Новини от 12.02.2019

comment 0
visibility 672
София вечер

Новините в София: Най-важното за деня, 12 февруари 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 12 февруари 2019 г. Мъже изнудват жени-шофьори в СофияПред автомобила заварила двама мъже, които й вдигат скандал заради това, че е „блъснала“ тяхната кола. Те й показали дори и снимки с катастрофата. Тя предложила да подпишат двустранен протокол, за да си вземат паричното обезщетение от нейния застраховател. Тежка катастрофа с такси преди тунела на ЛюлинОбразувало се е и задръстване. Препоръчително e шофьорите да избират алтернативни маршрути.Ясни са фирмите за ремонта на гарите Искър, Казичене и Подуяне (СНИМКИ)Гарите Подуяне, Искър и Казичене са част от жп линията София – Пловдив, която е безспорно най-натоварената линия в страната. Очаква се строително ремонтните дейности и на трите гари да започне веднага след сключване на договорите и приключи през 2020 г.Столичната община ще изгради училищна библиотека в с. БистрицаПроектът се реализира по идея на кмета Фандъкова и на Асоциация „Българска книга“  с активното участие на  Българската библиотечно-информационна асоциация. Целта му е да бъде изградена училищна библиотека, която да отговаря на всички съвременни изисквания за училищни библиотеки на Международната федерация на библиотекарските асоциации и институции (IFLA) и Юнеско.Автомобилна администрация влиза на проверка в градския транспорт в СофияЗа работното време и почивките било в правомощията на Автомобилна администрация, според Наредбата за утвърждаване на транспортните схеми. Вероятно затова, макар и със закъснение след трудовата инспекция и те ще проверят Столичния градски транспорт. Директорът на автотранспорта Слав Монов призна, че има недостиг на 150 шофьори, което налага шофьорите да работят допълнително.На Женския пазар от 3 до 6 пъти е по-евтино (СНИМКИ)Репичките и пресният рук на Женския пазар са по 50 стотинки, а търговците ги продават по 2 връзки за левче. Марулите вървят по 3 бр. за 2 лв., което прави около 65 стотинки за брой. За сравнене на пазара в Дружба пресния лук е 1.50, а една маруля 2 - 2.20 лв. Доматите варират от 3,50 до 6.50 лв. за килограм. На Женския пазар килото е точно 1.50 лв.

comment 0
visibility 391
Апелативен специализиран съд

Апелативният спецсъд остави Стайков под домашен арест

Стайко Стайков остава под домашен арест. Това потвърди Апелативният специализиран съд за определената мярка за неотклонение. Прокурорът Пламен Марков не поддържаше протеста, защоо съдебномедицинската експертиза е категорична. Медиците твърдят, е здравословното състояние на Стайков не позволява той да бъде в килията, обяснява спецпрокурорът. Преди седмица наследникът на арестувания Миню Стайков не присъстваше в залата на Апелативния специализиран наказателен съд. Причината била тежкото му здравословно състояни, зароки което преди това мярката му за неотклонение е била променена на домашен арест. Днес Стайков присъства в съдебната зала, но влязъл през служебния вход. Първото му обвинение е за участие в престъпна група и разпространениено на акцизни стоки без бандерол, пране на пари и данъчни престъпления. В края на януари му повдигнаха и второ за укриване на данъци за около 500 000 лв. По негово искане делото се гледа при закрити врати, защото не искал да бъде сниман. Съдът е уважил правото му да не бъде сниман. Адвокатът му Димитър Вълчев атакува спецпрокуратурата. Той разказа, че осемчленната медицинска експертиза за състоянието подзащитния му е била назначена при грубо нарушение на процесуалния закон. Прокурорът сам е избрал осемте експерта, които е трябвало да установят здравословното състояние на Стайков.  

