Новини от 05.02.2019

comment 0
visibility 409
София

Новините в София: Най-важното за деня, 5 февруари 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 5 февруари 2019 г. Ремонтират дигата на река Лесновска за 1,05 млн. лв. (СНИМКИ и ВИДЕО)Нивото на четирите основни реки в столицата Перловска, Владайска, Суходолска и Лесновска се наблюдават в реално време и няма опасност от преливане. Това установи при днешната си проверка кметът на столицата Йорданка Фандъкова. КАТ в акция за неправилно пресичащи пешеходци и в СофияПешеходците в София да бъдат внимателни и да пресичат на определените места, тъй като може да получат глоба от КАТ. От Пътна полиция започват акция в столицата и цялата страна за неправилно пресичащи граждани. Причината за голяма част от произшествията и тежките катастрофи с жертви са именно от неправилно пресичащи пешеходци. Столична община очаква 26 млн. лв. повече от местни данъци и такси Започва отпечатването и на съобщенията, които ще бъдат изпратени до всички, дължащи местни данъци и такси в Столична община. За 2019 г. се очаква приходите да нарастнат с 6%, което е около 26 млн. лв. Това се дължи на повишената събираемост и поредността на плащане, тъй като не може да платиш за настоящата година, ако не си платил за предишни години, обясни Дончо Барбалов. Без вода остават „Дружба“ 2, центъра и „Драгалевци“Софийска вода“ ще извърши ремонтни дейности по мрежата си в столицата в сряда, 6 февруари, което ще наложи спирането на водата в някои части на София. Столичният кмет ще награди победителите в „Купа София“Йорданка Фандъкова, кмет на София, заедно Валентин Чакъров и Антон Попов ще участва в награждаването на победителите в „Купа София“, информира Лайфспорт.

comment 0
visibility 743
вода

Без вода остават „Дружба“ 2, центъра и „Драгалевци“

„Софийска вода“ ще извърши ремонтни дейности по мрежата си в столицата в сряда, 6 февруари, което ще наложи спирането на водата в някои части на София. Заради монтаж на спирателен кран до бл. 305 жк. „Дружба“ 2, от 09:00 до 17:00 ч. ще бъде спряна водат на живеещите в: бл. 309, бл. 310Б, бл. 311, бл. 311А, бл. 312 Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, вода ще се достави с водоноска пред бл. 311 до магазин „Т маркет“. Заради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Стефан Караджа“ Център, от 09:00 до 21:00 ч. ще бъде спряна водата  живеещите в района на: ул. „Стефан Караджа“ от ул. „Георги С. Раковски“ до ул. „Дякон Игнатий“ ул. „Дякон Игнатий“ от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Ген. Гурко“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Дякон Игнатий“ ъгъла с ул. „Стефан Караджа“. Заради пресвързване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Гергьовче“ кв. „Драгалевци“, от 09:00 до 21:00 ч. ще бъде спряна водата живеещите в района на: ул. „Ненко Балкански“, ул. „Гергьовче“, ул. „Крушева градина“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде осигурена вода с водоноска на ул. „Ненко Балабанов“ ъгъла с ул. „Гергьовче“. Заради подмяна на спирателни кранове на ул. „Новачки“ кв. „Бенковски“, от 09:30 до 18:00 ч. ще спре водоподаването на живеещите в района на: ул. „Календерска“ от ул. "Поп Георги Величков" до ул. "Новачки" ул. "Новачки" от бул. "Лазар Михайлов" до ул. "Логачка".   Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде осигурена вода  с водоноска на ул. „Новачки“ ъгъла с ул. „Календерска“. Заради монтаж на спирателен кран ул. „Ст. Л. Костов“ Промишлена зона „Хладилника“, от 09:30 до 18:30 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Ст. Л. Костов“, бензиностанция „Петрол“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Ст. Л. Костов“ ъгъла с ул. „Сребърна“.

comment 0
visibility 402
деца

Над 400 деца се включиха в Ученическите игри в район Надежда

Над 400 деца се включиха в първи етап от Ученическите игри в район Надежда. Големият брой деца е за учебната 2018-2019г. С умения и талант в различните видове спорт, показаха 40 отбора от 7 училища. Сред спортовете, в които се състезават учениците са баскетбол, волейбол, тенис и др. Просветното министерство и Министерството на младежта и спорта са основните инициатори на ученическите игри. Те са насочени с цел обогатяване на спортната култура у децата и мотивация  за спортуване. Инициативата създава условия за практикуване на всякакъв вид спорт. Тя дава възможност за формиране на училищни отбори и участие в международни състезания.

