Новини от 09.10.2018

comment 0
visibility 368

Задържаха обирджия от ж.к.“Младост“ 1

21-годишен е заловен и задържан за 72 часа за извършен грабеж в ранните часове на 8 октомври в столичния ж.к.“Младост“1. Около 2.30 ч. на 8 октомври в квартал „Младост“ 1 в столицата близо до блок 2 е била открадната дамска чанта, в която е имало 160 лв. и лични вещи. За целта младият мъж е извил едната ръка на жертвата и я ударил в гърба, информира sofia.utre. Полицията събрала достатъчно доказателства, за да има основание да задържи М. Пенев, на 21 години. Той е задържан за 72 часа и се очаква да му бъде наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

comment 0
visibility 563

Пускат с 14 дни по-рано ремонтирания бул. Пенчо Славейков (СНИМКИ)

Ремонтът на бул. Пенчо Славейков ще завърши две седмици предсрочно и в края на следващата, 21 октомври т. г. движението в участъка ще бъде пуснато. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти днес.  Тя призна, че първият етап от реконструкцията на булеварда е един от последните тежки ремонти за годината, защото улицата не е затваряна изцяло. През цялото време сме осигурили достъп до всички болници в района, каза Фандъкова. На Пенчо Славейков са подменени тротоарите и настилките, има ново осветление и допълнително ще се засадят 12 нови кестена, обясни кметът на София. Те не спести и забележките, които има към изпълнителя, а това е подмяната на няколко нови бордюра, чукнати от машините и входирането на шахтите, което почти винаги се оказва проблемно при завършени ремонти на улици. Премахнатите павета от бул. Пенчо Славейков пък били на площадка на Софинвест  и се поставяли на други места по София, където има ремонти.  Фандъкова припомни, че на ул. Солунска е възстановена настилката от павета. Според графика на изпълнителя за ремонта тази неделя ще се асфалтира локалното платно към бул. Витоша. В понеделник движението ще минава по ремонтираното платно, за да довършат и другото. Фандъкова обясни, че втората част от ремонта от бул. Прага до бул. Тотлебен ще бъде следващата година.  

comment 0
visibility 281

Задържаха 29-годишен, ранил двама полицаи

Заловен е 29-годишен, който с кола ранил двама полицаи, опитали да го спрат за проверка в столицата. Единият е с премазано ходило, а другият – с контузено коляно. След като се измъкнал от полицията, на кръстовището на ул. „Резбарска“ и ул.“549“ младият шофьор не спрял на друг подаден сигнал от полицията със стоп палка, пише novini.bg. Извършителят е заловен  и му е повдигнато обвинение за извършени престъпления по чл. 131, ал. 2, т. 3, вр. чл. 130, ал. 1 НК и по чл. 270, ал. 1 НК. Той е задържан за 72 часа, а на 10 октомври ще се разгледа искането за мярка за неотклонение „Задържане под стража“

Реклама
comment 0
visibility 296

Милка Христова: Гражданите да решат за завода за RDF

Гражданите трябва да решат за изграждането на инсталация за горене на RDF в София. Това заяви зам.-председателят на СОС и общински съветник от БСП Милка Христова на брифинг за внесения доклад за завод за RDF.  Заемът от 160 млн. евро ще се изтегли от Топлофикация чрез Столична община и общинското дружество ще го връща. В момента Топлофикация имала дългове над 800 000 млн. лв. Всъщност инсталацията предизвикала желанието за референдум ще бъде изградена на площадка на общинското дружество в района на Централна гара. Докладът за искане за местен референдум беше внесен вчера и е подкрепен от Глас народен, БСП, ДСБ, Зелените и Симеон Славчев. Христова припомни, че местно допитваме е искано и през 2013 г. за концесиите със Софийска вода, но това не е било допуснато. Не трябва да се страхуваме от отговора на гражданите, а да се вслушаме в техния глас, препоръча зам.-председателят на СОС. Преди да се вземе решението столичани трябва да получат отговори на въпросите ще се повиши ли цената на топлинната енергия и на такса смет, коментира Христова и заявява, че до момента нямало убедителни разчети в тази посока. Изграждането на инсталация за RDF чрез изгаряне бе прието от СОС на последната за сезона сесия през юли 2017 г. Тогава БСП гласуваха "за", а столичани така и не разбраха какво приеха общинските съветници. Спорът стана отново актуален през май т. г., когато в СОС трябваше да се вземе решение за заема от 67 млн. евро от Европейската инвестиционна банка. Първоначално социалистите искаха площадката на завода да не е в центъра на София, а при завода за преработване на битови отпадъци.  

