Новини от 07.02.2019

comment 0
visibility 387
Катедрален храм "Св. Александър Невски"

Новините в София: Най-важното за деня, 7 февруари 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 7 февруари 2019 г. Д-р Веселин Милев: Нито една болница в Столична община не е застрашена от фалит "Още в началото на мандата проведохме множество конкурси, 2/3 от управителите на лечебните заведения бяха подменени. Втора градска и Първа градска бяха доста зле. Балгодарение на техните управители в момента нещата вече вървят доста добре", обясни д-р Милев на какво се дължи стабилността.Алеята край Панчаревското езеро е застрашена от колиПодменената паркова мебел е изпочупена и непрекъснато се руши от хулигани и недобросъвестни граждани. Според кмета на район Панчарево Димитър Сичанов за мястото има сериозен отпор от  собствениците на търговски обекти до езерото. Клиентите им искали с колите си да стигат до заведенията. Също така проблем се оказвали и мотористите в района. Общински съветник търси истинска любов във "Връзкология""Аз съм мултиталантлив човек, представител на зодия близнаци. Не мога да се занимавам само с едно нещо. Стартирах и своята доктарантура. Колкото повече задачи имам, се чувствам по-жива. Съвсем скоро, през март април предстои да пусна с Deep Zone Project римейк на обичано парче", издаде плановете си Драгнева. Възобновяват работата по реконструкцията на "Графа"От строителния наздор пък са категорични, че признават 31 дни от заявените, защото само за тях има предоставен протокол от Националния институт по метеорология и хидрология. На оперативката стана ясно, че от всички обекти в Зона 2 готов е ул. Солунска. Столичен инспекторат светкавично изчисти пред бл. 373 в Младост (СНИМКИ)Едни и същи хора всяка вечер си изхврълят отпадъците след почистване на мазето. Използват тъмната част на деня, за да не бъдат забелязани от контролиращите органи. Те знаят, че вечер късно служителите не са на работа и трупат поредната камара с боклуци. СУ и БНР са сред най-големите данъчни длъжници към Столична община От 2013 г. държавната медия е минавала гратис, а натрупаните задължения са в размер на е 1 866 725 лв. за такса смет и данък сгради, при годишен бюджет от около 40 млн. лв.  Да БНР също има изготвен 5-годишен погасителен план. Според него БНР трябва да се издължи до  2023 г. с равни месечни вноски по 31 112 лв.

comment 0
visibility 818
Д-р Веселин Милев, председател на здравната комисия в СОС

Д-р Веселин Милев: Нито една болница в Столична община не е застрашена от фалит

Нито едно общинско лечебно заведение в София не е застрашено от фалит. Това заяви категорично председателят на здравната комисия в СОС д-р Веселин Милев пред bgonair.bg. Всички 37 болници, ДКЦ-та и диспансери са в добро финансово състояние, похвали се д-р Милев. От началото на мандата в СОС той въведе сериозен контрол върху управлението на общинските лечебни заведения. Всеки месец управителите се събират и дават отчет за свършеното и какви проблемат имат. Факт е, че Столична община не допусна финансово да закъса нито една болница. Управлението на общинското здравеопазване е модел за подражание, защото се премахнаха дублиращи звена, направиха се ремонти на базата, а някои от болниците получиха разрешение със собствени средства да закупят нова апаратура. Доказателството за успешното управление е Първа градска, която стана първата общинска университетска болница. Финансирането за болниците в София възлиза на 62 млн. лв., а 33 млн. лв. са делегиран бюджет от държавата, обяви д-р Веселин Милев. Той допълни, че към момента лечебните заведения в Столичната община са в много добро състояние. В интервю пред Столица.bg д-р Милев заявява, че да доброто управление са необходими контрол и добър мениджмънт и финансиране. "Още в началото на мандата проведохме множество конкурси, 2/3 от управителите на лечебните заведения бяха подменени. Втора градска и Първа градска бяха доста зле. Балгодарение на техните управители в момента нещата вече вървят доста добре", обясни д-р Милев на какво се дължи стабилността.

