Новини от 25.12.2018

comment 0
visibility 482
Отец Иван в приюта в Нови хан

Даренията намаляват, а хората в приюта на отец Иван се увеличават

210 души бедни и сираци посрещната Коледа в приюта на отец Иван в Нови Хан, край София. За разлика от предишни години, тази трапезата била оскъдна. Имало недостиг на даренията, а хората в приюта се увеличавали. Годината е по-лоша, получили сме около 30% от това, което сме имали предишни години. При мен са 210 човека, признаха отец Иван пред БНТ. От тях  75 ученика, а разходите никак не били малко. "Слава Богу оправяме се. В някои къщи в село Якимово спряха тока, защото не можем да го платим за два месеца и съдия изпълнител ще ни вземе двойно повече. Не ги интересува, че там има бедни хора, които ги изхранваме", разказа духовникът. Всяка година в Нови хан традиционно се прави курбан. И тази, въпреки недоимъка ще има жертвоприношение. Един чоевк донесе агне и сега го оправят. този курбан ще е за негово здраве и на семейството му. Курбан се прави с молитва и така се обира лошотията през годината.", обясни отец Иван. Той пожела за Коледа, хората да се обичат и да си прощават греховете, да има мир и любов, да няма войни.  

comment 0
visibility 281
Опожарения блок в Божурише

3 месеца след пожара изгорелият блок в Божурище е без покрив

Коледа без жилища  посрещнаха пострадалите от изгорелия блок в Божурище. Той се запали през септември т. г., а три от седемте апартамента на втория етаж са изцяло опожарени. Блокът е без покрив, а хората се надяват, че по-скоро ще бъде възстановен. Три месеца след огнения ад ремонтът още не е започнал. Причината е липса на пари. За да помогнат на хората проектант и архитект работят безплатно и подготвят документите, за да се възстановят щетите, общевата от общината, цитирани от bTV. За щастие при пожара нямаше пострадали хора, но макара и само щетите да са материални, животът на хората се обърка. До момента от дарителската кампания са събрани 5000 лв. за ремонта.  Искаме да възстановим блока, така че хората да започнат да се нанасят. За това обаче са необходими още 20 000 лв. да започне въпросния ремонт, казва кметът на Божурище Георги Димов. Засега остават само надеждите на пострадалите хора, че следващата Коледа ще са в домовете си.

comment 0
visibility 434
Коледари в автобус 93 в София

Коледари пяха в автобус 93 в София

Коледари вдигнаха насторените в градския транспорт в София. Пътниците се заредиха с настроение от коледните благословии и наричания в автобус 92 по маршрута от Зоопарка до Драгалевци. Традционно облечените с ямурлуци младежи и с тояги в ръка изнесоха цял концерт в градския автобус, който пътува до кв. Драгалевци, похвалиха се пътници в социалната мрежа. На празнични песни се наслаждаваха  ипътуващите в автобус 102 в София. Изненадата беше изключително приятна за столичани, коментариха столичани.

Реклама
comment 0
visibility 355
Коледа в "Пирогов"

Елфите от "SMART Коледа" внесоха коледно настроение в „Пирогов“

Както всяка година, стотици хора ще останат за празниците в „Пирогов“ заради лошо здравословно състояние. Лекарите споделят, че на Коледа се е случвало да имат много тежки случаи, които не се забравят за цял живот, информира Нова. За да направят празника наистина специален за най-малките пациенти на „Пирогов“, на гости бяха елфите "SMART Коледа" заедно с водещата Аделина Радева. Те изненадаха с подаръци малчуганите в лечебното заведение. Тези светли празници трябва да бъдат наистина специални не само за децата, а за всеки човек, коментира Аделина Радева. Лекарите от „Пирогов“ си пожелаха през новата година да се сдобият с нов рентген, който ще подпомогне работата им до голяма степен. Болницата с помощта на Нова ТВ вече има събрани 93 000 лв., но им трябват поне още 60 000 лв.

