Новини от 19.09.2018

comment 0
visibility 302

Новините в София: Най-важното за деня, 19 септември

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 19 септември Главният архитект Здравков е получавал телефонни заплахи Главният архитект Здравко Здравко призна, че е получавал заплахи, късни телефонни обаждания и привикване в партийни кабинети. Всичко това било свързано с борбата му за въвеждане ред, премахване на павилиончета, реклами и други преместваеми обекти. Той каза, че 12 билборда, 120 телефонни кабини и над 200 реклами в столицата вече са изчезнали. Задържан е директорът на Регионална дирекция по горите – София Специализираната прокуратура прави разследване срещу организирана престъпна група, съставена от длъжностни лица в Държавно горско стопанство – Своге и оглавена от директора на Регионална дирекция по горите – София. Още две обновени детски градини във „Витоша“ Още две обновени детски градини в общински район „Витоша“ ще отворят врати до половин година. Едната е в кв. Павлово – 37-а, а другата в Княжево – 60 „Бор“. Столичен инспекторат чисти графити по „Раковски“ Чистенето на омразата в София започна от централната градска част, видя Столица.bg. Централната софийска улица „Раковски“ е една от първите, по които ще бъдат излъскани от сфастики, графити и други надписи и знаци провокиращи омраза и насилие. Патрулка се счупи, застрашен ли е животът на полицаите Патрулка на VIII РПУ в София издаде багажа. Ладата се счупила, докато двама полицаи трябвало да изпълнят служебна задача. В „Дружба1“ излизат на протест за градинката до 108-о училище Протест в защита на градинка в „Дружба 1“ ще има днес от 18.30 ч. Граждани искат да спасят от застрояване терен, който е между бл. 105 и 108-о училище.

comment 0
visibility 585

ГДБОП разби престъпна група от горски (СНИМКИ)

Организирана престъпна група за сеч и търговия с дървен материал разби ГДБОТ. Членовете са пет души, които стрикно са спазвали йерархията на Изпълнителна агенция по горите. Начело е бил директорът на РДГ- София, съобщават от МВР. По-рано днес той бе арестуван. Според събраните данни именно той е организирал продажбата на дървен материал. Останалите от групата са служители на регионалното управление, потвърди наблюдаващият прокурор Ангел Кънчев. Схемата съществувала от 2014 г., а само за тази година са изтъргували дървен материял за над 250 000 лв. В хода на разследването е установено, че отделни директори са извършили тежки престъпления с дейността си като са отстранявали конкуренцията. Има доказателства и са повдигнати обвинения за умишлени палежи на определени хора за сплашване, за да не подават сигнали, уточни държавният обвинител. Още: Задържан е директора на Регионална дирекция по горите – София Членовете на групата са били въоръжени. При претърсванията, при двама от тях са открити освен огнестрелни оръжия, но и над 8 специални капсул-детонатори. Намерена е също така и голяма сума пари при обиските. В хода на разследването е установено, че за сечта на дървесина са наемани социално слаби, като им е обяснявано, че всичко е законно. Служителите, който са били в престъпната група за ползвали фалшиви горски печати, за да маркират отсечената дървесина. Зам.-директорът на ГДБОП ст.комисар Стоян Темелакиев потвърди, че по случая се работи четири месеца. Първите сигнали са постъпили още през май. Отсечената дървесина е търгува на територията на Софийска област, в Банско, в складове за продажба на дърва за огрев и фабрика за пелети. Специализираната прокуратура утре да внесе искания в Специализирания съд за „задържане под стража“ на четирима служители на РДГ-София, които са задържани при акцията.

comment 0
visibility 1498

5 дни балкански изкушения на "София мези"

Балкански вкусове и хранителни аромати на едно място се събират от 20 до 24 септември в Студентски град. Това е голямото кулинарно изкушение "София мези", фестивал на Балканската скара. През петте дни на забавление и ядене входът е свободен. За събитието се очаква да пристигне голямата звезда на сръбската музика Амар Гиле. Фестивалът започва в 14 часа в четвъртък, 20 септември в Студентски парк и приключва на 24 септември в 22 часа. Тази година за първи път ще има две сцени и луна парк, с екстремни изпитания. Не се препоръчва преяли и препили да се тестват в тези забавления. Пред УНСС концерти ще изнесат роклегендите Кирил Маричков и Валди Тотев от „Щурците“, както и Криско, Борис Солтарийски и Весна Змиянац. Ценителите на балканската кухня ще имат възможност да дегустират различни балкански храни, барбекюта и аромати. На сцената ще се качат и актьорите на пътуващо читалище „Бащино огнище“.

