Новини от 30.01.2019

comment 0
visibility 506
София

Новините в София: Най-важното за деня, 30 януари 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 30 януари 2019 г. В София крадат багажници Thule, пострада многодетно семействоКолата им Мазда е била паркирана на ул. Тарас Шевченко в кв. Изток, а крадците вчера са действали посред бял ден. Силвия сподели, че техни познати в "Яворов" също са станали жертви на кражба на багажник. ега забелязва, че в "Изток" има доста автомобили с Thule. Плочките пред "Св. Седмочисленици" пропаднахаДоста поправки ще има по ремонтираната ул. Граф Игнатиев и градинката пред църквата "Свети Седмочисленици". Още преди да бъде предаден обектът и приет от Столична община се започна с дефектите. Плочките пред храма вече пропаднаха. Столичани: Екология и въздух да са приоритет в Бюджет 2019 на Столична общинаВъздухът продължава да е проблем за София, въпреки приетата Стратегия за качеството на атмосферния въздуха и одобрените над 100 мерки. Именно това дава усещането на гражданите, че това трябва да е приоритет и там трябва да се вложат най-много средства, коментираха граждани. Ремонтираната "Граф Игнатиев" потъна в боклуци, докато поставят кошчета "Граф Игнатиев" се ремонтира от май миналата година. Трамваите бяха пуснати в края на 2018 г. Потокът от хора започна отново да се връща, а това на свой ред допринася и за повече боклук. На този етап ремонтът е спрян заради лошите метеорологични условия, но все още не е окончателно завършен и не е приет от Столична община. Поставиха светофар на зебра до Южния паркТой ще регулира движението на пешеходната пътека, която е се намира в отсечката между ул. "Нишава" и кръстовището на "Петко Ю. Тодоров" с "Гоце Делчев" На това място е натоварено движението и често шофьорите карат с висока скорост. В края на миналата година там имаше два тежки инцидента. През ноември бе блъснат мъж, които загина, а жена пострада тежко, докато презича на пешеходната пътека. Разширяват парк "Възраждане" с басейни и водни пързалкиПроектът предвижда 2 водни пързалки тип „ролба“ с по 1 улей и 1 пързалка с 3 успоредни улея в северната част на комплекса. Те ще могат да се ползват само от лица с ръст над 130 см. Закрит басейн и SPA център ще бъдат изградени в зоната, като минералната вода, която ще се използва ще бъде от находището "Баталова воденица". Паяци вдигат коли пред блок 342 в ЛюлинПаяци вдигат коли пред блок 342 в квартал "Люлин". Вече два автомобила в нарушение са вдигнати от там. Отново бетонова пяна изригна на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”Причината най-вероятно е стар сондаж обясни шефът на „Mетрополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев. Той уточни, че в момента голямата тунелопробивна машина, изграждаща последната част от третия метродиаметърв в центъра, се намира точно на това място. 

comment 0
visibility 342
Jonathan Bree

Пуснаха билети за събитието на Jonathan Bree в София

Jonathan Bree е новозеландски певец, който пише песни, продуцира. В Европа той се прочу като солов изпълнител. В София той ще дойде по покана на Reel Feel и Sofia Live Club, пише Вести. Мнозина бяха пленени от уникалния му инструментален инди поп с характерни плътни вокали и перфектен аранжимент. Организаторите на турнето му твърдят, че голяма част от датите на турнето през лятото са разпродадени. Концертът в София ще бъде на 8 май.   Jonathan Bree привлича вниманието на меломаните със самостоятелния си албум Sleepwalking, в който е включен хита You’re So Cool. Видеото към песента имаше милиони гледания, спечели и призовото място в класацията на Time Out Magazine New York през 2017 г.  Jonathan Bree създава първата си песен на 9-годишна възраст, а на 12 години записва с The Plaster Saints и дори свири на барабани. През 1998 г. създава The Brunettes и издава 4 албума с тях. В София на 8 май Jonathan Bree ще плени почитателите си с концерт в Sofia Live Club от 21 ч.. От вчера, 29 януари, билетите на промоционална цена са пуснати в продажба. Цената им е 25 лв.

