Новини от 09.11.2018

comment 0
visibility 282

Новините в София: Най-важното за деня, 9 ноември

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 9 ноември. От МРРБ проверяват ремонта на “Граф Игнатиев” (СНИМКИ) Целият проект на Столична община „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на гр. София“ е за 41 млн. лв. от общо 46 078 473 лв. Заради проверката днес ресорният зам.-кмет Евгени Крусев бе на разговор със зам.-министъра на МРРБ и ръководител на управляващия орган на ОПРР Деница Николова. Талантливи шахматистки получиха втора стипендия с одобрението на СОС Решението е на СОС по предложение на зам.-кметът по образование и култура доц. Тодор Чобанов. Двете момичета спечелиха отличия – бронзови медали на младежкото европейско първенство тази година. Фандъкова и Чобанов приеха “Отбора на надеждата” преди световното в Мексико Сити (СНИМКИ) В Мексико Сити възпитаниците на треньора Борислав Фердинандов и създателя на проекта Виктор Кирков ще участват на Световното първенство по футбол за бездомни хора. Бум на болни деца от хепатит А в София Местата, на които са установили случай на заразата са шест училища в район “Красна поляна”, Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии и центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания “Райна Княгиня” и “Баба Тонка”. Дядо Добри озари столицата с лика си Целта на тази инициатива е изграждането на “Монумент дядо Добри – първият паметник на Доброто в България”. Планира се този монумент да бъде сложен в в самото начало на ул.“Париж“, където приживе Дядо Добри събираше пари и ги даряваше на българските храмове. Безплатен очен преглед ще получат децата от район Надежда Всяко четвърто дете на възраст от 5 до 6 години е диагностицирано със зрителни проблеми според данни на Световната здравна организация. Сред тях са: далекогледство, късогледство, които биха могли да доведат до т.нар. „мързеливо око”. Продължава засаждането на дръвчета в Новата гора на София От „Зелени решения за София“ припомнят, че засаждането на нови дървета продължава всеки уикенд докато времето позволява. Осигурени  са необходимите инструменти и фиданки на място. Вземанията на “Булгаргаз” от “Топлофикация София” са в размер на близо 100 млн. лв. Преговорите между БЕХ и “Топлофикация София” за условията на договора за вземанията вече са в ход, обяви министър Петкова. Тя допълни, че основната функция на БЕХ е да подкрепя своите дъщерни дружества чрез такъв вид финансиране.  

comment 0
visibility 391

За 47 секунди обират магазин в "Дружба"

Кражбите в София зачестяват, а крадците са все по-ловки и брутални. За 47 секунди е обран магазин в столичния квартал "Дружба". Крадци влизат вътре и се снабдяват със стекове цигари. Това показват записите от видео наблюдението. "Алармата започва да вие, отгоре има апартаменти, но тях нищо не ги притеснява", разказа пред bTV собственикът на магазина Калоян Петков. Кражбата  е станала на 26 октомври, а кадрите от камерите са пуснати в социалната мрежа. От кражба са се спасили в кв. "Лагера". Опитен крадец се опитва на влезе в апартамент. Физиономията му обаче е заснета от монтирана в звънеца камера. Рано сутринта собственикът на жилището вижда как мъж натиска по специален начин дръжката на вратата и се опитва да влезе. След като не успява отива и до съседния апартамент. Той пуска снимки от в социалната мрежа, за да бъде разпознат крадеца. Часове по  късно получава потвърждение, че мъжът е крадец. Разпознават го хора от столичния "Младост". Там е влязъл на две места и  е откраднал пари и ценности. Крадецът бил на 42 години и по-голямата част от живота си прекарал в Централния софийски затвор. Преди два дни жители на "Овча купел" алармираха в социалната мрежа, че в района на ул. Народно хоро", "Камелия" и "Маестро Кънев" се крадат автомобили.  

comment 0
visibility 241

Почина уважаван кмет на София и Плевен

Стефан Нинов, уважаван кмет на София и Плевен, е починал на 76 годишна възраст. За скръбното събитие съобщават неговите близки. Стефан Нинов е /бил градоначалник на столицата от 1986 до 1990 г. Преди това е управялвал и гр. Плевен. Роден е на 31 май 1942 г. в гр. Долни Дъбник. Член е на БКП. Завършил е Висшия инженерно-технически институт, информира skafeto. Погребението на бившият кмет ще бъде в гробищния парк Бояна в София в събота, 10 ноември.