comment 0
visibility 678
Автомобил навлезе в насрещното в Студентски град

"Майстор" на волана влезе в насрещното в Студентски град

Безумен шофьор обърка посоката на движение и влезе в насрещното в Студентски град. "Майсторлъка" му стана обект на подигравки в социалната мрежа. От селянин до сомаубиец бе наречен в гневни коментари. Шофьорът вероятно за първи път вижда бетови разделители на платната и се нахакал точно, където не трябва. Ниската скорост на движещите се автомобили го е спасила от размазване и инцидент с жертви, коментират в мрежата. "Ми кой сложи този бетон", пита друг шегаджия. Там в студентски град няма правила нито за паркиране нито за каране, смятат много от столичани. По-лошото е, че не е извикана полиция, която да го санкционира. Като му бръкнат в джоба веднъж, следващият път ще си отваря очите, надяват се шофьори, участинци в изненадата.

Реклама
comment 0
visibility 1022
Камиони замърсяват Симеоновско шосе

Глобиха „Булстрой груп“ за калните камиони по "Симеоновско" (СНИМКИ)

Фирма „Булстрой груп“  е глобена за калните си камиони, които разнасят мръсотията по Симеонвоско шосе, научи Столица.bg. Дружеството е задължено да си почисти техниката и уличното платно, което е замърсено. нарушението е установено от служители на Столичния инспекторат. Камионите са излизали от строителен обект със кални гуми, след като бевардът е бил измит от Столична община. Фирмата получи и акт за установеното административно нарушение. Обекти за управление на отпадъците в София също са цел на проверки от Столичния инспекторат. Започналите от началото на годината проверки продължават и преди два дни отново бяха санкционирани нарушители. Екипите са съвместни с представители на РИОСВ София. Посетени са и обекти за това как управляват отпадъците, получени от дейността им. Целта е да се предотврати и изгаряне на отпадъци. Екипите са инспектирали цех за производство на дограма, автосервиз и площадка за изкупуване на отпадъци от хартия, картон, пластмаса, стъкло и метали в район „Слатина“ на ул. „Гео Милев“. Открити са нарушения в автосервиз, където са изгаряли отработено масло. В пункт за вторични суровини е констатирано замърсяване на площадката и прилежащата територия, смесване на различните видове отпадъци и неправилното им съхранение. Служителите на Столичен инспекторат и РИОСВ са съставили констативни протоколи с предписания и са наложили глоба на място.

comment 0
visibility 588
Кметът на район Нови Искър Даниела Райчева със стажантка

"Нови Искър" разширява стажантската си програма

Общината в район Нови Искър се превръща в любимо място за стажанти в няколко специалности. Районът заедно с "Надежда" са сред първите, които подписват Меморандум с НБУ за усъвършенстване на завършили висшисти. Администрацията в Нови Искър продължава да развива стажантската си програма и дори я разширява. До тази година там първите си професионални стъпки са правили юристи от департамента по право на Нов Български университет. Иванела е първият стажант, който тази година влезе в районното кметство, съобщи кметът на Нови Искър Даниела Райчева. Стажантката ще бъде обучавана по специално разработената методология под ръководството на ментор в администрацията Симона Търъшева, която е главен юрисконсулт. Програмата за стажантите има за цел да се даде възможност на младите хора за успешен старт в кариерата като преминат през интензивен практически стаж по специално разписана методология. Миналата година "Нови Искър подписва Меморандум и с Висшето строително училище "Любен Каравелов". Сега се разработва методологията за обучение на стажантите в две специалности - "Архитектура" и "Инженерни специалности". Скоро от кметството ще обявят и приема за летни стажове. Основен акцент в програмата ни е да предоставим възможност за практически стаж и развитие на младите хора от тези специалности. Приоритет на районното кметство е да приемат на стаж студенти от район "Нови Искър".

