Новини от 24.09.2018

comment 0
visibility 584

В Дружба 2 и Лозенец дървета паднаха върху автомобили

Дърво падна върху паркирани коли пред блок в Дружба 2. За щастие няма пострадали хора. Все още не са ясни щетите върху автомобилите. Който има автокаско ще му платят ремонта, а който е само с "Гражданска отговорност" ще си плаща сам. Силните пориви на вятъра причиниха щети в столицата. Бреза падна и премаза автомобил и в Лозенец на ул. Липа. В Столична община засега има подадени сигнали само за дървета. В Кубратово също има прекършено дърво и една част от клоните са пътното платно. Температурите падат с повече от 10 градуса. Силният северозападен вятър няма да спре. За София и страната има обявен жълт код за силен вятър.

comment 0
visibility 315

Полицейски екипи подпомагат движението на автомобилния поток към София

Заради големите задръствания в ключови точки по магистрала „Хемус“, са мобилизирани възможно най-много полицейски екипи, чиято задача е да съдействат за безопасното придвижване на автомобилите по автомагистралата към София. Тези мерки са били наложени веднага след с получена информация за огромна колона след тунел „Витиня“. Същевременно се съобщава за изключително лоша видимост около Долни и Горни Богров, причинена от появилия се силен вятър. Движението към столицата очаквано е много натоварено, поради тази причина от ГДНП отново напомнят на водачите да управляват автомобилите си с повишено внимание и съобразена с пътната обстановка скорост.

comment 0
visibility 250

На сесията на СОС: Ново обсъждане на Наредбата за преместваеми обекти и реклама

Само 21 точки има дневният ред на Столичния общински съвет за сесията на 27 септември (четвъртък) т. г. Първа и втора точка са доклади на кмета на София Йорданка Фандъкова. Очаква се дискусия по втора точка, която касае преместваемите обекти и рекламата в столицата. Кметът Фандъкова връща за ново обсъждане в СОС частта в параграф 68 от Наредба за изменение и допълнение на Наредба за преместваемите обекти, за рекламите, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община. Тя беше несъгласна с повишението на цените за тротоарно право, което сега се изчислява на квадратен метър и местоположение. Тази наредба бе приета на 26 юли т. г. на последната за политическия сезон сесия. Аргументите на кмета са, че районирането на зоните не е добро. Тя получи подкрепата и на главния архитект Здравко Здравков. Той посочи като пример район Триадица, които включва територията от ул. Алабин до Околовръстното. Как тогава ще бъдат еднакви цените за тротоарно право? Още с приемането на наредбата Фандъкова предупреди, че ще я върне и иска да има разговори с хора от крайните квартали. Дискусия може да има и по трета точка на сесията на СОС относно проект на Наредба за обществения ред на територията на Столична община. По тази наредба имаше 3 обществени обсъждания и бяха добавени доста от предложенията на граждански организации и граждани. Големият проблем в тази наредба си остава контролът и санкциите за шум в София. В четвъртък СОС трябва да разреши и на общинското "Спортна София" да разходва собствени средства за вертикална планировка - ремонт на алейна мрежа с площ 2500 кв. м в Многофункционален спортен комплекс в парк "Възраждане". Този път на сесията има само две питания. Едното е на лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов за състоянието на общинските бази за ученически отдих. Второто е Марта Георгиева от РБ за състоянието на конете от конна база в "Борисовата градина".

Реклама
comment 0
visibility 442

Дъщерята на Косьо Филипов беше мажоретка на Световното по волейбол (СНИМКИ)

