Новини от 08.03.2019

comment 0
visibility 270
София, 8 март

Новините в София: Най-важното за деня, 8 март 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 8 март 2019 г. Кметът на "Искър" подари цветя на жените в социалните трапезарии (СНИМКИ)Кметът на район "Искър" Ивайло Цеков подари лалета на жените от двете социални трапезарии по случай 8 март. Той им пожела здраве и успех и им припомни, че не само на празника те са специални. Шампионка в гребането управлява автобус в градския транспорт в столицата (ВИДЕО и СНИМКИ)В 13.20 автобус по линията 604 влиза в гараж Дружба и от шофьорската кабина слиза висока и красива дама. Дарина Кабакова! На 8 март, днес е била първа смяна и работното време ѝ свършва, видя Столица.bg. Спира на бензиноколонка и зарежда автобуса.От Орландовци: Спецпрокуратурата обвини 14 и двама столични полицаиУчастници в групата са извършвали погроми на паметници в Централните софийски гробища, за да принудят близките на починали да потърсят услугите им за възстановяване. Ръководителят на групата К.Б. лично определял функциите на всеки от участниците за конкретното планирано престъпление.Продължава реновирането и изграждането на детски площадки в район Витоша (СНИМКИ)Стартира изграждането и нова площадка в с.Владая, в парка близо до църквата. Вече започна и озеленяването и изграждане на алеи зад сградата на "Овергаз" в кв. Драгалевци при ул."Папрат".Кола мина по пешеходната зона на НДК (СНИМКИ) Нагъл шофьор мина с колата си през пешеходната зона на НДК снощи. За случая сигнализира очевидец на странното движение пред Националния дворец на културата. Колата се е движела от страната на бул. Витоша към централния вход на сградата в непосредствена близост до деца и пешеходци.Над 10 души са задържани при акцията в НОИВ момента се търсят доказателства и документи, които да се използват в бъдещ процес. Акцията е за източване на НОИ и за неправомерно използване на бюджетни средства.

comment 0
visibility 729
Пешеходна пътека

Появиха се пешеходни пътеки на кръстовище на "Т. Каблешков"

На нови пешеходни пътеки се радват живеещите в Манастирски ливади-Изток, съобщи БГНЕС. Маркировката на местата за преминаване на пешеходци отдавна се чакаха. И поради липса на маркировката гражданите се налагаше да притичват през улицата, докато пресичат. Пешеходните пътеки се появиха днес на кръстовището на булевард „Тодор Каблешков” и улица „Луи Айер”. Преди дни те бяха обещани от районния кмет на "Триадица" Николай Терзиев. Появата им трябваше да стане до края на месеца. Сега вече на гражданите се гарантира безопасно преминаване през натовареното кръстовище.

comment 0
visibility 401
Променят маршрута на автобуси за Сирни Заговезни

Променят маршрутите на автобусни линии 69 и 70 за Сирни заговезни

Маршрутите на двете столични автобусни линии 69 и 70 в посока онкологията се променят. Организация на движението се налага заради честване на празника „Сирни заговезни" в центъра на с. Железница, съобщиха от Столична община.  От 11.00 до 24.00 часа в неделя, 10 март 2019 г. се променят маршрутите на автобуси по линии № 69 и № 70 в посока НСБАЛ по онкология. Те ще се движат от Царева махала и с. Плана по маршрута до кръстовище ул."Самоковско шосе" – ул. "Витоша", наляво по ул. "Самоковско шосе" и от кръстовището с ул. "Искърска" по маршрута до НСБАЛ по онкология. Удължава се маршрутът на автобусна линия № 98 до Царева махала. Ще се движи от Зоопарка по маршрута до кръстовище ул. "Самоковско шосе" – ул. "Искърска" и направо по ул. "Самоковско шосе" до Царева махала, което е крайна спирка на автобусна линия № 69, двупосочно. Временни спирки се разкриват за автобусите по линиите №№ 69, 70 и 98. Те ще спират на ул. "Самоковско шосе" в посока НСБАЛ по онкология, с код 1956 "Ул. Люляк", на 30 метра след ул. "Люляк" при № 53А и с код 1531 "с. Железница" на 20.00 метра преди ул. "Искърска".

