Новини от 10.02.2019

comment 0
visibility 538
вода

Столичният квартал “Гоце Делчев“ остава на сухо

Планирани ремонти по водопреносната мрежа на „Софийска вода“ ще станат причина за спиране на водата в части на столицата в понеделник, 11 февруари. Заради подмяна на спирателни кранове по бул. „Гоце Делчев“ в жк.“Гоце Делчев“, от 10:00 до 19:00 ч. ще бъде спряно водоподаването на живеещите в района на: ул. „Твърдишки проход“ по ул. „Кестенова гора“ от ул. „Метличина поляна“ до бул. „Гоце Делчев“ по бул. „Гоце Делчев“ от ул. „Червена роза“ до бул. „България“ блокове № 5А, 6А, 7А Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Твърдишки проход“ ъгъла с бул. „Гоце Делчев“.

comment 0
visibility 384
Рут Колева

Музиката на агент 007 ще звучи в зала „България“

Тази вечер в зала „България“ ще звучи музиката от култовата сага за Джеймс Бонд. Диригент ще е маестро Найден Тодоров, а изпълнители - Милица Гладнишка, Рут Колева, Ягода Тренева, Криста, Боби Косатката и Живко Станев под съпровода на Софийската филхармония, информира Нова ТВ. Проектът е специален, защото е един от първите в света. Той събира саундтраците на песните от Джеймс Бонд през годините. Освен у нас, огромен интерес към този проект има и в чужбина. Милица Гладнишка сподели, че очакванията за вечерта са огромни. Емоцията и блясъка ще бъдат водещи,. Изпълнителите са с разнообразни тембри и присъствие, което допълнително обогатява изживяването.

comment 0
visibility 458
Зимен семеен празник

Хиляди се включиха в третия Зимен семеен празник на Витоша (СНИМКИ)

Третото издание на Зимен семеен празник забавлява около 2000 човека днес на Витоша. Слънчевото време и многото сняг допринесоха още повече за огромния интерес към събитието. Тази година за пръв път имаше специални гости от клубовете за здраве и дълголетие. 50-те участници във феста първо направиха преход до хижа Боерица. Много семейства с деца се забавляваха на пистата и на голямата поляна в местността Офелиите. Много от игрите целяха не състезание, а забавление. Те, заедно с чистия въздух и приятните емоции, допринесоха изключително много за приятното прекарване на всички. Анатоли Илиев, организационен секретар на „София – Европейска столица на спорта“, откри събитието и пожела на участниците успех и много забавления. Той подчерта, че кметът на София, Йорданка Фандъкова, и Столична община ще продължат да търсят начини и възможности за активен и здравословен живот на столичани и гостите на столицата. Целта на Зимен семеен празник е да мотивират хората да спортуват на открито сред природата, да се забавляват семейно и да ценят благата на Витоша.

Реклама
comment 0
visibility 806
МВР

Обрано е ателието на Ставри Калинов

Ателието на скулптура Ставри Калинов е обрано. Похитени са стотици ценни творби и калъпи. Ателието на твореца е в района на завод „Кремиковци“ и е съставено от 4 халета, информира Актуално. Обирът е извършен преди дни. Предполага се, че извършителите събират метал, за да го предават в специализираните пунктове. Отправен е призив към всички собственици и служители на подобни пунктове прецизно да проверяват какво се предава ежедневно и да сигнализират в най-близкото управление на полицията, ако се усъмнят, че някой се опитва да предаде някоя от откраднатите творби и предмети. Скулпторът е шокиран от случилото се. От дни обхожда галериите в търсене на творбите си и предупреждавайки колегите си за случилото се. Ангел Папалезов, началник на сектор „Културно-исторически ценности“ към Главна дирекция „Национална полиция“, споделя, че не е запознат в подробности със случая и не може да коментира.

comment 0
visibility 373
Стоп кадър

Пресиян Колев пожела сблъсък в три сета за финал на Sofia Open

Пресиян Колев, спортен директор на Българската федерация по тенис, сподели, че силно се надява на сблъсък в три сета на финала на Sofia Open. Той каза, че е фен на хубавата игра, пред Нова ТВ тази сутрин. Колев е категоричен, че Медведев демонстрира чудесна форма и днес той е фаворитът. Пресиян Колев добавя, че тазгодишния турнир има с какво да бъде запомнен. Това е най-силното издание с отлична организация и най-активния детски ден. Това е и мнението на АТП и състезателите. Колев смята, че всеки от участниците в турнира е потенциален участник в следващото издание. За финала сподели, че мачът ще си заслужава и е добре всички фенове на тениса да го гледат. Залата определено ще е пълна.

comment 0
visibility 543
проверка в район Искър

Кметът на Искър изпрати проверка за отсечени дървета (СНИМКИ)

