Новини от 01.10.2018

comment 0
visibility 285

"Топлофикация София" може да пусне парното преди трайното захлаждане

"Топлофикация София" е готова да постави началото на новия отоплителен сезон дори и преди да е настъпило трайното захлаждане. Според правилата, включването на парното в София може да стартира след като три дена температурата е по-ниска от +12°C и има прогноза от НИМХ за трайно застудяване. Топлото, обаче, може да бъде задействано и преди това, ако всички абонати в блока желаят. За да стане това,  трябва да бъде подадено заявление и решение от Общото събрание на етажната собственост с подписите на всички за включването на отоплението предварително

comment 0
visibility 309

Моторист контузи пешеходец в центъра на столицата

Около 16.50 ч. днес, 1 октомври, недалеч от хотел „Хемус“ в столицата, пешеходец е бил блъснат от моторист. Според обясненията на моториста, пешеходецът е тичал, а мотористът е изпреварвал кола и така се стигнало до сблъсъка, информира 24 часа. Според моториста, блъснатият пешеходец е бил контактен. Бил е закаран в болнично заведение, където е прегледан и не са установени сериозни наранявания.

comment 0
visibility 764

"Възраждане" пусна конкурс за ремонта на 91 НЕГ "Проф.  Константин Гълъбов"

Районната община "Възраждане" обяви днес конкурс за изпълнител за ремонта на 91 НЕГ "Проф.  Константин Гълъбов", научи Столица.bg. Предметът на конкурса е за Изработване на инвестиционен проект за обект от образователната инфраструктура на територията на район "Възраждане" на училището на "Позитано" 26. Общата прогнозна стойност е 42 500 лв. без ДДС или 51 000 лв. От обявлението става ясно, че ще се прави разширение и преустройство на сградата за училище . Срокът за изготвяне на инвестиционния проект е 180 календарни дни, от датата на възлагателното писмо. В конкурса могат да участват българско или чуждестранно физическо или юридическо лице или техни обединения. Ако са обединение и не са регистрирани като едно юридическо лице да представят споразумение или договор за партньорство. Срокът за получаване на офертите в район "Възраждане" е до 8 октомври т. г. А ще бъдат отворени на 9 октомври т. г. в сградата на районната администрация на бул. "Александър Стамболийски" 62, зала 6, ет 2. Отварянето е публично и могат да присъстват участниците или техни упълномощени представители, пише в обявлението.

Реклама
comment 0
visibility 1264

Полска верига магазини отваря врати в София

Полската верига магазини за дрехи PEPCO отваря врати и в България. Първият магазин ще бъде в София. Очаква се той да приеме първите клиенти през март 2019 г., съобщава economic.bg. Другите магазини ще са в големи градове на страната. С навлизането на родния пазар марката ще отвори общо 11 магазина и от 1 ноември т. г. започва набирането на персонал. До 2021 г. се очаква във веригата да работят над 500 служители. В момента представители на PEPCO водят преговори за наемане дългосрочно на търговска площ за магазините си. Веригата има над 1500 магазина в Европа. Радвам се, че ще имаме засилено присъствие на Балканите. Клиентите ни ще могат да влизат в нашите магазини не само в големите градове, но да се възползват и от предложенията ни, казва Марчин Станко, директор на веригата за Централна и Източна Европа.

