Новини от 23.10.2018

comment 0
visibility 264

Протестът на майките пак блокира движението

Протестът на майките на деца с увреждания изпълниха заканата си и тази вечер отново блокираха централни улици. Недоволството им е срещу вицепремиера Валери Симеонов и искането на неговата оставка. Преди два дни лидерът на НФСБ нарече жените "кресливи". Движението беше спряно по „Цар Освободител“ и „Александър Дондуков“ в района на площад „Независимост“. Протестът бе причината и трамвайна линия № 10 да се движи с временен маршрут по „Мария Луиза“, „Сливница", „Васил Левски". Снимка на две годишно момиченце как разговаря с полицай на протеста заля социалните мрежи. Оказа се, ча малката е дете на човекът, който помага на майките за озвучаване. Той няма хора с увреждания в семейството си, но смята, че искането на майките за оставката е правилно и ги подкрепя. Вицепремиерът влезе во бяснителен режим и заяви, че е забелязал децата инвалиди. Той каза, че не бил изрод. Обясненията му обаче не бяха приети от майките за извинение и искането за оставката му продължава.

comment 0
visibility 511

„Софийска вода” спира водата в селата Лозен и Яна

Монтаж на спирателен кран на ул. „Хаджи Димитър“ с. Лозен ще е причина за спиране на водата от 09:30 до 19:00 часа на живеещите в района на: ул. „Могила“, ул. „Свети Спас“, ул. „Васил Левски“ Ако ремонтът продължи повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури вода с водоноски на ул. „Могила“ ъгъла с ул. „Суходол“. Заради подмяна на спирателни кранове на ул. „Хубава Яна“ с. Яна , от 09:00 до 21:00 часа ще бъда спряна водата на живеещите в с. Яна Ако ремонтните дейности отнемат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури вода с водоноски пред кметството на селото.

comment 0
visibility 336

Откраднаха колело от Холандското посолство

Крадците в столицата не пожалиха и велосипед на Холандското посолство в София. За този грозен акт дипломатическата мисия сподели в социалната мрежа. Колелото е оранжево и е било спряно на бул. "Мадрид" в София, откъдето е откраднато вчера в интервала  16.40 – 17.15 ч., споделя БНР. От Холандското посолство апелират към всички, които са станали свидетели на кражбата, имат някаква информация или видят колелото в движение в столицата, да се обадят в мисията.

Реклама
comment 0
visibility 383

Въздух, печки и коли е темата на четвъртата дискусия от "Диалози за София"

Четвъртата дискусия от поредицата "Диалози за София" ще бъде на тема: Въздух, печки и коли. Тя ще се състои на 1 ноември от 18 до 19.30 ч. в Галерията на ул. Кузман Шапкарев 9.  На “Диалози за София” се обсъждат важните теми за Столична община между граждани и експерти. Благодарение на дискусиите ще може да се формира дългосрочната Стратегия за развитие на града Визия за София. Наближава зимата, времето застудява, а качеството на въздуха в столицата започва да се влошава. Основните замърсители са отоплението на твърдо гориво и увеличаване на трафика от автомобили. Дискусията "Визия за София" е инициатива на Столична община за развитието на крайградските зони с участието на Форум Гражданско участие/ Citizen Participation Forum и се финансира по Програма "Европа 2018 г." Целта е да се видят различните гледни точки за това колко, кога и от какво се замърсява въздухът. Ще бъде обобщено и какви данни, замервания и знания имаме, и какви още са необходими на града, за да знаем къде и как да инвестираме, за да постигнем най-чист въздух с най-малко ресурс и на най-поносима цена.

comment 0
visibility 588

119 "растения" и "животни" се разходиха на Карнавала на биоразнообразието в Банкя (СНИМКИ)

