Новини от 02.10.2018

comment 0
visibility 627

С минерална вода от парк "Възраждане" ще се отопляват и училища

МОСВ е дало на Столична община за ползване находище на минерална вода. Водата ще бъде използвана за аквапарка, чиито проект вече е към финала. Дебитът е толкова голям, че част от него може да се използва за отоплението на училища и детски градини. За това съобщи главният архитект Здравко Здравков. Това не е извор, а находище, то е по-дълбоко и водата е хваната със сондаж, уточниха пред Столица.bg от НАГ. Водата се намира към спортната зала на "Спортна София". Проектът за аквапарк в парк "Възраждане" ще заема площ от 20 декара. Към края е вече изпълнението на заданието за проектиране. Според специалисти скоро ще почне реализацията и до края на 2019 година столицата ще има уникален аквапарк с открити басейни и много зеленина, както и места за отдих. Проектът се реализира от общинското дружество Софийски имоти. Съоръжението ще е на стойност 9,9 млн. лв. 5,5 млн. лв. от тях ще са собствени средства, а другите ще са от ОП "Региони в растеж".  

comment 0
visibility 277

Камион се вряза в моста на кв. Христо Ботев

Камион се вряза в моста на кв. Христо Ботев. Пред съоръжението няма знак, който да указва габаритите на товарните автомобили, коментираха наблюдателни столичани. Снимката беше публикувана в социалната мрежа. Явно и скоростта е била голяма, тъй като при удара кабината на камиона се е отделила от каросерията. Движението не е спирано.

comment 0
visibility 362

Хотел „Маринела“ бил запечатан неправомерно

Вчера, 1 октомври, Административен съд – София град отмени решението на НАП за „запечатване“ на хотел „Маринела“. Според съда, мотивите на НАП са „абстрактни“ и не могат да са основание за запечатването на хотела, информира Факти. След като е ясно определението на съда, от НАП са длъжни да премахнат веднага всички известия за запечатване на хотела.

Реклама
comment 0
visibility 255

Около 6000 са чакащите деца за ясли

Чакащите малчугани за ясли в София са около 6000 и след последното класиране на 28 септември т. г. Това обавиха пред Столица.bg от Гражданска инициатива за качествена и иновативна образователна система. Ден преди класирането бяха направени промени и  по-малки или по-големи от възрастовата група, за която се кандидатства да отпадат от класирането, ако има чакащи от същата възраст. Все още обаче не е променен списъкът със заболяванията на малчуганите, които им дават предимство при кандидатстване. В настоящия имало заразни болести, дерматити и  др.  "Има сформирана работна група, но предсатвители от МЗ не идват на заседание. Повече от месец очакваме техни експерти да променят списъка, защото настоящия е неадекватен", заяви пред Столица.bg председателят на Гражданската иницатива инж. Васил Николов. Още: Работна група прие промени за кандидатстване в детските градини в София На 5 октомври, петък, работната група, чийто председател е общинският съветник и председател на постоянната комисия по образование и култура Малина Едрева се събира, за да се обсъдят насоки и политики в образованието в София. Другият важен въпрос е за строителството на нови ясли и градини. Според Николов вече има определени терени и готови проекти и те трябва да влязат в бюджета на Столична община за 2019 г., за да бъдат реализирани.