comment 0
visibility 780

В район „Младост“ са горди с инициативата "Детско полицейско управление“

В 82 ОУ „Васил Априлов“ в кв. "Горубляне" бе поставено началото на една интересна обществено- полезна инициатива, наречена "Детско полицейско управление“. Тази програмата е насочена към обучение на ученици от начален и прогимназиален етап на обучение. Идеята е децата, наред със забавлението, да получат знания и умения за: - опазване на своя живот и този на приятелите си; - справяне в трудни ситуации – у дома, в училище, на улицата, в планината; - научаване на права и отговорности пред обществото; - работа в екип, уважение и толерантност към различните. Вр.И.Д. кметът на район "Младост" арх. Русев, приветства децата за ентусиазма, с който се включиха от първия ден в програмата. Също така поздрави комисар Ани Петрова – началник на 07 РУ-СДВР, за инициативата и за удачния избор на възрастов диапазон на децата, в който те градят отношението си към света, могат да бъдат възпитавани на респект към закона и работата на полицията, споделят в социалната мрежа. Евелина Станчева - началник отдел "Образование, социални дейности, здравеопазване, култура и спорт“, заедно с директора на 82 ОУ - г-н Ганчев, поеха ангажимент да мултиплицират тази програма и в останалите училища в район "Младост". Всички изразяват надежда, че един от градивните ефекти на тази програма, ще е намаляването на дребното хулиганство и противообществени прояви, като чупенето на пейки, люлки, лампи и друго обществено имущество.

comment 0
visibility 226

Топлото в София поскъпва най-много - със 7,97%

Топлото в София поскъпва най-много, със 7,97%, от всички градове в страната. По-скъпа ще е цената само за клиентите на „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД – 8,57%. Това реши днес на закрито заседание КЕВР. По това време пред сградата имаше протестиращи. Парното поскъпва между 2 и 9%. За целият отоплителен сезон обаче цената скача от 7 до 23%, изчислиха експерти. След заседанието председателят на КЕВР Иван Иванов заяви пред журналисти, че поскъпването няма да е повече от 8% за цялата страна. Той обясни, че има поскъпване на природния газ и обясни решението на КЕВР за поскъпването на цените.

comment 0
visibility 591

Премиер и министър откриват ремонтирания Зимен дворец

Премиерът Бойко Борисов е поканен на откриването на ремонтирания и обновен Зимен дворец в Студентски град на 2 октомври т. г. Утре на церемонията ще присъства министърът на младежта и спорта Красен Кралев, съобщават от спортното министерство. Прогнозната цена за ремонта беше около 4 млн. лв. без ДДС. С ново лед осветление, повече съблекални, стаи за допинг контрол и лекарски кабинет спортното съоръжение има съвсем нова визия. Трима спортни министри не успяха да направят ремонт на Зимния дворец, който погълна доста средства, докато блесне в сегашния си вид. Неуспешен опит за цялостна реконструкция на обекта направи и спортната министърка Марияна Георгиева (в кабинета Орешарски). Тя беше амбицирана да се упражнява върху съсипания Дворец и да вложи около 40 млн. лв. държавни пари. Процедурите обаче минаха през съда и така желанието за грандиозни и неповторими по стойност ремонти бързо изчезна. Съоръжението не бе виждало ремонт от пускането му в експлоатаци през 1983 г. Всъщност правеха се няколко пъти козметични и освежаване, но това не реши проблемите на гиганското спортно съоръжение. След реконструкцията то вече има нови мантинели около ледената пързалка, климатична инсталация, ремонтирани седалки и трибуни. Подменени са и дограмата, електроинсталацията, канализацията и водопроводната система, покривът, а сградата има и топлоизолация. Съблекалните са двойно повече, което позволява повече клубове да тренират там. Изпълнено е защитно покривало на леденото поле, което ще позволи провеждане на мероприятия в залата целогодишно без да се размразява леда. От съобщението на ММС не става ясно дали е подновена и инсталацията за амоняк, която се използва за замръзяване на леда. Ремонтът започна миналата година през септември. Търговското дружество, което е собственик на имота - Академика 2011 започва ремонт и на тренировъчната зала за 1 млн. лв.