comment 0
visibility 1541
вода

Кранчетата пресъхват в кв. „Васил Левски“, „Орландовци“ и центъра на столицата

„Софийска вода“ ще извършва планирани ремонти в някои части на столицата на 31 януари, четвъртък, което ще наложи спиране на водоподаването. Заради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Летоструй“ кв. „Васил Левски“, от 09:00 до 21:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Летоструй“, ул. „Витиня“, ул. „Рилска обител“, ул. 546 Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Бесарабия“ ъгъла с ул. „Летоструй“. Заради монтаж на спирателен кран във вилна зона „Малинова долина“, от 10:00 до 22:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на бул. „Симеоновско шосе“ от ул. „Георги Русев“ до ул. „Околовръстен път“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на бул. „Симеоновско шосе“ ъгъла с ул. „Георги Русев“. Заради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Стефан Караджа“ Център, от 09:00 до 21:00 ч. ще бъде спряно водоподаването на живеещите в района на: ул. „Стефан Караджа“ от ул. „Георги С. Раковски“ до ул. „Дякон Игнатий“ ул. „Дякон Игнатий“ от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Ген. Гурко“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Дякон Игнатий“ ъгъла с ул. „Стефан Караджа“. Заради подмяна на спирателен кран на бул. „Пенчо Славейков“ Център,  от 09:00 до 20:00 ч,. ще бъде спряна водата на живеещите в района на бул. „Пенчо Славейков“ от ул. „Лайош Кошут“ до ул. „Люлин планина“. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Лайош Кошут“ ъгъла с ул. „Люлин планина“. Заради разкриване на уличен водопровод на ул. „Простор“ кв. „Орландовци“, от 09:00 до 19:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Простор“ , ул. „Герено“, ул. 255, ул. 256 Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, водата ще се достави с водоноска на ул. „Простор“ ъгъла с ул. „Герено“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Св. Георги Софийски“, от 09:00 до 20:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на Площад „Пиърс О Махони“, СБАЛ „Проф. д-р Иван Митев“. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се достави сода с водоноска пред СБАЛ „Проф. д-р Иван Митев“.

Реклама
comment 0
visibility 1113
Полиция

В София крадат багажници Thule, пострада многодетно семейство

Ловки крадци взеха подвижен багажник от автомобил в един от елитните столични квартали "Изток". Апашите са лишили многодетно семейство от Thule през деня. За престъпното деяние съобщи пострадалото семейство в социалната мрежа. Семейството, което има момченца, близнаци на 3 месеца и дъщеричка на 6 годинки, не е подало сигнал в полицията, но известно време няма да могат да пренасят детската количка, за която са ползвали багажника.  Кражбата стана вчера. Сутринта съпругът ми води дъщеря ни на детска градина и вижда колата и багажника. Надвечер към 18 ч. отива да вземе детето и забелязва, че багажникът го няма, разказа пред Столица.bg Силвия. Тя призна, че не е очаквала, че може да се посегне на багажник. Мислехме, че в нашия квартал това няма да се случи, разочарована е майката на трите дечица. Колата им Мазда е била паркирана на ул. Тарас Шевченко в кв. Изток, а крадците вчера са действали посред бял ден. Силвия сподели, че техни познати в "Яворов" също са станали жертви на кражба на багажник. ега забелязва, че в "Изток" има доста автомобили с Thule. Нека хората да бъдат предупредени, че се крадат багажници и да ги свалят, каза Силвия в опита си да предпази и други хора да станат жертви на кражба.    

comment 0
visibility 1724
Пропаднали плочки

Плочките пред "Св. Седмочисленици" пропаднаха

Доста поправки ще има по ремонтираната ул. Граф Игнатиев и градинката пред църквата "Свети Седмочисленици". Още преди да бъде предаден обектът и приет от Столична община се започна с дефектите. Плочките пред храма вече пропаднаха, съобщи news.bg. Това е показателно, че има проблеми с подложката на настилката, коментитраха специалисти. Проектантът доста яростно защитаваше изборът си на настилка, когато ремонтът бе атакуват от граждани през есента. Той даде за пример други градове в Европа, чиито централни части е поставена същата настилка. Истината е, че още не е приключило обновяването на цялата Зона 2, но явно изпълнителят ще има доста работа по поправките. От Столична община ще са безкомпромисни и ще има финансови санкции за некачествено изпълнение.