Реклама
comment 0
visibility 672

Задръстване по Северната тангента към Люлин

Голямо задръстване има на околовръстния път - Северна тангента. За това съобщават столични шофьори в социалната мрежа. Колоните от автомобили са от Нови Искър към Люлин. Задръстване има и в друга точка - на кръговото на Ломско шосе. Проблемът е вече цяла седмица, недоволстват шофьорите. На кръговото на Ломско е заради моста на ТЕЦ Люлин. Тапата е по цялата тангента в посока Калотина.  Другата причина за задръстването било завиващите наляво за към "Обеля", коментират шофьори.

comment 0
visibility 493

Ограничение на движението по бул. „Янко Сакъзов“ заради ремонт на абонатна станция

От Столична община съобщават за някои ограничения в движението по бул. „Янко Сакъзов“, обусловени от ремонтни дейности по абонатна станция в района. Забранява се влизането на автомобили по бул. „Янко Сакъзов“ в участъка от бул. „Васил Левски” до ул. „Кракра” в посоката към бул. „Васил Левски“ от 08.00 часа до 22.00 часа на 10 и 11.11.2018 г.

comment 0
visibility 380

Забранено паркирането около стадион „Васил Левски“ в понеделник

Футболен мач на 12 ноември на стадион „Васил Левски“ е причината да се забрани спирането и паркирането на автомобили, освен тези на участниците. Тази забрана ще важи от 8.00 до 20.00 ч. в понеделник до сектор „Г“ и в интервала 14 – 20 ч. на моста пред стадиона, информира Столична община. По преценка на СДВР от 16.30 ч. докато свърши мача ще бъде забранено влизането на коли в двете посоки, като изключение ще се прави само за автобусите на градския транспорт,  по ул. "Ген. Гурко" сектора между бул. "Васил Левски" и  бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", както и за бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между пл. "Орлов мост" и бул. "Черни връх".

comment 0
visibility 589

От МРРБ проверяват ремонта на "Граф Игнатиев" (СНИМКИ)

Още една проверка на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в София започна. Тя е от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, което е и Управляващ орган по оперативна програма "Региони в растеж". Част от финансирането по тази програма е и реконструкцията на централната софийска улица. [caption id="attachment_38837" align="alignnone" width="618"] Снимка: МРРБ[/caption] Целият проект на Столична община „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на гр. София“ е за 41 млн. лв. от общо 46 078 473 лв. Заради проверката днес ресорният зам.-кмет Евгени Крусев бе на разговор със зам.-министъра на МРРБ и ръководител на управляващия орган на ОПРР Деница Николова. Там присъстваха и представители на НПО-то подало сигнал за нередности. Проверката е основно на документите за дейностите по проекта, съобщиха от МРРБ. Експертите ще гледат и строителните книжа, а след това ще отидат на място. Това е третата проверка на ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Едната е по нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова и се извършва от дирекция на СО, втората е от прокуратурата, която проверява процедурата по обществената поръчка за избор на изпълнител, както и фирмата спечелила конкурса Джи Пи Груп. Сега последната е от Управляващия орган, сигнал на НПО заради смяната на виброизолационния материал на трамвайните релси. Отделно кметът поиска и експерти от УАСГ да следят за качеството на материалите и изпълнението на предвидените ремонтни дейности. Управляващия орган трябва да се произнесе дали не е в нарушения смяната на виброизолационния материал, който е бил по проект и дали са спазени изискванията, ако тази дейност е финансирана с европейски пари. По всичко оперативни програми най-стриктно се следи за спазването на Закона за обществените поръчки и процедурите за избор на изпълнител.

comment 0
visibility 410

Талантливи шахматистки получиха втора стипендия с одобрението на СОС

Две млади и талантливи шахматистки Габриела Антова и Белослава Кръстева ще получават общинска стипендия. Решението е на СОС по предложение на зам.-кметът по образование и култура доц. Тодор Чобанов. Двете момичета спечелиха отличия - бронзови медали на младежкото европейско първенство тази година. Габриела и Белослава ще получават втора допълнителна общинска стипендия, допълваща "стипендията на Кмета" на СО. С тези средства общината ще помогне подготовката на талантливите шахматистки, тъй като те не могат да получат държавна стипендия заради това, че федерацията по шахмат няма лиценз. Съдебната сага около националната централа продължава с години. Състезателките от дълги години получават подкрепата на Столична община, която финансира пътувания на шахматисти, организира турнири и отпуска "стипендията на Кмета" на медалисти. И през следващите години ще продължим системно да подкрепяме спортовете, които са важни за гражданите, уверява зам.-кметът Чобанов. Той е предложил на фондация "София - Европейска столица на спорта" да се изработи нова програма за подкрепа на млади таланти за 2019 г.

