Новини от 12.10.2018

comment 0
visibility 331

Полицията е извела въоръжен мъж от автобус Русе – София

Днес в 18.24 ч. е постъпил сигнал в полицията за пътник, който притеснява с вида си пътуващите в автобус Русе – София. Полицията спряла автобуса в кв. „Орландовци“. От автобуса свалили мъж на 35 години, поставил на видно място пневматичен пистолет. Мъжът е откаран в районното управление за по-нататъшна проверка по случая. Полицаите ескортирали въпросния автобус до Централна автогара София. Не се съобщава за пострадали хора.

comment 0
visibility 782

Район „Банкя“ се включва в кампанията „Капачки за бъдеще”

Днес в район Банкя официално бе обявен старта на националната благотворителна кампания „Капачки за бъдеще”. Целта е да се купят кувьози за недоносени бебета с парите от предадените за рециклиране капачки. За да осъществят това, се съюзиха район „Банкя”, „Кока Кола” ХБК България и агенция „Апра”. Банкя е първият от столичните райони, в който са поставени специални метални контейнери и ще послужи за пример на останалите. В 15:00 ч. днес на централната алея на парк „Кестените” официално откриха контейнера за събиране на капачки. Там бяха Александра Александрова от район „Банкя”, Ива Митровска, Десислава Данаилова, Иван Манев и други служители от „Кока Кола” ХБК България, Мария Ненкова и Лора Василева от агенция „Апра”. Там беше и човекът, който е предложил това да се случи - Марио Илиев. Лазар Радков от кампанията „Капачки за бъдеще” припомни, че вече са закупени два кувьоза след акции на кампанията - за Червен бряг и Чирпан. Общо от трите кампании има набавени средства за 6 кувьоза. Броят им нараства с всяко следващо издание. Още един метален контейнер се намира близо до парк „Ротонда”. Събирателен пункт за капачки е и СБР „Ясен”. Представители на местния бизнес също ще помогнат в събирането на капачки. С новите кувьози ще бъдат предотвратени множество увреждания на очите на бебетата, което е факт при старата техника. „Един дребен на пръв поглед жест, като пускането на капачка в контейнера, може да се окаже съдбоносен за едно малко същество, което идва на белия свят.“

comment 0
visibility 260

Билбордове призовават : "Всеки да си знае лентата"

"Всеки да си знае лентата" - апелират от Столична община със специални билбордове. Те са разположени по бул. „България“ и  „Евлоги и Христо Георгиеви“. поставянето им е свързано с кампанията на общината за приоритизиране на градския транспорт и строгото спазване на бус лентите в София. От КАТ ще следят стриктно за спазването на маркировката и леки автомобили да не карат в лентите на градския транспорт и по релсите на трамваите. Лица на кампанията са актьорите от трупата на Младежкия театър Божана Мановска и Севар Иванов. Освен на билбордовете информационната кампания се рекламира на автобуси по линиите 280 и 304.  

Реклама
comment 0
visibility 694

Възрастни дами искат от кмета нов пенсионерски клуб в "Слатина"

Районният кмет на "Слатина" Наталия Стоянова изслуша днес всички граждани. Тя проведе открита приемна на пазара "Ситняково", което е за първи път. Възрастни дами поискаха да имат нов пенсионерски клуб в район "Слатина". В момента те трябва да ходят до подлеза на гара "Подуяне" където се намира клуба. Жените трудно се качвали на трамвай и затова днес им било удобно да се срещнат с кмета на "ситняково". Всяка седмица имам приемен ден в сградата на районната община. Не връщам граждани дори, ако дойдат и в извънприемен ден. Опитвам се с моя екип да решим проблемите на хората в нашия район, каза пред Столица.bg Наталия Стоянова. Тя е решила да прави подобни приемни като тази на пазара "Ситняково" и в извънработно време, за да даде възможност и на хората, които работят да се срещнат с нея. Най-много сигнали тя получи за транспортната инфраструктура в "Слатина" и за уличната мрежа, която е остаряла и разбита. Граждани й сигнализираха, че в съседен на тях блок си изхвърлят боклука на нерегламентирано място, а не в контейнерите. Най-важното е, че с хората си уточнихме методи на комуникация и винаги когато имат нужда ще се отзоваваме за решаването на проблемите им, заяви кметът на район "Слатина".  

