Новини от 10.01.2019

comment 0
visibility 398
София, новини, 10 януари 2019 г.

Новините в София: Най-важното за деня, 10 януари 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 10 януари 2019 г. 2000 лв. глоба за непочистена спирка във "Възраждане"В договора на дружествата е записано, че спирките трябва да се почистят до 7.30 ч. Ако не са изпълнили ангижиментите си ги очаква глоба. Само с 10 лв. може да се размине малко магазинче, което не е почистило пред входа си. За по-големите глобата е 50 лв. При повторно нарушение се прави акт, обясниха от инспектората. Пикът на грипа в София предстои Антибиотиците не действат на вирусите, не ги убива и не лекува грипа.  Не го взимайте защото няма да помогне в този случай може само да навреди, предупреди д-р Николова. Тя препоръча да се отварят широко прозорците, да се проветрява дори и навът да е -12 градуса, но да влиза свеж въздух.  Кооперация на бул. Стефан Стамболов отнесе глоба заради рекламна мрежа (СНИМКИ)Рекламни мрежи се поставят, за което се получават пари и това обикновенно се прави за подпомагане на предстоящ ремонт и рехабилитация на сградата. Това обаче трябва да стане със заповед на районния кмет за осъществяването на рекламна дейност, обясниха експерти в рекламата. Навършват се 75 години от бомбардировките над градаПри хвърлените над 1800 бомби, са загинали 750 души, а ранените са над 700. Една четвърт от сградите в града са напълно сринати или частично разрушени.Технически проблем на една от мотрисите забави метротоПри един от влаковете на софийското метро е възникнал технически проблем на метростанция „Жолио Кюри“. Машинистът не е успял да затвори една от вратите и трябва да закара пътниците до следващата станция, за да слязат. С 250 хил. души се е увеличило населението на столицата за 10 годиниИма обаче и много хора, които само работят в града и пътуват всеки ден до родните си места, твърдят от общината.  Това, което привлича българите да идват в столицата са по-високите заплати и по-голямата възможност за намира на работа. Демонтират "Бронзовата къща" при затопляне на времето Художникът Пламен Деянов, който е автор на скулптурата "Бронзовата къща" иска да я демонтира при първа възможност. Той вече е говорил с фирми, които да я премахнат, но всички му отказали заради снега.

comment 0
visibility 578
Сол по спирките

Над половин милион лева спестиха проверки за сол по спирките

Над половин милион лева са спестени от Столичния инспекторат за техническа сол, която се използва за обработване на улиците в София срещу заледяване. При извършени проверки през уикенда инспектори са установили много останала сол по спирки и тротоари. За неправомерно хвърляне на големи количества на сол две от фирмите, които отговарят за зимното поддържане в столицата са санкционирани. Стриктният контрол на Столичен инспекторат е спестил 626 184 лв. за сол само за 7 дни. Проверките са извършени от 1 до 7 януари т. г. И занапред ще се следи за ненужна обработка на улиците със смеси, особено там, където се движи градският транспорт, категорични са от Столичния инспекторат. Камъчета със сол са забелязани на спирки по бул. Дондуков, Орлов мост, Цариградско шосе и др.

comment 0
visibility 712
Ул. Манастирска и ул. Гео Милев

Хаос с паркирането тормози жителите на "Слатина" (СНИМКИ)

Хаос с паркирането тормози жителите в столичня район Слатина. Проблемът е особено сериозен на ул. Манастирска в кв. Гео Милев, която е в близост до ОД на МВР София. Там автомобилите спират върху нерегламентиран терен, който е до завой и пречат на видимостта, сигнализираха пред Столица.bg граждани. Паркираните автомобили се превръщат в предпоставка за катастрофи, тъй като няма видимост и затруднява движението от ул. Гео Милев по ул. Манастирска, коментират недоволни столичани, които минават по улицата. Там, на кръстовището с ул. Гео Милев дори е имало знак за еднопосочно движение, но той е премахнат незнайно от кого и автомобилите се движат в двете посоки. Другият проблем в район Слатина е със спирането на автомобили по ул. Голаш. Улицата е успоредна на бул. ситняково. Напрежение се създава заради коли, които паркират върху тревни площи и детски площадки в края на ул. голаш откъм Каймакчалан. И за двете места има подадени сигнали в районното кметство, до засега няма резултат, а безразборното паркиране продължава.  

