Новини от 24.11.2018

comment 0
visibility 289

Новините в София: Най-важното за деня, 24 ноември

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 24 ноември. Настъпи моментът за зазимяване на ВиК инсталациите С понижаването на температурите рискът от замръзване на тръбите се увеличава и за целта е добре при необитаеми имоти водата трябва да бъде спряна, а инсталацията – източена. Вратите и прозорците на неотопляемите помещения е желателно да са уплътнени и плътно затворени, а таванът на сградата – добре изолиран. Столичен инспекторат на лов за нарушители Столичният инспекторат тръгва на проверки по автосервизи и площадки за изкупуване на отпадъци на 24 и 25 ноември 2018 г., съобщават от Столична община. Ще се гледа вида и начина на отопление в обектите и ще се следи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, като гуми, кабели, пластмаси и др. Проверките ще обхванат различни райони на София. Патриархът и владици осветиха “Св. Екатерина” в район Сердика (СНИМКИ) На събитието присъстваха и районният кмет Тодор Кръстев, директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева и много хора от района. Малкият параклис се намира в църквата “Св. Петка” на ул. “Мара Бунева” в Сердика. “Избрахме днешния ден, защото православната църква празнува Света Екатерина. Започнахме параклиса през 2011 г., положихме много усилия и старание, за да го довършим. Радвам се, че направихме едно добро дело и днес на празника параклисът беше осветен”, каза кметът на район “Сердика” Тодор Кръстев пред Столица.bg. Без грилове и барбекюта в центъра на столицата Новият документ налага забрана за рекламите по покривите на сградите на най-централните места в София като площад “Народно събрание”, Ларгото и площад “Св. Неделя”. Специални правила има и за поставянето на билбордовете в града. Те ще бъдат на по-големи разстояния един от друг. Предколеден базар на изкуствата в София Предколедният базар на изкуствата отново идва в София с интересни идеи за подаръци. Коледна украса, нестандартни  лампи, накити и плетива са само част от изненадите на участниците. Той е за хората, които избират да се посветят на един творчески уикенд. Събитието се открива днес в 11 часа в Парк хотел Москва. Базарът ще продължи и утре (25 ноември) от 11 до 18 часа. Входът е свободен.  

comment 0
visibility 289

РИМ представя изложбата „Супер звезди“ в Триъгълната кула

Регионалният исторически музей в София представя изложбата „Супер звезди“ в Триъгълната кула. Експозицията е дело на Деян Янев. Платната изобразяват състоянията на човешката душа в три емоции, които са част от същността ни. „Супер звезди“ показва съвременното концептуално изкуство. Посвещенията в трите платна са различни. Свързващ елемент е присъстващата навсякъде звезда, чиято посока, движение и съдържание на лъчите е съобразно темата на картината. Трите образуват завършен поглед към лутанията на човешката душа. Това са трите звезди, които напътстват човешките емоции – песимизмът, реализмът и оптимизмът. Платната ще бъдат изложени в Триъгълната кула до средата на декември.  

comment 0
visibility 152

Настъпи моментът за зазимяване на ВиК инсталациите

С настъпването на зимния сезон е време ВиК инсталациите и водомерните шахти в имотите да се обезопасят срещу замръзване напомнят от „Софийска вода”. С понижаването на температурите рискът от замръзване на тръбите се увеличава и за целта е добре при необитаеми имоти водата трябва да бъде спряна, а инсталацията - източена. Вратите и прозорците на неотопляемите помещения е желателно да са уплътнени и плътно затворени, а таванът на сградата - добре изолиран. Да не се оставят отворени външните чешми и тръби, защото това би довело до аварии и разхищаване на вода. Най-добре е външните чешми да бъдат изолирани, като се използват материали, които не поемат влага и не могат да замръзнат. Трябва да се зазимят и водомерните шахти в имотите като в тях се поставят  чували със стърготини, а капакът трябва да е дървен и добре изолиран. От Софийска вода съветват да не се допуска температурата да пада под нула градуса там , където се намира общият водомер. При липса на такива условия, той трябва да бъде добре изолиран.