comment 0
visibility 1140
Кино "Димитър Благоев" става супермаркет

Още едно кино в София става супермаркет

Поредният столичен киносалон ще се превърне в супермаркет. В едно от най-известните кина  - Европа палас, с пълна сила върви ремонт за преустройството в голям хранителен магазин, съобщи bTV. Сградата е построена през 1938 г. и това е била най-голямото кино на Балканите. По-късно е прекръстено на кино "Димитър Благоев". След идването на демокрацията киносалонът е изоставен повече от 20 години, а разрухата там е тотална. Голяма хранителна верига го е купила и скоро врати ще отвори поредният хипермаркет, също както стана и с кино "Изток". Преустросйтвото на 80-годишната сграда може да се окаже разрушаващо за конструкцията на сградата, прогнозират инженери. Според новите собственици те имали всички разрешителни за строеж, а според трима независими конструктори носещите елементи нямало да увредят. От Министерство на културата още не са отговорили дали сградата е паметник на културата.  

Реклама
comment 0
visibility 14149
Стоп кадър

Мъже изнудват жени-шофьори в София

Нов вид измама набира скорост в София. Жени-шофьори са изнудвани от мъже. Измамната група инсценира катастрофи, информира Bgonair. Тарикатите са десетина и карат един джип и един автомобил седан. Бързо успяват да си набележат жертва, обикновено дами, шофиращи по-стари и поочукани автомобили. Мъжагите търпеливо изчакват жертвата да слезе от автомобила и приближават плътно скъпата си кола, имитирайки катастрофа. Документират това със снимки и чакат връщането на шофьорката. След това обясняват на дамата, че явно е пропуснала да вдигне ръчната спирачка и колата й потеглила и се ударила в скъпото возило. Започват да искат пари за ремонт, обикновено 300 лв. Столичанка споделя, че в събота с детето и съпруга си отишли на детски рожден ден в кв. „Слатина“. След като приключило тържеството, изненадата била готова. Пред автомобила заварила двама мъже, които й вдигат скандал заради това, че е „блъснала“ тяхната кола. Те й показали дори и снимки с катастрофата. Тя предложила да подпишат двустранен протокол, за да си вземат паричното обезщетение от нейния застраховател.  Мъжете отказали и започнали да се държат грубо с дамата. Ядосали се много след като разбрали, че няма да получат пари. Дошла и полиция. Застрахователни компании потвърждават, че все по-често техни клиенти споделят за подобно изнудване.

comment 0
visibility 3156
Катастрофа Люлин

Тежка катастрофа с такси преди тунела на Люлин

Тежка катастрофа е станала тази вечер в столичния квартал Люлин посока тунела, съобщава очевидец в социалната мрежа. В катастрофата са участвали два автомобила, единия от които е таксиметров и е пострадал доста. На място все още няма пристигнали екипи на бърза помощ и КАТ, а автомобилите са блокирали средна лента. Движението се осъществява само в дясната. Образувало се е и задръстване. Препоръчително e шофьорите да избират алтернативни маршрути.  

comment 0
visibility 663
вода

Кранчетата в жк.“Лагера“ пресъхват

„Софийска вода“ предприема планови ремонти на 13 февруари, сряда, по водопроводната си мрежа, което ще наложи спиране на водата в някои райони на столицата. Заради подмяна на спирателни кранове по ул. „Плиска“ жк.“Лагера“, от 09:30 до 18:30 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в: бл. 11, бл. 12, бл. 19, бл. 20, бл. 21, бл. 22 Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Плиска“ ъгъла с ул. „Христо Матов“.                От дружеството уверяват, че тези ремонти ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа и ще сведат до минимум авариите.

comment 0
visibility 452
Пенсионерски клуб Свобода

С веселие и настроение пенсионери в Свобода празнуваха Трифон Зарезан ( СНИМКИ)

Членовете на пенсионерски клуб Свобода си организираха празненство в чест на Св. Трифон, на което имаше много настроение и емоции. ПК Свобода отбеляза празника с няколко ритуала, а отговорникът на клуба Кисьова пожела на всички участници: Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете! Район Надежда поздрави членовете на пенсионерските клубове на територията за почитането и опазването на българските народни традиции. Според народния календар Свети Трифон е пазач на лозята и в негова чест се изпълняват ритуали за здраве и берекет. Също по традиция стопанката на дума омесва хляб, приготвя печена кокошка пълнена с ориз. Пенсионерите се веселиха и забавляваха на традиционния празник.

