Новини от 19.10.2018

comment 0
visibility 467

Сигнал за бомба в магазин в квартал „Младост“-1

От МВР съобщават за постъпил сигнал към 18.40 ч. за оставена бомба в магазин за хранителни стоки в кв.“Младост“-1. Обектът е проверен щателно, но взривно устройство не е намерено. Въпреки това, магазинът остава затворен.

comment 0
visibility 509

Пожарникари помогнаха в инцидента в метрото

Спасителни действия при тежкия инцидент в метрото са предприели служителите на пожарната. След получения към 18.40 часа сигнал в полицията за мъж, попаднал под мотриса на столичното метро на станция „Васил Левски“, спасителен екип на пожарната в София е изтеглил мъжа. По първоначална информация, той се е хвърлил към релсите и е паднал на линията. Движението е спряно на момента. Известно е, че мъжът е получил тежко нараняване на глезена на единия крак. Незабавно е откаран в болница за оказване на медицинска помощ. Предстои оглед на мястото.

comment 0
visibility 520

Инцидент на метро станция „Васил Левски“

Заради инцидент има спиране на движението в метрото, на станция "Васил Левски". Линия 1 се движи от "Обеля" до "Сердика" и от "Жолио Кюри" към "Младост" и летище "София", съобщиха от СО. Линия 2 се движи по разписание. Пускат автобуси от 4-ти километър до станция "Сердика", които да обслужат пътниците от метрото. Очаквайте подробности.

Реклама
comment 0
visibility 372

Организация на движението заради временна автобусна линия

Автобус 56 А ще бъде на разположение на всички, който искат да се включат в засаждането на "Новата гора на София" ж.к. "Суходол  на 21 и на 22 октомври. Маршрутът на линията е следния: от спирка "Метростанция Вардар" по маршрута на автобусна линия № 56 до кръстовището на ул. "Траян Танев" с ул. "Хармония" (митницата в кв. "Суходол") и наляво по ул. "Хармония" до отклонението за сметището при кв. "Суходол". От "Метростанция Вардар" първият автобус тръгва в 09:00 ч. , а следващите са през час и половина до 15:00 часа. От спирка "Новата гора на София" (кв. Суходол) първата кола тръгва в  10:10, а последната е в 16:00 часа.

comment 0
visibility 778

Нова детска площадка и междублоково пространство в "Хаджи Димитър" (СНИМКИ)

Кв. "Хаджи Димитър" се сдоби с ново междублоково пространство, с пейки, беседка и алеи. Освен това има и нова детска площадка, на която най-малките могат да си играят.  [caption id="attachment_34129" align="alignnone" width="618"] Снимка: Facebook[/caption] Сега там предстои засаждането на дървета и озеленяване на терена. В квартала ще бъдат изградени още две нови детски площадки - до блокове 130 и 113. [caption id="attachment_34130" align="alignnone" width="618"] Снимка: Facebook[/caption]

comment 0
visibility 279

Младеж е пострадал на пешеходна пътека в село Горни Богров

15-годишно момче е пострадало при пътен инцидент в село Горни Богров, край София,  съобщиха от пресцентъра на МВР. Според получения сигнал в полицията, инцидентът се е случил малко след 16.00 часа. Младежът е бил ударен от автомобил, докато пресичал на пешеходна пътека в района на светофар в селото. Екип на Спешна помощ незабавно го откарал в болница. Шофьорът е на мястото на инцидента, екип на Пътна полиция извършва оглед. Все още изясняват обстоятелствата по случая предстои и образуване на досъдебно производство.

comment 0
visibility 465

Започва изграждането на физкултурен салон в район "Нови Искър"

Започва изграждането на физкултурен салон към сградата на 176 ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Негован, район "Нови Искър". Обектът ще се изпълнява през 2018 - 2019 г. Средствата са осигурени от Специализирания общински приватизационен фонд на Столична община с подкрепата на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и г-жа Ирина Савина – зам. кмет. Към салона ще бъде осигурен и достъп на хора в неравностойно положение. Заедно с обекта ще бъде възстановено и прилежащото дворно пространство. Ще бъдат поставени и нови спортни съоръжения на открито.  