Дъщерята на журналиста Косьо Филипов - Елия беше мажоретка на Световното първенство по волейбол. Заедно с още 6 момичета тийнейджърките радваха състезатели и зрители в столичната зала Арена Армеец през последните 3 дни, когато се играха мачовете от група G , научи Столица.bg. [caption id="attachment_29602" align="alignnone" width="699"] Елия е вляво на таласмана.[/caption] Елия e изключително ритмична и музикална, и от малка се занимава с танци. За Световното първенство по волейбол именно тя и момичетата от нейната школа - VS Dance, получиха привилегията да танцуват на игрището между геймовете. "През цялото време бяхме под напрежение, защото искахме българските волейболисти да победят. Когато не танцувахме викахме и се вълнувахме за тима ни", призна наследничката на Костадин Филипов. Елия, която е кръстена на двете си баби Елена и Лидия се забавлява заедно с приятелките си и гледаха мачовете в София възможно най-отблизо. Тийнейджърките впечатлиха не само зрителите, но и спортистите. Снощи след приключване на мача на България - Канада (2:3) представител на щаба на Иран пожела да си направи снимка за спомен от България. Тийнейджърките са танцували и на други спортни събития през пролетта.

comment 0
visibility 334

Представители на "Топлофикация" се срещат с клиенти

Представители на "Топлофикация София" ЕАД ще се срещнат с граждани. Това съобщава на страницата си общински район Сердика. Общинското дружество организира изнесена приемна за граждани на 25 септември (вторник) 2018 г. От 16 до 18.30 ч. софиянци могат да отидат в градинка на майчин дом на бул. Христо Ботев. Там експерти на дружеството ще бъдат на разположение за разяснения и отговори а всички въпроси на потребителите. В срещата ще участва и Деян Донков, който е обществен посредник на "Топлофикация София" ЕАД.

comment 0
visibility 297

Софийска митрополия организира семинар за учители

Софийската митрополия организира семинар за учители по религия, съобщават на сайта си. „Обмяна на опит, добри практики и иновации между учителите по религия в Софийска Епархия“ ще бъде на 29 септември т. г. в салона на Митрополията от 10.30 ч. Семинарът е практически и учителите ще демонстрират похвати за по – ефективна работа в детските градини, в училищата - начален и прогимназиален етап, неделни училища както и в школи по катехизис за възрастни. Желаещите да се включат в семинара трябва да се запишат предварително при техническия секретар на Софийска света митрополия, тел: 0893950931.

comment 0
visibility 340

Най-уязвими от силния вятър в София са строителни обекти и изсъхнали дървета

Силен вятър се разрази в София в последния час. Има предупреждение за жълт код затова столичани трябва да приберат всичко от терасите и прозорците си. Това препоръчва Красимир Димитров, директор на "Аварийна помощ и превенция" към Столична община, цитиран от Фокус. Има опасност от падащи предмети, които могат да наранят минаващи по тротоари или пред входовете, предупреждава Димитров. Той заяви, че до момента няма постъпили сигнали. Очаква се вятърът да се засили в по-късните часове на деня. Най-уязвими са строителни обекти, навеси, изсъхнали дървета. Димитров съветва да се укрепят оградите на строителните обекти. Разразилият се вятър изгони десетки столичани, които бяха излезли на разходка край езерото в Дружба, Борисовата градина и Южния парк. Вятърът е на много силни пориви. До момента няма подадени сигнали в Планинската спасителна служба.

comment 0
visibility 271

Край Вакарел има лека катастрофа

Лека катастрофа затруднява движението около Вакарел на магистрала Тракия в посока към София. Това предупредиха от МВР. На мястото има полицейски екип. Трафикът е интензивен към столицата. На много места има полицейски патрули, които да следят за трафика и ако се налага да се намесят, за да се облекчи движението, видя Столица.bg. Още: Засилен трафик към София, шофьорите да спазват ограниченията На 38-ия километър на "Хемус“ има ремонтни дейност и затова движението към София е отбито в планото по-посока Варна. До 13 ч. трафикът бе нормален, но след това движението стана натоварено. Особено тежко е по път Е-79 в района на Кресненското дефиле.

comment 0
visibility 567

Четири нови детски площадки за 160 000 лв. в "Овча купел"