comment 0
visibility 616
Общинският съветник Зафир Зарков

Зафир Зарков: Маршрутките са със затихващи функции

Обновяването на превозните средства в градския транспорт в София и увеличаването на километрите в транспортната задача намалява смисъла от маршрутни таксита. Това казва общинският съветник Зафир зарков в интервю пред радио К2.  С бюджета е приета и икономическата рамка за транспорта и километрите за пробег в градския транспорт са увеличени с 2 млн. Това означава, че транспортните оператори, общо в града трябва да направят 62 милиона километра тази година, обясни Зарков, който е зам.-председател на комисията по транспорт и туризъм в СОС. С увеличения пробег се обезсмисляла съществуването на маршрутните таксита в столицата. Те са със затихващи функции в София, коментира Зарков. Според него големите инвестиции в градският транспорт са причина за отлива на клиенти в маршрутките. Според бюджета на Столична община 2019 г. ще е на метрото, тъй като тази година през есента приключва първия етап на Третата метролиния, а през 2020 г. и вторият етап. Благодарение на сериозните инвестиции, включително в метро ще се повиши комфорта и качеството в градския транспорт. С нови и екологични транспортни средства градският транспорт бъде по-удобен и по-редовен, това което гражданите изискват от нас, казва зам.-председателят на транспортна комисия. Общинският съветник съобщи, че и в електротранспорта също се правят сериозни инвестиции и се очаква доставката на 13 нови трамвая. те ще се движат по линия №5 от Княжево до Съдебната палата. Също така в градския транспорт ще бъдат пуснати още 15 електробуса, които се очакват.

comment 0
visibility 519
Бюро по труда

Най-много работна сила се търси в София

София е градът в които търсенето на работна ръка е най-голямо и при най-високо заплащане.Става ясно от наличните работни места в електронната трудова борса на Агенцията по заетостта. В момента в нея над 10 000 свободни работни места. Най-много са обявите за наемане персонал близо 440 в София-град. Предложе ни са е предимно безсрочни договори, а най-високата обявена заплата е за водачи на камиони - фирма например търси 10 такива при месечно възнаграждение от 3800 лева. За разработчици на софтуер обявената заплата от 3000 лева, а за инженер – 2400 лева. С високо заплащане са и обявите за леяри и заварчици за 2500 лева и строители за около 1600 лева. Готвачи и кухненските работници се търсят за 1000 лева. За също толкова заплата се търсят чистачи и домашни помощници. Доста атрактивни са и заплати от 2400 лева за персонал за информиране на клиенти, сочат последните данни от борсата.  

comment 0
visibility 2143
Инцидент с тролей

Проектант на Арена Армеец е загиналият при инцидента с тролей

Проектантът на зала Арена Армеец арх. Жеко Тилев е починалият при инцидента с тролейбус в столицата снощи, съобщи  Bulgaria ON AIR. Произшествието стана на булевард "Акад. Иван Евстратиев Гешов". 69-годишният мъж е проектирал и Пленарна зала на Народното събрание, Великият египетски музей в Египет, Олимпийският комплекс в Инсбруг, Австрия, Мемориалният комплекс "Васил Левски" в Карлово. Все още не е ясно дали му е прилошало или тролеят е потеглил преди арх. Тилев да се качи и той е паднал. Причината за смъртта му ще стане ясна след аутопсията. След падането веднага е извикана линейка, но лекарите само са установили смъртта му. Пробите на тролейбусния шофьор за алкохол и наркотици са отрицателни, твърдят от МВР. От столичния електротранспорт подозират, че на арх. Тилев му е прилошало. Превозното средство е било технически изправно, а шофьорът е почивал през уикенда. Близките на 69-годишният мъж твърдят, че той е бил в отлично здраве. Около мястото на инцидента не са открити при огледите следи от кръв . Разследването продължава образувано е досъдебно производство.  

comment 0
visibility 420
Опасна ограда

Оградата на инфекциозна болница в София е пред срутване (СНИМКИ)

