Новини от 22.11.2018

comment 0
visibility 497

„Софийска вода“ спира кранчето в „Г.Делчев“, „Лозенец“, „Бояна“ и „Връбница“

Ремонтни дейности налагат временното спиране на водата в столични квартала на 23 ноември. Заради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Метличина поляна“ жк. „Гоце Делчев, от 10:00 до 20:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Метличина поляна“ от ул. „Деян Белишки“ до ул. „Боянски водопад“ ул. „Костенски водопад“ от ул. „Славовица“ до бул. „Гоце Делчев“ ул. „Силиврия“, ул. „Ясна поляна“, ул. „Химитлийски проход“, ул. „Чужденец“. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска пред бл. 114А. Заради монтаж на спирателен кран на ул. „Хаджи Димитър“  с. Лозен, от 09:30 до 19:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Могила“, ул. „Свети Спас“, ул. „Васил Левски“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се достави вода с водоноска на ул. „Могила“ ъгъла с ул. „Суходол“. Заради прекъсване на сградно водопроводно отклонение  на ул. „Вискяр планина“ жк. „Лозенец“, от 10:00 до 16:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на ул. „Вискяр планина“. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се достави вода с водоноска на ул. „Вискяр планина“ ъгъла с ул. „Кап. Тодор Ночев“.   Заради подмяна на спирателен кран на ул. „Скакавица“  кв. „Бояна“, от 09:30 до 15:00 ч. ще спре водоподаването на живеещите в района на: ул. „Орешарска“, ул. „Десислава“, по ул. „Герганица“ от ул. „Байкал“ до ул. „Орешарска“ Ако ремонтните дейности продължат повече от  12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Орешарска“ ъгъла с ул. „Скакавица“. Заради пресвързване на уличен водопровод на бул. „Ломско шосе“ жк. „Връбница“ 1, от 09:00 до 19:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на бул. „Ломско шосе“ от ул. „Лазарица“  до разклона за жк. „Обеля“ 2, бензиностанция „Петрол“. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на бул. „Ломско шосе“ ъгъла с ул. „Обелски път“.

comment 0
visibility 1044

Засаждат дървета на спасената градинка при 108 СУ в "Дружба" 1

Обновяването на спортната площадка, която се намира в парка при 108-мо СОУ в ж.к. „Дружба-1“ – район „Искър“, вече е факт. Заедно с това, ще се облагороди и района около нея. В неделя, 25 ноември т. г., от 10 часа доброволци ще засадят дървета. Ще бъдат направени и две детски площадки за различни възрастови групи - от 0 до 3 г. и от 3 до 12 г. Те ще отговарят на всички изисквания за безопасност. Това става възможно, след като е предотвратено застрояването на парка, споделя Лорита Радева, общински съветник и председател на Комисията по екология към СОС. Борбата за запазване на парка преминава трудно, но вече е факт и има възможност за оформяне на детски площадки. "Удовлетворена съм, че спасихме парка. Към него имаше силен инвеститорски интерес от страна на собствениците. Но заедно със сдружение „Дружба-София“ и гражданите от района, подкрепени от районната администрация запазихме от застрояване парка", сподели Лорита Радева. По ремонтиращата се площадка ще бъде сменена настилката, ще се премахнат корените на сухата растителност. Ще се постави нова ограда, ще се обособят игрища с монтиране на врати за футбол, кошове за баскетбол и др. Така младите хора от района ще могат да спортуват и същевременно да се грижат за площадката си. Ще бъде монтирано и осветление на спортната и детската площадка. По план обновяването на площадката трябва да приключи до един месец.

comment 0
visibility 481

В "Димчо Дебелянов" учат природни науки с 3D технологии

Учениците от столичното 13 СУ "Димчо Дебелянов", район "Възраждане" изучават природни науки с 3D технологии. В класната стая те могат да влязат в космически кораб или Ноевия ковчег. Новите технологии се ползват в часовете от V до XII клас. Учениците могат да се доближат максимално до човешкия организъм и да разберат как функционират органите благодарение на виртуалната технология. Те могат да направят дисекция или операция на човешко тяло. „Системата позволява прекрасни триизмерни изображения и звук. За биологията е изключително важно, когато се учат органите, да се видят в дълбочина, а тази система позволява и дисектирането им”, разказа пред bTV преподавателят по химия Гергана Георгиева. Аз мисля, че ще се подобри връзката между учител и ученик. Ще се даде нов подиум за изява на всички ученици, коментира ученичката Цветелина Полежанова. Още днес учениците работиха с новата технология.  