Реклама
comment 0
visibility 350
трафик

Отчитат 38 % растеж на пътните инциденти в София

С близо 38 % са нараснали пътните транспортни произшествия в София от 2017 г. насам, съобщават от неправителствена организация. Увеличение има на проследяването и контрола върху нарушенията, отчитат данните и анализите. През 2018 г. засечените нарушения са 92300, сравнително по-малко с предходната 2017 г. Броят  ТПТП и ранените на пътя също са по-малко. През 2018 г. те са намалели с около 18 %. Тази година стартира с по-малко жертви на пътя в София. Загиналите при пътни инциденти са 7 човека, а през 2018 г. броят им е 4 души. От организацията подчертават, че от МВР не съобщават точните данни. Имало разминаване на статистическата информация.  

comment 0
visibility 200
Витиня

Пуснаха камионите над 12 т през Витиня към София

В участъка преди тунел Втиния посока София вече е рзрешено преминаването на камионите над 12 тона, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". В този район, движението на камионите над 12 т ще се осъществява двупосочно в другото платно. Това ще става до приключване на ремонтните дейности в този участък на магистралата. Камионите пътуващи за София се отклоняват при 35 км на магистрала Хемус. Те трябва да продължат по път Ботевград-София и след това да се включат отново при пътебн възел "Витинска река". Заради ремонтите, от АПИ приканват шофьорите да се движат с повишено внимание и да спазват сигнализацията и знаците. Действията с тежкотоварните камионите се предприемат за безопасността на движение прз този участък.

comment 0
visibility 580
Обозначени места за пресичане

КАТ в акция за неправилно пресичащи пешеходци и в София

Пешеходците в София да бъдат внимателни и да пресичат на определените места, тъй като може да получат глоба от КАТ. От Пътна полиция започват акция в столицата и цялата страна за неправилно пресичащи граждани. Причината за голяма част от произшествията и тежките катастрофи с жертви са именно от неправилно пресичащи пешеходци. Столица.bg направи бърза проверка и установи, че подлезът на бул. Дондуков, между президенството и министерски съвет често не се ползва. Много от пешеходците минават през жълтите павета вместо да слязат в подлеза, където е безопасно. От 20 до 50 лв. е глобата за неправилно пресичащ, предупреждават от КАТ. 50 лв. със сигурност ще получи всеки преминал на червен светофар. Катаджиите ще са безкомпромисни към родители, които заедно с децата си пресичат на непозволени места.  Увеличен е броят на убитите на пътя пешеходци отчитат от МВР. От началото на годината до 31 януари загиналите са 13. Повече са и катастрофите с участието на пешеходци, потвърди пред БНР Росен Рапчев, началник на "Пътна полиция". Рапчев твърди, че именно пешеходците са са най-уязвимата част в движението. От КАТ препоръчват шофьорите да са внимателни за възрастни хора и деца и да ги изчакват, защото са непредсказуеми.    

comment 0
visibility 336
куче

Глобиха собственик на куче, нападнало жена

Общинска полиция и столични инспектори съставиха акт на столичанин с куче, което е нападнало преминаваща жена по ул. Аксаков. Кучето е разкъсало дрехата на жената, но не е причинило наранявания, съобщават от Столичен инспекторат. Домашният любимец е бил на каишка, но все пак е успял да нападне дамата. По време на проверката, собственикът е предоставил всички необходими документи на кучето. Съставен е бил акт за ухапването. Това се случило на 4 февруари в 18 ч. вечерта. Няма други пострадали хора. Днес също е имало акция на инспекторите. Те са заловили опасно улично куче. То е било хванато в района на с. Доброславци. Било е обгрижвано и хранено от жителите там. От Столичен инспекторат съобщават, че за 2018 г. са направени над 2229 проверки на собственици на домашни любимци.