За опасна ограда намираща се на ул. "Хан Пресиян", принадлежаща към СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести, съобщи възмутен гражданин чрез платформата Helpbook.info. Оградата е занемарена от години, а на място са поставени обезопасителни ленти преди година. Оттогава обаче липсва раздвижване по въпроса за ремонт или отстраняване на изключително опасното съоражение. По тротоара до падащата сграда в момента е невъзможно да се върви, от едната страна се намира наклонената ограда, която всеки момент може да падне върху някой пешеходец , от другата паркирани автомобили пречат на предвижването, а за капак по средата има уличен стълб. Важно е да се отбележи,че на въпросната улица се намират няколко болници, а достъпът до тях е силно затруднен и изключително опасен, особено за трудно подвижни хора и пациенти с колички.

comment 0
visibility 1305
Ремонт на гарите Искър, Подуяне, Казичене

Ясни са фирмите за ремонта на гарите Искър, Казичене и Подуяне (СНИМКИ)

Днес в Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ), бе обявено решението за класирането на участниците по проект "Реконструкция на гарови комплекси Искър, Подуяне и Казичене по три обособени позиции, съобщиха от НКЖИ. Инфраструктурно строителство АД е избрана за изпълнител на проекта по реконструкция на гара Подуяне" с цена близо 3 млн. лв. без ДДС. За модернизацията на Гара Искър е избран Консорциум Гара Искър 2018, участници в в него са фирмите Среги" ООД и ТИТ Инженеринг ЕООД. Предложената цена е около 1.2 млн. лв. без ДДС. "Сдружение Интерполис 2018" с участници "Интерполис" ЕООД и "Инфра Роудс" ЕООД пък спечели проекта за модернизацията на гарата в Казичане на цена от около 1.1 млн. лв. без ДДС. Проектът за модернизация на гарите се финансира по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура"2014-2020 и е на стойност близо 7.4 млн. лева, от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6.3 млн. лева. Гарите Подуяне, Искър и Казичене са част от жп линията София – Пловдив, която е безспорно най-натоварената линия в страната. Очаква се строително ремонтните дейности и на трите гари да започне веднага след сключване на договорите и приключи през 2020 г.

comment 0
visibility 935
Фризьорски салон

В кои фризьорски салони се разкрасяват известните в София

Красотата на една жена е в косата и очите, беше казал един мъдър мъж. А и георграфското разположение на Балканите е още едно потвърждение, че косите са едно от най-ценените достойнства при жените. И цялата красота и стил са дъбрани в ръцете на фризьорите. В София е пълно със салони за красота. Но не навсякъде се чувствате комфортно и специални. goguide.bg направи своя класация на най-елитните фризьорски салони. А пред чие огледало ще седнете за промяната, изборът е лично ваш. Но не забравяйте, ноктите и косата са отражение на .... Ето и Топ 5 на салоните в столицата: Един от водещите салони е AMA BLOW DRY BAR. Само година, след като отвори врати мястото се превърна в притегателен център на популярни личности. За материалите братя Аргирови са заложили на висок клас козметика. А сред най-редовните клиенти са бразилският нападател на ЦСКА Мауридес, кралици на красотата, представители на висшата дипломация. бул. „Черни връх“ 1000879 644 088 Място само за теб е COCO DRY BAR. Там времето сякаш спира, усещайки атмосферата на професионализъм и красота. Екипът от млади и талантлифи фризьори действа заразително и те кара всеки път за де връщаш отново. ул. „Николай Хайтов“ 2088 419 5881 В ренесансов стил BALKAN BARBER посреща клиентите си на „Хан Крум“ и „Преспа“. Събирал идеи от Лондон, Истанбул и Берлин, Данчо отваря място, в което грижата за хората расте по-бързо от косата.  Той е бръснар с рицарско отношение. Той подстригва под звуците на джаз, само с ножица, дълго и ритуално.  В салона се работи с Kevin Murphy, Goldwell и Davines. Спецове на цветовете са колористите Надежда и Коко. ул. „Преспа“ 70877 456 660 В шлемове на стила се превръщат прическите в салона на GEORGI PETKOV. Той е истински магьосник в областта на колористиката и официалните прически. В неговите ръце винаги се чувстваш специално.  ул. „Капитан Тодор Ночев“ 340887 969 459 От самото откриване на салона през 2004 г. Ноухау  (NOUHAU] SALON) демонстрира високи професионални критери и стил в обслужването. Руско Русев приема ролята на посланик за Balmain Paris Hair Couture и се присъедини към екипа в стилизирането на косите за есенно-зимното модно ревю на Balmain в Париж. ул. “Георги С. Раковски” 201А0890 531 085 Столица.bg пък препоръчва салона за красота RELAX. Диляна и Силвия посрещат с усмивка и изпращат със стилна прическа или перфектният цвят на косата. И докато променят визията ви, ще получите и перфектен маникюр. На магическите ръце на двете дами се доверява бившият футболист Чавдар Чипев, бившия национал Тошко Пеев, плеймейтката Анджелина и още популярни дами и известни спортисти. В салона се работи в KUNE и други маркови материали. В салона се предлага терапия, мигли, лазерна и фото епилация. Бул. Ломско шосе 73 0877 767576  