comment 0
visibility 231

Безплатен хляб за хора в неравностойно положение

От "Хлебна къща" - София канят всички да омесим хляб за хората в неравностойно положение, заедно с тях на 20-ти октомври.  Този месец Солидарният хляб е посветен на Световния ден за преодоляване на крайната бедност. Хора с ниски доходи, възрастни и хора без дом ще се включат в събитието, заедно със социалните активисти от инициативата "Солидарна кухня" - София. С омесените хлябове ще бъдат нахранени всички нуждаещи се. Те ще станат част от безплатния обяд, който се организира всяка сряда и неделя от 14:00 часа в Клуба за солидарно общуване на ул. "Георг Вашингтон" № 51. " На 21-ви октомври отново по инициатива на "Хлебна къща" ще има "Ден на отворените врати" от 11 ч. Това събитие ще бъде последната среща за участниците в проекта, които са от различни етнически групи.  През годината участниците се включиха в много инициативи, освен че месиха хляб и правиха сладки, те обсъждаха социалните проблеми и предизвикателствата, които ни заобикалят, през погледа на социалното предприемачество.

comment 0
visibility 411

Огромно задръстване по възлови артерии на София

Задръстване има по Цариградско шосе в посока център, което стига до хотел "Плиска". В посока "Дружба" към "Младост" тапата започва от бул. "Брюксел" По бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" задръстването започва от ул. Ген. Йосиф В. Гурко и продължава по бул. България.

comment 0
visibility 278

Акад. Дамян Дамянов е лекар на годината

Избраха лекар на годината. Тази вечер акад. Дамян Дамянов ще бъде награден със златния знак на Българския лекарски съюз, обяви председателят на управителния съвет на БЛС д-р Иван Маджаров.  Носителят на наградата е хирург и ръководител на Клиничния център по гастроентерология в Медицинския университет в София. Ръководството на БЛС избра да награди него заради ръководство по хирургия, издадено в 23 тома, което е минало под негова редакция и обхваща всички области на хирургията, както и „Анестезиолозия и интензивно лечение”, „Онкология” и „Урология и гинекология”. Призьорът е автор и съавтор на над 30 учебника и научни монографии и над 250 публикации в български и чуждестранни списания.  

comment 0
visibility 245

7000 бутилки с минерална вода изпраща София за бедстващия Лом

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова е наредила служители на дирекция "Аварийна помощ и превенция" днес да се заемат с доставката на 7000 бутилки от по 1.5 л. минерална вода за населените места в Ломска община - Замфир, Добри дол, Сливата и Орсоя. Минералната вода е дарена от различни фирми. Водата ще се разпределя координирано на най-нуждаещите се, информира news.bg.

comment 0
visibility 439

Откриват скулптурата "Бронзовата къща" в столицата

Официалното откриване на скулптурата "Бронзовата къща" е на 22-ри октомври от 10:30 ч. Авторът на проекта Пламен Деянофф споделя, че е много мащабен за България, а тяхната цел е била да създадат произведение на изкуството. Деянофф финансира проекта си изцяло сам- чрез продажба на негови произведения и благодарение на спонсори и фирми, чийто приоритет е да инвестират в културата като част от образованието.

comment 0
visibility 295

Тренировка по лична защита в 120-то ОУ

Първа тренировка по полицейска лична защита проведоха в 120-то основно училище. Тя е свързана с кампанията "Детско полицейско управление". Старши полицай Димитър Петков от Столична полиция показа на децата как да се защитават. Сред основните неща, които усвоиха са: че насилието не е решение на проблемите; бойните умения и личната защита служат не за нараняване на другите, а за защита и ако някога попаднат в ситуация, в която трябва да се защитят  да бъдат психически и физически подготвени.

