Новини от 24.10.2018

comment 0
visibility 372

Изложба на детски рисунки представя Ателие ,,Приказен свят‘‘

Изложба на детски рисунки по случай 15 годишнината от създаването на Ателие ,,Приказен свят‘‘ ще представят в галерия "Сезони". Рисунките са резултат от десет годишното участие на Ателието в проект на фондация ,,Детето и фолклора‘‘ - ,,Българската народна мъдрост по света‘‘. Илюстрациите изобразяват български пословици, гатанки, басни, митове и легенди, приказки, издадени в 8 тома. Със съдействието на Агенцията за българите в чужбина , тази поредица е достигнала до много български училища  в цял свят. Инсталация от 30 чадъра с кирилица и глаголица ще дооформят празничното пространство на галерия ,,Сезони‘‘. Създадени от деца на възраст 11-18 години по инициатива на сдружение ,,Духовно огледало‘‘, които са партньори на Ателие ,,Приказен свят‘‘. На откриването на иекспозицията, ще бъдат раздадени отличия за благодарност , към изобразителното изкуство . Поканени са представители на посолствата на Чехия, Турция и  Азербайджан, за да връчат получените до момента награди , от международни конкурси , организирани от съответните държави , в които Ателие ,,Приказен свят‘‘ е взело участие. За всички възпитаници на Ателието, ще има и торта. Изложбата се открива на Деня на народните будители , в 18.00ч. и ще продължи до 6 ноември.

comment 0
visibility 351

В София се откри изложението "Здраве и красота с натурални и био продукти"

Днес, 24 октомври, беше открито търговското изложение "Здраве и красота с натурални и био продукти" в столицата. То е разположено в Изложбена зала в ЦУМ и ще продължи до 27 октомври. Всеки посетител ще намери на щандовете натурална, био козметика, здравословен шоколад, био вина, японски зелен чай, пчелни продукти, уреди, процедури и др, споделя БНР.   Предлаганите продукти са изключително атрактивни и могат да се купят както в обикновен магазин, така и онлайн.

comment 0
visibility 575

С поезия и музика отбелязаха 90-годишнината на Столична библиотека

Известни български поети и музиканти четоха свои творби и свириха за читателите и приятелите на Столична библиотека по повод нейния юбилей. Събитието беше в камерна зала "България". А свои творби четоха Георги Константинов, Михаил Белчев, Георги Господинов, Марин Бодаков Бенджамин Буш (САЩ) под музикалния съпровод на Евгени Бенов, Хайгашод Агасян, Георги Варимезов, Стефан Вълдобрев, Георги Георгиев от група „Остава“ и Анджела Родел (САЩ, България). Специален поздрав отправиха и музикантите от Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров. Оригиналният концертен формат беше дебют за поетично-музикалните дуети Георги Господинов – Стефан Вълдобрев, Михаил Белчев – Хайгашод Агасян, Елин Рахнев – Георги Георгиев от група „Остава” и други. На концерта присъства кметът на Столична община госпожа Йорданка Фандъкова, която е патрон на юбилейното честване.

Реклама
comment 0
visibility 239

Протестът на майките блокира "Раковски" пред централата на НФСБ

Движението по ул. "Раковски" е спряно за автомобили от протеста на майките на деца с увреждания. Недоволството от вицепремиера Валери Симеонов се премести пред централата на Националния фронт за спасение на България, на който той е лидер. По-рано днес Симеонов се извини на майките за "кресливи жени" и застана зад думите си. Те обаче категорично искаха неговата оставка. Така протестът от жълтите павета се пренесе пред Раковски 134. Оставка, оставка, оставка огласяше цялата улица от "Цар Освободител" до централата на НФСБ. Черни знамена и националния трикольор се вееха сред протестиращите. Полицаи стояха пред входа на Раковски 134 и очакваха протестиращи. До ексцесии не се стигна, но недоволството се надигаше с пълна сила и искане на оставката на Валери Симеонов. "Оставка и затвор Валери е..."  и "Махай се от тук, Валери боклук", викаха протестиращите.

