Новини от 12.01.2019

comment 0
visibility 528
Новата столова на 171 училище в Нови Искър

Над 110 деца се хранят в новата столова на училището в Нови Искър

Над 110 учениците от 171 училище "Стоил Попов" в Нови Искър вече се хранят в новоизградена столова и бюфет. Официално столът заработи в началото на тази година, капацитетът му позволява да изхранва учениците от I до VII клас. Преди дни кметът на район Нови Искър Даниела Райчева посети училището, за да провери как работи столовата. изграждането е финансирано от бюджета на Столична община с личната подкрепа на кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Ирина Савина. Освен със зала за хранене новопостроеният стол разполага с отделни помещения за готвене на храна, подготовка на заготовки, както и разливно помещение, склад, административна част и отделна тоалетна, които отговарят на всички санитарно-хигиенни изисквания. Мястото за хранене на учениците и бюфетът работят по утвърдени от МОН рецептурници и стандарти. Месечното меню е разнообразно и съобразено с изискванията за здравословно хранене. "Настояла съм лично директорът на училището, г-жа Канелия Костова, да съблюдава за реда и стриктното изпълнение на изискванията за училищно хранене", казва кметът Даниела Райчева. Учениците от първи до четвърти клас са на целодневна форма на обучение и имат възможност да се възползват от по-ниска цена на купона за хранене. Училището е спечелило проект по програма „Подпомагане на обедното хранене на учениците при ЦОУД“.

comment 0
visibility 542
Празник в с. Гниляне

"Сурва в Гниляне" събра селото на празненството (СНИМКИ)

Зимен празник събра стотици в село Гниляне, район Нови Искър. Местните жители отпразнуваха с фестивала "Сурва в Гниляне". Събитието бе организирано от Народно читалище "Отец Паисий 1927". В празничната програма традиционно имаше наричания и песни от сурвакарската група при Н.Ч. "П.К. Яворов 1926" от с. Мещица, Перник. Извиха се кръшни хора на изпълненията на народни песни, а децата се радваха на  танца на Мъжка група за изворен фолклор при НЧ "Христо Ботев - 1907" от квартал Курило, ТС "Младост" при НЧ "Отец Паисий 1927". Проведе се и конкурс за: "Най-хубаво вино", "Люта ракия", "Вкусна гозба", "Баница", "Пита".  

comment 0
visibility 718
Българско кино

Билети по 5 лв. за бгфилми в 5 столични киносалона

Столична община и Националния дворец на културата организират прожекции на български филми в пет софийски киносалона – „Одеон“, „Дом на киното“, „Люмиер-Лидл“, G8, "Евросинема". Събитието е посветено на празника - 13 януари, Деня на българското кино и НФЦ. В програмата са включени новият филм на Костадин Бонев „Далеч от брега“, семейния „Смарт Коледа“, боксофис хитовете „Възвишение“ и „Дъвка за балончета“. Също така зрителите могат да видят носителя на голямата награда „Златна роза“ за 2017 г. „Вездесъщият“ и много други. Билетите ще са на специалната цена от 5 лв. Честването на празника на българското кино е част от Календара на културните събития на Столична община. През 2018 г. наши продукции спечели международни награди и записаха успешни участия в конкурсни програми. Филмът „Ага“ на Милко Лазаров беше селектиран да закрие 68-ото издание на Берлинале и спечели голямата награда „Златна роза“ във Варна. Копродукцията с българско участие „Не ме докосвай“ на Адина Пинтилие получи „Златна мечка“ в Берлин, копродукцията „Дивата круша“ на Нури Билге Джейлан беше част от конкурсната програма на фестивала в Кан. „Ирина“ на Надежда Косева беше селектиран във Варшава и спечели множество отличия. Новият документален филм на Тонислав Христов „Тайният живот на Вера“ ще се състезава в престижния конкурс на фестивала в Сънданс. През 2018 г. беше възстановено финансирането на български филми чрез Национален филмов център и бюджетът за кинопроизводство за 2019 г. беше увеличен за пръв път от шест години насам с два милиона лева.