След като Сдружение “Дружба – София” подаде сигнал за отсечени дръвчета и нарушена растителност до строеж в ж.к. „Дружба-1“ до 28-ма поликлиника, кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков разпореди извършването на проверка. На място бяха изпратени служители на отдел „Контрол по строителство и екология“. Те са констатирали, че е премахната самонастанена джанка (с диаметър на стъблото 5-7 см. и височина 3 м., на възраст 5-6 години), намираща се в частен, съседен на строежа имот. Джанката е попадала на територията на бъдещ тротоар към улична регулация. Не е било констатирано наличието на дървесна растителност на повече от 12-годишна възраст, за която да се изисква разрешение за премахване. Освен това е установено наличието на автокран, обслужващ строителния обект, разположен в съседния частен имот, което не съответства на утвърдения план за безопасност и здраве. Бил е съставен констативен протокол. От строителя е изискано да представи договор за наем за ползването на частния имот и актуализиран план за безопасност и здраве.

comment 0
visibility 339
Стоп кадър

През март ще е ясно кой ще е собственик на „Левски“

Спас Русев, настоящ мажоритарен собственик на „Левски“, заяви, че Общото събрание, на което ще се разбере кой ще е новия собственик на отбора, ще се проведе на 6 март. Русев сподели пред Нова ТВ, че разчита той да е Васил Божков, тъй като го познава и лично е настоявал точно той да поеме отбора. Спас Русев каза също, че лично е подписал документите, които правят Павел Колев изпълнителен директор на „Левски“. По въпроса за задълженията на клуба, Русев каза, че към момента на оттеглянето му ще са в рамките на 15-16 милиона. Той подчерта, че отговорно се търси решение, което ще позволи правилното развитие на отбора. Има огромен интерес към акциите. Спас Русев отрече твърденията, че Павел Колев е назначен от Васил Божков. Още преди две години Русев е заявил официално, че се оттегля, а на 6 март ще се разбере ще има ли клуба нов собственик. Необходимо е отборът да се поеме от човек, който ще има правилна визия и стратегия за бъдещето на клуба. Предишните собственици са искали „Виваком“ да придобие акциите на клуба, но идеята не била приета от телекома. Русев отрече вероятността клуба да фалира.

comment 0
visibility 395
тунелът на НДК

Затвориха тунела на НДК

Днес шофьорите в София трябва да се съобразят с факта, че тунела на НДК в посока „Фритьоф Нансен“ е затворен за автомобили. Причината за това е, че се разширява контактната тролейбусна мрежа заради маршрута на тролей № 7, информират от Столична община. Ще бъде отворено трасето в посока бул. „Васил Левски“. Тролей №7 ще потегля от „Люлин“, минава през „Лозенец“ и „Манастирски ливади“. Тази линия ще бъде пусната през април. Тя ще замени трамвай №6, който пътуваше до „Лозенец“. За да може да минава по-бързо през кръстовищата, намиращи се в района на НДК, тролеят ще се придвижва по отделно трасе.

comment 0
visibility 511
Народно събрание

Народното събрание посреща гости в Деня на отворените врати

По случай 140 години от първото заседание на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция днес, 10 февруари, в Народното събрание ще се състои Ден на отворените врати, информира БТВ. Всеки желаещ може да влезе в парламента в интервала от 10 до 16 ч. Това е едно от събитията за отбелязване на паметната годишнина. Гражданите ще бъдат посрещнати от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Ще бъдат изложени за разглеждане оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция. Ще могат да се видят някои лични вещи на Петко Р. Славейков, сред които джобен часовник, перо за писане, мастилница, броеница, първата библия на говорим български език от 1871 г., която е издадена в Цариград. Гостите ще видят и масата, донесена от дома на Петко Р. Славейков, за да се подпише Търновската конституция. На вниманието на гостите ще е предоставена и пътуващата експозиция „140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция“. 40 пана изобразяват всички събития, свързани с подписването на Търновската конституция и  обявяването на Независимостта на България.

comment 0
visibility 494
София

Времето и предстоящите събития на 10 февруари 2019 г. в София

Времето на 10 февруари 2019 г. Днес в София времето ще е слънчево и топло с температури до 10 градуса. Заради ясното време, сутринта температурите ще са минусови, сочи Prognozata.bg. Предстоящи събития за 10 февруари 2019 г. 10.00 ч.  Отворени врати в Парламента по повод 140 години от първото заседание на Учредителното събрание Народното събрание. 11.00 ч. Зимен семеен празник в местността „Офелиите“ във Витоша. 14.00 ч. Премиера на сайта openartfiles.bg в Софийската градска художествена галерия. 16.00 ч. Първа среща на Клуб „Приятели на операта“: „Да играем на Росини“ в Камерната зала на Софийската опера 19.00 ч. „Евгений Онегин“ на сцената на Софийската опера и балет