comment 0
visibility 481

Променят движението в София заради закриването на мото-сезон 2018

Забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на участниците в мото шествието:  на пл. "Св. Ал. Невски"; на ул. "Оборище" между ул. "Г.С. Раковски" и бул. "Васил Левски" от 07:00 до 12:00 часа на 20 октомври. Влизането на пътни превозни средства е забранено и на следните улици: ул. "Оборище" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С. Раковски"; ул. "11-ти август" между ул. "Московска" и пл. "Св. Ал. Невски"; ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св.Ал. Невски"; ул. "Дунав" между ул. "Московска" и пл. "Св.Ал. Невски" от 09:00 до 12:00 часа на 20 октомври. Мото-шествието започва в 11:00 и ще мине по маршрута: от пл. "Св. Александър Невски" по ул. "Оборище", бул. "Васил Левски", бул. "Цариградско шосе", бул. "Асен Йорданов" до зала "Арена Армеец". Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на колите на снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране "служебен абонамент", както следва: на ул. "Оборище" между пл. "Св. Александър Невски" и ул. "Г.С. Раковски" от 08:30 до 19:30 часа на 20 октомври.

comment 0
visibility 440

В район „Младост“ откриват библиотечен кът

Националната седмица на четенето ще бъде отбелязана подобаващо в район „Младост“. На 25 октомври, четвъртък, ще се открие библиотечен кът в в ДГ №123 „Шарл Перо”, кв. Горубляне. Организаторите на събитието канят всички да се включат и в благотворителната инициатива „Подари книга – създай детски мечти”. За целта, всеки гост трябва да донесе книга, която ще бъде съхранена в новата библиотека на ДГ №123 „Шарл Перо” и ще се използва с образователна цел от децата там. Гост на събитието ще бъдат детските писатели Виктор Самуилов, Ваная Тайа и Георги Атанасов, както и директорите на Национална библиотека „СВ. св. Кирил и Методий” и Столична библиотека.

comment 0
visibility 290

Публична прожекция на „Първото семейство“

Днес, 19 октомври, е предвидена официалната прожекция на документалния филм "Първото семейство" в Културен център G-8 от 17 ч. Събитието организира сдружение SOS Детски селища България. Автор на филма е Геновева Радева , а продуцент - Дирекция "Информация" на БНТ. Посвещава се на 25-годишнината от създаването на SOS Детско селище Трявна, информира БНТ. Наред с прожекцията, ще бъде представена и книгата "25 мига от детството", която е събрала 25 снимки на деца без родители. Всеки, регистрирал се по време прожекцията в Културен център G-8 като SOS приятел, ще получи екземпляр от книгата.

comment 0
visibility 310

Национално биенале на илюстрацията в Столична библиотека

Събитието е посветено на 90-годишнината на Библиотеката на София. Съвместно със сайта „Българска илюстрация” се отбелязва и 50 години от първата национална изложба на българската илюстрация през 1968 г.  В нея  участват едни от най-известните художници-илюстратори, сред които Борислав Стоев, Любен Зидаров, Евгени Босяцки, Иван Кирков и  други. Илюстрациите им, които са запазени в книгите от фонда на библиотеката, ще бъдат изложени в частта от биеналето, която е посветена на миналото. Всички желаещи да се върнат назад, в миналото на българската илюстрация, могат да го направят на 23 октомври от 18 ч.

comment 0
visibility 329

Допълнителни действия на ОДМВР - София за подпомагане на движението по АМ "Тракия" и АМ "Хемус"

На АМ “Тракия“, в участъка на км 17 – 20, в посока Пловдив се въвежда движение в две ленти в една посока, като лента за движение на моторни превозни средства е обособена и лентата за аварийно спиране днес, съобщават от ОДМВР - София. Промените са в сила и утре - 21 октомври в посока София. Екипи на КАТ – Пътна полиция ще следят за спазването на ограниченията. На АМ “Хемус“, в участъка на км 31 преди „Витиня“ в посока Варна, има затруднение на движението на моторни превозни средства, защото  в тунела са обособени по една лента за движение в двете посоки. Това е предпоставка за образуване на колони. На място ще има автопатрул, който ще съдейства на водачите. На 21 октомври на км 41 преди „Ечемишка“ в посока София,  лентите на движение ще бъдат стеснени с допълнителна вертикална маркировка. Служители на Пътна полиция ще спират периодично движението на моторни превозни средства, за да не се създават предпоставки за престой вътре в тунелите „Ечемишка“ и Топли дол“. Възможно е да се образуват колони от чакащи автомобили. От ОДМВР-София призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и със съобразена скорост.