comment 0
visibility 379

Продължават ремонтните дейности по ул. „Граф Игнатиев“

Ремонтните дейности по ул. „Граф Игнатиев“ не са завършили в нито една от 11-те зони, на които е разделен обекта, споделиха от Транспорт за София в социалната мрежа. На 29 септември строителната ограда от ул. „Алабин“ е преместена до пл. „Гарибалди“, за да се освободи пространство за свободно пешеходно преминаване, докато се изчаква доставката на специална смес за фугиране покрай релсовия път. В сряда, 3 октомври, строителната ограда, ще бъде възстановена, защото започва фугиране, което се прави с гореща смес. Освен това в участъка предстои отстраняване на описани от надзора дефекти. При пл. „Гарибалди“ се полагат гранитни настилки в зоната на площада, при релсовия път и кръстовището. В участъка от пл. „Гарибалди“ до пл. „Славейков“ се извършва демонтиране на тротоарните настилки, като същевременно е започнало и полагането на новите. Във всички споменати участъци релсовият път е готов, напълно завършен е и при пл. „Славейков“, където се полагат гранитни настилки. По цялото протежение на ул. „Граф Игнатиев“ се монтират нови трамвайни релси, които са първите в София обемно-закалени и поставени по специален начин, който гарантира шумо и виброизолация. Производител на релсите е „Фьост Алпине“ Австрия, една от най-големите компании в този сектор. По ул. „Солунска“ са монтирани осветителните тела и предстои второто фугиране на настилката, съгласно технологията. В участъка от ул. „Г. С. Раковски“ до ул. „6-ти септември“ се извършва нареждане на настилки, релсовият път там също е напълно завършен. В зоната около църквата „Свети Седмочисленици“ вече са положени около 80% от всички настилки и предстои фугиране. В зоната активно се работи и по релсовия път, като се очаква до две седмици да бъде завършен напълно и да започне полагането на гранитните настилки. От ул. „Шишман“ до бул. „Васил Левски“ предстои демонтаж на тротоарната настилка, а до седмица релсовият път ще е напълно готов. В последната зона – от бул. „Васил Левски“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ се изпълняват настилки, а релсовият път е завършен. На обекта работят различни екипи, между 190 и 200 човека всеки ден.

comment 0
visibility 334

Премиерът: София ще кандидатства за Зимни младежки олимпийски игри

София ще кандидатства за домакинство на Зимни младежки олимпийски игри. Това заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на реконструирания и ремонтиран Зимен дворец в Студентски град днес. В присъствието на спортния министър Красен Кралев обновеното за около 5 млн. лв. спортно съоръжение отвори врати. "Със Зимния дворец ще кандидатстваме за Зимните младежки олимпийски игри", заяви премиерът. След като президентът на МОК Томас Бах ни предложи, защо столицата ни да не бъде домакин и на този спортен форум. Няма лошо да се инвестира в тази инфраструктура, коментира Борисов. След това предложение от първия човек на МОК вероятно София ще получи домакинството, смятат в спортните среди. Премиерът се надява, че щом кауза, това ще мобилизира всички и ще се решат проблемите с Витоша. Ако заведем и метрото до лифта и знаете колко е близо ски-пистата. Така че възможно е да се направи, коментира Борисов. Още: Премиер и министър откриват ремонтирания Зимен дворец Днес за Аржентина отлетяха участниците ни в Летните младежки олимпийски игри. В Латинска Америка председателят на БОК Стефка Костадинова и спортният министър Красен Кралев ще се срещнат с висши представители на МОК и ще обсъдят подробности около кандидатурата за домакинство на София. След това ще трябва да се дискутира на експертно ниво, да се създаде комисия. За кандидатстването няма конкретно установена процедура и срокове, научи Столица.bg. От БОК уточниха, че спортовете в програмата на младежките игри не е задължително да бъде като на другите олимпийски игри.  За младежките игри се вкарват и спортове експериментално.  Също за така кандидатурата и домакинството няма задължителна рекламна кампания . Когато Томас Бах беше в България сам предложи това домакинство. Той каза, че не притиска никого със срокове. България организира на високо ниво три световни първенства в олимпийски спортове - гребане, волейбол и художествена гимнастика, похвали ни Бах.