comment 0
visibility 1712
Училищна библиотека с.Бистрица

Столичната община ще изгради училищна библиотека в с. Бистрица

Столичният кмет Йорданка Фандъкова проведе работна среща във връзка с обсъждане на проект за изграждане на училищна библиотека към 192. СУ „Христо Ботев“ в с. Бистрица. В срещата взеха участие Василка Ванчева – зам.-председател на  Асоциация „Българска книга“, зам.-кметовете на София Ирина Савина и Тодор Чобанов, кметът на район "Панчарево" Димитър Сичанов, кметът на с. Бистрица Николай Гюров и  директорът на училището Лилия Николова. Проектът се реализира по идея на кмета Фандъкова и на Асоциация „Българска книга“  с активното участие на  Българската библиотечно-информационна асоциация. Целта му е да бъде изградена училищна библиотека, която да отговаря на всички съвременни изисквания за училищни библиотеки на Международната федерация на библиотекарските асоциации и институции (IFLA) и Юнеско. След това моделът ще бъде използван за разкриване на нови библиотеки в други училища на територията на София. Изискванията на IFLA са свързани с площа, с броя на библиотечните единици на ученик, броя компютри, организация на работните места на учениците и читалнята. Проектът предвижда надстрояване на една от сградите на  192. СУ „Христо Ботев“ с втори етаж. В подпокривното се очаква да бъде разгърната многофункционална площ за разполагане на библиотеката и читалнята. Пространството предполага четене на книги основно от хартиен носител, но дава възможността и за използване и на електронни книги. Много важен елемент в прокета е  естественото осветление. Новото културно пространство ще може да се ползва както от учениците на 192. СУ „Христо Ботев“, така и от всички деца в с. Бистрица. 

comment 0
visibility 639
Йорданка Фандъкова проверява ремонта на градинката до парламента

Фандъкова е втора по популярност сред кметовете в България

Кметът на София Йорданка Фандъкова заема второ място в класацията на 50-те най-влиятелни градоначалници в България. Изследването е на мобилното приложениe за подаване на сигнали от граждани, което се базира на броя последователи на градоначалниците в официалните им страници. С най-много последователи, преди столичният кмет е колегата й Иван Портних от Варна, следван от 80 000 души. Фандъкова има почти наполовина - малко повече от 45 000 последователи. Кметът на София обаче не разчита на последователи в социалните мрежи и пиар акции, а на свършената работа и реализираните проекти в столицата. Освен столичен кмет Фандъкова е и зам.-председател на ГЕРБ. След нея е другият хитов кмет - бургаският, Димитър Николов. Той има малко над 40 000 последователи.  В класацията за 50-те има едва 8 дами влизат. Естествено софийският кмет е №1 и е без конкуренция по популярност. Най-непозната кметица в мрежата е Мария Белчева от Куклен, твърдят от портала за сигнали от гражданите за нередности.  