Реклама
comment 0
visibility 293

Чистят паркинга на ст. "Васил Левски" от коли

Автомобилите трябва да бъдат разчистени от платения паркинг на националния стадион "Васил Левски" заради футболна среща утре вечер,  съобщиха от Столична община. Направена е организация на движението и се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства. Ще се допускат само автомобили на участниците в събитието. Забранява се паркирането: - От 00.00 до 24.00 часа на 20.09.2018 г. при сектор „Г” на Националния стадион „Васил Левски” от вход 25 до вход 26. - От 12.30 до 19.30 часа на 20.09.2018 г. на моста пред Национален стадион „Васил Левски”. - От 14.30 часа на 20.09.2018 г. до приключване на футболната среща, само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на автобусите на масовия градски транспорт по: - ул. „Ген. Гурко” между бул. „Васил Левски” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”; - бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между пл. „Орлов мост” и бул. „Черни връх”; - бул. „Драган Цанков” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Пейо К. Яворов”.

comment 0
visibility 535

Клиент отказал да си плати сметката в заведение до НДК

Екшън на столично кръстовище се разиграло между недоволен от обслужването клиент и персонала на софийско заведение, в близост до НДК, съобщи dnes.bg. Оказало се, че причината е неплатена сметка. Страстите от заведението се пренесли на улицата и така насред София се карали готвачът на известен ресторант и недоволен клиент, омазани в манджи и храна. Пристигналите на мястото  полицаи първоначално гледали като в необрано лозе, докато разберат за какво става въпрос. Клиентът отказал да си плати сметката за консумацията, след като от персонала му направили забележка. На тръгване той отсякъл: За сметка на готвача. След тези думи готвачът не издържал и започнала престрелка, замервали се с ядене и хукнали на улицата.

comment 0
visibility 715

В "Дружба1" излизат на протест за градинката до 108-о училище

Протест в защита на градинка в "Дружба 1" ще има днес от 18.30 ч. Граждани искат да спасят от застрояване терен, който е между бл. 105 и 108-о училище. "Искаме да се ускори процедурата по отчуждаване, за да не се застрои и това междублоково пространство", казаха през Столица.bg от организаторите. Хората, живеещи в района имат няколко искания. Първото е отчуждаване на частните терени в парка на 108 СУ. Оказва се, че 50% от него е частна собственост. Второто искане е преговори за недопускане на строителство на 5-етажен блок и третото е да се възстанови парка - осветление, пейки, алеи, детски и спортни площадки, поддържане на озеленяването и чистотата. В момента този терен е занемарен, възмущават се хората. Собственик на земята е Александър Мицев. Според запознати той е съгласен теренът да му бъде заменен с такъв, които не е между блокове. Затова и хората се надяват, че с протеста си ще ускорят да започне процедурата по отчуждаването от Столична община. "Кметът Йорданка Фандъкова ми обеща, че ще има такава процедура, за да се запази този парк", обясни пред Столица.bg общинският съветник от БСП Борис Цветков. Самият той е имал питане към кмета. Той обясни, че до момента собственикът не е получил разрешения за строеж, но от ПУП за "Дружба 1", приет преди две години, е видно, че това място, между бл. 105 и училището е предвидено строителство на 5-етажна сграда. "Започнаха да режат дървета и сигурно подготвят терена за строеж", алармираха притеснени хора, живеещи в съседните на училището блокове. За протеста не знаеха нищо в районната община.

