Новини от 08.10.2018

comment 0
visibility 289

Ваклин още не си е получил парите, които даде, за да светнат ръцете на Иванчева

Строителният предприемач Александър Ваклин още не си е получил парите, които даде на спцепрокуратурата, за да уличат кмета на Младост Десислава Иванчева в корупция. Това призна самият той пред журналисти преди делото срещу Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредникът Петко Дюлгеров. Парите, които бяха белязани са дадени от бизнесмена, но все още са в съда, като доказателство по делото. Днес в ранния следобед делото започна да се гледа по същество. Като свидетели трябва да бъдат разпитани Александър Ваклин и съпругата му. Негова служителка също разказа как се е движила преписката да изваждане на всички документи и разрешителни за строеж в Младост. Документацията все още не е готова и не може да се започне строеж. Още: Започва делото срещу Иванчева, разпитват и Александър Ваклин Обвинението срещу Иванчева и компания е, че са искали 500 000 евро подкуп. През пролетта при показен арест в служебен автомобил бяха открити 70 000 евро. Ръцете светнаха на Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, като доказателство, че са взели парите. Преди започването на съдебното заседание Ваклин отхвърли твърдението на Иванчева, че бил познат с премиера Бойко Борисов и вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Той категорично заяви, че дори не ги е виждал на живо. Иванчева, Петрова и Дюлгеров ще бъдат разпитани към края, след дургите свидетели.

comment 0
visibility 1088

С метални пръти е пребит мениджър на мобилен оператор

Мениджърът на мобилен оператор е зверски пребит с метални пръти в Борисовата градина. Нападението е станало в ноща на петък срещу събота. 32-годишният Илия Кусев е бил открит от случайни минувачи в безпомощно състояни, пише Блиц. Веднага е подаден сигнал в полицията. Той е бил в изключително тежко състояние и дошлата линейка го е откарала във ВМА. В момента той е в реанимацията, съобщава Епицентър.бг. От травмите, които има медиците смятат, че е удрян с твърд предмет. Кусев работи в А1 и се занимавал с корпоративни клиенти и е участвал в търгове за телекомуникационни услуги на държавни и общински институции. По случая е започнало разследване.

comment 0
visibility 551

Столични каратисти тръгват за медали от световното по карате в Кишинев

Възпитаници на софийския клуб по карате MAX sport тръгват в сряда за световното първенство в Кишинев, Молдова, научи Столица.bg.  Състезателите са на възраст от 7 до 18 години, каза треньорът сенсей Соня Куюмджиева. В неделя ще станат ясни и шампионите. Спортистите са добре подготвени и вече имат самочувствие за състезания от такъв ранг.  Затова и очакванията са за 5- 6 медала от Кишинев. През април те завоюваха осем медала от европейското първенство в Доброва Горница, Полша, която им дава надежда, че ще се представят достойно и на световното в Молдова.

Реклама
comment 0
visibility 536

Ученици играха волейбол в неделя, за да помогнат на учителката си по математика

Учениците от 145 средно училище "Симеон Радев" в столичния Младост 1 и в неделя бяха във физкултурния салон. Всички те са организирали благотворителен волейболен мач. Целта им еда се съберат средства, които са необходими за лечението на учителката им по математика Анета Маринова. Да подкрепят децата си и да помогнат на преподавателката дойдоха и родители, съобщи Канал3. Учителката е с тежко онкологично заболяване. Учениците обаче вярват, че ще се излекува, пожелават й го и се надяват по-скоро госпожа Маринова да се върне в клас. Всички, които влизат да гледат волейболния двубоя плащат по 5 лв. вход, а средствата отиват за лечението на преподавателката. Искаме да покажем кък със спорта можем да помагаме и в трудни моменти. Спортът освен, че учи на дисциплина, ни кара да сме добри с хората. Всичко зависи от нас. Искаме госпожа Маринова да се върне по-бързо в клас, споделиха учениците. Те са сигурни, че като полагат усилия могат да помогнат на учителката си.

