Новини от 28.12.2018

comment 0
visibility 333
Супа

Празнична вечеря за бездомните подготвят в Кризисния център в София

Нуждаещите се от подлосн ще бъдат приемани и на 31 декември в Кризисния център в кв. "Захарна фабрика", съобщава БНР. По случай Нова година в последния ден от декември ще има и празнична вечеря за всички, потърсили помощ в приюта. Такава ще има и на 1 януари. През последните нощи броят на хората потърсили подслон е по-голям отколкото по коледните празници по данни на директорката Йорданка Темелкова. Най-много бездомни се очаква да има през януари и февруари, когато обикновено температурите са най-ниски.  Центърът има на разположение около 180 легла, но въпреки това директорката уверява, че няма да върнат никого.  Всеки, които иска да направи дарение може да го остави на място. От приюта напомнят, че приемат дрехи, обувки и храна. 

comment 0
visibility 589
Стара София

Отбелязваме 141 години от освобождението на София на 4 януари 2019

Столицата ни отбелязва 141 години от освобождението си от Османско иго на 4 януари 2019 г.  От 10 часа ще бъде организиран Благодарствен молебен в храм "Света Неделя" съобщават от общината. Литийно шествие и поднасяне на венци пред паметниците на Генерал Гурко и Цар Освободител ще има в 10:30 часа. Музикална прогрма и поднасяне на венци пред паметника на Българския опълченец ще се състой от 11:15 часа. Организатори на честванията са Столична община, Софийска митрополия, Фондация "Героите на България" и Сдружение на приятелите на Русия "Александър Невски".  Градът е освободен през 1877 г. след като армията на Осман Нури паша е разгромена. По-малко от месец след това идва спасението на цялата страна. Подписано е Одринското примирие, което слага край на войната. 

comment 0
visibility 495
Кола залята с боя

Отново омазаха с боя автомобил в кв. "Сухата река"

Вандалските посегателства с боя върху автомобили в столичния квартал „Сухата река“ продължават. На Коледа - 26 декември двама мъже чупят стъклото на паркиран автомобил и го заливат с маркировъчна жълта боя. Нападението е извършено около 23:32, съобщава потърпевшият Сашо Мирчев пред Novini.bg. Преди по-малко от месец имаше подобно нападение, при което бяха омазани стъклата на автомобил. Този път извършителите може и да бъдат заловени, защото са намерени отпечатъци върху 10-литрово шише с боя. Криминалистите от 5 РПУ са взели съда за анализ. Имат и видеозаписи и снимки от местопрестъплението. Има подозрения, че извършителите са младежи на около 18 години.  Собственикът на залятата с боя кола е инвалид. Той е изпратил писмо до министъра на вътрешните работи, в което предлага да му преведат по сметка 5000 лв от бюджета на 5 районно управление, заради бездействието им по случая и повторно причинените му щети. Потърпевшият се закани, ако и този път вандалите не бъдат наказани да си потърси правата в Стасбург.  

Реклама
comment 0
visibility 358
Столична община

Ще оборудват училища в София с 1 млн. лв.

Столичната община ще оборудва училища и детски градини в пет столични района за около 1 млн. лв. без ДДС. Над 20 учебни заведения ще бъдат обновени. Те се намират в районите "Връбница", "Илинден", "Средец", "Красна поляна" и "Надежда". Като обществената поръчка включва доставка и монтаж на чинове, бюра, столове, бели дъски, шкафове за класна стая, шкафове секция, закачалки, гардеробчета за подготвителна група, щори, маси, диван, фотьойли, секция за подготвителна група, малки столчета за подготвителна група и библиотека на обща стойност до 39 305,50 лева без ДДС.  Столичният заместник-кмет по образованието Тодор Чобанов е пуснал обществената поръчка. Желаещите да се включат могат да подават оферти до 24 януари 2019 г. 

comment 0
visibility 1427
Летище София

Километрична опашка на терминала за отпътуване на "Летище София"

Хаос на "Летище София". След коледните празници много българи и гости на столицата чакат да отпътуват, но летищните власти явно не са поготвени за огромния наплив от желаещи да излетят днес от София. Не са изключени и закъснения на полети информита ПИК.  На терминала за отпътуване на аеропорта има километрична опашка. Паркингите са претъпкани и много от шофьорите са принудени да паркират автомобилите си далече от летището и да си носят багажа.  Хората не могат и да се чекират. Читатели алармират, че за да успеят да минат, трябва да отидат поне 3 часа по-рано.

