото е в контекста на обявената от Европейския парламент и Съвет на ЕС, Европейска година на културното наследство. Съорганизатори  в София са Френския институт в България, Министерство на културата и Столична община. Програмата включва 39 сгради. „Със своята идея събитието ангажира интереса и любопитството на широката публика към културни обекти със забележителна архитектура, които в забързаното ни всекидневие приемаме за част от градския пейзаж. Вярвам, че развивайки културното сътрудничество и осъществявайки интересни проекти, ние допринасяме за това хората да отворят съзнанието си към ценности, които са отвъд материалното и насърчават по-доброто разбиране на европейските ценности, които ни обединяват ”, сподели Пиер Гийме, културен аташе, Френски институт в България. Ключовите обекти, които ще могат да бъдат посетени тази година в столицата са: Президентството на Република България, Министерството на отбраната, Централния военен клуб, Военната академия “Георги С. Раковски”, Баня Баши джамия, Софийската синагога, Католическия катедрален храм “Св. Йосиф”, Концертен комплекс “България”, Народен театър “Иван Вазов”, Националната галерия - Двореца, Софийската опера и балет, Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, Софийския университет “Св. Климент Охридски”, неговите музеи и библиотека, Френския институт в България, Резиденцията на Република Франция и др. В събота екипът на Българското национално радио е подготвил специална програма за своите най-млади слушатели, а в неделя посетителите на Софийската духовна семинария ще могат да се включат в организирани турове с гид. Пълна информация за програмата на събитието, можете да следите на сайта на Френския институт в България и на сайта на Столична община. Входът е свободен.

comment 0
visibility 343

Променят движението заради рекламен клип и ремонт

Промяна в движението на няколко столични улици ще има, тъй като ще се снима рекламен клип, предупредиха от Столично община. Забрана за престой и паркиране ще има от 17.00 часа на 13 септември до 8.00 часа на 14 септември. Няма да бъдат засегнати  местата в режим „служебен абонамент“ на ул. „Шипка“ между ул. „Свети Климент Охридски“ и ул. „Кракра“ от страната на сградата на Съюз на българските художници- 3 паркоместа. Заради ремонт и строителни дейности пък временно се забранява влизането в участък на ул. „Панайот Волов“. Промяната влиза в сила от 13 септември до 19 септември и не трябва да се спира и паркира по ул. „Панайот Волов“ в участък от 90 м. считано от бул. „Янко Сакъзов“ в посока ул. „Врабча“.

comment 0
visibility 446

Кметът на "Овча купел" се среща с недоволни от презастрояването

Кметът на столичния квартал "Овча купел" Христина Семерджиева се среща с недоволните от презастрояването в района граждани. Събирането е утре (сряда) от 18.30 ч в 88-мо СУ "Димитър Попниколов“. Причината за срещата е инцидентът на 7 септември, когато паркиран до бл. 412 автомобил пропадна в строителен изкоп. Отцепването на земята застраши и 9-етажния бл. 412, както и живеещите и имуществото им. Хората от "Овча купел" искат да има мораториум върху строителството в целия район. Отредени за детски градини и площадки терени вече са със сгради. Мораториумът е и първото от петте искания на гражданите, които бяха обявени на протеста им на 4 септември пред "Александър Невски". "Даваме последна възможност на местната администрация, да поправят по най-бърз начин допуснатите огромни грешки в годините. Децата, внуците, родителите ни и ние самите имаме право на благоприятни условия за живеене, труд и отдих, в озеленена, приятна, слънчева и здравословна среда. Не желаем да живеем в лабиринт от сгради и да ни поставят повече в риск", пишат до медиите готовите за протест жители на "Овча купел". От инициативния комитет предупреждават, че ако не се погледне на исканията им за квартала отговорно ще започнат граждански действия и ще мобилизират и потърсят подкрепа в цяла София.