Сто и деветнадесет малчугани се облякоха като растения и животни от дивата природа в Карнавала на биоразнообразието в район Банкя, който се организира за първи път, научи Столица.bg. Дворът на детска градина „Изворче“ се напълни с емоции, усмивки и вълнения на дефилето на малките сладури. Костюмите бяха изработени от техните родители и учителите в градината. В петък в Банкя „слязоха“ от гората много вълци, „кацнаха“ пчелички, калинки, щурци и „подскачаха“ диви зайчета, а зоополицаят Иван контролираше движението и въдворяваше реда на празника на природата. Жури оцени костюмите и артистичността на участниците и определи победителите в "дивата пиррода". Първо място за най-ефектен костюм получи "бухалът" Сияна. Макар и есен малката Зара бе най-чаровния щъркел, макар че тя знаеше, че истинските вече са на юг. Само момиченцето - бял щъркел, беше на сцената в двора на детската градина, облечена в куп пера направени от найлонови торбички, които са най-коварният  замърсители в природата и с огромен червен клюн. Зара получи наградата за най-оригинален зелен костюм. Най-артистична в празника на дивата природа бе хитрата лисана - Ева, която получи приза за най-ефектно дефилиране. Наградата за авторска творба отиде при Миро – охлювчето с огромна къща на гърба си, специално изработена от майка му. Приказката – мюзикъл, която разказаха и изпяха дечицата от група „Звънче“ получи една от двете групови награди. Другата бе присъдена на ежковците от „Пчелица“. Карнавалът на биоразнообразието на тема „Растенията и животните на България“ се проведе в рамките на кампанията „Натура 2000 идва в столицата“.

comment 0
visibility 655

Общинари и депутати лъснаха детска площадка в "Слатина" (СНИМКИ)

Общинари и депутати посветиха почивния си ден на детска площадка в район "Слатина", научи Столица.bg от социалната мрежа. Всички те, членове на ГЕРБ в "Слатина" решиха да пребоядисат и почистят запустяло място, на което играят деца. Кметът на район”Слатина” Наталия Стоянова беше сред групата, която освежи детската площадка. В инициативата се включиха и общинският съветник Живка Новкова, народните представители Борислав Борисов и  Десислава Атанасова, зам. кметът на район “Слатина” Тошко Николов, както и членове на структурата. Всички те пребоядисаха катерушките и пейките. Ръждясалите съоръжения на детската площадка бяха обновени, а цялото място стана по-приятно и уютно за малчугани и родителите им, които ги ползват.  "За по-добро място в район "Слатина"", написаха обществениците ентусиасти, доволни от свършената работа по преобразяването на детската площадка. 

comment 0
visibility 1090

„Успели българи дават личен пример“ в 140 училище: Всеки може да стане това, което иска

„Успели българи дават личен пример“ гостува в столичното  140 СУ "Иван Богоров " в район Връбница. Журналистката Галя Щърбева, един от най-популярните водещи Ники Кънчев, тв-продуцентът Цветомир Семов, журналистът и актьор Павел Владимиров, човекът глас - Красимир Аврамов, екранният д-р Владов от "Откраднат живот" - Александър Димов и директорът на училище от комедията "Ние, нашите и вашите" Дани Ангелов бяха посрещнати с любопитство и усмивки от учениците. Кампанията, която продължава и тази година, след миналогодишния успешен сезон по столичните училища е с подкрепата на Столична община и МОН. Известните лица от екрана, културата и изкуството споделиха своя опит за живота, постиженията и професионалната си реализация. Отговаряха на всички въпроси на тийнейджърите. Прочетоха откъси от свои любими книги, за да покажат важната роля на доброто образование в съвременния свят! Човекът глас - Краси Аврамов (отляво надясно), Дани Ангелов, Александър Димов, Цветомир Семов и Павел Владимиров във 140 СУ в София. Кметът на СО- район "Връбница " Младен Младенов и директорът на 140-то училище Мая Зафирова приветстваха участниците в проявата и изказаха признателност към гостите.  Бяха поднесени благодарствени адреси на участниците и организатора на кампанията от името на районния кмет Младен Младенов . Той заяви подкрепата си към бъдещи планове и инициативи на организатора на кампанията Диана Миланова.  Район "Връбница " е мотивиран партньор за бъдещите начинания в столичния ни район, потвърди районният кмет. „Успели българи дават личен пример“ има за цел да мотивира и вдъхнови децата да учат чрез добрите примери. Всеки ученик има възможността да стане това, което иска и да учи, стига да има някой, който да запали искрата в него. Да създадем хора, които искат да развиват, да променят, да творят, да се трудят- това е задачата на известните личности , на които подражават всички. С общите и непрестанни усилия на институции, гражданско общество и медии ще направим българското училище модел за подкрепяща, развиваща и приобщаваща среда за нашите деца, заявяват организаторите на една от най-успешните кампании в София.