Реклама
comment 0
visibility 565

След 3 дни МВР потвърди за инцидента с кола на НСО в София

Действително е имало инцидент с автомобил на НСО в София преди дни, съобщи bTV. Това потвърдили от МВР три дни, след като това се случи. Съобщението дойде, когато случаят придоби популярност сред медии и социални мрежи. Колата се е ударила с друга. Автомобилът на НСО е бил с включена светлинна сигнализация когато се сблъсква. И на двамата шофьори са направени актове от Пътна полиция. Видео от инцидента също бе разпространено в социалните мрежи. На него се вижда как има разправия между шофьор и пътен полицаи. Според автора на видеото в колата е влязла в насрещното, а вътре е била Десислава Радева, съпругата на президента. Тя е слязла на ул. Фритьоф Нансен и е влязла в магазин. Президентшата обаче отрече да е била в автомобила на НСО. От МВР потвърдиха за случая, но не става ясно имало ли е охранявано лице. НСО също правят вътрешна проверка.  

comment 0
visibility 337

Фандъкова поиска от СДВР допълнителни екипи за Черния петък

Трафикът в София да се регулира заради очакване на по-голямо натоварване на движението около молове и търговски центрове, съобщиха от Столична община. Това поиска столичният кмет Йорданка Фандъкова заради Черния петък. Столичният кмет очаква Пътна полиция на СВДР да подсигури екипи за контрол и регулиране на трафика. Утре се очаква той е натоварен в София, тъй като ще има много желаещи да пазаруват в столичните търговски центрове и молове заради големите намаления.  От Столична община призовават гражданите да ползват обществения транспорт за придвижване в столицата. Това може да им спести време и неудобства.

comment 0
visibility 807

В VII РПУ не знаят, кой изкърти пейки и кошчета в парк "Студентски" (СНИМКИ)

Вандали изкъртиха пейки и кошчета за боклук тази нощ в обновения парк "Студентски". За нанесените щети и поразиите на вилнеещи хулигани алармираха граждани в социалната мрежа. Паркът осъмна с обърнати и изкъртени пейки и кошчета за боклук, написаха те и пуснаха снимка на парка. Цял ден не се разбра кои са извършителите. Не разбраха нито от районната община, нито от VII РПУ. В кметството на район Студентски също са установили щетите и служители видели изпочупената паркова мебел. "Не знаем кой или кои са извършителите", питайте полицията, казаха от кметството пред Столица.bg.  В общината, обаче са сигурни, че щети има и те трябва да оправят. А всичко това са пари на данъкоплатеца. Гражданин е подал сигнал през телефон 112. От VII РПУ веднага е изпратен екип, но когато отиват полицаите на мястото, пейките и кошчетата били върнати на мястото си, отговориха пред Столица.bg от пресцентъра на СДВР. [caption id="attachment_41293" align="alignnone" width="556"] Снимки: Столица.bg[/caption] Въпреки че обърнатите пейки и кошчета отново са по месата си те са изкъртени и спешно се налага ремонтиране. Неясно е как при толкова камери не са установени хулиганите. А колко бързо са разбрали, че полицията се намесва и отиват да възстановят редя в парка?