comment 0
visibility 524

Становищата за реконструкцията на „Сфумато“ – до днес

Крайният срок за подаване на становища във връзка с процедурата на обществено обсъждане на проект за „Преустройство и реконструкция на театър „Сфумато“ за бившата сграда на баня „Подуене“ в парк „Заимов“ – район „Оборище“ е днес до 17. 00 ч. Становищата се подават в деловодството на район "Оборище" - бул. „Мадрид“, №1. С нова заповед на кмета на района е определена нова дата за втората част от процедурата - обсъждането, което ще се проведе на 17 октомври 2018 г. (сряда) от 17,30 ч. в сградата на "Сфумато", съобразено с искането на представителите на театъра. Има уточнения, свързани със становищата: Становища могат да подават всички граждани на столицата, не само жителите на район "Оборище". Няма такова нормативно ограничение. Още повече, че се обсъжда знаково за града ни пространство и емблематичен парк на столицата - част от зелената памет на София.   Няма основание да се твърди, че обсъждането е безсмислено, че всичко е предварително решено с гласуването на Столичен общински съвет за включването на проекта за реконструкция в индикативния списък на проектите за Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Това гласуване ясно показва отношение на подкрепа за развитие и обновяване на едно от културните средища на града. Но то не задава и не определя нито обема на реконструкцията на съществуващата сграда, нито параметрите на ново строителство - пристройка, нито премахването на дървета. Това е предстоящ процес и е в силна и непосредствена зависимост от провежданото обществено обсъждане. Няма и не може да има опит или желание за обсъждане "про форма".   Докладът, протоколите от общественото обсъждане и постъпилите становища ще бъдат разгледани и обсъдени както от ресорно ангажираната с темата част от администрацията на Столична община, така и от ресорните комисии на Столичен общински съвет. Заседанията на комисиите са открити за посещения и участие на граждани, така че и неуспелите или възпрепятстваните да участват в обсъждането в "Сфумато" ще имат възможност да изразят становища при разглеждането на темата в заседание на комисиите на СОС.

comment 0
visibility 493

Духът на Българската армия трогна Банкя

В събота, 6 октомври, хората в Банкя спонтанно се поздравяваха с „Честит празник!”. Не че някой знаеше какъв точно е той. Всъщност, празничното настроение донесе Представителният ансамбъл на въоръжените сили на България с концерта, който изнесе в парк „Ротонда”. Банкя остана очарована от елегантно поднесения спектакъл под ръководството на Снежина Темелкова. Всичко беше стилно и изискано – като се започне от водещата Галя Димитрова през уникалния глас на Стоян Бончев и формация „Армейска песен”. Сунай Чалъков бързо намери общ език с най-малките, да не говорим за Роси Кирилова, която като магнит ги привлече с историите си за кучета, котки и мишока Мики Маус и качи децата на сцената, където задъхани от танците, умело й пригласяха. С това изненадите не приключиха. Те продължиха с изпълненията на любимите на мнозина Бойка Дангова и Райко Кирилов. Формация „Ладена” представи вълнуващи песни и хора. Химнът на България сложи точка на концерта, но ехото дълго отзвучаваше в сърцата, заедно с благодарствените думи на Александра Александрова от районната администрация, която поднесе поздравителен адрес на Снежина Темелкова, придружен с макет на Ротондата – символ на Банкя. Специални благодарности бяха изказани за главния лекар на БПЛР към ВМА д-р Давидов, с чието съдействие се реализира концертът. В събота Ансамбълът показа най-доброто в Банкя, а Банкя показа че добре  цени стойностните, красиви и талантливи прояви на Духа на Армията.

comment 0
visibility 988

Струпване на полиция в центъра на София

Близо до моста на влюбените на столичния бул.“България“ се провежда полицейска акция. Ясно се вижда как поне 10-ина въоръжени униформени оглеждат преминаващите коли в района, пише БТВ. Все още няма арести. Няма информация за причината, заради която са се стекли там полицаите.

comment 0
visibility 441

Съветът по безопасност на движението на децата в София отчете дейността си

На 5 октомври в Столична община бе организирано заседание на Съвета по безопасност на движението на децата в София. Представен бе актуален отчет за дейността на Съвета за периода 2016-2018 г. Награди и отличия получиха образователни институции, участвали в V-та Софийска конференция на тема „Иновации, предизвикателства и тенденции в обучението по безопасност на движението”. Вои презентации направиха Владимир Тодоров, председател на сдружение „Българска асоциация на пострадали при катастрофи”, и Галина Хайдар, доктор по „Теория на възпитанието и дидактика”. На срещата присъстваха и г-н Слав Монов - изпълнителен директор на Столичен Автотранспорт ЕАД, г-н Кирил Георгиев директор на поделение "Малашевци", г-н Стилиан Манолов директор на поделение "Дружба", г-н Иван Иванов „Актив Билдинг Инк” ЕООД , представители на „Център за градска мобилност”.