comment 0
visibility 535

Проучват трасе за велоалея до Студентски град

Велотрасе ще има в Студентски град и то съвсем скоро.  Продължава процесът на проучване и анализиране за изграждането на велоалеята. Тя трябва да свързва метростанцията на Г. М. Димитров със Студентски град. Това се разбра днес на заседание на специализирания състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията в НАГ. Трасето за велосипеди трябва да минава през кръстовището на ул. “8-ми декември” и ул. “Акад. Ст. Младенов” и комплекс НСА. Все още процесът е на етап проучвания на варианти за изграждане на велотрасето. То трябва да бъде свързано и с останалата мрежа в града. Освен алеята, трябва да намерят и подходящи места да оформяне на паркинги за колелата. Целта на проекта е да се подобри веломрежата и да се осигурят устойчиви методи за придвижване в Столична община. Днешното заседание на Общинския експертен съвет по устройство на територията се проведе под ръководството на главния архитект на София Здравко Здравков.

comment 0
visibility 292

Маратонът Wizz Air София с благотворителна кауза

Ултрамаратонецът Краси Георгиев ще бяга с Петър Нефтелимов за благотворителна кауза на Wizz Air Софшия маратон. На състезанието в неделя, 14 октомври те ще подкрепят младежите с различни възможности. Нека подкрепим 21 x 2 Run2Gether with Krasse Gueorgiev & Peter Neftelimov! Joana Koleva и Iva Tsolova от JAMBA и Run2Gether България, призовават организаторите на спортното събитие и презентират благородната кауза. В нея могат да участват всички, които искат да бягат и да даряват. Традиционният голям Софийския маратон стартира в неделя 9.30 ч. пред стадион "Васил Левски". В съботното бягане, на 5 км в Южния парк, ще стартират двама кенийци и атлетка от Етиопия. Те идват в България като елитни бегачи за Wizz Air София маратон.

comment 0
visibility 543

СО и КАБ се разбраха, удължават срока и допълват условията за конкурса за пл. "Света Неделя"

До съгласие и разбирателство стигна Столична община с Камарата на архитектите в България (КАБ) за конкурса за реконструкция на площад "Света Неделя". Срещата бе инциирана от кметът Йорданка Фандъкова, която днес заедно с главния архитект Здравко Здравков бяха на среща с представители на КАБ и на столичната структура на архитектите. В понеделник ще има още една среща на арх. Зравков с представителите на КАБ, за да се уточнят детайлите, каза Фандъкова. "Моята задача, която дадох на арх. Здравков е, ако има юридическа възможност да не се прекратява конкурсът, а да се удължи срокът и да се допълнят условията с предложенията на Камарата както и на Софийската колегия на архитектите", обясни кметът на София. Поводът за срещата бе недоволството на КАБ с условията и ограниченията, според тях, на условията в конкурса. В началото на седмицата те излязоха с декларация, в резултат, на която техни представители напуснаха комисията на конкурса. Те искаха да се прекрати конкурсът, защото имало допуснати само 7 кандидата. С декларацията те изразиха мнението, че е необходимо да има повече прозрачност и критерийте да бъдат занижени, за да има по-голяма конкуренция. Не правим конкурс за дипломна работа, отвърна им пък главният архитект. Той се аргументира, че спечелилият първото място за реконструкция на пл. "Света Неделя" трябва да може и да реализира проектът, в който има и много археология и тя трябва да запази своето място в градската среда.

comment 0
visibility 717

С фотоизложба отбелязват юбилей на Столична библиотека

30 фото-документални платна ще представят историята на Столичната библиотека и на площад "Славейков" в Градската градина в София. Те ще включват стари и съвременни снимки на личности живяли и творили в района на "Славейков". Експозицията -  „Библиотеката на София 90 години в/и Града“ е документална хроника за историята  е по случай 90-годишния юбилей на Столична библиотека и 140 години от Освобождението на София. Фондовете на културния институт са сред акцентите в изложбата - сбирките от старопечатни и църковни книги, дарения от видни личности, произведения на изкуството. Изложбата е под патронажа на кмета на Столична община госпожа Йорданка Фандъкова. Художничката Елица Баръмова е дизайнер на експозицията, която ще бъде открита на 16 октомври в 17 ч.