comment 0
visibility 477

Парламентът се мести в новата пленарна зала догодина

По предварителен план, българските депутати трябваше да заседават вече в новата си Пленарна зала, но ремонтът на бул.“Дондуков“ забави преместването. Според Николай Бациев от Дирекция "Управление на собствеността", строителството ще продължи до лятото на 2019 година, когато ще е налице Акт 15, няколко месеца след това се очаква да се стигне и до Акт 16. Новата пленарна зала ще има огромен стъклен покрив, който е особено труден за изпълнение, тъй като е доста голям – около 500 кв.м. Така през цялото време в залата ще има дневна светлина, а осветление ще се пуска заради камерите, пише Днес. Новата зала ще се казва „Света София“ и ще има 270 места. В нея няма да могат да се провеждат заседания на Велико народно събрание. Местата в залата ще са разложени амфитеатрално в 12 реда с денивелация между тях от 1.7 м. Президиумът ще е разположен най-долу, където ще са местата за председателстващите, а под тях ще бъдат разположени местата за премира и министрите. В новата зала са предвидени и официални ложи за патриарха, президента и вицепрезидента. Има и 100 места, предвидени за гости, както и места за журналисти. Депутатските банки ще разполагат със зарядни за таблет и телефон. Ще са по-широки и ще позволяват работа с лаптоп. Депутатските столове ще са в синьо като знамето на ЕС.

comment 0
visibility 1364

От две изхърлени гуми родители направиха чудеса в "Слатина" (СНИМКИ)

Колко му трябва на човек, за да осигури перфектното място за игра на децата си? Не много - две изхвърлени стари гуми! Това доказват младото семейство Златка и Николай Даковски, който имат момченце на 2,6 годинки и живеят в "Слатина". С двете изхвърлени гуми те започват и за по-малко от месец превръщат една стара, запустяла и опасна детска площадка в приказно място за децата в квартала, научи Столица.bg.  Откриването на красивото кътче "Мечетата" е в петък, 5 октомври. Теренът е общински, но те срещат разбирането и съдействието на районната администрация. Получават разрешение за ремонт. "Първо със съпруга ми излезнахме и почистихме площадката. Там имаше две катерушки от старите. Решихме да ги боядисаме. Поставихме бележка във входа и излязоха и други семейства и ни помогнаха", раказва инициаторът за ремонта. Те получили подкрепа и боя от Сдружението "Безопасни детски площадки". Преди това пък Златка видяла, че съсед си изхвърля старите гуми и го помолила да й ги даде за детската площадка. Младата майка вече имала идея. След това съпругът й донесъл още от работата му. "Братовчед ми работи в автосервиз и от него взехме. И други съседи си донесоха гумите", разказва Златка. Така първото нещо, което решили да направят е цветната катерушка с тунел от боядисани гуми. Всички, които искали да създадат малкия рай за децата си направили подписка и я внесли в общината, а от там буквално на следващия ден им разрешили да си направят и ограда на детската площадка. "От общината смениха дъските на пейките и ги боядисаха. Дадоха ни и черна дъска, която още не сме монтирали", доволна е от бързата развръзка Златка. След доброволния труд, подкрепата на сдружение, община и съседи, в петък от 15 до 17 ч. е официалното откриване на една прекрасна и безопасна детска площадка в "Слатина". Е, колко му трябва на едно дете, за да играе на красиво и безопасно мясно - трудолюбиви родители и и две стари гуми на съседа!

comment 0
visibility 390

В 3-то СУ стартира проектът „Детско полицейско управление“

В 3-то СУ стартира проекта „Детско полицейско управление“ в партньорство с 3-то РУ на СДВР. Тържествена церемония ознаменува подписването на споразумение за сътрудничество между  началника на 3-то РУ на СДРВ комисар Дойчин Дойчинов и директора на 3-то СУ Олег Михайлов. Малките доброволци от Детското полицейско управление се заклеха официално да правят всичко в името на по-справедлив и по-добър свят. Проектът цели изграждане и утвърждаване на ценностно отношение у децата към законите на държавата, създаване на навици за безопасно поведение и правилна реакция в сложна и опасна ситуация, изграждане на лична гражданска позиция и развитие на граждански компетентности, стимулиране на прилежност и инициативност, както и повишаване на доверието към полицията като институция. На церемонията присъстваха  кметът на район „Илинден“ Иван Божилов и двете заместник-кметове – Галя Минчева и Мария Тодорова, представители на столични райони, на СДВР и Главна дирекция „Национална полиция“ и множество полицаи. Те зарадваха децата с демонстрация на различни полицейски прийоми за съблюдаване на обществения ред, преследване и залавяне на престъпници. Показаха полицейските си мотори, конете и добре обучените си кучета.