Реклама
comment 0
visibility 677

Скача цената на хляба в столицата от понеделник

С 50 стотинки скача доставната цена на хляба в София. Това установи проверка на Столица.bg в десетина хранителни магазини. Доставчиците са предупредили търговците, че от понеделник ще има нови цени. "След като вдигат доставната цена и ние ще продаваме по-скъпо", категорични са магазинерите. В момента цената на бял и Добруджа хляб е около 1.20 - 1.30 лв., а в големите вериги около - 1 - 1.10 лв. за 0.830 кг. Черният върви около 1.45 лв. В Пловдив увеличението вече е факт, потвърдиха собственици на хранителни магазини. "Нормално е да скочи цената, след като вдигнаха горивата и тока", коментират търговците. Те са прогнозират, че хлябът ще повлече повишение на цените и на други хранителни продукти. Преди дни хлебопроизводители обявиха, че цената ще се повиши, а това потвърдиха и зърнопроизводители, като се обосноваха с вдигането на цената на тон зърно.

comment 0
visibility 367

Анатоли Илиев: В София е преодолян недостигът на учители по физическо

Четири часа седмично трябва да са часовете по физическо в учебната програма. Това предлага секретарят на фондация "София - Европейска столица на спорта 2018" Анатоли Илиев, който е зам.-председател на комисията за младежта и спорта в СОС и бивш лекоатлет. В София това вече е възможно, тъй като в училищата вече има добра спортна база, заяви той пред bgonair.bg Вече приключи ремонтът на физкултурните салони. В 6 софийски училища се правят зони за спорт в училищните дворове. Продължава ремонтът на пространствата край училищата и това е предпоставка за повече спорт в училище, обясни общинският съветник. Той припомни, че в момента часовете по физическо са три часа като третият е допълнителен. "С 4 часа седмично децата ще придобиват повече умения и по-добра двигателна култура. Недостигът на учители е преодолян от НСА. В София за 1 място се явяват по 4 - 5 кандидати. Това са млади и кадърни, добре обучени кадри, които успяват да мотивират децата да спортуват", коментира Анатоли Илиев. Общинският съветник и бивш лекоатлет е категоричен, че се налага осъвременяване на програмите по физическо. "Сега има завишени критерии и това демотивира учениците вместо да ги мотивира. Постиженията за оценки са завишени и непостижими за децата. За да ги стимулираме трябва да се занижат. Ако един ученик трябва да бяга 100 м за 13 или 14 секунди, сега трябва да стане 15 или 16 сек. Същото се отнася за набирания, скокове, хвърляния и др.", заяви общинският съвветник.

comment 0
visibility 550

"Лозенец" и "Триадица" предават опасни отпадъци в мобилен пункт

В столичните райони "Лозенец" и "Триадица" ще се постави мобилен събирателен пункт за опасни отпадъци. Това съобщиха от Столична община. Пунк се поставя за втори път тази година в тези райони. На 14 септември той ще бъде на бул. "Арсеналски" 97,  на паркинга до светофара на кръстовището с ул. „Богатица“ от  8.30 до 14.30 часа. Жителите на "Лозенец" и "Триадица" ще  могат безвъзмездно да предадат следните опасни битови отпадъци: - живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни); - лакове и бояджийски материали; - домакински препарати и химикали; - мастила и замърсени опаковки; - фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност). Телефонът за заявки и информация е 0700 11 750. Системата за събиране на опасни отпадъци от домакинствата е резултат от съвместната работа на Столична община и "БалБок Инженеринг" АД. До момента тя се прилага ефективно на територията на общината за седма поредна година.