Реклама
comment 0
visibility 278
Протест срещу домашното насилие

Движението по "Цар Освободител" е спряно за шествие

Движението по столичния булевард "Цар Освободиел" е спряно, тъй като по него в момента минава шествие срещу насилието срещу жените. Шествието започна пред сградата на Министерски съвет. Пред Народното събрание ще бъдат оставени цветя, с които ще бъдат почетени жените, станали жертва на домашното насилие. Целта на събитието е да се обърне внимание пълноценното присъствие на дамите в обществение живот. За 2018 г. има 34 жени, жертви на насилие. "Не мълчете, говорете, викайте, крещете", призова една от оранизаторките. 8 са исканията, като сред тях са за повече информираност, регистър за сигналите на насилие и мобилни екипи за реагиране. Тази одина в шествието се включиха и мъже. Органнизаторите призоваха да има представители и на силния пол, за да има равнопоставеност.    

comment 0
visibility 511
Ул. Съборна, забранено паркирането

Снимки на филм затварят за 2 дни "Съборна" и "Калоян"

Забранява се паркирането за два дни на централни столични улици, както и движението по тях заради заснемане на филм. Създадена е организация на движението във връзка със снимките на „Солент Филм“ ООД. Заради мероприятието на 10 и 11 март т. г. се намаляват и паркоместата в зелена и синя зона.  Забраняват се престоят и паркирането на автомобили от 6.00 до 12.00 часа на в неделя, 10 март 2019 г. по ул. „Съборна“ между ул. „Кн. Александър I“ и ул. „Цар Калоян“; по ул. „Цар Калоян“ между ул. „Позитано“ и ул. „Съборна“ – 5 /пет/ паркоместа.  От 06.00 до 18.00 часа на 10.03.2019 г. на ул. „Кн. Александър I“ между ул. „Съборна“ и бул. „Цар Освободител“ – 25 /двадесет и пет/ паркоместа. От 06.00 до 14.00 часа в понеделник, 11 март 2019 г. на алея „Даниел Неф“ между бул. „Цариградско шосе“ и ул. „Владимир Василев“ – 25 /двадесет и пет/ паркоместа. Влизането на автомобили се забранява в неделя, 10 март т. г. от т 06.00 до 12.00 часа по ул. „Съборна“ между ул. „Кн. Александър I“ и ул. „Леге“. От 15.00 до 19.00 часа на ул. „Съборна“ между ул. „Леге“ и ул. „Цар Калоян“. От 08.00 до 11.00 часа в неделя да се забрани влизането на пътни превозни средства за максимум от 3 /три/ до 5 /пет/ минути за заснемане на кадър през кръстовището на ул. „Съборна“ и ул. „Леге“. Изключение правят само автомобилите на снимачните екипи.

comment 0
visibility 480
Кметът на "Искър" подарява цветя за 8 март

Кметът на "Искър" подари цветя на жените в социалните трапезарии (СНИМКИ)

Кметът на район "Искър" Ивайло Цеков подари лалета на жените от двете социални трапезарии по случай 8 март. Той им пожела здраве и успех и им припомни, че не само на празника те са специални. Дамите бяха уважени и от заместник-кметът на района Петър Моллов, който също им подари цветя. Те благодариха за уважението, вниманието и за подкрепата, която им оказва районната администрация с помощта си и грижата за тях. Около 200 нуждаещи изхранват обществените кухни в район „Искър“. Зам.-кметът Моллов подари цветя и на дамите от XXVIII поликлиника в Дружба 1, а също и на пациентки. Цветята бяха от народния представител Валентин Радев, който живее в Дружба. На мили жест с поздрав за 8 март и цветя се радваха и жени, които се разхождава около езерето в Дружба.

