Новини от 25.09.2018

comment 0
visibility 294

Мина общественото обсъждане на отчета за касовото изпълнение на бюджета на София за 2017 г

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов  сподели в социалната мрежа за проведеното днес в Столична община обществено обсъждане на отчета за касовото изпълнение на бюджета на София за 2017 г. Главният архитект на София арх. Здравко Здравков, както и директори от отделните направления в общината - здравеопазване, образование, строителство и инвестиции, транспорт, култура, спорт и др. са запознали присъстващите с изпълнените проекти и извършени разходи във всяка една сфера през миналата година. Дадени са били отговори на зададени въпроси от присъстващите на обсъждането общински съветници и граждани. Общото изпълнение на бюджета на СО за 2017 г. е в размер на 1,054 млрд. лв. Собствените приходи са изпълнени на 100% и са в размер на 640,26 млн. лв. или с 32,2 млн. лв. повече, отколкото през предходната 2016 г. Документът е внесен и за обсъждане на предстоящото заседание на Столичния общински съвет.

comment 0
visibility 462

В Младост излизат на протест тази вечер

На пореден протест срещу презастрояването излизат жителите на столичния "Младост".  Днес от 19 до 21 ч. те ще изразят недоволството си от заличаването на междублокови пространства, на които изникват нови жилищни или бизнес сгради. Протестиращите имат доста искания, като най-важните са да се спрат строителните дейности в парка в Младост 3. Те предлагат инвеститорът да бъде обещетен с друг терен. Местните искат парка до голям хипермаркет да се запази и да бъде включен в Зелената система на Столична община. Друго искане е да няма застрояване между блоковете при бл. 320, при бл. 20, при бл. 70 и на всички конфликтни места, където възникна гражданско недоволство.  

comment 0
visibility 645

Бул. "Монтевидео" е отворен за автомобили

Бул. Монтевидео вече е отворен за движение, похвалиха се в социалната мрежа жители на Овча купел.  Една от възловите артерии в района дълго време беше в ремонт. До вчера там се поставяше последния слой асфалт, а рано тази сутрин бе пуснато движението. Все още има доста работа по тротоарите, но шофьорите са доволни, тъй като ще се сложи край на задръстванията. Сега по ремонтирания "Монтевидео" вече може да се излиза на Горнобански път. И въпреки ремонта и отварянето пак има недоволни. Едни питат защо имало три ленти в едната посока, друг е недоволен от широките тротоари, забравяйки, че преди ремонта нямаха никакви. Остава озеленяването, осветлението и довършването на тротоарите по булеварда.  

Реклама
comment 0
visibility 260

Изкоп в центъра на столицата едва не погълна автомобил

Лек автомобил буквално пропадна в изкоп в централната част на София. Оказва се, че не е довършен ремонт от страна на столичната „Топлофикация“ миналата седмица. Още на 21 септември, петък, е възникнала авария с топлопровод на дружеството. След извършените ремонтни дейности, изкопът бил напълнен с камъни, вместо с асфалт. По време на ремонта е бил затворен района между улиците "Граф Игнатиев" и "Хан Крум", пише Нова. Допълнителното объркване сред водачите идва и от липсата на каквито и да било предупредителни табели.

comment 0
visibility 906

Събориха и бл. 12 във Виетнамските общежития

Приключи събарянето на бл. 12 от Селище на строителя - Виетнамските общежития в столичния район Красна поляна. За премахването на сградата съобщиха от районната администрация на страницата си във фейсбук. Сградата вече е съборена и утре остава изпълнителят да довърши детайлите и да почисти площадката, казаха пред Столица.bg от Красна поляна. За премахването на Виетнамските общежития имаше работна група в Столична община и заповед на кмета Йорданка Фандъкова. Според нея бл. 12 трябваше да се премахне до края на 2028 г. Районният кмет обаче си постави по-кратък срок - края на септември и вече е видно, че е изпълнен. Кметът Иван Чакъров изпълни предписанията от Заключителния доклад от май 2017 г. Събарянето на бл. 12 започна на 21 септември т. г. и утре всичко ще е завършено. От Селището на строителя трябва да се съборят и бл. 7 и 8 според предвидения план. Засега обаче няма график кога ще стане това, защото на живеещите там трябва да се осигури покрив. Първо Столична община трябва да подсигури социални жилища и тогава да се премине към събаряне. Най-вероятно събарянето на двата блока ще стане следващата година.

