Новини от 15.12.2018

comment 0
visibility 369
Нощна София

Новините в София: Най-важното за деня, 15 декември

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 15 декември. Пуснатите в столичния Ловен парк фазани умират Вече 10 са мъртвите фазани от всички 120, които бяха пуснати в софийския Ловен парк преди дни. Всички имаха надежда фазаните да се установят там и да отгледат малките си, но сигналите за умрели птици валят Спиращи дъха детски коледни забавления в столичния зоопарк Сладкото виетнамско прасенце Джорджи днес е домакин на коледните забавления за децата в столичния зоопарк. То, в компанията на две бели магаренца ще бъдат в специалния кът зад Екологичен научно-образователен център Софийската опера с юбилеен спектакъл на „Мамма миа“ Любимият на мнозина мюзикъл „Мамма миа“ ще се играе за 25-ти път на 16 декември от 11 ч. на сцената на Софийската опера и балет. Мюзикълът бе гледан през лятото и на сцената пред Белоградчишките скали. 20 000 са зрителите, предпочели да се насладят на това забавление. ВСС проверява Лозан Панов по случая "Иванчева" Висшия съдебен съвет настояват да бъде направена проверка на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за проверката на Апелативния спецсъд за ареста на Десислава Иванчева Ще има ли паметник на хан Аспарух в центъра на София? Акад. Стефан Воденичаров от сдружение „Единение“ настоява да обсъди със Столична община построяването на паметник на хан Аспарух в центъра на столицата. Паметник на Аспарух в момента има в гр. Шумен, споделя Воденичаров пред БНР. Малчугани се израдваха на шарена площадка до бл. 14 в Дружба 1 Чисто нова детска площадка посрещна в събота сутринта първите малчугани. Тя се намира до бл. 14 в Дружба 1, видя Столица.bg. Въпреки студеното време децата бяха привлечени от шарените пързалки и люлки. Те задърпаха родителите си и бързо се втурнаха към катерушките. 12,2 млрд. евро са чуждите инвестиции в София, най-много в транспорт и туризъм Столичната агенция за инвестиции публикува актуалния доклад “Икономически и инвестиционен профил на София”, който е разработен от  Института за пазарна икономика по поръчка на Агенцията, информира investsofia.

comment 0
visibility 203
София

12,2 млрд. евро са чуждите инвестиции в София, най-много в транспорт и туризъм

Столичната агенция за инвестиции публикува актуалния доклад “Икономически и инвестиционен профил на София”, който е разработен от  Института за пазарна икономика по поръчка на Агенцията, информира investsofia. Този документ популяризира данни и анализ на основните индустрии, секторите, привлекли най-много инвестиции, ефекта на инфраструктурата, данъците и условията за развиване на бизнес. Като основен икономически център на държавата, София логично привлича почти половината инвестиции. Според доклада, края на 2017 г. столицата има 12,2 млрд. евро чужди инвестиции, което е приблизително 9 200 евро на човек. Това е почти три пъти повече от средното за страната. Секторът на услугите е привлякъл най-много инвестиции. Най-много чуждестранни инвестиции в столицата са направени в търговията, транспорта и туризма – приблизително 34% от чуждите инвестиции до 2017 г. Много чужди инвестиции има и в  операциите с недвижими имоти – почти 20% от всички чужди инвестиции. Докладът доказва, че  ще София ще продължи да събира все по-голяма част от икономическата активност в страната и в бъдеще. Растящите сектори на ИТ индустрията, аутсорсинга на бизнес услуги и някои промишлени дейности с относително висока добавена стойност ще продължат да привличат бързи инвестиции с висококвалифицираната работна сила. София е отлично позиционирана по отношение развитието на нови форми на икономическите отношения. Такива са  услугите на дигиталната и споделената икономика. Причини за това са не само подходящата IT инфраструктура, така и многобройното  местно население.

comment 0
visibility 746
Нова детска площадка при бл. 14 в Дружба 1

Малчугани се израдваха на шарена площадка до бл. 14 в Дружба 1

Чисто нова детска площадка посрещна в събота сутринта първите малчугани. Тя се намира до бл. 14 в Дружба 1, видя Столица.bg. Въпреки студеното време децата бяха привлечени от шарените пързалки и люлки. Те задърпаха родителите си и бързо се втурнаха към катерушките. Повече от години мястото пустееше и буренясваше, и само стърчащи железа напомняха, че тям е имало детска площадка. Има разноборазни катерушки и чисто нова ограда. Детските викове и смях привлякоха и по-големи деца, вече първокласници. Те обаче бавно и внимателно пристъпваха, оглеждаха и се радваха на новата придобивка. Площадката е само една от 34-те, за които кметът на район "Искър" Иво Цеков подписа договори през октомври.