comment 0
visibility 413
Sofia Open 2019

Посланикът на Sofia Open се снима пред НДК и "Ал. Невски" (СНИМКИ)

Посланикът на Sofia Open Рейчъл Стълмън пристигна в България и първо пожела да обиколи столицата. Специалистът в тениса поиска да разгледа София преди да влезе в Арена Армеец, за да гледа заключителната фаза на най-големият у нас тенис турнир от сериите АТП 250. Стълмън остана впечатлена от храм паметника "Св. Александър Невски", Народиня театър "Иван Вазов, НДК и други забележителности. Тя си направи снимки и ги сподели с приятели в САЩ. Тя оаче не пропусна и да изпълни мисията си на посланик и изпращайки снимки популяризира Sofia Open. В петък лецензираният специалист ще участва в семинар в НСА на тема  на тема „Високоинтензивна кондиционна тренировка при 12-годишните състезатели по тенис". Лекцията и ще е в две части практическа и теоретична. Началото е в 9 ч. на тенискортовете на Тенис клуб „Проспорт“, в двора на НСА, Студентски град, където ще проведе демонстративен урок. От 11 ч., в Заседателната зала на ет. 3, Ректорат на НСА, ще започне лекция на Стълмън, която е и фитнес специалист.  В семинара ще участват треньори, състезатели и родители, както и студенти и преподаватели от НСА.  

comment 0
visibility 334
Аптека в София

В събота решават, ще обличат ли жълти жилетки в столичните аптеки

Без жълти жилетки са все още фармацевти в столичните аптеки. Бърза проверка на Столица.bg показа, че от 5 аптеки в София в нито една никой не протестира и никой не е с жълта жилетка. Магазините за лекарства си работят спокойно и в петте вече са с нова система за верификация на лекарствата. В събота в Стара Загора ще има събиране на Съюза на фармацевтите в България и тогава ще се вземе решение какви мерки да се предприемат срещу новите изисквания, съобщиха пред Столица.bg от Софийския офис на организацията. В София има 1092 аптеки от общо 4197, което е близо една четвърт от всички в страната, сочи сайтът mapteka.bg. От преди 2 години се знае за новите изисквания, за триизмерния код за верификация, както и че ще трябва нова система. И всички знаят, че от 9 февруари промените влизат в сила. Сега изведнъж се вдига шум, недоволство и протести, коментира пред Столица.bg фармацевт на известна верига аптеки. Повече от седмица те работят с новата система, която при верификацията директно изпраща информация в Агенцията по лекарствата. На кутиите е поставен новия триизмерен код и няма да могат да се продават лекарства на блистери, обясниха от аптеката.

comment 0
visibility 717
вода

В „Банишора“, „Лозенец“ и Центъра кранчетата пресъхват

Поради извършване на планирани ремонти по мрежата на „Софийска вода“, на 08 февруари, петък, ще се наложи спиране на водата в някои столични райони. Заради подмяна на спирателен кран на ул. „Люлин планина“ Център, от 09:00 до 20:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: бул. „Пенчо Славейков“, ул. „Лайош Кошут“, ул. „Тунджа“, ул. „Люлин планина“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се достави вода с водоноска на ул. „Тунджа“ ъгъла с ул. „Люлин планина“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Стойно Кръстев“ кв. „Челопечене“, от 10:00 до 16:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Ангел Маджаров“, ул. „Войнишка чешма“, ул. „Стари Искър“, ул. „Челопешко шосе“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа „Софийска вода” ще се достави вода с водоноска на площада. Заради пресвързване на уличен водопровод на ул. „Враня“ жк. „Банишора“, от 09:00 до 20:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на ул. „Враня“ от ул. „Опълченска“ до ул. „Странджа“. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се достави вода с водоноска на ул. „Враня“ ъгъла с ул. „Опълченска“. Заради монтаж на водомерен възел на ул. „Стар лозенски път“ вилна зона „Врана – Лозен триъгълника“, от 09:00 до 16:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Стар лозенски път“, ул. „Люлин планина“, ул. „Витоша“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се достави вода с водоноска на ул. „Стар лозенски път“ ъгъла с ул. „Витоша“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Люляк“ с. Кривина, от 09:00 до 16:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Люляк“, ул. „Балабана“, ул. „Стара планина“, ул. „Витоша“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се достави вода с водоноска на ул. „Люляк“ ъгъла с ул. „Ружа“. Заради монтаж на спирателен кран на ул. „Ран Босилек“ кв. „Лозенец“, от 10:00 до 19:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на ул. „Ран Босилек“ от ул. „Димитър Търкаланов“ до ул. „Руй планина“. Ако ремонтните дейности повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Димитър Търкаланов “ ъгъла с ул. „Ран Босилек“.