comment 0
visibility 314

Възстановяват спирки на автобуси на "Мушанов" и "Житница"

Възстановява се спирка на градския траспорт на бул. Никола Мушанов и ул. Житница от 4.30 часа на 3 октомври т. г., съобщават от Центъра за градска мобилност. Тя с код 0565 "Балканкар" за автобуси. Временно е била изместена заради демонтажа на пешеходно съоръжение на "пасарелка" на бул. Никола Мушанов и ул. Житница На спирка "Балканкар АД" ще спират автобусите № 11, 45, 60, 102 и 3. На старото си местоположение на "Мушанов" преди кръстовището със "Житница" в посока "Овча купел" се разкриват спирки - с код 0566 „БАЛКАНКАР АД“ за автобусни линии №№ 11, 45, 60, 102 и N3, на новоизградения перон на бул. Никола Мушанов след кръстовището с ул. Житница в посока бул. Възкресение; - с код 0567 „БАЛКАНКАР АД“ за трамвайна линия № 11, на новоизградения перон на бул. Никола Мушанов преди кръстовището с ул. Житница в посока бул. Овча купел; - с код 0568 „БАЛКАНКАР АД“ за трамвайна линия № 11 на бул. Никола Мушанов след кръстовището с ул. Житница в посока бул. Възкресение.

comment 0
visibility 321

Скандал след пътен инцидент вкара мъж в болница

В болница е приет мъж с тежка травма от побой след възникнал пътен инцидент в столичния квартал „Св. Троица“. От полицейската справка става ясно, че към 12.35 часа е получена информация за лек пътен инцидент, предизвикан от два леки автомобила на улиците „Пловдив“ и „Габрово“. Според свидетели, след инцидента е възникнал скандал между двамата шофьори. Скандалът бързо се превърнал в побой. В резултат на това 40 – годишен мъж е настанен в болница с тежка. Арестуван е 24 – годишният водач на другия автомобил. Продължава работата по изясняването на случая.

comment 0
visibility 282

Започна прием на заявления за Културния календар на СО за 2019 г.

Столична община започна, от 1 октомври, прием на заявления за културни събития, които да бъдат включени в културните събития на Столична община за 2019 г. Календарът е разделен на две - „Стратегически събития” и „Значими събития”. На хартиен носител няма да се приемат предложения, а само по електронен път. Това може да стане на https://kultura.sofia.bg/calendar/ до 1 ноември, включително. Заявления по куриер и поща не се приемат, предупреждават от Столична община. За електронната услуга е необходимо първо да имате регистрация в системата. Тя може да се направи на email: kalendar.kultura.so@gmail.com, като посочите име и БУЛСТАТ/ЕИК на юридическото лице, което ще подава заявлението. На email ще получите код за достъп до системата. Юридическите лица, които вече имат регистрация по Столична програма „Култура” през 2015 г., 2016 г., 2017 г. или 2018 г., следва да използват същия акаунт за достъп и за Календара на културните събития за 2019 г. Актуалните документи и формуляри за заявяване на събития за включване в Календара на културните събития на Столична община през 2019 г. ще бъдат публикувани допълнително на сайта kultura.sofia.bg.

comment 0
visibility 370

Със занимания по интереси се интегрират деца в 59-о училище "Васил Левски"

Интегрирането на ученици от малцинствата продължава с проект на Столична община.  Децата от 59-о училище "Васил Левски" в район "Сердика" продължават участието си  в "Интеграция на ученици от етническите малцинство в образователната система". Проектът е по ОП НОИР и приключва през декември 2018 г., съобщават от районната администрация на "Сердика". До завършването учениците трябва да продължат да посещават заниманията по предварително изготвения график в клубовете по интереси.:  Клуб "Сексуално и репродуктивно здраве", "Да сготвим заедно", "Традиция и култура на етносите" "Аз и компютъра", Баскетбол и Футбол. Два пъти месечно ще се провеждат и задължителни занимания по спорт и дейности на открито с учениците в Природен парк "Витоша".