comment 0
visibility 999
Банята в Банкя

Фандъкова проверява ремонта на минералната баня в Банкя

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери реконструкцията на сградата на минералната баня в Банкя, утре. В момента там се изпълнява пълно възстановяване, консервация и адаптация на сградата на емблематичната минералната баня, която е в централния парк "Кестените". Столична община отдаде терен с право на строеж за малко над 9 млн. лв., а с 6 млн. лв. се финансира реконструцията на сградата. Преди това имаше няколко нуеспешни опита банята да бъде отдадена на концесия. През април 2017 г. Столичният общински съвет одобри публично-частното партньорство. Теренът в близост с право на строеж го взе Алианц. Все още се работи по проекта, според който там ще има голям хотел с топла връзка до банята. Строителната площадка на банята в Банкя бе открита в началото на ноември 2018 г. 520 дни е срокът на ремонта и се очаква да приключи през  2020 г. когато емблематичната за Банкя минерална баня трябва да отвори врати. Това показват сроковете на проекта, който е за реставриране и възстановяване на обекта.

comment 0
visibility 737
Военната академия "Г.С. Раковски"

Ремонт на оградата на Военната академия стресна столичани (СНИМКИ)

За странен ремонт по ограда на парка на Военната академия "Г.С. Раковски" сигнализираха столичани в социалните мрежи. Според твърдение цялата академия, паркът и стената, са част от паметник на културата и всяка намеса трябва да е съгласува с Националния институт за недвижимо културно наследство . Правим ремонта по предписание от Столичната община и община „Оборище. Стената която се намира към ул. „Хан Омуртаг” беше изключително опасна за пешеходците и колите, каза зам.-началникът на Военната академия пол. Емил Янев пред bTV. Ремонтът е неотложен, а не възстановителен, уточни той. Тази част от оградата не е паметник на културата, за такъв действително е обявена само предната, където се намира оградата с пушките, сподели още Янев.

comment 0
visibility 607
Автотранспорт в София

Автомобилна администрация влиза на проверка в градския транспорт в София

Автомобилна администрация ще влезе на проверка в Столичния градски транспорт, съобщиха пред Столица.bg от ведомството. В момента не ги проверяваме, защото Инспекцията по труда правят проверка. За работното време и почивките проверяваме по тахошайби, а те нямат, уточниха от Автомобилна администрация. Инспекцията по труда се самосезира и влезе в градския транспорт на София още на 31 ануари т. г. Проверката продължава и в момента. Голям шум се вдигна около работното време, почивките и извънредния труд на служителите в общинското дружество. Оказа се, че там се полага повече от допустимите часове извънреден труд. В същото време пък дружеството е от малкото, в които извънредните часове не се укриват. Те се отчитат и се заплащат, установили трудовите инспектори. За работното време и почивките било в правомощията на Автомобилна администрация, според Наредбата за утвърждаване на транспортните схеми. Вероятно затова, макар и със закъснение след трудовата инспекция и те ще проверят Столичния градски транспорт. Директорът на автотранспорта Слав Монов призна, че има недостиг на 150 шофьори, което налага шофьорите да работят допълнително.  От Инспекцията по труда редовно са проверявали дружеството и има направени предписания и актове за нарушения. голяма част от тях обаче били отменени от съда, научи Столица.bg. В някои от случаите съдът е преценил, че не е в правомощията на Инспекцията по труда да контролира отпуските и почивките на шофьорите. 

comment 0
visibility 339
Алексей Трифонов

Председател на СГС встъпи в длъжност (СНИМКИ)

Новият председател на Софийски градски съд Алексей Трифонов официално встъпи в длъжност днес. Той подписа акта си пред административния ръководител на Софийски апелативен съд Даниела Дончева. Досегашният и.ф. председател Десислава Попколева и зам.- председателите Даниела Борисова и Албена Ботева. Припомняме, че миналата година през декември възникна сериозно напрежение в СГС по повод неговия избор. След като беше избран с подкрепата на 13 гласа, 56 съдии от най-големия окръжен съд поискаха свикване на общо събрание. Също така в края на ноември получилият по-малко гласове Евгени Георгиев поиска отмяна на избора на Трифонов. Според него при гласуването Съдийската колегия не е отчела избора на мнозинството съдии в Софийския градски съд.