comment 0
visibility 824

Къде играят студентите от НАТФИЗ

Как се пропилява времето, докато се търси смислен живот? Отговорът на този и други въпроси може да открият в постановката на Мартин Каров и режисьора Васелин Петров "Хора с куфари" от Ханох Левин. Представлението е на 11 и 27 октомври на Голяма сцена на Драматичен театър от 19 часа. В нея участват четвъртокурсниците от класа на проф. Атанас Атанасов. Постановката е изпълнена с живи и цветни персонажи – събрани в малък квартал, няколко семейства смесват живота си със своите съседи. Губейки времето си, героите живеят в миналото и бъдещето, някъде другаде, там. И пропускат живота. В представлението участват: Анета Иванова, Бистра Окереке, Боряна Маноилова, Боян Петров, Бояна Авджиева, Василена Кънева, Велизар Емануилов, Велина Андреева, Виолина Доцева, Владислав Стоименов, Дария Димитрова, Елизабет Марангозова, Йордан Върбанов, Калоян Стойчев, Кирил Недков, Кристиян Топов, Любомира Башева, Мартин Петков, Моника Иванова, Румен Михайлов, Христина Джурова, Цветелина Атанасова, Явор Гаджев. В програмата на НАТФИЗ не минава и без класика. На 9, 16 и 24 октомври на Сцена 47 от 19 ч. е "Ромео и Жулиета. В нея играят възпитаниците на доц. д-р Петко Господинов: Александра Майдавска, Анна Янева, Атанас Петков, Богдан Бухалов, Васил Илиев, Владинелла Кацарска, Георги Караиванов, Димитър Сулев, Ели Колева, Илияна Гекова, Йоанна-Изабелла Върбанова, Кристиян Негалов, Мартина Троанска, Миглена Везирова, Неделин Найденов, Николай Николаев, Стефан Кондров, Тодор Тодоров. "Процесът" на Франц Кафка е другото представление на 25 октомври на Голяма сцена от 19 ч. В него участват студентите - четврътокурсници на про. Иван Добчев: Александър Тонев, Божидар Йорданов, Владимир Матеев, Габриел Плачков,  Елена Дечева, Кристина Беломорска, Лора Недялкова, Марио Гълъбов, Мария Бакалова, Мария Тепавичарова, Мартина Георгиева, Мартина Пенева, Мила Гергова – Роберт, Михаил Рядков, Петър Петров, Поля Йорданова, Симона Здравкова.

comment 0
visibility 410

Плевнелиев и Банова кръстиха сина си Йоан

Роди се синът на президента на България 2012 - 2017 г. Росен Плевнелиев. Днес в столичната болница "Лозенец" (правителствена болница) изплака бебето. Майка му синоптичката Деси Банова се чувства добре. И двамата родители решиха да кръстят момченцето Йоан, съобщи 24 часа. Бебето е с тегло 3,6 кг и е дълго 53 см.

comment 0
visibility 1307

Шестокурсници по стоматология си търсят пациенти за лечение

Студенти по стоматология си търсят пациенти за лекуване. На такава обява се натъкна Столица.bg.  Стоматолозите са VI курс, завършват и се нуждаят от комплексен пациент, на когото устата трябва да е руина, а те да го излекуват по време на дипломния си стаж. Терапията продължава 6 месеца, а пациентът трябва да е на разположение в подходящия момент. Заплащането е минимално и то касае единствено някои материали. Офертата се оказва, че е много примамлива за пенсионери. Пациентите трябва да отговарят на следните изисквания: - да има минимум 15 зъба в устата си, - да има пародонтит (популярен като пародонтоза) - да има кариеси и коренови канали за лечение - да има нужда от коронки/мостове Хората, които искат да си оправят зъбите трябва да останат до края на лечението, тъй като на това как са излекувани ще бъде поставена оценка на младия стоматолог. Цялото лечение става под наблюдението и с помощта на лекари, асистенти и хабилитирани лица, специалисти в отделните направления на стоматологията.

comment 0
visibility 388

Контейнери в "Младост" преляха от боклук (СНИМКИ)