comment 0
visibility 418
Столична община

Профилактични прегледи в столичните ясли откриват 18% заболеваемост

През профилактични прегледи са преминали 390 деца малчугана от самостоятелните детски ясли в София. Това е кампанията на Столична община съвместно със Столичната лекарска колегия. Прегледите се парвят от лекари от 7 болници в София. Кампанията стартира в последните дни на 2018 г. като целта е всички деца от СДЯ - 2203, на територията на Столична община да преминат през профилактика. До края на март всички деца ще минат през профилактичните прегледи.  От прегледаните досега малчугани при 18% е открита заболеваемост, но без тежка патология. Само две са децата с по-сериозна диагноза. Едното със сърдечносъдова, другото с белодробна патология. До момента това не е било открито от педиатрите", казва д-р Асен Меджидиев, председател на СЛК, цитиран от Zdrave.net. Сред децата около 15% са с ортопедичен проблем, 6% са с изкривявания на гръбначния стълб. При очните прегледи 10% от децата се оказват със страбизъм, 25% с хиперметропия и 20% с астигматизъм. 5% са с възпалителни заболявания на очната ябълка. Проблеми имат децата в яслите и с начална хипертрофия (увеличаване) на третата сливица - 15%. Това не налагало непременно премахване, тъй като всяко детенце в тази начална детска възраст има трета сливица. Операция се прави, когато третата сливица заеме вече 2/3 от кухината, коментира д-р Меджидиев. Кампанията стартира по идея на постоянната комисия по здравеопазване в СОС и с подкрепата на ресорния зам.-кмет Дончо Барбалов и кмета Йорданка Фандъкова. Има създадена перфектна организация, за което д-р Меджидиев благодари на персонала в СДЯ и на общината. За около 3 часа специалистите преглеждат около 60 -70 деца. Резултатите показват ефективността на профилактичните прегледи, коментира Дончо Барбалов. Най-доброто е, че прегледите са високоспециализирани. И в европейските държави няма такива кампании, казва д-р Меджидиев.

comment 0
visibility 464
въздухът в София

Столичани: Екология и въздух да са приоритет в Бюджет 2019 на Столична община

Екологията и въздухът трябва да са приоритет в Бюджет 2019 на Столична община. Това сочат данните от анкетата на Столица.bg сред софиянци. В началото на месеца, след като бе обявен проекто бюджетът, изданието пусна анкета с въпрос: Какъв да е приоритетът на Столична община в Бюджет 2019?. 39% искат това да е екологията и въздуха. След тях се нареждат гласувалите за "Транспорт и инфраструктура" - 37%. Здравеопазването е на трето място с 8%. Същият процент е и за "Образование, спорт и култура". Най-малко столичани се чувстват застрашени и затова само 7% от тях смятат, че приоритет трябва да е сигурността. Въздухът продължава да е проблем за София, въпреки приетата Стратегия за качеството на атмосферния въздуха и одобрените над 100 мерки. Именно това дава усещането на гражданите, че това трябва да е приоритет и там трябва да се вложат най-много средства, коментираха граждани. Утре на сесията на СОС трябва да се приеме бюджетът на Столична община за 2019 г.  Проектът е за 1,578 млрд. лв. 68 млн. лв. за образование като от тях 19 млн. лв са за реконструкция и изграждане на 15 нови детски градини. Предвидени са 51,3 млн. лв. за изграждане и ремонти на булеварди и улици. 4,5 млн. лв. за улично осветление.  В София ще бъдат закупени 13 нископодови трамвая за 33 млн. лв., а още 100 млн. лв. са заложени за нови автобуси. Столична община ще рекултивира и старите сметища в Суходол, Долни Богров и Садина за 18 млн. В приходната част се очакват 22 млн. лв. от глоби, санкции и наказателни лихви, което е с 1,5 млн. лв. повече от 2018 г. За изминалата те са били 20,5 млн. лв. От дивиденти от общинските дружества в Столична община няма промяна и през настоящата година приходите ще са както през изминалата - 7 млн. лв. 