Реклама
comment 0
visibility 909
Дядо Коледа на Графа

Дядо Коледа довършва ремонта на „Графа“ / СНИМКИ/

Строителни работници, облечени като Дядо Коледовци днес изненадаха столичани. Те се бяха заели с реденето на плочките по ул. „Граф Игнатиев“. Социалната мрежа буквално завря от снимки на майсторите в актуални костюми. На 20 декември се очаква пускането на трамвая по улицата. Дани тези забавни хора са късметлии и наистина да стане това, което очакват всички.

comment 0
visibility 359
Галерия SeeWines

SeeWines Gallery представя над 750 вина в София

Галерия SeeWines вече посреща любителите на доброто вино на бул. България № 106. Идеята на екипа, открил галерията, е да предложи на нашия пазар модерна търговия и услуги, касаещи виното, пише tbmagazine.net. Всички пазаруват в интернет, а от SeeWines са убедени, че и виното не трябва да изостава от тази тенденция. Вече ще е достъпно онлайн пазаруването, избора, богатата информация за виното. Интересно хрумване е абонамента за доставка на вино за различен период от време – 3, 6 или 12 месеца. Галерията по изключително приятен начин успява да запознае посетителите с нови сортове и стилове вино. Очаква се да бъде развита услугата Частно Сомелие. Фирмата смята да инвестира в биодинамично лозарство и винопроизводство, по-конкретно в района на Каварна и на село Хърсово, Мелнишко. Екипът на  SeeWines ще подкрепя и млади таланти и ще стимулира техните изяви, предоставяйки им терен в галерията.

comment 0
visibility 360
Биг бенда на БНР

Биг Бендът на БНР със забавен Коледен концерт

Биг Бендът на БНР няма да пропусне да зарадва почитателите си за Коледа, информират от радиото. Тази вечер, 15 декември, от 19.30 ч в зала „България“ ще се състои коледния концерт на оркестъра. Участие в него ще вземат  Васил Петров, Петър Салчев, Мартин Ташев и вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова. Диригентът на бенда споделя, че музикантите са подбрали подходяща за празника музика и са убедени, че зрителите ще са наистина развълнувани и впечатлени от атмосферата в залата.

comment 0
visibility 469
акад. Стефан Воденичаров

Ще има ли паметник на хан Аспарух в центъра на София?

Акад. Стефан Воденичаров от сдружение „Единение“ настоява да обсъди със Столична община построяването на паметник на хан Аспарух в центъра на столицата. Паметник на Аспарух в момента има в гр. Шумен, споделя Воденичаров пред БНР. Преди две години общинския съветник Калоян Паргов за първи път повдигна въпроса за паметника на Аспарух. Тази година отново общински съветници предложиха такъв да има на мястото на мавзолея, когато бяха споровете около Бронзовата къща. Академик Стефан Воденичаров инициира събор за единение в столицата преди три седмици. На събора бе обсъдено създаването на Съвет на старейшините. Неговата роля трябва да е на коректив на властта, в който да влизат 20-тина човека. Присъстващите на въпросния събор пожелаха следващата година да се организира национално допитване за приемане на Национална стратегия за единение. Заедно с това, в стратегията да се включи лустрация на политици от всяко ниво, забогатели от участието си във властта. Акад. Воденичаров споделя, че ще се работи за оформяне на обществено настроение подобни личности да не бъдат избирани.   

comment 0
visibility 327
Лозан Панов

ВСС проверява Лозан Панов по случая "Иванчева"