Преливащи контейнери с боклук възмутиха жителите на столичния "Младост". Същата картинка се видя и в съседния "Дружба" 1. Преливащи от отпадъци контейнери и носеща се смрад още рано сутринта в понеделник, видя Столица.bg.  Никой от жителите не знае на какъв интервал от време, през колко дни, минават камионите на концесионера, но със сигурност е необходимо и през уикенда да изхвърлят. Особено впечатляваща бе гледката при блок 325 в Младост оплака се се живеещите там.  Боклукът стоял непокътнат и днес на обяд. Вероятно утре или в сряда контейнерите ще бъдат изпразнени. По-страшното е, че като се препълнят торбите с отпадъци летят покрай определените места, а камарата бързо се увеличава. Често се случвало и камионът да изпразни съдържанието на контейнера и боклукът около него да си остане, обясниха от "Дружба" 1. Голям проблем се оказват изхвърлените строителни отпадъци, които се смесват с битовия отпадък в контейнерите. Столичани могат да си поръчат извозване и специален контейнер, който ще им струва от 70 до 100 лв. За съжаление обаче те предпочитат да го тъпчат в чували и да го изхвърлят в контейнерите. И докато едни преливат от боклук, други контейнери и то за разделно събиране се оказват заключени. За такъв случай сигнализира столичанин в групата "Зеблязано в София" в социалната мрежа. Контейнерът, в билзост до IV РПУ е с катинар.

comment 0
visibility 409

Седемгодишен дари спестяванията си за болните момиченца от "Надежда"

Седемгодишният Митко не се поколеба и дари своите спестени пари за лечението на двете момиченца от арйон "Надежда" - Вяра и Виви.  Първокланикът остави и писмо, в което пожелава бързо оздравяване. Това не беше единственото дете и още много други го последваха и пуснаха парички в кутии, които бяха поставени в градини и училища. Още:  В „Надежда“ дадоха надежда на Вяра и Виви Много от групите в детските градини в района се отказват от нови играчки и даряват средствата за лечението на двете момиченца. В събота от районната администрация и детските градини бе организирано благотворително мероприятие за Вяра и Виви. В събота да подкрепят кампанията участие взеха и Анета Вълканова и група "Мойто либе". Ще има още нови събития в "Седмицата на Надежда". В сметките на Вяра и Виви постъпиха по над 2000 лв., събрани от дарения, съобщават от 137 ДГ "Калина Малина".

comment 0
visibility 432

Спасява ли от скоба вдигнатият капак

Изобретателен е българинът и това не може да му се отрече, още повече когато трябва да си бръкне в джоба, за да си плати за услугата, която му предоставя общината. В София вече има нови номера и тарикати, които се опитват да надхитрят Центъра за градска мобилност или по точно със скобарите. В последно време се наблюдава, че паркирали в зелена зона автомобили нямат скоба, въпреки, че им е изтекло времето. Причината е, че са с вдигнат преден капак. Така имитират авария и омилостивяват служителите на ЦГМ, които поставят скобите. Особено умело номерът минава в новооткритите зелени зони около центъра. За гяволъка споделят и столичани в социалната мрежа. Предният капа се вдига и се подпира с пластмасова бутилка. Така се симулира технически проблем, за да не получат скоба, коментират гражданите. Според тях служителите на ЦГМ и полицаите си затваряли очите от съчувствие.  Хората се възмущават, защото всички трябва да си плащат, а целта на зелената и синя зона е по-малко столичани да се движат с автомобилите си из центъра. Е, колко е ефективна мярката е друг въпрос, но тарикати винаги има.

comment 0
visibility 441

Картини от Банкя се излагат в Кристалната зала на СО

Картини на художници от пленера в Банкя за четвърта поредна година ще бъдат изложени в Кристалната зала на Столична община. На 4 октомври от 17 часа ще бъде представена експозицията. Темата на пленера бе „Банкя на младостта, таланта и спорта”. Според местните жители картините представяли Банкя в най-добрата светлина и като перлата в короната та София. При предишните три издания на пленера присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова. От районната администрация са горди с организирането на пленера и са категорични, че ще продължат и за в бъдеще. Пленерът бе през юли и в него участваха и местни художници. Целта на това събитие е да се събере достатъчно голям брой картини, с които в бъдеще да се създаде картинна галерия в Банкя. Пленерът имаше подкрепата и на галерия „Тандара“, където бяха изложени творбите след приключване на събитието.