comment 0
visibility 301

Ето кой победи в уникалното състезание за безмоторни колички в София

В неделя, 30 септември, в столицата за втори път се проведе уникалното състезание Red Bull Soapbox. В него участваха 49 самоделни причудливи колички. Журито беше съставено от пет члена, които определено се затрудняваха в оценяването на оригиналните идеи, артистизма или бързината на отборите и техните колички. Първото място заслужено си спечели Отбор „Госпожата“, чиято количка приличаше на чин. В него влизаха ученици от Американския колеж в София. На второ място се класира „Баба Цоцолана“ от София. Третото място бе отредено на една от най-бързите колички - “МИГ-23“, чийто Отбор пресъздаде сценка от изявите на Президента на РБ, информира Вести. Както вече медията ни писа, наградите са изключително привлекателни: тест драйв на Red Bull Ring в Шпилберг, Австрия за шампионите, KTM X-Bow тест драйв на Red Bull Ring за вторите, а за трето място - полет в тандем с „човека-птица“ Весо Овчаров във вълнуващ акро-параглайдинг полет. Тъй като темата на състезанието тази година беше „България“, то започна с тъпани и гайди, а покрай водното препятствие „Розовата долина“ се понесе аромата на уханни български рози. Каруци, черги, менци и вретена украсяваха района на Журито. Повече от 2000 български флагчета се развяваха както в ръцете на феновете, така и върху близо 5000-те бали сено, които обезопасяваха трасето. Водещите определено допринасяха максимално за веселата атмосфера - Мария Силвестър и Станимир Гъмов.

comment 0
visibility 310

Кола се обърна в Люлин 6

Търсач на силни усещания се намери по таван с бързия си черен автомобил. В Люлин 6 кола се обърна след бързо каране, съобщиха очевидци в социалната мрежа. Екшънът събрал доста зрители, но само малцина станали свидетели на обръщането. Шофьорът е карал бързо и е изкубил контрол над колата. На завой е влязъл с висока скорост и се е обърнал. За щастие наблизо не е имало хора и няма пострадали. Не се съобщава за състоянието на шофьора.

comment 0
visibility 251

Половината от глобите на шофьорите в София да влизат в бюджета на Столична община

Половината от глобите за нарушенията на шофьорите от видеонаблюдението и тези с електронен фиш да се връщат в бюджета на Столична община. За това обеща да се направят законодателни промени зам.-министърът на МВР Красимир Ципов. Това искат всички общини, стана ясно на годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България в Албена. Красимир Ципов също е там и пое ангажимент промените да станат реалност до март 2019 г. Промени трябва да има в Закона за местната власт, както и този за движение по пътищата. Средствата ще се използват от общините да за монтиране на видеонаблюдение на територията си. Не стана ясно само дали камерите ще са висока скорост на автомобилите или за сигурност. Иначе глобите наложени с електронен фиш, налагани от служителите на МВР ще се събират от НАП, уточни Ципов. А отчисленията би трябвало да стават от фонд "Пътна безопасност", в който в момента постъпват средствата от глобите. От Пресцентъра на СДВР пък не можаха да отговорят колко пари годишно са наложените от КАТ глоби на шофьори. "Парите влизат в бюджета и се обърнете към Министерство на финансите", отсякоха от пресценътра на СДВР.

comment 0
visibility 336

Ръждясали уреди застрашават малчугани на детска площадка във "Връбница"

Детска площадка застрашава живота на малчуганите. Опасното съоръжение се намира на територията на район "Връбница". За опасността сигнализираха от Сдружение "Безопасни детски площадки" в социалната мрежа. Уредите са доста стари, ръждясали и са пред разпадане. Видно е, че теренът също не е поддържан, което прави още по опасно присъствието на деца там. "Пълно безхаберие от страна на общината. Може би очакваме да се случи поредния инцидент, за да се предприемат адекватни мерки. Еда от най-посещаваните детски площадки в района на Връбница", пише в социалната мрежа. АВторът на сигнала е падал сигнали до общината, гражданите и и столична община. До момента няма реакция от нито една институция. Друга подобна детска площадка е тази в село Мрамор. От дълги години тя е забравена и също представлява опасност за децата.  "Веднага ще направим оглед и ще вземем необходимите мерки", казаха пред "Столица.bg от районната администрация на "Връбница.