Реклама
comment 0
visibility 912
Катастрофа срещу Плиска

Ауди и Мерцедес катастрофираха в локалното на Цариградско

Автомобил се заби в стълб на улично  осветление в близост до Плиска. Инцинетът е станал в локалното платно на Цариградско шосе, днес след обяд. В него се блъснал друг автомобил, чийто шофьор явно не е съобразил скоростта  си и най-вероятно е виновник за катастрофата. Според очевидци мерцедесът е засякъл аудито и буквално се е наврял под него. А шофьорът на белия автомобил се е опитал да избегне удара и затова се е врязъл в стълба вляво. Край мястото на инцидента бързо се събрали съгледвачи. За късмет няма пострадали хора. И Цариградско шосе и локалните платна бяха изчистени от снега и обработени със соли срещу заледяване. Катастрофилато ауди е с чужда регистрация. За известно време локалното беше затворено за движение.

comment 0
visibility 378
Визия за София

Визия за София търси стажанти за комуникации и околна среда

От млади специалисти има нужда общинската инициатива Визия за София. Отам обявяват, че търсят двама стажанти са специалностите "комуникации" и "Околна среда". Визия за София е инициатива за дългосрочна стратегия за развитие на столицата и крайградските територии. Обявените позиции са подходящи за студенти и млади специалисти. Стажантската програма им дава възможност да участват във всички публични и вътрешни работни срещи и събития на Визия за София. Одобрените ще могат да натрупат опит, познания и контакти в работата с общинска администрация, граждани, неправителствени организации, бизнес и инвеститори, медии и други заинтересовани групи. За позицията "комуникации" се изисква кандидатите да следват или да имат образование в специалностите връзки с обществеността; журналистика; книгоиздаване; реклама; маркетинг. Кандидатите за стажуване на позиция "Околна среда" се изисква образование по специалностите ЕООС, биология, ландшафтна архитектура, управление на околната среда, биомениджмънт или друга еквивалентна. И за двете позиции предимствата са владеене на чужди езици (поне английски), добро боравене с софтуерни продукти на Windows Office и ESRI GIS.

comment 0
visibility 417
Кметство район Надежда

В 171 градина в "Свобода" стартира пилотен проект за деца със СОП

Пилотен проект за деца със специални потребности стартира в детска градина 171 в кв. Свобода, район Надежда от началото на февруари т. г. Децата ще могат с поглед да управляват компютър вместо с мишка. Преди дни приключи обучението на екипа, който ще работи с малчуганите по проекта „Въвеждане на високотехнологични средства за допълваща и алтернативна комуникация при деца със специални образователни потребности", съобщиха пред Столица.bg от районното кметство. Обучението на специалистите се проведе от фондация АСИСТ. Трима от тях са от детската градина - психолог, логопед, специален педагог, а четвъртият е от Ресурсен център за подкрепа на процеса на приообщаващо образование София град, който по график работи с деца от групата. На 8 януари специалистите минаха през теоретичен и практически изпит, която постави краят на първата дейност от проекта. Всъщност той стартира с обучението на 1 ноември 2018 г. и ще продължи до 15 ноември 2019 г. Както Столица.bg вече писа чрез проекта се вкарват най-новите технологии за деца със специални образователни потребности. Те ще ползват компютър, който управляват само с поглед. Това ще улесни обучението и ще им даде възможност да рисуват, пишат и по-бързо да се интегрират. Прилагането на технологията ще е ефективна особено за деца аутисти, които ще движат курсора на екрана с очи вместо с мишка. Това е първият такъв проект в градина на територията на Столична община. Вече са осигурени три високотехнологични устройства - компютър с тъчскрийн монитор и таблет. Голям интерес към прилагането на технологиите за деца със специални потребности са проявили и от ЦСОП "Едуард Сеген", бившето III помощно училище, което е на държавна издръжка. От там също са закупили необходимите устройства и искат да вкарат тази новост и сред децата в центъра.