comment 0
visibility 407

В София са задържани двама мъже за продажба на наркотици

В столичния квартала „Дианабат“ е задържан 25-годишен пласьор на дрога, непосредствено преди поредната продажба. При обиск на жилището му, служителите на Първо РУ се натъкнали на електронна везна, бяло прахообразно вещество, тревиста маса,  мелничка с бял прах по нея и други предмети и вещи, които са използвани за престъпната дейност. Експертизата показва, че веществата са 9.90 гр. коноп и 10.58 гр. амфетамин. Задържаният е привлечен като обвиняем и е с наложена мярка „парична гаранция“ 1000 лева. На 10 октомври сутринта, около гара Подуяне, полицаи от Пето РУ спират за рутинна проверка „Нисан“. Шофьорът, 35-годишен мъж, изхвърля през прозореца на колата плик с кристално вещество. След като пликът е иззет и анализиран, шофьорът е задържан за притежание на 50.07 гр. амфетамин и  му е наложена мярка „задържане под стража“ до 72 часа.

comment 0
visibility 591

Екопътеката в Банкя е обезопасена от свлачище

"Пътеката на здравето" в Банкя вече е обновена и готова да приема посетители. 420 куб. м. скална маса са използвани за нейното укрепване. Изградена е и дренажна система, която да отвежда водата, за да се избегне ерозията. В участъка, където имаше опасност от свлачище, тя е разширена за по-голямо удобство на посетителите. Екопътеката минава през много красиви кътчета - Градоманската река, язовира на кв. Михайлово, местността Купен дол и покрай Теневия баир стига до старата част на Банкя.    

comment 0
visibility 392

Задържаха ексхибиционист на спирка в столицата

Полицаи в София заловиха ексхибиционист, който в продължение на месец тормозел млади жени по спирките в София. На 20 септември привечер, на спирката на пл. „Руски паметник“, възрастен мъж стъписал малолетно момиче, чакащо превоза си. Той застанал пред момичето и опипвайки панталона си, се опитал да я накара да извърши сексуални действия като й отправял грозни, нецензурни реплики, информират от СДВР. При проведеното разследване, достигнали до 58 –годишен мъж, на когото е повдигнато обвинение. Той е задържан за 72 часа и се очаква да бъде постановена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

comment 0
visibility 493

Продължава кампанията за набиране на средства за лечението на Вяра и Виви

Продължава кампанията на район "Надежда" - „Обединена Надежда за Вяра и Виви“, за набиране на средства за лечението на двете момиченца.  Инициативата получи подкрепата на децата и колектива на 98 НУ "Св. св. Кирил и Методий" в "Илиенци". Те организираха благотворителна кампания и събраха 1000 лв., които даряват на болните Вяра и Виви. Малчуганите от  98 НУ "Св. св. Кирил и Методий"събираха и предаваха кестени към "Биопрограма". Парите ще бъдат разделени в сметките за лечение на двете момиченца. Същевременно с това фотографът Георги Алексиев, от Art Laboratory for Photography също подкрепи каузата. Той направи фотосесия за 100 деца от 172 детска градина в "Надежда" и средствата също ще бъдат изпратени на Вяра и Виви. Миналият уикенд в кампанията се включиха и известни, успели и популярни личности, за да подкрепят събирането на средства.  

comment 0
visibility 481

Автобус по линията 213 катастрофира, няма пострадали пътници

Автобус по линията 213 катастрофира в центъра на София. За щастие няма пострадали пътници, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал между автобуса и лек автомобил "Волво" на бул. "Евлоги и Христо Георгиева". Ударът е станал в отсечката между ул. „Шипка“ и ул. „Върбица“. Автобусът е от екологичните. На мястото има полиция и представители на ЦГМ. Продължават огледите. По първоначална информация щетите по автобуса не са големи. Според очевидци причината е отнето предимство.

comment 0
visibility 799

Фандъкова и Барбалов инспектираха обновяването на 11 ДКЦ (СНИМКИ)