comment 0
visibility 511
Автомобил се обърна

Севлиевска кола се обърна край Ловния парк (СНИМКИ)

Шофьор на автомобил със севлиевска регистрация ще има лош спомен от София. Леката кола е излетяла от пътя, обърнала се е на таван и се забиле в тревна площ край Ловния парк. Снимката бе публикувана в социалната мрежа и събра десетки иронични коментари. Сигналът за инцидента бе подаден около 14 часа.  Пътят е бил мокър и шофьорът не е съобразил скоростта си. По пътното платно няма следи от спирачен път. Това означава, че шофьорът е изгубил контрол и директно е излетял и се е забил. Не се съобщава за пострадали хора. "Тези от провинцията постоянно се забиват някъде, ще се изтрепят", коментират в социалната мрежа. Пак в ранния следобед други два автомобила се удариха на кръстовището на бул. "Александър Ставболийски" с "Вардар". Там инцидентът е заради неспазено предимство. Пътят е доста разбит, особено около трамвайните релси и опитвайки се да избегнат дупките, колите са катастрофирали. Ударът е лек и щетите са минимални, само изкривени странични ламарини.

comment 0
visibility 293
Романтично писмо за св. Валентин

София сред кандидатите за "Романтична столица на България"

Започва състезанието за приза "Романтична столица на България" за 2019 г. В любовната кампанията ще се включат 21 града от България. Сред участниците Благоевград, Боровец, Бургас, Варна и др. претендент за романтична столица е и София. Инициатори на събитието са издателска къща "Кръгозор" и веригата книжарници "Хеликон".   Идеята е всички да се отдадат на творчество и да напишат най-дългото любовно писмо. В него всеки трябва да изрази посланията си към любими и близки хора.   Предварителната селекция ще стане по места в градовете в общо 27 книжарници. В навчерието на Св. Валентин, на 13 февруари ще се проведе официално събитие в София. На него всички свитъци на участниците ще бъдат събрани в едно общо голямо писмо. Заключителното четене на романтичното писмо ще бъде в столичната книжарница "Хеликон-Витоша".

comment 0
visibility 484
Столичен общински съвет

453 000 лв. са заложени за проекти по Програмата за спорт

Зам.-кметът на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов внася доклад за откриване на сесия за кандидатстване с проекти по Програмата за развитие на физическото възпитание и спорта. Това е т. 9 от дневния ред на сесия на СОС, утре, 31 януари 2019 г.  В бюджета са предвидени 453 000 лв. за финансиране на проекти. Те трябва да са насочени към създаване на условия за развитие на извънкласни и извънучилищни дейности за спорт. Предложенията да са за празници и кампании в училище и детски градини, дейности в свободното време, както и подпомагане на работата на местните комисии за противообществени прояви. Могат да кандидатства образователни институции, районни администрации и малки населени места.  Проектни предложения могат да подават и спортни клубове, НПО-та и младежки организации. Те трябва да са насочени към партньорство и реализиране на програми със спортни клубове в подкрепа на инциативата "София - Европейска столица" на спорта, а също и дейности свързани със свободното време на подрастващите. Тази година може да се кандидатства и с проекти, подкрепящи инициативи за "140 години София - столица на България" и "София - град на Толерантността и Мъдростта". Предвидени са средства за възнаграждения на външни експерти и общински съветници за оценяване на постъпилите проекти. Средствата ще се осигурят от Годишен календарен план на дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм".

comment 0
visibility 528
Кошче за боклук на ул. "Граф Игнатиев"

