Новини от 29.12.2018

comment 0
visibility 1142
МВР

Стрелба с ранен в столичния квартал „Лозенец“

След 21 ч. тази вечер е подаден сигнал за стрелба на улица „Бряст“ в квартал „Лозенец“, съобщават от МВР. Според първоначални данни, 33-годишен е прострелял в крака 24-годишен мъж след ожесточен спор на улицата. Раненият е откаран в болница, за да му се окаже медицинска помощ. Стрелецът е задържан и е с 24 часова полицейска мярка. Хора, дочули стрелбата, са подали сигнала, след като намерили простреляния младеж. Работи се по случая и се установяват причините за възникване на инцидента.

comment 0
visibility 1013
инцидент

Автобус 77 катастрофира в ограда на ул. „Суходолска“

Автобус от столичния градски транспорт, движещ се по линия 77 катастрофира в оградата на частна къща на ул. „Суходолска“ в София. Според информацията от МВР, няма сериозно пострадали. Предполага се, че до инцидента се е стигнало заради неправилно навлизане в завой от страна на автобусния шофьор, информира Канал 3. Не е успял да овладее автобуса и се насочил към оградата. Метален стълб пробива предното стъкло точно от страната на шофьора. За щастие, автобусът успява да спре милиметри преди желязото да достигне шофьора. На мястото на инцидента има полиция и се изясняват причините за инцидента. Автобус 77 се движи от "Западен парк" през "Красна поляна" до "Мария Луиза" и Ценрална гара. Налага се автобусът да бъде изместен с кран от местопроизшествието. За целта е въведена временна организация на движението. В момента е затворено движението по улиците „Суходолска“ и „Кубан“. Автобусите по линии 72 и 77 временно ще въртят на "Кубан" и "Ришки проход". 

comment 0
visibility 612
МВР

Заловиха двама за побой над столичанин на ул. „Сребърна“

Благодарение на бързите действия на столичната полиция са заловени двама мъже, които са нанесли побой на 28-годишен софиянец, информират от МВР. Сигнал за случая е подаден сутринта в 9.30 ч. за пребит млад мъж. Той обяснил, че при пресичане на ул. „Сребърна“ в столицата се спречкал на пешеходната пътека с водача и пътника от преминаващ „Мерцедес“. Двамата набили младежа и заминали. На пострадалия е оказана медицинска помощ в болнично заведение. Полицията бързо установила и заловила побойниците – 52 и 34 -годишен. По-възрастният е с криминални регистрации. Двамата са с 24-часови полицейски мерки. Образувано е досъдебно производство.

Реклама
comment 0
visibility 327
знак

Ограничават движението в центъра на София от днес

Новата организация на движението в централната част на столицата във връзка с провеждането на новогодишния концерт влиза в сила от днес, 20.00 ч. Ще бъде забранен спирането и паркирането на автомобили на площад "Княз Александър Първи", на ул. "Дякон Игнатий" между бул. "Цар Освободител" и ул. "Аксаков", и на ул. "Дякон Игнатий" от страната на градинката срещу ул. "Аксаков". Тези ограничения ще са валидни до 18.00 ч. в първия ден на новата година. За концерта ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове.

comment 0
visibility 480
почистване

Ръководител на строеж с два акта за кал в „Обеля“

Служителите от Столичен инспекторат съставиха два акта на техническия ръководител на строителен обект в ж.к. "Обеля" 1, разположен в район "Връбница" срещу блок 117, съвсем близо до метростанцията. Причината за наложените санкции е замърсяването с кал на околното пространство при стартиране на земекопни работи. Единият от актовете е наложен заради липсата на устройство за почистване на ходовата част на камионите, излизащи от обекта. Вторият акт е наложен заради липсата на плътна предпазна ограда около строителния обект. След извършената проверка веднага е започнало почистването на подхода към метрото и пътното платно. Проверка по бул. „Сливница“  в район „Илинден“ констатира замърсено пътно платно от камион на фирмата, извършваща ремонта на Западен парк. Съставен е акт от Столичен инспекторат и е направено предписание за почистване на платното. Проверките продължават да се извършват.

comment 0
visibility 500
Излив на бетонова пяна

Санкции за изригналата бетонова пяна на бул."Евлоги и Христо Георгиеви "

Техническият ръководител на строежа на новата линия на метрото ще бъде санкциониран за инцидента с изригналата бетонова пяна на бул."Евлоги и Христо Георгиеви ", информират от Столичен инспекторат. Според специалистите строителният разтвор не застрашава здравето на гражданите. Изливът бе почистен от фирмата, която обслужва строежа на метрото. Припомняме, че на 27 декември през нощта на бул."Евлоги и Христо Георгиеви " изпод асфалта изтече бетонова пяна под налягане. Това предизвика спиране на движението по булеварда за часове до отстраняване на проблема. На място бяха Красимир Димитров, директор на общинската дирекция „Аварийна помощ и превенция“, зам.-кметът Дончо Барбалов и екипи на „Гражданска защита“ Този проблем не е първия от този род. През 2017 г. подлезът на булевардите „България“ и „Иван Гешов“ беше затворен поради авария на третия лъч на метрото.

comment 0
visibility 350
Данъци

Данъчните служби в София ще работят и на 31 декември

Данъчните служби в столицата ще работят и в последния ден от годината. На 31 декември, понеделник, който е последен работен ден на 2018 година, касите във всички 22 районни служби "Общински приходи" в София ще приемат плащания от граждани до 11,00 ч. До края на работния ден, обаче, ще се приемат декларации и документи, информират от дирекция "Общински приходи".

comment 0
visibility 339
Бездомник

Кризисният център в „Захарна фабрика“ подслони 132 души

През изминалата нощ Кризисният център за настаняване на бездомници в софийския квартал „Захарна фабрика“ е дал подслон на 132 човека. Според директорът на центъра Йорданка Темелкова през нощта не е имало извънредни ситуации. Не се е налагало да се вика екип на Спешна помощ за нечие влошено здравословно състояние. Припомняме, че Кризисният център осигури празнични вечери за подслонените в нощта на Бъдни вечер и Коледа. Такава вечеря ще има и в Новогодишната нощ. Центърът има капацитет да приюти 160 души, но при нужда могат да приемат до 200 човека.  

comment 0
visibility 341
Аполон Медикус

Има предположения кой е крадецът на статуята на Аполон

МВР има сериозни предположения за това кой е крадеца на статуята на Аполон Медикус. Комисар Николай Василев, началник на Пето районно управление на МВР, споделя пред БГНЕС, че са намерили статуята в запуснат двор близо до Централна баня след подаден сигнал от бдителни граждани на 26 декември. Все още не е задържан крадеца, но има сериозни предположения кой е той. Според запознати, статуята се предлагала на пазара за 3000 лв. Статуята няма сериозни повреди. От Столична община ще се погрижат да предотвратят бъдещи посегателства към статуята с адекватни мерки. Припомняме, че статуята е направена от Георги Чапкънов и е монтирана на площада през 2003 г. Освен това, там бяха сложени 42 каменни чешми, кръгли пейки, а около статуята беше вградено ефектно осветление, а в градинката на площад „Бански“ дори беше поставена и рампа за хора с увреждания. Оформиха се красиви зелени площи.