comment 0
visibility 238

ОИЦ София организира информационна среща за предприемачи

Областният информационен център София-град и София-област организират среща на предприемачите в столицата и областта. Темата е Актуални възможности за финансиране на стартиращия бизнес“, а фокусът е насочен към различни видове финансови инструменти под формата на дялови инвестиции в нови бизнеси. Също така ще се обсъжда и безвъзмездно финансиране за стартъпи по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Информационната среща ще бъде на 19. септември 2018 г. (сряда) от 14:00 ч., в гр. София, бул. „Княгиня Мария-Луиза“ № 58 (зала „Роял“). Тя се провежда съвестно с  „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД. Организаторите канят да участват представители на бизнеса от София и областта и физически лица с намерение за стартиране на бизнес. На събитието ще бъде представена и процедура „Насърчаване на предприемачеството“, като управителят на ОИЦ – София ще разясни условията, на които трябва да отговарят предприемачите, за да кандидатстват по нея за безвъзмездно финансиране. Участието е напълно безплатно, но поради ограничения брой места, е необходима предварителна регистрация на oic.sofia@gmail.com. Регистрацията ще бъде активна до запълване на местата в залата.

comment 0
visibility 232

Николай Стойнев: Въздухът на София е с по-добри добри показатели от Краков, Милано и Острава

Николай Стойнев от СОС сподели в профила си в социалната мрежа, че замърсяването на въздуха е основен проблем за големите градове. За София също! Според него са спекулации твърденията, че въздухът в София не се подобрява. За докаже правотата си, Стойнев споделя няколко факта след бърз преглед на доклада на Европейската сметна палата: NO2 - в норма При средногодишна норма 40мкргр/м3 в София през 2009г е 57.51 през 2016г е 33.15 Наблюдава се намаление от 42% за периода. София е с най- добри показатели от 6-те града. Брой дни с превишения на ФПЧ10 над 50мкргр. Норма 35. 2009- 161дни 2016- 71 дни Намаление 176% София е с по-добри добри показатели от Краков, Милано и Острава ФПЧ 2.5 - в норма Средногодишна стойност- норма 25 мкргр/м3 2009- 23.84 2016- 22.14 София е с по-добри резултати от Краков, Милано, Острава ФПЧ10 средногодишна стойност Норма- 40 мкргр/м3 2009- 65,44 2016- 40 Намаление с 39% София е с по-добри показатели от Краков. Прилага и снимки на таблиците.  

comment 0
visibility 453

В Банкя правят събор на многодетните семейства

На 15 септември, събота, от 17:00 ч. в парк „Ротонда” ще се състои Вторият събор на многодетните семейства. За радост на всички детска смях и забавления за всички ще направят парка място, където бъдещето на Банкя и страната ще си дадат среща. На събора ще присъстват хората с три и повече деца, те определено се радват на щастието си да имат пълна къща с малчугани, веселие и сладки грижи. За втора поредна година район „Банкя” подкрепя инициативата, в която ще вземат участие фолклорна формация „Ястра”, парти клуб „Маска”, ДВГ „Смехорани”. Подготвени са много изненади, томбола и подаръци. Сред подкрепилите инициативата са и Движение „Национална кауза” и Алианс на българските акушерки.

comment 0
visibility 258

София посреща Лени Кравиц през май

Лени Кравиц идва в София през май 2019 г. Поводът е концерта му на 4 май в зала „Арена Армеец“. С издаването на единадесетия си албум на 7 септември, Кравиц започна и третата част на световното си турне, споделя Днес. Новият му албум се нарича „Raise Vibration“ и звученето му особено характерно. Цената на билетите за концерта в София варират от 60 до 140 лв. и ще могат да се купят от мрежата на "Ивентим" от 19 септември.

