Новини от 26.09.2018

comment 0
visibility 528

Фандъкова откри нова линия и образователен център за отпадъци (СНИМКИ)

София си има образователен център по сепариране на отпадъци. Това е инвестиция на "Екопак България", чрез която ще се обучават деца над 14 години, при това безплатно. Днес кметът на София Йорданка Фандъкова заедно с екоминистарът Нено Димов присъстваха на откриването на образователния център и новата линия. Посланиците на зелените политики на града са децата. Прекрасно е, че те вече имат оценка за отпадъците като за ценен ресурс, каза Фандъкова. Тя припомни, че днес се депонират само 16% от отпадъците, а целта на Столична община е да станат 10%. Останалите 90% да се рециклират. Столична община получи добри резултати от пилотния проект "Детокс на гардероба" и ще сключи нови договори, за да се увеличи броят на контейнерите за текстилни отпадъци в София, съобщи кметът на София. Новата линия за сортиране на отпадъци от опаковки от хартия, пластмаса и алуминий е с капацитет 5 пъти по-голям от досегашния на "Екопак България". Инвестицията в инсталацията е за 2 млн. лв. Въпреки автоматизирането пак ще има работа на ръка, забелязаха присъстващи на откриването днес.

comment 0
visibility 727

Втори пожар за два дни в една и съща зона в Дружба 1 (СНИМКИ)

Храсти и дървета на разклона за летището в Дружба 1 се запалиха. За два дни това е втори пожар в този район. Пламъците обхванаха избуяла растителност зад автокъща AutoJet, видя Столица.bg. Бързата намеса на огнеборците спаси от по-големи щети в района. Заради огнят на кръстовището се получи задръстване, тъй като огнеборците трябваше да ползват водата от камиона, а не от хидрант. Вчера сутринта горяхя гуми и тополи точно зад двете бензиностанции на "Искърско" шосе, на 50 м по-надолу от мястото на днешния палеж. Според хората, живеещи наблизо, някой умишлено пали тази растителност. [caption id="attachment_29972" align="alignnone" width="423"] Снимка: Столица.bg[/caption] В близост до моста, който е успореден на автострадата, водеща към летището, често се палят огньове – за изгаряне на стари и ненужни автомобилни гуми, както и за изваждане на метал от кабели. Предполага се, че пожарът може да е тръгнал от захвърлен фас и вятърът е свършил останалата работа. Най-правдоподобно обаче звучи версията, че инвеститор има апетити към земята и умишлено се търси начин да се премахнат дългогодишните дървета, за да се започне строителство.

comment 0
visibility 303

Пак ремонти по "Тракия" и "Хемус"

Затруднение на движението по магистрала "Тракия" ще има до 20 ноември т. г., предупреждават от АПИ. Движението ще е двупосочно в платното за София. Причината е ремонт на виадуктите на 37-и и 38-и километър. Ограничението започва от 35-и и 41-ви км на „Тракия“ поради ремонт на двата виадукта при 37-ми и 38-ми километър. Движението ще се извършва в платното за Бургас. В края на седмицата, когато е натоварен трафикът - петък, от 13 ч., ще се осигурят две ленти в посока Бургас, а в неделя от 13 до 20 ч. две ще бъдат лентите в посока София. Продължават и частичните ремонти по "Хемус". Скоростта ще бъде ограничена до 50 км към София и на 100 в активните ленти. "Тракия" продължават ограниченията заради ремонта на платното в посока Пловдив на 17-и и 18-и км. Заради неравности на пътя от АПИ предупреждават шофьорите да съобразяват скоростта си в участъка от Ихтиман до Траянови врата. Шофьорите трябва да карат с повишено внимание в участъка между Ихтиман и тунел „Траянови врата” - от 45-ти до 53-ти км, където скоростта е ограничена до 90 км/ч в двете платна, поради неравности на пътната настилка и извършване на ремонтни дейности.