comment 0
visibility 320
Поетът Ани Илков

С Ани Илков започва "Поет на месеца" на Столична библиотека

Инициативата на Столична библиотека "Поет на месеца" продълава и през 2019 г. Гост за януари ще бъде един от най-оригиналните съвременни български поети Ани Илков, който има голямо влияние върху голяма част от по-младите му колеги. За него ще говори поетът и културолог Кирил Василев, а представянето ще бъде на 15 януари 2019 г. във вторник от 19:00 ч. в Литературния клуб на библиотеката. Освен, че ще чуят стихове в изпълнение на автора, присъстващите ще могат да му задават въпроси, както и да си купят някои от неговите книги. Ани Илков е роден през 1957 г. Той преподава литература и творческо писане в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Бил е гостуващ преподавател в „Юнивърсити колидж", Лондон и Университета в Делхи. Автор е на десет книги с поезия, на една с публицистика и на две с научна проза. Сред тях: „Изворът на грознохубавите" (1994), „Подготовка за напускане на сърцето" (2015), „Похищението на България. Политически памфлети" (2014), „Невъзможният гений. Книга за Константин Павлов" (2010) и др.

comment 0
visibility 335
Съдебна зала

Единият крадец на картините на Майстора: Антикварист ни обеща 5000 лв.

Търговец на антикварни вещи е поръчал кражбата на 16 картини на Майстора и Димитър Киров е посочил на апашите къде е къщата. Това разказва единият от крадците преди да се гледа мярката за неотклонение в Софийския районен съд. Уговорката е била да получат 5000 лв. за платната. "Нямаме представа какъв Майстор, аз ако знаех, че тия картини са много скъпи, толкова години лежех в затвора, нямах представа, че тия картини струваха много пари. Да той ни закара, показа ни къде е къщата на човека, че хората са в чужбина, че имаме право до 2 - 3 дена да направиме кражбата. Това е антикварист, Наско Дългия му викат. Що съ съгласихме ли, щото той ни каза, че ше ни даде 5000 лв. Въобще не знаех и съжалявам много, че съм го направил.Аз досега съм карал само с кражба", каза единият от крадците. Арестуваните в началото на седмицата са Антон Антонов и Виктор Марев и двамата са роми. Общият брои на присъдите им е 45. Единият е с 26, а другият с 19, като имат и една обща. Освен картините ромите задигнали старинен часовник, пишеща машина и други вещи. По случая бяха задържани и търговци антиквари.

comment 0
visibility 642
Реклама на кооперация на ул. Стефан Стамболов 2

Кооперация на бул. Стефан Стамболов отнесе глоба заради рекламна мрежа (СНИМКИ)

Собствениците на жилищна сграда на бул. Стефан Стамболов 2 получи акт за незаконна реклама. От покрива е била пусната мрежа с реклама, за която не е имало разрешение за извършване на такъв тип дейност. Това са установили представители на Столичния инспекторат при текуща проверка в район Възраждане. Те са поискали документи, но се оказало, че собствениците не са имали заповед от районния кмет, с която се разрешава извършването на рекламна дейност. Инспекторите са направили акт за административно нарушение на председателя на етажната собственост. Проверката е установила нарушение на чл. 93а , ал.2 във връзка 73, ал. 1 от Наредбата за преместваемите обекти, за рекламни, информационните и мономументалните – декоративни елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община. След наложената санкция мрежата е премахната. Рекламни мрежи се поставят, за което се получават пари и това обикновенно се прави за подпомагане на предстоящ ремонт и рехабилитация на сградата. Това обаче трябва да стане със заповед на районния кмет за осъществяването на рекламна дейност, обясниха експерти в рекламата.  