comment 0
visibility 461

Още 28 заболели от хепатит за седмица, 22 случая на шарка

Нови 28 заболели от хепатит А има през изминалата седмица. За това сочи справка на РЗИ-София за епидемичната обстановка за инфекциозните заболявания в столицата. Регионалната здравна инспекция  регистрира епидемичен взрив на заболели от вирусен  хепатит А от 5 юли до  2 октомври т. г. Това е в район Красна поляна, кв. Факултета. Бяха предприети мерки и от общината, която осигури необходимите дози ваксина. Всети са и необходимите противоепидемични мерки. Всички заболели са лекувани в болнични условия. Заболелите от шарка през изминалата седмица са 22 като от тях 12 случая са на варицела, 9 на скарлатина и 1 на коклюш. През периода 1 - 7 октомври т. г. има 48 случая на чревни инфекиции, като 42 от тях са ентероколит. Има и пациенти с екзотични диагнози. Двама са със западно-нилска треска и един с лаймска борелиоза. През изминалата седмица инспекторите на РЗИ-София са извършили 687 проверки и са издадени 38 предписания и 4 наказателни постановления по Закона за здравето.  

comment 0
visibility 875

Обществено обсъждане за нова жилищна сграда в Овча купел

Общестевно обсъждане за нова жилищна сграда в Овча купел ще има в четвъртък на 11 октомври т. г. За това съобщават в групата на района, в социалната мрежа. Новият строеж ще бъде на гърба на бл. 1 в зоната на улиците "Маестро Кънев" и "Буземска". Инвеститорите вече са се срещали с представител на гражданите и са го помолили той да информира хората. Те са показали и проекта на строежа, за да има предварителна информация. Височината на жилищната сграда е 5 етажа с 54 апартамента. Предвидени са 54 паркоместа, по едно за всеки апартамент, като почти всички са подземни. Новата сграда ще има отстояние 20 метра от съществуващия бл. 1, а изискването е 15 м. Височината ще е 15 метра, но заради денивелацията от едната страна ще достигне 12 метра. Обсъждането е от 17 часа в сградата на районната община. В Овча купел са доста чувствителни към новите строежи поради инцидентът в началото на септември. Тогава пропадна строителен изкоп и заедно със земната маса и автомобил. Това стана до бл. 412. В момента сторежът е спрян и по него се извършват само укрепителни дейности. Пак преди месец от Овча купел излязоха на протест заради презастрояването в района.

comment 0
visibility 455

КАТ-София със зелени градинки и химически тоалетни (СНИМКИ)

Столичният КАТ в Дървеница придобива все по европейски вид. Входът вече е излъскан, трасиран с ленти и заграждения. Особено европейско са новите зелени градинки, които са отдясно на влизане в КАТ.  Свежи, чисти и с дървена ограда. Всичко свети, а опашките от автомобили до "Драган Цанков" са намаляли. И причината не е, че колите са по-малко, а има нова организация на работа. На гишето за документи вече има апарат за теглене на номера. Така пререждане няма, а и опашката от хора се е разпръснала, докато на всеки му дойде редът. Всичко е толкова стриктно и дисциплинирано, че дори не можеш сам да натиснеш два бутона, за да си вземеш хартийката с номера. На входа на залата с гишета стои униформен и само той има право да се докосва до машината за номера. "Вътре има томбола, раздават номера", шегуват се чакащите отвън. И всичко тав щеше да е наистина европейско и прекрасно, ако на столичния КАТ бе решен въпросът с тоалетните. На ремонт на WC-то се радват само служителите. Всички други стотици посетители имат на разположение две химически тоалетни. Едната прелива, така че реално е една. През лятото бяха три. Но сега е есен и това е достатъчно? [caption id="attachment_31817" align="alignnone" width="545"] Снимки: Столица.bg[/caption] Преди месец отново се заговори, че КАТ ще бъде преместен до СОБТ, на Враня. След това пълно мълчание. "Системата е остаряла, а е необходимо и повече пространство", надяват се служители на КАТ преместването да се реализира.

comment 0
visibility 418

Кметът на София глоби строителния наздор със 100 000 лв., от УАСГ ще контролират "Графа"