Ремонтираната "Граф Игнатиев" потъна в боклуци, докато поставят кошчета

Столичната улица "Граф Игнатиев" тъне в боклук, а по продължението й все още няма поставени кошчета. До кръстовището с бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", навсякъде е обсипано с отпадъци, а където има кошчета те преливат, съобщи БГНЕС.   "Граф Игнатиев" се ремонтира от май миналата година. Трамваите бяха пуснати в края на 2018 г. Потокът от хора започна отново да се връща, а това на свой ред допринася и за повече боклук. На този етап ремонтът е спрян заради лошите метеорологични условия, но все още не е окончателно завършен и не е приет от Столична община. През последната седмица започна поетапно поставяне на кошчета за боклук по обновената централна улица. Засега те са твърде малко, а боклукът се увеличава.   Преди дни Столица.bg публикува снимки на новите противопожарни кранове, които са препълнени с фасове от цигари. И болкукът, и отпадъците са проблем, но в крайна сметка е въпрос на възпитание да се пази чисто, особено по новоремонтираните улици, коментират столичани. След приключване на строително-ремонтните дейности по "Графа" и околните улици от Зона 2 ще се поставя мебел и озеленяване.  

comment 0
visibility 1117
Нов светофар на бул. Петко Ю. Тодоров

Поставиха светофар на зебра до Южния парк

Поставиха светофар на опасна пешеходна пътека в близост до Южния парк. Съоръжението ще обезопаси пресичащите бул. "Петко Ю. Тодоров" към парка, съобщи БГНЕС. Преди време там имаше няколко инцидента и след искане на живеещите в близост, общината най-после постави светофар. Той ще регулира движението на пешеходната пътека, която е се намира в отсечката между ул. "Нишава" и кръстовището на "Петко Ю. Тодоров" с "Гоце Делчев" На това място е натоварено движението и често шофьорите карат с висока скорост. В края на миналата година там имаше два тежки инцидента. През ноември бе блъснат мъж, които загина, а жена пострада тежко, докато презича на пешеходната пътека. На тази пешеходна пътека пресичат много майки с колички и деца през уикендите, отивайки към Южния парк. Също така в този участък на пътя винаги има много паркирани автомобили през почивните дни.

comment 0
visibility 277
Кирил Десподов

ЦСКА-София се споразумя с Каляри за Кирил Десподов

ЦСКА и Каляри постигнаха съгласие за продажбата на Футболист номер едно на България Кирил Десподов.  Нападателят трябва да премине медицински прегледи и се очаква да подпише договор за 5 години с италианците, съобщава Sportal.bg. Трансферната сума договорена от двата отбора е 3 милиона евро плюс допълнителни бонуси при постигане на определени резултати. През този сезон футболистът има 10 гола, участвал е в 22 мача в ЦСКА. Той спечели престижното отличие Футболист на годината на България за 2018 година.

comment 0
visibility 1627
парк "Възраждане"

Разширяват парк "Възраждане" с басейни и водни пързалки

Започват разширението на парка в район „Възраждане“ във Зона Б-5  от днес, съобщават от Московска 33. Разширението е част от програмата на Столична община за развитие на зелената система на града и увеличаване на възможностите за масов спорт. Към изграденият вече парк ще бъдат добавени още 25 декара. В зеленото пространство ще се ползва минерална вода от Баталова воденица. Разширението включва паркова зона и площадки за почивка. Аквапаркът ще бъде върху площ от 6600 кв. м. Той ще разполага с 5 открити басейна, три от тях детски, един развлекателен с дълбочина 140 см и хидромасажен.  Проектът предвижда 2 водни пързалки тип „ролба“ с по 1 улей и 1 пързалка с 3 успоредни улея в северната част на комплекса. Те ще могат да се ползват само от лица с ръст над 130 см. Закрит басейн и SPA център ще бъдат изградени в зоната, като минералната вода, която ще се използва ще бъде от находището "Баталова воденица". Капацинтетът на аквапарка ще е за 500 посетители. Според проекта там ще има заведение за бързо хранене, 130 пейки, шезлонги и 2 чешми в зелените площи. В периферията на парка ще бъдат разположени пет зелени площадки, а в централната му зона ще бъдат оформени поляни за слънчеви бани, пикник и свободни игри. След разширението столицата ще разполага с една зелена зона за спорт и отдих на площ общо 100 декара. Паркът се изгражда от „Софийски имоти“ ЕАД, а изпълнител фирмае „Калистратов Груп“ ООД. Тя е избрана след открита процедура по реда на Закона за обществените поръчки. 