comment 0
visibility 696
Панчаревско езеро

Алеята край Панчаревското езеро е застрашена от коли

Ремонтираната наскоро алея около Панчаревското езеро пак трябва да бъде обновена. Мястото, което е за разходки, отдих и спорт за столичани е затрашено от автомобили, съобщава радио София. Преди години ялеята е възстановена и възрастни и деца често отиват там да спортуват и да се разхождат. В момента е невъзможно спокойно да се движи човек там, защото е застрашен от профучаващи коли. Бариерата, която е поставена да спира автомобилите е разбита. Не се спазва и поставения знак "Стоп", поставен в началото на алеята и не се използват паркингите. За нарушеното спокойствие край Панчаревското езеро сигнализират граждани пред радио София. Подменената паркова мебел е изпочупена и непрекъснато се руши от хулигани и недобросъвестни граждани. Според кмета на район Панчарево Димитър Сичанов за мястото има сериозен отпор от  собствениците на търговски обекти до езерото. Клиентите им искали с колите си да стигат до заведенията. Също така проблем се оказвали и мотористите в района. Водят се разговори КАТ, по алеята да има засилен контрол от служителите на реда и да санкционират нарушителите. Кметът казва, че бариерата, в началото на алеята отново ще бъде поставена. В процедура е възстановяване на уличните тела. Сичанов отправя апел гражданите да оставят автомобилите си на паркингите и да пазят парковото пространство, което е за всички софиянци и гости на града.

comment 0
visibility 408
Баневи

Николай Банев остава за постоянно в ареста

Бизнесменът Николай Банев остава в ареста постоянно. Това реши Апелативният специализиран съд, като потвърди определението на първата инстанция. Обвиняемият можел да окаже натиск на свидетели и да укрие, смята съдът. На Банев, съпругата му Евгения и майка му  са повдигнати обвинения за данъчни престъпления и фалита на купени от масовата приватизация предпирятия в българия. Преди дни жена му пък заяви, че ще се кандидатира за евродепутат. самият Банев преди години се кандидатира за президент на държавата. Съдебни дела срещу България ще заведе Николай Банев заради престоя му в ареста. Делата ще бъдат за незаконен престой в ареста и пропуснати сделки, обясни защитникът на бизнес семейството адв. Христо Ботев. Николай и Евгения Баневи бяха арестувани във Франция, след като бяха обявени за издирване от Интерпол.

comment 0
visibility 621
Общинският съветник Йоанна Драгнева

Общински съветник търси истинска любов във "Връзкология"