comment 0
visibility 351
ОКИ Дом на културата Красно село

Музикални таланти изнасят концерт "Струни и клавиши" в ОКИ Красно село

Млади талантливи музиканти ще изнесат концерт "Струни и клавиши" в ОКИ Красно село. Децата от школите по пиано и китара ще покажат таланта си на 11 януари в петък от 18 ч. в културния център.  Младите дарования са възпитаници на школите по пиано и китара към НЧ „Хр. Смирненски – 1945" и НЧ „Р. Алексиев – 1947”. Входът за концерта е свободен. Залата вероятно ще бъде препълнена от родители и приятели, както търсачи на музикални таланти. 

comment 0
visibility 322
Буферен паркинг

Буферният паркинг на "В. Левски" ще е готов през август

Буферен паркинг със 193 места на метростанция "В. Левски" ще заработи през август т. г. Довършителните ремонтни дейности ще извърши фирма "Калистратов група" ООД, а срокът за изпълнение на поръчката е 6 месеца, научи Столица.bg.  Буферните паркинги вече се управляват от ЦГМ. Подземният паркинг на спирката на метрото "В. Левски" ще предлага и услугата "Паркирай и пътувай", която е комбинация от ползване на личен автомобил, безплатно паркиране, но придвижване в столицата с метрото. Още два паркинга се предвижда да се ремонтират. Това  е подземният до Централна гара със има 73 места и един надземен в "Надежда". 10 обществени надземни паркинга и 4 подземни буферни стопанисва ЦГМ. Буферните паркинги са на метростанциите Джеймс Баучер,  577 места, Цариградско шосе, 1253 места и два на Бели Дунав, с по 349 места и 118 места. Столична община с договор предостави на ЦГМ още два буферни паркинга, които също трябва да се довършат. Те са бул. Сливница в Люлин, който е с 262 паркоместа и на Централна гара, със 73 паркоместа. За тези паркинги все още не е пусната процедура за изпълнител на ремонтните работи. Услугата, която предлага ЦГМ - "Паркирай и пътувай" на буферните паркинги в София са част от политиката на Центъра и Столична община за насърчаване на предвижване с градския транспорт. 26 млн. лв., което е около половината от приходите от платеното паркиране са инвестирани от ЦГМ в подобряване на паркирането в столицата. Още през есента стана ясно, че ЦГМ дава около 2 млн. лв. за ремонт на тротоарите и поставяне на антипаркинг колчета в новите зони за платено паркиране. До сега ремонтирани са тротоарите на ул. Странджа между  Т. Александров и Ал. Стамболийски. Работи се и по ремонта на ул. Братя Миладинови и на Лайош Кошут. Скоро ще се обновят и тротоарите  по ул. Самуил, ул. Лозенец и  ул. Княз Борис Първи.

comment 0
visibility 299
Карлос Контрера

Възможна е загубата на 10 хил. работни места заради пакета "Макрон"

Общинският съветник Карлос Контрера заяви, че приемането на пакета „Макрон“ ще се отрази много тежко на националната икономика и в частност на столицата. Според него е възможно да бъдат загубени 10 хил. работни места само в София.  Ще намалее работата на превозвачите, а някой от тях, най-вече по-малките компании, има вероятност да фалират. Контрера допълни, че това са 60 хил. български камиона. Пет хиляди са необходими на страната за оборотно обслужване. Общинският съветник попита какво ще се случи с останалите 55 хил. в коментар пред България Он Ер. Според неговите думи, ако мерките бъдат приети, малките превозвачи ще фалират, а намаляване на работните места очаква средните и големи компании.  Рискът за Столична община е загуба на данъци. Тъй като има много проекти за развитие, е много вероятно те да бъдат спрени, а това ще доведе до загуба на инвестиции, а от там и на разкриване на нови работни места, обясни още Контрера.    