comment 0
visibility 340

Столичанка тъгува по паважа на софийските улици

Вбесена софиянка се оплака в Столица.bg, че по много от столичните улици  е премахнат паважа. Дамата (името й се пази в редакцията), пред прага на нервна криза си изля яда пред сайта, защото не можела да намери телефон на кмета Йорданка Фандъкова. "Дайте ми телефон в кабинета на кмета. Да се обадя на секретарката й и лично да й предаде какво съм казала", започна на висок тон столичанката. "Жълтите павета са подредени безобразно и в най-ужасно състояние са пред "Шератон" и "Народно събрание"", започна да излива гнева си дамата. "Павета са оставени безстопанствени, а останалите са по къщи и дворове", твърди тя. Попитана дали има снимка на жълти павета в нечий двор тя отговори, че няма, но можела да намери. Е, все пак от възпитание, трябваше да изслушаме изповедта на дамата, за да се успокои. "Казвам се Е. и живея в центъра. Много съм пътувала, но няма такава столица, в която да има 4 основни улици и всички да са едновременно разкопани", прехвърли темата на ремонтите ядосаната столичанка. Как можело бул. "Дондуков" да е направен за майки с колички - половината паваж, а другата асфалт.  Вчера тя обиколила и ремонта на "Пенчо Славейков" и пак се възмутила защо се маха паважа и се асфалтира. "Като нямаме специалисти да правят паваж, да внесем от Турция, или да ги обучим"", препоръча ядосаната дама на кмета на София. Единственото, за което тя пропусна да се ядосва бяха велоалеите. Дано не се сети утре! След бясното недоволство, жената леко понамали тона и започна да обяснява, кого познавала. Разговорът приключи след 15 минути възмущения, ругатни и закани по адрес на кмета. Все пак приключи. Надяваме се, че изслушването поне малко я е успокоило и не е продължила да търси секретарката на кмета. А г-жа Фандъкова трябва да почерпи, спестихме й нерви и време да слуша стара плоча. За всички, които не са разбрали и се ядосват като ходят по "Дондуков" да припомним, че точно за тази улица имаше не едно, а три обществени обсъждания. До единомислие не стигнаха дори хората, които живеят на този булевард!  

comment 0
visibility 655

Патрулка се счупи, застрашен ли е животът на полицаите

Патрулка на VIII РПУ в София издаде багажа. Ладата се счупила, докато двама полицаи трябвало да изпълнят служебна задача. Дали са бързали или не, не е ясно, но със сигурност не са стигнали до там, закъдето са тръгнали. Снимката предизвика смях и подигравки в социалната мрежа. Несоъбразена скорост е била причината за инцидента, коментираха шегаджии. Коментаторите във фейсбук бързо направиха и проверка дали има застраховка "Гражданска отговорност". Инцидетът е станал в Дружба 2 около 13.30 часа. Два часа по късно Нивата все още беше непомръдната. Шегите са само едната страна на счупения полицейски автомобил. Дали пък от МВР не застрашават живота на служителите си, след като трябва да работят с коли от миналия век, ръждясали и с изгнили ламарини.

comment 0
visibility 1042

Променят маршрута на 94, 280, 412, 102 и др. за „Студентски град Рън 2018"