comment 0
visibility 327

Арх. Здравков: Да изкараме хората от моловете и да ги насочим към градските пространства

Трябва да изкараме хората от моловете и да ги върнем в пространствата на града. Това си пожела и това е целта на главния архитект на София Здравко Здравков. София трябва да се превърне в "Град на хората" и работим усилено за постигането на целта. Това заяви той на дискусията "Разговори за града" снощи във Военния клуб. Срещата бе открита от кмета на София Йорданка Фандъкова. Присъстваха още общински съветници, председателят на комисията по архитектура и градоустройство Силвия Христова, архитекти и инженери. В дискусията и обсъждането "София - град на хората" участва и архитектът на Москва Сергей Кузнецов, който е от делегацията на руската столица, послучай Дните на Москва в София.  Арх. Здравков обясни за всички текущи ремонти ще променят облика и градската среда в столицата ни. Арх. Кузнецов успокои българския си колега като обясни, че всяко нещо, което се прави, особено в зоните където се премахват автомобили, ще среща обществено съпротивление. След това обаче тези пешеходни зони стават прекрасни места, в които хората се чувстват добре.  И двамата архитекти бяха категорични, че градските пространства влияят на хората и трябва да създават чуството на сигурност и свобода. В конкурсите в Москва участват много чужди архитекти. Винаги трябва да се обменят идеи, препоръча арх. Кузнецов. Той показа в как стари и неугледни градски зони са се превърнали в емблематични за руската столица места. Руският архитект припомни, че трябва да имаме стандарти и уеднаквяване при рекламата в града. На 27 септември СОС прие окончателно Наредбата за рекламата. Сега трябва да изработим стандартите за методическите указания и ще започне прилагането на рестриктивните мерки.  Вече сме подготвили и съвсем скоро за приемане в СОС ще вкараме и Наредбата за симулация и анализ на трафика. Целта е да се обследват достъпността на сградите и как влияя това на обществената картина на трафика в града, заяви арх. Здравков.

comment 0
visibility 329

Къде ще спира водата в столицата на 3 октомври

Утре, 3 октомври, заради подмяна на спирателни кранове  на бул. „Янко Сакъзов“ Център, от 09:00 до 21:00 часа ще бъде спряна водата на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул. „Янко Сакъзов“ от ул. „Васил Априлов“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ от бул. „Янко Сакъзов“ до ул. „Оборище“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде осигурено алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес бул. „Янко Сакъзов“ ъгъла с ул. „Проф. Асен Златаров“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Троянски път“ с. Бусманци, от 09:00 до 16:00 часа ще бъде спряна водата на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Троянски път“, ул. „Чукура“, ул. „Пчелина“, местност „Нова Враждебна“. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес ул. „Чукура“№6. Заради подмяна на сградни водопроводни отклонения на ул. „Димитър Стоичков“ с. Яна, от 10:00 до 18:00 часа ще бъде спряно водоподаването на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Първи май“, ул. „Димитър Стоичков“, ул. „Васил Левски“ бул. „Ботевградско шосе“ ул. „Димитър Стоичков“ , ул. „Янко Вельов“ , бул. „Св. Анна“ ул. „Никола Вапцаров“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Димитър Стоичков“№2; ул. „Васил Левски“ ъгъла с ул. „Стефан Караджа“. Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на бул. „Илиянци“ жк. „Военна рампа“, от 09:00 до 21:00 часа ще бъде спряна водата на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул.“Илиянци“ от ул.“Локомотив“ до река Суходолска ул. „Първа Българска армия“ от бул. „Илиянци“ до ул. „Професор Иван Георгов“ ул. „Шлосер“, ул. „Павел Бобеков“   Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес бул. „Илиянци “ ъгъла с ул. „Локомотив“. След пускане на водата е възможно временно повишаване  мътността й.