comment 0
visibility 752

Частници правят детска площадка в "Лозенец", даряват я на жителите

На обновена и модерна детска площадка ще се радват малчугани и родителите им в столичния район "Лозенец". Реконструкцията на обекта на ул. „Драгалевска“ бл. 8-14 започва след десетина дни, съобщиха от районното кметство в социалната мрежа. [caption id="attachment_35081" align="alignnone" width="300"] Снимки: Фейсбук[/caption] На новата площадка ще има съоръжения за деца до 3 години и за по-големите до 12 години. Средствата са осигурени, проектите одобрени и в началото на ноември започват строителните работи. Най-късно до два месеца детската площадка ще бъде въведена в експоатация, но в крайна сметка всичко зависи от времето и метеорологичните условия. Причината е, че с тях са свързани определени технологично процеси при строежа на площадката. Както се казва в рекламите: Този мач го гледате със съдействието на... Така и проектът на тази детска площадка се реализира с финансовата подкрепа на  социално отговорни частни партньори на район „Лозенец”, обявиха от район "Лозенец". Мястото за игра и забавления на децата ще бъде дарено в полза на жителите на района.

comment 0
visibility 379

Ремонтът на "Графа" няма да спира и при студено време

До края на октомври ще са ясни резултатите от проверката на ремонта по улица "Граф Игнатиев".  Това заяви ресорният зам.-кмет Евгени Крусев. Тя бе поискана от кмета Йорданка Фандъкова след недоволство на гражданите и искане на оставки. Тогава Фандъкова нае експерти от УАСГ и постави "контрол на контрола", тъй като се оказа, че Строителният наздор на "Графа" не си беше свършил работата и дори отнесе и глоба. "Контрол на контрола" се извършва от експертите от УАСГ, които освен да правят огледи правят лабораторни анализи на влаганите строителнит материали. Релсите по трамвайното трасе са свързани изцяло, но продължават работите по контактната мрежа. Също така продължава и работата по паважната настилка. Крусев обясни, че на изпълнителя е дадена и допълнителна работа. Около релсите да се постави необходимия вид паваж, с който да се намали широчината на фугата, където ще бъде поставена и виброизолационната гума. 204 работници днес бяха на обекта и стана ясно, че и при влошаване на времето няма да се спира работа на "Графа". Изпълнителят е обещал да вдигне шатри, за да не се прекъсва процесът на работа. По ул. "Солунска" вече вървят довършителните работи и ремонтът е към финала, убеди се лично Евгени Крусев. Там бе възстановен паважът и остава да се свържат водосточни тръби на кооперации към системата за отводняване.

comment 0
visibility 347

Борисовата градина се сдоби с 25 сребролистни липи

Една от алеите на Борисовата градина, близо до езерото с лилиите, се сдоби с 25 сребролистни липи. Те са засадени заради настъпващия Месеца за борба с рака на белия дроб – ноември. Инициативата е с мото „Здравето на природата е твоето здраве“, а целта е да се насочи вниманието към проблема със замърсяването на въздуха, което е един от рисковите фактори за появата на рак на белия дроб. Зеленината в градовете до голяма степен предотвратяват този сценарий, споделят от БНР. След София, засаждане на дървета ще се осъществи и в останалите онкоцентрове в страната.Инициатор на инициативата е фармацевтична компания. От Специализираната онкоболница в София бяха представени актуални данни за заболяването, които са изключително стряскащи. Според специалистите тютюнопушенето е основната причина за появата на заболяването, замърсеният въздух не остава по-назад в класацията от опасни фактори. От Общинско предприятие "Паркове и градски градини" споделиха, че са се консултирали с тях за вида на фиданките и подходящото място за засаждането им.