comment 0
visibility 336

Обновиха пешеходната пътека при ъгъла на ул. „Съборна“ и ул. „Кн. Ал. Батенберг“

Днес, 12 септември, беше обновена маркировката на пешеходната пътека при ъгъла на ул. „Съборна“ и ул. „Кн. Ал. Батенберг“. Тя беше положена върху паважна настилка, като предварително паветата са били обработени. Освен боята, се нанасят и специални перли, които през нощта имат светлоотразителен ефект при осветяването с автомобилни фарове. Това прави пътеката много по-видима и различима от далечно разстояние. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев също присъстваха на обновяването на пешеходната пътека. Така изразиха подкрепата си за  кампанията „Убий скоростта, спаси дете“. Тя има за цел да насочи вниманието на всички шофьори към това да бъдат по-толерантни и внимателни на пътя. Началото на кампанията съвпада с началото на учебната година, а паралелно с това е възложено и се обновяват маркировката и пътните знаци на всички пешеходни пътеки около училища и детски градини. Вече 85% от всички възложени пътеки са обновени и до края на седмицата се очаква всички те да са напълно готови. В София има близо 1100 пешеходни пътеки общо, като над 330 от тях са повдигнати.

comment 0
visibility 294

Свободен вход за "Мистерия на българските гласове" в Арт Е Факт

Солисти от "Мистерия на българските гласове" ще пеят на 29 септември на сцената на столичното Арт Е Факт. Това място за трети път и с гордост посреща огромните гласове на България. "Не знаем точно кои солисти ще пеят, всеки път са в различен състав. Сигурни сме обаче, че Елена Божкова и Полина Паунова ще бъдат на сцената на 29 септември", обясниха пред Столица.bg домакините. Космическите гласове ще пеят от 20 до 22 ч., а входът за желаещите да им се наслаждават е свободен. Каквото и да кажем, ще бъде недостатъчно ... Каквото и да кажем, ще бъде излишно ..., категорични са организаторите.  

comment 0
visibility 453

Само Йорданка Фандъкова от ГЕРБ е запазила рейтинга си

Кметът на София Йорданка Фандъкова е единственият политик от ГЕРБ, който е запазил рейтинга си и доверието на гражданите, сочи социологическо проучване на агенция "Медиана", проведено от 1 до 8 септември. Столичният кмет е и зам.-председател на ГЕРБ. Снимка: bTV Изследването показва, че за пореден месец с най-голямо доверие сред гражданите е президентът Румен Радев. Доверието към управляващите бележи спад след събитията от последния месец. Премиерът Бойко Борисов е загубил 6% от личния си рейтинг. Доверието спада и при коалиционните партньори на ГЕРБ. Волен Сидеров е загубил най-много от лидерите в "Обединените патриоти" – 6%, Валери Симеонов губи 2%, а Красимир Каракачанов – 1%. Общата оценка за работата на кабинета вече е "Среден" – 3.29. В последния месец са намалели и хората, които са искали правителството на Борисов да изкара пълен мандат. Въпреки спадовете на индивидуалните рейтинги, проучването сочи, че ако изборите бяха днес – над 23% от хората биха гласували за ГЕРБ, около 20% за БСП, следвани от ДПС и Обединените патриоти.