comment 0
visibility 277

Малчугани се стреснаха от тестовите сирени в София

Седем минути продължи тестването на сирените в София, но те стреснаха достатъчно деца. Столица.bg видя как ученици в центъра на столицата на бегом се прибраха в сградата на училището при първия вой на сирени. Децата бяха  1 - 2 клас и играеха в училищиня двор.  Явно зловещо им прозвуча гласът от високоговорителите. Една част от тях започнаха да се оглеждат нагоре към небето, но след секунди, щом завиха сирените и те се прибраха скоростно в сградата на училището. В 13 часа беше задействана системата от сирени за национални сигнали за тревога. ПРеди два дни имаше предупреждение, че днес ще има техническа проверка. Виенето на сирените бяха придружени и ог гласово съобщение. Сирените прозвучаха в София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян и Враца и населените места в 30-километровата зона около АЕЦ Козлодуй. За 7 минути приключи тренировката на техническото състояние на националната система и за обучение на населението.

comment 0
visibility 218

Временни прекъсвания на водоподаването на 2 октомври в някои райони на София

Утре, 2 октомври, заради ремонт на уличен водопровод  на ул. „Гороцвет“ гр. Бухово, от 10:00 до 20:00 часа ще бъде спряна водата на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на гр. Бухово Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска, разположена на последната спирка на автобус 90. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „За буквите“ вилна зона „Симеоново – Драгалевци“, от 10:00 до 16:00 часа ще бъде спряно водоподаването на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Хилендарски манастир“, ул. „454“, ул. „Българска легенда“, ул. „Захари Зограф“, ул. „Еловица“, ул. „Красива гледка“, ул. „Академик Стефан Аргиров“, ул. „Монах Спиридон“, ул. „Зографи Молерови“, ул. „Пирински еделвайс“, ул. „Огюст Дозон“ ул. „Професор Борис Йоцов“. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска, разположена на адрес ул. „Еловица“ ъгъла с ул. „Захари Зограф“. Заради реконструкция на уличен водопровод  на ул. „Софият“ гр. Банкя, от 09:00 до 21:00 часа ще бъде спряна водата на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „София“ от № 108 до края на улицата, ул. „Чавдарица“ конна база „Хиподрума“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска, разположена на адрес ул. „София“ ъгъла с ул. „Чавдарица“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Морава“ с. Горни Богров, се налага спиране на водата от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Стефан Караджа“, ул. „Морава“, ул. „Здравец“, ул. „Александър Стамболийски“. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска, разположена на адрес ул. „Александър Стамболийски“ ъгъла с ул. „Стефан Караджа“.

comment 0
visibility 384

Общинският съветник Венци Мицов се извини на столичани за приетата Наредба

Общинският съветник Венци Мицов се извини на всички столичани за приетата, миналата седмица на сесия на СОС Наредба за обществения ред. Пред БНР музикантът коментира недоволството си, че музиката е приравнена с шума от строителни и битови дейности в приетия нормативен документ. Санкциите са от 100 до 300 лв. и те могат да бъдат налаги на улични музиканти и нарушителите на тишина в София. Наредбата бе приета с 36 гласа "за" от 45 гласували. Единственият "против" бе Мицов, от ПГ5. Той е доволен, че все пак е имал подкрепата на други общински съветници, които са гласували "Въздържал се". Мицов не скри, че преди гласуването е имало много изказвания, дори от съветници, които после гласували "за", че Наредбата не е добра и ще се налагат отново промени. Неясно остава кой и как ще съблюдава за прилагането и изпълнението на наредбата. Според други общински съветници представителите на общинска полиция ще имат правомощията да налагат санкции при нарушения. Преди да бъде приета наредбата тя имаше три обществени обсъждания през февруари и март. В първоначалния й вариант имаше точка, с която се забраняваше пиенето на бира в столичните паркове. По-късно това безумие отпадна.