comment 0
visibility 272

СДВР награждава деветокласниците от НФСГ

Петимата тийнейджъри, които намериха портфейл и го предадоха на полицията получават признанието на СДВР за доблестната си постъпка. Те ще бъдат наградени лично от директора на Столичната полиция ст. комисар Ивайло Иванов, съобщиха от СДВР. Официалната церемония е на 24 октомври т. г. в 12.30 ч. в сградата на Националната финансово- стопанска гимназия, където учат момчетата. На награждаването ще присъства и директорът на Пето районно комисар Николай Василев, един от доайените в СДВР. В края на миналата седмица деветокласниците намериха и върнаха портфейл с 3000 лв. , кредитни и дебитни карти вътре. Отивайки на училище в четвъртък сутринта Теодор, Мартин, Борислав, Виктор и Генади видяли изгубения портфейл точно до градинката в близост до гимназията. Първоначално те искали сами да намерятсобственика през интернет. После обаче решили да потърсят съдействието на полицията. Групата решила Мартин да го занесе, тъй като вече му се било случвало да предава загубена вещ.        

comment 0
visibility 423

"Безопасни детски площадки" свали десетки автомобили от тротоарите в София

Сдружение "Безопасни детски площадки" очаква от районните кметства на Столична община информация за това какви мерки са предприети срещу паркиралите автомобили по тротоарите. През септември сдружението започна кампания за свободни тротоари за хората и майки с колички. Идеята беше да се свалят всички, паркирали върху тротоари автомобили в София. "Безопасни детски площадки" получи подкрепата на стотици столичани и получи отговор на сигнал и предложението им за поставянето на антипаркинг елементи на ул. Деде Агач в кв. Стрелбище. От сдружението обещават да подадат до Столична община пълна информация с проблемните зони, с посочени конкретни адреси и снимки от кампанията. За нас това е крачка в решаването на проблемите на градската мобилност. Ние също искаме да живеем в Град за хората и затова участваме в решаването на проблемите, написаха от сдружението в социалната мрежа. Те се надяват, че нещата ще се променят към по-добро и скоро всички тротоари в София ще бъдат свободни и само за пешеходци. "Моментът е подходящ, защото скоро ще започне обсъждането на бюджета на София за следващата година, а и наближават местни избори", надяват се от Безопасни детски площадки. Кампанията им приключи, но продължават да приемат сигнали за паркирани върху тротоари автомобили, които възпрепетстват спокойното преминаване на пешеходците и особено на майки с колички и малки деца.

comment 0
visibility 319

Председателят на СОС опроверга фалшива новина

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков се наложи да опровергава фалшива новина във вестник Дума - "СОС реши да има референдум за завода за боклука". Според изданието на БСП СОС е одобрил местен референдум за изграждането на задов за изгаряне на RDF. "Длъжен съм да опровергая тази фалшива новина. Истината е, че от днес постоянните комисии на Столичния общински съвет започват да разглеждат предложението за провеждане на референдум, внесено от новата коалиция в СОС – БСП, Демократична България и Група 5. Решението ще бъде взето на заседанието на градския парламент на 8 ноември 2018 година. Надявам се това да е грешка от непознаване на закона за обществените допитвания и процедурите в СОС. Фактът, че „новината" идва от партийна медия, обаче, ме кара да си мисля, че целта й е да манипулира дебатите по темата", заяви Герджиков в официално писмо до медиите.