comment 0
visibility 419
Ларгото

Йорданка Фандъкова: Нямам отношение към разследването за "Ларгото"

Кметът на София Йорданка Фандъкова се изказа по повод изнесената информация и разкрития от Елена Йончева относно проект "Ларгото". Тя заяви, че няма отношение към разследването на Елена Йончева, тъй като този проект е обект стопанисван от Министерството на културата.   По-рано днес, депутатът от БСП Елена Йончева изнесе факти за схеми свързани с проект "Ларгото". На пресконференция тя заяви, че министърът на културата Боил Банов е участвал в корупционни  схеми за ремонтирането на този обект. Той бил опростил на фирмата изпълнител около 700 000 лв. Заради изнесената информация от народният представител, прокуратурата се самосезира и започна разскледване.   Боил Банов се защити по случая и каза, че бил рекетиран от дълго време чрез запис от служител на Министерството на културата. Човекът, който Банов посочва се казва Ангел Ангелов и е бил директор на Дирекция " Европейски програми и проекти".    

comment 0
visibility 805
Пожарна

Пожар гори в кв. "Сухата река" на бул. "Ботевградско шосе".

Голям пожар гори в района на ул. "Витиня" и бул. "Ботевградско шосе" в кв. "Сухата река", район Подуене. Веднага към мястото са изпратени екипи на столичната пожарна. Огънят е  в посока към изхода на София. по първоначална информация няма данни за пострадали хора и колко е сериозен пожарът. Огнеборците се опитват да овладеят пламъците. Засега не са ясни причините за пожара, както и дали е бил умишлен палеж. Горят халета и автосервиз. Огнеборци на 5 екипа гасят пламъците и се опитват да локализират огъня.  

comment 0
visibility 542
Полиция

Син убил баща си в "Овча купел"

Тежко убийство е станало на 27 януари т. г., около 9,45 ч. в столичния квартал "Овча купел". Син е убил 85-годишния си баща, съобщиха от МВР. Синът е задържан за 72 часа и е привлечен като обвиняем, съобщават от МВР. При подаването на сигнали в неделя, веднага е изпратен полицейски екип. Униформените установяват самоличността на 85-годишният мъж, които живее на посочения адрес. По тялото на жертвата са открити следи от насилие от при първоначалния оглед. Веднага се предпирети оперативно издирвателни действия, които водят до сина. 68-годишният мъж е задържан с полицейска мярка до 24 часа. След събраните материали и огледи на местопрестъплението синът е привлечен като обвиняем. Той е с мярка "задържане под стража".

comment 0
visibility 462
Лепене на листовки

Глобиха двама за разлепване на листовки в "Триадица"

Двама души получиха актове за разлепване на листовки в район Триадица. Хванатите от служители на Столичния инспекторат вчера са поставяли рекламни материали по стълбове на уличното осветление по бул. Патриарх Евтимий и ул. Тодор Каблешков. На нарушителите са съставени актове, а след излизане на наказателното постановление ще разберат колко трябва да платят. Санкциите са различни за физически и юридически лица. Двамата нарушители - мъж и жена, разлепвали листовки на нерегламенитрани места,  могат да получат глоба до 500 лв. Освен незаконна рекламна дейност те замърсяват и околната среда. Изрично е забранено лепенето по спирки, стени, дървета, стълбове, входове и др. места, предупреждават от Столичния инспекторат. Има определни колонки, на които се лепят афиши. След съставянето на актовете мъжът и жената са почистили замърсените стълбове. 

comment 0
visibility 797
Люлин

Паяци вдигат коли пред блок 342 в Люлин

Паяци вдигат коли пред блок 342 в квартал "Люлин". Вече два автомобила в нарушение са вдигнати от там. Това става ясно от снимки публикувани в социалната мрежа. Човекът постнал фотосите предупреждава шофьорите, които са паркирали да пътя колите си да ги преместят.  Потребителите са коментирали, че трябва да мине и почистваща машина след тях, а други пък се радват и подхвърлят "Да ги вдигат!". 