comment 0
visibility 481
Ученически игри в район Искър

Отборите на "Джон Атанасов" най-добри в баскет турнира (СНИМКИ)

Момчетата и момичетата на 4 ОУ "Проф. Джон Атанасов" станаха победители в турнира по баскетбол от инициативата „Ученически игри 2018/2019 г.“ в район „Искър“. Домакин на състезанието от първия етап на Игрите бе тяхното училище.  Сред отборите в категория V-VII клас те премериха сили с отборите на 89-о училище "Христо Стамболски. Първенците от баскетболния турнир си осигуриха място в състезанията от от втори етап на „Ученическите игри“, които се организират и финансират от Столична община. Първият етап на състезанието в район Искър приключи. Проведоха се турнирите по бадминтон, тенис, футбол, хандбал, волейбол и шахмат, а баскетбола бе последния турнир. От администрацията на район Искър пожелават успех на всички ученически отбори във втория етап на "Ученически игри".

comment 0
visibility 344
MOONLIGHT

Спектакълът „Moonlight” номиниран за Икар с премиера в ДНК на 20 и 21 февруари

Александър Георгиев-Аце и Дарио Барето Дамас ще можем да видим на сцената наДНК 20 и 21 февруари в спектакъла „Moonlight“. Само преди дни двамата артисти бяха номинирани за наградите ИКАР в категорията „Съвременентанц и пърформанс“, излъчени от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства. „Moonlight” е съвместна продукция на Гараж – колективна платформа за независими артисти и Локомотива – Център за нови инициативи в областта на изкуството и културата, Македония. Спектакълът е фокусиран върху поетичните структури, изследване на разпръснатите значения и податливата реалност. Провокират се установените идентичности, разгръщайки нормативността чрез queer практики. Хореографите а също и танцьори Александар и Дарио, се занимават с изследване на дълбоките напрежения вътре в нас и между нас хората, поставени в различни лични социални обстоятелства. Билети за спектакъла могат да се купят на касите на Билетен център НДК.

comment 0
visibility 447
Къщата на Гешов

13 дървета скараха районен кмет и общински съветник

В екокомисията на СОС не е бил внесен сигнала от районният кмет на Средец Мария Ачкова за отстраняването на 13 опасни дървета в двора на къщата на Гешов. Това съобщи на профила си в социалната мрежа председателят на комисията Лорита Радева. Вчера Ачкова обяви, че писала няколко писма за окаяното състояние на къщата Гешов на ул. Патриарх Евтимий 7, която е паметник на културата от местно значение, но до момента нямала отговор от НАГ и Столична община. Проверката ми на всички постъпили документи и писма от 01 ноември 2018 г. до настоящия момент показа, че такова уведомление към Комисията няма, категорична е Радева. Стана ясно, че сигналът си районният кмет е внесъл едва днес в комисията. На заседанието на комисията, днес се разбра още, че няма как да се произнесе по проблема, след като сигналът не е бил внесен. Не е добре районните кметове да комуникират с администрацията чрез социалната мрежа, коментира пред комисията случаят с районния кмет на Средец главният архитект на София Здравко Здравков. Той обясни, че за къщата на Гешов има наложена глоба от 50 000 лв. и е обжалвана. Предшественикът на Здравков - арх. Диков, дори е бил издал виза за строежа на хотел на ул. Патриарх Евтимий 7. Последвало е и ново искане за строеж със смесено предназначение. Това обаче не е одобрено от арх. Здравков и докладът е върнат. Засега за имота няма категорично становище и от Министерство на културата. От там единствено са одобрили да се запази фасадата на сградата, която е паметник на културата от местно значение.

comment 0
visibility 701
Трамвай 10 катастрофира

Трамвай 10 катастрофира, няма пострадали

Лека катастрофа между трамвай, движещ се по линия 10 и лек автомобил стана в района на улиците Христо Белчев и Алабин в посока Витошка, потвърдиха пред Столица.bg от ЦГМ. При инцидента няма пострадали, но пътниците в трамвая са стресирани. В момента участниците в катастрофата изчакват на място пристигането на полиция, за да се установи причината за катастрофата. Движението в района е спряно временно.