comment 0
visibility 425
Спектакълът "Принцеса Турандот"

"Принцеса Турандот" на сцената на "Азарян" в „Софийски театрален салон"

Постановката „Принцеса Турандот" на Драматичен театър „Н.Й.Вапцаров" – Благоевград е сред петте спектакъла, които се играят в тетатър Азарян в рамките на „Софийски театрален салон" през март. Спектакълът, който се играе на 13 март е с номинация Икар в категорията „Авторска музика"на Пламен Мирчев - Мирона. Турандот е мистичната принцеса от древната китайска легенда. Тя така силно копнее за близост. Принц в изгнание нахлува в нейната мечта, потъва в желанията ѝ и самият той превръща идеята за красивата и жестока принцеса в свой блян. Мариана Бонева е в ролята на китайската принцеса. В постановката участват още Лъчезар Кацарски, Пепа Манева, Биляна Дилкова, Огнян Спиров, Кънчо Кънев, Андраш Кончалиев, както и Александър Митев, Анастас Жайгаров, Илия Павлевчев, Мартин Лазаревски, Теодор Куков. Билетите за представлението са в продажба на касите на НДК и онлайн.

comment 0
visibility 5370
Жена управлява автобус в градския транспорт

Шампионка в гребането управлява автобус в градския транспорт в столицата (ВИДЕО и СНИМКИ)

В 13.20 автобус по линията 604 влиза в гараж Дружба и от шофьорската кабина слиза висока и красива дама. Дарина Кабакова! На 8 март, днес е била първа смяна и работното време ѝ свършва, видя Столица.bg. Спира на бензиноколонка и зарежда автобуса. Мъж на около 50 години забързан се приближава към автобуса и ѝ подарява лале за Празника на жените. А Дарина се усмихва мило и искрящо сините ѝ очи поглеждат срамежливо. Не е свикнала на толкова голяма внимание.  Тя е изключително красива и впечатляваща жена, която събира мъжките погледи и завистта на дамите. С перфектен маникюр е, сребърни бижуна по ръцете, красиво гримирана и със стилна прическа. С тъмносин, прилепнал по снажното ѝ тяло костюм и риза. "Днес беше тежко, след 10 часа имаше много голям трафик в центъра на София", започва разговорът ни с нея. Тя е една от двете жени, които управляват автобуси в гараж Дружба. В шофирането за нея няма тайни. Обича да е зад волана на огромния аавтобус, интересно ѝ е. От година и половина е на работа в гараж Дружба и се надява, че ще изкара там до пенсия. Преди това е карала "баничарка" и камион в Български пощи. Когато споделила, че напуска и отива в градския транспорт на столицата, колега ѝ казал: Ти си луда, не знаеш къде отиваш, там ще те побъркат! Тя обаче е зодия Дева и каквото си науми го прави. Дарина е бивша спортистка. Дълги години е тренирала академчино гребане заедно с олимпийската шампионка Румяна Нейкова. Възпитаничка е на спортното училище на ЦСКА. Тя е републиканска шампионка на четворка скул, има и много титли от международни състезания. "Завърших спортното училище на ЦСКА. Нямаше пари и четворката ни се разпадна. Много ми беше тъжно", споделя красивата дама. Колегите й я харесват и като жена и като характер. Била мъжко момиче, много отговорна и сериозна, казва за нея известният в гаража ката Кумо. "А не ви ли казаха, че им се карам", люпопитна е Дарина, какво мислят за нея. През 2007 г. решава да изкара шофьорски курсове. "Бях с две малки деца, няма как, трябваше да пътуваме и до село", разказва Дарина. В един прекрасен ден тя пътува по магистрала Тракия и вижда висока, руса и красива жена да кара ТИР. "Много се впечатлих, хареса ми дамата и си казах, щом тя може, значи и аз мога", спомня си Дарина. Изкарва курсовете за камион. Отстрани й изглеждало страшно, но следвала принципа, че когато силно искаш нещо го постигаш. Като шофьор на автобус в Столичния градски транспорт тя си дава ясна сметка, че носи отговорност за живота на пътниците. "Пазя хората и не си изпускам нервите, въпреки че има хора, който провокират и дразнят. Допълнително изнервящ е и трафикът. С много хъс и инат се справям с работата си", откровенна е дамата с мъжка професия. Тя обаче е поредното доказателство, че времето на мъжки и женски професии отдавно е отминало. Надява се, един ден казармата за момчетата да се върне. Признава, че много я дразни кифленското държание на момичета и жени. "Нека да бъдат себе си и да не се превземат", отсича Дарина. Преди да получи уважението на колегите си, на което отдавна се радва, Дарина се сблъсква с подигравки, недоверие и съмнение. "Бившият ми началник ми даде шанс и ме подкрепяше. Много неща научих и от ортака на автобуса. Има тънкости и затова казвам, че занаят се краде, а не се дава", казва бившата гребкиня. Не крие, че и тя като всички жени е суетна, но когато пропусне да се накипри, дъщеря ѝ веднага я подсеща. Синът ѝ е на 25 години, а момчето ѝ е на 23. "Подкрепям си децата, защото и те са моя опора. И двамата се гордеят с мен", споделя Дарина. Първият път в брака не случила, но сега има човек до себе си, който я обича. Признава, че простотията, злобата и завистта я натъжават. "Хората са станали зли, дори в роднинските си отношения", разочарована е Дарина. Иначе двете ѝ деца са тези, които усмихват всеки ден живота на Дарина. От динамиката и нервите в градския транспорт в София тя разпуска с разходки по планините. "Обожавам планината, гледам тв-предавания и си избирам маршрути. Имаме прекрасни, райски кътчета в България", казва красивата дама и продължава да мечтае за отпуска.   