Ремонтът на 11 ДКЦ в район Възраждане вече е на финала. това установи днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на лечебното заведение, научи Столицалbg. С нея беше и заместинкът й Дончо Барбалов, който отговаря за финансите. Здравното заведение е получила 200 000 лв. от Столична община за обновяването на базата. То е с обонвеня фасада  и нов покрив. Кметът се увери днес, че работниците не спират да работят и монтираха нов парапет на стълбите и стойки за велосипеди. Лечебното заведение, което посещават най-много жители на Възраждане вече има и нова медицинска апаратура, похвали се управителят Татяна Евтимова. Техниката е осигурена със собствени средства, а това вдига нивото на медицинските услуги и повече столичани търсят спецалистите. Столична община е инвестирала около 6 млн. лв. в общинските болници и поликлиники за тази година. Те са използвани за ремонти и нова апаратура. Финансите са от продажбата на Общинска банката в края на миналата година. Ремонтът на 11 ДКЦ вече е на завършване, други болници са в процес, а трети в процедура за обществени поръчки, съобщиха от Столична община.

comment 0
visibility 436

Night Market се открива утре в НДК

В събота, 13 октомври, в НДК за трети пореден път ще се проведе фестивалът Night Market. Събитието започва в 18.00 ч. Фестивалът е почерпил вдъхновение от подобни събития в Ню Йорк и Лондон. На него се дава път на млади творци, а също така и на добре подбрани, ценени от градската среда марки. Събитието ще бъде разделено на две части: изложителска и парти част, информира ndk.bg. В късния съботен следобед ще се предлагат разнообразни и нетрадиционни стоки като стрийт-арт мода, ръчно изработени аксесоари, secondhand-селектори, принтове и други. Постепенно базарът ще се превърне в място за електронно парти, където ще звучат DJ сетове на едни от най-модерните български диджеи в момента.

comment 0
visibility 1070

Район Банкя пуска временна линия до Клисурския манастир

Район Банкя на Столична община осигурява организиран транспорт до манастира "Света Петка" на Петковден - 14 октомври, съобщиха от районната администрация. Осигурена е временната автобусна линия  от автостанция Банкя по маршрута на номер 49 до разклона за Клисурския манастир "Света Петка" и надясно по пътя до площада пред манастира, където ще прави обратен завой. Рейсовете ще се движат от 9 до 16 ч. с интервал от един час.  Тръгват от автостанция Банкя. В обратната посока първият е в 9:30, а последният в 16:30. Автобусът ще спира на всички спирки по линия 49. Превозните документи за пътуване по линиите на градския транспорт ще важат и за временната линия.

comment 0
visibility 316

Карлос Контрера: Витоша е Гордиевият възел на София

Ремонтите в София преизвикаха тотална хистерия сред гражданите и институциите, и е време да се спре. Така общинският съветник и председател на групата в СОС "Патриоти за София" коментира ситуацията  за некачествени ремонти в централната градска част. Взаимните обвинения няма да доведат до нищо добро и всичко се политизира, каза той в интервю пред радио К2. Общинският съветник е категоричен, че София много се нуждае от дебат за визията и ремонти и реконструкции са необходими не само в централната част на столицата, но и в кварталите.  Защото там също имало зле поддържани градинки и алеи. Той бил изненадан от цинизма и арогантността, с които е нападнат зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев, който отговаря за ремонтите и е несериозно да се искат оставки преди да е приключила реконструкцията на "Граф Игнатиев". А това не е повод за насилие, каквото е забелязал при протестите пред Столична община, каза общинарят. Самият Контрера живее в центъра на града и признава, че наистана е неудобно за гражданите, но той е стиснал зъби, защото ремонтите са били наложителни. Той не пропусна и темата с Витоша, която се явява Гордиев възел. Вчера в началото на сесията на СОС Контрера заяви, че трябва да се приеме План за управление и да се подменят съоърженията. За него най-важното било да заработи Княжевският лифт, като първа стъпка към обновяването на съоръженията в планината.

comment 0
visibility 308

Изпочупените спирки по "Цариградско" ще бъдат оправени в понеделник

Вандалски прояви е имало през нощта срещу четвъртък по Цариградско шосе, научи Столица.bg. Хулигани са счупили две спирки на градския транспорт. Едната е на алея Яворов, а другата на площад на Авиацията. Не е установено колко са били вилнеещите хулигани, но стъклата на двете спирки са изцяло унищожени. От Столичния градски транспорт веднага са информирали собственици на стъклените навеси - фирма Джей Си Деко. "Поръчали сме във Варна и в понеделник спирките ще бъдат отремонтирани", казаха пред Столица.bg от фирмата. Щетите им не са големи, за около 200 лв. и вероятно заради това не са търсили съдействие от полицията. Дружеството има около 100 такива навеса и ги ползва за реклама. До момента нямат подозрения, че вандалският акт може да е от конкуретнта фирма. "За нас това е хулиганска проява", казаха от Дже Си Деко.