comment 0
visibility 457

София расте с 1200 жители на месец

Според справка, направена в регистрите на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и МВР, София расте всеки месец с 1200 новорегистрирани жители. От всичките 3 млн., които живеят в София, само 1 294 792 са с постоянен адрес в столицата. Всъщност, половината от живеещите в София не плащат местни данъци и такси и не могат да използват административни услуги, информира Днес. Тези хора не могат да си правят справки и плащания към НАП на налозите. Това става единствено в териториалните дирекции по постоянен адрес. 1 267 759 пък използват софийския си адрес за получаване на кореспонденция, което значи, че това им е настоящ, но не постоянен адрес. Мнозина не сменят адресите си заради бумащината и административните пречки, но след 2018 г това ще е по-лесно, заради въвеждането на електронната идентификация. Все още електронните услуги в това отношение са с доста лошо качество и носят повече главоболия, отколкото облекчение.          

comment 0
visibility 436

Новият физкултурен салон в 48 училище се руши

Физкултурният салон на 48 училище, който беше ремонтиран и възстановен се руши.  За това алармираха родители, които бяха причината да го има този салон. След повече от 30 години физкултурния салон беше ремонтират и възстановен след обещание на кмета на София Йорданка Фандъкова. В него са вложени около 400 000 лв. Деца и родители са доволни, че отново има къде да се спортува. В началото на учебната година се забелязва, че решетките на прозорците са извадени, появяват се и други проблеми, предаде bTV. Директорът  се обръща към изпълнителите на ремонта, които категорично отказват ремонтът да е некачествен.  Според тях проблемът бил от удари с топка. Съвсем скоро започва проверка за установяване на причините, обеща районният кмет на "Средец"  Тодор Кръстев. Важното е, че на време е подаден сигнала, за да може да се отстранят нередностите, категорични са от общината.

comment 0
visibility 295

Москва предложи да оборудва кабинети по физика, биология и химия в софийски училища

София и Москва ще си сътрудничат в сферата на градския транспорт, културата, образованието, здравеопазването, туризма и изобщо разширяване на партньорството между двете столици. Това бе обсъдено при визитата на делегация от Москва, начело със Сергей Черемин – министър в правителството на Москва и ръководител на Департамента за външноикономически и международни връзки при кмета на София Йорданка Фандъкова в Столична община. Първите дни на октомври са Дните на Москва в София. Правителството на руската столица е предложило на кмета на София да оборудва няколко кабинета по физика, химия и биология в столични училища. На срещата вчера присъстваха и заместник-кметовете доц. д-р Тодор Чобанов, Евгени Крусев, главният архитект на София арх. Здравко Здравков, директорът на общинската агенция за инвестиции Владимир Данаилов, както и общинските съветници Искра Ангелова и Милка Христова. В сферата на здравеопазването лекари от общински болници ще имат възможност да отидат на обмяна на опит в московски болници. Според Фандъкова особено важна е ролята на сътрудничеството в туризма и икономиката. Сергей Черемин припомни, че един от първите проекти, по които София и Москва ще обменят опит е за публичните пространства.

comment 0
visibility 457

Злосторници хвърляли салам с кукички в "Овча купел"

В "Овча купел" 1  хвърлят салам с кукички. За тази гадост алармираха в социалната мзрежа собственици на домашни любимци, които за малко да пострадат. Мястото със примамката е било "Овча купел" 1 зад Винарната. "Там имаше две парчета салам намазани с нещо", съобщават хора, натъкнали се на колбаса. Те обаче се усъмнили, че може да е отровен и го разтворили. Вътре в парчето салам имало кукички. Те също имали домашен любимец, който се засилил към салама, но за щастие не успял да се добере до него. Затова пък насочил вниманието на хората към грозящата го опасност. Ако домашният любимец погълне кукичката, тя раздира вътрешностите му и животното умира в мъчително, предупреждават стопани на кучета.