comment 0
visibility 481

Техническият университет с открива лаборатория „Роботика и автоматика“

Техническият университет – София се сдоби с нова учебна лаборатория „Роботика и автоматика“. Студентите в катедра „Автоматизация на елекрозадвижванията“ при факултет "Автоматика" ще могат да се обучават от началото на декември, да изобретяват промишлени роботи и да използват най-модерните индустриални технологии. Инициативата за лабораторията е на ТУ - София и българската инженерингова компания "Ехнатон България",  които си партнират с "Мицубиши Електрик". Прякото участие на бизнеса в процеса на обучение на студентите е изключително важно. Това се отразява на осъвременяването материалната база в университета, както и на адаптацията на обучителните програми в реално време в зависимост от изискванията на бизнеса. „Лабораторията „Роботика и Автоматика“, разполага с най-модерните технологии в автоматизацията. Тя ще съдейства на българските студенти да обвържат знанието с опит. „Ехнатон“ е модерна компания дългогодишен опит в автоматизацията, проектирането и производството на технологии и оборудване за промишлеността. Лабораторията отговаря на разбирането за ефективно сътрудничество между бизнеса и образованието.  На 4 декември ще се състои откриването на лабораторията, часът е 11.30 ч. в блок 9, ет. 2 Лаборатория 9207.

comment 0
visibility 245

МВР: Пазете се от джебчии в черния петък

На черен петък може да станете жертва на джебчии. Това предупреждават от МВР във връзка с голямото пазаруване, което се очаква утре, особено в София, в денят на големите намаления в търговските центрове и молове. От полицията припомнят, че там, където се събират много хора често стават обект на крадците. Джебчиите са наблюдателни и бързо се прицелват към хора, които са разсеяни и заблеяни в някоя витрина. Възползвайки се от това те им отмъкват пари, ценности, телефони и документи.  Експертите съветват хората да не носят скъпи вещи, телефони, пари и документи във външните джобове или на лесно достъпни места. Гражданите трябва да са особено внимателни към вещите и чанти и да ги оставят без надзор и пряк визуален контакт. От ГДНП предупреждават да се внимава и с почитателите на онлайн търговията. Да не се  доверяват на сайтове, на които не е посочено конкретно юридическо лице и ЕИК на фирмата. Особено внимателни да са към сайтове, представящи се за  български, а посочват чуждестранна сметка за плащане.

comment 0
visibility 321

Подписка за студента, който изгони Льо Пен от паметника на Съветската армия

С подписка се размина студентът Траян Иванов. Мярката бе потвърдена от Софийски градски съд днес. 22-годишният младеж надраска паметника на Съветската армия ден преди визитата на френската националистка Мари Льо Пен.  Ако се преквалифицира деянието може да мине и само с глоба, коментира адвокатът на Траян. Той съжалявал  да извършеното, но не е очаквал, че така ще се развият нещата, коментира защитникът. Младежът запази пълно мълчание пред журналистите при излизане от съда. Студентът бе задържан веднага след като изписа на паметника "Бежанци, добре дошли, Льо Пен - върви си вкъщи". Първоначално бе задържан за 24 часа, а след това за 72 ч. Според юристи той получава най-голямата строгост на закона, за да служи за назидание на всички, които драскат и рисуват по паметници и сгради, паметници на културата. Съдия Мина Мумджиева прецени, че прокуратурата няма основание да твърди, че в деянието на Траян има цинизъм и дързост. Мотивацията на съда беше, че в призива върху паметника на Съветската армия няма нецензурни елементи. "Бежанци, добре дошли, Льо Пен - върви си вкъщи" не е обиден, а изразява гражданска позиция. Мястото му обаче не е на паметника. Решението на съда е окончателно.

comment 0
visibility 419

До края на месеца се подават документи за рециклиране на опаковките

Вече има официално обявен конкурс за организации по оползотворяване на отпадъците от опаковки. Те ще обслужват 22 от районите в Столична община за 5 години. Важен критерий, който е заложен е увеличението на броя и разположението на съдовете за разделно събиране на отпадъци от опаковки, информират от Столична община. Задължително е кандидатите да са Организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки с разрешение по чл.81 по ЗУО. Допълнителен критерий, който е заложен, да разполагат с площадки и подходящи съоръжения за предварително третиране и  сепариране на събраните разделно отпадъци. От кандидатите се изисква да предложат надлежен План за организиране на системите за разделно събиране на отпадъци, който ще бъде оценен и трябва да съдържа местонахождение, брой и вид на съдовете в схемата, която се предлага. Столична община ще подпише с кандидати, които отговарят на условията и имат най-добра обща оценка по обявените критерии. Според закона, до 1 януари 2018 г. общините трябва да рециклират поне 40% от общото тегло на отпадъците. Столична община рециклира 51% през 2016, информира Йоана Христова, зам.-кметът на СО по екология. Срокът за прием на документите е 30 ноември до 17.00 ч. Допълнителна информация може да се получи на сайта на общината.