comment 0
visibility 578
КЕВР

Водата в София ще поскъпне с 9,7%

Комисията за енергийно и водно регулиране взе окончателното си решение за поскъпване на водата и природния газ от 2019 г. Синьото гориво се вдига с 3,51%. Не се очаква това да се отрази на крайната цена на топлата вода и парното.   Скокът на водата ще е между 5 и 25 стотинки и ще се отрази на 27 населени места в страната. Най-осезаемо ще бъде поскъпването в Бургас и в София съответно с 9,71% и с 9,7%. В Благоевград повишението ще 7,2%.   По-рано днес имаше протест пред КЕВР срещу увеличението на водата. Недоволни граждани се опитаха да влязат в сградата на дружеството, но полицията ги спря.  

comment 0
visibility 604
Мая Манолова

Дариха 5 тона хранителни продукти за приюта на отец Иван

Повече от 5 тона хранителни продукта дари Мая Манолова, омбудсман на България, за приюта на отец Иван в Нови Хан. Мая Манолова инициира дарителската акция веднага след като бе съобщено в ефира на Bulgaria ON AIR, че в дома е свършила храната за зимата. Доставени са 2 тона мандарини, 2 тона картофи, 2 тона портокали, 500 кг. брашно, ориз, макарони, млечни продукти. Това се случи благодарение на бързата реакция на големите фирми, след като Мая Манолова се свърза с тях. Гарантирана е доставката на още храни в началото на месец януари. Освен големите фирми, десетки граждани също се отзоваха на призива за даряване на храна и с личен превоз доставиха своята помощ на място в дома за сираци "Св. Николай". Там в момента живеят 150 деца и 60 възрастни.

comment 0
visibility 544
Нелегална мобилна бензиностанция

Разкриха нелегални мобилни бензиностанции в два микробуса в "Младост"

Две нелегални мобилни станции за зареждане с гориво без документи разкриха служители от отдел "Митническо разузнаване и разследване" към столичната митница.    Те са били в два микробуса, паркирани в кв. "Младост", съобщават от ресорната агенция. След проверката в тях са установени 2 PVC куба, всеки с вместимост по 1000 литра, съдържащи гориво. Намерени са следи от автомобилни гуми, с разлято гориво по тях. Те водели към 2 гаража. В първия от тях митническите инспектори установяват 6 броя 1000-литрови PVC куба, пълни с нефтопродукти. Във втората гаражна клетка е намерен само един PVC куб, съдържащ около 500 л. от същата течност. Взети са проби за анализ на намерените горива в лаборатория. Не са представени документи за удостоверяване на заплащането, начисляването или обезпечаването на акциза. Общо 9500 литра петролни продукти с мирис на дизелово гориво са иззети. Към съдовете за съхранение са монтирани и пистолети с брояч, позволяващи зареждането на автомобилни резервоари. 

comment 0
visibility 382
Антон Антонов

Няма да искат винетка на софиянци по северната дъга

Директорът на Националното тол управление  Антон Антонов каза, че няма да се изисква винетка на столичани за преминаване по Северната дъга. Все още се търси решение за освобождаване от това задължение и за северната скоростна тангента, казва той след срещата на АПИ и Столична община. Става ясно, че работата по казуса ще продължи след празниците – на 2 януари. До намиране на решение на проблема ще продължи да се изисква притежаването на винетка по скоростната тангента. Това е валидно за всички автомобили, не само за софийските. Припомняме, че правителството реши, че пътя от София до Калотина да стане магистрала "Европа”, но в същото време в нея попада и част от Околовръстното шосе на столицата. От АПИ са на мнение, че тази отсечка е част от Републиканската пътна мрежа и затова трябва да се плаща преминаването по нея. От Столична община пък са категорични, че трафикът в града ще се натовари допълнително и ще създаде нови главоболия за шофьорите. Кметът на район Нови Искър Даниела Райчева, който е най-засегнат от този проблем каза, че в момента има пътища, които осигуряват достигане до София, без да има нужда от винетка. Райчва каза, че ще се търси законово решение на казуса  как тангентата да бъде освободена от винетна такса.  