Реклама
comment 0
visibility 337

ЦСКА отпадна, Левски стигна до 1/2 за Купата на България по волейбол

Мъжкият волейболен отбор на Левски София достигна до полуфинала за Купата на България. Столичният тим победи с 3:0 (25:18, 25:17, 25:23) Монтана в последния четвъртифнал, снощи. Турнирът на Купата е в зала "Васил Левски" в Пазарджик. "Момчетата ме накараха да се гордея", каза след успеха треньорът и собственик на клуба Владо Николов. Днес "сините" излизат срещу отбора на домакините от Хебър, които отстраниха  Марек с 3:0. В другият полуфинал излизат настоящия носител Нефтохимик срещу водените от Пламен Христов волейболисти на Добружда 07. Бургазлии елиминираха ЦСКА на 1/4 финалите и единственият представител на столицата в битката за трофей остана Левски. Добричлии победиха Пирин (Разлог) с 3:1 и днес ще се борят за финал. Момчетата на Пламен Христов започнаха първенството с победа с 3:0 като гост на насотящия шампион Нефтохимик. Днес полуфиналът ще бъде много оспорван.

comment 0
visibility 1505
Екипът на проф. д-р Кирил Драганов

Проф. Драганов оперира карцином на стомаха с Да Винчи

Първата операция на карцином на стомаха с робота Да Винчи извършиха лекари в болница Токуда в София. Роботизираната интервенция е първата в България и е дело на екипа на проф. д-р Кирил Драганов. Пациентът се чувсва добре и се е възстановил значително по-бързо отколкото след отворена операция, обясни проф. Драганов пред Нова телевизия. Единственият недостатък на роботизираната хирургия е, че много скъпа, защото консумативите не се поемали от здравната каса. От декември 2012 г. с Да Винчи се работи в коремна хирургия, но най-често се използва в гинекологията и урологията. Здравната каса засега поемала консумативите само за гинекологичните интервенции. Първите три оперативни интервенции в областта на коремната хирургия вече са извършени успешно от сертифициран от Intuitive екип на Клиниката по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия, съобщат на официалния сайт на болницата. От началото на 2019 г. стартира същинската част от програмата за въвеждане на робот-асистирани интервенции в коремната хирургия, когато ще се разшири обемът на тази дейност, като се включат редица онкологични и неонкологични заболявания на черния дроб, панкреаса, стомаха, чревния тракт, далака и надбъбречните жлези. Екипът, осъществил първите операции е в състав: проф. Кирил Драганов, дмн, д-р Анастазия Петреска, д-р Димитър Русенов, д-р Галя Ченгалова, д-р Елмира Даскалова и медицинските сестри Гергана Тунчева и Гергана Кленовска. Роботът Да Винчи позволява на хирурга достъп и до най-трудните и предизвикателни области в коремната кухина с изключителна прецизност и гъвкавост.

comment 0
visibility 448
Витоша

От ПСС на Витоша предупреждават: Да не се излиза от утъпканите пътеки

Времето е слънчево и тихо и е подходящо за разходка на Витоша. В момента има много хора и условията са добри за разходка, спорт и развлечения. Това съобщиха пред Столица.bg от Планинската спасителна служба (ПСС) на Алеко. Пътеките към Алеко и Черни връх са добре утъпкани, но хората да не излизат от тях, предупреди дежурният спасител Илия Джингов. На Витоша също има условия за лавина, тъй като скоро е паднал сняг и има вятър. Именно затова спасителите предупреждават разходките да са само по определените трасета и да не се излиза извън тях.  Степента на лавиноопасност на Витоша е трета - значителна. Опасни са северни и североизточните склонове на планината, където има по-голяма маса от сняг. Добри са и условията за ски. Хората обаче трябва да имат предвид, че времето в момента е подходящо за разходки и развлечения, но все пак е планина и то бързо се променя.