Реклама
comment 0
visibility 620

Тираджия окървави "Орландовци"

Тираджия окървави столичния квартал "Орландовци". Около 14 часа там  е блъснат и убит човек, съобщи Блиц.  Инцидентът станал на улиците  "Първа българска армия" и "Мара Бунева". Каращият с висока скорост тир е блъснал човек, не е спрял и е завъртял тялото под гумите. Няколко души са станали неволни свидетели на кървавата трагедия. След като камионът не е спрял, хора се качват в колите си и започват да го гонят. Настигнали камиона чак до ул. "Христо Станишев", която е пресечка на "Първа българска армия". Оказало се, че тираджията дори не е разбрал, че е блъснал човек. При удара човекът така изхвърчал, сякаш е парцалена кукла, а после се завъртял под камиона, разказват очевидци, потресени от случилото се. Според тях жената е починала на място. На мястото веднага са извикани спешна помощ и полиция. Според първоначалните огледи на мястото на произшествието не са забелязани следи от спирачен път на камиона. Все още не е установена самоличността на загиналата Продължават огледите.    

comment 0
visibility 352

Медали и награден фонд за състезанията в НДК

За първи път НДК се превръща в спортна арена. В емблематичната сграда ще се проведе Европейска вечер на спорта. През уикендът това ще е финалът на Европейска седмица на спорта. Най-голямата атракция в програмата ще бъде фестивалът НДК 360, което предвижда скоростно изкачване на стълбите на НДК, ориентиране из коридорите и помещенията и скоростно фасадно изкачване на НДК. Организатори на спортното събитие са София - Европейска столица на спорта с подкрепата на Столична община и Министерство на младежта и спорта,  НСА, НДК и Българската федерация по ориентиране. За всички състезания, в над 10 спорта ще има отделни сетове. За хората със специални потребности ще има топловъздушен балов, в който те могат да се качат. Спортното събитие започва в 17 часа, а финалът е около 21 ч. На пресконференцията днес присъстваха зам.-министърът на спорта доц. Стоян Андонов, председателят на СОС Елен Герджиков и председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков. НДК 360 продължава благотворителната инициатива "Витоша - достъпна за всички, обяви пък алпинистът Дойчин Боянов. Таксата за участие в най-сериозното изпитание от фестивала - бягане по стълбите на Двореца ще е 5 лв. В събота най-интересно се очаква да бъде ориентирането, тъй като много рядко се провежда ориентиране на закрито. Записването за участие в състезанията може да стане час преди старта, предупредиха организаторите. За всички победители ще има медали и награден фонд. Още много награди ще получат и първенците в игрите и викторините. Ето и програмата на НДК 360 – Европейска вечер на спорта 17.00 ч. Откриване на спортния празник 17.00 ч. Старт бегово изкачване 17.45 ч. Старт спортно ориентиране 18.00 ч. Издигане с топловъздушен балон 18.30 ч. Награждаване 19.00 ч. Старт фасадно изкачване 21.00 ч. Закриване на феста

comment 0
visibility 631

Закотвени БМВ, Ауди и Фолксваген отиват за рециклиране

Кметът на район "Витоша" инж. Тодор Петков издаде заповед за вдигането на автомобили, които отдавна са паркирани и не поместени от общинска собственост, научи Столица.bg. Заповедите са на основание на Наредбата за управление на отпадъците и поддържане опазване на чистотата на територията на Столична община. Те са за за Фолксваген Голф, Ауди и БМВ, които ще бъдат преместени директно за рециклиране. Собственикът на първата кола, паркирана на ъгъла на ул. "Акад. Стефан Бобчев" и ул. "Проф. Боян Пенев" в София, е от гр. Стамболийски. За да се издаде такава заповед означава, че собствениците са били предупредени преди месеца. Според общинската наредба такива автомобили първо се стикерират, после се установява от КАТ чия собственост са и едва тогава идва ред на заповедта на кмета. Всъщност, ако собствениците са видели заповедите на страницата на район "Витоша" имат 14-дневен срок за обжалване. Ако пропуснат и тази възможност автомобилите отиват на вторични суровини. Другата кола, която трябва да бъде вдигната е черно Ауди и е на човек с адрес в "Обеля". От дълго време тя е закотвена на ъгъла на ул. "Ген. Стефан Тошев" и ул. "Българска легия" в София. Третата е виненочервено БМВ, паркирано на общинска собственост на ул. "Ген. Суворов" срещу № 101 в София. За съжаление не е установен собственика. И трите автомобила ще бъдат вдигнати от "Българска рециклираща компания" АД, която има договор със Столична община.