comment 0
visibility 358
Снегопочистващи машини

2000 лв. глоба за непочистена спирка във "Възраждане"

Две хиляди лева глоба е санкцията на фирмата, която поддържа район "Възраждане", защото тази сутрин е имало непочистена от сняг лед спирка, научи Столица.bg от Столичния инспекторат. В договора на дружествата е записано, че спирките трябва да се почистят до 7.30 ч. Ако не са изпълнили ангижиментите си ги очаква глоба. Само с 10 лв. може да се размине малко магазинче, което не е почистило пред входа си. За по-големите глобата е 50 лв. При повторно нарушение се прави акт, обясниха от инспектората. Градът е почистен като цяло. Градският транспорт се движи нормално. Възможно  е някъде да има локален проблем, обясни директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева пред БНТ. В момента сняг продължава да вали в Банкя, Връбница, Нови Искър. До преди час 42 снегопочистващи машини са били активни. Иначе 168 машити са в готовност да започнат работа.  Дижението им се следи на GPS и ввъ всеки момент се зане коя фирма как си изпълнява ангажиментите. Георгиева препоръча ва търговци и етажна собственост да почистет подходите към сградите. За сигнали гражданите могат да подават на телефон 987 55 55.

comment 0
visibility 305
Тенис

Юлиан Вергов със специално видео посветено на София Оупън 2019

Станаха ясни двама от посланиците на турнира София Оупън 2019. Това са певицата Маги Джанаварова и актьорът Юлиан Вергов. Актьорът публикува видео в социалните мрежи, в което разказва за емоциите, които предстоят по време на турнира от 3 до 10 февруари 2019 г. В него той шеговито предизвиква топтенисистите с ракета в ръка пред „Арена Армеец“ като казва, че от сега чака големите звезди, за да провери лично дали „стават за нещо“. Видеото събра много коментари в мрежата. Актьорът се изправя срещу дъщеря си на корта. Тя тренира в столичен клуб. Дъщеря му, която се казва Алена, ще се включи в подаването на топки по време на мачовете от турнира в „Арена Армеец“ през февруари.  За поредна година певицата Маги Джанаварова ще бъде част от спортното събитие. Тя също е фен на тениса.  По време на София Оупън седем играчи от Топ 30 ще посетят българската столица, освен Стан Вавринка, това са Гаел Монфис, Карен Хачанов, Данийл Медведев и много други.  Билети за големия турнир могат да се закупят в мрежата на Eventim. София Оупън 2019 ще има и още звездни посланици, които се очаква да станат ясни съвсем скоро. 

comment 0
visibility 1125
Пета градска болница

Пикът на грипа в София предстои

Пикът на грипа предстои в София, но се увеличава броя на пациентите с оплаквания от респираторни заболявания. Тази година щамът е т. нар. свински грип. Това предупреждава общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова от общинската Пета градска болница в столицата. Увеличава се тенденцията с висока температура и цели фамилии. Идват вече доста пациенти със симптоми на грипа, които тази зима се различават, коментира лекарката пред БНТ. Харектерното тази зима за грипа е, че започва бързо, внезапно и изведнъж започва втрисане и висока температура 38,5 - 39 градуса, придружено със суха дразнеща кашлица, болки в гърлото и обилна водниста секреция от носа. Препоръката е веднага да се предприемат мерки, за да не настъпят усложнения. Както през миналата година инфекцията много бързо се развива при малки деца, възрастни пациенти и хора с хронични заболявания. Те трябва да са внимателни още като започне втрисането да търсят медицинска помощ, съветва д-р Николова. Тя обясни, че е нормално януари да започва грипната вълна в страната, тъй като около новогодишните празници има струпване на много хора на едно място и това води до лесно разпространение на вируса. Антибиотиците не действат на вирусите, не ги убива и не лекува грипа.  Не го взимайте защото няма да помогне в този случай може само да навреди, предупреди д-р Николова. Тя препоръча да се отварят широко прозорците, да се проветрява дори и навът да е -12 градуса, но да влиза свеж въздух. Изключително важно е да се спазва лична хигиена - миене на ръце.  "Да се почиства с влажна кърпа и да пием повече течности. Овлажнения нос е своебразна бариера. Не се потете, защото дехиратирате организма", каза д-р Николова.

