Новини от 18.11.2018

comment 0
visibility 279

Новините в София: Най-важното за деня, 18 ноември

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 18 ноември. София отбелязва Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия Резолюция на Генералната асамблея на ООН определи през 2005 г. всяка трета неделя на ноември да бъде Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия. Мини Арт Фондация с уникално забавление за столичани в неделя Мини Арт Фондация организира днес, 18 ноември, за първи път в столицата социален цирк. Това е първото благотворително събитие на Фондация Мини Арт. То ще се проведе от 13 до 17 ч. в Софийска лаборатория за иновации на ул. "Сердика" № 1, ет. 3. Създадена е добра организация за снегопочистване в столицата Кметът на София Йорданка Фандъкова е разпоредила на Столичния инспекторат и снегопочистващите фирми да се създаде стриктна организация за работа. Това се налага заради очакванията за обилен снеговалеж над столицата след 18 ч. Мобилизират се всички екипи и техника за почистване на снега. „Лабораторията по изкуствен интелект“ впечатли столичани „Лабораторията по изкуствен интелект“ организира ден на отворените врати в „София Тех парк“ в събота, 17 ноември. Не само децата, но и родителите бяха изключително впечатлени от това, на което са способни роботите. Голф направи дрифт пред Парламента по време на протест застрашавайки хората (ВИДЕО) Лек автомобил направи дрифт неколкократно на жълтите павета в зоната пред Народното събрание, застрашавайки десетки протестиращи, както и други шофьори. Няколко катастрофи затрудниха движението по "Александър Малинов" в Младост "Заваля малко сняг и започнаха катастрофите", коментират в социалната мрежа очевидци. Задържаният за графити срещу Льо Пен е освободен срещу подписка 22-годишният младеж, който бе арестуван за това, че надраска паметника на съветската армия, бе освободен срещу подписка. Така реши Софийският районен съд, въпреки че прокуратурата искаше по-строго наказание. Майкъл Бубле с първи концерт в България Канадският изпълнител, носител на 4 Грами, идва за пръв път в България. Концертът му е планиран за 14 септември 2019 г в зала „Арена Армеец“. Организатори са "София мюзик ентърпрайсис" и Barracuda Music.

comment 0
visibility 713

Катастрофа блокира за кратко "Черни връх" до Парадайс

Катастрофа затрудни движението по бул. Черни връх до ул. Сребърна в района на мол "Парадайс. Пътнотранспортното произшествие затрудни и без това трудното движение в района. Потребители се оплакаха и от липса на организация, както и спиране на тока в паркинга на мола, което доведе и да проблеми с напускането на паркинга. Допълнителното задръстване беше в следствие на катастрофата в близост до изхода. Към този момент движението е нормално, но все още има опашки.

comment 0
visibility 286

Майкъл Бубле с първи концерт в България

Канадският изпълнител, носител на 4 Грами, идва за пръв път в България. Концертът му е планиран за 14 септември 2019 г в зала „Арена Армеец“. Организатори са "София мюзик ентърпрайсис" и Barracuda Music. Майкъл Бубле е не само певец, но и композитор, текстописец, продуцент и актьор. Има вече пет световни турнета, които са увенчани с успех. Издал е повече от 60 млн. албума в цял свят. Изпълнителят отсъства дълго от сцената и това лято се завърна с концерти в Сидни, Лондон и Дъблин. Новото световно турне ще стартира с 27 концерта в Америка от 13 февруари 2019 г., информира Дарик. В ‚Арена Армеец“ ще се продават билети само за седящи места за 10 000 дущи. Старт на продажбата на билети за концерта е на 23 ноември от 10 ч. За членовете на фенклуба ще се предлагат билети още на 21 ноември от 10 ч.

Реклама
comment 0
visibility 512

Задържаният за графити срещу Льо Пен е освободен срещу подписка

22-годишният младеж, който бе арестуван за това, че надраска паметника на съветската армия, бе освободен срещу подписка. Така реши Софийският районен съд, въпреки че прокуратурата искаше по-строго наказание. Съдия Албена Момчилова взе под внимание чистото съдебно минало на момчето и характеристиката му като добър студент. Решението на съда може да бъде протестирано, информира Дневник. Припомняме, че на паметника беше изписано "Бежанци, добре дошли, Льо Пен, отивай си!" на английски език на 15 ноември през нощта. На следващия ден Марин льо Пен имаше среща с Веселин Марешки, председател на „Воля“.