comment 0
visibility 419
Специализирана прокуратура

Прокуратурата се самосезира за ремонта на Антична сердика

Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и разпореди незабавно извършване на проверка по повод изнесените данни на пресконференция от народния представител и журналист Елена Йончева за корупционни действия на министъра на културата Боил Банов от времето, когато е бил зам.-министър. Специализираната прокуратура ще извърши проверката заради положението на лицето, за което са данните и твърденията за корупция, в резултат на които е опростена неустойка на изпълнителя  в размер на 700 000 лева. Ще бъде иззета цялата документация още през днешния ден по сключването и изпълнението на договора за строителство на обект „Ларгото“, културно комуникационен комплекс „Сердика“ 2- 3 етап. Ще бъдат разпитани и лицата, които имат отношение към случая.

comment 0
visibility 564
бул. "Евлоги и Христо Георгиеви"

Отново бетонова пяна изригна на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”

Бетонов гейзер бликна отново на източното платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, при Военна академия, между улиците „Шипка” и „Оборище”, съобщава „Монитор”.  Преди около месец строежът на метрото отново предизвика подобно излизане на повърхността на втечнени строителни отпадъци. Тогава движението по булеварда беше затворено за няколко часа, за да могат екипите на Гражданска защита и работници да отстранят проблема. Бетоновата суспензия изби и през една от шахтите на тротоара до оградата на Военна академия, през които се обслужват подземните комуникации на телефонните и интернет операторите. Причината най-вероятно е стар сондаж обясни шефът на „Mетрополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев. Той уточни, че в момента голямата тунелопробивна машина, изграждаща последната част от третия метродиаметърв в центъра, се намира точно на това място. След моста на ул. „Шипка” при входа на Военна академия и върви към Театър „Зад канала”, като тунелът е на дълбочина от 20 метра. Той обеща разливът да бъде почистен възможно най-скоро, за да не се създават проблеми с движението в участъка.

comment 0
visibility 423
Елен Герджиков

Няма да има увеличение на местните данъци и такси

Въпреки рекордния бюджет от 1,7 милиарда лева не се предвижда увеличение на местните данъци и такси, съобщи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред БНТ. Акцентите през тази година ще са транспорта и транспортната инфраструктура, екология и образование.  Предложението за бюджет за Столичната община е най-голямата сума до този момент - 1,7 млрд. лв. Рекордната сума се дължи на високата събираемост на данъците и на европейските средства, които възлизат на 300 млн. лв., изтъкна председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Той допълни, че това предложение е балансирано и най-вече устойчиво. По неговите думи един бюджет трябва да бъде балансиран не само от към приходи, но и от към политики. В бюджета за 2019 г. са заложени няколко мерки за борба с мръсния въздух в столицата, заяви Герджиков. Една от тях е ремонтът и изграждането на паркови пространства, което има пряко отражение върху качеството на живот в София. Друга е по-честото миене и на повече улици, като това ще се извършва машинно. Ще бъдат подменени една трета от съществуващите отоплителни системи по домовете на хората в рамките на следващите три години по оперативна програма "Околна среда". През тази година Общината ще купи и разположи 22 измервателни станции за качеството на въздуха, обяви Герджиков. Предстои да бъде завършен ремонтът на улица "Граф Игнатиев". По думите му, за него по договор трябвали да се отделят 300 дни, които свършвали в края на март. Това е сложен обект, защото е линеен и не може да се раздели на етапи. Председателят на СОС увери, че търговците в района ще бъдат облагодетелствани след края на ремонта. Елен Герджиков подчерта, че според него след като след като бъде завършена, това ще е най-търсената търговска улица в София и ще стане факт още тази година.

comment 0
visibility 444
Топлофикация София

Части от квартал "Изток" на студено заради авария

Временно е прекъснато топлоподаването към част от кв. „Изток” в участъка между ул. „Тинтява”, ул. „Самоков” и бул. „Драган Цанков”, съобщават от "Топлофикация София".   Възникнала е авария. Уточняват се причините. Своевременно е създадена необходимата организация, за да бъде отстранена повредата. От дружеството обещават това да се случи възможно най-бързо.    Информацията е на сайта на "Топлофикация" като от дружеството поднасят своите извинения на потърпевшите.