comment 0
visibility 608

Доброволци пребоядисаха оградата на детска градина в "Надежда" (СНИМКИ)

С доброволческа акция оградата на 137 ДГ "Калина Малина" в район Надежда беше пребоядисана и освежена. Отдалеч се забелязваше обновяването на детското заведение. В инициативата се включиха над 40 доброволци, а дейностите бяха финансирани от Фондация "Подслон за човечеството", която успешно реализира проект "Build Solid Ground". В пребоядисването на оградата на централната сграда участваха родители, деца и педагози, както и директорът Снежина Мишева. Всички те за пореден път показаха, че е необходимо желание, за да има промяна и да се допринесе за по-добра градска среда. Проведе се и информационен ден за устойчивото развитие на градовете и устойчивите политики, което е част от дейностите по проекта. Бяха представени национални политики и добри практики за устойчиво развитие на градовете. Столична община е партньор по проект "Build Solid Ground". А основният фокус при реализирането му е правото на всеки човек да има дом и да се чувства защитен.

comment 0
visibility 339

ГДБОП разби петчленна група за трафик на мигранти

ГДБОП разбиха петчленна престъпна група за трафик на мигранти. При акция на 19 ноември т. г., под ръководството на Специализираната прокуратура бяха заловени членовете на организираната престъпна група, която е прекарвала незаконно чужденци от февруари т. г., съобщиха от МВР.  Двама от организаторите са с наложена мярка от спецсъда "задържане под стража. Трафикантите са действали на територията на област Бургас и София. Двама от тях лично подбирали участниците и разпределяли какво да правят. Да намират помещения за престой, осигуряване на храна и на транспорт за нелегалните чужденци от Близкия Изток. Служителите на ГДБОП са извършили много претърсвания в жилища, помещения и автомобили. Там са открити и иззети много доказателства за престъпната дейност. В подкрепа на доказателствата има показания на свидетели пред съдия. Единият от организаторите на групата е имал боен пистолет, който е открит при обиск в дома му. Другият пък е осъждан и преди пак за трафик на чужденци през България. Изпитателният срок на условната му присъда не е изтекла и този път има реален шанс да отиде зад решетките. Друг от членовете на престъпната група пък е задържан в ареста по друго дело, вече присъединено към производството на Специализираната прокуратура. Останалите двама са с „парична гаранция“ и „подписка“. Разследването продължава и трябва да се установи дали трафикантите имат връзка с други групи или хора от съседни държави.

comment 0
visibility 475

Евгени Крусев: Дъждовете през юли забавиха сроковете

Зам.-кметът по транспорта - Евгени Крусев обясни, че забавянето на сроковете по ремонта на ул. "Граф Игнатиев" са започнали от самото начало. При стартирането на обекта са се налагали инфраструктурни намеси от страна на експлоатационните дружества - "Софийска вода" и "Топлофикация". При разкриването на канализацията, която се оказала много стара, установили, че са необходими допълнителни ремонти.  Освен това от "Топлофикация" имали и проблем с авария на ул. "Шести септември". Обилните дъждове през юли допълнително попречили да се работи постоянно. Според данни на БАН 25 дни от 31 са били дъждовни, каза Крусев. В момента трамвайното шосе е завършено, положен е релсовият път, контактните мрежи и настилките. Остава дилатационната фуга, по която вече се работи. След като бъде завършена работата, ще се назначи комисия от ДНСК, която ще издаде Акт 16 и разрешение за ползване. Зам.-кметът по транспорта каза, че това трябва да стане до края на годината, но не се ангажира с конкретни срокове, защото комисията не зависи изцяло от Столична община.

