Новини от 16.02.2019

comment 0
visibility 248
Нощна София

Новините в София: Най-важното за деня, 16 февруари 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 16 февруари 2019 г. Влаковете Пловдив – София със закъснение заради инцидент Към 04.15 ч. са дерайлирали първите три вагона на товарен влак с пропан бутан. Няма опасност за населението. На място веднага са пристигнали екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура", които са се заели с необходимите действия за разчистване на трасето. Шофьор от столичен градски транспорт с обвинение за кражба В незаконно източване на гориво обвиняват шофьор от столичния градски транспорт. Той твърди, че се опитват да го очернят съвсем преднамерено, заради това, че е лидер на синдикалната организация Пожар в кв.“Хиподрума“ причини евакуация на цял блок Преди 12 ч. днес е подаден сигнал за пожар в столичния квартал „Хиподрума“. Пожарът се е разразил в апартамент, находящ се на петия етаж в блок, информират от МВР. Столичният автобус 108 катастрофира в стълб Шофьорът, 52-годишен мъж, е загубил управление над возилото, тъй като му прилошало. В следствие на това, автобусът се забил в стълб край пътя Провалиха се планираните иновативни операции в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” Повредена апаратура причини отлагането на предвидените за днес сложни и иновативни операции на артериовенозни малформации (АВМ) в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Столични ученици сами чистят стаите си както в Япония Преди време стана ясно, че в японските училища учениците сами се грижат за хигиената в класните си стаи. Идеята бе приета с ентусиазъм от учениците от 3ж клас в 119 СУ с кл. р-л Венцислав Добуджалиев и техните родители. Васил Божков ще се бори с футболното хулиганство По време на срещата си с организацията на феновете, Васил Божков е изразил готовността си да направи реформа в управлението на „Левски“, да инвестира в школата и да води непримирима борба с футболното хулиганство  

comment 0
visibility 368
Джаз

Звездно жури на „Evergreen Fest Sofia”

Фестивалът „Evergreen Fest Sofia”, който ще се проведе в НДК на 17 февруари, ще има звездно жури.  Васил Петров, Камелия Тодорова и Светослав Николов от Jazz FM ще наградят най-заслужилите изпълнители на евъргрийни. Участие във фестивала ще вземат 55 деца и младежи от София, Пловдив, Севлиево, Габрово и Благоевград на възраст от 8 до 30 години. Фестивалът цели насочване вниманието на музикалната младеж към непреходните песни от 20 век. Румяна Коцева, певица и вокален педагог, е инициатор на събитието. То е своеобразно продължение на концертите „Българските евъргрийни“, също организирани от Коцева. Организатори на фестивала са фондация „Музика Вива“, Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926г.“, Музикално-издателска къща „Студио Артес“, а  фондация „Седмица на мира” на Юджи Мията от Япония подкрепя музикалното събитие. Фестивалът е насрочен за 14 ч. на 17 февруари, а всеки желаеш може да присъства напълно безплатно.

comment 0
visibility 311
Васил Божков

Васил Божков ще се бори с футболното хулиганство

По време на срещата си с организацията на феновете, Васил Божков е изразил готовността си да направи реформа в управлението на „Левски“, да инвестира в школата и да води непримирима борба с футболното хулиганство, информира БТВ. От Тръст „Синя България“ споделят, че са били запознати детайлно с извършения вътрешен одит, заради лошото финансово състояние на клуба. Божков е изразил намерението си за работа в посока оздравяване на „Левски“ и създаване на сигурност на феновете по време на футболните срещи, противопоставяйки се на футболното хулиганство. Организацията на феновете ще подкрепя усилията за издигането на „Левски“ до независим и силен клуб.