comment 0
visibility 501

Световноизвестният Арнолд Нюман с първа изложба в София

Световноизвестният фотограф Арнолд Нюман ще представи за първи път своя изложба в София. Тя ще включва над 50 снимки и ще зарадва посетителите на Софийска градска художествена галерия между 6 ноември и 9 декември.  Легендарни личности застават пред неговия обектив - Мерилин Монро, Пикасо, Марта Греъм, Кристиан Диор, десет от американските президенти и много други. Арнолд Нюман е известен с това, че създава новаторски подход в портретирането - "фотопортрет в интериор". Започва да използва този метод през 30-те години, когато е още непознат. През 70-те години, в които се занимава с фотография той печели много отличия. Сред тях са: награда на Американската асициация на медийните фотографи, французите го удостояват с приза "Кавалер на ордена за искуство и литература". През 2005 г. е обявен за един от 25-те най-влиятелни фотографи от списание  Photo District News. След откриването на изложбата му у нас ще има и лекция посветена на неговото творчество.      

comment 0
visibility 455

Пункт за технически прегледи в София с огромен списък нарушения

В четвъртък, 11 октомври, направената проверка от служители на ГДНП, НАП и ИААА в действащ пункт за годишни технически прегледи в София е установила редица нарушения. Оборотът, който е отчетен за 2017 г. пред НАП, не съответства на извършените технически прегледи. При направена статистика за времето от 1 до 6 октомври, за 55 преминали коли на преглед са били издадени 21 касови бележки, информира МВР. Проверката е установила, че газанализаторът не функционира правилно, а системата, която мери димните газове бива манипулирана, тъй като датчикът не се поставя на необходимото място. Все още тече проверка, за да се уточнят всички нарушения.

comment 0
visibility 479

Столичният Женски пазар се превръща в туристическа дестинация

Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД, и Виктория Делчева, представителят на Сдружение 365, подписаха Меморандум за сътрудничество, който ще допринесе за положителната визия на София и България. Целта е Женският пазар в столицата да се превърне в атрактивна туристическа дестинация., неразделна част от „Зоната на толерантността“. Утвърждаването на Женския пазар като туристическа дестинация  ще привлече по-голям брой български производители и търговия, които ще предлагат висококачествени стоки и услуги. Това неминуемо ще увеличи клиентите на пазара, информира topnovini.bg. Галерия „Сердика“ и Женския пазар ще посрещат туристи в съответствие с проекта Sofia Alternative Tour, както се случва всеки понеделник, сряда и петък от 15.00 до 17.00 ч.

comment 0
visibility 540

Искате ли да нахраните животните в столичния Зоопарк

Продължава традиционното демонстративно хранене в столичния Зоопарк на тема:„Животните в Европа“. Посетителите ще имат възможността да се докоснат до едни от най-интересните видове обитаващи Стария континент в събота. Индийски слон, бял носорог и хипопотам те могат да видят в 12:00 в залата за "Гиганти". В 13:00 ще нахранят Евроазиатските рисове. Срещата с мечките ще бъде в 14 ч., половин час по-късно е ред на вълците. Големите котки ще могат да се хранят в 15:30, и за финала - последната среща е с водоплаващите птици. Но изненадите не спират до тук. На 13 и 14 октомври в Зоологическата градина ще бъде подредена и цветна мозайка от пластмасови капачки. Още: Цветни капачки украсяват столичния Зоопарк

comment 0
visibility 287

Оставиха отворени шахти в Западен парк

Опасност от падане в отворени шахти  дебнат посетителите в столичния Западен парк. Те са в район, който се обновява от близо четири месеца. Ремонтните дейности там ще продължат една година, това поясни пред БНТ ръководителят на проекта Стоян Йорданов. По тази причина са взели решение паркът да остане отворен за жителите на София. За безопасността на пешеходците и колоездачите ще бъдат заградени участъците, където се извършват строителни дейности. А шахтите ще бъдат затворени с временни капаци, за които са направили поръчка. Стоян Йорданов поясни, че чакат тяхната доставка в най-скоро време.