Новини от 02.02.2019

comment 0
visibility 333
София

Новините в София: Най-важното за деня, 2 февруари 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 2 февруари 2019 г. Тази вечер в 22 ч. за започва миене на "Симеонвско шосе" От Столична община предупреждават софиянци, че тази нощ ще се мие бул. „Симеоновско шосе“. Миенето ще стартира след 22.00 ч., от околовръстен път в посока център. В неделя почистването продължава.Просветното министерство взима мерки за нерегламентираните приеми Министерството на образованието взима мерки за нерегламентираните приеми на деца в училищата. МОН спира влизането на деца в учебните заведения извън класирането. Това се случва, след като родители на деца от столичната математическа гимназия. Разкриха крадеца. Намерен и задържан е бил крадеца на бронзовата статуята на „Аполон Медикус“ от минералната чешма до халите в София. Въпреки трудностите все пак спирките са с нови навеси Спирки в жк „Дружба“ бяха обновени. На спирките са поставени нови навеси. Те са до бл. 170 в първа част на квартала и на спирката на тролей 11, който прави връзка с метростанция „Дружба“. За обновяването се похвали кметът на район Искър Ивайло Цеков в социалната мрежа.

comment 0
visibility 604
Новите навеси на спирки в жк Дружба

Обновиха с нови навеси спирки в „Дружба“ (СНИМКИ)

Спирки в жк „Дружба“ бяха обновени. На спирките са поставени нови навеси. Те са до бл. 170 в първа част на квартала и на спирката на тролей 11, който прави връзка с метростанция „Дружба“. За обновяването се похвали кметът на район Искър Ивайло Цеков в социалната мрежа. Цеков е доволен, че вече са създадени удобства за жителите на "Дружба", тъй като от години местната община и той лично, се стремят да облагородят условията за ползване на обществения транспорт в района. Кметът допълва, че въпреки трудностите за намиране на решение за спирконавесите, все пак те са налице. Ивайло Цеков благодари за подкрепата на гражданите на „Дружба“, на Екатерина Йорданова, председател на постоянната комисия по транспорт на СОС и на зам.-председателя Зафир Зарков, както и на Центъра за градска мобилност.

comment 0
visibility 1862
Експерти оглеждат улиците около училището

Експерт: Променят движението около училище в Подуене (СНИМКИ)

Необходима е нова организация на движението, която да е безопасна за ученици и граждани в зоната на 130 СУ в кв. „Хаджи Димитър“ в район Подуяне. Това показват анализи на съществуващата в момента схема на движение. Експерти от неправителствената организация - Институт по пътна безопасност (ИПБ), направиха проверка по модел на ООН,  научи Столица.bg Тя има за цел да открие проблемите и да предложи решения за тях. Към настоящия момент в зоната на 130- то училище, биха могли да възникнат инциденти заради организацията на движението, твърдят експертите. Именно за това те ще предложат адекватна организация на движението около образователната, социална и обществена инфраструктура в района. След като подготвят всички документи, от ИПБ ще ги предадат в общината на  район Подуяне, казват от института. Проектът е стартирал през октомври 2018 г., след като от Института за пътна безопасност са установили съществуващи проблеми свързани с безопасността на предвижване на децата към училищата. Той се реализира от института и район Подуяне. Чрез данните събрани от извършения оглед е изработена схема на нова организация на движението , която да отговаря на нормативните изисквания за безопасността на всички училища в района. Всичко, което се изработва от институтът е безвъзмездно и се прави от доброволци, каза пред Столица.bg експертът Диана Русинова-Мехмедали от Институт за пътна безопасност (ИПБ).  

Реклама
comment 0
visibility 556
София

Почистване на основни улици в София

Във връзка с хубавото време и добрите метеорологични условия, днес продължиха дейностите по почистване и риене на кал и наноси по основни улици и булеварди в София, съобщиха от Столична община. Освен основни столични булеварди, се почистват и някои вътрешноквартални  улици. Почистват се пътни платна, регули и дъждоприемни в града. То се извършва по пътните платна на участъци от „Ботевградск шосе“, бул. „Вапцаров,, „Алея Яворов и други основни места. От Столична община предупреждават софиянци, че тази нощ ще се мие бул. „Симеоновско шосе“. Миенето ще стартира след 22.00 ч., от околовръстен път в посока център. В неделя почистването продължава.