Има я истинската любов, пожелавам на всеки да я открие, казва общинският съветник Йоанна Драгнева. Дамата изпълнява главната роля в романтичната комедия "Връзкология", чиято премиера се очаква да е през есента. Истинско удовлоствие е да работиш с приятели и колеги. Играта става по интересна, сподели Драгнева пред Нова телевизия. Заедно с екранния й партньор, перкусионистът Калин Вельов са направили и саундтрака към филма. "За мен е трудно да изпълнявам ролята,  защото трябва да играя естествено и да вляза в образ, това беше най-голямото предизвикателство за мен", признава общинсикят съветник. "Ааз съм мултиталантлив човек, представител на зодия близнаци. Не мога да се занимавам само с едно нещо. Стартирах и своята доктарантура. Колкото повече задачи имам, се чувствам по-жива. Съвсем скоро, през март април предстои да пусна с Deep Zone Project римейк на обичано парче", издаде плановете си Драгнева.

comment 0
visibility 523
Ученически игри, волейбол

Волейболният отбор на 108-мо СУ спечели турнира от I етап в "Искър" (СНИМКИ)

Волейболният отбор на 108-мо СУ “Никола Беловеждов“ в София спечели първото място на "Ученически игри 2018/2019 г." в арйон Искър. Отборът, в който участваха ученици от VIII - X клас победиха  Професионална гимназия по транспорт. Отборите на 108-мо СУ станаха победители и при юношите от XI - XII клас и при девойките - VIII - X клас.  Волейболният турнир между възпитаници на училища от район „Искър“ е продължение на първия етап от инициативата „Ученически игри 2018/2019 г.“ Домакин на състезанието бе 4-то ОУ “Проф. Джон Атанасов“. Предстоят и мачовете на отборите от ученици от V - VII клас. Организатор на волейболния турнир  от първия етап на инициативата „Ученически игри 2018/2019“, на който организатор е район „Искър“. Заелите първо място отбори ще участват в състезание от втори етап на „Ученическите игри“, организиран и финансиран от Столична община. Досега в район „Искър“ бяха проведени турнири по бадминтон, тенис, футбол, хандбал и шахмат. Остава учениците да се борят за първото място и в турнира по баскетбол.

comment 0
visibility 649
„Фантомът на операта”

Млади солисти дебютират във „Фантомът на операта” (СНИМКИ)

Теменужка Трифонова в ролята на Кристин и Владимир Грудков като Фантомът ще дебютират в постановката на Музикалния театър „Фантомът на операта” тази вечер. Двамата постъпват на работа в театъра преди близо две години като хористи. Талантът им е оценен и са избрани за главните роли в оперетата „Орфей в ада”. Трифонова е част от хора на Музикалния театър, а Владимир Грудков вече е сред солистите,  след като се въплъти успешно и в ролята на Едвин в „Царицата на чардаша”. „Това е вторият спектакъл, в който си партнираме двамата след оперетата „Орфей в ада”. Тук обаче очакванията са доста по-големи. Това е мюзикълът на мюзикълите”, казва Владимир Грудков. „Още от Музикалната академия имаме късмета да пеем заедно на общи участия, а може би някаква съдба ни събира”, казва и Теменужка рифонова. Ролята на Фантомът на операта е сбъдната мечта за Грудков. „Изключително труден е образът, защото персонажът не е нито положителен, нито отрицателен, а съвкупност от двете. Да бъде показана тази двойнственост беше най-голямото предизвикателство за мен”, признава младият тенор. „И за мен ролята на Кирстин е мечта. Намирам и нещо лично в нея, защото сега и аз съм в хора, подобно на Кристин, дава ми се шанс, както и на нея, и трябва да оправдая този шанс. Надявам се, да се получи и да успея!”, признава Теменужка Трифонова. Сред талантливите солисти на театъра, които са започнали от хора и много скоро са получили възможност да развият таланта си, са Александър Панайотов и Тодор Велков, които също правят дебют във „Фантомът на операта”. Панайотов се въплъщава в ролята на Раул - любимият на Кристин, а Тодор Велков гледаме в ролята на Ришар Фирмен - един от двамата собственици на Парижката опера. „Музикалния театър беше обновен и в него постъпиха много млади хора. На голяма част от тях се дава възможността да направят своите солистични изяви. Когато видим таланта в тях, необходим за изкуството на оперетата и мюзикъла, им даваме възможност да се развиват”, казва директорът на Националния музикален театър Марияна Арсенова.