comment 0
visibility 396

Утре водата спира в част от „Младост“, „Овча купел“ и „Орландовци“

В четвъртък, 25 октомври, строително-монтажни работи на резервоар Железница ще предизвикат спиране на водата от 09:00 до 16:00 часа на живеещите в с. Железница. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски площада на селото. Заради монтаж на спирателен кран до бл. 72 в жк. „Младост“ 1, от 09:00 до 21:00 часа ще бъде спряна водата на живеещите в района на: бл. 70, бл. 70А, бл. 72, бл. 72А, бл. 73, бл. 75А, бул. „Андрей Сахаров“ № 23, 25, 48, 50, 52 и 56, и Посолство на „Либия“. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде осигурео алтернативно водоснабдяване с водоноски пред бл. 71. Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Народен герой“ в  кв. „Овча купел“, от 09:00  до 21:00 часа ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Любляна“, ул. „Букет“, ул. „Войводина могила“, ул. „Народен герой“; ул. „Любляна“ - търговски обекти между ул. „Народен герой“ ул. „Калояново“ без магазин „Фантастико“; ул. „Любляна“ №34А и 34 Б;   Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Народен герой“ ъгъла с ул. „Рачка“. Заради подмяна на спирателни кранове на ул. „Балкан“ и ул. „Васил Левски“ в кв. „Ботунец“, от 09:00 до 21:00 часа ще бъде спряна водата на живеещите в района на кв. „Ботунец“-  първа част Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на ул. „Балкан“ пред детската градина. Заради  подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 8 в кв. „Враждебна“, от 09:30 до 18:00 часа ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. 30, ул. 5, ул. 8, ул. 41 Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на ул. 8 ъгъла с ул.41. Заради  подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Петър Борисов Величков“ в кв. „Орландовци“, от 09:00 до 19:00 часа ще бъде спряна водата на живеещите по ул. „Петър Борисов Величков“ от ул. „Моравча“ до ул. „Ком“. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на ул. „Петър Борисов Величков“ ъгъла с ул.“Ком“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Георги Бенковски“ в с. Казичене, от 09:00 до 16:00 часа ще бъде спряна водата на  живеещите в района на: ул. „Балевица“, по ул. „Георги Бенковски“ от ул. „Димитър Ашов“ до ул. „Балевица“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на ул. „Георги Бенковски“ №40.

comment 0
visibility 259

Откараха бомбата към Сливница

Бомбата намерена при изкопна дейност в района на столичния булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“ № 82  беше извадена и откарана към Сливница. Пуснаха движението по булеварда. Бомбата е откарана на полигона в Сливница. Там ще бъде унищожена от специалисти от Военновъздушните сили (ВВС) и Сухопътните войски. Акцията по изваждането и транспортирането на авиационния боеприпас е станала със съдействието на МВР и Столична община.

comment 0
visibility 260

Контролът на ремонта на "Графа" по-качествен след глобата

Фирмата "Трансконсулт-БГ", която контролира ремонта на ул. "Граф Игнатиев" e назначила два пъти повече свои служителите на обекта, като те работят на две смени. Дейностите се изпълняват по график, а за отстраняване на дефектите, ако има такива, се работи веднага.  Това стана ясно днес от изказване на Ирена Кънчева, представител на фирмата, по време на днешното заседание на общинската комисия по градоустройство. На комисията в общината присъстваха още представители на строителните фирми, които ремонтират центъра на София, сред които "Джи Пи груп" и "ПСТ Груп". След срещата в общината стана ясно, че в момента ремонтите се изпълняват качествено, а контролът няма забележки по тяхното изпълнение. Известната "дупка" на "Кристал" ще бъде запазена, както и бронзовата сърна. От "Джи Пи груп" поясниха, че ремонтът на зоната около "Граф Игнатиев" е завършен на 73%, като трамвайното трасе е напълно готово. Бетонът по ремонтираният релсов път в центъра на столицата е изпълен на 100% Това стана ясно на заседание на Комисията по архитектура към Столичния общински съвет. На него се разгледа актуална информация по изпълнението на проект „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на град София“. Според един от изпълнителите на проекта Георги Гигов бетонната част на релсовият път по ремонтите в центъра на столицата е изпълнен на 100%, а настилките на 50%. Председателят на Комисията по архитектура към Столичния общински съвет и съветник от ГЕРБ Силвия Христова каза, че с ремонтите в центъра на столицата облагородяват нейния облик.  