comment 0
visibility 429

Общинският омбудсман отваря приемни за село Волуяк и Мрамор

Общественият посредник на Столична община Лилия Христова ще отиде на крака в селата Волуяк и Мрамор. Там тя ще има приемна за местните жители. Обявата за срещата е публикувана на страницата на район "Връбница". За четвърта поредна година Лилия Христова прави изнесени приемни за улеснение на жителите на Столична община. На 4 октомври т. г. от 9.30 ч. до 10.30 ч. хората ще си излеят болката от на дминистративните несправедливости. Желаещите не е необходимо да се записват предварително. Пред омбудсмана на Столична община хората могат да се жалват за нарушаване на изискванията за законосъобразност и правилност на административните актове, за неспазване на процедури за издаване на административни актове, както и за предоставяне на невярна или недостатъчна информация за упражняване на правата и задълженията на гражданите. От 11 до 12 часа, на 4 октомври т. г. пък Лилия Христова ще има приемна и село Мрамор. На следващия ден - 5 октомври т. г. общинският омбудсман ще приема граждани в сградата на район "Връбница" от 10.30 ч. до 12.30 ч. Ето и графикът на столичния омбудсман за изнесените приемни ТУК.

comment 0
visibility 231

"Панаирът на езиците" ще е в "Земята и хората"

Европейски ден на езиците се чества днес и в София. Организатори са Европейската комисия в София, мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз (EUNIC). Забавленията, от които ще се спечелят много награди, включват образователни игри. Празникът, от който могат да се научат още чужди думи ще са в музея "Земята и хората". Тъй като е работен ден "Панаирът на езиците" започва в 17.30 ч. и ще продължи до 20.30 ч. Най-сериозното предизвикателство ще е на щанда на Британския съвет. Които се справят успешно с играта ще участват във викторина за 2 безплатни курса по английски.

comment 0
visibility 429

Билет от тролей връща времето с 18 години

Автомат за билети в Столичния градски транспорт се бъгна. За голямо учудване вместо да отчете 10 години напред, той връща времето с повече от 18 години назад. Столичанка си взела билет от автомата, докато пътувала в тролей по линия 7.  Когато го погледнала видяла, че на него пише 1 януари 2000 г. Билетчето е взето вчера около 15 часа, съобщава дамата в социалната мрежа. Интересно какво би се случило, ако я беше проверила контрола? "Ще се обадим да проверят билета и да поправят автомата", казаха пред Столица.bg от Столична община. Хората летят в космоса на екскурзия и имат съвременни тикет системи, а ние сме още в началото на века", коментираха с усмивка столичани. Друг столичанин пък вчера стана жертва на гнева на контрольорка в трамвай 20. Билетът му беше перфориран от страната, където пише контрола, видя Столица.bg. Мякащата, вбесена дама, служителка на ЦГМ се разкрещя: Защо не сте префорирали билета на посоченото място? Нарочно го правите, сега ще ви глобя!. Кондукторката не успя нищо да направи, защото пътниците в травмая я освиркаха и от злоба скъса билетчето на малки парченце вместо наполовина. Интересно каква глоба щеше да отнесе дамата с билет от 1 януари 2000 г. в тролейбус 7.

comment 0
visibility 615

Пожар в центъра на София (СНИМКИ+ВИДЕО)