comment 0
visibility 1158
Платено паркиране

Срив в системата на телеком сложи скоби на десетки в София

Заради проблеми в мрежата на един от омбилните оператори - А1 днес са заскобени десетки автомобили. Оказало се, че шофьорите са пуснали есемес за платено паркиране - синя и зелена зона, но не са получили потвърждение. Забавянето е било в мобилния оператор, а в системата на Центъра за градсдка мобилност не са получени есемесите или със закъснение. Проблемът е бил от 11 до 13 ч., обясниха пред Столица.bg от ЦГМ. Само за днес има над 50 подобни случая на заскобени автомобили и след това освободени. "Веднага реагирахме и всеки, който бе показал, че е изпратил есемес, автомобилът му бе освободен. А служителите на ЦГМ с телефоните си снимаха и изпращаха до центъра показаното съобщение за плащане в зона", обясниха от ЦГМ. Ако някой е платил поставянето на скоба, но има изпратен есемес може да подаде заявление в ЦГМ и след като покаже съобщението ще му се върнат парите, казаха от Центъра за градска мобилност. Според Медиапул сривът на мрежата на А1 засегна и мобилния интернет, доставян от телекома.

comment 0
visibility 358
Полският режисьор Кшищоф Зануси

Кшищоф Зануси ще е специален гост на София Филм Фест

Големият полски режисьор Кшищоф Зануси ще бъде специален гост на София Филм Фест (Sofia International Film Festival). Творецът ще бъде удостоен с Наградата на София на Столична община за своя принос към изкуството на киното, съобщават от Московска 33. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Киноманите ще могат да се радват на ретроспекция от избрани филми на Зануси, както и най-новата му творба „Етер“. Премиерата на продукцията бе преди месеци на фестивала в Рим. Филмовият фестивал в София отдавна е извоювал признанието на кинообщност, акредитиран от FIAPF. Той е и в класацията на списание Variety сред 50-те топ-фестивала за киноиндустрията. Любителите на големия екран ще могат да се срещнат с многобройните международни гости и най-актуалните продукции от световното и българското кино. Официалното откриване на 23-ото издание на София Филм Фест е на 7 март в зала 1 на НДК, а церемонията по награждаването е на 16 март. Фестивалът стартира с премиерата на най-новата документална творба на Андрей Паунов - „Да ходиш по вода”. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 28 март. 7000 евро ще получи победителят, избран за 17-и път от международно жури. Това ще е и фаворита за Голямата награда в конкурса за игрален филм „София – град на киното”. Паричната награда е осигурена от Столична община.

comment 0
visibility 307
летище

Британската MAG остават с оферта към процедурата за концесията на Летище София

Manchester Airport Group потвърдиха интереса си да участват в тръжната процедура за отдаване на концесия на летище София. Най-голямата британска летищна група потвърждава, че има намерение да вземе участие и да подаде оферта до новия карен срок 3 април т.г. Компанията е била в готовност да подаде своята оферта днес, тъй като днешната дата беше обявена за краен срок. На 1 февруари правителството ни удължи срока за подаване на оферти до 3 април. Летище София отдава на концесия летището за следващите 35 години. Под шапката на британската MAG са едни от най-големите летища на Великобритания. Част от тях са Лондон Станстед и Манчестър, както и Ийст Мидландс.Компанията има уникална структура на собственост. Тя включва, както Градския съвет и Общинските власти на Манчестър, така и дългосрочни частни инвеститори (IFM Investors).

comment 0
visibility 490
чистене улици

Изчистиха Раковски и Ботевградско

От Столичен инспекторат съобщават, че през нощта на 4 срещу 5 февруари са били почистени и изметени основни булеварди и улици в София. Част от тях са бул. "Данаил Николаев", "Ботевградско шосе", ул. "Шипка", "Черковна", "Т. Александров", "Хр. Ботев", "Ломско шосе и други. Инспектори са проверили работата по почистването и не са установили нередности и нарушения при проверката. От инспектората съобщават, че почистването продължава и днес, но през деня. Ще бъдат изметени улици и булеварди в районите на Младост, Сердика и Люлин. Хубаво е шофьорите, които минават през тези райони да бъдат внимателни и търпеливи. Припомняме, че миналата седмица се проведе активно миене на основни улици и булеварди в София. Също така бяха проведени действия по изриване на кал и наноси. Част от почистените улици бяха „Ботевградско шосе”, „Алея Яворов”, бул. ”Вапцаров”, бул. ”Рожен”, бул. "Т. Александров" и др.