Реклама
comment 0
visibility 378
Стоп кадър

Столични ученици сами чистят стаите си както в Япония

Преди време стана ясно, че в японските училища учениците сами се грижат за хигиената в класните си стаи. Идеята бе приета с ентусиазъм от учениците от 3ж клас в 119 СУ с кл. р-л Венцислав Добуджалиев и техните родители. Децата имат график и в голямото междучасие винаги има дежурни за метене, миене и подреждане в стаите. С това се цели изграждане на отлична дисциплина у децата и уважение към труда. В японските училища децата получават не само знания по различните предмети, но и изграждат навици, учат на отговорност и екипна работа. За японските деца не е наказания да почистват тоалетните или да сервират храната. Това са ежедневните им задължения. Венцислав Добруджалиев, начален учител в 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов", споделя пред Нова ТВ, че децата се чувстват полезни и съпричастни, когато сами изграждат и поддържат всичко около себе си.

comment 0
visibility 517
Район Искър

Бусманци посреща 3 март с празничен концерт

Националният празник 3 март се отбелязва подобаващо във всяко населено място в страната. Празничен концерт по този повод ще има и в с. Бусманци. Мястото за провеждане на концерта е Народно читалище „Елин Пелин“. Събитието ще се състои на 5 март от 19.00 ч. Програмата е организирана с активната намеса на малките възпитаници на ДГ 21 "Ежко Бежко". Свое участие ще имат и учениците от 65-о ОУ "Св. св. Кирил и Методий" и НЧ "Елин Пелин - 1926". Всички с ентусиазъм и много любов подготвят концерта и с вълнение очакват празничното представление.

comment 0
visibility 447
УМБАЛ „Св. Иван Рилски”

Провалиха се планираните иновативни операции в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”

Повредена апаратура причини отлагането на предвидените за днес сложни и иновативни операции на артериовенозни малформации (АВМ) в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. По предварителен план  проф. Шарбел Монайе и доц. Станимир Сираков щяха да направят операции на две млади дами с помощта на иновативен за медицината ни метод - ендоваскуларна емболизация. При този метод съдовете се достигат през артерия на крака. Лекарите преминават с иновативната техника през съдовете, за да достигнат вродените малформации на кръвоносните съдове. След това патологичните съдове се запълват с тъканно лепило, което изолира повредените съдове от нормалното кръвообращение, премахвайки опасността от продължаващо кървене. Тестът на техниката преди операцията показа изгоряло рамо на апарата, с помощта на който се прави визуализацията при достъпа в кръвоносните съдове. Ангеографът не може да бъде ефективен само с едното рамо. Това би застрашило живота на пациента. Ангеографът в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” е на 15 години и е единствен по рода си в страната. Болницата вече е кандидатствала пред МЗ за подмяна на апарата. Парите са осигурени и предстои покупката на апарата от най-ново поколение. Лош късмет е, че точно, когато проф. Шарбел Монайе беше планирал участие в сложните операции, апаратът да се повреди. Вчера професорът, заедно с доц. Станимир Сираков направих успешни операции на две деца, едното с пареза на дени крак и ръка, а другото с тежка епилепсия.

comment 0
visibility 1070
катастрофа с автобус

Столичният автобус 108 катастрофира в стълб

Автобус 108 от столичния градски транспорт рано сутринта днес се е блъснал в стълб на ул. „Илиенско шосе“. Не се съобщава за пострадали. Шофьорът, 52-годишен мъж, е загубил управление над возилото, тъй като му прилошало. В следствие на това, автобусът се забил в стълб край пътя, информират от БТВ. Дошлият на място екип на Спешна помощ, прегледал мъжа, след което го освободили за домашно лечение. Единственият пътник в автобуса е невредим. От Столичен градски транспорт казват, че шофьорът е имал нормален график. Последната му почивка е била миналия уикенд. Тази седмица е трябвало да почива в неделя. Повреденият автобус ще бъде ремонтиран в гараж „Земляне“

comment 0
visibility 792
Пожар

Пожар в кв.“Хиподрума“ причини евакуация на цял блок

Преди 12 ч. днес е подаден сигнал за пожар в столичния квартал „Хиподрума“. Пожарът се е разразил в апартамент, находящ се на петия етаж в блок, информират от МВР. На мястото на инцидента са пристигнали 4 екипа на пожарната, също и линейка. Не се съобщава за пострадали при инцидента.  Наложило се е евакуиране на жителите от блока, който се намира на бул. „Цар Борис III“. От МВР съобщават, че огънят е локализиран и няма място за притеснения. Информирани твърдят, че в жилището е имало детски рожден ден и бенгалски огън е причинил пожара. Специалисти ще направят оглед и ще констатират причината за инцидента.