comment 0
visibility 375

Специалисти от ВВС ще обезвреждат 200-килограмовата бомба

Специалисти от Военновъздушните сили (ВВС) и Сухопътните войски ще обезвреждат откритата днес бомба.  Тя беше намерена при изкопна дейност в района на столичния булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“ № 82. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Подемна техника ще бъде използвана за нейното отстраняване. Военна полиция осигурява конвой при придвижването и съдейства на органите на МВР за безопасността в района. На място в момента има охрана от полицейски патрул от СДВР до идването на експертите, които ще изземат боеприпаса. Очаква се бомбата да бъде унищожен тази вечер. Пред медиите Емил Ефтимов каза, че няма опасност от взрив.

comment 0
visibility 276

Седмица на народните будители в НИМ

Седмица посветена на Деня на народните будители ще се проведе в Националния исторически музей (НИМ) от 29 октомври до 2 ноември. Ще пренесат децата в атмосферата на Възраждането в зала, наречена "Старото школо". Те ще имат час по  „взаимоучителната методика”, която е въведена от д-р Петър Берон, Неофит Рилски и Васил Априлов. Децата ще могат да видят и т. нар. „затвор” – помещение зад катедрата на даскала, в което са изпращани за наказание недисциплинираните ученици. Акцент на седмицата, ще бъде „Рибният буквар” на д-р Петър Берон от 1824 г., който може да видите в пространството вдясно от зала 4. Часовете за занятия в „Старото школо” са за деца от предучилищна възраст и от първи до четвърти клас. Тяхното начало е в 10:00, 12:00 и 14:00 ч. По случай празника от 29 октомври до 2 ноември в Националния исторически музей се предлага и екскурзоводна беседа на тема: „Нашето славно минало”. Част от празничната програма ще бъде и премиерата на стихосбирката „Диви коне” от Тоня Стойкова, служител на НИМ. Представянето ще бъде в Детския център, от 11:00 часа на 31 октомври.

comment 0
visibility 217

СО трябва да инвестира 3.092 млрд. лв. за да подобри движението в столицата

За подобряването на движението в София, Столична община трябва да инвестира 3.092 млрд. лева в транспортната инфраструктура до 2036 г.  Това е според проектът за План за устойчива градска мобилност на столицата с хоризонт до 2035 г., който беше представен днес на заседанието на общинската комисия по транспорт. Новият план е изработен от "Инфрамобилплан", който през април 2017 г. спечелиха обществената поръчка за 608 хил. лева. В доклада е посочено какви са основните цели, които трябва да се изпълнят за подобряването на движението в града. Те са: ограничаване на движението на автомобилите в центъра на София, развиване на пешеходното и велосипедното движение, подобряване на градския транспорт и създаване на "градска железница". Сумата от 3.092 млрд. лева е разпределена в трите етапа на проекта. Около 2.5 млрд.  лв. от общата сума са предвидени като нужни инвестиции, които ще се използват от 2021 до 2036 г. От ктях 1.62 млрд. лева ще се вложат в метрото. Еврофондовете и общинския бюджет са посочени като основни източници на финансиране. В последния етап от плана, който е от 2026 до 2035 г. те трябва да осигурят около 40% от парите.