Реклама
comment 0
visibility 222

Промяна в движението на трамваи № 4 и 10

Трамваите по линии 4 и 10 се пренасочват по бул. „Христо Ботев“. Задържано е и движението на трамваите по линии 5 и 8 в района на Съдебната палата заради протест, съобщиха от пресцентъра на Столична община. С това протестиращите граждани изпълниха заканата си блокират движението на трамваите 4 и 10. Те извървяха разстоянието от НДК до Съдебната палата в София. Организаторите на недоволството са от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки", които протестират срещу присъдите на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

comment 0
visibility 936

Патриархът и владици осветиха "Св. Екатерина" в район Сердика (СНИМКИ)

Патриархът и Софийски митрополит Неофит, заедно с Белоградчишкия владика Поликарп и Западноевропейския Антоний, осветиха днес параклис "Св. Екатерина" в София научи Столица.bg. [caption id="attachment_41639" align="alignnone" width="563"] Снимки: Столица.bg[/caption] На събитието присъстваха и районният кмет Тодор Кръстев, директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева и много хора от района. Малкият параклис се намира в църквата "Св. Петка" на ул. "Мара Бунева" в Сердика. "Избрахме днешния ден, защото православната църква празнува Света Екатерина. Започнахме параклиса през 2011 г., положихме много усилия и старание, за да го довършим. Радвам се, че направихме едно добро дело и днес на празника параклисът беше осветен", каза кметът на район "Сердика" Тодор Кръстев пред Столица.bg. Средствата са събрани от благотворителност, а сред дарителите е Янка Николова от Орландовци. В двора на църквата "Св. Петка" ще бъде построена и нова магерница , където ще има място за празнуване на кръщенета. Кметът на район "Сердика" обясни, че също така искат да се направи неделно училище и стаи, които да се ползват от идващите монаси.

comment 0
visibility 283

Без грилове и барбекюта в центъра на столицата

Забраняват хладилници, грилове за пилета и барбекюта на тротоара пред магазините. Това гласят промените в Наредбата за преместваемите обекти и рекламна дейност на територията на общината, предаде "Монитор". Забраната важи само за централната част на София. Новата наредба бе приета от Столичния общински съвет (СОС) в края на юли, а в нея беше заложено хладилниците за безалкохолни напитки, гриловете и барбекютата да не могат да се поставят пред дадения търговски обект. Главният архитект Здравко Здравков уточни, че ако в центъра са съгласни с новите такси за тротоарното право, то в периферните квартали на града съвсем не е така. Затова общинските съветници взеха решение да се обмислят нови текстове, като бъде създадена и работна група с представители на бизнеса. Този път обаче в нея ще се включат и търговци от крайните квартали. Новият документ налага забрана за рекламите по покривите на сградите на най-централните места в София като площад "Народно събрание", Ларгото и площад "Св. Неделя". Специални правила има и за поставянето на билбордовете в града. Те ще бъдат на по-големи разстояния един от друг.

comment 0
visibility 628

Комедията „Смарт Коледа” с премиера в София

Филмът „Смарт Коледа”вече спечели няколко отличия на фестивала "Златна роза" - наградата на публиката, както и награда за оригинална идея за детски пълнометражен филм. Първата българска коледна комедия е на режисьора и сценарист Мария Веселинова. Столичната му премиера е на 24 ноември от 16:00 часа в кино „Люмиер Лидл”. В магическата история ще видите много обичани актьори като Калин Врачански, Кръстьо Лафазанов, Поли Генова, Пенко Господинов, Стефания Колева, Орлин Павлов и други. Константин Гергинов влиза в ролята на момчето, което чрез вълшебен портал попада при работливите елфи, които изготвят подаръци за децата, и разбърква главите им с компютри и нови технологии.  

comment 0
visibility 364

Столичен инспекторат на лов за нарушители

Столичният инспекторат тръгва на проверки по автосервизи и площадки за изкупуване на отпадъци на 24 и 25 ноември 2018г., съобщават от Столична община. Ще се гледа вида и начина на отопление в обектите и ще се следи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, като гуми, кабели, пластмаси и др. Проверките ще обхванат различни райони на София. Знаем, че горенето на такъв вид отпадъци е един от основните замърсители на въздуха в София. От Столичната община сформираха и мобилен екип, който да следи за неправилното изгаряне на гуми и кабели. От община обособиха и 13 площадки, на които всеки гражданин на столицата може да предаде безплатно старите си гуми.  