comment 0
visibility 422
Данъци плащане

Столична община очаква 26 млн. лв. повече от местни данъци и такси

Първият платен данък на апартамент е онлайн от район "Изгрев" в неделя вечерта. Местните данъци в Столична община могат да се плащат вече, каза зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. За автомобилите пък плащането започна в средата на януари.  Започва отпечатването и на съобщенията, които ще бъдат изпратени до всички, дължащи местни данъци и такси в Столична община. За 2019 г. се очаква приходите да нарастнат с 6%, което е около 26 млн. лв. Това се дължи на повишената събираемост и поредността на плащане, тъй като не може да платиш за настоящата година, ако не си платил за предишни години, обясни Дончо Барбалов. Другите причини за по-голямата събираемост са засиления контрол при техническите прегледи на МПС-та, защото не може да се мине без платен данък, а също и икономическия растеж, допълни финансистът.

comment 0
visibility 504
Аварийна помощ и превенция

Ремонтират дигата на река Лесновска за 1,05 млн. лв. (СНИМКИ и ВИДЕО)

Няма опасност от преливане на реките в София, Столичният кмет инспектира аварийното звено на общината  Нивото на четирите основни реки в столицата Перловска, Владайска, Суходолска и Лесновска се наблюдават в реално време и няма опасност от преливане. Това установи при днешната си проверка кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Заедно със зам.-кмета Дончо Барбалов и зам-директорът на столичната пожарна Тошко Тодоров направиха проверка за готовността за реагиране на служителите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община. Централата на аварийно-спасителното звено е на ул. "Деспот Слав" в кв. Павлово. Там е и цялата техника и апаратура, както и системите за видеонаблюдение на София. В момента, в реално време се наблюдават реките, в чиито корита има поставена апаратура на 23 точки и се следи нивото чрез Системата за ранно известяване. "Всички водни басейни се наблюдават в реално време. Това са четирите реки в София и част от язовир Искър. Превенцията е много важна и необходима в този сезон" каза кметът Йорданка Фандъкова пред журналисти.  Тя обяви, че е наредила чистенето на шахти да започне, за да няма проблеми при снеготопенето и обилни валежи. Ръководител на дирекция "Аварийна помощ и превенция" е Красимир Димитров. В звеното има 34 служители. Те са разпределени в 4 екипа и дават 12-часови дежурства. Отзовават се на всякакви инциденти на територията на Столична община. В сградата в кв. Павлова имат необходимата модерна техника, както и системи за наблюдение. Разполагат с бус с видеопаратура и постиган перфектна координация с останалите служби - Бърза помощ, пожарна и полиция, видя на място Столица.bg. Звеното работи в координация и със Столичен инспекторат, дирекция "Околна среда" и районните кметове. "Пред 2019 г. започва реализирането на проект за ремонт на лявата дига на река Лесновска на стойност 1,05 млн. лв. В момента върви процедурата по избор на изпълнител. От бюджета са предвидени още 1,7 млн. лв. за почистването на речни корита, около 70 км", каза столичният кмет. През 2019 г. ще се постави апаратура на още 10 точки в реките и така чрез Системата за ранно известяване ще наблюдава нивото на реките от 33 места. Работим много добре със Столичната пожарна, добави още Фандъкова. Това, което имат в аварийното звено на общината, като техника и служители е похвално, защото се дава възможност за бърза реакция при инциденти. Работим много добре и координирано, потвърди и зам.-директорът на Столичната пожарна. Най-новата продобивка на "Аварийна помощ и превенция" е малък кран, който е подходящ за тесните софийски улици. С него могат да се вдигат паднали дървета, така и необходимите съоръжения и оборудване на спасителите. Дирекцията разполага с линейка, багери, аварийни автомобили, пожарникарски шлангове, агрегати, тежко защитно облекло при химически и екологични инциденти, както и леко защитно, апарати за дишане и всякаква техника за спасителни дейности. В реално време в звеното се наблюдава на монитори движението в столицата, както и се следят всички сигнали, подадени на тел 112 за територията на общината.