Маршрутът на столични автобуси по линиите 94, 280, 412, 102 и др. ще бъде променен заради първото издание на „Студентски град Рън 2018" , който ще се проведе на 23 септември (неделя) 2018 г. Създадена е организация на движението, предупреждават от Столична община. Ще има временни спирки за удобство на гражданите. От 09.00 до 12.00 часа на 23.09.2018 г. се забранява влизането на пътни превозни средства, както следва: - ул. „Проф. Иван Странски" между ул. „Акад. Борис Стефанов" и ул. „Акад. Стефан Младенов"; - ул. „Акад. Стефан Младенов" между ул. „Проф. Иван Странски" и ул. „8-ми декември"; - ул. „Акад. Борис Стефанов" между ул. „8-ми декември" и ул. „Проф. Иван Странски"; - ул. „8-ми декември" между ул. „Акад. Борис Стефанов" и ул. „Акад. Стефан Младенов". За това време частично да се променят маршрутите на масовия градски транспорт, както следва: - Автобус с № 69, 70 и 123: от НСБАЛ по онкология по маршрутите до кръстовище ул. „Акад. Стефан Младенов"/ул. „Баку", наляво по ул. „Баку", надясно по ул. „Росарио" и наляво по ул. „8-ми декември" по маршрутите в обратна посока маршрутите не се променят - Автобуси по линия 94 (в посока Студентски град): от СУ „Св. Климент Охридски" по маршрута до кръстовище ул. „Акад. Стефан Младенов"/ул. „Баку", наляво по ул. „Баку", по ул. "Росарио", наляво по ул. „8-ми декември", по бул. „Св. Климент Охридски", по бул. „Д-р Г. М. Димитров" и по ул. „Никола Габровски" и по маршрута до СУ „Св. Климент Охридски" (еднопосочен маршрут) -Автобуси по линия 102 (в посока Студентски град): от ж.к. „Овча купел" по маршрута до кръстовище бул. „Д-р Г. М. Димитров"/ул. „Симеоновско шосе", надясно по ул. „Симеоновско шосе", ул. „Симеоновско шосе" и по ул. „Стоян Михайловски" по маршрута (еднопосочен маршрут). - Автобуси по линия 280 (в посока Студентски град) : от СУ „Св. Климент Охридски" по маршрута до кръстовище ул. „8-ми декември"/ул. „Росарио", по ул. „Росарио", по ул. „Баку", по ул. „Акад. Стефан Младенов", по бул. „Д-р Г. М. Димитров" и по маршрута до СУ „Св. Климент Охридски" (еднопосочен маршрут) - Автобуси по линия 413 (в посока Технополис Младост 4): от централна гара по маршрута до кръстовище ул. „Акад. Стефан Младенов"/ул. „Баку", по ул. „Баку", по ул. „Росарио" и по ул. „8-ми декември" по маршрута двупосочно - разкриват се временни спирки: · двупосочна на ул. „Росарио" на 50.00 метра от ул. „8-ми декември" · двупосочна на ул. „Росарио" пред бл.4а на Техническия университет · двупосочна на ул. „Баку" преди ул. „Никола Габровски"

comment 0
visibility 437

Столичен инспекторат чисти графити по "Раковски"

Чистенето на омразата в София започна от централната градска част, видя Столица.bg. Централната софийска улица "Раковски" е една от първите, по които ще бъдат излъскани от сфастики, графити и други надписи и знаци провокиращи омраза и насилие. Столичният инспекторат вече е в действие по ул. "Раковски". Това е част от кампанията на Шалом и Столична община "Да изчистим омразата от улицата". [caption id="attachment_29026" align="alignnone" width="300"] Снимка: Столица.bg[/caption] Почистването е със специална машина, която по екологичен начин и щадяща покритието заличава надрасканите сгради. За целия процес отговаря  Иво Пенев, който е началник сектор "Контрол по рекламната дейност".  Първоначално сградите се набелязват и оглеждат, за да се прецени с какво е рисувано и с какво може да се почисти. Някои бои падат от гриз, други от царевичени стърготини, а трети с кварцов пясък, обясниха пред Столица.bg от Столичния инспекторат. Кампанията продължава и след почистването в централната градска част екипът преминава и към другите райони.

comment 0
visibility 661

Още две обновени детски градини във "Витоша"

Още две обновени детски градини в общински район "Витоша" ще отворят врати до половин година. Едната е в кв. Павлово - 37-а, а другата в Княжево - 60 "Бор".  В момента вървят строителни дейности, които ще приключат до 6 месеца. Това съобщи пред Столица.bg зам.-кметът на "Витоша" Кънчо Кънчев. В Павлово основната сграда вече е готова със сменена елинсталация и децата вече са в нея. Усилено се работи по новата престройка, в която ще има три нови групи - 2 градински и яслена. "И в двете градини има изцяло нова вертикална планировка, което ще каже, че детските площадки са изцяло обновени и с всички изисквания за безопасност", обясни Кънчев. В Княжево част от децата в момента са в два помощни апартамента, докато приключи ремонтът. "Вече е направен изкопа за нова престройка, в която ще има една яслена група и физкултурен салон", уточни зам.-кметът на Витоша. Подменани са водната и ел инсталациите, както и канализацията. Дворът и оградата на детска градина "Бор" не са били пипани откакто е построено детското заведение. Сега обаче малчуганите ще се радват на нови катерушки и забавления.