Гъсти облаци дим се издигнаха в центъра на София. Причината е горяща сграда, съобщиха в социалната мрежа очевидци. Според тях огънят вилнее на ул. Будапеща. Втора снимка от ул. Коздлодуй пък показва, че пушилката се забелязва и към Централна гара. Пожарната се оказа светкавично на мястото и започна гасенето. Причината за разрастването на огъня е силният вятър.

comment 0
visibility 460

Кола се запали в Младост 4, пожарна я загаси

Стар автомобил Рено се запали в движение в столичния "Младост".  Пламъците тръгнали от двигателя и обхванали до половината купе. Собственикът слязъл от колата, но дори не си направил труда да потърси пожарогасител. Той не отворил и багажника си, което доказва, че изобщо не е имал пожарогасител.  Шофьорът, за учудване на всички, си гледал как гори колата до идването на огнеборците. Огънят бе потушен от пристигналата светкавично пожарна.  По първоначална информация причината за огъня е елинсталацията на незаещият си годините автомобил. От Реното се издигаха черни облаци дим, които пречеха на движещите се коли.

comment 0
visibility 335

Безплатни прегледи във ВМА за хора с високо кръвно налягане

На 27 септември, четвъртък, във ВМА се организират безплатни прегледи за сърце. Желаещите да се възползват, трябва да се запишат предварително на тел. 02/9225682 до 14.00 ч. Не е необходимо направление. Прегледите ще се извършват в к-т 218 на ет. 2 в поликлиниката на ВМА в интервала 8 – 13 ч. Тази инициатива е посветена на Световният ден на сърцето – 29 септември, а целта – да се информират хората за опасностите, които крие високото кръвно налягане.

comment 0
visibility 255

Пръскат в метрото за комари по сигнал на гражданин

Метростанцията на "Цариградско шосе" е напръскана срещу комари. Те са намалели, но все още има. Това отговаря в писмо директорът на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев. В Общинското дружество е получен сигнал на гражданин, че рояци комари тормозят пътниците на метростанция "Цариградско шосе". След сигнала още на 10 септември станцията е напръскана с препарат, сочи отговорът, който е публикуван в социалната мрежа. "Почистването и поддръжката е постоянно контролирана дейност, извършвана от назначен за целна персонал. Всяка нощ след затваряне на метрото станциите и пероните се почистват и мият. Същото се прави по график с тунелите и железния път, като цялата територия на метрото се третира и с препарати против гризаци, инсекти и подобни по схема ицелогодишно", обяснява инж. Братоев.  Той обещава пътниците да бъдат обслужвани добре и качествено.

comment 0
visibility 762

Отдават се под наем стадион в с. Владая и футболно игрище в "Бояна"

Общинският район "Витоша" е пуснал обява за отдаване под наем на спортни обекти - стадион и футболно игрище, които са на негова територия. Заповедта е пусната на 14 септември и в едномесечен срок кандидатите да наемат съоръженията трябва да пуснат заявление. Това гласи обявата, публикувана на сайта на район "Витоша". Столична община отдава под наем обекти общинска собственост за 2018 г., съгласно Решение №454 от 12 юли 2018 г. на СОС, пише още в обявата. Става въпрос за стадион в с. Владая,  с площ 22 600 кв. м и футболно игрище в Бояна с площ 8921 кв. м. Към стадиона във Владая има и двуетажна сграда с 4 стаи и още една сграда, която е строена в далечната 1986 г. Иначе съоръжението е с трибуни и железни решетъчни стълбове за осветление. Не се уточнява дали реално има осветление. Игрището в Бояна се намира в кв. Гърдова глава и няма никаква постройка. Кандидатите за наемане трябва да декларират всички обстоятелства за организацията, която представляват. Ако са клуб или организация с нестопанска цел, трябва да посочат имат ли лиценз, обявенна ли е несъстоятелност, имат ли задължения и т. н. Най-важното условия за наемане е да не се променя предназначението на спортните обекти. Комисия, назначена от кмета на София ще разгледа заявленията. Ако кандидатът е лицензирана спортна организация или клуб, в СОС ще бъде внесен доклад за откриване на процедура за пряко отдаване под наем. Ако няма основания за пряко отдаване тогава ще има доклад в СОС за процедура за конкурс.