До края на ноември тази година в Овча купел трябва да има 4 нови детски площадки. Това показва обявата за обществена поръчка на сайта на район "Овча купел". На 3 август 2018 г. е подписан и договорът с изпълнителя "Джи Ем Бизнес Груп" ООД. Поръчката е чрез събиране на оферти. Новите детски площадки ще са между бл. 506 и бл. 507 в "Овча купел 1", втората е зад бл. 15 в "Овча купел 2". Децата ще се радват и нова придобивка в парка "Линкълн" пак във втора част на квартала, а четвъртата е зад бл. 30. За всяка отделна площадка ще има отделен срок на изпълнение. Общата стойност за четирите или по-точно в договора е за 133 333.33 лв. без ДДС или 160 000 лв. В договора има й клауза за гаранционен срок. "Още една обществена поръчка за подмяна на 4 детски площадки с нови. Дано да ги направят добре, а не както в други случаи да получим посредствени площадки, а повечето пари да изтекат в други дейности", надяват се жителите на "Овча купел".

comment 0
visibility 819

В Народния театър е поклонението пред Росица Данаилова

В народния театър ще е поклонението пред актрисата Росица Данаилова. Прощаването ще е от 11 до 13 часа във фоайето на Народния в сряда (26 септември), предаде БТА, позовавайки се на хора от семейството. Сестрата на Стефан Данаилов почина вчера на 84 г.  Данаилова ще остане запомнена с ролите си в различни театри на България, Театър на армията, Сатиричния и Народния. В 13 ч. близки и роднини ще се простят с Росица в столичния храм "Свети Седмочисленици".

comment 0
visibility 309

Авомобилът на Георги Дончев влиза в столичен МОЛ

Пет дни столичани могат се вдигат адреналина като на автомобилен състезател в столичен МОЛ. След участието си в Германия, на писта Хохенхайм, автомобилният пилот Георги Дончев и екипът на Overdrive Lap Battle ще бъдат в София.  От 26 до 30 октомври, в Парадайс център ще са паркирани две от най-бързите коли на участници в Lap Battle, а заедно с тях ще има и професионален симулатор, зареден с реалните характеристики и трасе на Serres Racing Circuit. Желаещите да се почувстват автомобилни пилоти трябва да се запишат за участие за събитието. Всеки може да се пробва в реалните условия на пистата, чийто рекорд бе „счупен“ миналата година именно на Lap Battle, и то от тогавашния съотборник на Георги Дончев Марвин Дийнст. Организаторите са подготвили и импровизирано състезание за журналисти, за да могат и представителите на медиите. Този уикенд на писта Хокенхайм предстои най-голямото предизвикателство от сезона до момента за Георги Дончев и неговия екип. След двата подиума на Спа миналата седмица, българският пилот ще се включи в 13-ти и 14-ти кръг на най-престижния марков шампионат на Европа – Carrera Cup Германия. Дончев стартира с нетрадиционния номер 77 в свободните тренировки в събота.

comment 0
visibility 254

Нощна спасителна акция на Витоша

Късно снощи се е наложило провеждането на спасителна акция за свалянето на жена, която е навехнала крака си в района на хижа“ Физкултурник“ на Витоша. Това се е случило около 23.00 ч. на 23 септември. От спасителната служба предупреждават туристите за бързо променящите се климатични условия в планината, информира Днес. Днес се очаква поява на силен вятър в следобедните часове, а при такива условия е забранено предприемането на качване по високите части на планините. Лифтовете все още работят с лятното си работно време.

comment 0
visibility 223

Топлото в София скача с 8% от началото на октомври

Цените на парното и топлата вода в цялата страна се повишават от 1 октомври. В столицата увеличението на цената на услугата вероятно ще е с приблизително 8%. Припомняме, че цената се вдига заради поскъпването на природния газ от началото на месец октомври с 14%. Според регулатора, повишаването на цената на парното и топлата вода е обосновано, информира Дневник. На 25 септември ще се проведе обществено обсъждане на цената на газа, на парното ще бъде на 26 септември. На закрито заседание КЕВР ще определи цените за четвъртото тримесечие на 1 октомври.

comment 0
visibility 449

"Има истина една" - за любовта и Краси Йорданова (ВИДЕО)