comment 0
visibility 287
Среща на дамите

ТУ обяви свои възпитанички за почетни членове на Алумни мрежата

По случай 8 март, Международния ден на жената, в ТУ София се проведе среща на дамите, които са завършили университета, информират от учебното заведение. Чл.-кор.проф. дтн инж. Георги Михов, Ректор на университета, поздрави дамите с празника и изрази гордостта си, че са предпочели обучението в ТУ. Той не пропусна да подчертае, че не само те дължат успехите си на ТУ, а и учебното заведение е повишило авторитета си благодарение на тях. Поздрав към дамите отправи и Васил Василев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България и председател на Настоятелството на ТУ-София. Той отбеляза, че българските жени заемат отговорни позиции наравно с мъжете. Цвета Караянчева, председател на Народното събрание и член на Алумни мрежата на ТУ, сподели, че обучението в университета е изградило самочувствието й на добър професионалист. Зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова благодари на преподавателите си в университета за всичко, на което са я научили. Ректорът на ТУ-София направи почетни членове на Алумни мрежата заслужили възпитанички, сред които инж. Цвета Караянчева – председател на Народното събрание на Република България, инж. Петя Аврамова – министър на регионалното развитие и благоустройството, инж. Таня Михайлова – зам.-министър на образованието и науката,  инж. Валентина Танева – съветник на Президента на Република България по въпросите на образованието, науката и иновациите и  др.