comment 0
visibility 360

Екокомисията отхвърли референдума в София като незаконосъобразен

Постоянната комисия по екология към СОС отхвърли искането за местен референдум за изграждането на завод за изгаряне на RDF. Това съобщи председателят Лорита Радева. Местното допитване ще струва 1,45 млн. лв. на столичани, обяви пък зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов пред Постоянната комисия по бюджет и финанси, научи Столица.bg. Така внесения доклад от 15 общински съветници, с който искат да питат софиянци дали да има и къде да е инсталацията за изгаряне на RDF не получава очакваната зелена светлина от повечето общински съветници. "През този мандат се гласува 4 пъти този казус за изграждането на завод за изгаряне на RDF. На сесията ще предоставя разбивката и на колегите, защото нека всеки, когато иска гражданите да решат да покаже, че и те самите като общински съветници и представители на гражданите са гласували вече по един път по тези казуси. Мисля, че това е коректно. Още: Протоколи на СОС: Половината от вносителите на референдума са одобрили завода Един или двама колеги не са подкрепили нито един от четирите доклада, които се отнасят до завода за RDF. Повечето колеги, които са се подписали като вносители на доклада, като колегите от БСП, са подкрепили 3 пъти. Подкрепили са програмата за качеството на атмосферния въздух, за ПУП в Топлофикация София и изграждането на завода. Колегите от ПГ5 също са подкрепили ПУП в ТЕЦ София. Не е логично човек да гласува по един начин и след това да казва: Вижте, нека гражданите да кажа пак за втори път. Все пак това са 3 години. СОС ясно е взел решение да се реализира проекта, а не да го връщаме в начална фаза. Явно с навлизане на новия политически сезон и фазата на предизборна кампания, колегите преекспонират поведението си по отношение на гражданите. Нека да са коректни с тях и да кажат истината", заяви Радослав Абрашев, който е член на комисията по екология. Председателят на екокомисията Лорита Радева изложи аргументите за отхвърлянето като незаконосъобразно. "На първо място това е незаконосъобразноста и на трите зададени въпроса. На заседанието бяха цитирани съответните членове на ЗУТ, Закона за общинския дълг и Закона за пряко участие на гражданите в управлението. Всички приведени аргументи са нашето основание да не потвърдим референдум с така зададените въпроси. По отношение на законосъобразност в мотивите на колегите има данни, които аз оспорвам като председател на Комисия по околна среда, като човек, който от 2005 г. е ангажиран с темата за отпадъците в София.  За първия въпрос чл. 26 ал. 1 казва, че Общинският бюджет е извън кръга на темите, които могат да бъдат обект на провеждане на местен референдум. Втория аргумент е Законът за общинския дълг предвижда две възможности за вземане на решения за поемане на общински дълг. Единия е гласуване с обикновенно мнозинство, повече от половината общински съветници гласуват и другия чрез местен референдум. А СОС през май със свое решение с 36 гласа "за" подкрепи вземането на общински дълг до 67 млн. евро. Тоест ние вече сме използвали правната възможност за общинския дълг. Другите два въпроса за мястото на площадката. През 2016 г. с голяма част на гласовете бе одобрен ПУП за разполагане на площадката на това място. Няма основания да се мисли, че колегите тогава не са осъзнавали какво правят", заяви Лорита Радева след заседанието на комисията.

comment 0
visibility 374

Наградиха победителите в благотворителния футболен турнир „Емил Шарков“

Церемонията по връчване на купите на победителите в благотворителния футболен турнир „Емил Шарков“ беше на 19 октомври. Средствата от турнира са предназначени за подпомагане на децата на служителите от системата на МВР, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Купите връчи госта на събитието заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. Съпругата на Емил Шарков изказа благодарността си към всички, взели участие в турнира и подкрепили каузата. В надпреварата се включиха 12 отбора, а победител е отборът на Държавна агенция “Технически операции” (ДАТО). Второ място зае екипа на „Пътна полиция“, а на трето място се класира отборът на ОДМВР - София. Наградата Fair play получи отбор на СОБТ.

comment 0
visibility 367

Световна купа по латино-американски танци за първи път в България

Sofia Open Dance Festival събира шампиони, легенди и почитатели на танцовото изкуство с турнир, гала-шоу и майсторски класове в българската столица. Четвъртото издание на престижния международен форум ще се проведе на 27 и 28 октомври (събота и неделя)  в зала „ЕФЕ” на хотел „Маринела” в София. Над 100 двойки от 14 държави ще си оспорват шампионските титли пред публика от цял свят. [caption id="attachment_35014" align="alignnone" width="511"] Снимка: Facebook[/caption] Акцентът на световната купа е танцовото шоу на суперзвездите Майкъл Малитовски и Джоана Люис от Англия. Двойката два пъти е била световен шампион по латино-американски танци за професионалисти и осем пъти победител в най-престижния фестивал по бални танци в света – Блекпул, Англия. Те ще представят танца си на Гала вечерта и на финалите на Световната купа по латино-американски танци и Шампионата по бални танци на 27 октомври. В същата вечер ще бъдат и изпълненията на победителите от шампионатите във всички възрастови групи. Те ще бъдат определени от журито: Ханес Емрих, генерален секретар на Световния Танцов Съвет и легендите на танца Барбара МакКол, Маурицио Весково и Сергей Рюпин – Русия. Съдиите и гост-двойката ще водят и майсторски класове и семинари по време на образователната програма на фестивала на 28 октомври.    