comment 0
visibility 251
дупка

Голяма дупка на тротоар в центъра на София

Появила се е голяма дупка на столичен тротоар в района на улица Драгша и бул.Иван Гешов, сигнализират граждани в социалната мрежа. Ямата е голяма и с остри ръбове около нея. Най-вероятно, преди да се образува, там е имало плочка. Дупката е оградена, за да се вижда, че там има нещо нередно. Хубаво е хората преминаващи в този участък да внимват, за да не се спънат или пропаднат. Преминаването по този тротоар, би било трудно за майки с деца и възрастни хора. Коментарът в интернет, е че Столична община е информирана за ямата. Няма информация дали тя е поправена.

comment 0
visibility 296
Конкурс

Столичното 105 СОУ Атанас Далчев организира литературен конкурс

Столичното 105 училище Атанас Далчев организира шътрешноучилищен литературен конкурс на тема писмо до Далчев. Поводът е 115-годишнината от рождението на Атанас Далчев, който е патрон на училището. Чрез този конкурс, директорът и учителите се стремят към насърчаване на творческото мислене на учениците. Това ще помогне на децата да разгърнат себе си и своите познания. Другите цели на преподавателите е да се формира памет за личността на Далчев. Поетът е сред най-видните творци и преводачи на 20 век. Той е изключителен автор на поезия с философски оттенък. Възрастовата граница на учениците е от 1 до 12 клас в три възрастови групи. Началният етап е от 1 до 4 клас. Прогимназиален етап от 5 до 7 клас, а гимназиалният е от 8 до 12 клас. Конкурсът стартира на 6 февруари и приключва на 6 март т.г.. Крайният срок за подаване на готовите писма от учениците е на 6 март. Оценяването ще се прави от специално направено училищно жури. Ще има първа, втора и трета награда за всяка от възрастовите групи. Тшорбите ще бъдат побликувани във Фейсбук.

comment 0
visibility 363
подлез Подуяне

Опасни стълби на подлез пред гара Подуяне

Подлезът срещу гара Подуяне е в окаяно състояние, оплакват се граждани в социалната мрежа. Стълбите на входа на подлеза са изронени. По тях видимо не са останали здрави плочки. Стълбите са опасни и са предпоставка за инциденти с преминаващите хора. В самия подлез, осветлението не работи и е много тъмно, оплакват се хоарата. Притеснени столичани коментират, че подлезът е ремонтиран скоро. Не се знае на кой е дело разрушеното стълбище. Подлезът се намира срещу гарата на кръстовището на бул. Мадрид и Ситняково. В този район преминават много ученици, тъй като в близост се намира 23 училище Фредерик Жолио-Кюри. Стълбите са опасни и за пътниците с багаж, които идват или отиват към гарата.

comment 0
visibility 359
Димитър Кузманов

Димитър Кузманов играе срещу Робин Хаасе

Днес, 5 февруари, Димитър Кузманов ще излезе срещу Робин Хаасе след 18 ч. на централния корт. Любимецът на феновете и втора ракета на България със сигурност ще разчита на сериозната подкрепа на публиката. След срещата на Кузманов и Хаасе, Гаел Монфис и Виктор Троицки ще заемат мястото им на централния корт. Днес на корта първите българи са Александър Лазаров и Александър Донски, които ще играят на двойки срещу Николоз Басилашвили (Грузия) и Матю Ебдън (Австралия). Мачът е трети на централния корт в обядната сесия.