comment 0
visibility 417
Пожарна

Горя метална барака в кв. „Враждебна“

В метална барака в кв. „Враждебна“ е възникнал пожар, съобщават от СДВР. Сигналът за огъня е получен след 9:00 часа тази сутрин. Няма данни за пострадали. До момента има информация само за материални щети. Пожарът вече е потушен. Късо съединение е най-вероятната причина за инцидента.

comment 0
visibility 641
София - бомбардировки

Навършват се 75 години от бомбардировките над града

Навършват се 75 години от една от най-тежките бомбардировки над София, случила се по време на Втората световна война.  При хвърлените над 1800 бомби, са загинали 750 души, а ранените са над 700. Една четвърт от сградите в града са напълно сринати или частично разрушени. 180 американски бомбардировача и 100 изтребителя атакуват София. Срещу тях са изпратени 39 прихващача от противовъздушната отбрана на града. Те успяват да свалят 31 противникови самолета, нашите губят само един.  Голяма част от жертвите, които дава столицата, са цивилни граждани. Тези, които се спасяват са принудени да се евакуират. 

comment 0
visibility 304

228 гимнастички от 43 държави на Световната купа по художествена гимнастика в София

По първоначални данни общо 228 гимнастички от 43 държави се очаква да вземат участие на Световната купа по художествена гимнастика. Турнирът ще се проведе на 12 и 14 април в зала "Арена Армеец" в София. В списъците, съставени до момента фигурират 85 индивидуални гимнастички и 24 ансамбъла. Отборите на Русия, Израел, Беларус, Италия, Япония, Украйна, Азербайджан и други са подали заявка за участие, съобщават от Българската федерация по художествена гимнастика. Очакванията са турнирът в София да събере около 500 състезателки, треньори, съдии и официални лица.  Държави като Беларус, Бразилия, Азербайджан, Италия, Финландия, Гърция, Мексико, Нова Зеландия, САЩ , Русия, Словения ще пристигнат на родна земя с делегации от повече от 15 души. 

comment 0
visibility 495
Кола по трамвайните релси

Кола шофира по трамвайните релси на бул. България

Автомобил беше забелязан на трамвайните релси на бул. "България" вчера.  Възмутени граждани изразиха отношението си чрез коментари в социалната мрежа. Сред тях има, освен закачливи и нападателни думи към водача в нарушение. Един от потребителите закачливо подмята, че това е "нов трамвай". Други коментират, че това е много нагло. Ето и някой от най-оригиналните изказвания: "Все пак сме в страната с неограничените възможности!",  Я нов трамвай ли са пуснали, "Това е новата директна линия София-Свети Петър".  

comment 0
visibility 633
Метро

Технически проблем на една от мотрисите забави метрото

При един от влаковете на софийското метро е възникнал технически проблем на метростанция „Жолио Кюри“. Машинистът не е успял да затвори една от вратите и трябва да закара пътниците до следващата станция, за да слязат, съобщи пред "Фокус" директорът на „Метрополитен” инж. Стоян Братоев. Той допълни, че следва влакът да бъде откаран в депото. Движението на метрото е спирано и затова има забавяне, но вече е възстановено. Интервалът между влаковете ще бъде малко по-голям докато новата мотриса влезе в движение. Постепенно диспечерите в рамките на половин час въвеждат такава информация, докато нормализират графика.