comment 0
visibility 356

София отбеляза годишнината от Кристалната нощ

София отбеляза по подобаващ начин годишнината от Кристалната нощ днес. За случая Организацията на евреите в България "Шалом" направи открит урок  и фотоизложба, озаглавена ''ШОА - Как е било възможно това от човешка гледна точка". През 1938 г. на 9 срещу 10 ноември в Австрия и Германия започва поголовно разграбване и опожаряване на еврейски магазини и синагоги. Хиляди евреи са изпратени в концентрационните лагери и с това се слага началото на едно от най-големите престъпления срещу човечеството. Убити са 6 млн. евреи. В Ларгото днес бяха подредени снимки от това време. Присъстваха и две дами, които са оцелели като по чудо от Холокоста. Те споделиха с присъстващите своите жестоки спомени. Мястото на изложбата и открития урок не бяха избрани случайно. В района около Ларгото са разположени няколко храма от различни религии. Това е чудесен символ на толерантността.

comment 0
visibility 374

Фандъкова и Чобанов приеха "Отбора на надеждата" преди световното в Мексико Сити (СНИМКИ)

Кметът на София Йорданка Фандъкова и заместникът й доц. Тодор Чобанов пожелаха успех на момчетата от „Отбора на надеждата“ преди отлитането им за Мексико Сити. Там възпитаниците на треньора Борислав Фердинандов и създателя на проекта Виктор Кирков ще участват на Световното първенство по футбол за бездомни хора. Първенството на планетата е 13 – 18 ноември т. г. По-голямата част от момчетата са ученици в столични училища. Осем момчета от София всяка година са сред участниците на международни първенства и турнири за бездомни хора и винаги играят с индивидуален, неповтарящ се номер на фланелките. Номерата в тима са от 49 до 56 за 2018 г. Вече седем години социалният проект „Отбор на надеждата”доказва ефективността  си. Чрез спорта се постига най-бързата и адекватна интеграция и социализация в обществото. С постигнатите резултати проектът изпълнява напълно целите си за приобщаването на подрастващи с различен статут от малцинствените групи и етнически произход. Този отбор 12 години представя страната ни на световни форуми и със спечелените отличия младежите прославят България.  Досега спортистите във футболният отбор показват мотивация, амбиция, дух и професионални умения, които са в основата на постигнатите отлични успехи на национално и световно ниво.

comment 0
visibility 553

Бум на болни деца от хепатит А в София

За периода от 5 юли до 5 ноември в над двайсет столични училища и детски градини е имало болни от хепатит А, съобщават от Министерството на здравеопазването. Те припомнят, че имаше епидемия в кв. "Факултета". Общо 153 души, от които 144 деца от 2 до 16 години бяха заразени с хепатит А. Местата, на които са установили случай на заразата са шест училища в район "Красна поляна", Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии и центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Райна Княгиня" и "Баба Тонка". Заразени с хепатит А има и в две учулища в  в район "Подуяне", в 62 детска градина в "Слатина", в три учебни заведения в "Люлин", както и в кварталите "Сердика" и "Младост". В началото на месец ноември в Столичната регионална здравна инспекция са получени 500 детски дози ваксина срещу хепатит А. Те ще бъдат предоставени на личните лекари за обхващане на контактните лица по местоживеене и в колективите.

comment 0
visibility 312

Дядо Добри озари столицата с лика си

Благотворителната фото изложба с лика на Дядо Добри е подредена на ул.“Париж“ в столицата. Всички снимки могат да бъдат купени на място. Целта на тази инициатива е изграждането на "Монумент дядо Добри - първият паметник на Доброто в България". Планира се този монумент да бъде сложен в в самото начало на ул.“Париж“, където приживе Дядо Добри събираше пари и ги даряваше на българските храмове, пише Дир.бг. За изработката на паметника грижа ще имат учениците от Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино – единствено по рода си на Балканите. Само децата могат по неповторим начин да предадат невинността и ангелския дух на този Светец.

comment 0
visibility 249

Задържаха 39-годишен мъж за незаконен превоз на чужди граждани

Тридесет и девет годишен мъж е задържан за 72 часа за незаконен превоз на чужди граждани. Той е криминално проявен, съобщават от пресцентъра на МВР. На 7 ноември около 22:30 часа автопатрул на районно управление Костинброд е спряла за проверка автомобил. В него били намерени 15 чужденци от Ирак и Афганистан, трима от тях били без лични карти. Шофьорът се оказал 39-годишен софиянец. Мъжът е бил без свидетелство за управление на моторно превозно средство като е осъждан за същото деяние преди една година. На нередовния водач му е наложена 72- часова мярка за неотклонение „задържане под стража“.  

