Новини от 02.03.2019

comment 0
visibility 263
Цариградско шосе

Новините в София: Най-важното за деня, 2 март 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 2 март 2019 г. Синята зона в София няма да работи на празника Зоните за платено паркиране, „сина“ и „зелена“ в столицата няма да функционират на 3 и 4 март, информират от ЦГМ. Половин София блокирана заради празника и визитата на Медведев На 3 и 4 март централните улици на София ще са затворени заради празничните събития и посещението на руския премиер Дмитрий Медведев, информира БНТ. Кредитният рейтинг на София е потвърден от S&P Global Ratings Дългосрочният кредитен рейтинг на София е потвърден снощи от Международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс /S&P Global Ratings с положителна перспектива БББ-. Добрата новина сподели в социалната мрежа Дончо Барбалов, зам.-кметът по финанси на столицата. Ремонтират светофара до Кауфланд на "Иван Странски" в "Студентски"(СНИМКИ) Върви ремонт на светофара на „проф. Иван Странски“ в Студентски град, непосредствено до Кауфланд. Движението в момента се осъществява в едната лента в посока Симеоновско шосе, видя Stolica.bg. В Горни Богров монтираха мобилна станция за качеството на въздуха След постъпил сигнал за запрашаване в района на магистрала „Хемус“ край Горни Богров, от екоинспекцията направиха проверка на място още снощи. Делото за цената на столичното билетче остана за 3 май Столичният административен съд за втори път отложи делото за цената на билета за столичен градски транспорт. То ще се състои на 3 май, информира БНР. Гимнастичките ни показаха новите си съчетания Индивидуалните гимнастички показаха новите си съчетания в тренировъчната зала на „Арена Армеец“.  Боряна Калейн, Катрин Тасева и Петя Борисова изиграха съчетания с бухалки и лента, информира Нова ТВ. НВИМ получи личния печат на Граф Игнатиев Правнукът на Граф Игнатиев, който е на 85 години, дари на Националния военноисторически музей в столицата печата на прадядо си.  

comment 0
visibility 280
НВИМ

НВИМ получи личния печат на Граф Игнатиев

Правнукът на Граф Игнатиев, който е на 85 години, дари на Националния военноисторически музей в столицата печата на прадядо си. Посещението му в България е единствено по този повод. Той споделя, че по-добрия вариант е печатът да се пази в музей, отколкото да бъде забравен от историята, информира БГНЕС. Дмитрий Игнатиев каза още, че този печат се предава в семейството от баща на син. Първоначалната информация от Дмитрий била, че при нас ще дойде печатът, с който е подпечатан Санстефанския мирен договор. Оказва се, че не е така. Доц. Соня Пенкова, директор на НВМИ, е категорична, че това не е емблематичния печат от Санстефанския мирен договор, но със сигурност е на Граф Игнатиев. С него той е подпечатвал редица документи, ко това ще е надлежно проучено. Печатът, дарен на НВИМ е с елипсовидна форма, а в средата се разположен фамилния герб, поставен върху звездата на „Св. Андрей Първозвани”. Граф Игнатиев получава ордена след Руско-турската война. Музеят даде грамота и дарителски знак на Дмитрий Игнатиев. Утре, 3 март, всички посетители на НВИМ ще могат да видят ценния печат.

comment 0
visibility 283
Стоп кадър

Гимнастичките ни показаха новите си съчетания

Индивидуалните гимнастички показаха новите си съчетания в тренировъчната зала на „Арена Армеец“.  Боряна Калейн, Катрин Тасева и Петя Борисова изиграха съчетания с бухалки и лента, информира Нова ТВ. Петя Борисова беше четвърта в индивидуалното класиране миналия месец на контролното състезание. Сега тя изигра съчетание с лента. Катрин Тасева и Петя Борисова ще летят за Лисабон. Там от 7 до 11 март ще се състои тяхното първо международно състезание на момичетата за сезона. Участие в него ще вземе и Невяна Владинова, която е в отлична форма. В състезанието се включва и Боряна Калейн, която се възстанови след лека медицинска интервенция.

Реклама
comment 0
visibility 391
Ladies of Jazz

Sofia Live Club с първо издание на Ladies of Jazz

Съвместният проект на Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева стартира в София тази вечер в 22.00 ч. в Sofia Live Club. Идеята за проекта Ladies of Jazz е на Рут Колева. Той е предназначен да забавлява феновете на  соул, фънк и джаз музиката и ще изпълни с магия пространството в Sofia Live Club. Трите талантливи дами ще представят хитовете от своите репертоари. Ще прозвучат и евъргийни на Ела Фицджералд, Джил Скот, Ерика Баду и др. Освен това, в концерта ще вземат участие и The Fingertones – Филип Александров, Деян Илиев, Светослав Неделчев – Козмо, Петко Дреников, Арнау Гарофе и Героги Стойков. На гостите ще се предлагат подбрани вина, а билети могат да се купят на място.

comment 0
visibility 1091
Градски транспорт

Делото за цената на столичното билетче остана за 3 май

Столичният административен съд за втори път отложи делото за цената на билета за столичен градски транспорт. То ще се състои на 3 май, информира БНР. До новата дата на делото ще бъдат събирани още доказателства. Приета бе съдебно-счетоводната експертиза, която потвърждава решението за вдигане цената на билетчето на 1.60 лв. От експертизата става ясно, че реалната цена на билета е 1.64 лв. Според адв. Милка Христова се използва разходно-калкулативният метод. Цената се опредял на база натрупани разходи. Веселин Кирев, Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт, твърди, че това не е  така.