comment 0
visibility 392
София

Експерт: Налага се промяна на движението около училище в Подуяне (СНИМКИ)

Необходима е нова организация на движението, която да е безопасна за ученици и граждани в зоната на 130 СУ в кв. „Хаджи Димитър“ в район Подуяне. Това показват анализи на съществуващата в момента схема на движение. Експерти от неправителствената организация - Институт по пътна безопасност (ИПБ), направиха проверка по модел на ООН,  научи Столица.bg Тя има за цел да открие проблемите и да предложи решения за тях. Към настоящия момент в зоната на 130- то училище, биха могли да възникнат инциденти заради организацията на движението, твърдят експертите. Именно за това те ще предложат адекватна организация на движението около образователната, социална и обществена инфраструктура в района. След като подготвят всички документи, от ИПБ ще ги предадат в общината на  район Подуяне, казват от института. Проектът е стартирал през октомври 2018 г., след като от Института за пътна безопасност са установили съществуващи проблеми свързани с безопасността на предвижване на децата към училищата. Той се реализира от института и район Подуяне. Чрез данните събрани от извършения оглед е изработена схема на нова организация на движението , която да отговаря на нормативните изисквания за безопасността на всички училища в района. Всичко, което се изработва от институтът е безвъзмездно и се прави от доброволци, каза пред Столица.bg експертът Диана Русинова-Мехмедали от Институт за пътна безопасност (ИПБ).  

comment 0
visibility 487
Ученици

МОН спира приема на ученици извън класирането

Министерството на образованието взима мерки за нерегламентираните приеми на деца в училищата. МОН спира влизането на деца в учебните заведения извън класирането. Това се случва, след като родители на деца от столичната математическа гимназия съобщиха, че там се действа извън правилата, предава Нова тв. Ще се сформира комисия, която да определя дали ученик може да бъде преместен в друго училище. Министърът на образованието ще взима последната дума за решенията на комисията. Не става ясно, тя кога ще започне да функционира. Нейният състав ще бъде от 3-ма експерти от МОН, 3-ма юристи и един от закрила на детето.

comment 0
visibility 462
Макс и Мориц

Произведението „Макс и Мориц“ оживява в Театър Възраждане

Популярното и обично от детската аудитория произведение „Макс и Мориц“, оживява на сцената на Тетаър Възраждане в София. Обичаното от поколения произведение е дело на писателя-хуморист Вилхем Буш. Режисура и сценографията са дело на Христо Ботев. Събитието е по повод юбилей – 200 представления на сцена, който чества театър Възраждане. Малки и големи ще могат да се насладят на историята на Макс и Мориц и техните забавни и безбройни пакости. Произведението  ще напомни за детските игри и забави навън. Театър Възраждане кани всички , които желаят да гледат това незабравимо представление, изпълнено с приключенски дух.  Събитието е на 3 февруари (неделя) в Театър Възраждане. „Макс и Мориц“ Христо Станчев по дело на Вилхем Буш 4+70 мин. Режисьор и художник Христо Ботев Музика Развигор Попов Хореография и костюми Анатоли Лазаров Участват: Боян Младенов, Йордан Ръсин, Жана Рашева, Георги Златарев

comment 0
visibility 374
Лекар

В София продължава заболеваемостта от грип да е висока

Има спад на заболяванията от грип в страната, но в София все още заболеваемостта е сравнително висока , съобщи за БНР д-р Ангел Кънчев. Грипнаta епидемия върлува все още в София – град и още 17 области.Според д-р Ангел Кунчев това ще продължи до началото на следващата седмица. Той отбелязва, че все още има високи стойности на заболяванията, които са достигнали 240 на около 10 000, но вече се отбелязва бърз спад. Първите области, които обявиха грипна епидемия, вече са я отменили, а това са позитивни прогнози и за останалите градове.

comment 0
visibility 409
Статуя

Заловиха крадеца на бронзовата статуя на Аполон

Намерен и задържан е бил крадеца на бронзовата статуята на „Аполон Медикус“ от минералната чешма до халите в София. Извършителят е 37 годишен криминално проявен  мъж от Колудуй. Извършвал е престъпления в София и провинцията. Той е бил хванат в столичния квартал „Лозенец“ в четвъртък вечерта. Мъжът е признал за кражбата на ценната статуя. Припомняме, че бронзовата статуя на „Аполон Медикус“ беше открадната на 19 декември м.г. Няколко дни след кражбата, тя беше намерена в двор близо до бившата минерална баня.  Освен нея бяха откраднати и няколко от месинговите чучури на минералната чешма при халите.