comment 0
visibility 774
Полиция

От Орландовци: Спецпрокуратурата обвини 14 и двама столични полицаи

Специализираната прокуратура обвини 14 лица, сред които двама столични полицаи, за участие в организирана престъпна група за наркотици, грабежи и други тежки престъпления. Всички те са участвали и в производство и разпространение на акцизни стоки без бандерол. Двамата полицаи, заради които на вчерашната спецакция в столичния квартал Орландовци имаше и от Вътрешна сигурност са от II РПУ. Те са взводни командири. Разработката и проследяването на групата е продължило около 7 месеца, съобщават от спецпрокуратурата. При задържането на членовете са направени претърсвания на жилищата и автомобилите им, както и лични обиски. Открити и иззети са наркотици, огнестрелни оръжия, близо един тон тютюн, заедно с машина за нарязването му. Иззети са и автомобили, за част от които има данни, че са крадени. Събраните доказателства сочат, че групата е действала повече от три години. Разследва се съпричастието й към тежки престъпления през последните години в различни краища на страната – грабежи, в т.ч. в поща (на част от парите за пенсии на жители в района), кражби на промишлени машини, влакови релси и др. Налице са и данни, че участници в групата са извършвали погроми на паметници в Централните софийски гробища, за да принудят близките на починали да потърсят услугите им за възстановяване. Ръководителят на групата К.Б. лично определял функциите на всеки от участниците за конкретното планирано престъпление. Обвинените полицейски служители от своя страна осигурявали липсата на полицейски сили в района на извършване на престъпление. В процес на установяване е срещу какво възнаграждение са извършвали подобни „услуги“. На обвинените за участие в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. На 9 март 2019 г. Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искания за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

comment 0
visibility 1442
Безплатни прегледи за бъбречни заболявания в УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Столичната "Св. Ив. Рилски" с безплатни прегледи за бъбречни заболявания

Столичната болница „Св. Иван Рилски” се прави безплатни прегледи за бъбречни заболявания по повод Световния ден на бъбрека, който е на 14 март. Статистиката сочи, че всеки осми българин е с някакво бъбречно заболяване. Ако не се лекува навреме то може да доведе до необходимост от хемодиализа или трастплантация, предупреждават от медицинското заведение. Прегледите са от 11 до 19 март т. г. в каб. N6, ет. 1 на болница „Св. Иван Рилски”. Необходимо е предварително записване на тел. 02/952 38 33, но не трябва направления от личен лекар. Пациентите да носят изследвания: обикновено изследване на урина, изследване за креатинин, уреа и пикочна киселина в кръвта. За диабетиците по възможност да носят изследване на кръвна закар, но не е задължително. "Св. Иван Рилски" се присъединява към световната кампания, която през 2019 година е под надслов „Бъбречно здраве за всички и навсякъде”. Тя акцентира върху превенцията като основен фактор за предотвратяване на хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН). Над 850 млн. са засегнатите от хронични бъбречни заболявания (ХБЗ) по света. В глобален мащаб те са причина за смъртта на 2,4 млн. човека годишно. В България статистиката е не по-малко тревожна: над 700 000 души или всеки осми човек има проблем с функцията на тези, жизнено важни органи. Хроничното бъбречно заболяване е такова, което продължава три или повече месеца. Ако не бъде диагностицирано и лекувано навреме, то може да прерастне в бъбречна недостатъчност. Бъбречната недостатъчност се разделя на пет фази. Във фаза І и ІІ състоянието може да се контролира успешно, с помощта на подходяща терапия и промяна в начина на живот. За съжаление 90% от пациенти в България се диагностицират във фаза ІІІ, ІV или V, когато вече са налице симптоми и необратими бъбречни промени. В последната, V фаза, е налице пълен отказ на бъбреците да пречистват кръвта. Тогава единственият вариант е пациентът да премине на хемодиализа или да му бъде трансплантиран нов бъбрек. Специалистите наричат хроничните бъбречни заболявания „тихият убиец”, тъй като могат да се развиват безсимптомно в продължение на години. Единственият начин да бъдат установени навреме, преди развитието на тежки усложнения, са редовните изследвания на урина и консултации със специалист. Никой не е застрахован от развитието на хронична бъбречна недостатъчност. Все пак има рискови групи, при които тази вероятност многократно нараства. Около 35% от диабетиците и 25% от хипертониците рано или късно достигат до това състояние. При тях лечение е по-сложно, тъй като при назначаването на терапия лекарите трябва да се съобразяват и с основното заболяване. Затова съветът е задължително да изследват бъбречната си функция поне 2 пъти годишно. „В нашата клиника за пациентите с диабет освен лечение на бъбречното заболяване, задължително правим оценка и лекуваме паралелно повишения сърдечно-съдов риск, който съществува при този тип болни”, обяснява доц. Атанас Кундурджиев, началник на Клиниката по нефрология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Заседналият начин на живот, прекомерната консумация на сол (повече от 1 чаена лъжичка на ден), както и популярните напоследък диети с високо съдържание на белтъци, също са сред рисковите фактори за развитие на болестта. Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” е една от водещите в страната. В нея освен нефролози, работят още лекари със специалност ендокринология, кардиология, имунология и вътрешни болести, което позволява едно по-всеобхватно наблюдение на състоянието на пациентите.