comment 0
visibility 505

Няколко катастрофи затрудниха движението по "Александър Малинов" в Младост

"Заваля малко сняг и започнаха катастрофите", коментират в социалната мрежа очевидци. Няколко пътнотранспортни поризшествия са станали днес на бул. Александър Малинов в столичния район "Младост". При едната таксиметров автомобил е самокатастрофирал, а при друга катастрофа два автомобила са се ударили челно. Причината при тази катастрофа е, че лек автомобил БМВ е навлязъл в насрешното движение пред магазин "Billa" в "Младост". Вероятните причини са започналият снеговалеж и ниските температури. Специалисти напомнят, че ако автомобилите на са подготвени за зимни условия това е доста рисково, както за техните водачи, така и за останалите участници в движението. Доста от автомобилите са все още с летни гуми, а друга голяма част са ги сменили със зимни буквално в последния момент, обясняват пред Столица.bg от столичните гумаджийници, които през последните няколко дни бяха изключително натоварени поради прогнозата за сняг.  

comment 0
visibility 939

Голф направи дрифт пред Парламента по време на протест застрашавайки хората (ВИДЕО)

Лек автомобил направи дрифт неколкократно на жълтите павета в зоната пред Народното събрание, застрашавайки десетки протестиращи, както и други шофьори. Столичната дирекция на вътрешните работи разпространи видео, на което ясно се вижда провокацията от страна на водача на автомобил "Фолкваген Голф" със софийска регистрация - СВ 2148 МХ. Освен дрифт в зоната на протестиращите, леката кола прави и неколкократни нарушения правейки дрифт и обратен завой на двойна непрекъсната линия в зоната пред Военния клуб, след което продължава в неизвестна посока. При следващо видео се вижда, че служители на полицията правят блокада на леката кола. Към този момент не е известна причината за поведението на водача. Очаквайте подробности.

comment 0
visibility 1260

„Овча купел“, „Враждебна“ и „Лозенец“ остават утре без студена вода

„Софийска вода“ е планирала ремонтни дейности в няколко столични района за 19 ноември. С тях се цели постигането на по-добро управление на мрежата и ограничаване на зоните на бъдещи аварии. Заради реконструкция на уличен водопровод на бул. „Президент Линкълн“ кв. „Овча купел“ 2 , от 10:00 до 22:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: бул. „Президент Линкълн“, бул. „Братя Прошек“, ул. „Централна“, по бул. „Президент Линкълн“ от ул. „Централна“ до бл. 18 Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на бул. „Президент Линкълн“ до бл. 2. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение  на ул. 60 кв. „Враждебна“, от 09:30 до 17:30 ч. ще бъде спряна водата на жовеещите в района на: ул. 1-ва, ул. 2-ра, ул. 61-ва, ул. 60-та Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се достави вода с водоноска на ул. 2-ра ъгъла с ул. 60-та. Заради подмяна на уличен водопровод на ул. „Тоне Крайчев“ с. Желява , от 09:00 до 21:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Тоне Крайчев“, ул. „Тодораки Пешев“, ул. „Ангел Тодоров“, ул. „Стоян Мисирски“ Ако ремонтните дейности продължат повече от  12 часа, ще се осигури вода с водоноска на ул. „Тоне Крайчев“. Заради монтаж на спирателни кранове на ул. „Захари Стоянов“  с. Мрамор , от 09:00 до 19:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Мичур“, ул. „Явор“, ул. „Иван Вазов“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде осигурена вода с водоноска на ул. „Захари Стоянов“ ъгъла с ул. „Хайдутин“. Заради монтаж на спирателни кранове на ул. „Козлодуйски бряг“  с. Мировяне , от 09:00 до 19:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Христо Ботев“, ул. „Перуника“, ул. „Канала“, ул. „Орлин“, ул. „Чавдар войвода“ Ако ремонтните дейности продължат повече от  12 часа, ще се достави вода с водоноска на ул. „Христо Ботев“ пред читалището. Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение  на пл. „Велчова завера“ жк. „Лозенец“ , от 10:00 до 19:30 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на площад „Велчова завера“. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа,  ще бъде доставена вода с водоноска на площад „Велчова завера“.

comment 0
visibility 261

„Лабораторията по изкуствен интелект“ впечатли столичани

„Лабораторията по изкуствен интелект“ организира ден на отворените врати в „София Тех парк“ в събота, 17 ноември. Не само децата, но и родителите бяха изключително впечатлени от това, на което са способни роботите. Определено изживяването за децата и техните родители направи хладния съботен ден наистина ползотворен. Родителите са на мнение, че точно технологиите и науката са бъдещето на света и децата трябва от малки да се докоснат до тях. Гости на лабораторията бяха и фенове на компютрите, които са твърдо решени да се реализират в света на компютърните разработки след като завършат училище. Ученици от Професионалната гимназия по автономика в София споделят, че това, което са видели е на изключително високо ниво и ще направят и невъзможното, за да станат добри системни програмисти, информира БНР. Организаторите на събитието споделят, че е тайно се надяват така да открият и бъдещите компютърни таланти на България. С тази лаборатория те показват и какво е нивото на науката и технологиите у нас.