comment 0
visibility 610

Камера за скорост на "Симеоновско шосе"

Автомобил на полицията с камера за скорост се е скрил в храстите на бул. Симеоновско шосе. Не е поставена обозначителна табела за радар или камера, като патрулната кола е разположена след светофара на "Гара Пионер" в посока Зоопарка, преди отбивката за "Ловен парк" Разрешената скорост в рамките на София е 50км/ч. Снимка: Столица.bg

comment 0
visibility 538

В "Оборище"продължават да се грижат за хората с увреждания

Столичният район "Оборище" продължава да се грижи за лицата с увреждания и самотните възрастни хора. Финансовите средства за услугата "Личен асистент" се осигуряват от държавния бюджет. Грижите се полагат за лица с трайни увреждания, възрастни хора над 65 г. в неравностойно положение, на които е извършена оценка по правилата на Операция „Независим живот“ и в съответствие с Националната стратегия за дългосрочна грижа. За всеки потребител услугата се извършва според индивидуален план, съобразен с неговите нужди. Личните асистенти посещават нуждаещите се хора всеки работен ден от седмицата. Подкрепата от държавата за осъществяването на социалната услуга „Личен асистент“ е с цел да се гарантира грижата за лица с увреждания и самотно живеещи възрастни хора.

comment 0
visibility 2348
Банята в Овча купел

Банята в „Овча купел“ се превръща в научен център

Започва изграждането на научен център изследване на полезните свойства на минералните води в сградата на старта баня в „Овча купел“. Това става възможно след като Софийският университет получи аванс от 6 млн. лв. Ръководителят на проекта проф. Иван Илчев споделя, че проектът, чийто инициатор е консорциума „Наследство БГ“, ще се финансира по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" с приблизително 30 млн.лв. В консорциума участват 4 университета, един от тях е СУ, Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", 7 института на БАН. Бизнес партньор е Столична община, а няколко организации, работещи вобластта на туризма и културното наследство, са асоцирани партньори. Те ще могат да използват за своите интереси резултатите от проучванията на центъра, споделя Дневник. Основната база на научния център ще е в старата баня, а останалите бази ще бъдат разположени в ресторант „Яйцето“ в Ректората и в университетската сграда срещу Кукления театър. Инженеринговият проект е поверен на Регионалния исторически музей, защото банята е паметник на културата. Там ще се разположат конферентна зала, компютърна зала и две лаборатории. В тях ще текат изследвания за въздействието на минералната вода върху човешкия организъм. В тези проучвания ще се включи екип на Националната спортна академия. В центъра се предвижда да бъдат назначени 270 иследователи. Строителните дейности са планирани за месец март. Все още се подготвят документите за обществените поръчки.

comment 0
visibility 470

Пуснаха топло на 70 сгради в София

Пуснаха отоплението на около 70 сгради в столицата, съобщават от „Топлофикация - София“. Това са главно детски градини, училища и болници. По молба на домоуправители парното е пуснато и в 12 жилищни сгради. Вчера стана ясно, че заради затоплянето в края на седмицата „Топлофикация-София“ ще пуска централното отопление поетапно. За да бъде пуснато в целия град  трябва три денонощия подред средните температури да са 12 градуса.