comment 0
visibility 700

Обществено обсъждане за реконструкция на театър "Сфумато"

Обществено обсъждане за преустройството на театър "Сфумато" ще се проведе на 20 септември 2018 г., четвъртък. От 18.00 ч. в сградата на театралната работилница, парка Заимов ще се разгледат предложенията за преустройство. Театърът е в бившата баня "Подуене". Вече има проект за „Преустройство и реконструкция на театър „Сфумато“, по който гражданите трябва да си кажат мнението. Проектът се явява като част от интегрирания план за градско възстановяване и развитие на София. Ръководител на проектанския екип е арх. Миряна Йорданова. Обсъждането се организира от кмета на район „Оборище“ по реда и на основание чл. 127, ал. 1 от ЗУТ, във връзка с § 124 от ПЗР на ЗИД на ЗУТ, чл. 5, ал. 4 от ЗУЗСО и Наредбата за реда и начина на провеждане на обществени обсъждания на СОС и в изпълнение на решение на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори и Постоянната комисия по Устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика на СОС. Жителите на район Оборище трябва да направят избор:  Подуенската баня – Храм на Мелпомена или Храмът на Мелпомена – съвременен театър – лаборатория за култура, таланти и интелигентно общество, смятат проектантите. Според тях Подуенската баня – осигурява много скромни възможности за приютяването на театър и огромните таланти на младите актьори, на Сфумато, на гостуващите от цял свят театрални трупи.

comment 0
visibility 354

Задържан е директора на Регионална дирекция по горите - София

Специализираната прокуратура прави разследване срещу организирана престъпна група, съставена от длъжностни лица в Държавно горско стопанство - Своге и оглавена от директора на Регионална дирекция по горите - София. Претърсват се служебни помещения на Регионална дирекция по горите – София и на горското стопанство в Своге, както и жилища в столицата, Своге и в база в с. Батулия, общ. Своге, информира news.bg. Става ясно, че групата е извършвала добив и търговия с дървен материал извън закона в периода 2014 – 2018 г. Задържан е ръководителя на престъпната група, който е директор на Регионална дирекция по горите – София. Заедно с него са прибрани и четирима членове на групата – двама са горски стражари от Своге, а единият е директорът на Държавно горско стопанство – Своге. При направените претърсвания в с. Батулия, общ. Своге, са намерени незаконно държани 5 пушки и голямо количество боеприпаси. Претърсваията и разпитите на свидетели продължават и в момента.

comment 0
visibility 647

Главният архитект Здравков е получавал телефонни заплахи

София няма да се превърне в Сао Пауло, нито пък ще е град чист от реклами. Няма как да се случи това. Столичният общински съвет прие Наредба за преместваемите обекти, за рекламите, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община, но кметът Фандъкова я върна заради тротоарните такси. Доста теми бяха разгледани и обсъдени на вчерашното събиране в галерия "Структура" в София. Там се проведе дискусия "Диалози за София: Облик и бизнес", която е част от инициативата на Столична община "Визия за София". На обсъждането присъства главният архитект на СО Здравко Здравков, зам.-председателят на СОС Николай Стойнев, общинският съветник Стефан Марков, член на комисията по архитектура и градоустройство, Иво Панталеев от А.Д.А, автори на проекта за обновяване на ул. Граф Игнатиев и насоките за оформление на фасадите по улицата; Ирина Мутафчийска, представител на Съюза на урбанистите в България, работила по Градски стандарт; Милен Попов, собственик на Ideacomm, компания за външна реклама; и Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителни предприемачи, представители на бизнеса и рекламата. От Столичния инспектората казаха, че наредбата за рекламата на хартия е добре, но е неприложима на терен. Инспекторите нямало как да обяснят на хората защо дадена реклама трябва да е хоризонтално, а не вертикално и, че трябва да ги глобят. Главният архитект Здравко Здравко призна, че е получавал заплахи, късни телефонни обаждания и привикване в партийни кабинети. Всичко това било свързано с борбата му за въвеждане ред, премахване на павилиончета, реклами и други преместваеми обекти. Той каза, че 12 билборда, 120 телефонни кабини и над 200 реклами в столицата вече са изчезнали, защото са били на непозволено място. Също така той си припомни как късно вечерта е премахнатголям плакат на летището, заради, което светкавично е получил заплаха. Това обаче нямало да го откаже да си изпълни задълженията. На дикусията се чуха мненията и предложенията на експерти и специалисти, на хора от бизнеса и на Столична община. Бяха дадени много примери за други градове в Европа и света, как е решено взаимодействието между местната власт, бизнеса и рекламата.