comment 0
visibility 178

Създадена е добра организация за снегопочистване в столицата

Кметът на София Йорданка Фандъкова е разпоредила на Столичния инспекторат и снегопочистващите фирми да се създаде стриктна организация за работа. Това се налага заради очакванията за обилен снеговалеж над столицата след 18 ч. Мобилизират се всички екипи и техника за почистване на снега. Фирмите имат на разположение 169 снегорина. Те ще бъдат позиционирани на 68 местостоянки в града Така ще са максимално близо до районите, за които ще грижат. Цели се осигуряване на нормална проходимост в града и движение при зимни условия. Приоритетно ще бъдат обработвани пътните платна на улици и булеварди, по които се движат превозните средства на градския транспорт. От Столичния инспекторат призовават шофьорите да излизат на пътя само с добре подготвени за зимата автомобили. Необходимо е да се кара със съобразена със зимната обстановка скорост. Напомня се на управителите на етажна собственост и търговските обекти, че имат ангажимента да почистват прилежащите към сградите тротоари.

comment 0
visibility 272

Мини Арт Фондация с уникално забавление за столичани в неделя

Мини Арт Фондация организира днес, 18 ноември, за първи път в столицата социален цирк. Това е първото благотворително събитие на Фондация Мини Арт. То ще се проведе от 13 до 17 ч. в Софийска лаборатория за иновации на ул. "Сердика" № 1, ет. 3. Забавлението, което е подготвено, ще бъде еднакво завладяващо както за децата, така и за възрастните. Това не е само празник на цирковото изкуство, но и уникален начин за социално образование, твърдят организаторите. Цирковата работилница ще има три дисциплини, в които ще се забавлявате цели 4 часа - жонглиране, юнисайкъл и акробатика. По време на мероприятието ще бъде представен проекта Социален цирк. Организира се магазин за дарения, от който всеки може да си купи топки за жонглиране, велосипед с една гума и др. Средствата от покупките, ще се използват за покупка на циркова екипировка за проектите на фондацията през 2019 г. Разбира се, като на всеки купон, ще има лакомства и освежителни напитки.

comment 0
visibility 411

Затруднения в движението в София заради планирани протести

Планираните четири протеста в столицата днес, 18 ноември, се очаква да създадат известни затруднения в трафика в центъра, съобщават от Столична община. В 13.00 ч. започва протест пред Народното събрание, който се предвижда да е краен с час 20.00 ч. Протестът ще се превърне в шествие, което ще се движи с маршрут от пл. „Народно събрание“ № 2 през бул. „Цар Освободител“, по пл. „Независимост“, след това през бул. „Княз Александър Дондуков“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“ до пл. „Орлов мост“. Наред с него, продължава и протестътна майките на деца с увреждания, ще има и протест за свобода на вероизповеданията и за оставка на правителството. От СО съобщават за някои временни забрани в центъра: - забранява се спирането на автомобили на пл. "Княз Александър І" и около храма "Свети Александър Невски" - от 15.00 часа ще спре движението по бул. "Цар Освободител" между пл. "Независимост" и ул. "Г. С. Раковски". Нека шофьорите да използват алтернативни маршрути.

comment 0
visibility 254

София отбелязва Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

Резолюция на Генералната асамблея на ООН определи през 2005 г. всяка трета неделя на ноември да бъде Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия. Това е поводът днес, 18 ноември, в храм „Александър Невски“ в столицата да се отслужи панихида в 11.00 ч. Панихидата е едновременно за успокоение на душите на починалите на пътя и своеобразна молба за бързо възстановяване на пострадалите при катастрофи. На панихидата в храма паметта на жертвите ще почетат представители на ръководството на МВР и ГДНП, както и на БЧК и на СБА.

comment 0
visibility 299

Времето и предстоящите събития на 18 ноември в София

Времето на 18 ноември София се намира в областите с жълт код за сняг и лошо време. В по-голямата част от тези области ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка с дебелина до около 10 см, сочи Prognozata.bg. Предстоящи събития за 18 ноември в София 10.00 часа до 18.00 часа VІI международен турнир по карате за купа „Ронин“ ще се състои в Универсална спортна зала „Триадица“.   11.00 часа Започва протест за оставката на правителството на пл. „Народно събрание“. 13.00 часа до 16.30 ч. Шествие ще започне от пл. „Народно събрание“, по бул. Цар Освободител“, през пл. „Независимост“, по бул. „Княз Ал. Дондуков“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“ до пл. „Орлов мост“ до езерото „Ариана. Очакват се затруднения на движението по време на шествието маршрута.   11.00 часа Панихида за жертвите на пътнотранспортни произшествия в храм-паметника „Св. Александър Невски“ 13.00 часа Митинг протест и шествие - молитва „За свободата на вероизповеданието“ в парк „Княжеска градина“. 15.00 до 22.00 часа Общ национален протест и авто-шествие „Смяна на системата“ на пл. „Княз Александър I Батенберг“. 19.30 часа Премиера на пиесата „Островът“ в Сатиричният театър „Алеко Константинов”.