comment 0
visibility 316

Два пъти повече млади жени се диагностицират с рак на гърдата

Констатирането на рак на млечната жлеза е нараснало почти два пъти повече при жените между 30-35 години, а най-младата ни дама с тази диагноза е на 23 г. Тази статистика даде изпълнителният директор на Първа САГБАЛ „Света София“ д-р Гергана Коларова днес при откриване на информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата. Инициативата на болницата се провежда за 6-а поредна година. В нея се включват 10 лечебни заведения от София, Варна, Пловдив и Стара Загора, в които през октомври ще се провеждат безплатни мамологични прегледи. Списък с графиците за прегледи и телефони за записване в тези болници ще бъде публикуван на сайта на Първа АГ болница „Св. София“. Кампанията се подкрепя от Столична община, Българския форум на бизнес лидерите, НДК, Фондация "Една от осем", БНТ и др. Тази вечер, 1 октомври, сградата на НДК ще бъде осветена в розово, което ще постави началото на Световния месец за борба с рака на гърдата. От 2015 г. насам всяка година Столична община финансира своя скринингова програма за рак на млечната жлеза. От бюджета на столицата се отделят до 350 000 лв. годишно за тази цел. До момента по програмата на СО са прегледани над 16 500 жени от общинските образователни и културни институти, както и транспортни дружества. В кампанията се включват ежегодно Първа АГ, Втора АГ „Шейново“, общинските болници Първа, Четвърта и Пета МБАЛ, двете онкологични болници – общинската СБАЛОЗ и университетската в кв. Дървеница и ВМА.

comment 0
visibility 258

От СУ се извиниха за опашките за настаняване в общежитие

Оставки няма, но има извинение към родителите и студентите в СУ "Св. Климент Охридски". Преди две седмици студентите висяха на опашка повече от 6 часа, за да бъдат настанени в студентско общежитие. Оказа се, че в 21 век , най-старият вуз в България няма електронно плащане. Така момчета и момичета висяха на 100-метрова опашка. Дни след това бяха поискани оставки, но до тях не се стигна. Днес студентите и родителите получиха извинение от ректора на СУ проф. Атанас Герджиков. Той обеща, че това Вавилонско стълкновение няма да се повтори, а до 20 октомври ще приключат и ремонтите в общежитиятта на СУ. Най-ксъно до месец университетът ще има работеща система за онлайн плащане. Днес официално бе открита академичната учебна година. За първи път вече има и магистратура по църковен мениджънт.

comment 0
visibility 474

Почистиха и възстановиха гроба на Елин Пелин

Гробът на Елин Пелин на Централните софийски гробища е почистен и възстановен. Но не от близки или роднини, а от Столична община чрез общинското дружество Гробищни паркове. Преди време същото бе сторено и с гроба на Елисавета Багряна. За инициативата съобщи зам.-кметът по образование и култура доц. Тодор чобанов. "Възстановяване на гроба на Елин Пелин на Централните софийски гробища. Част от кампанията на ОП "Гробищни паркове" за съхраняване на паметта за бележити личности, почиващи в София", написа той в социалната мрежа. Столичани пък попитаха дали не трябва Столична община да се грижи само за гробовете на известни личности, които нямат наследници. А тези, които имат да се ремонтират за тяхна сметка. Принципно това е така, но имало наследници, които дори не вдигат телефона когато ги търсят. "Централните гробища са културна ценност от национално значение, а именно личностите, погребани в тях, формират значимостта на обекта", коментира доц. Чобанов. С иницативата се е заел лично директорът на Гробищни паркове Райна Божичкова, научи Столица.bg. Засега не е известно следващият гроб, който ще бъде почистен и възстановен. Първо трябва да се обсъди в какво състояние е и дали се налага не само почистване, а и ремонт. Всичко се прави със средства от бюджета на общинското дружество. На Централни гробища има два парцела с гробове на известни и значими личности, научи Столица.bg. Така голяма част от средствата на дружеството отиват за поддържането на тези паметници. До момента никой от Столична община не си е позволил да изнесе данни за близки, роднини или наследници, които не се грижат за гробовете на своите предци, но вероятно това трябва да се направи, за да се поеме отговорността, смятат граждани. Вече е имало няколко инициативи от браншови арганизации за поддържане на гробовете на значими личности, но те оставали само на хартия. Това което в момента се прави е единствено с добрата воля на общинското дружество.