Новото парче на завърналата се от САЩ, след 7 години,  Краси Йорданова се завъртя успешно в youtubе. Точно в 12 часа на 22.09 излезе новата песен на певицата Краси Йорданова, чиято музика е написана от Мирослав Костадинов – Миро. Тя вече може да бъде видяна във официалната страница на изпълнителката във Фейсбук и в канала й в youtube. „Има истина една“ е песен, в която вложих цялото си сърце и я изработих и записах с много любов, вярвайки, че тази любов ще достигне до хората. Приемам песента като едно завръщане към истинските ценности в музиката и в живота. Гордея се с нея!“, заяви Йорданова. С това парче певицата иска да провокира хората да се замислят за всичко онова, което е важно за тях, за всичко онова, което ги кара да се чувстват щастливи, да се борят за него и да не си позволяват да го изгубят. „Песента е посветена на любовта в най-чистия й вид, такава каквато все по-рядко се среща в нашето съвремие. Истината е, че все повече хора пренебрегват силата на това велико чувство, което е в състояние да променя животи, да дава сили, да дарява щастие и да дава смисъл на нашето съществуване. Друг основен момент е едно от най-разрушителните чувства, наречено гордост, което стои в основата на разрива на голяма част от човешките взаимоотношения. Често гордостта ни пречи в създаването на щастливия и пълноценен живот", казва изпълнителката. „Има истина една“ – Екип Музика: Мирослав Костадинов – Миро Текст: Краси Йорданова Аранжимент: Мага

comment 0
visibility 305

Какво бълва градски автобус

Столична община и СОС са взели всички мерки за по-чист въздух в София.  Има и приета Стратегия за качеството на въздуха, за да дишат столичани чист въздух. Реално обаче това не се случва, въпреки ограниченията за автомобили и разширяването на синя и зелена зона за паркиране. Бдителен столичанин е заснел градски автобус, движещ се по линия 150. От него излизат облаци пушилка, която със сигурност не подобрява качеството на въздуха. Същата пушилка излиза и от червен двуетажния автобус, които разхожда туристи из центъра а София. Не може да се отрече желанието на Столична община за екологичен градски транспорт, но докато се подмени изцяло ще се диша, каквото има.

comment 0
visibility 657

Засилен трафик към София, шофьорите да спазват ограниченията

Засилено полицейско присъствие ще има днес по входните артерии на София. Очаква се засилен трафик след тридневната почивка. Натоварено движение ще има и по "Цариградско шосе", Околовръстното, "Тодор Александров", "Сливница" и др. централни улици. Шофьорите да бъдат търпеливи и по магистрала Тракия, където 20 м преди столицата има ремонт на участъка. С повишено внимание и съобразяване на скоростта да се движат шофьорите от км 168 до км 208 на АМ „Тракия“, в двете посоки поради поставяне на вертикална сигнализация. За пътувашите към София ще има две ленти, но въпреки това ще се получат и задръствания. При Владя се забранява движението на тежкотоварни автомобили от 10 до 20 часа. За влизащите в София също ще има осигурени две ленти. Продължават ремонтите и по магистрала Люлин. За улеснение на трафика ще има две ленти за София на автомагистрала „Хемус“ в участъка с виадуктите, които се ремонтират на територията на Софийска област. В момента на АМ „Хемус“ се ремонтира долното строене на 4 виадукта - при 19-ти км (виадукт „Потоп“), 33-ти км (съоръжението при тунел „Витиня“), при 36-ти километър (виадукт „Коренишки дол“) и при 51-ви км (виадукт „Разлив“). На съоръжението при 9-ти км (в района на с. Яна) се подменят дилатационните фуги. Поради това движението в района на съоръженията при 9-ти, 33-ти, 36-ти км се извършва двупосочно в платното за Варна. На виадукта при 51-ви километър се ремонтира платното за Варна и там трафикът преминава двупосочно в платното за София. За повишаване безопасността и улеснение на движението днес ще има две ленти за София и една за Варна, предупреждават от АПИ.