comment 0
visibility 404
коледната украса в центъра

Връщат на място коледната украса пред ЦУМ

Днес ще бъде възстановена на място всяка една част от коледната украса, която вчера силният вятър разруши. Както вече медията ни писа, коледната украса пред ЦУМ и Ларгото беше напълно  срината. За щастие нямаше пострадали хора. Аварийните екипи на Столична община бързо взеха нещата в свои ръце. Огромната елха, цветните коледни лампички и останалата украса бяха на земята, но ограничителните ленти, поставени навреме, успяха да я опазят. Центърът на столицата до края на деня отново ще е в традиционния си празничен блясък.

comment 0
visibility 382
Хорът на Софийските момчета

Хорът на софийските момчета с Коледен концерт в зала „България“

Традиционният Коледен концерт на Хора на софийските момчета ще се състои днес от 18.00 ч. в зала „България“. Това е 30-ти поред Коледен концерт на формацията. Програмата включва разнообразни по жанр изпълнения, наситени с огромна доза коледно настроение. Хорът ще пее по съпровод на Софийската филхармония. Ще бъдат представени няколко неизпълнявани до момента коледни произведения на чужди творци. Ще има и църковни песнопения, български коледни и зимни песни за деца. Специални гости на събитието ще са младите музиканти Стефани Кръстева, сопран и Владан Иванчев, акордеон.

comment 0
visibility 421
Кризисен център "Захарна фабрика"

Празнична вечеря в центъра за бездомни в "Захарна фабрика"

През изминалата празнична Бъдни вечер в столичния Кризисен център са били настанени 126 човека. Директорката на център Йорданка Темелкова споделя пред bgonair.bg, че хората са отбелязали празника според народните традиции. От центъра са подготвили празнична трапеза, а присъстващите са останали особено доволни от жеста. Г-жа Темелкова споделя, че хората, които търсят топло местенце в центъра непрекъснато се увеличават. Реално, капацитетът на Кризисния център е 160 човека, но при нужда може да приеме до 200 нуждаещи се. От Центъра са категорични, че всеки от празниците – Коледни и Новогодишни – ще бъде отбелязан с празнична вечеря.

comment 0
visibility 474
София

Промяна в движението в София заради спектакъла „Българската Коледа“

Провеждането на благотворителния спектакъл „Българската Коледа“ налага някои промени в движението в София днес, 25 декември, информират от Столична община. Още от 12 ч. до края на концерта ще бъде забранен престоя и паркирането на автомобили, освен тези на гостите по следния начин: - на ул. „Иван Вазов” между ул. „Георги Бенковски” и ул. „Кузман Шапкарев”; - на ул. „Славянска” между ул. „Дякон Игнатий” и ул. „Георги Бенковски”; - на ул. „Георги Бенковски” между ул. „Иван Вазов” и ул. „Славянска”. Отново днес, 25 декември, но от 19.00 часа до края на мероприятието ще бъде забранено влизането на автомобили, само по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР, както следва: - по ул. „Иван Вазов” между ул. „Георги Бенковски” и ул. „Кузман Шапкарев”; - по ул. „Славянска” между ул. „Дякон Игнатий” и ул. „Георги Бенковски”; - по ул. „Георги Бенковски” между ул. „Иван Вазов” и ул. „Славянска”.

comment 0
visibility 304
литургия в "Александър Невски"

Патриарх Неофит води светата литургия в „Александър Невски“

Раждането на Спасителя се отбелязва във всички храмове в цялата страна. Светата литургия в храма "Свети Александър Невски" се води от патриарх Неофит. Протоерей Николай Георгиев сподели пред bgonair, че днешната служба е много по-различна. Днес се възхвалява раждането на Христос. Той дава уникален пример за смирение. Добре е поне на днешния ден Господ да осмисли всичко, призовава протоерей Николай Георгиев. Литургията в храма "Свети Александър Невски" започна в 9.30 ч. и се провежда при засилени мерки за сигурност.