comment 0
visibility 409

Собственикът на падналата кола в "Овча купел" ще съди общината, строителя и ДНСК

Собственикът на автомобила, който пропадна с строителния изкоп в "Овча купел" ще заведе дело за нанесени щети. Това призна пред Столица.bg Цветан Георгиев. На 7 септември личният му Фолсксфаген Голф, паркиран до оградата на строежа, пропадна в изкоп до бл. 412 в "Овча купел". "Наел съм си адвокат и ще си търся правата и обещетение. Ще съдя общината, строителя и ДНСК. Ако трябва ще стигна до Страсбург", категоричен е Георгиев. Докато притеснено обикаляше и гледаше отвисоко колата си получи и неприлично предложение от строителите. На четири очи един от ръководителите му предложил мизерни пари и да си трае. Още: Следствието иска всички сигнали на ИК „Овча купел“ до институциите "Не, няма да мълча, защото следващия път може да загине и човек. Това, което се случи с моята кола е безотговорност от страна на инвеститора и строителя", отсече Цветан. Само миг спаси момчето да не пропадне в изкопа заедно с колата си.  Той вижда, че земята се пука, чува тътена и посочва на охранителя разцепването. В този момент той се е засилил да се качи в голфа и да го премести. След секунда обаче, колата заедно със земна маса се свлича директно в изкопа. Ако и аз бях вътре?, питаше Цветан, но никой не му отговори. Нито строителят, нито от ДНСК, нито от Столична община.  Часове след инцидента на мястото пристигна 10-тонен кран да извади голфа. Живеещите в блока направиха жива верига и не пуснаха машината, тъй като се притесняваха жилищния блок да не потегли към автомобила. "Не мога да упрекна хората, те си пазят жилищата", коментира потърпевшият тогава. Още: Извадиха голфа, пропаднал в изкопа в Овча купел (ВИДЕО) Едва към 17 часа колата на Цветан бе извадено от изкопа. Цялата бе в тиня и пясък. седалките мокри и размазана предница. Очите му се напълниха със сълзи. С този автомобил той си изкарва хляба. Цветан е от Пловдив и живеел на квартира в блока. Прави хидро и топлоизолации на блоковете.  След инцидента Георгиев се чудеше откъде да започне, тъй като можеше да загуби работата си. https://www.youtube.com/watch?v=mO-99mErCbw

comment 0
visibility 242

Днес на "Алеята на книгата" ще почетат Евтим Евтимов

Днес, 12 септември, на "Алеята на книгата" от 18.00 ч. започва литературно четене, посветено на Евтим Евтимов. Ще се състои и награждаването на лауреатите на Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“ – 2018. Литературният кът, в който ще се състои четенето, ще домакинства и на редица премиери на книги, срещи с поети, писатели и преводачи, игри и работилници за деца, твърдят организаторите. Над 60 са българските издателства, които презентират новите си заглавия тази година.

comment 0
visibility 332

Започва кампания за безплатни прегледи за пушачите в София

Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ съвместно със Столичната община възобновяват безплатните прегледи за пушачи и пасивни пушачи в София, съобщиха от Столична община. Есенната профилактична кампания стартира на 14 септември. Прегледите ще продължат два пъти месечно до края на годината, съобщи председателят на асоциацията д-р София Ангелова. През септември ще бъдат проведени прегледи в два дни 14 и 28 от 8.00 до 13 часа в двора на Втора МБАЛ в София, която предоставя апарат за целите на кампанията. За улеснение на желаещите, записването може да се направи на телефон 070010126 от 10.00 до 16.00 часа, както и онлайн чрез сайта на Института за здравно образование www.healthedu.eu , още от началната страница. Интересът към кампанията е много голям. През май и юни 185 души се възползваха от възможността да проверят белодробното си здраве. При 56 от тях се установи Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), която е била недиагностицирана до момента. Петима пациенти с обостряне на състоянието им директно са изпратени за болнично лечение, останалите 51 бяха насочени към пулмологични кабинети за провеждане на постоянно инхалаторно лечение на хроничното им заболяване. При трима се установиха данни за белодробен карцином и те бяха насочени към лечение“, обясни д-р Ангелова.

comment 0
visibility 258

Сани Жекова: Въпрос на личната отговорност е да почистваме

3 дин преди Световния ден на почистването част, от който е и кампанията „Да изчистим България заедно“, най-добрата ни сноубордистка и посланичка на най-мащабната доброволческа инициатива у нас Александра Жекова приема лично изхвърлянето на боклуци в планината. Репортерът Виктория Готева се разходи с нея във Витоша, за да покажат замърсените зони. “Ежедневно минавам по тази пътека и съвсем случайно се натъкнах на това сметище. Наистина е изумително на какво може да попадне човек в планината. Даже е малко страшнo да се разрови, но ако сме повече хора, може би бихме могли да го разчистим по-бързо и лесно”, коментира Саня Жекова. Още: Да изчистим София! СО ще предостави чували и ръкавици Пластмасови бутилки, носни кърпички и стъклени отпадъци. Това са само част от боклуците, които всеки ден Александра Жекова вижда в планината, която за нея е храм… и начин на живот.  Според нея е въпрос на личната отговорност да почистваме.