comment 0
visibility 498

Столична община ще даде пари за ремонта на Курилския манастир

Столичният общински съвет прие доклада за отпускане на средства за довършване на реставрацията на стенописи в олтара на Курилския манастир "Св. Иван Рилски". Общинските съветници гласуваха с 52 гласа "за" и нито един против по първата точка от дневния ред. Единодушното решение беше подкрепено с изказването, че ремонтът в храма трябва да започне в най-кратки срокове. В същото време има нужда и от това да се направи карта на всички църкви и храмове в Софийска митрополия. Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че се работи сериозно за ремонта и реставрацията на храмовете в столицата по Програмата за подпомагане на църквите. Повечето от тях са собственост на Митрополията, с която Столична община си взаимодейства.

comment 0
visibility 300

Общинските съветници гласуваха против новото съдебно райониране

Общинските съветници се обявиха против новото съдебно райониране с 54 гласа на днешната сесия на СОС. Те приеха декларация, в която изказват несъгласието си с предложеното от ВСС съдебно райониране. Според него районите Кремиковци, Нови Искър и Панчарево трябва да ползват районните съдилища в Костинброд, Елин Пелин и Самоков. Позицията на общинския съветник от ПГ на БСП Калоян Паргов е, че е недомислено и дискриминационно да карат жителите на споменатите райони да ползват услугите на съда в други общини. Самоков е на разстояние от 50-60 км. от столицата добави той, което допълнително ще затрудни живеещите в тези области. Той заяви, че според него е нужно общинския съвет да има една обща позиция по този казус.  