comment 0
visibility 324

Над 1000 топмениджъра на Блокчейнч форум в София

Столична община чрез Асоциация за развитие на София е партньор на най-големия Блокчейнч форум в Централна и Източна Европа. Днес и утре на форума, организиран от организиран от CEE BLOCK, се събират над 1000 топмениджъри на световни компании, политици, експерти, инвеститори и финансови институции, ръководени от еврокомисаря Мария Габриел. На събирането ще се дискутира прилагането на най-успешните модели на блокчейнч технологиите, регулаторната, правната и данъчната рамка за развитието им. През тези дни ще бъдат направени презентации и интерактивни панели за приложения за логистика, енергетика, социални медии, пътувания, реклама, производство, финансови услуги, правни услуги, здравеопазване, застраховане, енергетика. На форума е обявена и награда от 250 000 евро, която ще получи победителят от състезанието за разработена блокчейнч технология.

comment 0
visibility 2064

Само за седмица са събрани 2 т стари дрехи, чанти и обувки в София

Само за седмица в София са събрани 2 т стари дрехи, чанти и обувки. Това е резлутатът от поставените стационарни пунктови на три места в столицата. Това е пилотен проект на Столична община -   „Време е за детокс на гардероба“ и с него се предотвратяват неправомерното изгаряне на старите дрехи, а също и изхвърлянето им в контейнерите за битови отпадъци. От общината съобщават, че вече има възможност за перработването и рециклирането на този вид отпадъци. Още: „Време е за детокс на гардероба“ събира стари дрехи и обувки Стационарните пунктове бяха разположени в Южен парк – на входа откъм бул. „Витоша“ и на входа откъм ул. „Нишава“; "Борисова градина" – на централната алея, водеща към Лятната сцена;Паркингът пред Столичния инспекторат – ул. "Париж" 5. Вече е обявен графикът от 26 до 30 септември т. г. за изхвърлянето на стари дрехи.

comment 0
visibility 341

Фандъкова в Брюксел: София навакса изоставането си с десетилетия (СНИМКИ)

Кметът на София Йорданка Фандъкова покани иза домакинството на София за следващата конференеция на кметовете на столиците от Европейския съюз. Градоначалникът от вчера е в Брюксел и снощи се срещна с кмета на Брюксел. Днес тя участва в дискусията „Значението на публичните инвестиции за местните власти“. Пред колегите си тя сподели, че е убедена, че инвестициите в публичната инфраструктура влияят най-много за развитието на градовете. А една от задачите на кметовете е да се гарантира тяхното устойчиво развитие. Фандъкова отбеляза, че в последните години София наваксва изоставането си с десетилетия. Кметът на София сред колегите си на конференцията в Брюксел Едновременно с това се работи, за да може в столицата ни да се реализират новите политика на Европейския съюз. А всичко това е възможно благодарение на европейската солидарност и Кохезионната политика на ЕС. Тя посочи Софийското метро като пример за инвестиции. Още:  Йорданка Фандъкова замина на конференция в Брюксел Кметът на София благодари на колегите си от другите евростолици, които подпомагат София да се развива по-бързо и успешно. Българската столица си сътрудничи с Виена, Париж, Лондон, Амстердам, Любляна, Загреб. С кмета на Виена Фандъкова не пропусна да отбележи, че в София се работи усилено за социално включване и развитие на образованието. Това е изключително важна тема и за самият ни кмет, тъй като преди това тя беше директор на училище. Кметът обяви и че скоро в София ще има завод за изгаряне на отпадъците и благодарение на европейската помощ 84% от отпадъците се преработват. С кмета на Амстердам На конференцията Йорданка Фандъкова се срещна лично с кмета на Виена - Михаел Людвиг и на Амстердам - Фамке Халсема. Преди това тя разговаря със зам.-председателя на Еврокомисията Юрки Катайнен и еврокомисаря Корина Крецу.