comment 0
visibility 362
Куче в багажник

Возенето на кучето в отворен багажник възмути мрежата

Софиянец си качи домашният любимец в багажника и го остави отворен, за да не се задуши животното. Той бе забелязан, докато се движи по столичните улици. Снимката бе публикувана в социалната мрежа и породи стотици коментари на възмутени граждани. По-бдителните забелязаха, че в багажника до кучето има газова бутилка, което със сигурност застрашава и движението. Това е извращение с животното. Да си сложи един чаршаф и да го вози на задната седалката. една постелка за куче е 20 лв. Този мъчи животното, като не може да го качи в колата, защо изобщо го гледа. Това бяха част от коментарите на възмутени софиянци. Според много от тях, кучето може да изпадне и да бъде размазано от движещите се автомобили. Вместо да публикувате снимка и да се възмущавате, да бяхте звъннали и да сигнализирате на тел. 112, препоръча дама, възмутена от отношението към четириногия любимец. По регистрационния номер собственикът на автомобила и кучето може да бъде открит, но кой ще се занимава, беше най-отчайващия коментар. Сигурно случаят, с гаврата с животното, ще приключи, както започна с коментари и спорове, но наказание за злосторника няма да има.  

comment 0
visibility 425
Любослав Пенев

Ел Маестро си отива, Любо Пенев поема ЦСКА

Новият селекционер на ЦСКА София е Любослав Пенев. Той се завръща на Армията и се очаква утре сутринта той бъде официално обявен като наставник на "червените", научи Столица.bg. Преди часове Любо Пенев и Гриша Ганчев са достигнали до съгласие. Наследникът на Ел Маестро е уточнил и личните си условия. Утре ще е първата тренировка на "армейците" под ръководството на Пенев. Междувременно с това са се водили и преговори с Нестор Ел Маестро за прекратяване на договора му, съобщи Блиц. След тежките разговори специалистът и ръководството на клуба са постигнали съгласие. Наставникът взимаше заплата около 20 000 евро на месец. Рокадите в ЦСКА София стават седмица началото на пролетния полусезон. В събота "червените" излиза в конторлен мач срещу "Етър".

comment 0
visibility 580
Ремонт на "Граф Игнатиев"

Възобновяват работата по реконструкцията на "Графа"

Строителните дейности по ул. Граф Игнатиев са възстановени и работата по реконструкцията на обектите от Зона 2 продължава. Това съобщиха от Столична община след среща на ресорния зам.-кмет Дончо Барбалов с изпълнителите. На проведената оперативка с техническия ръководител и строителния надзор на обекта е докладвано, че времето се е затоплило и позволява да се продължи работата по обектите. Сторителството бе спряно за 48 дни - от 19 декември 2018 г. до 5 февруари 2019 г. поради студените дни. От Джи Пи Груп, изпълнител на ремонта са опискали от началото на строителните дейности да бъдат признати като неработни още 50 дни заради дъждовните дни през пролетта и лятото на 2018 г. От строителния наздор пък са категорични, че признават 31 дни от заявените, защото само за тях има предоставен протокол от Националния институт по метеорология и хидрология. На оперативката стана ясно, че от всички обекти в Зона 2 готов е ул. солунска. Изцяло са подменени подземните комуникации по ул. „Граф Игнатиев“, завършени са релсовия път и уличното осветление и са положени 50% от настилките по ул. „Граф Игнатиев“ извън трасето на релсовия път.