comment 0
visibility 374
Плетива за бездомници

Ръчни плетива топлят бедни и бездомни в столицата

Основната цел на благотворителната кампания “Изплети топлина“ е да осигури топли ръкавици, шал, шапка и чорапи за бедните и бездомни хора. Кампанията е в разгара си. Известно е, че през зимата бездомните имат шанса да получат подслон и топла храна в Кризисния център, но това е само нощем, през деня те са навън. Точно затова доброволци са се заели да плетат топлите аксесоари, предават се на Центъра за настаняване на бездомни хора, а от центъра имат грижата да ги дадат на нуждаещите се. Организаторите са изключително доволни, че кампанията е много успешна тази година. Тази зима са събрани повече от 2000 зимни аксесоари, а раздаването им вече е започнало в центровете. Изплетеното от доброволците ще се събира до средата на януари в специалните пунктове за плетива в София - кв. "Лозенец", бул. "Пейо Яворов" 22 и бул. "Мадрид" 7“. Хората, които искат да се включат в кампанията от другите градове, трябва да потърсят регионалните координатори.

comment 0
visibility 447
Родени бебета

На Бъдни вечер се родиха 8 бебета в общинските АГ-та

Осем бебета проплакаха в двете общински акушеро-гинекологични болници "Света София" и Шейново", научи Столица.bg. Вчера през деня в Първо АГ "Света София" се родиха 3 - 2 момиченца и едно момченце. А в нощта слещу Коледа само едно момченце, съобщиха от болницата. Други четири се появиха на бял свят в болница  "Шейново". До края на 2019 г. там очакват да проплачат още 2300, казва д-р Дони Колева пред Bulgaria on air. Въпреки празника Рождество Христово няма нито един Християн, Християна или Христо. Две от новородените са кръстени Вяра и Боян. Най-много бебета се зачевали между Бабинден и Коледа, сочи изследване на НСИ.  По празниците имало повече нормални раждания, казва д-р Колева. Рядкост било майки да искат да родят на Бъдни вечер и Коледа, допълва  гинекологът. Тя е категорична, че при нормално раждане няма как да се определи точна дата или час на операцията. Столична община има 11 бебета, който са родени по програмата инвитро за за подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми.  

comment 0
visibility 335
Спешна помощ София

Два пъти повече сигнали в празничната нощ в Спешна помощ в София

Два пъти повече сигнали до Спешна помощ е имало през изминалата нощ в София. С притеснение очакваме тези празнични дни, споделя доктор Делян Георгиев, началник смяна в "Спешна помощ" – София пред БНР. Броят бил голям заради употребата на алкохол, а хората правили немислими неща. Някой се опитвал да скочи от прозореца с чадър, за да разбере дали ще се приземи меко. Битовите конфликти също са повече. В Спешна помощ се работи по график и за лекарите там няма празнични дни. По радиостанцията си честитят празника, а за трапеза няма време. Въпреки празника екипите цяла нощ са по адреси в столицата, от случай на случай в борба с времето, болестите, травмите и смъртта. Битката е вечна и за нея няма празник, разказва лекарят от столичната Спешна помощ. За него и колегите му  най-великото усещане е като победят смъртта и помогнат на пациент. Само те медиците си знаят каква цена плащат, но изпитват удовлетворение, защото това е тяхната цел - да победят, споделя д-р Георгиев. Недостиг на кадри имало в цялата система на Спешна помощ, но особено осезаема е тя в София поради мащабите на града. Според СЗО за столицата е на смяна да са 60 екипа, в момента те са 15 - 20. Недостигът на кадри е в цялата система, но се усеща най-силно в спешните звена, сподели още специалистът. Той смята, че държавата трябва да промени стратегията за завършващите медицина. В Турция всички, които взимат дипломата си 2 години работят в Спешна помощ, което било една солидна школа, защото  в чрез спешната медицина се придобивали голяма медицинска култура от разнообразието на травмите.