Кметът на София Йорданка Фандъкова е глобила със 100 000 лв. строителния наздор,  който има отговорността да контролира изпълнителят на ремонта на ул. "Граф Игнатиев".  Миналата седмица реконструкцията стана повод за протест на граждани и политически организации, които искаха оставката на Йорданка Фандъкова. Кметът на София не е доволна от работата на сторителния надзор. Това заяви тя пред bTV. Следващата стъпка е прекратяване на договора с тях, предупреди бе кметът. Много спекулации чух през последните дни. Гражданите имат право да се интересуват и дават мнение и то е важно за мен. Спекулации и политически сили не мога да приема. За качеството възложих контрол на контрола, тъй като много се говори за ремонт на ремонта", коментира Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че поканила компетентни представители на УАСГ.  ЕКспертите вече са били на обекта и са направили огледи. "Ще разчитам на тях и на анализи за материалите в лабораторията на УАСГ, както и за изпълнението на ремонта. Строителният надзор има важни функции и имам забележки към изпълнението на задачите. Искам предварително,гледайки изпълнението да връщат фирмата", каза кметът на София. Отговорник за реконструкцията е ресорният зам.-кмет Евгени Крусев.

comment 0
visibility 979

В „Овча купел“ 1 и 2 няма топла вода

От „Топлофикация –София“ съобщават за възникнала авария. Това е причината в столичните квартали „Овча купел“ 1 и „Овча купел“ 2 в карето между ул. „Президент Линкълн", ул. „Промишлена", ул. „761" и блокове: № 439, 430, 431 в момента да няма топла вода. От дружеството уверяват, че веднага са започнали ремонтните дейности по отстраняване на аварията. Не е посочен час, до който жителите на района ще могат да ползват услугата, но се споменава, че ще се работи усилено до пълното отстраняване на повредата.

comment 0
visibility 329

Галерия "Сердика" започва сезона с изложба живопис "Форми от града" на Сашо Стоицов

Днес, 9 октомври, от 18.30 ч. се открива изложбата „Форми от града“ на художника Сашо Стоицов. Събитието ще се проведе в галерия „Сердика“, част от „Пазари Възраждане“ ЕАД, ул. „Цар Самуил“ 90, ет.2 на ъгъла с ул. „Лозенград“. Изложбата е посветена изцяло на продуктите от градския живот. Състои се от 4 серии: “Street Art Inside”, “NOLITA”, “Абстрактна колаборация” и “Мутантни скулптури”. Запознати смятат, че със селектирането на работите в изложбата е търсена провокация с мястото, на което е разположена галерията –„Женския пазар“, информира Топновини. За автора може да се каже, че е сред авангардните творци, търсещи инересното и нетрадиционното  в изкуството.

comment 0
visibility 249

Авария спря работата на "Общински приходи" на ул. "Гурко"

Токът спря, спря и работата на данъчната служба на Столична община в район "Триадица".  Днес няма да работи с граждани отдел "Общински приходи" в район "Триадица" - "Средец" на ул. "Гурко", съобщиха от Столична община. Аварият в електрозахравнаването на сградата е сериозна и затова са уведомени екипите на електроразпределителното дружество. Те работят по отстраняването и най-вероятно до края на деня ттокът ще бъде пуснат. Данъците и таксите си столичани могат да плащат  онлайн или на всяко друго гише на данъчната служба в София, препоръчват от Столична община.

comment 0
visibility 416

Кметът на Слатина се среща с граждани в приемна на пазара "Ситняково"

Кметът на район Слатина Наталия Стоянова организира открита приемна за гражданите. Тя ще бъде на 12 октомври т. г. (петък) от 11 часа на пазара Ситнякова. В приемната "Кметът ви слуша" ще участват и други служители от администрацията на районната община, така че да могат да се дадат бързи и адекватни отговори на въпросите на гражданите. За успешното развитие на район "Слатина" Стоянова иска да чуе въпросите, мненията и предложенията на гражданите, казва тя в поканата до всички живеещите в Слатина. Тя е убедена, че заедно с екипа си ще могат да разрешат много от проблемите на района, а също и да внесе доклади до Столична община.