comment 0
visibility 421
София с австрийската платформа Trending Topics

Австрийска платформа отвори офис в София, ще отразява иновациите у нас

Австрийската платформа Trending Topics официално стартира дейността си в София, което е част от плановете за разширяването й в Източна Европа. Платформата е първата в Централна и Източна Европа, която е хибрид между журналистика и предприемачество. Екипът в София си е поставил за цел да направи информационен портал от ново поколение. Той ще бъде медия на мрежа от журналисти и предприемачи, които активно се включват в новата икономика в България, пише investsofia.com. Платформата Trending Topics тръгва през 2016 г. като блог за стартъп и технологии в Австрия и за 4 години се развива като информационна платформа. Порталът основан и ръководен от Якоб Щайншаден и Бастиан Келхофер съдържа новини и анализи от стартъп и дигиталната среда с непрекъснато нарастваща аудитория. Засега медията има над 120 000 уникални посещения месечно. Най-много са читателите от Австрия и Германия, а от началото на тази година България. Платформата се разраства, привличайки около 170 000 евро от някои от най-стабилните инвеститори в Австрия. Очевидно е бързото развитие и устойчивия модел на работа и екипът решава да продължи разрастването в Източна Европа. Тази част на Стария континент се оказва доста привлекателна заради бързо растящата технологична екосистема, за която няма адекватно и качествено медийно отразяване. Затова и едно от предизвикателствата в България да се запълни нишата в журналистиката, която отразява иновациите у нас и в Източна Европа. За откриването на офис в софия от  Trending Topics са получили подкрепана на Виенската бизнес агенция.  

comment 0
visibility 1064
Изчистената от боклуци зелена площ пред бл. 373 в Младост 3

Столичен инспекторат светкавично изчисти пред бл. 373 в Младост (СНИМКИ)

Въпрос на възпитание и лична хигиена е да си изхвърляш боклуците на поляната пред блока. Още по- страшно е, че съседите забелязват и не сигнализират институциите. Това коментираха пред Столица.bg жители на Младост 3, които били свидетели на затрупаната с боклуци зелена площ пред бл. 373 в Младост 3.  След публикация на Столица.bg, днес сутринта, от Столичния инспекторат светкавично са предприели мерки, създадоха организация и боклуците бяха почистени. Това обаче не е за първи път да премахват отпадъците на това място. В последната седмица се налага да се чисти няколко пъти, научи Столица.bg. Едни и същи хора всяка вечер си изхврълят отпадъците след почистване на мазето. Използват тъмната част на деня, за да не бъдат забелязани от контролиращите органи. Те знаят, че вечер късно служителите не са на работа и трупат поредната камара с боклуци. В случая по-неприятното е, че хората, които са ги забелязали не са сигнализирали или най-малкото да им направят забележка. Така мърлячите се чувстват подкрепени и защите, възмущават се жители от съседния блок. Замърсяването на зелени площи и изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани места се санкционира. Глобата за физически лица може да достигне до 5000 лв., но като за начало нарушителят може да отнесе 1000 лв. От Столичния инспекторат призоваха да се подават сигнали за нарушителите. 

comment 0
visibility 366
пате

"Игра на театър" и "Грозното пате" в театър Сириус

Малки и големи ще имат възможността да гледат два изключителни спектакъла в София, събщават от Столична община. На 10 февруари в театър "Сириус" ще бъде представен "Игра на театър". Представлението ще покаже как се прави театър и какво е необходимо за създаването на един спектакъл, а отговорите ще са поднесени по забавен начин. Второто забавно представление е "Грозното патенце". Приказката на Ханс Кристиан Андерсен ще оживее на сцената на театър "Сириус" на 9 февруари от 17 часа. Всички деца ще могат да се забавляват с класиката, която разказва за излюпването на едно грозно пате, което накаря на историята се превръща в красив лебед.

comment 0
visibility 342
Валери Божинов се завръща в "Левски"

