Новини от 17.11.2018

comment 0
visibility 620

Граждани искат обезопасяване или светофар на опасен прелез в Дружба 1

Опасен прелез в Дружба 1 предизвика възмущението на граждани, които пътуват с трамвай 20 и 22 и работещи в зоната около Института по заваряване. Прелезът е на бул. Асен Йорданов 10. Там е и отбивката за влизане към Иинститута, но се пресича с трамвайните релси. Мястото е необезопасено и това може да бъде предпоставка за сериозни произшествия и катастрофи, алармират граждани. Преди време на това място е имало огледало за обратно виждане, което е помагало на шофьорите да видят дали идва трамвай. Сега те нямат никаква видимост при идване от булеварда и навлизане към Института. На всичко отгоре по продължението на трамвайното трасе и има високи храсти, което допълнително затруднява видимостта на шофьорите на автомобили. През август т. г. на прелеза имаше катастрофа, която за щастие се размина без жертви, припомнят граждани. Те искат да се предприемат мерки за обезопасяване, като подрязване на храстите, възстановяване на огледалото за обратно виждане или поставяне на светофарна уредба. В този участък движението се увеличава, тъй като производствените предприятия в зоната се увеличават, а за да се стигне до тях трябва да се премине през прелеза. Граждани пък припомнят, че в този участък ватманите карат най-бързо трамваите.  

comment 0
visibility 342

С екотриколки и засаждане на дървета за по-чист въздух

Зоологическата градина в София има нова екологична придобивка. В Деня за по-чист въздух, вчера зоопарка получи три нови екологични триколки. Те са на ток  и са предназначени за работниците. С тях те ще изпълняват ефективно и екологично ежедневните си дейности в парка, и ще се придвижват по-бързо без да замърсяват околната среда. [caption id="attachment_40285" align="alignnone" width="638"] Снимка: Фейсбук[/caption] За една година в Банкя има 100 новозасадени дървета от различни видове. Вместо призиви общинската администрация в район Банкя с действие подкрепи инициативата на Столична община за по-чист въздух. Начело с кмета Рангел Марков служителите засадиха шест дървета. С три смърча и три американски червени дъба се увеличи високата растителност на алея "Шейново". Това не е необичайна практика за Банкя, защото ние дадохме пример за компесаторно засаждане на дървета, коментира в социалната мрежа Марков. В курортното градче за три отсечени дървета от частници се засаждат три на обществено място.      

comment 0
visibility 622

Променят мястото на спирка в кв. Овча купел

Променят мястото на спирка за градския транспорт в кв. Овча купел, съобщават от ЦГМ. Причината е  изграждане на временен път по ул. “Зеленика”. Спирката с код 2031 “Ул. Лиляче” се премества с 30 метра по-назад в към бул. Овча купел. Промяната е временна. На новото място, на новоиградения перон ще спират досегашните автобуси по линии № 11, 60 и 102, който е от Овча купел до Студентски град. Същата спирка се ползва и за нощната линия N3.

Реклама
comment 0
visibility 711

Във Факултета продължават да горят кабели и отпадъци

В ромския квартал Факултета, район Красна поляна продължават да горят кабели и отпадъци. Задушливият дим се разнася и стига до блоковете в съседния жилищен квартал. За проблемът гражданите редовно алармират в общината. Мобилни екипи на Столичния инспекторат дежурят в и край Факултета и са безкомпромисни към нарушителите. Вчера отново бе заловен нарушител. При проверка на ул. "Братска дружба" 8  инспекторите хващат на място нарушителя. Той е горял кабели на открито.  Малката уличка е в първата отбивка на главната ул. Суходолска" и е точно до горичката в началото на Факултета. На мястото са извикани и служители на III РПУ и с тяхна подкрепа на извършителят е съставен акт за административно нарушение. Засилените проверки на мобилните екипи продължават в рисковите райони на София. Забранено е горенето на отпадъци, кабели, гуми и др.

comment 0
visibility 294

Нощ на театрите на живо и в социалната мрежа

София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Габрово, Симитли, Добрич, Плевен, Кърджали и Шумен са в центъра  на Нощ на театрите. 150 събития в 16 града в България са в програмата на отбелязват на шестото издание. Тазгодишното послание е "Очи в очи с театъра". Какво се случва тази вечер може да се гледа на живо във вайбър бота на любимеца на милиони, актьорът Владо Карамазов. 1300 творци в различни жанрове са част от европейската инициатива е ще представят продукциите си в 90 локации. "Театърът е изкуство с много измерения и стремежа е в София да има колкото се може по-голямо разнообрази за хората. В София театърът има солидна база и много хора се вълнуват от него. Залите са пълни и това не е случайно. Това е духовният живот на този хилядолетен град. Нашите театри винаги са получавали пълната и безусловна подкрепа на общината", каза зам.-кметът на столицата доц. д-р Тодор Чобанов пред bTV. Сред младите хора в България Нощта на театрите няма аналог и придобива все по-големи размери и популярност. Събитието е част от Календара на културните събития за 2018 г. на Столична община. Тази година Нощта на театрите завладява и виртуалното пространство. Всички посланици на събитието ще се включат в 6-часовото онлайн студио. А зрителите предварително или по време на живото излъчване могат да задават въпроси от 11 до 17 ч. Локация на първото по рода си live театрално студио ще е ЧитАлнЯта на  https://www.facebook.com/TheatresNight/videos/346168122854786/. Водещи на откритото студио ще бъдат Диана Алексиева, Инес Павлова и Ива Дойчинова. Проектът „Нощни персонажи“ ще е с участието на любимите актьори Владо Пенев, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Иван Бърнев, Дарин Ангелов, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Весела Бабинова, Койна Русева, Христо Мутафчиев, Ованес Торосян, Деян Ангелов и Рая Пеева, диригента Максим Ешкенази, прима балерината Марта Петкова и премиер солиста Никола Хаджитанев. 1000 деца ще гледат безплатно куклен театър преди Нощта на театрите. Акцията е част от социалната кампания на dm Bulgaria – “Веселите зъбки“ и за първа година се осъществи в партньорство с европейската инициатива. 10 детски градини от София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Кърджали и с. Първомай (обл. Петрич) ще имат удоволствието да се докоснат до театралното изкуство броени часове преди официалния старт на шестото издание на Нощ на театрите.  