comment 0
visibility 561

Детски смях, игри и забавления на обновената площадка в "Слатина" (СНИМКИ)

Детски смях, усмивки, музика и веселба озвучиха района около бл. 80 на столичния "Слатина". Празникът на малчуганите бе откриването на нова детска площадка "Мечетата" в петък. Инициативата и обновяването на запустялото място бе дело на младото семейство Златка и Николай Даковски и техни съседи, с подкрепата на сдружение "Безопасни детски площадки" и районната община. Децата искрено се забавляваха в цветното кътче, което се оказа, че е единственото в близост. Всички майки излязоха на официалното откриване, а гост бе и Ирина Петкова от общинската администрация на "Слатина".  Родителите са доволни, че именно от общината бързо им разрешили да поставят и ограда на детския кът. Още: От две изхърлени гуми родители направиха чудеса в „Слатина“ (СНИМКИ) Всичко започнало от съсед, който си изхвърлял старите гуми за автомобил. Тогава Злати ги поискала с идеята за обновяването на детската площадка. Това било само началото и месец по-късно всичко се променило. [caption id="attachment_31690" align="alignnone" width="598"] Снимка: Фейсбук[/caption] С кашпи с цветя, място за катерене на малчуганите и тунели, "Не се сърди човече" и други забавления на мястото до трафопоста, което освен за събиране на боклуци за друго не ставало. Сега там има още пясъчник и люлки, катерушки, игри и много детски смях и забавление.

comment 0
visibility 286

ВМА с безплатни прегледи за акне

ВМА организира безплатни прегледи за акне на 9, 10 и 11 октомври. Прегледите ще се правят в интервала 10.00 – 12.00 ч. в кабинет № 218 в поликлиниката на лечебното заведение, информира 24 часа. Всеки, който иска да направи консултация със специалист, трябва да си запише час на телефони 02/ 92 26 181, 02/ 92 25 023 или 02/ 92 25 002 в часовете от 8.00 до 14.00 ч.

comment 0
visibility 455

КАБ иска прекратяване на конкурса за реконструкция на площад "Света Неделя"

Да се прекрати обществената поръчка за реконструкцията на площад "Света Неделя" поискаха от Камарата на архитектите в България (КАБ). Те настояват главният архитект Здравко Здравков и кметът на София Йорданка Фандъкова да прекратят процедурата. В гилдията смятат, че с промяната на условията се убива конкуренцията и се насържават монополите. Условията в конкурса на били свързани с качеството на проектите, твърдят в декларацията си от КАБ. Условията по конкурса бяха променени от първоначалните. Още: Променят критериите за конкурса за обновяване на „Света Неделя“ Срокът за оферти за конкурса, който стартира на 17 септември т. г., за проекти за обновяване на площад „Света Неделя“ е до 18 октомври т. г. Критерийте обаче бяха променени впоследствие и занижени. В момента процедурата не отговаря на принципите за организиране на концептуални архитектурни конкурси на Архитектурния съвет на Европа. Според представители на Камарата най-добра идея може да се появи в условията на реална и голяма конкуренция. Архитектите настояват в конкурса да има и международно участие. Те са категорични, че с новите ограничаващи условия  за разработване на концептуален архитектурно-градоустройствен проект за площад „Св. Неделя” се лишават много архитекти и проектанти и се дава възможност на определен брой икономически силни фирми. Общ оборот от 1,5 млн. лв. и 750 000 лв. за проекти в последните 3 години и 15-членен екип бяха първоначалните изисквания за конкурса и те бяха оспорени от КАБ. След това бяха намалени наполовина, а екипът се "стопил" до 5 души. Условието екипът да е проектирал градско пространство за 25 000 кв. м площ е променено на 15 000 кв. м. Архитектите искат да има ясна и прозрачна процедура, за да се избере най-добрата и ефективна концепция, която ще е в полза на цялото общество, категорични са от КАВ.