comment 0
visibility 2516
Нови автобуси

Нови автобуси на газ по линия 111 тръгват в София

30 чисто нови автобуса, движещи се на газ, тръгват от днес по линия 111 в София. Автобусите са с най-високия екологичен стандарт ЕВРО6, с климатизация, нископодови и с безплатен интернет.  Кметът на София Йорданка Фандъкова написа в социалната мрежа, че през 2019 г. ще пуснат още 112 нови автобуса на природен газ, с което ще бъдат обновени 90% от всички градски автобуси. Те са част от програмата за модернизирането на градския транспорт в София.  През декември в София тръгнаха и първите електробуси без вредни емисии. Общо 20 на брой. Те обслужват линните 9 и 309 в града. Преди около седмица към Витоша също тръгнаха нови автобуси Мерцедес. Те се движат по линии 63 и 66. Рейсовете са с двойно повече седящи места и имат големи багажници, в които се събират екипировки и атрибути за зимни спортове - ски, шейни, сноубордове, велосипеди. Столична община ще закупи и 13 нови трамвая. 

comment 0
visibility 319
Пирогов

„Пирогов“ се сдоби с тренажор за обучение на младите хирурзи

Клиниката по хириргия на „Пирогов“ получи ценно дарение – тренжор, с помощта на който младите хирурзи ще се обучават да правят сложните лапароскопски операции. Дарението е от фирмата "Джонсън & Джонсън България", информират от „Пирогов“. През тази година четири екипа млади хирурзи от „Пирогов“ се обучавах в специални курсове във ВМА. Три от екипите се обучаваха в Клиника по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия, а един - в Клиника по Ендоскопска хирургия. За да подпомогне обучителния процес, фирмата "Джонсън & Джонсън България" дарява на отделението по хирургия в „Пирогов“ уникалния тренажор, с който младите лекари ще могат да се упражнява и да усвояват тънкостите на лапароскопската интервенция. Те ще могат да усвоят до съвършенство координацията на ръцете си, шевовете и др. СПоред запознати, това е само началото на дългото обучение по миниинвазивна хирургия. През 2019 ще продължи обучението на малдите лекари, благодарение на договора на Фирма "Джонсън§Джонсън" с ВМА. Прохождащите хирурзи ще присъстват на действителни лапароскопски интервенции. Това ще е от полза за младите лекари, но и за техните бъдещи пациенти.

comment 0
visibility 991
Лекар

Грипна вълна се очаква в началото на 2019

Рязко увеличение на болните от респираторни заболявания и грип се очаква през януари 2019 г. Това са прогнозите на общопрактикуващите лекари според наблюденията от последния месец, съобщава БНТ. София е сред областите с най-много регистрирани случаи. В цялата страна са регистрирани близо 5000 случая на остри респираторни заболявания. Очакванията на експертите са в края на празничните дни да започне грипна вълна.

comment 0
visibility 319
Протест пред КЕВР

Протестиращите пред сградата на КЕВР се разотидоха

Протестът срещу увеличението на водата пред сградата на КЕВР в София продължи повече от час, информира "Фокус". Недоволните граждани се опитаха да влязат вътре, но полицията ги спря.  Те искаха председателят на КЕВР доц. Иван Иванов да слезе при тях или техни представители да участват в заседанието на Комисията, което още не е приключило. Очакванията са, че цената на питейната вода ще бъде увеличена в 27 населени места в България. Най-голямо ще е увеличението в Бургас, с до 27 стотинки, в столицата водата ще поскъпне с 23 стотинки, а най-скъпа като абсолютна стойност е водата в Шумен - 1 кубик ще струва почти 3,40 лв.   Очаква се окончателното решение на Комисията да стане ясно малко по-късно днес.

comment 0
visibility 307
Заря

Как да се предпазим от пиратките на Нова година

Най-важното при боравенето с пиротехника е да не употребявате алкохол или поне ако сте пили да е в по-малки количества. 90% от инцидентите възникват заради употребата на алкохол, казва експертът по пиротехника Емил Йорданов пред Нова тв. Други съвети на експерта са пиротехническите средства да не се използват в затворени помещения и да се поставят на земята, за да се избегнат наранявания. Той предупреди всички, че не трябва да използват такъв тип изделия вкъщи, дори и бенгалския огън. Колкото и да ни се струва, че е безопасен е по-добре да го запалим навън. Експертът напомни, че пиратките, фойерверките и римските свещи могат да се използват само от лица, които са над 18 години.

comment 0
visibility 483
Нова столевка

Нова банкнота от 100 лв. влиза в обращение

Първата банкнота от новата серия с номинална стойност 100 лв. влиза в обращение от днес. Дизайнът и основните елементи се запазват почти същите, както до сега. Основните разлики са в защитните елементи. Сред тях ще има и още един знак за незрящи. Столевката остава с лика на писателя Алеко Константинов на лицевата си страна, а от другата с елементи, които са свързани с неговия живот и творчество. 

