Новини от 22.09.2018

comment 0
visibility 331

Новините в София: Най-важното за деня, 22 септември

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 22 септември. Спортна зона в центъра с Extreme Fest и София 2018 този уикенд Extreme Fest 2018 продължава и утре от 10 до 21 ч. в Княжеска градина около монумента на Съветската армия и по ул. „Гурко“ пред Националния стадион. Единствено фестивалът за екстремни спортове Extreme Fest 2018 се случва в централната част на София. Днес и утре най-добрите атлети в 30 дисциплини демонстрират действия извън човешките способности. Фандъкова и Валери Симеонов на честванията в София (СНИМКИ) Честванията за 22 септември в Софоя се състояха на площад „Княз Александър I”. Пред Паметника на Независимостта бяха организирани чествания от Столичната община. В честванията участие взеха от Софийският духов оркестър и хор „Света София”. Военен ритуал изпълни Националната гвардейска част. Жители на „Горубляне“ излязоха на протест Жителите на софийския квартал „Горубляне“ днес отново излизат на протест. Хората настояват да получат обезщетения за терените си, който се намират в района на „Младост“. Там се планира изграждането на парк. Дончо Барбалов поднесе цветя пред паметника на Вазов (СНИМКИ) Заместник кмета на Столична община Дончо Барбалов поднесе цветя по повод 97 години от кончината на Вазов

comment 0
visibility 464

Спортна зона в центъра с Extreme Fest и София 2018 този уикенд

Днес, 22 септември, и утре центърът на София става огромна спортна зона.  Мнозина взеха участие или наблюдаваха случващото се в Extreme Fest 2018 днес . [caption id="attachment_29466" align="alignnone" width="960"] Снимка: Фейсбук[/caption] Extreme Fest 2018 продължава и утре от 10 до 21 ч. в Княжеска градина около монумента на Съветската армия и по ул. „Гурко“ пред Националния стадион. Единствено фестивалът за екстремни спортове Extreme Fest 2018 се случва в централната част на София. Днес и утре най-добрите атлети в 30 дисциплини демонстрират действия извън човешките способности. [caption id="attachment_29467" align="alignnone" width="960"] Снимка: Фейсбук[/caption] Мотото тази година е: „Да запазим чистия въздух на София“. Събития по време на феста са в унисон еко изискванията и се цели градът да стане бъде чист и приятен за живеене. [caption id="attachment_29469" align="alignnone" width="640"] Снимка: Фейсбук[/caption] Extreme Fest 2018 подканва зрителите да участват в демонстрации и уроци по различни екстремни спортове. Всеки може да участва в организираните уъркшопи. Скачане с бънджи, катерене на стена, спускане по въже, скачане върху въздушна възглавница и много други нетрадиционни спортове ви предизвикват в центъра на столицата. [caption id="attachment_29470" align="alignnone" width="960"] Снимка: Фейсбук[/caption] Има пореден и Art Bazaar, където всеки може да си купи автентични ръчно-изработени предмети.  

comment 0
visibility 330

Фандъкова и Валери Симеонов на честванията в София (СНИМКИ)

Честванията за 22 септември в Софоя се състояха на площад „Княз Александър I”. Пред Паметника на Независимостта бяха организирани чествания от Столичната община. В честванията участие взеха от Софийският духов оркестър и хор „Света София”. Военен ритуал изпълни Националната гвардейска част. [caption width="768"]Снимка: дир бг[/caption] Сред официалните лица бяха кмета на София Йорданка Фандъкова, заместник министър председателя Валери Симеонов, заместник кмета на София доц.д-р Тодор Чобанов народния представител Мария Илиева и общинския съветник Стефан Марков. [caption width="600"]Ден на незвисимостта в София[/caption]

Реклама
comment 0
visibility 341

Дончо Барбалов поднесе цветя пред паметника на Вазов (СНИМКИ)

Заместник кмета на Столична община Дончо Барбалов поднесе цветя по повод 97 години от кончината на Вазов. Поклон пред паметта на патриарха на българската литература Иван Вазов! Днес се навършват 97 години от неговата кончина. Цветя пред последния му дом от кмета на София Йорданка Фандъкова и други столичани, написа още Барбалов. [caption width="1440"]Дончо Барбалов поднесе цветя пред паметника на Вазов[/caption]

comment 0
visibility 389

Катастрофа задръсти "Орлов мост" (СНИМКИ)

Инцидент затрудни движението на кръстовището на "Орлов мост" в столицата. Малко след 14:00 репортер на Столица.bg забеляза за катастрофата, като не е изяснена причината. Автомобилите са Рено Лагуна и Мерцедес "C". На място има пристигнала линейка и пътна помощ. Пътната помощ репатрира мерцедеса. Движението е затруднено на сампто кръстовище в посока центъра.

comment 0
visibility 480

Жители на „Горубляне“ излязоха на протест

Жителите на софийския квартал „Горубляне“ днес отново излизат на протест. Хората настояват да получат обезщетения за терените си, който се намират в района на „Младост“. Там се планира изграждането на парк. Протестът е насочен срещу предприетите действия от страна на Столична община по повод изграждане на парк „Изток“, информира БГНЕС. Протестиращите не са съгласни с твърденията на общината, че няма общински и държавен терен, върху който да се разположи парка.