comment 0
visibility 305

Запечатването на „Маринела“ пак е отменено

Административният съд в София – град за втори път отменя запечатването на хотел „Маринела“ в столицата. За втори път магистратите смятат разпореждането на НАП за незаконосъобразно. Съдът смята, че дори и да е налице проблем с интереса на фикса, затварянето на обекта е незаконно според административно-процесуалния кодекс, информира БНР. НАП е в правото си да обжалва определението на ВАС.

comment 0
visibility 380

Мадона ще гостува на Парижкия бал в София

Организаторите на Парижкия бал в столицата са споделили, че Мадона е пожелала да бъде гост на Парижкия бал в София тази година. Тази новина била споделена от г-н Христо Куртев - председател на "Юнион клуб", организатор на събитието на пресконференция за традиционния Парижки бал, информира Bulgaria ON AIR. Балът ще се състои на 13 октомври и  на него ще бъдат поканени гости от висшата класа, посланици, известни личност, дори кралски особи.

comment 0
visibility 263

Провокаторът от протеста на "Московска" 33 получи обвинение за хулиганство

Повдигнато е обвинение за хулиганство на провокатора на протеста в петък, 5 октомври на ул. Московско 33, пред Столична община, съобщиха от МВР. Извършителят е 41 -годишен мъж, който имал криминална регистрация. Той искаше да нахлуе в сградата на Столична община, но бе спрян от подредилите се десетина служители на СДВР. В знак на протест той започна да ги обижда и да се държи непристойно. Те го изтърпяха около половин час, а слад това бе отведен и арестуван. 41-годишният се търкаля по земята при задържането, а протестиращите продължиха да викат и обиждат униформените. Още:  Провокатор начело на протеста срещу Йорданка Фандъкова (СНИМКИ) Протестът в петък бе за некачествения ремонт на ул. "Граф Игнатиев" и настилката в градинката на църквата "Свети Седмочисленици". СРП вече е образувала досъдебно производство срещу 41-годишният провокатор. Заради голямата обществена опасност прокурорът е постановил задържане под стража за 72 часа.

comment 0
visibility 439

Кметът район Искър пред Столица.bg: За опазването на градинките ще разчитаме на гражданите

Градинките и площадките, които ще обновяваме в район "Искър" трябва да бъдат пазени и затова най-много ще разчитаме на гражданите, да подават сигнали и да се грижат за тях. Това заяви пред Столица.bg кметът на район Искър Ивайло Цеков. В края на миналата седмица то подписа договори за обновяването на 34 площи в района по програма "Зелена София".  За 2018 г. в бюджета на Столична община са предвидени 550 000 лв. за програмата. Още: Обновяването на градинки в „Дружба“ започна, кой ще ги пази? (СНИМКИ) Опазването на ремонтирани, обновени и нови паркове, градинки и площадки е най-серозният проблем, призна кметът. Той е категоричен, че не може навсякъде да се поставят камери и да се разчита на видеонаблюдението. "Всичко е до самосъзнанието на хората. След като искат да живеят в красива и зелена обстановка трябва да се грижат за направеното", каза Цеков. Програмата "Зелена София" не предвижда поставяне на видеонаблюдение на облагородените и обновени площи.  Въпреки това вече езапочнало поставянето на камери в някой части на район Искър. Такива са квартал "Димитър Миленков" и "Абдовица" каза районният кмет.

comment 0
visibility 283

Задържаха алоизмамник в столицата

Задържан е 43-годишен, опитал да измами столичанка с почти 6000 лв в неделя, 7 октомври. Задържаният се представил за служител от полицията и заради полицейска акция, жителката на ж.к.“Младост“ в столицата трябва да му съдейства, предавайки му всичките си спестявания и ценни накити. Накарал дамата да изхвърли всичко, възлизащо на 5 950 лв и ценни бижута, през терасата, информира Фокус. Случайно минаващ станал свидетел на случката и подал сигнал на 112. Пристигналия на място полицейски екип задържал измамника. Оказало се, че е осъждан многократно, а сега е в изпитателен срок. Измамникът е задържан за 72 часа, след това ще се иска мярка за неотклонение „Задържане под стража“