comment 0
visibility 378

Автобус 604 влезе в задръстване, шофьорът не ползва празната буслента

За какво им е на автобусите от градскиятранспорт буслента, след като сами се "набиват" в задръстванията в София? Това попитаха тази сутрин наблюдателни столичани. Те сигнализираха за шофьор на градския транспорт, който не  е ползвал буслентата по Цариградско шосе. "Пътувахме в автобус 604. На спирката в Дружба 1 пристигна със закъснение. Движеше се добре до "Плиска". При външно министерство обаче, шофьорът реши да се изнесе в най-лява лента. И от там започна да пълзи, защото там имаше задръстване. През цялото това време буслентата по Цариградско беше празна, минаха два тролея, две маршрутки и трима нарушители. Шофьорът на 604, обаче си чакаше в задръстването и натрупа още по-голямо закъснение",  разказаха пред Столица.bg възмутени столичани.

comment 0
visibility 342

Днес в няколко столични района ще бъде спряна водата

Днес, 9 октомври, заради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Мировско шосе“ с. Мировяне, от 09:00 до 21:00 часа ще спре водата на живеещите в района на с. Мировяне.   Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа „Софийска вода” ще осигури вода с водоноска пред пощата в селото.   Заради монтаж на пожарен хидрант на ул. „Самоковски път“ с. Лозен от 10:00 до 19:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Самоковски път“, ул. „Люляк“, ул. „Янко Панайотов“, ул. „Еделвайс“, ул. „Цветна градина“, ул. „Бузлуджа“ .   Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури вода с водоноски на адрес ул. „Цветна градина“ ъгъла с ул. „Бузлуджа“.   Заради монтаж на водомер  на ул. „Хемус“ жк. „Гео Милев“ от 10:00 до 16:30 часа ще бъде спряно водоподаването на живеещите в района на ул. „Хемус“ бл. 61, бл. 62, бл. 63 .   Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури вода с водоноска пред бл.62.   Заради подмяна на спирателен кран  на ул. „Елемаг“ жк. „Изгрев“ от 10:00 до 16:30 часа ще бъде спряна водата на живеещите в района на бл. 306, бл. 308, бл. 309 .   Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски пред бл.308.   Заради монтаж на водомер  на ул. „Мала планина“ жк. „Лозенец“, от 09:30 до 18:30 часа ще бъде спряна водата на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Мала планина“, бл. 117, бл. 119 .   Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде осигурено водоснабдяване с водоноски на паркинга между бл. 117 и бл. 119.   Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Юндола“ кв. „Подуене“ от 09:30 до 16:30 часа ще бъде спряно водоподаването на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Юндола“ №19 .   Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на ул. „Юндола“ №19.   Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 14 с. Долни Богров от 09:30 до 16:00 часа ще бъде спряна водата на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. 20, ул. 1, ул. 10, ул. 16, ул. 14, ул. 15 .   Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури вода с водоноски на ул. 14 ъгъла с ул. 10.   Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. 697 кв. „Овча купел“ от 09:30 до 18:30 часа ще бъде спряна водата на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. 697  от ул. „Маестро Кънев“ до ул. „Камелия“.   Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури водаа с водоноска на адрес ул. „Камелия“ ъгъла с ул. 697.   На 09 октомври 2018 г. (вторник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Враня“ гр. Нови Искър кв. „Гниляне“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Враня“ .   Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури вода с водоноска на адрес ул. „Враня“ ъгъла с ул. „Христо Ботев“. Зарди изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Дъга“ вилна зона „Горна баня“, от 09:00 до 19:00 часа ще бъде спряна водата на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Велик завет“, ул. „Пладнище“, ул. „Дъга“, ул. „Маркова баня“, ул. „Буен поток“.   Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес ул. „Кристал“ ъгъла с ул. „Пладнище“.   Зарди изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на бул. „Илиянци“ жк. „Военна рампа“, от 09:00  до 21:00 часа ще бъде спряна водата на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул.“ Първа Българска армия“ от бул. „Илиянци“ до ул. „проф. Иван Георгов“ ул. „Павел Бобеков“, ул. „Шлосер“.   Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес бул. „Илиянци “ ъгъла с ул. „проф. Иван Георгов“. Заради пресвързване на уличен водопровод на ул. „Асен Йорданов“ кв. „Кръстова вада“ от 09:00 до 21:00 часа ще бъде спряна водата на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Асен Йорданов“ от ул. „Ген. Иван Колев“ до бул. „Черни връх“, ул. 488.   Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес ул. „Ген. Иван Колев“ ъгъла с ул. „Асен Йорданов“.    