comment 0
visibility 438
Театър

Стоянка Мутафова на 97 и с голям спектакъл-юбилей в НДК

Неповторимата актриса Стоянка Мутафова днес навършва 97 години. Тя ще отпразнува своя специален ден с юбилеен концерт - 70 години на сцената в зала 1 на НДК със грандиозен спектакъл. Освен голямата българска актриса, на сцената ще се появят и други родни големи личности. Сред тях ще са Йорданка Христова, Силвия Кацарова. Мария Сапунджиева, Виктор Калев и Любо Нейков и др. Всички те ще отпразнуват заедно със емблематичната Стоянка Мутафова, а водещи на голямото събитие ще бъдат актрисата Аня Пенчева и Кирил Ефремов. Билетите за събитието са  разпродадени отдавна, но организаторите са се погрижили и са насрочили и друга дата за втори спектакъл. Дата е 12 март т.г., но най-вероятно участниците ще са различни.

comment 0
visibility 341
скала

Опасен участък по пътя София-Самоков

На пътя София-Самоков, е паднала скала. Пострадал е автомобилът на човек преминаващ по пътя. Инцидентът е станал в района на Долни Пасарел. Човекът е без никакви наранявания, има единствено щети по колата му. Скалата била останала на пътното платно няколко дни, предаде БТВ. Потърпевшият разказва, че районът е опасен и се случват често подобни инциденти. Той заяви, че в този участък са се образували и множество дупки по пътя.  В тези дни били пострадали още три пътуващи автомобила, но без жертви. От Агенция „Пътна инфраструктура“ обяснили, че са почистили пътя и се взимат необходимите мерки за обезопасяването на този участък.

comment 0
visibility 422
Камера

Поставена е тринога камера на бул. "Тодор Александров"

На „Тодор Александров“ в посока център в София е поставена тринога камера на „Пътна полиция“. Тя се намира срещу столично кино след светофара при тунела на жк. „Люлин, предаде Фокус. Нека шофьорите се движат внимателно и с допустимата максимална скорост. Прогнозата за времето днес е благоприятна, пътищата са сухи и не са заледени.

comment 0
visibility 402
Театър

Спектакълът „Случайна среща“ зарадва жителите на район Искър в София.

В Дом на културата „Искър“ в район Искър в София, жителите станаха свидетели на спектакъла на Сатиричния театър „Случайна среща“. Те успяха да се насладят на страхотното участие на Албена Павлова, Рада Кайрякова, Кирил Ефремов и Кирил Бояджиев. Артистите впечатлиха публиката с невероятната си игра на сцената, като „съживиха“ героите на английския майстор на драматургията Ерик Чапъл. Спектакълът показва, че любовта не винаги се оказва там, където я търсиш, а напротив - оказва се, че е точно там, но е истинска, далеч от маски и фалш. Лорита Радева – общински съветник от район Искър и председател на комисията по околна среда към Столичен общински съвет и депутатът Валентин Радев бяха сред специалните гости на спектакъла.

comment 0
visibility 375
София

Времето и предстоящите събития на 2 февруари 2019 г. в София

Времето на 2 февруари 2019 г. Днес в София ще има променлива облачност. Не се очакват валежи. Вятърът е тих. Температурите ще достигнат 11 градуса. Очаква се през целия уикенд да бъде топло и без валежи, сочи Prognozata.bg. Предстоящи събития за 2 февруари 2019 г. 9.30 часа Архиерейска света Литургия ще оглави Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в храм "Св. Йоан Богослов", град Земен, Софийска епархия. 15.00 часа Ще бъде представен филма „Те“ на режисьора Паоло Сорентино,, както и лентата „Роди се звезда“ т 18 ч. (с участието на Лейди Гага и Брадли Купър) в кино „Люмиер Лидл“. 19.30 часа Актрисата Стоянка Мутафова чества „70 години на сцена“ със специален спектакъл-юбилей в зала 1 на НДК.