comment 0
visibility 498

"Обединена Надежда" събра над 8000 лв. за Вяра и Виви

8839 лв. се събраха в район "Надежда" за лечението на двете момиченца Вяра и Виви. Дечицата са с онкологично заболявания. ОРганизатор за втора седмица поред е районната администрация на "Надежда". Жителите в квартала, известни личности, спортисти и музиканти, актьори и интелектуалци бяха обединени от "Обединена Надежда за Вяра и Виви". Тези пари бяха събрани от големия благотворителен базар в събота пред ОКИ-Надежда. "Има НАДЕЖДА за двете деца, когато сме обединени!, написа в профила си във фейсбук кметът на района инж. Димитър Димов. Още: Тервел Пулев дари боксови ръкавици за благотворителния търг за Виви и Вяра Вяра е на 5 г. и учи в 172 детска градина , а Виви е на 6 години и ходи в 38 градина. Вивиян е преминала вече през две животоспасяващи операции и два курса на химиотерапия в България. В последстивя са открити усложнения – тромб на вена Кава и сраствания на панкреаса. Лечението й продължава в ИСУЛ. Родителите й се надяват да се стабилизира и състоянието й да позволи лечението да продължи в чужбина. На Вяра е с поставена диагноза невробластом – тумор на надбъбречната жлеза, с висока пролиферативна активност, IV кл., висок риск. Детето се нуждае от спешна операция и постоперативно лечение в Германия. Районната община „Надежда“ вече организира „Седмица на Надеждата“ (1 – 7 октомври) и в нея се проведоха серия от благотворителни събития в детски градини, училища, базари, детски театър и др. за събиране на средства за лечението на двете момиченца. Открита е дарителска сметка в подкрепа на Виви: IBAN: BG37FINV91501317220466 BIC: FINV BGSF Титуляр на сметката е Вивиян Валериева Костова. Всеки, който желае да помогне на Вяра, може да го направи на следната дарителска сметка: БАНКА: ЦКБ АД – Клон „Възраждане“ BIC: CECBBGSF IBAN: BG64 CECB 9790 40H8 2013 00 Титуляр на сметката е Вяра Любенова Юсева.

comment 0
visibility 726

От фейсбук: Плочките на "Св. Седмочисленици" се оказа тежка манипулация, идете и вижте

Тежка манипулация по картинка се оказала истерията около плочките в градинката на църквата "Св. Седмочисленици". Това е написала в социалната мрежа Искра Банкова. Жената е публикувала и снимки, които е направила сама, след като се е разходила до мястото.  Тя самата признава, че три дни е бълвала гущери и жаби, от което се срамува. За нея показаните снимки от миналата седмица, довели и до протест пред Столична община, са тежка манипулация. Жената отива до градинката. Видяното от нея няма връзка с публикуваното в социалната мрежата. Плочките (настилката) са блокове по 8 см дебели. Отлично стоят, грапави са, няма изгледи да се пързалят. Цветът е неутрален, обяснява Банкова. Според нея мястото ще стане красиво, след като се сложи и градинската мебел, кашпи, цветя и осветителни тела. Тя е доволна, че няма отсечени дървета и върбите са на мястото си. Запазени са и тревните площи, доволна е Банкова. Мнението й е, че безпомощността и невежеството за кризисен ПР на Столична община е довело до национален скандал. Отидете и сами вижте за как изглежда, призовава жената. Не си струвало да се събира омраза чрез фейса.

comment 0
visibility 310

Започва делото срещу Иванчева, разпитват и Александър Ваклин

Подалият сигнала срещу кмета на Младост Десислава Иванчева - Александър Ваклин и съпругата му Полина Ваклин днес ще бъдат разпитани в съда. Днес тръгва делото по същество от 13.30 ч., съобщава offnews.bg. Строителният предприемач и жена му са свидетели. Подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова не бяха преместени в Сливенския затвор по решение на съдията на 13 септември, а причината е да са в София, за да подготвят защитата си. След разпита на всички свидетели двете ще имат възможност да поискат отново промяна на мярката за неотклонение. Днес на заседание на съда ще бъдат разпитвани всички свидетели от община Младост. Подсъдим с Иванчева и Петрова е и соченият за посредник Петко Дюлгеров.

comment 0
visibility 501

Обновяването на градинки в "Дружба" започна, кой ще ги пази? (СНИМКИ)