comment 0
visibility 374

Аварийното звено на СО с презентация пред НСОРБ в Албена

Служители от дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община са поканени на събирането на Националното сдружение на общините в Република България в Албена, в началото на октомври. Край морето те ще направят демонстрация как работят и как е създанено звеното, което е в помощ на гражданите и действа при аварии и извънредни ситуации. От 1 до 3 октомври хората от  "Аварийна помощ и превенция" ще направят и презентация на дейността си на територията на Столична община, научи Столица.bg.  Това звено  съществува единствено в София. Именно затова ще се покаже и на другите кметове, как това може да се случи и в техните общини. "Ще покажем как с малко средства и много и добри идеи всяка община може да има такова звено.И за такава струкутране са необходими много пари", споделиха пред Столица.bg служители на дирекцията. За последните 24 часа в дирекцията бяха получени над 25 сигнала за паднали дървета и огради в София, вследствие на силните ветрове.

comment 0
visibility 835

Искат оставки заради гафовете с настаняване в студентските общежития

Георги Гълъбов, председател на Студентския съвет на Софийския университет, ще настоява за оставките на инж. Росен Костов, директор на поделение "Социално-битово обслужване" (ПСБО), и на главния инспектор в поделението Евелина Ликова, заради множеството проблеми при настаняване в студентските общежития на СУ. Този въпрос ще бъде подробно обсъден на утрешното заседание на Академичния съвет, информира Офнюз. Припомняме, че до личните данни на студентите, кандидатствали за общежитие, имаше едва ли не публичен достъп. В пълен разрез с изискванията в комисията по настаняване да има само студенти, са назначени администратори от СУ. Това било предложено от инж. Костов, одобрено с ректорска заповед. Наред с това, в интернет пространството съвсем свободно беше качен списъка с настанените студенти, след това разпечатан и залепен на бл.42 в Судентски град. При проверка е станало ясно, че достъп до имената, ЕГН, адресите, номерата на личните карти на студентите в общежитията на СУ е имал неоторизиран студент. Миналата седмица студентите недоволстваха, защото чакаха няколко дни поред по около 5 - 6 часа за настаняване. Оказа се, че СУ нямат онлайн плащане и затова опашките бяха вавилонски. Оплакванията около настаняванията вече надхвърлят 800, сред които и за неправомерен отказ за настаняване. Заради всички тези гафове, Студентският съвет на Софийския университет има следното становище: "Във връзка с кампанията по настаняване в студентските общежития, Студентски съвет поема отговорност за създалата се ситуация. С оглед защита правата и интересите на студентите и разрешаване на възникналите проблеми, предприемаме следните мерки: Създава се временна комисия към Студентски съвет, която да разгледа всички постъпили оплаквания. Гарантираме, че тя ще защити Вашите права и интереси. При необходимост, всеки студент може да се свърже с временната комисия на адрес: knclaims@students.uni-sofia.bg до 28.09.2018 г. (петък) и в срок до 3 дни ще получи отговор. На състава на Комисия по настаняване двама опитни колеги, които са бивши членове на комисията, ще окажат съдействие, за да се обезпечи безпроблемното провеждане на остатъка от настанителната кампания. Ще настояваме да бъде потърсена най-строгата дисциплинарна отговорност на ръководството на Поделение „Социално – битово обслужване“, за което са налице категорични данни, че е действало в нарушение на нормативната уредба. Изготвяме предложения за нормативни промени, целящи улесняване процесите по кандидатстване, настаняване и напускане на общежитие, както и за плащане на таксите. Ще разработим и ясно разписани съответните процедури – заедно с правата, задълженията и отговорностите на всички участващи в тях. Студентски съвет ще продължава усилената работа по решаване възникналия казус, докато не бъде приключен и до успешното настаняване на всички колеги".

comment 0
visibility 260

Мотористи се събират пред Съдебната палата за делото на загинал колега

Мотористи от София се събират утре пред съдебната палата, където в ранния следобед ще се гледа делото срещу загиналия им колега Данчо Николаев. Те всички искат да почетат паметта на загиналия на пътя мотоциклетист и да подкрепят семейството. Делото е от 13.30 ч, а мотористите се събират половин час по-рано. Всички те присъстваха и на предишните заседания на съда. Стана ясно, че съдията е назначил съдебна охрана, да да не се нарушава реда около Съдебната палата. Николаев загина, след като бе блъснат от такси през 2016 г. на Симеоновско шосе в края на септември 2016 г. 280годишният младеж се е движил в посока към Околовръстнотото, когато таксито внезапно прави неразрешен обратен завой и го удря.