Висшия съдебен съвет настояват да бъде направена проверка на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за проверката на Апелативния спецсъд за ареста на Десислава Иванчева, пише news.bg.      По време на въпросната проверка от ВКС бяха открити пропуски и нетрадиционен случай на лоша съдебна практика в дейността на Специализирания апелативен наказателен съд. Припомняме, че Апелативния спецсъд отмени взетото решение за по-леки мерки за неотклонение на двете жени – Иванчева и Петкова.  Проверката започна след като в един ден решението за промяна на мярката бе протестирано и отменено. Сега се иска да бъде проверено дали не е накърнена независимостта на съда с разпоредената проверка от Лозан Панов. Ще се провери и дали не е оказан натиск върху магистратите взимали решение за свободата на жените. Обсъждането отне повече от час, а на финала Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, предложи  Инспекторатът да направи преценка дали с проверката Лозан Панов е засегнал независимостта на апелативните спецсъдии.                     

comment 0
visibility 389
Мама-миа

Софийската опера с юбилеен спектакъл на „Мамма миа“

Любимият на мнозина мюзикъл „Мамма миа“ ще се играе за 25-ти път на 16 декември от 11 ч. на сцената на Софийската опера и балет. Мюзикълът бе гледан през лятото и на сцената пред Белоградчишките скали. 20 000 са зрителите, предпочели да се насладят на това забавление. Софийската опера и балет разполага с пълен лиценз за поставянето на мюзикъла, но режисьорът Пламен Карталов е оставил и своя почерк в произведението. Всички култови песни на АББА са превърнати в истински театър, в който публиката взима дейно участие. Всеки финал на представлението е истински фурор. Публиката ръкопляска, пее с актьорите и ги вика на бис многократно напълно заслужено.

comment 0
visibility 264
Кризисен център "Захарна фабрика"

108 бездомници са били настанени в Кризисния центът в София

108 бездомни хора са били настанени през изминалата нощ в Кризисния център в софийския квартала „Захарна фабрика“, споделя Йорданка Темелкова, директор на центъра. Г-жа Темелкова е категорична, че изминалата нощ е била спокойна. Дежурните екипи, които имат задачата да обикалят нощем из столичните улици, са намерили жела в лошо здравословно състояние. Веднага е повикан екип на Спешна помощ. Лекарите са прегледали жената и са оказали необходимата помощ, за да се подобри състоянието на жената.

comment 0
visibility 363
Столиен зоопарк

Спиращи дъха детски коледни забавления в столичния зоопарк

Сладкото виетнамско прасенце Джорджи днес е домакин на коледните забавления за децата в столичния зоопарк. То, в компанията на две бели магаренца ще бъдат в специалния кът зад Екологичен научно-образователен център, пише Офнюз. Магаренцата Азинара ще бъдат подобаващо пременени за Коледа. Децата ще могат да се срещнат с тях в 13 ч. От зоопарка ще разрешат децата да си направят снимки с прасенцето и магаренцата. Особено забележително ще бъде даването на коледни подаръци на големите котки - лъвовете, тигрите, ягуарите, леопардите и пумата – от 14 ч. в зала „Големи котки, терариум и аквариум".

comment 0
visibility 508
фазани

Пуснатите в столичния Ловен парк фазани умират

Вече 10 са мъртвите фазани от всички 120, които бяха пуснати в софийския Ловен парк преди дни. Всички имаха надежда фазаните да се установят там и да отгледат малките си, но сигналите за умрели птици валят, пише Дарик. Сигналите от гражданите се подават до Любомира Кривошиева от сдружение Диви Животни. Според г-жа Кривошиева, решението птиците просто да бъдат оставени в един парк е безумно. Не са осигурени никакви условия за живота им там, няма къде да се крият. В парка има голямо движение, хората се разхождат, има и много домашни любимци там. Фазаните са гледани в плен и нямат инстинкти за самосъхранение. Дезориентирани са и е логично да започнат да умират при сблъсъци с прозорци. От столична община споделят, че са гласували довери на експертите от Националното-ловно рибарско сдружение. Стилиян Герасков от Националното-ловно рибарско сдружение твърди, че не е възможно всички фазани да оцелеят, но се прави всичко възможно максимума да остане, за да даде поколение. От общината и Националното-ловно рибарско сдружение няма да правят нищо за спасяване на другите фазани. Няма никакви начини да се наложат санкции за загиналите птици.