comment 0
visibility 305

Заловиха изпечен крадец в столичен мол

Столични полицаи са задържали 27-годишен рецидивист, след като откраднал маратонки от голям търговски център. Крадецът бил добре трениран, имал множество регистрации за кражби, информира Днес. Престъплението е извършено на 16 септември, а сигналът е подаден в 9-то РПУ. Съобщено било за крадец на маратонки от столичен мол, който избягал. След бързата реакция на полицейския екип крадецът бил заловен не далеч от мола. В началото била издадена заповед за задържане за 24 часа. Събраните материали довели до повдигане на обвинение от Софийска районна прокуратура. В момента на крадеца е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

comment 0
visibility 597

Предстои заключително обсъждане на проекта за реконструкция на театър „Сфумато“

Общински съветници от Постоянните комисии по опазване на околната среда, по устройство на територията и архитектура и по образование и култура на Столичния общински съвет участваха в обществено обсъждане на проект за „Преустройство и реконструкция на театър „Сфумато“ за бившата сграда на баня „Подуене“ в парк „Заимов“ – район „Оборище“. Представеният проект планира изграждане на втора зала с 400 места, „умна“ сценична механизация, складове за декор, помещения за настаняване на артисти, подземен паркинг с 20 паркоместа за състава на театъра. Съобразно експертната оценка на проектантския екип по част „Паркоустройство и благоустрояване“, в строителното петно попадат 21 дървета, които при изпълнение на проекта трябва да бъдат премахнати или да бъдат преместени. От тях, съгласно оценката, 11 дървета са в добро и средно състояние, а 10 - в лошо. Застрашени от строителните дейности са 5 дървета в добро състояние. За запознаване с документацията на проекта със заповед на кмета на район „Оборище“ е определено времето на приемните дни на районната администрация: сряда от 13,30 ч. до 16,00 ч. петък от 9,30 ч. до 12,00 ч. на 4 ет. в сградата на районната администрация на район „Оборище“ – бул. „Мадрид“, №1. Писмени становища по проекта могат да се внасят до 8 октомври 2018 г. в деловодството на район „Оборище“. Очаква се заповед на кмета на район „Оборище“, с която ще се определи нова дата за заключителното обсъждане по процедурата на общественото обсъждане, за да бъде съобразена с професионалните ангажименти на представителите на театър „Сфумато“. За проекта има издадена виза, която преди влизането й в сила, следва да се съгласува с Дирекция „Зелена система“ - СО. Част от този процес е произнасянето със становище на Комисията по опазване на околната среда на СОС, поради значителния брой дървета, подлежащи или застрашени от премахване. Проектът е включен в индикативната листа на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на гр. София, одобрен с Решение №722 по Протокол 54/ 19.12.2013 г. на Столичния общински съвет. Т.е. с включването на проекта в плана общинските съветници и комисиите на СОС ясно са заявили позицията си за него с гласуване. Обсъждането цели създаване на максимална прозрачност, да се гарантира законосъобразност и защита на обществения интерес за предстоящите решения и действия на общината за всички граждани на София!  

comment 0
visibility 252

Националният военноисторически музей с ден на отворените врати за празника на Независимостта

Днес, 22 септември, Националният военноисторически музей ще отбележи Деня на независимостта с Ден на отворените врати. От 10.00 до 17.00 ч. столичани и гостите на София ще могат да разгледат постоянната и външна експозиции на музея напълно безплатно, информират от  Фокус. Само днес гостите на музея ще имат възможността да видят документи, отличия и снимки на външния министър при обявяването на Независимостта генерал-майор Стефан Паприков. Всички те принадлежат на личния архив на наследницата му Зоя Паприкова и фонда на НВИМ. Гостите на музея ще могат да споделят мислите си за Независимостта на специално направена за празника Стена на Независимостта. Ще бъдат прожектирани и два филма: „Независима България“ и „Фердинанд Български“ от 11.00 ч и от 14.30 ч.

comment 0
visibility 283

София чества 110 години от обявяването на Независимостта

Днес, 22 септември, София ще се включи в общонационалните чествания на 110 -годишнина от обявяване на Независимостта на България. В 11.00 ч. на пл.“Княз Александър I“ ще стартира тържественото отбелязване на годишнината. Събитието е подготвено от Столична община. В тържеството ще се включат Софийският духов оркестър, хор „Света София“ и актрисата Силвия Лулчева. Национална гвардейска част ще се заеме с военен ритуал, а доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община и доц. д-р Владимир Златарски ще произнесат слова.

comment 0
visibility 633

Откриха труп на млад мъж в Люлин

Труп на младеж е бил намерен в бл.370 в ж.к. “Люлин“ в столицата. Полицията дошла по сигнал на съседка. Сигналът бил заради ужасна миризма, която се носила от апартамент на петия етаж в жилищния блок. Веднага се отзовал екип на полицията и линейка. След като разбили вратата на въпросния апартамент, открили труп, съобщи Блиц. Съседите твърдят, че жилището се стопанисвало от млад мъж. Все още не е ясно дали намерения труп е на този човек. Извършва се оглед, а трупът още е на мястото, където е намерен. В района около бл.370 в момента е пълно с полиция.