comment 0
visibility 565

Протоколи на СОС: Половината от вносителите на референдума са одобрили завода

Половината от общинските съветници, подписали искането за местен референдум за завода за изгаряне на RDF са гласували и одобрили инсталацията, а също и ПУП за площадката, на която да бъде инсталацията, научи Столица.bg. Сериозна дискусия се разрази на заседание на Постоянната комисия по екология днес. Причината за задълбоченото обсъждане и спорове бе точка 3 от дневния ред по доклада, внесен от 15 общински съветници с искане на местен референдум. Вносителите са А.Даков (БСП), Б.Цветков (БСП), В.Мицов (ПГ5), В.Тодоров (Сердика), В.Данев (БСП), И.Велков (ПГ5), И.Таков (БСП), И.Божков (РБ), К.Паргов (БСП), М.Георгиева (РБ), М.Христова (БСП), Н.Николов (БСП), Н.Толчев (РБ), С.Витков (ПГ5), С.Славчев (ПГ5). Директорът на Топлофикация София Сашо Чакалски обясни, че изграждането на инсталацията ще донесе положителен резултат от около 93 млн. лв. на Столична община в края на периода. Защото изграждането на завода ще е с 90 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ от ЕК и кредит за 67 млн. евро с 1,5 % лихва. Кулминацията на заседанието бе изказването на един от членовете Радослав Абрашев. Той поднесе голямата изненада на вносителите на искането за референдум като обяви, че повече от половината са подкрепяли този проект и за гласували "за" в различни сесии. Столица.bg пък припомня, че БСП гласува заедно с ГЕРБ "за" на последната лятна сесия на СОС през юли 2017 г. Именно тогава се взе решениеот за изграждане на завода. Социалистите обаче гласуваха с "против" през май т. г. когато се гласуваше тегленето на кредит от Европейската инвестиционна банка за инсталацията. Според Радослав Абрашев повече от половината вносители са одобрили ПУП за площадката, на която ще бъде заводът за RDF. А според протоколи, които има Столица.bg се вижда кой, как е гласувал, което обезсмисля предложените втори и трети въпрос за референдум. Това, което се прави безспорно е полезно за Топлофикация и клиентите й, но дали е най-доброто, попита Иван Велков от ПГ5. Колегата му Симеон Славчев пък призна за притесненията си, че камионите, които ще извозват RDF от Яна до площадката зад Централна гара ще генерират голям трафик. Думите му бяха опровергани от зам.-кмета по екология Йоанна Христова. Тя е категорична, че ще има само по 2 камиона на ден. Инсталацията, която е третата последна фаза от проекта за Управление отпадъците в София предизвика бурни спорове и разтърси целия СОС с искане за местен референдум. За мнозинството е ясно, че влизането на доклада в СОС не означава референдум. Освен в екокомисията, докладът ще мине през финанси и бюджет, а водещата комисия е местно самоуправление. Искането за референдум ще се разгледа в СОС на следващата сесия през ноември.

comment 0
visibility 268

Частна болница се включва в кампанията за кръводаряване

Кампанията по кръводаряване на Министерството на здравеопазването и Националния център по трансфузионна хематология набира все повече съмишленици. На 26 октомври УМБАЛ "Софиямед" и ДКЦ "Софиямед" също ще приемат кръводарители. Служители на болницата, техни близки, както и всички желаещи да дарят кръв, могат да го направят в Блок 1 на лечебното заведение, което се намира на бул. "Г.М. Димитров 16". Доброволците трябва да са на възраст от 18 до 65 години и да са здрави. Важно за всеки, който иска да дари кръв е да знае, че това не се прави на гладно. Процедурата на самото кръводаряване трае около 40 мин. След него доброволецът трябва да приема повече калорични течности и храни. За около едно денонощие се  възстановява количеството на кръвта, а качествено – за 3-4 седмици.

comment 0
visibility 741

Графити от 300 кв.м са почистени в столицата

Над 300 кв.м. графити в София са почистени от Столичния инспекторат от началото на годината досега.  Все още обаче има доста места за почистване, тъй като непрекъснато има драскачи. "На някои места сме чистили по два и по три пъти", коментираха пред Столица.bg от инспектората. За да се спре тази вандалска порява, нарушителите трябва да бъдат хванати на място и санкционирани, надяват се от Столичния инспекторат. Драсканици, графити и знаци, призоваващи към насилие са почистени от фасадите на сгради с машината по екологичен способ, така че да не се навреди на мазилка и изобщо на стените. С нея могат да се почистват каменни повърхности. Проблем обаче си остават графитите по сградите, които са частна собственост, защото не могат да бъдат чистени от Столична община. Столичани подкрепят инициативата „Да изчистим омразата от улиците“. Тя съдейства за премахване на надписи, призоваващи към омраза и с неприлично съдържание. Така бе изчистена и фасадата на „Св. Седмочисленици“ през септември месец. Графитите, появили се на ул.“Г.С.Раквоски“, ул. „Бачо Киро“ и бул. „Дондуков“ също бяха заличени по линия на тази кампания, подкрепена от Израелското посолство. Столична община и район „Подуяне“ инициираха изрисуването с графити  на фасади на блокове, а изображението на дядо Добри стана особено популярно.