comment 0
visibility 554

Безплатен очен преглед ще получат децата от район Надежда

Район „Надежда“ стартира кампания „Мисия: Детско зрение“ по случай Международния ден на незрящите, който се отбелязва на 13 ноември.  Инициативата цели да покаже нуждата от редовна профилактика на детското зрение. За целта общо 850 деца в предучилищна възраст от район „Надежда“, ще бъдат прегледани с мобилен апарат за ранно откриване на аномалии. Всяко четвърто дете на възраст от 5 до 6 години е диагностицирано със зрителни проблеми според данни на Световната здравна организация. Сред тях са: далекогледство, късогледство, които биха могли да доведат до т.нар. „мързеливо око”. Първите прегледи ще се извършат на 13 ноември в сградата на 172 ДГ „София“, адрес: жк „Надежда 1“ от 10:00 часа.

comment 0
visibility 319

Отменят протеста на кметовете на малките населени места в София

Протестът на кметовете на села и малки градове, който бе насрочен за утре, се отменя. Причината е, че премиерът Бойко Борисов откликна на техните искания и ще се срещне с тях в понеделник, съобщи кметът на Калофер Румен Стоянов. Той е председател на националното сдружение на кметовете на кметства. Очакваше се в протестното шествие да се включат над 150 управници на малки населени места в България. Те настояват за отделен бюджет за всяко кметство, както и ясно законодателство, според което управниците на общини да превеждат в пълен размер средствата. Другото им искане, което ще бъде обсъдено е да бъде върнат прага за пряк избор на кметове от 350 на 100 души по постоянен адрес.

comment 0
visibility 357

Продължава засаждането на дръвчета в Новата гора на София

В Новата гора на София растат вече 26 200 нови дръвчета. През последните три уикенда столичани засадиха там 6 200 фиданки. [caption id="attachment_38771" align="alignnone" width="960"] Снимка: Фейсбук[/caption] От „Зелени решения за София“ припомнят, че засаждането на нови дървета продължава всеки уикенд докато времето позволява. Осигурени  са необходимите инструменти и фиданки на място. Достатъчно е да дойдат столичани с добро настроение и хъс за работа. Грижите за вече засадените дръвчета са поверени на лесовъдите от „Управление на общински земи и гори“. [caption id="attachment_38772" align="alignnone" width="960"] Снимка: Фейсбук[/caption] За да се гарантира удобно придвижване, функционира временна автобусна линия – 56А . Автобусите тръгва от метростанция „Вардар“ и вози пътниците до входа на Новата гора в Суходол. Саденето на дръвчета е всеки уикенд от 10 до 16 ч.

comment 0
visibility 354

Вземанията на "Булгаргаз" от "Топлофикация София" са в размер на близо 100 млн. лв.

Оценка до 28 август показва, че Българския енергиен холдинг (БЕХ) е изкупил задължение на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" за 99 млн. и 192 898 лв. Тези дългове са за доставен природен газ в периода февруари - август 2018 г. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова относно договора за продажба на вземанията на "Булгаргаз" ЕАД от "Топлофикация София" ЕАД по време на днешния парламентарен контрол. Преговорите между БЕХ и "Топлофикация София" за условията на договора за вземанията вече са в ход, обяви министър Петкова. Тя допълни, че основната функция на БЕХ е да подкрепя своите дъщерни дружества чрез такъв вид финансиране. Освен това задълженията на енергийното дружество са още от 2002 г. Близо 40% от печалбата от използването на природен газ се използват от "Топлофикация София" и тя е най-големият клиент на "Булгаргаз", допълни Петкова.        

comment 0
visibility 303

Премиера на филми, направени от деца в Дом на киното

Премиери на филми от Арт Ваканция на Витоша 2018  ще се състои на 10 ноември от 14:30часа в Дом на Киното. „От деца за деца“  ще представи на присъстващите четири късометражни филма. Проектът обхваща три сфери на изкуството като ги представя на деца от различни възрасти. Техни ментори бяха Яна Титова и Александър Алексиев. Благодарение на тях децата се докоснаха до детайли от света на киното. Взеха участие в целия процес на създаването на един филм, от написването на сценария до монтирането. Проектът е на културната организация Мюзик Плей, която се стреми да създаде здравословна среда за подрастващите в тяхното културно-музикално развитие. Екипът на Мюзик Плей осъществява своите цели с помоща на индивидуални уроци по различни музикални инструменти и Арт Ваканция на Витоша.

