Новини от 26.12.2018

comment 0
visibility 794
Нова сладкарница в кв. Витоша

В столичния кв. Витоша се радват на нова сладкарница (СНИМКИ)

Нова сладкарница отвори врати в най-закътаната част на столичния кв. Витоша в район Лозенец.  Заведението, което ще подслажда живота и настроението на живеещите се намира на ул. Слав Караславов №2. Наблизо в района няма нито магазин нито заведение, а строителството е ново. В сладкарницата вкусотиите са на много прилчини цени - торпи, пайове, сладкиши и други захарни изкушения. Невероятни вкуснотии, уют и обслужване на нормални цени, са първите отзиви за новата придобивка в квартала. Там има много майки с деца, които досега нямаше къде да седнат. В празничните дни сладкарницата работи до 19 часа, а в делничните от 9 до 21 часа.

comment 0
visibility 482
Тунел Витиня по магистрала Хемус

Опашка от 1,5 км в тунел "Витиня" към столицата

Проблемно е придвижването по магистрала Хемус към София. Образувала се е колона от автомобили, дълга около 1,5 км преди тунела „Витиня“, съобщават от МВР.  За да се намали висенето в тунелите на „Хемус“ изкуствено  е забавен трафика преди 42 км към столицата. От „Пътна полиция“ напомнят, че в участъка 38-36 км има стеснение, защото там се прави ремонт на виадуктите. Автомобилите трябва да се движат двупосочно в платното посока Варна. На 33 км, в тунел „Витиня“ в посока Варна, движението отново е двупосочно. МВР апелира шофьорите да са внимателни, да спазват правилата и знаците, както и да са толерантни и търпеливи.  Стриктно да се спазва временната организация на движението.  

comment 0
visibility 509
Пирогов

„Пирогов“ прие пет деца, прекалили с алкохола по Коледа

В „Пирогов“ са били приети пет деца, които са прекалили с алкохола по Коледните празници. Проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", поздрави екипите, които са били дежурни по празниците по време на брифинга тази сутрин. От 21 до 26 декември през болницата са минали 3150 човека, 420 от които са останали за лечение. За 120 от приетите се е наложила спешна операция. Най-много са приетите в травматологията. Сред всичките 45 пациенти, приети в токлсикологията, има 5 деца с алкохолно натравяне, 20 са приети с опасни алергични реакции, а на 119 е спасен живота. Петима са били приети с инфаркт, а 8 с инсулт. Всички те още се лекуват. Според статистиката, все повече здравно неосигурени пациенти попадат в „Пирогов“. Едно от обясненията е, че там не връщат никого. Увеличен е и целия поток от пациенти, а това се обяснява с едно от най-добре оборудваните спешни отделения в страната.

Реклама
comment 0
visibility 590
Затварят пътя Своге - Нови Искър заради допълнителни огледи на мястото на г

Затварят пътя Своге - Нови Искър заради оглед на катастрофа

Пътят Своге - Нови Искър ще бъде затворен за движение в четвъртък, 27 декември т. г. Спирането на движението е временно, съобщават от МВР. Участъкът ще бъде затворен вероятно от 11 до 13 часа, тъй като ще се прави планиран допълнителен оглед на местопроизшествие. Преди месеци там стана катастрофа с много жертви. Служебни илца се извършват геодезически измервания. В този интервал от време КАТ  пренасочват движението  по обходни маршрути. Леките коли и автобусите ще минават през Искрец - Бучин проход - Костинброд. За камионите, над 12 т е предвидено да минават през пътя Мездра – Ребърково – Ботевград.