comment 0
visibility 268

Синята и зелена зона в столицата не функционират и днес

И днес няма да работят платените зони за паркиране в столицата, споделят от ЦГМ. Припомняме, че през трите почивни дни -  22, 23 и 24 септември паркирането на Синя и Зелена зона в центъра на София е безплатно. На 24 септември, понеделник, автобус 505 няма да пътува, споделя Дарик.

comment 0
visibility 440

„Софийска вода” временно спира водата в някои части на столицата утре

На 25 септември 2018 г. (вторник), заради изграждане на ново сградно водопроводно отклонение на ул. „Любляна“, кв. „Овча купел“, ще бъде спряна водата на живеещите по ул. „Любляна“ от ул. „Народен герой“ до бул. „Никола Петков“ от 09:30 до 18:00 часа. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска, разположена на адрес: ул. „Любляна“ ъгъла с ул. „Загребска “. На 25 септември 2018 г. (вторник), заради изграждане на ново сградно водопроводно отклонение на ул. „Иванянско шосе“, вилна зона „Иваняне“, вилна зона „Бели брег“, ще бъде спряна водата  10:00 до 22:00 часа от хората, живеещи по ул. „Иванянско шосе“ от ул. „София“ до ул. „Стефан Стамболов“ и по ул. „Стефан Стамболов“ от жп прелеза до Завод за минерална вода „Банкя“. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска, разположена на адрес ул. „Иванянско шосе“ на  ъгъла с ул. „Стефан Стамболов“. На 25 септември 2018 г. (вторник), заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „2-ра“, кв. „Враждебна“, ще бъде спряна водата на живеещите в района на ул. 1, ул. 2, ул. 60, ул. 26 от 09:00 до 16:00 часа. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска, разположена на адрес ул. „2“ №67.  

comment 0
visibility 259

Промени на движението в София през тази седмица

На 24 септември, понеделник, ще бъде забранено влизането на автомобили по западната половина от пътното платно на бул. "Пенчо Славейков" и по-конкретно в отсечката от ул. "Свиленица“ до бул. "Прага".   До 24 ч. на 24 септември, понеделник,  "Център за градска мобилност" ЕАД закрива местата за почасово платено паркиране по бул. "Пенчо Славейков" в отсечката от ул. "Свиленица" до бул. "Прага", информира sofia.utre.bg.   Ще бъде забранен престоя, както и паркирането на автомобили, освен тези на участниците в мероприятието, по следния ред: от 00:00 до 24:00 ч. на 26 септември, сряда, при сектор "Г" на Националния стадион "Васил Левски" от вход 20 до вход 26. от 14:00 до 22:00 ч. на 26 септември, сряда, на моста пред Национален стадион "Васил Левски". от 18:00 ч. на 26 септември, сряда, до края на футболната среща, само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР, ще бъде забранено влизането на автомобили в двете посоки, с изключение на автобусите на столичен градски транспорт по: ул. "Ген. Гурко" между бул. "Васил Левски" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви"; бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между пл. "Орлов мост" и бул. "Черни Връх"; бул. "Драган Цанков" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Пейо К. Яворов".

comment 0
visibility 330

Времето и предстоящите събития в София за днес, 24 септември

Времето в столицата днес, 24 септември Специалистите от НИМХ предупреждават за появата на силен северозападен вятър в района на столицата по-късно днес. За София е обявен жълт код за силен вятър. Температурите ще паднат с нахлуването на вятъра, става ясно от Prognozata.bg. Важни събития в София на 24 септември В 13.00 ч. в комплекс „Спортна София“ на Зона Б 5 ще бъде организирана презентация на Българската Федерация по модерен петобой. На презентацията ще дойдат двамата български медалисти от завършилото наскоро  Световното първенство в Мексико, Явор Пешлеевски и Тодор Михалев. В 18.30 ч. в двореца „Врана” ще започне представянето на книга от избрани статии на Н. В. Цар Симеон II, озаглавена „Една цел-България”. Книгата се издава от Алианса на либералите и демократите в Европа и включва статии на Симеон II, които са били публикувани в 2010-2018 г. На премиерата ще присъства Цар Симеон.