comment 0
visibility 555
Детски площадки в район Витоша

Продължава реновирането и изграждането на детски площадки в район Витоша (СНИМКИ)

С пълна сила върви работата по реновирането на детските площадки в район Витоша. В момента се правят площадките при бл.40 кв.Павлово-Бъкстон и в кв.Бояна при ул. Панаьот Николов. Стартира изграждането и нова площадка в с.Владая, в парка близо до църквата. Вече започна и озеленяването и изграждане на алеи зад сградата на "Овергаз" в кв. Драгалевци при ул."Папрат".

comment 0
visibility 300
Деца на покрива на Парадайз център

Селфита качват деца по покривите на молове в София (СНИМКИ)

Заради едно селфи и няколко лайка, деца рискуват живота си , като се катерят по покривите столичните молове. За поредните два сигнала сигнализират бдителни граждани чрез социалните мрежи. Първият сигнал е две момчета качили се на най високата и опасна част от покрива на мола на бул.Черни Връх във кв.Хладилнка. Момчета се качили без проблем, странното в случая е, че охраната явно не ги е забелязала. Причината за катеренето вероятно е опит за екстремно селфи. Вторият сигнал е за ученици които се разхождат по покрива мола на бул.Стамболийски. И там децата са се качили на най високата точка и се разхождат без проблем. Питаме се какво прави охраната на търговските центрове както и институциите и трябвали някое дете да пострада за да се спре свободния достъп до покривите. Вероятно заради заниженият контрол от страна на търговските центрова и липсата на разговор с родителите, това не са първите деца по покривите и ако няма контрол явно няма бъдат и последните.

comment 0
visibility 526
Полицейска кола

Арестуваха трима наркоразпространители в Софийска област

Трима наркоразпространители са били арестувани в операции срещу разпространението на наркотици в Софийска област, съобщиха от пресцентъра на МВР. Вчера в курорта Боровец, полицаи от РУ-Самоков са спрели лек автомобил управляван от жителка на София. Жената е на 32 години и малко преди да бъде спряна изхвърлила през прозореца на колата си найлонова чанта, в която кутии и торбичка с 316 грама канабис, четири пликчета 23 грама амфетамин и таблетка екстази. Тя е била тествана за наркотици като пробата е отчела наличие на канабис в организма и. Тя и пътуваш мъж в колата са били арестувани за 24 часа. Арестуване и 23- годишна жена от Банско, в която е открита торбичка с около 3 грама канабис. Образувани са досъдебни производства.

comment 0
visibility 605
Кола преминава пред НДК

Кола мина по пешеходната зона на НДК (СНИМКИ)

Нагъл шофьор мина с колата си през пешеходната зона на НДК снощи. За случая сигнализира очевидец на странното движение пред Националния дворец на културата. Колата се е движела от страната на бул.Витоша към централния вход на сградата в непосредствена близост до деца и пешеходци. Граждани се възмутиха от постъпката, като според някои колата е дипломатическа. Но това, че колата е дипломатическа не дава право на шофьора да минава от там, при положение, че съвсем близо се намира паркинга на двореца. Очевидците искат строга наказание за нарушителя. Защото не скейтърите, а такива преминаващи коли трошат плочките в пешеходната зона. За да се запазят плочките, и градското обзавеждане, Столична община при мерки, с които да бъдат налагани санкции при нарушаване цялостта на градинските елементи или настилката. Ветоятно е колата да е на някой от гостите на провелото се снощи събитие "Инвеститор на годината", което беше в НДК.