comment 0
visibility 967

Нов ПУП предвижда спортна зала и 3 детски градини в "Овча купел 1"

Зеленина, разширяване на 88 училище "Димитър Попниколов", 4 нови детски градини, паркове и площадки предвижда новия ПУП за "Овча купел 1". За тези новости съобщава жител на квартала в социалната мрежа. Вчера той е бил на среща с главния архитект на София Здравко Здравков и са обсъждани позитивите и негативите на проекта за ПУП. В понеделник от направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община ще дадат подходящ формат на плана, който ще бъде качен в социалната мрежа. Така всички жители на "Овча купел 1" ще могат да се запознаят с промените в квартала. Според ПУП-а, който трябва да се приеме, ще има спортни игрища и спортна зала зад 88 училище. Теренът е общински и е отреден за озеленяване. Училището ще бъде пристроено и разширено. Предвидени са 3 нови парцела за детски градини. Предвидени са места за озеленяване и спортни площадки в някои в междублоковите пространства. Обществен център ще изникне до  Фантастико, а друг парчел е отреден за Търговски център. Недостатъците са, че много терени за застрояване в близост до съществуващи блокове. Има и други проблемни, които биха довели до презастрояване в "Овча купел 1". Има нагласа, влезелите в сила до момента частични ПУП да останат в новия план, защото по тях не можело да се правят промени.

comment 0
visibility 452

Кметът на София: Столицата е готова за зимата

София готова за зимата. Няколко почистващи фирми са проверени и са показали, че имат подготовка за студения сезон. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю пред Нова телевизия.  169 снегорините ще чистят града, а 41 в районите извън него. При обилен снеговалеж временно ще се затварят пътни участници. Фирмите знаят, че ще плаща за свършена работа. За миналата година са наложени глоби за 3,5 млн. лв. каза кметът. "И в момента взимаме спешни мерки и има контрол за горенето на гуми и отпадъци. Последната седмица са съставени 50 акта. Парламентът разгледа промените в закона и съм доволна, че наши предложения ще бъдат приети. Това са за стандарти за горивата и ще се изисква намаляването на сяра и пепел във въглищата. А МОСВ да разработи наредба и за качеството на дървата. Идеята на вчерашния Ден за по-чист въздух е да се разбере, че качеството на въздуха зависи от всеки един от нас", коментира кметът на София. Над 150 коли спрени от проверени над 2000 са спрени от движение. "Значи има ефект. Да се проверяват и колите в движение", препоръча Фандъкова. Тя обяви, че след пилотни проекти на Столична община за подмяна на печки с екологично гориво вече има готовност да се започне програма. "Чистотата на въздуха изисква инвестиции и затова избрахме подкрепата за хората. С програмата ще финансираме подмяната или включването в газ, електричество и печки на пелети. Със социалния министъра сме разговаряли и искаме да подкрепил социално слаби семейства чрез енергийни помощи", каза Фандъкова. Тя е категорична, че ще продължи модернизирането и на градския транспорт в столицата, за да се предложи алтернатива на гражданите, да слязат от личните си автомобили. Според нея някои политически сили ще се възползват от оставката на вицепремиера Валери Симеонов, защото ситуацията е предизборна, коментира Фандъкова, която е и зам.-председател на ГЕРБ. Столична община работи добре с организациите, подкрепящи майките на деца с увреждания, каза тя. Четири протеста ще има в столицата в неделя и за тях има подадени заявления, каза кметът.

comment 0
visibility 552

Строежи затвориха къща в "Манастирски ливади"

Къща в столичния квартал "Манастирски ливади" се оказа между няколко нови строежа на жилищна кооперация. Гледката е отчайваща, тъй като в дома на Румяна Йорданова категорично светлина няма от къде да влезе. Отстоянието да съседната сграда е 2,75 м. Строежите изникнали като гъби. Започнали преди година без никой да информира собственичката на къщата, оплаква се Йорданова пред Bulgaria on air. От общината й обяснили, че са направени всички регулации. Там където строят няма улица. Как ще живеем без светлина, отстояние и въздух. Къщата е неизползваема, коментира жената. Според нея и хората, които ще живеят в новопостроените кооперация също няма да се чувстват добре. Гледката от къщата е само една - бетон. При разглеждането на документите се оказва, че около имотът на Йорданова има неясноти около регулацията. В ПУП от 2016 година тя не е страна, а в първия, с който се регулиран всички сгради тя е заинтересована. Устройственият план не предвиждал едноетажно строителство, каквото е нейната къща, отговаря главният архитект на "Триадица" Иван Шишков.