comment 0
visibility 216
Бездомник

Кризисният център е прибрал 130 човека тази нощ

В Кризисния център за бездомни в „Захарна фабрика“ са пренощували 130 човека, информират от центъра. Директорът на Центъра, Йорданка Темелкова, споделя, че не е имало проблеми през нощта. Не са възниквали инциденти и не се е налагало викането на Спешна помощ или полиция. След краткотрайното захлаждане времето отново се разваля. Очаква се значително спадане на температурите днес и утре, което е лошо за хората, които нямат покрив над главата си.

comment 0
visibility 1018
Стоп кадър

В Горни Богров монтираха мобилна станция за качеството на въздуха

Завишени прахови емисии бяха констатирани в петък от хвостохранилище „Челопечене”, информира Нова ТВ. След постъпил сигнал за запрашаване в района на магистрала „Хемус“ край Горни Богров, от екоинспекцията направиха проверка на място още снощи. Експертите са констатирали завишено ниво на прахови частици от хвостохранилище „Челопечене”. Поради тази причина днес, 2 март, монтираха мобилна станция, която ще следи непрекъснато качеството на въздуха в района.

comment 0
visibility 330
ремонт

Ремонтират светофара до Кауфланд на "Иван Странски" в "Студентски"(СНИМКИ)

Върви ремонт на светофара на „проф. Иван Странски“ в Студентски град, непосредствено до Кауфланд. Движението в момента се осъществява в едната лента в посока Симеоновско шосе, видя Stolica.bg. Определено, не е ясна причината за този ремонт, но този светофар на ул. "Проф д-р Иван Странски" в Студентски град е доста натоварен, имайки предвид новото строителство в "Малинова Долина" и близостта на магазин "Кауфланд". Очаква се днес ремонта да приключи.

comment 0
visibility 1073
Дончо Барбалов

Кредитният рейтинг на София е потвърден от S&P Global Ratings

Дългосрочният кредитен рейтинг на София е потвърден снощи от Международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс /S&P Global Ratings с положителна перспектива БББ-. Добрата новина сподели в социалната мрежа Дончо Барбалов, зам.-кметът по финанси на столицата. В доклада си институцията показва очакванията си финансовата стабилност на столицата да продължи да се поддържа, както и нивото на собствени приходи да продължи да е високо. 2017 беше годината, в която София влезе в списъка на градовете с „инвестиционни рейтинги“. Тази положителна оценка до голяма степен съдейства за привличане на по-евтин финансов ресурс, способстващ реализирането на капиталовата програма на София. Според Стандард енд Пуърс, общинската администрация работи добре и постига впечатляващи оперативни резултати. Факт е, че 709,2 млн. лв. са приходите в столичната хазна през 2018, което е с 69 млн. лв. повече от събраното през  2017 г.

comment 0
visibility 2411
Трафик

Половин София блокирана заради празника и визитата на Медведев

На 3 и 4 март централните улици на София ще са затворени заради празничните събития и посещението на руския премиер Дмитрий Медведев, информира БНТ. На Националния празник, 3 март, тържествената церемония по издигане на националното знаме ще е с начален час 11.00. Тя ще се състои пред паметника на Незнайния воин. За случая ще се изградят 6 пропускателни пункта. Площад Народно събрание ще бъде затворен от 14 ч. От МВР припомнят, че контролът по пътищата ще е засилен и ще се следи стриктно за спазване на правилата за движение. Строго се наказва шофирането в аварийната лента – 1000 лв. и отнемане на книжката за три месеца.

comment 0
visibility 857
Синя зона

Синята зона в София няма да работи на празника

Зоните за платено паркиране, „сина“ и „зелена“ в столицата няма да функционират на 3 и 4 март, информират от ЦГМ. В празничните дни всички гости на столицата и столичани ще могат да паркират напълно безплатно и ще могат да се включат безпроблемно в празничните събития. Днес, обаче, 2 март, платените зони за почасово паркиране в София функционират нормално - от 8.30 ч. до 18 ч. Припомняме, че ако нямате талон или абонаментна карта за паркиране в тези зони, трябва да пуснете SMS за Синя зона на тел. 1302, а за Зелена зона – на тел. 1303. В противен случай колата ви може да бъде вдигната от паяк или да й бъде сложена скоба.

comment 0
visibility 420
София

Времето и предстоящите събития на 2 март 2019 г. в София

Времето на 2 март 2019 г. Температурите в София ще са малко по-ниски в сравнение с вчерашните и максималната температура днес ще достигне 12 градуса. Времето ще е облачно, сочи Prognozata.bg. Предстоящи събития за 2 март 2019 г.  9.00 ч. Тръгване от стадион Васил Левски за хижа Звездица и подготовка за обучението Дивите козлета – Ски уикенд Витоша 10.00 ч. Пролетен Нейл семинар в Хотел Форум София 11.00 ч. Ускорен Съботен курс за Български хора и ръченици на ул. Вашингтон 12 (Зад търговски комплекс Халите) 12.00 ч. Cosmos Coworking Camp организират луксозен pop-up shop за мода, аксесоари и козметика в голямата зала на Cosmos 16.00 ч. Начало на курс „Занаятчийски Хляб за Начинаещи“ Amuse Bouche бул. Черни Връх №47 19.00 ч. Посрещаме 3 март с Пепи и Таня Христозови,и Ванката от Перник :) в Парк Хотел Москва 22.00 ч. Начало на Ladies Of Jazz & The Fingertones Live Band - Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева със съвместен проект в SOFIA LIVE CLUB