comment 0
visibility 1170
Ромската махала във Филиповци

МОН плаща по 4 лв. на ден на 70-годишни ромки от Филиповци да се учат

МОН обучава на четмо и писмо роми от столичния квартал Филиповци. На ден им плаща по 4 лв., защото ходят на училище. Възрастта на учениците е от 19 до 75 години. Това показва филм на  dw.com., в който се разказва за живота в ромската махала. Видеорепортажът е на Иван кулеков. Кварталът е построен за 400 души, сега са над 5000. Питейната вода се смесва с канализационната. Преди няколко дни имахме хепатит, оттук нататък канализационна мрежа няма, разказва Мирослав Колев жител на квартала. Той обяснява, че хората категорично искали водомери, за да си плащат водата. Това обаче няма как да стане тъй като повечето постройки в махалата са незаконни. "Искаме да живеем нормално в тази държава, ние сме неделима част от българския народ", твърди Мирослав. Над 80% от живеещите там са станали протестанти и църквата ги обединявала. На събиранията пеят Бог да пази България, а пастор е Димитър. "Преди да повярваме бяхме в мюсюлманската религия, не знаехме къде да отидем. Правехме и православно погребение и после викахме ходжи. Наричат ни секта, но не сме. Да направим хората вярващи и по-добри. Посещаваме болни и вдовици", разказва пасторът. Във Филиповци има курсове за обучение на местните, които са неграмотни. То е във вид на курсове по оперативна програма. 48-годишната Траянка Шишманова ходи на курсове от 1 до 4 клас. На 17 години имала дете на 2 години и половина, разказва тя. "От самото начало исках да уча, но нямах такава възможност. Като започнах работа в една от банките, казах на служителките, ако случайно бъркам в говоренето на български, поправете ме, аз няма да се сърдя. Имам българска кръв в себе си - това е моята майка", признава Траянка. "Идвам да уча, да чета и пиша. Едно по едно не знаехме колко е, ама сега се научихме. Най-важно е по английски", доволна е Траянка Антова на 43 години. "Речниково и граматично значение на думата", сричайки прочита пред камерата на DW 51-годишната ученичка Цветанка Иванова. Тези, които издържат изпитите за 7 клас получават диплома за основно образование. Учат български език и литература, математика, Човекът и природата, История и цивилизации, Георгарфия и икономика, английски език и др. предмети задължителни за седмокласниците в България. Сред учениците е и 75-годишната Рада Богданова. "Идвам за диплома", отсича тя. В момента работела и от службата й искат документ. Компанията в клас се допълва и от 72-годишната Ася Ангелова. МОН подкрепя "учениците" финансово и им дава по 4 лв. на ден, признават те. Това ни е добре сега, че ще взимаме преди Коледа пари, усмихва се изрусена ромка, накичена със златни бижута.

comment 0
visibility 352
Две ленти на Владая за влизащите в София

Две ленти на Владая към София, забраняват камиони 12 т по Околовръстното

Две ленти ще има за влизащите в София през Владая, съобщиха от АПИ. Това се прави за улеснение на трафика и безопасността на движение през деня. Организацията е временна и е валидна за идващите в София по път I-1 (Е-79), от  от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“. Алтернативата на преминаването през Владая е магистрала "Люлин".  Спира се движението на камионите над 12 т. от 14 ч. до 20 ч.по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Това се прави за безопасността на движението и да не се получават задръствания по входните артерии в края на петте почивни дни за Коледа.  От АПИ предупреждават шофьорите да тръгват на път с подготвени за зимни условия автомобили, да съобразяват скоростта, да не правят рискови изпреварвания и да спазват правилата. Ограничението за 12-тонните камиони по републиканската пътна мрежа е за: • автомагистралите;• път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - Софийскиоколовръстън път в посока София;• път I-1 - от Благоевград до ГКПП „Кулата“;• път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен;• път I-5 Русе - Велико Търново;• път I-8 ГКПП „Калотина“ - София;• път I-9 Варна - Бургас;• път II-18 Околовръстен път на град София;• път II-99 Бургас - Царево. В периода на забраната от 14 до 20 ч. камиони над 12 тона могат да се движат, ако превозват бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).Информация за пътната обстановка гражданите могат да получават денонощно на www.api.bg и на тел. 0700 130 20 в АПИ. 

comment 0
visibility 524
Българската Коледа в Народния театър "Иван Вазов"

2 млн. лв. събра "Българската Коледа" след спектакъла в "Иван Вазов" (СНИМКИ)

Два милиона лева са събрани в 16-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, която  е за децата с тежки заболявания и увреждания.  продължава. Това съобщават от президентството след спектакъла снощи, който се бе в Народния театър "Иван Вазов" в столицата. Кампанията е под егидата на президента на България Румен Радев, концерта за Българската коледа се излъчи по bTV. Изпратени са 560 000 дарителски SMS на номер 1117 и гласови обаждания на 0900 1117 от началото на кампанията, която започна в края на ноември 2018 г. и продължава цялата година. От началото на дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили 1 330 000 лв., a 35 000 лв. са дарени чрез системата ePay.bg.  Снощи в Народния театър "Иван Вазов" бяха президента Румен Радев със съпругата си Десислава, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева дарители, посланици на кампанията и деца, на които инициативата е помогнала и помага.  

comment 0
visibility 1057
Платено паркиране - синя и зелена зона в София

Безплатно паркиране в синя и зелена зона в София

Безплатно е паркирането в синя и зелена зона в София и днес. Това последния от трите празнични дни без да се таксува, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От утре до 31 декември т. г. включително зоните ще се таксуват и са валидни правилата за синя и зелена зона.. Следващото безплатно паркиране е на 1 януари 2019 г.