comment 0
visibility 489

Повреден ли е паметник на културата в София заради строеж

Храмът „Св. Георги“, който е разположен в столичния квартал „Дървеница“ и е със статут паметник на културата с местно значение, е получил пропуквания след старта на строеж. Сезирана е районната община, но от там са категорични, че строежът на четириетажната жилищна сграда не е причината за напукванията, информира Днес. От църковното настоятелство отбелязват, че до преди месеци на мястото на строежа е имало зеленчукова градина. Месеци след започване на изкопните и строителни дейности, църквата се напуква. Според специалистите, всички изисквания за строежа са спазени. В закона не е определено отстоянието на строеж от паметник на културата. Проверяващ екип от Общината е констатирал, че няма нови пукнатини по църквата. Тези, които се виждат са от земетресението, което се е случило през 2012 г.  Според специалистите, покривната вода прониква в основите. Необходимо е да се извършат укрепителни дейности, за които да плати Светия Синод, тъй като Общината не разполага с излишни средства.

comment 0
visibility 389

Деца и ученици от "Нови Искър" се забавляваха на спортен празник

Малчугани от детски градини и училища в район "Нови Искър" и от кметство Локорско се забавляваха и състезаваха на спортен празник, който е по Програма за развитието на спорта. Проектът "Приятели на природата" е финансиран от Столична община . На спортния празник децата минаха и обучение по противопожарна подготовка. Те бяха впечатлени от пожарния автомобил, шланговете и обясненията на истинските огнеборци. На стадиона в с. Негован имаше още много игри, забавления, купи, медали и награди за децата. Проектът се реализира с подкрепата и на София - Европейска столица на спорта 2018. Събитието беше открито от районния кмет  Даниела Райчева.

comment 0
visibility 850

Метрото в столицата тръгва към „Гео Милев“ и „Слатина“

След като приключи работата по третия метродиаметър, метрото ще започне разширението си към „Слатина“ и „Гео Милев“. 75% е изграденото от третия метродиаметър. Очаква се през септември месец следващата година да са факт още 5 нови спирки в участъка „Патриарх Евтимий” - „Красно село”, информира БТВ. В депото в „Красна поляна“ са налични 6 нови мотриси, които са автоматични, но първоначално ще се управляват от машинисти. В случая, машинистите ще имат грижата да следят качването и слизането на пътниците. Влаковете сами ще се справят с движението. Според направената статистика, градските линии от „Гео Милев” и „Слатина” са най-натоварени. Метрото намалява наземния трафик с 25%, което е 70 000 коли по-малко на ден. Очаква се през 2020 г. метрото да превозва 500 000 човека дневно и да стига до „Овча купел“. Ще бъдат направени и две нови спирки в „Люлин“, както и продължение след Бизнес парка.

comment 0
visibility 296

Инвестиционен интерес: 11 млн. лв. са събрани в София от разрешителни за строеж

Инвестиоционният интерес в София расте бързо и трайно. Само за първите шест месеца на тази година са събрани 11 млн. лв. от разрешителни за строеж, научи Столица.bg. Това стана ясно от думите на главния архитект на София Здравко Здравков на редовно заседание на комисията по архитектура и градоустройство. Това е двоен ръст, защото е колкото събраните за цялата 2017 г.  такси. В момента в Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община има 60 000 заявления. Това означава, че са подавани по 330 на ден и обемът е огромен, сподели гл. арх. Здравков. Издадените разрешения за строеж от НАГ са за 2 млн. лв. А с общо, с издадените от районните администрации документи и платени такси сумата става 11 млн. лв.