comment 0
visibility 319

Има билети по 65 и 185 лв. за концерта на Дейвид Гарет

Все още има билети от 65 и 185 лв. за концерта на световноизвестния цигулар Дейвид Гарет. Музикантът промени датите на турнето си заради здравословни причини. След като се възстанови от коварните болки от дископатия той излезе на сцената в Букурещ, Румъния на 13 и 14 септември. На 29 септември Цигуларят на дявола ще свири в София в зала "Арена Армеец", което е една от първите му спирки на рестартираното турне “EXPLOSIVE – LIVE“. В родната столица Дейвид Гарет обещава незабравима нощ на почитателите си. Виртуозът демонстрира, че е във форма на концерта си в Букурещ и в София ще е върхът, съобщиха организаторите на концерта в България. „За мен е вдъхновяващо да премахвам стиловите граници и да обединявам поколенията със силата на хубавата музика“, споделя Дейвид Гарет.

comment 0
visibility 374

Спират водата в Младост 1, Горубляне, Бенковски и други квартали

Без вода на 20 септември т. г. ще останат столичните софийски квартали Младост 1, Горубляне, Бенковски и др., предупредиха от "Софийска вода".  Утре от 23:00 часа на (20 септември 2018 г. , четвъртък) до 09:00 часа на 21 септември 2018г. (петък), във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Андрей Сахаров", жк. „Младост“ 1 се налага спиране на водоподаването на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в: бл. 70, бл. 71, бл. 72, бл. 72А, бл. 73, бл. 75А, ул. „Андрей Сахаров“ №25, №48, №50, №52, №56, бл. 70А, ул. „Андрей Сахаров“ №23. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред бл. 71. На 20 септември 2018 г. (четвъртък), във връзка с подмяна на водомерен възел на ул. „Пролет“, кв. „Горубляне“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Пролет“ и ул. „Роса“ При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Пролет“ ъгъла с ул. „Роса“. На 20 септември 2018 г. (четвъртък), във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Иван Кралича“, кв. „Бенковски“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Иван Кралича “, ул. „Хоризонт“, ул. „Биримирски извор“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Иван Кралича “ ъгъла с ул. „Биримирски извор “. На 20 септември 2018 г. (четвъртък), във връзка с диагностика на уличен водопровод на ул. „Христо Ботев“, с. Яна, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул. „Ботевградско шосе“, ул. „Васил Левски“, ул. „Райна Княгиня“, ул. „Старо Буховско шосе“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Васил Левски“ пред кметството. На 20 септември 2018 г. (четвъртък), във връзка с подмяна на водомерен възел на ул. „Христо Андонов“, кв. „Суходол“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 12:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Христо Андонов“ При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Христо Андонов“ ъгъла с ул. „Бели брод“. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

comment 0
visibility 269

София отбелязва Европейската седмица на мобилността

Столицата отбелязва Европейската седмица на мобилността по подобаващ начин. От 16 до 22 септември тази инициатива подканва жителите на градовете да използват всякакви алтернативи на превоза с автомобили. В унисон с девиза тази година: „Комбинирай, движи се!” в София се инициират различни събития, информира sofia.utre.bg. Поставя се акцент върху безопасното придвижване на децата в големия град. Три събития са посветени на тази идея. Вчера, 18 септември, се проведе симулативна игра с децата от детските градини. На 20 септември ще има мини-турнир по народна топка, а на 22 септември ще се осъществи традиционната обиколка с велосипеди из София.