comment 0
visibility 266
Столична община

Столична община има проблем със събирането на туристическия данък

Има сериозен проблем със събирането на туристическия данък в столицата, пише вестник Сега. Частните квартири и малките хотели в София са една от основните причини за проблема, това казва зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Заместник-кметът коментира, че в последните години има сериозен ръст в туристическия сектор, но това не личи в приходите от този вид данък. В момента София е една доста предпочитана дестинация заради забелевителностите като Антична сердика, музеите и архитектурата на града. Нискотарифните полети до България също допринасят за повече туристи. Проблемът на Столична община с данъците идва от малките хотели и частните квартири. Това е, защото те не отчитат точен брой нощувки или хората изобщо не се регистрират. Дончо Барбалов казва, че нощувките регистрирани онлайн в някои сайтове води до проблем, тъй като те не могат да се контролират навреме. Той допълва, че Столична община има сероизен проблем с това, но скоро всичко ще се промени. Очаква се Министерството на туризма да пусне система, която ще следи регистрираните нощувки и ще отчита в реално време. Тази система ще заработи тази година, но не се изяснява кога.

comment 0
visibility 273
Купа София

Столичният кмет ще награди победителите в „Купа София“

Йорданка Фандъкова, кмет на София, заедно Валентин Чакъров и Антон Попов ще участва в награждаването на победителите в „Купа София“, информира Лайфспорт. Малко след информацията, че турнирът ще протече под егидата на Столична община, БФС също заяви своята подркрепа. С тяхна помощ „Купа София“ще се превърне в много по-качествен модел за развитие на децата. Турнирът ще се състои във време от 21 до 24 февруари. Срещите ще се играят в най-елитните футболни съоръжения в София като Национална футболна база "Бояна", спортен комплекс "Дит", комплекс "Царско село" и НСА. Организаторите на спортното събитие са Тихомир Алексов, футболен съдия, и Ирина Гороломова, администратор в столичния футболен клуб Септември.

comment 0
visibility 316
Бездомник

Кризисният център в „Захарна фабрика“ е подслонил 124 души

През изминалата нощ Центърът за кризисно настаняване е приютил на топло 124 човека, информира директирът Йорданка Темелкова. Според нея, нощта е преминала спокойно. Не се е налагало да се използват услгите на Спешна помощ или полицията. Припомняме, че Центърът беше препълнен през нощите с минусови температури. От Столична община призоваваха гражданите да подават сигнали на спешен телефон за бедстващи хора. Центърът работеше денонощно. Така значителен брой бездомни бяха на топло през мразовитите дни и нощи. Очаква нова порция студ през следващите дни, а Кризисният център е в готовност да приеме нуждаещите си.

comment 0
visibility 457
Световно първенство по шорт трек

10 олимпийски шампиони стартират в София на световното по шорт трек (ВИДЕО)