comment 0
visibility 340

„Седмица на четенето“ и в район „Връбница“

Днес, 24 октомври, в рамките на „Седмица на четенето“ в 74 СУ „Гоце Делчев“ се проведоха редица инициативи. Обявен беше „Най-добър четец от V клас“, проведе се „Четене на любими текстове“ и децата показаха, че са достойни да участват в „Българският правопис и пунктуация – владеем ли ги?“. Предтсои да се проведат още инициативи като „Представяне на проект или презентация за любима книга или автор“, „Популяризиране на добри практики за съвместна дейност с родители и местна общност в подкрепа на грамотността“ и „Стимулиране на родителския интерес към очакваните резултати от обучението“.

comment 0
visibility 327

Скандал и стрелба в столично заведение, предизвикани от военен прокурор и следовател

На 22 октомври вечерта в столично заведение, разположено на ул.“Цар Смуил“ се е разразил скандал. Виновници за това били военен прокурор /полковник/ и следовател /подполковник/. Двамата били употребили алкохол и се скарали с други посетители на заведението. Пред входа следователят пред очите на всички извадил пистолета си и е стрелял по метална врата срещу заведението, споделя 24 часа. Хората подали сигнал до 112 и на място пристигнал полицейски екип. Когато разбрали каква е длъжността на офицерите, била повикана и военна полиция, военни прокурори и военен следовател. По случая е образувано досъдебно производство. Започнато е и дисциплинарно производство за дисциплинарно уволнение по настояване на Сотир Цацаров.

comment 0
visibility 422

проф. Семерджиев връчи "Доктор хонорис кауза" на Горан Стефановски

Македонският драматург и писател Горан Стефановски днес беше удостоен с почетната научна степен "Доктор хонорис кауза". Връчи му я  ректора на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ)  проф. д-р Станислав Семерджиев. По думите на Стефановски  театралната сцена е невероятна, защото на нея може да си едновременно жив и мъртъв. По време на церемонията македонският писател  разказа много истории от своя живот.  Най-ярък отпечатък в съзнанието му оставила срещата с Йордан Радичков преди 20 г. На тази среща той му разкрил какво е драмата в три изречения. Горан Стефановски ще изнесе майсторски клас за студенти, специалисти и журналисти. Почетното научно звание "Доктор хонорис кауза" се присъжда за заслуги към развитието на световната наука, образование и култура. Стефановски е автор на над 30 пиеси. Те се играят по целия свят, сред тях са „Двойно дъно“, „Черна дупка“, „Татуирани души“. Македонският драматург е 20-та личност, която получава престижната награда от НАТФИЗ след Никита Михалков, Дейвид Линч, Едуард Олби, Клаудия Кардинале и др.

comment 0
visibility 209

Спират достъпа до част от портала на МВР

Временно няма да бъдат достъпни част от електронните услуги, предоставяни от портала на МВР. Достъпът ще бъде ограничен от 17:00 ч. на 26 октомври до 08:00 ч. сутринта на 29 октомври. Ще бъде извършена миграция на системния софтуер и хардуер, съобщават от ведомството. Това ще засегне електронните административни услуги на МВР и частта за регистрация на договори за продажба на пътни превозни средства от нотариусите. Възможно е да възникнат затруднения и в услугите, предоставяни от МВР към застрахователните дружества при сключване на застраховки за моторни превозни средства. От МВР поднасят своите извинения и за затрудненията, които могат да възникнат в обслужването при регистрация на ППС, с въвеждането в експлоатация на новата среда от 29 октомври.

comment 0
visibility 306

Наградиха петте момчета от Националната финансово-стопанска гимназия

Днес, 24 октомври, се състоя награждаването на петте момчета от НФСГ, за които медията ни писа преди дни. Директорът на СДВР ст.комисар Ивайло Иванов изказа благодарността към благородната постъпка на учениците. Той, заедно с началникът на Пето РУ, връчиха значки, благодарствени адреси и грамоти. Припомняме, че на 12 октомври момчетата намериха портфейл с голяма сума пари и важни документи. Всичко беше предадено в полицията и собственикът – намерен. Комисар Василев изказа задоволството си от отговорното отношение на младежите и поздрав родителите им за доброто възпитание, което са дали на децата си.