comment 0
visibility 328

Как да спестим 30% от общата сметка за електроенергия

Експертът Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум твърди, че можем да спестим 30% от общата сметка за електроенергия, ако използваме уредите правилно. Той подчерта, че е много вредно да се държи в контакта зареждащо устройство, защото то използва енергия дори когато мобилният телефон не се зарежда. Когато излизаме от дома си трябва да се намали температурата. Терморегулатор да бъде на 16 градуса и тези градуси е добре  да се поддържат през целия ден", препоръча Хиновски пред Нова тв. За сравнение, ако живеем в двустаен апартамент и се отопляваме с парно, тази зима ще платим с 480 лв. повече отколкото преди 2 години. Увеличението за сезона ще бъде 60 лв., ако разчитаме на климатик, прогнозират експертите от Българския енергиен и минен форум. Според тях плащаме с 30% по-високи сметки, само защото не знаем как да използваме уредите си по правилния начин. Затова Иван Хиновски  препоръча да се провери дали домовете имат неуплътнени прозорци. Важно е също така да се изолират външни стени, подове и тавани. 

comment 0
visibility 347

Теодосий Спасов ще представи албума "Вливане" в София

Джаз иконата Теодосий Спасов и майстора на електронния звук Иван Шопов ще представят тази вечер дългоочаквания албум InFusion (Вливане). Премиерата ще е в Пространство 108 на бул. Раковски 108. Специални гости на събитието ще бъдат вокална група Авигея и пианистът Димитър Бодуров, които също имат участие в албума.  InFusion съдържа 10 музикални предложения. Джазът, потопен в електронна атмосфера и съчетан с фолклорни елементи, който двамата изпълняват, е претърпял съществена еволюция в студийната версия. Най-значимата новост е, че в записите на всички композиции  участват гост-музиканти от няколко континента. Освен Теодосий Спасов (кавал) и Иван Шопов (програминг и китара) своя принос за албума дават и Гжех Пьотровски  от Полша (саксофон), Ерик Трюфа от Франция (тромпет) и много други. Българското начало в творбата подчертават Димитър Бодуров (пиано), Иван Андреев (барабани) и група Авигея (вокали). По време на концерта-промоция тази вечер присъстващите ще могат да си закупят InFusion на CD.  Предвидено е и специално издание на грамофонна плоча, което ще излезе официално на пазара в началото на 2019 г. като за пълното удоволствие на слушателя артистите подготвят 180-грамов бял винил.  

comment 0
visibility 206

Четири протеста ще блокират столицата

Движението в София ще е затруднено и днес. Предвидени са 4 протеста от обяд до вечерта.  В 12 часа тръгва автопоход, който ще продължи до 13 часа. В същия час започва и "Марш за правосъдие" пред пилоните на НДК и ще достигне до Съдебната палата. Демонстрацията настоява за справедлив процес и спазване на човешките права - истинска правосъдна реформа, за повече прозрачност на външната политика. Шествие за намаляване на цените на горивата в центъра на столицата ще започне в 14 часа и се очаква да продължи до 19 часа. Освен това Столичната община е разрешила и международна акция "Запали свещ", която е по повод 85 години от "геноцида чрез глад в Украйна".

comment 0
visibility 567

Предколеден базар на изкуствата в София

Предколедният базар на изкуствата отново идва в София с интересни идеи за подаръци. Коледна украса, нестандартни  лампи, накити и плетива са само част от изненадите на участниците. Той е за хората, които избират да се посветят на един творчески уикенд. Събитието се открива днес в 11 часа в Парк хотел Москва. Базарът ще продължи и утре (25 ноември) от 11 до 18 часа. Входът е свободен. [caption id="attachment_41599" align="alignnone" width="536"] Снимки: Facebook[/caption] Организаторите информират, че местата за творците вече са заети. 

comment 0
visibility 359

Времето и предстоящите събития на 24 ноември в София

Времето на 24 ноември Предимно облачно време със сутрешни температури от 1 градус ни очакват днес. Максималните ще достигнат до 8 градуса сочи Prognozata.bg. Предстоящи събития за 24 ноември в София 09.00 часа в софийските храмове „Св. Петка" (кв. “Орландовци”) и намиращия се в двора на църквата параклис "Св. Екатерина", с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, чин на обновление и архиерейска света Литургия ще бъдат оглавени от Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит. 09.30 до 13.30 часа - Фондация „Тръст за социална алтернатива“ ще ръководи сесия на тема „Ранен старт към уменията на бъдещето“ в литературен клуб „Перото“. 11.00 часа - Пресконференция по случай откриването на „Златен лъв“ - Национално изложение на български производители в Зала „Универсиада“. 12.00 часа от пилоните на НДК до Съдебната палата ще се проведе Марш за правосъдие. 12.00 часа - Конференция “Новите комуникационни професии” в Дома на Европа в София.