comment 0
visibility 254

Шампионите по петобой зарибиха и малчугани по рицарските спортове

Малчугани влязоха в ролята на рицари и изпитаха същите емоции като на победители.  Децата се радваха и забавляваха по време на презентацията на Българската федерация по модерен петобой, в парк Възраждане в Зона Б 5. На комплекса "Спортна София" имаше щанд и хората се интересуваха от петте спорта - фехтовка, плуване, езда, стрелба и бягане, обединени в един -модерен петобой. Най-много бяха желаещите да си пробват точността с лазерни пистолети. Майстори на фехтовката демонстрираха боеве с истинско оръжие. За децата бяха осигурени мечове от плексиглас. Софиянци се срещнаха и с бронзовите медалисти от световното в Мексико Явор Пешлеевски и Тодор Михалев. В разговори двамата не скриха амбицията, че олимпийските игри в Токио не са далеч и че не е невъзможно да спечелят медал и след 2 години. Те признаха, че ще имат добра подготовка, а най-важната стъпка вече е направена - медал от Мексико. До медалистите на щанда на модерния петобой стояха и младите таланти - Зорница Стоилова. Тя и Христо Панайотов заминават за Олимпийските младежки игри в Буенос Айрес. Зорница е петана Европейско за девойки до 19 г. в Полша тази година, а Христо е с бронз от олимпийската квалификация в Чехия този сезон.

comment 0
visibility 667

Лоша вест застигна Наталия Гуркова в София

Лоша новина застигна мис България 1998 г. Наталия Гуркова в София. Докато тя е в родната си столица пристигна вест, че съпругът й Джордже Михалевич е убит в ЮАР. Той е застрелян на светофар в град Бедфордвю, съобщава България днес. Красавицата е в шок от вестта. Семейството живее в Йоханесбург. Гуркова има две деца от черногореца, който се занимаше с търговия на диаманти в Африка. Полицейски служител от ЮАР се е свързал с Гуркова, за да й съобщи лошата вест. Според полицията Михалевич обядвал в ресторант в Бедфордвю и е тръгвал за дома си. До него на светофара спира мотор с двама и е застрелян през страничното стъкло.

comment 0
visibility 343

Участък от "Хемус" пак затворен заради ремонт

Затварят част от магистрала "Хемус", защото до 18.00 часа днес ще има частични ремонти при 0 км и на 7 - 8 км в посока София, в активната лента. Движението в тези участъци ще се осъществява в изпреварващата лента, предупреждават от АПИ. В една лента ще е движението и по магистрала "Тракия" от км 2 до км 3 в посока Бургас. Там също има ремонт в лявата лента, където се работи по ограничителните системи. Движението е в активната лента.

comment 0
visibility 445

Продължава застрояването в "Овча купел"

Застрояването в столичния "Овча купел" продължава въпреки недоволството на жителите и техните протести срещу презастрояването. Днес, на редовно заседание на комисията по екология към СОС в две точки - 3 и 4, се разгледаха доклади за изменения на ПУП на главния архитект на София Здравко Здравков. По точка 3 се иска одобрение за изменение на плана за регулацията и застрояване на УПИ II-301 за създаване на нови УПИ ІІ-301 „за ЖС” и УПИ VІІІ-301 „за ЖС“, кв. 13а, м. „Мало Бучино“, район „Овча купел”. По точка 4 докладът бе относно одобряване на ПУП-изменение на план за регулация и застрояване на м.“кв. Овча купел-стар, кв.12а и част от кв.23“, кв.223 и кв.227, от които се създават нови квартали 227 и 230 с УПИ-та в тях, в граници: улица от о.т.460 до о.т.463; улица от о.т.463 до о.т.464а; улица от о.т.464 до о.т.61=469; УПИ І “за търговия, бизнес център и трафопост от кв.223; улица от о.т.468а до о.т.460 –докладът е бил отложен за становище от кмета на район „Овча купел“, което е внесено с вх.№СОА18-ВК66-1998/2/27.07.2018г. Жителите на един от най-големите столични райони протестираха пред "Александър Невски" и пред Столична община. Те получиха подкрепата на общински съветници и обещанията на общинския съветник Силвия Христова, председател на Комисията по  устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика, че ще бъдат разгледани проблемите и ще се спре строителството. Жителите на "Овча купел" искат мораториум върху строителството. Преди по-малко от месец сторителен изкоп се срина и погълна лек автомобил. Строещата се жилищна кооперация е на 3 м от блок 412.