comment 0
visibility 597

СО ще получи социални жилища като обещетение от строеж в "Люлин"

Столична община ще получи 22% обещетение, социални жилища, от строеж в Люлин 10, научи Столица.bg. Това стана ясно на заседание на постоянната комисия по архитектура и градоустройство към СОС днес. Беше гласувано право на строеж на сградата, за която общинският съветник Войслав Тодоров алармира за презастрояване в най-големият в София жилищен комплекс. За решението на комисията последната дума ще кажат общинските съветници на сесия на СОС. Още: Общински съветник алармира за презастрояване в „Люлин“ За Люлин планът е влязъл в сила. Този терен е бил паркинг и при обсъждането на плана през 2012 година гражданите не са изразили недоволство към този терен, а към друг, обясни кметът на Люлин Милко Младенов пред комисията по архитектура и градоустройство. Постът на Войслав Тодоров бе коментиран на комисия.

comment 0
visibility 412

Нови мерки за безопасност за новата учебна година в столицата

Заради предстоящото откриването на новата учебна година до 14 септември и Седмицата за превенция на детската пътна безопасност, се правят огледи на районите около училища и детски градини в столицата за изправност на пътна маркировка, знаци, осветление, огради. С директорите на столичните учебни заведения ще се обсъдят мерки за обезпечаване сигурността на децата, информира Днес. Ще се засегнат и въпросите за охрана и физическа защита, пропускателен режим и предотвратяване на посегателства върху здравето и живота на учениците. В началото на учебната година ще има засилено полицейско присъствие около всички учебни заведения, както и местата с риск от инциденти.

comment 0
visibility 869

Ще има промяна на проекта за нова визия на столичната ул. "Иван Вазов"

Конструктивна дискусия се оформи вчера на общественото обсъждане за реконструкцията и обновяването на столичната улица "Иван Вазов", видя Столица.bg. Бе представен новия проект, според който улицата ще бъде разширена, ще се подменят настилката и тротоарите, ще има разширение, както и пейки, зеленина и нови споделени места. На обсъждането присъстваха председателят на СОС Елен Герджиков, който живее на същата улица, председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева, главният архитект на СО Здравко Здравков, общинският съветник Стефан Марков и др. Дискусията продължи от 18.30 до 20 часа и стана ясно, че ще има промяна на проекта, за да  се търси баланса между нуждите на гражданите и предвиденото обновяване. Това бе и мнението на Герджиков. Още: Обсъждат новата визия на улица „Иван Вазов“ в столицата Както се очакваше отново имаше недоволни граждани, които живеят в района Според тях реконструкцията и промяната на визията на улицата ще привлечемного хора и в района ще стане много шумно. Други пък се оплакаха, че ще им се намалят паркоместата. От Столична община обясниха на хората, че дори и при подновяването само на асфалта пак ще се намалят паркоместата. "Недоволни винаги ще има, но това не е водещото. Важно е тази централна улица, която в момента е като след война да бъде обновена", коментираха друга част от гражданите, присъствали на обсъждане. Те бяха категорични, че това ще стане една от най-красивите централни улици на София.    

comment 0
visibility 928

Столичното 145 ОУ “Симеон Радев“ работи по експериментален проект за иновативна училищна среда