comment 0
visibility 1288
Аполон

Намериха статуята на Аполон от Централна баня

Откраднатата преди празниците статуя на Аполон от малката куполна ротонда до Централна баня е открита, съобщиха от Нова ТВ. Тя е била съвсем близо до банята, твърдят от МВР. Не се зане дали фигурата е била повредена при кражбата. Бил е подаден сигнал от граждани, който е помогнал за намирането й. Припомняме, че преди Коледа беше открадната статуята на Аполон Медикус, както Столица.bg писа. Заедно с нея изчезнаха и месинговите чучури на чешмите с минерална вода. Кражбата бе заснета от камери, за които крадецът вероятно не е знаел. Тогава доц. Тодор Чобанов, зам.-кметът по култура и образование на столицата, осъди този вандалски акт.

comment 0
visibility 535
Пяна

Бетонова пяна изригна на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ (ВИДЕО)

Бетонова пяна изригна на булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“ късно снощи. Оказа се, че причината е налягането, образувало се при строежа на новата линия на метрото от театър „Зад канала“ към Орлов мост“. Движението по булеварда беше затворено за няколко часа, за да могат екипите на Гражданска защита и работници да отстранят проблема. Те хвърляха пясък за сгъстяване на съставката. Първи на мястото на аварията пристигнаха екипът и директорът на общинската дирекция „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров. Зам.-кметът Дончо Барбалов също беше на място. И служители на "Гражданска защита"  се присъединиха в работата по отстраняването на щетите. Подобен проблем имаше и през декември 2017 г. Тогава подлезът на булевардите „България“ и „Иван Гешов“ беше затворен поради авария на третия лъч на метрото. Строителната смес излязла на повърхността не е опасна за здравето на гражданите, уведомяват от Столична община.  Коментарите във фейсбук бяха кой от кой по-иронични. Сред шегите имаше и такива, че това е вулкан, който ще изригне, а по-големите оптимисти коментираха, че може да е петролен кладенец.  

comment 0
visibility 353
Център за кризисно настаняване

В Центъра за кризисно настаняване са приютили 143 души

През изминалата нощ в Центъра за кризисно настаняване на бездобни хора в "Захарна фабрика" са приютени 143 души. С всеки изминал ден броят на хората, които нощуват там, се увеличава.  Колкото по-ниски са температурите, толкова повече хора търсят подслон в приюта. Капацитетът на Кризисния център е 160 души, но при нужда може да приеме до 200 нуждаещи се.

comment 0
visibility 660
Столична община

В центъра на София откриват улица с името "Астана"

Откриват нова улица в София. Тя ще носи името на столицата на Казахстан - "Астана". Намира се в началото на Южния парк, много близо до моста на влюбените до Националния музей "Земята и хората". Откриването е днес в 11 часа. Решението за новата улица беше взето през март тази година от Столичния общински съвет. Предложението тя да носи името на столицата на Казахстан е на общинския съветник инж. Симеон Славчев и кмета на район „Триадица” инж. Николай Терзиев. Поводът за него е 25-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Република Казахстан.

comment 0
visibility 277
София

Времето и предстоящите събития на 28 декември в София

Времето на 28 декември Променлива облачност с лек полъх на вятъра ни очаква през днешния ден. Сутрешните температури ще започнат от -2 градуса, а максималните ще достигнат 5 градуса сочи Prognozata.bg. Предстоящи събития за 28 декември 10.00 часа до 14.00 часа се очаква блокада на КЕВР, с която протестиращи ще попречат на членовете на Комисията да влязат в сградата на „Дондуков“ 8. Протестната акция е срещу увеличаването на цената на водата. Очаква се на закрито заседание КЕВР да приеме окончателно цените на ВиК услугите за 2019 г. и на природния газ за първото тримесечие на следващата година. 10.30 часа - Държавният глава Румен Радев ще удостои български военнослужещи с висше офицерско звание в Гербова зала на „Дондуков“ 2 . 11.00 часа - Официалната церемония по случай откриването на улица „Астана“ (между хотел „Хилтън“ и музеите „Земята и хората“ и за съвременно изкуство). 13.00 часа на паркинга пред Националния исторически музей ще бъдат представени новите 30 автобуса на природен газ на Столичния автотранспорт. На събитието ще присъства кметът на София Йорданка Фандъкова. 19.00 часа - Новогодишен оперен бал на Националния музикален театър в зала 1 на НДК.