comment 0
visibility 346

Приходите в зоопарка скочили с 14%, няма да се вдигат заплати

В комисията по екология се разгледаха два доклада за изменение на ПУП в "Овча купел" Няма да се вдигат заплатите на служителите в Зоологическата градина в София. Това стана ясно след разглеждане на доклада на зам.-кмета Йоанна Христова - Изменение на фонд работна заплата за 2018г. в рамките на утвърдения годишен план за сметка на очаквани икономии по §1016-„Вода, горива и енергия“ в бюджета на общинско предприятие (ОП) „Зоологическа градина София“ в две комисии на СОС. Обсъждането беше в комисията по екология и бюджет и финанси. Въпреки че има ръст на приходите с 14% заплатите няма да се вдигнат, защото щяло да има неравнопоставеност с другите общински предприятия, смятат в комисиите. От екологията препоръчаха на директора на зоопарка ландшафтен арх. Добромир Бориславов сам да вдигне заплатите, а след нова година в проектобюджета да има завишаване. На тази перпоръка обаче се противопостави зам.-кметът фо финанси Дончо Барбалов. Той имаше отрицателно становище именно заради евентуалната неравнопоставенсот. В комисията по финанси и бюджет се разгледа и изпълнението на бюджета, където са събрани доста средства от такса битови отпадъци и данък на недвижими имоти. Не липсваха и критики от страна на членовете на групата на БСП. Според тях има лошо изпълнение на някои от перата, като например за транспортна инфраструктура изпълнението е на 70%, а озеленяването е на 87%.

comment 0
visibility 522

Йорданка Фандъкова замина на конференция в Брюксел

Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с кмета на Брюксел Филип Клос в белгийската столица снощи. Освен него тя разговаря и с еврокомисарят Корина Крецу. Днес Фандъкова участва на Седмата годишна конференция на кметовете на столиците на Евросъюза. Градоначалникът на София имаше лична покана от белгийския си колега, съобщават от Столична община. На срещата ще бъде и зам.-председателят на Еврокомисията Юрки Катайнен и румънката Корина Крецу. Зам.-кметът Ирина Савина също е част от българското присъствие на конференцията и ще се включи в обсъждането "Инвестиции и строителство". Фандъкова ще се включи в дискусията „Значението на публичните инвестиции за местните власти“.

comment 0
visibility 252

Аварийното звено на СО е получило над 25 сигнала

Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община още вчера е посъветвала собствениците на строителни обекти да укрепят оградите и скелетата в София, за да не се стига до инциденти. Това заяви директорът Красимир Димитров пред Фокус. В аварийното звено най-много сигнали са постъпили за паднали огради на строителни обекти. Щетите са причинени от силния вятър. От аварийното звено са реагирали на над 25 сигнала в столицата. В момента има три екипа, които продължават да се отзовават на сигнали в София. След падналите дървета снощи в Дружба, Лозенец и Кубратово други подобни инциденти не е имало. Най-хубавото е, че няма жертви, а материалните щети са минимални. Според Красимир Димитров най-силен вятърът е бил в столичния "Лозенец". В столичен мол вятърът успя да събари огромни саксии.

comment 0
visibility 331

От нов и модерен рентген се нуждае травматологията на детско отделение в "Пирогов"