comment 0
visibility 336
движение

Промяна на движението в столицата заради коледни събития

Първият ден на уикенда в София е наситен с редица събития, посветени на предстоящите празници. Ето къде ще има промени в движението. Официален прием в посолството на Република Полша, което се намира на ул. „Хам Крум“ 46 налага в интервала 8.00 до 14.00 ч. ще причини забрана за спиране или паркиране на автомобили на ул. „Хан Крум” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Любен Каравелов”; на ул. „Любен Каравелов” между ул. „6-ти септември” и ул. „Хан Крум”. Тази забрана не важи за поканените на приема. От 12 до 14 ч. ще бъде забранено влизането на автомобили в двете посоки по тези улици в изброените участъци. Празничен концерт в зала „България“ ще предизвика забрана на престоя и паркирането на автомобили от 08:00 до 19:30 ч. на ул. „Г. Бенковски“ между ул. „Аксаков“ и бул. „Цар Освободител“. Концерт и Коледен благотворителен базар ще обуслови забрана на спиране и паркиране на коли в крайната дясна лента на бул. „ Никола Вапцаров” от 10.30 до 15.30 ч.

comment 0
visibility 344
София

Времето и предстоящите събития на 15 декември в София

Времето на 15 декември Времето в София през целия ден ще е облачно. Очакват се леки превалявания, а температурите ще варират между 2 и 4 градуса, сочи Prognozata.bg. Предстоящи събития за 15 декември в София Съботата е денят, в който цялото семейство може да се забавлява на воля без притеснения за час и време. Коледа наближава, а с нея и събитията, които могат да забавляват всички стават много повече. Ето какво предлага столицата за  15 декември.   10.00 ч. Начало на вторият ден на 69-тия извънреден Събор на Българския лекарски съюз, който се провежда в Киносалона на ВМА. 10.00 ч. в Литературен клуб „Перото“ ще бъде представена книгата „Осиновени истории“ от Бела Чолакова. 10.00 ч. Отваря за втори пореден ден Коледния ботанически базар в Университетска Ботаническа Градина. Там всеки желаещ може да си купи жива елха, която да посади след празниците. Греяно вино и щолен са другите забележителни неща на базара. Работното време е от 10 до 18 ч. на ул. „Московска“ 49/ Базарът ще работи и в неделя. 10. 00 ч. Отваря и Софийски международен фестивал на книгата – НДК. Който е пропуснал да посети фестивала през седмицата, сега е моментът. Днес е предпоследният ден, в който можете да си купите нова книга. На щанда на „Книгомания“ ще има среща с автограф с един от най-популярните и обичани волейболисти Любо Генев в 17 ч. 10.00 ч. Националният Етнографски музей организира коледни ателиета за изработка на сурвакници, обредни хлябове, коледни картички. Работилниците ще работят до 16 ч. днес, а материалите са осигурени от музея. 10.30 ч. Начало на  Научна работилница за химически опити „Детска къща“ на ул. „Ал. фон Хумболт“ № 8. Децата ще могат сами да правят интересни опити до 17 ч. 11.00 ч. Започва Благотворителен коледен базар в залата на Културен център „Г8“ (ул. „У. Гладстон“ №8) ще се проведе благотворителен коледен базар. Средствата ще бъдат предоставени на Клиника по ревматология на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. 11.00 ч. Начало на коледен базар в пространство „Място 167“. 11.30 ч. Обучение по фигурно пързаляне и шорт-трек в Зимния дворец за деца от 4 до 10 години. 11.30 ч. Представяне на детските книги „Падингтън в Тауър“ от Майкъл Бонд и „Домашни духчета“ на Дубравка Угрешич и Душан Петричич в Литературен клуб „Перото“ 11.30 ч. В градинката пред Немски Коледен Базар с богата културна програма 13.00 ч. Коледен дух в столичния зоопарк с виетнамското мини-прасенце Джорджи и двете бели магаренца от Азинара 13.30 ч. ще започне детски концерт в Литературен клуб „Перото“. 14.00 ч. Начало на дегустация на отбрани италиански вина в зала „Сердика“ на хотел „Балкан“. 17.30 ч. ще бъде представен втори том на „Пътеводител в библията. Новият завет“ от Айзък Азимов в Литературен клуб „Перото“ 19.00 ч. Концерт на Мила Михова „Бисери на белкантото“ в кино „Люмиер Лидл“ 19.30 ч. Коледен концерт на Биг бенда на БНР в зала „България“.