comment 0
visibility 857
автобуси

Шофьор от столичен градски транспорт с обвинение за кражба

В незаконно източване на гориво обвиняват шофьор от столичния градски транспорт. Той твърди, че се опитват да го очернят съвсем преднамерено, заради това, че е лидер на синдикалната организация, информират от bgonair. Йордан Младенов е обвинен, че е източил от автобуса си литър и половина гориво. Той е категоричен, че това е опит авторитетът му да бъде сринат като водач на синдикалната организация. Младенов е изумен, когато в края на работния си ден разбира, че в автобуса му е намерена пластмасова бутилка с гориво. Намерено е при редовната проверка на последната спирка. Шофьорът е категоричен, че това е инсценировка и грозен начин да го спрат да огласява лошите работни условия в столичния градски транспорт. От отдел Безопасност на движението няма нарушения и се спазват часовете за почивка на шофьорите. Все още не е ясно дали ще има протестни действия от страна на шофьорите. В незаконно източване на гориво обвиняват шофьор от столичния градски транспорт. Той твърди, че се опитват да го очернят съвсем преднамерено, заради това, че е лидер на синдикалната организация, информират от bgonair. Йордан Младенов е обвинен, че е източил от автобуса си литър и половина гориво. Той е категоричен, че това е опит авторитетът му да бъде сринат като водач на синдикалната организация. Младенов е изумен, когато в края на работния си ден разбира, че в автобуса му е намерена пластмасова бутилка с гориво. Намерено е при редовната проверка на последната спирка. Шофьорът е категоричен, че това е инсценировка и грозен начин да го спрат да огласява лошите работни условия в столичния градски транспорт. От отдел Безопасност на движението няма нарушения и се спазват часовете за почивка на шофьорите. Все още не е ясно дали ще има протестни действия от страна на шофьорите.

comment 0
visibility 714
Луков марш

Луков марш е планиран за тази вечер в София

Шестнадесети Луков марш е планиран да се проведе днес в София. Като начален час се сочи 17.30 ч.,  а за сборен пункт е обявено мястото с пилоните пред НДК. Припомняме, че столичният кмет Йорданка Фандъкова забрани шествието. Тя сподели, че официално е съгласувано единствено поднасянето на цветя на ул. „Тракия“ №1, където се намира паметната плоча на ген. Луков. Както и миналата година, организаторите на факелното шествие обжалват тази забрана. Младен Младенов, министър на вътрешните работи, увери гражданите, че ще се предприемат необходимите мерки да няма ексцесии и напрежение по столичните улици.

comment 0
visibility 416
инцидент

Влаковете Пловдив – София със закъснение заради инцидент

Графикът на влаковете от и за София ще се промени заради инцидент на гара Пловдив, предупреждават от БДЖ. Между Пловдив и Тодор Каблешков движението ще се извършва само по един път, поясняват от компанията. Напълно е спряно движението между Пловдив и Филипово. При настъпилия инцидент рано тази сутрин  на гара  Пловдив няма пострадали. Към 04.15 ч. са дерайлирали първите три вагона на товарен влак с пропан бутан. Няма опасност за населението. На място веднага са пристигнали екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура", които са се заели с необходимите действия за разчистване на трасето. Специално назначена комисия ще разследва какви са причините за настъпване на инцидента. Има добра организация за безпроблемно обслужване на пътниците по засегнатото направление.

comment 0
visibility 456
София

Времето и предстоящите събития на 16 февруари 2019 г. в София

Времето на 16 февруари 2019 г. Днес в столицата ще преобладава слънчево време. Сутринта температурите са минусови, но през деня ще достигнат до 9 градуса. Вятърът ще е едва забележим. Времето ще е приятно за разходки на открито, съобщава Prognozata.bg. Предстоящи събития за 16 февруари 2019 г.  09.00 ч. Начало на трета сложна операция в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, която ще направи проф. Шарбел Монайе с екип на Клиникато по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, ръководен с доц. Сираков. В 12.30 часа ще бъде направена  четвърта операция. Трансвенозна емболизация на ертериовенозни малформации ще бъде извършена. 11.30 ч. Официално ще бъдат обявени победителите в конкурса „Най-добър бизнес план на НПО“ в Сердика Център на ниво -1 16.15 ч. в Министерския съвет ще започне среща „Заедно за България, заедно за Европа“. Накрая ще се подпише и манифест „Заедно срещу езика на омразата“. 19.30 ч. „Тотална щета“ в ДНК-пространството