  България ще е домакин на шампионат на планетата за 5-и път, входът е свободен Десет олимпийски шампиони от последните две олимпиади ще водят сериозни битки за медалите на предстоящото световно първенство по шорт трек за мъже и жени в София. Надпреварата ще се състои от 7-ми до 10-ти март 2019 г., като домакин на проявата ще е зала „Арена Армеец”, а входът е свободен. Шампионатът на планетата по шорт трек ще е 5-ото голямо състезание в този спорт, организирано от Българската федерация по кънки у нас. Страната ни за пръв път получава домакинство на индивидуално световно първенство през 1999 г., когато пред родна публика Евгения Раданова печели сребърен медал на 500 м, а щафетата при жените грабва бронз. През 2003 г. страната ни получава отново доверие от страна на международната централа (ISU) и приема световното отборно първенство за мъже и жени. Седем години по-късно – през 2010 г. България отново е избрана за домакин на индивидуален шампионат на планетата за мъже и жени, а през 2016 г. у нас се провежда и световното първенство за юноши и девойки. До сега обаче всички големи състезания се провеждани в Зимния дворец на спорта в София. Този път домакин на проявата ще е най-голямата спортна зала у нас – „Арена Армеец”. В съоръжението ще бъде инсталирана преносима зимна пързалка, осигурена от Министерството на младежта и спорта. Очаква се у нас да пристигнат над 150 от най-добрите шорттрекисти в света от над 35 държави. Голямата звезда при мъжете е многократният световен и олимпийски шампион от Канада Чарлз Хамелин, който ще има сериозна конкуренция в лицето на други няколко първенци на планетата в последните години като Синке Кнехт (Холандия), Даджинг Ву (Китай), Дае Хеон Хванг (Южна Корея) и голямата звезда на Унгария – Сандор Лиу Шаолин. При жените надпреварата се очаква да е също толкова оспорвана. В София сили ще премерят 5 световни шампионки от водещите държави в този спорт – Южна Корея и Китай, а срещу тях ще се изправи звездата на Великобритания Елис Кристи. Общият брой на олимпийските шампиони от последните две зимни олимпиади - в Сочи 2014 и ПьонгЧанг 2018, които ще пристигнат у нас, е 10 (7 мъже и 3 жени). Състезателите със световни титли, който ще се борят за нови отличия в София пък е 15. Крайният срок за предварителните заявки на отборите за шампионата на планетата у нас е 15 февруари. До момента такива са подали малко над половината отбори, като общият брой на заявените състезатели и членове на техните екипи е 189. Очаква се обаче бройката им да нарастне почти двойно. България ще бъде представена от пълен отбор жени в състав Катрин Маноилова, Зорница Пенчева, Анна Якимова и Лилия Джустрова, както и от двама мъже – Димитър Георгиев и Калоян Ангелов. При дамите тимът ще е един от 8-те, които ще участват в надпреварата при щафетите. В България ще бъдат раздадени 10 комплекта медали – по 5 при мъжете и жените. Дисциплините, на които участниците ще се борят за отличия са 1500 м, 500 м, 1000 м, а голямата титла е за най-добрите в крайното класиране след тези дистанции. С отличия от шампионата ще си тръгнат и призьорите в щафетите, където дистанциите са 3000 м при жените и 5000 м при мъжете.  

comment 0
visibility 322
Ученици от Кубратово

С литературно четене в Кубратово отбелязаха 140 г. от смъртта на Каравелов

140 години от смъртта на Любен Каравелов отбелязаха в училището в с. Кубратово, район Нови Искър. С кратка биография и литературно четене бе почетена 140-годишнина от смъртта на Любен Каравелов. Каравелов, български писател, енциклопедист, журналист, етнограф, национален герой, поборник за освобождението на България от Османска власт е автор на повестите "Българи от старо време", "Мамино детенце" и др. литературни творби, сред които и стихотворението Хубава си, моя горо.

comment 0
visibility 870
Плащане на местни данъци и такси

Да 30 април има 5% отстъпка за местни данъци и такси

До 30 април столичани могат да ползват 5% отстъпка при плащането на местните данъци и такси за 2019 г. Дължимите налози вече могат да внасят, съобщават от „Общински приходи“ на Столична община. Отстъпката се ползва, ако се внесе сумата наведнъж. Първата вноска за такса битови отпадъци трябва да се внесе до края на април. Ако данъците се плащат на вноски ето и сроковете, в които трябва да се платят: - Данък недвижими имоти и данък МПС: 1 юли - първа вноска и 31 октомври - втора вноска.- Такса битови отпадъци - четири вноски: 30 април, 1 юли, 30 септември и 2 декември. Столичани могат да извършат плащане във всеки от 22-та данъчни отдела на Столична община, без значение от адреса на имота или на задълженото лице. На касите има и ПОС устройства за плащане с дебитни или кредитни карти. Плащането може да стане и по банков път, EasyPay или през интернет страницата на Столична община. Както беше обявено в края на миналата година данък сгради ще е по-висок за недвижими имоти в парк Витоша и в курортните зони Банкя и Панчарево. Това се отнася за жилища, които са втори имот и не се явяват основно за собствениците. Това гласят поправките в Закона за местните данъци и такси, гласувани от парламента в края на 2018 г. 190 000 са данъчните партиди в Столична община, за които ще бъдат изпратени съобщения за дължимите данъци и такси след 20 февруари 2019 г. Хората, които са се отказали от хартиени съобщения и са предоставили имейл, ще получат информация за местните си данъци и такси на електронната си поща след същата дата. През интернет страницата на СО също могат да се правят справки, ако собственикът има ПИН код, издаден от СО или ПИК от НАП.