comment 0
visibility 381

Арх. Здравко Здравков пред Столица.bg: Няма да спираме и променяме обществената поръчка за "Св. Неделя"

Обществената поръчка за избор на концепция за реконструкция на площад "Света Неделя" няма да се променя и спира. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков пред Столица.bg. Той коментира декларацията на Камарата на архитектите, с която от гилдията искат нова процедура и международно участие. От КАБ твърдят, че условията по конкурса в момента елиминирали голяма част от конкуренцията. "Не правим конкурс за дипломна работа, а за цялостна концепция за реконструкцията на площад "Света Неделя". Не можем да си правим експерименти с емблематично за София място. Веднъж вече променихме условията, като се намали сумата и площта, както и броя на членовете на екипа. Как ще спираме обществената поръчка, след като конкурсът е публикуван в най-големите архитектурни сайтове", заяви арх. Здравков. Още: КАБ иска прекратяване на конкурса за реконструкция на площад „Света Неделя“ Това е конкурс и за спечелилия първото място има и награден фонд. Трябва концепция и проект, който може да се реализира, а не разработка, за която не знаем с колко ще струва и кой я направи, допълни главният архитект на София. Той припомни, че за първото място, спечелилият конкурса има и награда от 250 000 лв. Главният архитект на София коментира и оттеглянето на Борислав Игнатов от комисията за конкурса. Всеки трябва да си поеме отговорността, каза той. Още: Променят критериите за конкурса за обновяване на „Света Неделя“ Първоначално условията за участие бяха участниците да имат общ оборот от 1,5 млн. лв. и 750 000 лв. за проекти в последните 3 години и 15-членен . По настояване на КАБ бяха намалени и площта от 25 000 кв. м беше намалена на 15 000 кв. м, а екипът от 15 души на 5. Освен обновяването на площад "Света София" трябва да се запази  и културната идентичност в района. Срокът да подаване на документите е до 18 октомври т. г.

comment 0
visibility 538

Метрото спря заради технически проблем

За около десетина минути тази сутрин бе спряно движението на метрото в столицата между станциите "Жолио Кюри" и Национален стадион „Васил Левски“. Според запознати, една от мотрисите е индикирала, че трябва да бъде спряна от движение. Това се случило между станциите "Жолио Кюри" и „Сердика“, информира 24 часа. Движението вече е възстановено и влаковете се движат по разписание.