comment 0
visibility 946
Кметът Йорданка Фандъкова в БКС Красна поляна

До 3 години над 18 000 домакинства в София ще са с екоотопление

До 3 годинина  над 30% от домакинствата, отопляващи се с твърди горива печките ще бъдат подменени с екологични отоплителни уреди и горива. Това предвижда програма Life, по която Столична община работи усилено за реализиране на екологичните мерки в столицата. В момента 55 000 домакинства се отопляват с твърди горива. На 18 300 домакинства пък общината ще подмени отоплението с екологично. Печките ще се дават безвъзмездно. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ. Новите от Новите еко отоплителни инсталации ще се захранват с газ, ток, топла вода или пелети. Дали ще бъде прието предложението, зависи от решението на всяко домакинство. Това е само една, но основна мярка за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София. Както вече е известно в район Красна поляна на комините на 11 домакинства има монтирани пречистващи устройства, които премахват вредните емисии при отоплението на дърва. Такъв филтър е монтиран и на комина на БКС Красна поляна, където столичният кмет лично се увери, че няма вредни емисии. Столичният кмет е доволна, че вече е приет закон, с който се регламентира качеството на дървата и въглищата, а търговците трябва да се регистрарат и да носят отговорност за качеството на горивата, които предлагат. Фандъкова очаква от законодателя и горенето на отпадъци да бъде обявено за престъпление. Един от сериозните проблеми в столицата са именно ромските махали, където ге торят отпадъци. Въпреки мобилните екипи на Столичния инспекторат все още не може да се реши този проблем. Също така често се наблюдава и горене на открито на кабели, гуми и други опасни отпадъци.

comment 0
visibility 946
Главният архитект на София Здравко Здравков

Арх. Здравко Здравков: ПУП-ът е гаранция за правилното застрояване в София

Подробните устройствени планове (ПУП) са гарантиращия механизъм за правилното застрояване на София. Спазването на правилата, ще позволи да има по-големи жизнени пространства загражданите. Това обяснява главният архитект на София Здравко Здравков в интервю пред БГНЕС. Тежеста в строителния процес трябва да бъде правена на ниво ПУП. Именно те са единственият гарантиращ механизъм, гадът да се засторява правилно, закономерно и със спазване на всичките правила и нормативи. За съжаление голяма част от тези планове, когато са процедирани, не им е обърнато внимание, не са участвали много граждани в обществените обсъждания и се запознават с тях едва, когато започва строителството на самата площадка. Работата, която имаме по съобщаването на плановете започва с наредбата за обществени обсъждания. Сега пилотно, в Овча купел 1, още на ниво задание започваме да информираме гражданите, каква е идеята на Столична община по изработването на плана. Другият инструмент, който е нов от 2017 г. е възможността на тези частни терени, посредством механизма на чл. 22 ал. 8 от ЗУТ, да бъдат трансформирани в малкото, останали терени общинска собственост, така че да не се провокарат напрежения между хората, които живеят в комплексите и собствениците на възстановени имоти. Тежестта в цялото устройствено планиране би трябвало да бъде пренесена към ПУП-овете, там да проведем всички анализи, обществени обсъждания, да вземем мнението на гражданите и когато този план стане факт, той да бъде закон за тази територия, коментира арх. Здравков. Неговото мнения за развитието на София е, че столицата трява да се развива в  компактния град и може да поеме още толкова обитатели. В периферията на града обаче продължават да никнат нови жилищни комплекси, чиито обитатели ползват личен автомобил, понякога два или три, за придвижване в града. "Именно затова понякога трябва много прецизно да се допуска развитието на града, защото, когато не е обезпечено с транспортна инфраструкутра и инженерни мрежи поражда след себе си редица проблеми, които ги виждаме сега като факт в т. нар. нови луксозни квартали.  София би трябвало да се разраства, когато се изконсумират всички възможности за развитие в рамките на компактния град. Модерната тенденция в градоустройството е градовете да се развиват едва тогава когато са изпползвани всички тези възможности вътре в рамките на града. Затова се се обръща внимание на бивши индустриални зони, военни поделения, жп ареали. Такива територии в рамките на компактния град има значително, затова трябва да се обръне внимание именно към тях", обясни главният архитект на София.