comment 0
visibility 309

Затворено кръстовище заради намерен авиационен снаряд в София /Снимки/

Обезопасен е периметърът в района  кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и ул. „Оборище“ в столицата, където при изкопни работи е открит стар авиационен снаряд, както вече писа Столица.bg. Евакуирани и обезопасени са всички сгради в района, включително и близко училище, както и блокове, които ще остана така до приключване на случая! На място има засилена охрана и е създаден организационен ЩАБ от органите на МВР, МО и Столична община. Боеприпасът ще бъде обезвреден от специалисти от министерството на отбраната! СДВР моли за спокойствие и ред. В изпълнение нарежданията на полицията се променя маршрутът на следните линии от градския транспорт: Автобусна линия №72 се отклонява през бул. „Драган Цанков”, бул. „Яворов“.   – Автобусна линия №75 се отклонява през ул. „Гурко“, бул. „В.Левски“ и бул. „Янко Сакъзов“ и по маршрута си.   – Автобусна линия №213 посока централна гара се отклонява през бул. „Ситняково“, в обратна посока маршрутът не се променя.   – Автобусна линия №9 ще движи през ул. „Гурко“ , бул. „В.Левски“, бул. „Янко Сакъзов“ и по маршрута си.   – Автобусна линия №280 ще преминава през ул. „Гурко“ пред Националния стадион.

comment 0
visibility 379

В параклис „Св. Георги” в Банкя отслужиха молебен за децата с увреждания

Светият синод взе решение 24 октомври да бъде Ден на молитва за децата с увреждания с решение на Светия синод. Идеята за това бе дадена от преподавателката по религия от Банкя Милена Йоцова. [caption id="attachment_35401" align="alignnone" width="960"] Снимка: Фейсбук[/caption] Днес, 24 октомври, се състоя първият молебен. Той беше отслужен в параклиса „Свети Георги” на СБР „Ясен”. Отец Василий и отец Петър извършиха церемонията като след молебена помазаха челата на децата с елей за здраве. Подариха им и икона на Св. Богородица – радост на всички скърбящи. На молебена присъстваха Рангел Марков, кмет на град Банкя, и Александра Александрова от районната администрация. Така те показаха съпричастността си към съдбата на децата с увреждания от детска церебрална парализа, които всеки месец пристигат от цяла България в болницата в Банкя за лечение. [caption id="attachment_35402" align="alignnone" width="960"] Снимка: Фейсбук[/caption] Денят ще бъде вписан в месецослова на Българската църква. На този ден се чества празника на иконата на Св. Богородица "Всех скорбящих радост". От днес такива молебени ще се отслужват всяка година в църквите в цялата страна.

comment 0
visibility 512

Топлофикация: ВиК носи отговорност за инцидента

Водоснабдяване и Канализация (ВиК) е отговорна за инцидента със 72-годишният мъж пропаднал в шахта по-рано днес. В официлано писмо до медиите общинското дружество "Топлофикация София" изразява съжаление за случилото се и се надяват на бързо възстановяване на пострадалия мъж. "Топлофикация" е започнала проверка по случая, но разясняват кой е работил по техните обекти. В становището си общинското дружество разяснява, че са възложили с договор на ВиК дейността по почистването и обезопасяването на шахтите, осигуряващи достъп до топлопреносната мрежа, с всички произтичащи от това задължения и отговорности. Обещават след като изяснят обстоятелствата около инцидента да наложат предвидените санкции по договор на фирмата-изпълнител.  