comment 0
visibility 365
Незаконен цех за производство на боеприпаси

Разкриха незаконен цех за боеприпаси в Пирдоп

При спецакция на ОДМВР- София и колегите им от РУ- Пирдоп са открити боеприпаси,бракониерски ловни трофеи, незаконни оръжия и още незаконни предмети. Претърсването е извършено на два адреса в Пирдоп и един в с. Чавдар, собственост на 52- годишен мъж. В мазето на един от имотите е открито помещение, пригодено за незаконно производство на боеприпаси с заедно с съотвените машини, съобщиха от пресцентъра на МВР. На другия адрес са открити близо 72 ловни трофея- от сръндак, благороден елен, дива коза, муфлон, вълк и елен лопатар, иззети от служители на Изпълнителна агенция по горите. Собственика е глобен с 11 акта по Закона за лова и опазване на дивеча.От името са иззети и незаконни нарезни дългоцевни оръжия, шумозаглушител, затвор за огнестрелно оръжие, 1289 боеприпаса различен калибър, 10 бутилки с черен барут, 2600 капсули. Задържан е 52- годишнен мъж. Образувано е досъдебно производство. Разследването продължава под наблюдението на районната прокуратура.

comment 0
visibility 1579
Сградата на НОИ

Над 10 души са задържани при акцията в НОИ

Продължава специализирана акция на прокуратурата и ГДБОП в сградите на НОИ в София и Силистра както и на различни адреси, заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Към момента са задържани 10 десет души, като един от тях е директора на НОИ Силистра, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Разследващите споделиха,че това не е спонтанна акция, а разработката от доста време. В момента се търсят доказателства и документи, които да се използват в бъдещ процес. Акцията е за източване на НОИ и за неправомерно използване на бюджетни средства. Служители на НОИ в София, съобщиха за Столица.bg, че заради разследването няма да бъдат пуснати когато им свършва работно време. Като причината е изискването на множество документи от разследващите.

comment 0
visibility 2303
Автобус 76 поздравява дамите

Градският транспорт на София поздравява дамите за 8 март (СНИМКИ)

Мил жест към дамите направи столичния градски транспорт за днешният празник. Някой автобуси в столицата се движат днес с надпис "Честит 8-ми Март дами :)" Един от тях се движи по линията 76, сподели гражданин в социалната мрежа. Пожелание за дамите имаше и в автобус 69.  Шофьор по линия 204, реши да посреща дамите с цвете и усмивка. Същия водач поздрави пътниците за 1 март, като им подаряваше мартеници , а също и за 3 март като  сложи знамето на България в предната част на возилото.

comment 0
visibility 2721
Линейка

Младеж опита да се обеси в центъра на София

Неприятна ситуация се е разиграла късно снощи в центъра на София. Младо момче е опитало да сложи край на живота си на булевард „Мадрид“, потвърдиха от МВР. Според очевидци тинейджърът е опитал да се самоубие като се обеси. Младежът е бил употребил много алкохол. За късмет пристигналите на място полицаи успяли да го свалят от примката преди стане фатално. Момчето веднага е откарано в болница за преглед и лечение. Полицията разследва причината довела до опита за самоубийство.