От нов рентген спешно се нуждае травматологията на детското отделение в "Пирогов", където се лекуват хиляди малчугани. В момента има такъв, но той е доста стар, съобщи Нова телевизия. Новият апарат ще помогне за поставяне на точна и прецизна диагноза на малките пациенти. В същото време облъчването на децата ще бъде сведено до минимум. Един нов рентген струва около 150 000 лв. Нова телевизия започва кампания за доброволно набиране на средства за закупуването на новия апарат. В отделението има много добри условия за лечение, обаче липсва съвременна апаратура, коментира д-р Николай Цуцумански. В момента имало нужната апаратура, но тя нямала съврменните параметри за поставяне на прецизна диагноза. Лекарите нямали необходимата резолюция, когато трябва да видят най-дребните детайли. Освен дарителската кампания от "Пирогов" също можел да отдели половината сума за нов рентген за травматологията на детско отделение. Актьорът Камен Донев вече е направил дарение.

comment 0
visibility 609

Кой прерязва дървета в Слатина, за да си разчисти терен

Улични дървета в район "Слатина" се прерязват в основата, за да паднат от силния вятър. Ѝцелта е да се разчисти място на тротоара. На кого пречат дърветата? Според живеещите на улица "Коста Лулчев" това е бизнесмен, който имал бизнес проект. 5 души посочиха младия мъж, но той отрече.  На страната на гражданите е и кметът на район Слатина Наталия Стоянова. Тя е запозната с проблема в подробности. Аз не съм рязал дърветата, дори имам нов проект и поемам за моя сметка озеленяването, заяви пред Нова телевизия бизнесменът. Той е разпитван и в полицията, но отрича. Не може да му се наложи санкция, защото няма категорични доказателства, каза пред Столица.bg кметът Наталия Стоянова. Тя обаче се е заела със случая и няма да позволи да бъде отсечено или наново прерязано нито едно дърво. Хората, живеещи на улицата са възмутени от лавирането на младия мъж, но са сигурни, че не е добронамерен и ще наблюдават неговите действия относно обещанията му за ново озеленяване. Преди време самият той предлагал на кооперацията да даде 200 000 лв., за да се оправи фасадата. Още тогава хората се усъмнили в неговите намерения.

comment 0
visibility 458

Гуми и запалени тополи застрашиха две бензиностанции в Дружба (ВИДЕО)

Силян вятър и гъсти, черни облаци дим паникьосаха жителите на столичния "Дружба 1". В района НА индустриалната зона имаше голям пожар, който застраши и намиращите се в блИзост две бензиностанции. "Сигналът за него е подаден малко преди 9 ч.  Запалени са гуми и пожарът е овладян", потвърдиха пред Столица.bg от МВР. От гумите обаче се бяха запили е високи тополи, видя Столица.bg. Пламъците се намираха на около 20 - 25 метра от две бензиностанции в съседство. "Спрели сме работа заради пожара и не зареждаме. В момента на тук има 150 тона гориво", обясниха от бензиностанцията. Още: Голям пожар в Дружба 1 Повече от половин час огнеборците не успяха да потушат пламъците, тъй като тополите бяха запалени нависоко и вятърът ги разпалваше още по-силно. Положението бе овладяно и огънят изгасен към 9.30 часа.

comment 0
visibility 291

Известен автокрадец е заловен в „крачка“

Георги Воденичаров-Кико, известен автокрадец, е бил заловен в момент на кражба в столичния квартал „Витоша“. Кико е бил с „колегата“ си Светослав Петков-Лъвицата, но той е успял да се измъкне. Екипът се опитал да открадне BMW 740, което било паркирано пред жилищна кооперация. Поицията погнала крадците с крадената кола, информира Дарик. Кико дори блъснал BMW-то в патрулка. Въпреки опитите да избяга, Кико бил заловен, а Лъвицата се измъкнал с автомобила, с който дошли. Наложило се да го гонят из Студентски град, но безуспешно. Лисицата е обявен за издирване.

comment 0
visibility 259

Лифтовете на Витоша не работят

Лифтовите съоръжения на Витоша не работят заради силния вятър. Това предупреждават от ПСС, цитирани от Фокус. Без регистрирани инциденти в планините, включително и на Витоша премина последното денонощие. Заради силният вятър и рязкото спадане на температурите от ПСС предупреждават, че условията не са подходящи за туризъв в планината. Възможно е само в ниските части. По високите духат силни ветрове и има мъгла. Температурите сутринта бяха около 4 градуса. При необходимост може да се потърси помощ на 088 1470.