comment 0
visibility 657

Комплекс за минифутбол ще има до два месеца в "Свобода

Българският футболен съюз (БФС) започва изграждането на модерен спортен комплекс в столичния "Свобода", район "Надежда", съобщават на сайта си от районната администрация. Комплексът ще има три терена за минифутбол, а настилката ще бъде професионална, според всички изисквания на международната централа ФИФА. Идеята е децата да могат да играят футбол на преференциални цени, а също и любителите на минифутбола. До дни започват строителните дейности, тъй като документацията вече е готова. До два месеца комплексът ще е готов и ще може да се играе на него. Теренът е даден от Столична голяма община с решение на СОС, а договорът предвижда спортното съоръжение да се стопанисва от БФС над 20 г. Със строителството и настилките се заема оторизиран от ФИФА производител. Спортното съоръжение ще има и собствен паркинг. Футболният комплекс ще бъде изграден по програма FIFA Forward и ще се ползва от БФС, а приходите ще се за поддръжка. След изтичане на договора спортният обект остава собственост на район "Надежда". Футболният съюз е поел ангажимент и за охраната на обекта и спазването на обществения ред.

comment 0
visibility 461

Без миячи на прозорци, музиканти и събирачи на дарения по столичните улици

Столичната местна власт окончателно е решила да въведе ред по столичните улици и булеварди. Това е заложено в проекта за наредбата за обществения ред, която е предвидено да бъде гласувана на 27 септември, четвъртък. Ще бъде забранено събирането на всякакви дарения по улиците като изключение ще правят кампаниите на БЧК, след дадено разрешение от общината. В противен случай ще бъде налагана глоба в размер от 100 до 300 лв. В наредбата е отбелязано и това, че не може да се вдига шум при ремонт от 22:00 до 8:00 и от 14:00 до 16:00 в работни и почивни дни, информира Днес. Така общината иска да бори шума в столицата. Разбира се, изключение ще се прави за общински строителни обекти, по които се работи по график. Ще бъдат глобявани шофьорите, които плащат за миене на стъклата на автомобилите на кръстовищата, както и миячите със 100 до 300 лв. Уличните музиканти ще могат да свирят след разрешение.    

comment 0
visibility 353

На 12 места в столицата спират водата в четвъртък

Шест софийски села и 6 квартала, части от тях, остават без вода на 27 септември (четвъртък) 2018 г., предупреждават от "Софийска вода". Механично почистване и дезинфекция на резервоар „Железница“ , се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 13:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: с. Железница При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: на площада. Направа на временна връзка на уличен водопровод на ул. „Поп Евстати Витошки“, кв. „Бояна“, се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 20:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Даскал Стоян Попандреев“, ул. „Воденичница“, ул. „Севастократор Калоян“, ул. „Кумата“, ул. „Радецки“, ул. „Околовръстен път“ При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Кумата“ ъгъла с ул. „Ралевица“. Подмяна на спирателен кран на бул. „Никола Йонков Вапцаров“, жк. „Лозенец“, се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул. „Никола Йонков Вапцаров“ от бул. „Черни връх“ до ул. „Козяк“ ул. „Козяк“ от бул. „Никола Йонков Вапцаров“ до ул. „Русалийски проход“, ул. „Русалийски проход“ от ул. „Козяк“ до ул. Банат“, ул. „Банат“ от бул. „ Никола Йонков Вапцаров“ до ул. „Кишинев“ и ул. „Страцин“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Русалийски проход“ ъгъла с ул. „Банат“. Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Плана планина“, с. Железница, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 15:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Кимов дол“, ул. „Стамболова река“, ул. „Ведена“, ул. „Плана планина“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Плана планина“№25. Изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на бул. „Джеймс Баучер“ кв. „Лозенец“ , се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул. „Джеймс Баучер“ от ул. „Милин камък“ до пл.“ Велчова завера“, Математически факултет на СУ. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Света гора “ ъгъла с бул. „Джеймс Баучер“. Прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Константин Муравиев“, кв. „Малинова долина“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Константин Муравиев“, ул. „Инж. Стоимен Сарафов“ №27 и №29. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Константин Муравиев“ №15. Изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Христо Ботев“, с. Яна, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Христо Ботев“, ул. „Заводска“, ул. „Васил Левски“, бул. „Ботевградско шосе“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Васил Левски“ ъгъла с ул. „Христо Ботев“. Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Приплат“, с. Владая, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Приплат“ При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Приплат“№25. Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Блазна“, с. Лозен, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Блазна“ от ул. „Полуврак“ до № 29. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Блазна“ ъгъла с ул. „Полуврак“. Реконструкция на уличен водопровод на ул. „Славе Турчов“, с. Локорско, се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Славе Турчов“ от ул. „Петко Симеонов“ до бул. „Илия Манов“ При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Славе Турчов“ ъгъла с ул. „Илия Манов“. Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Витошки езера“, кв. „Симеоново“, се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 15:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Витошки езера“ от ул. „Бяла бреза“ до ул. „Мишова орница“ При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Витошки езера“ ъгъла с ул. „Бяла бреза“. Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Стара планина“, с. Подгумер, се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 14:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Стара планина“ от ул. „Върбите“ до ул. „Котева“ При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Стара планина“ ъгъла с ул. „Котева“.