comment 0
visibility 220

Забраняват престоя и паркирането в участък от ул. „Славянска” заради ремонт

От Столична община въвеждат временна организация на движението заради ремонтни дейности на тротоар в частта от ул. „Славянска” между ул. „Г. С. Раковски” и ул. „6-ти септември”. Престоят и паркирането на превозни средства в този участък от столицата ще бъде забранено.   Забраната ще важи до 21 ноември. Очаква се за този период от време, който е почти две седмици обновяването на тротоарната настилка да приключи.      

comment 0
visibility 494

Продължава работата по проекта за ранно кариерно ориентиране в район "Нови Искър"

Проектът за ранно кариерно ориентиране на район "Нови Искър" - Столична община продължи със среща с ученици от 176 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в село Негован. Инициативата среща децата с различни личности, които са успели в своята кариера. Този път възпитаниците на 176 основно училище се срещнаха със синоптика Николай Василковски. Той разказа на учениците за изпитанията, през които е минал, за да успее. От учебното заведение споделят, че срещата е продължила повече от предвидения учебен час, а децата са били въодушевени и са задавали много въпроси.  Кметът на столичния район „Нови Искър“ сподели в социалната мрежа, че продължава да се работи по проекта за ранното кариерно ориентиране сред учениците от общинските училища на територията на района.  

comment 0
visibility 474

Балет „Арабеск“ ще представи френска хореография на сцената на Музикалния театър

Балет „Арабеск“ с премиера на световно известния хореограф Анжелен Прелжокаж ще види публиката на 15, 23 ноември и 12 декември на сцената на Музикален театър. Спектакълът е част от програмата "Танцът на времето" като освен фрагмент от „НОЩИТЕ“ на Анжелен Прелжокаж (Франция), присъстващите ще могат да се насладят и на "Капка в океана" и "Двойнственост". Програма „Култура“ на Столична община финансира представлението, а организацията му е съвместно с Френски институт в България. Премиерата на част от спектакъла на Анжелен Прелжокаж - " Нощите" ще бъде представена от балет "Арабеск" на 15 ноември. Прелжокаж е един от най-известните хореографи в момента. Това е първия път, в който той работи с българска трупа. Ключов момент в представлението е диалогът между Изтока и Запада. То е съвременна чувствено-еротична интерпретация на Приказки от 1001 нощ, в която Шехерезада е представена като "една от най-ранните феминисти на Изтока". Прелжокаж използва танца, за да изобрази чувствената характерност на арабската култура. Визията на сцените може да се свърже с картините на Делакроа. Костюмите и декора за " Нощите" ще бъдат доставени от Франция. Екипът на хореографа също е интересно подбран, те са с корени от Северна Африка. Постановката е била в Израел, Африка, САЩ и в много европейски държави и си е спечелила положителните отзиви на критиците.    

comment 0
visibility 314

Жители на Чепеларе на протест пред ВСС

Протестно шествие пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС)  организират жители от Чепеларе. Те настояват за ново разглеждане на решението на съвета за закриване на Районната прокуратура в града.  Те не са съгласни с решението на ВСС 11 районни прокуратури в България да станат териториални отделения. Жителите на ропопското градче вече два пъти са излизали на протест срещу закриването на прокуратурата, но за първи път ще изразят недоволството си в столицата. Митингът в София ще стартира половин час след 11, като гражданската инициатива призовава всички, които са недоволни от това, което върши съдебната система да се присъединят към протеста, информира БНР. Жителите на Чепеларе вече са подали жалба във Висшия апелативен съд (ВАС) срещу решението на ВСС, предстои дело. Организаторите на протеста обещават, че ще осигурят транспорт до София, сандвичи и минерална вода безплатно.

comment 0
visibility 299

Кметовете на малките населени места излизат на протест на жълтите павета

Над 150 кметове на малки общини излизат на протест в София с искане за законови промени, в които да се предвидят повече пари за населените им места. Те дадоха един месец на управляващите да решат проблема им. След като до сега не са получили отговор в събота те ще изразят недоволството си на жълтите павета пред парламента и Министерския съвет. Очаква се повече от 150 кметове на села и малки градове да вземат участие в протестната демонстрация. Пред Нова тв кметът на Калофер Румен Стоянов обясни, че искат среща с Бойко Борисов. Основното им желание е всяко населено място да има отделен бюджет, който да се изпълнява от съответния кмет по определен закон.