Започнаха строителните дейности за обновяването на градинки в Дружба 1.  Кметът на район Искър Ивайло Цеков подписа договорите с изпълнителите в края на изминалата седмица и веднага се започна трескава подготовка. Една от градинките е между бл. 45 и бл. 51. Там вече е оградено с мрежи и са започнали изкопни работи. Прекрасно е, че там ще има нова и зелена площадка.  Интересно е обаче, че на разстояние от 70 - 100 м от нея има друга, наскоро обновена, заедно със спортна площадка. А там вече са изкъртени пейките и железата стърчат. Хората от съседните блокове си свалят столове, за да седнат в градинката. Изпотрошена е и спортната площадка, също скоро обновена. Таблото са баскетбол вече е счупено, ядосват се живеещите в близост. Точно отстрани, -перпендикулярно на бл. 45 пък, на ъгъла с ул. Чудомир Топлодолски има друга спортна площадка, която в момента е руина, с разцепена настилка, асфалт, бабуни и бълно с бурени и треволяци. Пред нея е мръсен трафопост, в който общинските работници си държат инструментите. Дали и тази спортна площадка е сред договорите за обновяване на зелени зони в Дружба? В крайна сметка възниква въпросът, достатъчни ли ще са 34 договора за обновяване, аке не се пази и няма контрол на ремонтираните градинки, паркове и детски площадки?, питат жители на Дружба.

comment 0
visibility 297

11 доклада на районните кметове на сесията на СОС

Дневен ред с 24 точки ще е сесията на СОС в четвъртък, сочи официалният сайт на Съвета. Очертава се лека сесия, тъй като 4 от точките са въпроси на общинсикте съветници. От останалите 20, 11 точки са по доклади на районните кметове. Главният архитект Здравко Здравков ще внесе доклад за разрешаване за изработването на подробен устройствен план за ,,с. Кокаляне” с план-схема част „Водоснабдяване”. Също така общинските съветници ще трябва да  одобряване на проект за подробен устройствен план (ПУП) - план за застрояване (ПЗ) в обхвата на УПИ I-2643 „за жилищно строителство“ кв.12, м. ж.к. „Дружба 1 – I и II част“, район „Искър“, представляващ неразделна част от ПУП-ПЗ на м. ж.к. „Дружба 1 – I и II част“, одобрен с решение на СОС от юли 2016 г. Питанията са за базите на СО за детски отдих, за ремонитет в центъра на София, създаващи неудобство за живеещите в близост, за травестите около Министерство на земеделието и за строителни работи в Овча купел1.  

comment 0
visibility 503

Строеж в Княжеската градина не стряска съня на бездомник

Скитник осъмна в Княжеската градина, в близост до паметника на Съветската армия. Съвсем до него кипи ремонт в парка. Шумовете и виковете на строителите съвсем не притесняваха мъжът.  Не го смущаваха и минувачите, бързащи за работа рано сутринта. Изпаднал в дълбок сън той си хъркаше без дори да подозира, че вече е съмнало и половин София минава покрай него.  Екипи на общината за почистване рано, рано бяха грабнали метли в парка, но никой не го притесни да го вдигне. А и бездомникът явно беше късметлия, в тъмното улучил пейка, на която рано сутринта да се стопли - огряваше го слънце.  

comment 0
visibility 550

Мръсотия и смрад в близост до училище в Овча купел 2 (СНИМКИ)

В мръсно, смърдящо и запустяло място се е превърнала площадка до 149 училище "Иван Ханджийски" в Овча купел 2.  От районна администрация явно са забравили за съществуването на тази градинка. Някои от живеещите в близост са превърнали мястото в сметище, решавайки, че друг ще им чисти боклуците. Стълбите са изкъртени, вятърът разнася боклуци и никой от общината не забелязва, а там ежедневно минават деца. "За съжаление тук става въпрос за лошо стопанисване, а всъщност кой е ангажиран да почиства това място? По всичко се вижда че са го нарочили за боклучарник, а е толкова красиво!", написаха възмутени граждани в социалната мрежа. Ако от общината не са обърнали внимание на подаден сигнал, тогава се обърнете до инспектората и изпратете снимки, препоръчват граждани на живеещите в Овча купел 2.