comment 0
visibility 1778
София

С 250 хил. души се е увеличило населението на столицата за 10 години

Населението на София се е увеличило с 250 000 души през последните 10 години по данни на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) към МРРБ.  Общо 1 229 324 души са имали постоянен адрес в столицата през 2008 г. За сравнение към 15 декември 2018 г. броят на постоянните регистрации показва доста по-голяма цифра - 1 478 045. Двадесет и три хиляди души са се преместили да живеят в столицата в рамките само на една година. Тези данни не са съвсем пълни, защото показват само гражданите, които са се регистрирали, но има и такива, които не са го направили.  Има обаче и много хора, които само работят в града и пътуват всеки ден до родните си места, твърдят от общината.  Това, което привлича българите да идват в столицата са по-високите заплати и по-голямата възможност за намира на работа. Заплатите в София са с почти 50% по-високи от тези в другите области в страната според данни на националния статистически институт (НСИ). Средното възнаграждение в града е 1513 лв., което прави с 380 лв. повече от средното в цялата страна - 1135 лв.  София е областта с най-висок стандарт в България според изследване на Института за пазарна икономика. Брутният вътрешен продукт на човек е 28 465 лв. през 2016 г. Десет процента е делът на населението под линията на бедността, което в страната е 23 на сто. Безработицата е едва 2,8 на сто.

comment 0
visibility 449
Линейки

Близки на починалото дете искат спешният център в Ботунец да бъде затворен

Близките на починалото 10-годишно момченце излязоха на мирен протест пред сградата на 16-а поликлиника в столичния квартал Ботунец тази сутрин. Те настояват спешния център да бъде затворен.  Припомняме, че детето почина вчера (9 януари) след като погълна пионка от "Не се сърди човече". Според роднините причината за неговата смърт е неадеквато отношение на Центъра за спешна медиинска помощ. Заради спора, който възникна, вчера, здравният министър Кирил Ананиев нареди проверка на действията на специализираната медицинска помощ в столицата. По думите на близките нямало кой да помогне на момчето, когато отишли във филиала. На мястото била само една медицинска сестра, която обяснила, че това е първият й ден на работа. Тя звъняла няколко пъти на 112 като в същото време се опитала да реанимира детето, разказват роднините пред Нова телевизия.  От Спешна помощ твърдят друго. Линейката повикана за Йордан била отказана малко по-късно от жена, която се представила за негова леля.  Говорителят на ЦСМП Катя Сунгарска обясни, че няма лекари, които да стоят постоянно на място, защото Спешната помощ е медицина на колела. За конкретния случай тя подчерта, че единият от лекарите бил в болничен, а другият отишъл да хоспитализира друго дете. По думите на Сунгарска детето е щяло да получи адекватна помощ, ако близките са го отвели в поликлиниката, чиито вход се намира точно до филиала на Спешна помощ. 

comment 0
visibility 529
"Бронзовата къща"

Демонтират "Бронзовата къща" при затопляне на времето

Художникът Пламен Деянов, който е автор на скулптурата "Бронзовата къща" иска да я демонтира при първа възможност. Той вече е говорил с фирми, които да я премахнат, но всички му отказали заради снега, обяснява пред "Дневник" . Творбата трябваше да е символ на европредседателството и да бъде поставена на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров в края на 2018 г. с условие да остане там 12 месеца. Това беше решено от Общинския съвет. Проектът обаче закъсня и скулптурата беше издигната не в началото на миналата година, а в края на юни.  По това време Деянов си навлече гнева на общината, столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателката на комисията по култура Малина Едрева и други общински съветници със свое изказване пред сайта Кунстхале. В интервю за медията той обяснява, че инсталацията може да остане за неопределен период от време по сигнали, които давали от общината и някои политици. В изказването си той твърди още, че българската публика не може да възприеме модерното изкуство.   Заради тези думи на художника кметът на София заяви, че няма да има откриване на произведението, както е било планирано и той трябва да се извини на гражданите за изказването си.  Деянов има планове да даде "Бронзовата къща" в различни галерии в Лайпциг и Барселона след демонтирането й.  Площадката, на която се намира творбата в момента, ще продължи да бъде място, на което ще се показва съвременно изкуство. По предложение на Малина Едрева Общинският съвет ще гласува дали там да се показват произведения, финансирани от общината два пъти в годината.