comment 0
visibility 581

Сатирата открива сезона с обновен салон и мобилно приложение за билети

С ремонтирана зала и мобилно приложение за продажба на билети Сатиричният театър ще открие сезона си на 1 октомври т. г.  Това съобщи директорът Калин Сърменов, цитиран от БГНЕС. Това ще е единственият театър, който ще консултира зрителите, коя постановка да изберат. За целта ще се назначат още хора, които да помагат в избора, обяснява Сърменов. Сатирата отдавна имала QR кодове и след като заработи и мобилното приложение ще могат да се купуват билети без опашки. Същевременно това може да става и на касите на Изи пей, допълва той. Повече от 60 години залата не е пипана. Задачата се оказала доста трудна, тъй като проектът за ремонта е бил труден за изпълнение. Самата зала е имала няколко различни предназначения и това обяснява, защо предишните директори не са се наемали да я обновят. Ремонтът струва около 600 000 лв. като в салона има нова по-добра акустика, подменени са изцяло седалките, обновена е и фасадата на театъра. Вътре има 28 места по-малко, но пък са оформени ложи и където й да си седнал, виждаш перфектно сцената. Другата новост е инициативата, която започва театъра, за да се запомнят имената на създателите. Ще има три реда седалки, на които столовете ще носят имената на Вдъхновителите на театъра - Нейчо Попов, Невена Коканова и др.

comment 0
visibility 600

Трети месец "Софийска вода" търси причините за сметка от 75 000 лв.

75 000 лв. сметка за вода трябва да платят живеещи в бл. 200 в Хиподрума. Това са изравнителни сметки за последните 6 месеца, уточниха хората пред Нова телевизия. Проблемът с техните сметки е повече от месец, но все още не е намерено решение от концесионера "Софийска вода". Според дружеството това е прецедент, но въпреки това все още не са установени причините за тези показания на водомерите. Колекторски фирми са започнали да притесняват "длъжниците" да си погасяват сметките за вода. На едно от домакинствата в блока сметката за вода е 3400 лв. Друго семейство е с 1200 лв., след като при предишното изравнява е дължало само 25 лв. Оказва се, че сме напълнили езерото Клептуза във Велинград в продължение на 51 дни, коментира човекът със сметка над 3400 лв. Последната проверка ще направят днес от "Софийска вода" и ще проверят индивидуалните водомери и вътрешната инсталация. Представител на концесионера, който отговаря за управление на мрежата твърди, че досега не са имали такъв случай и може да се касае за някакъв производствен дефект на общия водомер. От "Софийска вода" обещават, че колекторските фирми няма да притесняват хората, докато окончателно не се открият причините за натрупаните количества вода за 75 000 лв. Последната проверка от страна на концесионера е била през юли и така трети месец все още не са открити причините.