comment 0
visibility 1265

Рангел Марков пред Столица.bg: Докато аз съм кмет, в Банкя няма да има светофар

Приоритет ни е да възвърнем славата на курорта и да развиваме туризма, заяви кметът на район Банкя Банкя да възвърне старата си слава на известен курорт не само в България, но и на Балканите и Европа. Това е основната цел, която кметът на Банкя преследва вече трети мандат. И бавно, но последователно, стъпка, по стъпка той се приближава до целта, а пътят към нея минава през десетки срещи с гражданите, внасяне на доклади в СОС, отлична комуникация със Столична община и най-вече подкрепата на местните жители. Банкя наистина е променена след почти 20 години бездействие. Когато за първи път избират Марков за кмет, той е едва на 29 години. Днес Банкя е обновена и се инвестира дългосрочно и целенасочено, за да се възползват местни жители и гости максимално от Божиите дадености - въздуха и минералната вода. Столица.bg гостува на кмета на район Банкя - Рангел Марков в кабинета му. - Господин Марков, най-после ще реализирате една ваша мечта, да възстановите известната минерална баня в Банкя? - На 1 ноември т. г. официално стартира ремонтът на банята в Банкя с откриването на строителната площадка. Това е знаков обект за града, по който работим от 2009 г. Специализираната болница е прехвърлена официално с решение на МС. Това е емблемата на града. - Защо е толкова важно за вас. Можеше да съборите сградата и да се направи модерна и лъскава сграда? - Това е недопустимо и непростимо. Искаме Банкя да възвърне имиджа си и да се развива като курорт. Селището е създадено заради наличието на минералната вода и чистия въздух. Тук винаги се е развивала Балнеологията. В Банкя има специфични въздушни течения, от които 7 пъти на ден се сменя въздуха. Приоритет на района е развитието на туризма и балнеологията за утвърждаването на Банкя като курорт. - Мислили ли сте за управлението на банята след ремонта, все пак ще имате един обект, за който трябва стабилно управление, за да печели? - Ходихме във Виена и Будапеща. В унгарската столица работят 13 обществени бани и всички туристи ги посещават. Банята "Гелерт" е почти на 100 години, с хотелска база и прилича на тази в Банкя. Още от сега работим по въпроса за мениджмънта и когато приключим с ремонта няма да губим време да търсим екип. На мнение сме, че ще е най-добре да се даде на оператор, който има опит в управлението на такива обекти с минерална вода. А пък и вече има интерес към банята от Турция и Италия, включително и от Френската асоциация на ресторантьори и хотелиери. - Центърът е обновен и променен, има нова визия, каква ви беше идеята? - Да възвърнем духа на града, спокойствието и уюта. Направихме пешеходната зона с нова организация на движението и пространство за социални контакти и култура. Инвестирани са 1,5 млн. лв. Центърът наистина стана красив с ротонда, амфитеатър и часовникова кула. Автор на центъра е арх. Ивайло Владимиров. Той е от Банкя и е преподавател в УАСГ. Много искахме да изберем местен архитект. Той оправда доверието ни, защото във всичко, което направи вложи душа. Фенерите, които светят вечер например са в стил романтичен Париж. Изработени са по поръчка специално за Банкя. - Доволен ли сте ви е и жителите от реализацията на проекта? - От 2007 г. мислим по този начин и се съобразяваме с историята на Банкя, а също и с поводите, по които е създаден града. Надявам се, че и хората забелязват промяната и им харесва. Не само обновихме центъра, заедно с големия проект за Водния цикъл подменихме и подземната инфраструктура. - Какво предстои? - Да изберем изпълнител за изграждане на вътрешно кварталната ВиК мрежа и канализация. До сега са готови 42 км от главния колектор. Трябва да изградим още 45 км. Работим по проекта и се надяваме успешно да го защитим, и да подпишем договор за финансиране по ОП "Околна среда". - Идват местни избори? - Да, вече се усеща. Но ние трябва да си гледаме нашата работа и да не забравяме за приоритетите. - Ами, ако не сте вие кмет, имате ли притеснения за реализацията на проектите? - За следващия мандат, независимо кой ще е кмет, трябва да се приоритизират нещата, които да се свършат в града. И най-важният е ремонтът на банята. Започнахме на 1 ноември т. г. и трябва да приключи за 500 дни. Проектът за вътрешно кварталната ВиК мрежа се надяваме да стартира до 6 месеца, ако нямаме обжалвания на процедурата за избор на изпълнител. Можем да започнем още в началото на 2019 г. защото проектът е готов. Това трябва да се свърши! - Банкя има природните дадености и за развитие на спорт, какво е положението със спортните бази тук? - Банкя имаше стадион, който умишлено бе оставен на разрухата във времето. През 2000 г., по необясними причини, там влязоха багери и всичко приключи. Имаме амбицията да направим нов и модерен стадион. Водим разговори с БФС. Искаме базата да има хотелска част и помощни игрища. По-голямата част от терена е общински, но все още има реституирана земя. Отчуждихме я и осигурихме терена. Когато базата е готова ще се ползва от ДЮШ на местен клуб и БФС. Основното игрище ще е 22 декара, а едното тренировъчно ще е с изкуствена трева. Трябва обаче да изградим и съпътстващата инфраструктура - съблекални, фитнес и административна сграда. От разговорите с БФС ще се уточни дали финансирането ще е цялостно или частично. - Банкя е известна и с пътеката на здравето? - Да тя е напълно в унисон с курортния дух на града. Пътеката има специфика от чисто медицинска гледна точка. Това е кардио пътека с определен наклон и метраж. Има указателни табели, на която всеки може да визи какво разстояние е изминал. - Банкя беше известен с много санаториуми? - В момента работят 5, има общо 1200 легла. - Кой е най-натоварения сезон? - Лятото. Градът е с 12 000 жители официално, а лятото стават над 25 000. - Банкя е район на Столична община, с какво е по различна от другите квартали? - Единствено може би има малка прилика с Панчарево заради минералната вода. Различното е, че при нас липсва динамиката на другите квартали. Времето сякаш е спряло. Това спокойствие създава уют и сигурност. Хората има къде да се разхождат и релаксират, вижте, парка, пешеходната зона. - До сградата на общината има къща, която вероятно е паметник на културата, но може да рухне всеки момент? - По голямата част от старите сгради - паметници на културата са частна собственост. Повечето са в много лошо състояние. Само 3 - 4 сгради са възстановени с частни проекти. Всичко опира до собственика. Тази къща, която сте видели е общинска. През 2019 г. ще санираме сградата на общината и тогава ще започне и ремонта на къщата в съседство. Преди това трябва да съгласуваме всичко с Института за паметници на културата. - Какви ви бяха приоритетите досега в обновяването на града? - Детската градина, яслите и училището. От тях започнахме решаването на проблемите. В детската градина направихме разширение и имаме 4 нови групи. Но проблем си остават местата в първа група, защото бабите гледат децата и не ходят на ясли. И в един момент тръгват на градина. 78-о  училище "Христо Смирненски", което е най-голямото на Балканите като материална база и има спортен комплекс и басейн бе санирано. След ремонта намалихме енергийните разходи с 30%. Има предучилищна група и в училището. Там сме осигурили целодневно занимание, осигурено е и всичко необходимо. Дори там е по-добре за децата, защото като тръгнат в първи клас вече са свикнали със сградата. - Как се справяте с паркирането в Банкя? - Имаме очертани 250 места и така, както имаме желание да привличаме повече хора тук, така се появява проблемът с автомобилите през уикенда. Но пък и много хора идват с градския транспорт. Автобусите 47, 48 и 49 се движат през 15 минути, а и те ходят и до селата Вердикал, Градоман и Клисура. - Движението става натоварено особено в центъра, светофари? - Аз, докато съм кмет светофар в града няма да има. Ние се борим да сме курортен град, а един светофар, чисто психологически те връща там откъдето идваш. А ние искаме като курорт да предложим спокойствие и разтоварване. За това сме направили на две места кръгово движение, за да няма светофари. - Очевидно градът е обновен, имате ясна визия и знаете какво искате да постигнете. Какво наследство получихте? - През 2007 г. когато станах кмет всичко беше много занемарено. 20 години нищо не беше пипано. Сега имаме 13 камери за видео наблюдение, всичко се поддържа и се надяваме, че жителите и гостите ще пазят направеното в града.