Божинов подписа с "Левски", завърна се в София

Валери Божинов не издържа във Враца, въпреки че му беше като Ню Йорк и се завърна в София. От снощи той официално е футболист на "Левски" София. Късно снощи той е подписал договор с тима от Герена, съобщи sportlive.bg. Според контракта следваща година и половина Божинов ще играе при "сините". Той се завръща в "Левски" София", след като през 2014 година беше част от тима. Тогава вкара 8 гола в общо 20 мача и стана голмайстор на плейофите от първата шестица за сезон 2014/2015 г. От стадион "Георги Аспарухов" през 2014 година, Божинов игра в италианския Тернана. След това направи добри сезони в Партизан, китайския Мейджоу Хака, Лозана и Риека. През лятото на миналата година Божинов се завърна в България и облече екипа на Ботев Враца. Привържениците на "Левски" се надяват, че Валери Божинов ще наследи звездата на "сините" Габриел Обертан, който напусна Герена.    

comment 0
visibility 516
СУ "Св. Климент Охридски"

СУ и БНР са сред най-големите данъчни длъжници към Столична община

Двама от най-големите длъжници за местни данъци и такси към Столична община продължават да са Софийският университет "Климент Охридски" и Българското национално радио. И тазгодишната кампания за плащането на налозите стартира и както е известно не може да се плати за настоящата година преди да се изчистят задълженията за предходните. Софийският университет през 2017 г. дължеше 7,5 млн. лв. на Столична община, но поиска разсрочено плащане за 2,9 млн. лв. Схемата на погасяване получи одобрение от СОС за 5 години. До 2022 година, внасяйки равни вноски Алма матер трябва да е занулил дълга си, натрупан от данъци и такси към Московска 33. В момента обаче продължават и съдебните дела за още 2,5 млн. лв., които университетът дължи. Какво ще се случи и дали сумата ще бъде намалена, или трябва да се изплати цялата ще реши Темида. През ноември 2018 г. се разбра, че и Българското национално радио в продължение на 5 години е "забравило" да си плаща местните данъци и такси. От 2013 г. държавната медия е минавала гратис, а натрупаните задължения са в размер на е 1 866 725 лв. за такса смет и данък сгради, при годишен бюджет от около 40 млн. лв.  Да БНР също има изготвен 5-годишен погасителен план. Според него БНР трябва да се издължи до  2023 г. с равни месечни вноски по 31 112 лв. Сред първите данъкоплатци в Столична община е собственик на апартамент в район Изгрев. Той се е издължил онлайн още в неделя вечерта. От Столична община започва и кампанията за разпечатване и изпращане на съобщенията за дължимите данъци и такси до столичани, потвърдиха от общината. апартаменти.  6% повече приходи или 26 млн. лв. се очаква да влязат в в общинската каса през 2019 г., съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. А това се дължало на по-голямата събираемост. Плащането може да стане на каса, по банков път, онлайн и в изипей.  

comment 0
visibility 239
Полицейска кола

Конфискуваха незаконно оръжие в село Василовци

Иззет е боен арсенал от адрес в с. Василовци (Софийска област). Конфискувани са незаконен газов пистолет и 70 боеприпаса с различен калибър. Не са намерени дурги незаконни вещи, съобщиха от ОДМВР-София. Вчра в 16 ч. е проведена специализирана полицейска акция за противодействие на конвенционалната престъпност на територията на община Драгоман. Униформените провели претърсване на жилището и иззели бойния арсенал. Задържан е криминално проявен мъж от с. Василовци. Той е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

comment 0
visibility 467
ски

Ски състезанието "Район Витоша 19" ще се проведе на 17 февруари

И тази година район Витоша организизра традиционното ски състезание за всички възрасти "Район Витоша 19". Проектът се реализира по програма Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община. Той се финансира от фондация "София-Европейска столица на спорта". Малки и големи ще имат възможността да учстват. Във възрастовите групи има деца под 7 години, както и възрастни над 65. Състезанието ще се проведе на 17 февруари т.г. на писта "Ветровала". Всеки, който иска да запълни уикенда си с разходка, може да го направи в планината, а желаещите да участват в състезанието трябва да се запишат до 12 февруари. Има осигурен транспорт до и от пистата за всички желаещи да се включат в надпреварата.