Тази сутрин временно изпълняващият длъжността кмет на район „Младост“ Румен Русев сподели впечатленията си от презентацията, на която е присъствал в 145 ОУ“Симеон Радев“ в столицата. В своя профил арх. Русев казва, че училището внедрява експериментален проект за иновативна училищна среда по финландски модел. Проектът е подготвен от вече покойния проф. Попов, а работата по него се продължава от арх. Анета Славова. [caption id="attachment_28220" align="alignnone" width="960"] Снимка; Фейсбук[/caption] Арх. Русев е на мнение, че точно  просторната, отворена и интерактивна среда в училище ще дава повече свобода на децата и ще провокира творческото мислене. Архитектът допълва, че самият той също е работил по подготовката на подобни проекти по финландски модел и смята, че за организация на училищна среда, той е много прагматичен, с добре обособени пространства. Проектът има и екологична насоченост, защото той изключително много залага на оптимизация на използваната енергия. Плановете са да се намали консумацията на конвенционална енергия с близо 70% и да се премине на алтернативна. [caption id="attachment_28218" align="alignnone" width="716"] Снимка; Фейсбук[/caption] „На финала на срещата проведохме сериозна дискусия с настоятелството, директорката на училището г-жа Михайлова и зам.-кмета л.арх. Мария Грозева, част от моя екип, по най-важната тема – финансирането. Обсъдихме различни варианти за институционална финансова подкрепа. Аз мен е важна училищната среда и ако този проект се финансира, ще бъде един иновативен и експериментален пример, който може да послужи за база за реновиране на други училища по него. Поех ангажимент да придвижа доклад до СОС и да презентирам проекта пред ресорни представители на Столична община.“, казва още арх. Румен Русев    

comment 0
visibility 692

Общински съветник алармира за презастрояване в "Люлин"

Презастрояването в големите столични квартали става епидемия. Освен недоволните граждани, за проблема сигнализира и общинският съветник Войслав Тодоров. Той изрази недоволството си в социалната мрежа. Мнението му е по-скоро упрек упрек към Столична община. "Презастрояването на София не спира. Още на първото заседание след лятото Общинският съвет ще гласува даването на право на строеж на 8-етажен блок точно под прозорците на бл. 112, 143, 144 в Люлин 10 (теренът в червено). Това означава по-малко слънце, по-лоша гледка, по-малко места в съседните детски градини. А по настоящем теренът от години е паркинг за около 90 автомобила, което гарантира влошаване и на ситуацията с паркирането", написа Тодоров. И всичко това се позволява за 3 апартамента в новата сграда за социални жилища, възмущава се общинският съветник. След протестите на жители на "Младост" и "Овча купел" скоро може и от "Люлин" да се организират и да протестират под прозорците на "Московска" 33.

comment 0
visibility 337

Променят на движението заради ремонта на бул."Константин Величков"

Движението в района на столичния бул. Константин Величков" ще бъде променено заради ремонт., съобщиха от Столична община. От 00.00 часа на 12.09.2018г. до 24.00 часа на 21.09.2018г. се забранява влизането на пътни превозни средства по дясна пътна лента на дясното платно на бул."К.Величков", в участък от 70 м преди кръстовището с ул."Цар Симеон", в посока бул."Тодор Александров". От 00.00 часа на 22.09.2018г. до 24.00 часа на 27.09.2018г. се забранява влизането на пътни превозни средства по лявата пътна лента на пътното платно на б,л."К.Величков", в участък от 70 м преди кръстовището с ул."Цар Симеон", в посока бул."Тодор Александров". За същия период временно се измества трамвайната спирка с код 2250 „ул.Цар Симеон" за трамвайна линия №11 на бул."Константин Величков" напред след кръстовището с ул."Цар Симеон", в участъка бул€"Тодор Александров" на съществуващата автобусна спирка с код 2252 „Ул.Цар Симеон" за автобусни линии№№11 и 83; От 00.00 часа на 12.09.2018г. за остоянно трамвайна спирка с код 2249 „Ул.Цар Симеон" в посока бул."Сливница" се измества на новоизградения перон на бул."К.Величков" след ул."Цар Симеон" в посока бул."Сливница"; От 00.00 часа на 12.09.2018г. до 14.00 часа на 27.09.2018г. се измества автобусна спирка с код 2247 „Ул.Цар Симеон" за трамвайна линия №11 и 83 на бул."К.Величков" назад в посока бул."Тодор Александров", преди кръстовището с ул."Цар Симеон".