comment 0
visibility 418

Полицаи заловиха обирджии на чужденка на ул. Опълченска

Полицаи от II РПУ заловиха обирджии на чужда гражданка, часове след извършеното престъпление. Щом е получен сигналът служителите на реда са реагирали бързо и адекватно за разкриването и задържането на извършителите. Сигналът за инцидента е подаден около 2 часа през нощта, след като човек е чул викове за помощ от градинката на ул. Опълченска и ул. Охрид. Полицаите веднага отиват и на мястото, намират жена с германско гражданство. Дамата разказала, че мъж и жена са я обрали, след като я заплашили с нож.  Тя пътувала с двамата в автобуса към България и те й обещали да й помогнат, да си намери квартира в столицата. Като пристигнали в София била обрана. Нападателите й взели около 100 евро, 100 долара и мобилен телефон. Жената е прегледана в болница, но няма наранявания. С бързи оперативно-издирвателни действия нападателите са заловени, мъж на 50 г. и жена на 21 г. с криминални регистрации. От тях е иззет използвания нож,  откраднатите пари и мобилен телефон.  Двамата са с полицейска мярка за задържане за 24 часа. Образуваното досъдебно производство е под надзора на Софийската районна прокуратура.

comment 0
visibility 397

Общински съветници се изпокараха за новото съдебно райониране в София

Редовното заседание на Столичния общински съвет започна със спор заради предложението на общинския съветник Калоян Паргов за съдебното райониране на Кремиковци, Панчарево и Нови Искър. След като се скараха те приеха да гласуват доклада внесен от Паргов като го включиха в края на дневния ред. Дебатът възникна за това, че общинският съветник от ПГ на БСП не е внесъл предложението за предварително разглеждане, за да могат общинските съветници да се запознаят по-подробно с казуса. Десните в СОС заявиха, че са го обърнали го на Хайдпарк, защото всеки си включва микрофона и си говори, когато поиска.

comment 0
visibility 309

Акция „Детокс на офиса“ в София

Мобилен пункт за приемане на стара техника, зарядни устройства и кабели отваря днес между 12 и 14 ч. в столицата.Пунктът ще се намира на ъгъла на бул. "В. Левски" и ул. "Московска". Целта е хората да използват обедната си почивка и да освободят офисите си от ненужната стара техника. Относно останалите живеещи в София, те могат да се обадят целогодишно на тел. 0888 602 916 („Екобултех” АД) и 0886 229 956, 0884 610 254 (Елтехресурс” АД), на които могат да дадат своята заявка. Така старите електрически уреди ще бъдат взети безплатно директно от посочения адрес. Мобилният пункт, който се разкрива в рамките на Европейската седмица за намаляване на отпадъците, е в допълнение към тази целогодишна възможност.