comment 0
visibility 372

Времето и предстоящите събития в София на 9 октомври

Времето в София Днес ще е слънчево с максимални температури в столицата 21 градуса, информира Prognozata.bg. Предстоящи събития в София От 09.00 часа в Централния военен клуб ще се проведе конференция с международно участие на тема: „Единно европейско въздушно пространство“- 2018. От 10.00 часа в зала „Триадица“ на резиденция „Бояна“ президентът Румен Радев ще открие кръгла маса на тема „Неравенства и бедност в България“. От 10.00 часа в клуб „Перото” в НДК ще бъде представена детската книга „Нови приказки за нашите деца“. От 10.00 часа в сградата на КЕВР на бул. "Княз Дондуков" 8-10, ет. 4 ще се проведе обществено обсъждане на План за развитие на електропреносната мрежа на България за периода 2018-2027 г. на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД. От 10.30 часа в сградата на КЕВР на бул. „Княз Дондуков“ 8-10, ет. 4 ще се проведе обществено обсъждане на проект на решение относно изменение на цените на електрическата енергия във връзка с изменение на цените на природния газ от 01.10.2018 г. От 11.00 часа в „+Това“ на ул. Марин Дринов № 30 ще се проведе пресконференция за представене данните от национално представително проучване за употребата на телесно наказание (шамари, удряне, пляскане, бой с пръчка и др.) над деца в България, както и на други форми на вербално и емоционално насилие и унижаващи практики. Проучването е проведено от Агенция „Ноема“ по поръчка на Национална мрежа за децата. От 11.00 часа в Национален пресклуб БТА Синдикат „Защита“ ще обяви готовността за национални протестни действия заради неадекватната подоходна политика на правителството и необоснования скок на цените. От 11.30 часа в Пресклуб „България“ на Националния стадион ще се проведе пресконференция по повод предстоящия Wizz Air София маратон 2018, който ще се проведе на 14 октомври. От 12.00 часа пред централния вход на Столична общинаобщинските съветници от Глас Народен, "Зелените", Симеон Славчев, БСП, Нормална държава и ДСБ, които са вносители на Доклада за искане на местен референдум във връзка с изграждането на инсталация за горене на RDF отпадъци в София, ще дадат брифинг. От 12.30 часа в централата на АБВ ръководството на партията ще даде пресконференция. От 15.00 часа народният представител от „БСП за България“ Димитър Данчев и общинският съветник Борис Цветков ще бъдат на разположение на софиянци в постоянната приемна на БСП - София на ул. „Леге“ №10, етаж 1. От 15.30 часа в Централния военен клуб ще бъде представена биографичната книга за ген. Константин Попов „Високо небе“. От 16.00 часа в зала „Сиконко” ще се проведат срещи от ученически турнири по мини-волейбол “Малки великани”. От 16.30 часа в зала „Пресцентър“ на Министерството на труда и социалната ще се проведе консултативна среща, в която ще участват председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова и представители на обществените съвети и училищни настоятелства на столични училища. Темите на срещата са свързани с приоритетните области на Националната стратегия за детето 2019-2030 г. – „Здраве (физическо, психическо и социално благополучие на децата) и здравословен начин на живот“, „Качествено образование“, „Подкрепа на семейството“, „Отдих и свободно време на децата“, „Сигурна и безопасна среда, превенция на насилието и достъп до правосъдие“. От 18.30 часа в Литературен клуб „Перото“ ще бъде представен най-новият роман на Здравка Евтимова – „Зелените очи на вятъра“. От 18.30 часа в галерия „Сердика“ част от „Пазари Възраждане“ ЕАД, ул. „Цар Самуил“ 90, ет.2 на ъгъла с ул. „Лозенград“ ще се състои открването на изложбата „Форми от града“ на художника Сашо Стоицов. От 18.30 часа в храм „Св. апостол Андрей Първозвани“ ще се проведе духовна беседа на тема „Светият град Йерусалим“, водена от доц. д-р Екатерина Дамянова от БФ на СУ. От 20.00 часа в зала 1 на НДК ще се състои концерт, с който група АКАГА ще отбележи 27 години на сцената. От 20.00 часа в клуб „Карусел“ ще се проведе събитието Ratio представа: Food Evolution. В рамките му ще бъде прожектиран филмът Food Evolution и ще се проведе дискусия за връзката между храната и здравето.

comment 0
visibility 274

Новините в София: Най-важното за деня, 8 октомври

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 8 октомври. Ваклин още не си е получил парите, които даде, за да светнат ръцете на Иванчева Днес в ранния следобед делото започна да се гледа по същество. Като свидетели трябва да бъдат разпитани Александър Ваклин и съпругата му. Негова служителка също разказа как се е движила преписката да изваждане на всички документи и разрешителни за строеж в Младост. С метални пръти е пребит мениджър на мобилен оператор Той е бил в изключително тежко състояние и дошлата линейка го е откарала във ВМА. В момента той е в реанимацията. Духът на Българската армия трогна Банкя Всичко беше стилно и изискано – като се започне от водещата Галя Димитрова през уникалния глас на Стоян Бончев и формация „Армейска песен”. Сунай Чалъков бързо намери общ език с най-малките, да не говорим за Роси Кирилова, която като магнит ги привлече с историите си за кучета, котки и мишока Мики Маус и качи децата на сцената, където задъхани от танците, умело й пригласяха. КАБ иска прекратяване на конкурса за реконструкция на площад „Света Неделя“ Срокът за оферти за конкурса, който стартира на 17 септември т. г., за проекти за обновяване на площад „Света Неделя“ е до 18 октомври т. г. Критерийте обаче бяха променени впоследствие и занижени. Запечатването на „Маринела“ пак е отменено За втори път магистратите смятат разпореждането на НАП за незаконосъобразно. Съдът смята, че дори и да е налице проблем с интереса на фикса, затварянето на обекта е незаконно според административно-процесуалния кодекс. Провокаторът от протеста на „Московска“ 33 получи обвинение за хулиганство 41-годишният мъж искаше да нахлуе в сградата на Столична община, но бе спрян от подредилите се десетина служители на СДВР. В знак на протест той започна да ги обижда и да се държи непристойно. Те го изтърпяха около половин час, а слад това бе отведен и арестуван.