comment 0
visibility 268

Мащабният ремонт в столичния зоопарк продължава

За ремонта на столичната зоологическа градина са предвидени 1 300 000 лв. Арх. Добромир Бориславов споделя, че проекта има известно забавяне, но ще приключи както е планирано до края на календарната година. За 2019 г. се предвижда старт на озеленителните дейности. Разширение ще има в обитанията на приматите, коментира арх. Бориславов пред радио Фокус.  Ще бъдат поставени хубави външни огради. Обитанията на котките също са разширени според европейските изисквания. Този мащабен ремонт е ключов за приемането на зоопарка в Европейската организация на зоопарковете и аквариумите. Ремонтът по никакъв начин не пречи на посещенията в зоопарка, а демонстративните хранения продължават да се провеждат.

comment 0
visibility 843

Успели българи гостуваха в училище в район "Изгрев"

Успели българи гостуваха в 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов". Личности от областта на културата, изкуството и журналистиката мотивираха децата за бъдещото им професионално развитие. Гост на събитието беше кметът на столичния район "Изгрев" инж. Цветомир Жеков. То протече под надслов "Успели българи дават личен пример". Инж. Жеков поздрави организаторите и участниците в проявата с благодарствени адреси. [caption id="attachment_35378" align="alignnone" width="343"] Снимка: Facebook[/caption] Инициативата се провежда с подкрепата на Столична община и Министерството на образованието и науката. И се реализира със съдействието на СО-район "Изгрев", който бе представен и от заместник-районния кмет Веселин Петков.  

comment 0
visibility 506

Спряха движението по "Евлоги Георгиев" заради открит боеприпас

Открит стар боеприпас затвори бул. Евлоги Георгиев в участъка около ул. Оборище, съобщиха от МВР. Движението е спряно и мястото е отцепено. Има осигурена охрана от полицейски патрул на СДВР. Спрени са и автобусите на градския транспорт. Причината е, че при изкопни работи е открит стар авиационен боеприпас.   Очаква се да пристигне екип, който да обезвреди боеприпаса.

comment 0
visibility 711

Кметът на район "Витоша" се среща с гражданите на "Павлово" и "Бъкстон"

Проблемите на два от кварталите на район Витоша ще решава тази вечер районният кмет. От 18.30 ч.  инж. Теодор Петков се среща с жителите на кварталите "Павлово" и "Бъкстон" в залата на НЧ "Витоша". Районният кмет всяка седмица прави срещи в различни квартали и изслушва проблемите на гражданите. Някои от тях се решават по-бързо, други трябва да получат одобрението на Столична община. Най-честите питания са свързани с ремонтите във "Витоша", които създават неудобства за движението, строеж на детски градини, паркирането, детски площадки и инфраструктурата. Екипът на инж. Петков ще продължи със срещите, уверяват от район "Витоша".

comment 0
visibility 378

234 снегорина готови за първия сняг в София

234 снегорина са в готовност да чистят първия сняг в София. Това установи проверка на кмета на столицата Йорданка Фандъкова и Столичния инспекторат. Днес бе посетена базата в Подуяне на концесионер.  Допълнително ще има още 52 машини, които да подпомагат почистването и още 14 за зоната около София. От вчера Столичният инспекторат вече започна проверки за готовността на почивстващите фирми за зимния сезон. Избрано трасе предварително ще бъде обработено с луга, за да се види дали методът е подходящ за нашите условия. Кметът на столицата предупреди, че санкциите за фирмите са сериозни и се надява те да се стараят повече при почистването на снега. Договорите с концесионерите са същите като от миналата година, заради което и санкциите не са променяни. Две хиляди лева дължи фирмата, ако не е почистена спирка до 07:30 ч. Ако снеговалежът е следобяд, срокът за почистване е 19:30 ч. Общо 3,5 милиона лева е спестила Столична община през миналия зимен сезон от това, което е трябвало да бъде платено на фирмите, заради недобре свършена работа. От Агенция "Пътна инфраструктура" призоваха шофьорите да не тръгват с летни гуми към планинските проходи, защото според прогнозата времето ще се влоши. Възможно е на някои места в проходите дъждът да премине в сняг.