comment 0
visibility 468

Кметство и читалище в Доброславци с нова дограма за зимата

С нова дограма е сградата в която се помещават кметството и читалището в с. Доброславци, район Нови Искър, преди идните студени дни. Ремонтът на сградата бил наложителен, тъй като това ще намали поне малко енергийните разходи. За обновяването сподели районният кмет Даниела Райчева в социалната мрежа. Кметството и читалище "Пробуда"са в обща сграда на площад "Мегдана" в центъра на селото. Вътре са и  местната библиотека, зала за репетиции на местния състав, както и тържествена зала. В нея се провеждат събития за гражданите от всякакъв характер. [caption id="attachment_41158" align="alignnone" width="418"] Снимки: Фейсбук[/caption] На приземния етаж се намира и етнографския музей. Ремонтът на сградата събрала 3 институции в едно е финансиран от Столична община. Кметството на Нови Искър е част от изпълнение на строително ремонтни дейности в административни сгради. За следващата година ще търсим възможност да се осигури финансиране за цялостно саниране на сградата. Преди година беше цялостно ремонтиран покрива на сградата, надява се районният кмет.

comment 0
visibility 316

Винари от цялата страна се събират на изложение в София

Изложението DiVino.Taste отново ще събере най-добрите винари в страната. Тази година мястото на изложението е Интер Експо Център. То ще се проведе в рамките на 3 дни – от 23 до 25 ноември. В зала 5 ще се състои изложението, а в Зали Мусала и Вихрен ще се проведат майсторски класове и лекции, споделят организаторите. Всеки ценител на хубавото вино може да опита от предлаганите от 70 български изби вина. По време на форума ще може да се разбере каква чаша за кое вино може да се използва. Гостите ще се научат и да дегустират вината. Организаторите на изложението напомнят, че по време на дегустациите, посетителите трябва да спазват определени правила. Входът е платен. Необходимо е да се купи билет предварително. Не е удачно да се водят деца. Чашите за дегустацията се предоставят от организаторите и не са включени в цената на билета. Препоръчително е посетителите да не използват силни парфюми при влизане в залата за дегустация, за да не се смесят с аромата на вината.

comment 0
visibility 317

Председателят на СОС стана женски татко

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков стана женски татко тази нощ. За щастливото събитие той съобщи в социалната си мрежа. Малката ще се казва Румяна Елен Герджикова, научи Столица.bg. След първите глътки въздух на малката принцеса щастливият татко я пое в ръцете си. Столица.bg пожелава много, много здраве на Румяна, да расте силна и щастлива, обградена с много любов! Честито!

comment 0
visibility 337

Показват модерни технологии в полза на обществото на хакатон в София

Sofia - Smart City Hackathon ще се проведе на 28 и 29 ноември в НДК като част от международния технологичен форум Global Tech Summit. Той ще обявен по време на церемонията по откриването на най-мащабното събитие за софтуерна разработка в региона на 27 ноември в зала 3 на НДК. На хакатона ще присъстват технологични експерти, студенти и преподаватели от университетите и технологичните училища в страната, разработчици на софтуер и много други специалисти. Организатори на събитието са Innovation Center, Столична Община и софтуерната компания Tumba Solutions, която ще осигури първоначален капитал за реализация на най-подходящото предложение. Насоката на инициативата е ориентирана към обсъждане на проблемите, свързани с градската мобилност в столицата и идеи за справяне с тях.  Световни имена от водещи технологични компании като IBM, Meltwater, Bosch Software Innovations, Botanic и други ще споделят своя опит с участниците и ще им помогнат да подобрят своите предложения. Наградата е реализация на проекта с най-голям потенциал за технологичното развитие на столицата. Желаещите да се включат трябва да посочат проблем, идея или цялостно предложение, свързано с градската мобилност.