comment 0
visibility 303
Тодор Чобанов

Чобанов: Имаме проект на закон, който да запази културното наследство

Столична община е подготвила проект за промени в закона, които максимално да улеснят процедурите по принудителен ремонт на архитектурни паметници, съобщи зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред Нова. Текстовете ще бъдат предоставени на националното сдружение на общините и депутатите от комисията по култура в парламента, за да ги пуснат за приемане. Ако бъде приет новият закон ще дава по-гъвкав начин за работа на общините, за да изискват ремонт на сгради, които са паметници на културата.Или да започнат ремонта те ако собствениците на даден имот не реагират. Една от основните промени е отпадане на изискването да бъдат наложени наказания на собствениците, преди да се реагира, както и възможност за кметовете да обжалват даването и отнемането на статут на сгради, като паметници на културата.Според зам-кмета на София, в момента текстовете от закона, свързани с принудителния ремонт, не работят. На територията на София има около 800 сгради с единичен статут на паметници на културата, като 5% са в много лошо състояние. Министърът на културата Боил Банов също се включи в дискусията като обясни, че министерството прави много усилия въпросът със сградите паметници на културата да се реши трайно. Той повтори,че решението на проблеми от 50 години е невъзможно да се реши само за пет месеца. Банов допълни още, че решението на проблемите е в дигитализацията, която вече стартира, но процедурата за избор на изпълнител все още се обжалва. Министърът обяви още, че едно от помещенията на първия етаж на министерство на културата ще направено на изключително модерно хранилище. Там ще бъде събрат целият архив, които е свързан със всички сгради паметници на културата. Като до него ще има напълно свободен достъп. За да бъде още по-ефективна работа на работещите в Националния институт за недвижимо културно наследство те ще бъдат преместени в сградата на Министерството на културата.

comment 0
visibility 379
Бездомник

107 са бездомните, пренощували в Кризисния център

Тази нощ 107 човека без дом са потърсили подслон в Кризисния център за настаняване на бездомни в квартал „Захарна фабрика“ в София. Затоплянето на времето оказва влияние върху броя на нощуващите в центъра. Все по-малко хора се приютяват под покрива му. През нощта не е имало инциденти и не се е налагало да се търси съдействие на Полиция или Спешна помощ, споделя Йорданка Темелкова, директор на Кризисния център. През следващите дни се очаква температурите да се задържат високи за сезона, но във вторник се предвиждат валежи и понижаване на температурите. Това неминуемо ще доведе повече хора в нужда под покрива на центъра.

comment 0
visibility 1410
Протест на живущи в Младост поради липсата на ток

Притежатели на апартаменти в „Младост” излязоха на протест заради липсата на ток

Собственици на жилища в квартал "Младост" излязоха на протест тази сутрин. Причината за недоволството е от това, че са закупили апартаменти в блок, който има акт 16, но няма ток, което прави жилищата им необитаеми. Хората не могат да се нанесат, не могат и да ги ремонтират, съобщава bTV. Един от тях обясни,че те имат разрешително от 20 декември миналата година, но няма как да ги ползват, поради липсата на ток в тях. Според договорите те вече трябва да ползват имотите, но няма как да влязат в тях . Заради липсата на ток в сградата няма асансьор, което пък възпрепятства и идването на работници за ремонти. По договор собствениците е трябвало да се нанесат не по-късно от 30 октомври 2018 г От ЧЕЗ обясниха, че те не са страна по този казус, защото присъединяването се изпълнява в дадените от закона срокове и към настоящия момент комплексът е захранен с електричество и има активна партида за строителния обект. От дружеството увериха живущите, че през следващата седмица ще бъдат монтирани електромери, като документите на всички собственици вече са обработени.

comment 0
visibility 722
Такси

Фалшиви таксита возят пътници в София

Превоз на пътници без лиценз и каквито и да е документи се извършва в София. Пътниците се возят в личните автомобили на "таксиджиите" без касов апарат, като таксуването става с приложение, съобщава Нова. Услугата се предлага от руска компания предлагаща превоз на пътници. За да станеш шофьор в фирмата също не е необходимо да имаш други документи освен книжка и кола. Екип на телевизията със скрита камера засне "интервюто" за работа във въпросната компания. От там обясняват на бъдещия таксиджия как да избягва кат и какво да говори ако го спрат за проверка. Глобата за подобен превоз без документи е 1500 лева за шофьора като се свалят и номерата на автомобила за 6 месеца. От Комисията за защита на конкуренцията вече проверяват дали компанията извършва нелоялна конкуренция на българския пазар.