comment 0
visibility 365

БЧК организира празник в Южния парк

Българският червен кръст е организатор на голям празник в Южния парк , Голямата поляна. Забавлението започва днес в 10 часа и е по повод Световния ден на мира и Европейския ден без жертви от катастрофи. Мотото на събитието е „Заедно за мира“,, съобщиха от пресцентъра на БЧК. 19 септември е Европейски ден без загинали на пътя. Инициативите ще бъдат свързани с безопасното поведение на улицата, със спазването на пътните знаци и правилата за движение от децата. Малчуганите ще имат възможност да се срещнат и да разговарят с представители на Пътна полиция, на Спешна помощ, на Пожарна безопасност и да разгледат автомобил за мисии на Военномедицинската академия.

comment 0
visibility 507

Общински съветник и служители чистиха край болница

Служители дирекция "Аварийна помощ и превенция" в извън работно време се организираха и почистиха напълно двора на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация – Панчарево, сподели в социалната мрежа зам.-кметът Дончо Барбалов. Пациентите в болницата сигнализирали, че от самораслите храсти понякога излизат влечуги и всякакви други твари. Поради тази причина момчетата и момичетата от дирекцията, заедно с шефа си Красимир Димитров, председателя на здравната комисия в СОС д-р Веселин Милев и още служители на общината изрязаха плевелите и всички ненужни растения в парка на болницата, почистиха боклуците, които вятърът е довял в района и пребоядисаха пейките в двора. Събраните растителни отпадъци бяха нарязани със специална машина. Смляната дървесина ще се  използва за почистване на разлети по пътя масла и горива след пътни произшествия. Екипите на "Аварийна помощ и превенция" често оказват при подобни инциденти.

comment 0
visibility 279

Експертиза ще покаже дали стрелецът на полицая ще носи отговорност

Простреляният вчера полицай Георги Йовчев е в стабилно състояние и без опасност за живота. "Той е контактен и извън опасност", каза пред bTV шефът на III РПУ Дойчин Дойчинов. Униформеният отива на адрес в "Илинден", вчера около обяд и психично болен го прострелва в главата. Стрелецът не е освидетелстван. "Екипът е действал адекватно. Би могло да се действа и по-правилно, но това вече след като направим анализа", коментира Дойчинов. На стрелеца Христо Бръзицов ще се повдигне обвинение за опит за убийство. След като му се направи психиатрична експертиза ще знаем дали може да носи отговорност или не, заяви Дойчинов.

comment 0
visibility 390

Какво, къде, кога в София на 19 септември

Топло време, чисто небе и до 23 градуса ще е днес в София, сочи prognozata.bg. - От 10.00 часа в Южния парк (Голямата поляна) БЧК организира празник, посветен на Европейския ден без жертви от катастрофи и Световния ден на мира. - От 10.30 часа в зала 42 ще бъде представен спектакълът „Кофичка с лопатка“. - От 13.00 часа в хотел „Централ“ (бул. „Христо Ботев“ 52) ще се проведе семинар на тема „Фермерските пазари – настояще и бъдеще“. - От 13.30 часа в резиденция „Бояна“ Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) организира Международна практическа конференция – уъркшоп на тема „Възможности и перспективи за развитие на публично-частното партньорство“. За участие в първия ден на събитието са поканени министри, представители на комисии в Народното събрание, на Агенция „Пътна инфраструктура“, НСОРБ. -  От 14.00 часа в Заседателната зала на Областна администрация на Софийска област на бул. „Витоша“ 6, ет. 5, областният управител Илиан Тодоров и Хуминг Ма – заместник-председател на Комитета на Китайската народна политическа консултативна конференция ще подпишат Меморандум за сътрудничество между Софийска област и провинция Хубей – Китайска народна република. На подписването ще присъства Явор Нотев - заместник-председател на Народното събрание. - От 18.00 часа в „Квадрат 500“ в зала 19 ще бъде открита изложбата „Лунна нощ“ на Чавдар Петров. - От 18.00 часа в литературен клуб „Перото“ Евгени Минчев ще представи двете си най-нови книги – „Леви, десни“ и „Леговището на Даяна“. - От 18.30 часа в библиотеката на Гьоте-институт на ул. „Будапеща“ 1 немският писател Леандър Щайнкопф ще проведе разговор с публиката за писателските му методи и стратегии, за това как се издават млади автори в Германия и какво е мястото на София в новата му книга. - От 19.00 часа в театър „Българска армия“ ще се състои премиерата на „Албена“ от Йордан Йовков.