comment 0
visibility 826

Фест на Фермерските пазари в "Оборище"

Разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци, хляб, билки и подправки, мед и пчелни продукти, натурална козметика и много други ще видите на Фермерския пазар в район "Оборище". Той ще се проведе на 28 октомври зад храм-паметника "Александър Невски". Изданието на пазара ще бъде под мотото Good Food Good Farming, с което ще се включат в общоевропейската кампания на Friends of the Earth, за по-голяма подкрепа на малките семейни ферми в новата селскостопанска политика на ЕС. За всички желаещи да присъстват организаторите обещават работилници и демонстрации,  хубава музика и чудесно настроение. Следващите дати от поредицата празнични пазари са 25-ти ноември и 16-ти декември, на същото място.

comment 0
visibility 549

Регионалният министър разясни подробности за ремонта на Северната тангента в София

Нито стотинка от АПИ не е изразходвана за гаранционното поддържане на Сверната скоростна тангента (ССТ). Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова на парламентарния контрол, днес. До 25 октомври там трябва да приключат ремонтите. Северната тангента е обект, който се финансира по ОП "Регионално развитие". Все още има гаранция, а изпълнителят има ангажимент да отстрани установените дефекти, а АПИ само контролира изпълнението на ремонта, обясни Аврамова. Гаранционен ремонт се е наложило да бъде извършен на железопътен надлез и мост на река Владайска, тъй като е имало пропадане на дилационни фуги на мостовите съоръжения. Това е наложило да се направи временна организация на движението. За този ремонт от 2010 г. е имало рамково споразумение за финансиране съвместно между Столична община и АПИ. Строежът на Северната дъга е възложен на СО и е приет от АПИ. Вече има документация за ползване и тангентата, напречните връзки, пътните възли и всички съоръжения са въведени в експлоатация . Общината обаче има ангажимент да изгради и ремонтира довеждащата улична мрежа. Местната власт е обещала, че ще инвестира в пътна мрежа, с която да направи връзката между града и Околовръстното.

comment 0
visibility 252

Задържаха жена откраднала чанта в София

Служителите от Второ районно управление разкриха извършителка на грабеж за няколко дни. Полицията работила по сигнала на мъж от 15-ти октомври. Той докладвал на служителите на реда, че същият ден около 14:30 на ул. "История Славянобългарска" непозната е издърпала чантата му. Полицията заловила 39-годишна жена в резултат на разследването. Тя е привлечена като обвиняема от Софийската районна прокуратура и е с мярка за неотклонение "подписка".  

comment 0
visibility 296

Директорът на БТА влиза в съда за неизгодни сделки

В Софийския градски съд е образувано дело срещу генералния директор на БТА Максим Минчев. Обвиненията са, че в качеството си на длъжностно лице, съзнателно е сключил неизгодни сделки с фирма за доставка на вода а периода 2016 - 2017 г. Делото ще се гледа от съдия Милен Михайлов. Според позицията на Минчев това е огромно недоразумение, защото тази сделка е осигурявала безплатно минерална вода за служителите и гостите на агенцията, като залог срещу реклама. Плащания по този договор никога не са били извършвани и не е имало изразходване на обществени средства.

comment 0
visibility 299

Рехабилитация на мрежата на ЧЕЗ в Панчарево

Започва планиран ремонт, с цел модернизация, на разпределителните мрежи на ЧЕЗ в района на Панчарево. Така ще бъде гарантирано качество в електрозахранването през зимния сезон, съобщиха от ЧЕЗ. До края на ноември трябва да приключват всички рехабилитационни дейности. Ще бъдат монтирани кабелни сигнализатори за земни и къси съединения, които могат да предават данните дистанционно. Така ще бъде съкратено времето на прекъсванията на тока. Профилактират се трафопостовете, както и възловата станция за с. Казичене. Елементи на съоръженията се привеждат в изрядно състояние, а на места се поставят дистанционни електромери за постоянен мониторинг на мрежата и качеството на тока. Ще има планирани прекъсвания, за които ще се съобщава предварително. Към момента няма аварийни прекъсвания, които имат връзка с дейности на ЧЕЗ.