comment 0
visibility 616

Работна група прие промени за кандидатстване в детските градини в София

По-малки и по-големи деца от възрастовата група, при положение, че има чакащи в същата възраст,  няма да участват в класирането за детски градини в София, научи Столица.bg. Това бе установено от Протокол на заседанието на работна група към Столична община. Решението е взето на 27 септември и е обявено на официалната страница на системата за кандидатстване. Досега в класирането участваха по-малки и по-големи малчугани от определената възрастова група, но според мнението на работната група това противоречи на изискванията на чл. 14, ал. 10 от Наредбата за прием на деца в общинските тедски градини и в подготвителните групи в общинските училища в СО. В момента в първа група на детската градина има деца, който са на 2 години, подходящи за ясли. Но тъй като за яслите в София има около 3000 чакащи, малчуганите тръгват направо на градина, установи проверка на Столица.bg. По заповед на кмета Йорданка Фандъкова работната група е разгледала и обсъдила въпроси свързани с приема на деца в ясли и детски градини в Столична община.  До извършване на промяната в системата родителите ще заявяват пред директора на детското заведения желанието за кандидатстване с по-голяма или по-малка възрастова група. Директорът ще изпраща мотивирано искане до работната група към дирекция "Образование" за произнасяне на постъпилите заявления. При спазването на чл. 14, ал. 10 от Наредбата работната група ще взима решение за прием на децата в съответната възрастова група. За класирането от 28 септември всички направени промени във възрастовата група - по голяма или по-малка, ще са приведени към годината на раждане на детето. Родителите ще трябва наново да кандидатстват за желаните детски традини или училище, пише в Протокола на работната група. Изключения за промяна на възрастовата група ще се правят, ако за детето има издадена заповед от Регионалния център за подкрепа на процеса за приобщаващо образование. 11 са членовете на работната група, в която участват експерти от "Образование" на СО, от социални заведения и неправителствени организации. Ето приетите деца от класирането на 29 септември т. г.: Набор 2012 - 24 деца, Набор 2013 - 43 деца, Набор 2014 - 50 деца, Набор 2015 - 65 деца, Набор 2016 - 54 деца, Набор 2017 - 11 деца. Протокола от заседанието ТУК

comment 0
visibility 382

Продължава създаването на бус ленти в столицата

Продължава кампанията на Столична община за приоритизиране на градския транспорт, чрез създаването на повече бус ленти на територията на града, коментират в социалната мрежа. [caption id="attachment_30560" align="alignnone" width="960"] Снимка: Фейсбук[/caption] Припомняме, че нови бус ленти бяха направени по бул. „България“ от ул. „ проф. Фритьоф Нансен“ до ул. „Гоце Делчев“ в двете посоки и по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ от „Фритьоф Нансен“ до ул. „Христо Смирненски“, посока Орлов мост. [caption id="attachment_30559" align="alignnone" width="960"] Снимка: Фейсбук[/caption] Тази мярка ще подпомогне превръщането на градския транспорт в много по-удобен и навременен, чрез избягването на натоварения трафика в града.

comment 0
visibility 327

Спират топлата вода в части на столицата заради авария

Авария е причината днес да няма топла вода в столичните квартали „Младост 4“ и „Младост 3“. Изключение правят бл. 364 до 376, "Военно окръжие", ОДЗ номер 178 и "КРИТ". Освен тези места, топла вода няма да ма и в района между бул. "Александър Малинов", ул. "Проф. Александър Теодоров-Балан", парк "Въртопо", "Американски колеж" и  "Академия на МВР", информира 24 часа. Друга авария предизвика спиране на топлата вода в някои части на кв.“Западен парк“ – блокове 31,32,33,33 А, ЦДГ 128, 88, 89, 90, 91, 98Б, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105 и 17 ОУ. Създадена е организация и се работи усилено по отстраняване на повредите.