Новини от 14.04.2019

comment 0
visibility 323
София

Новините в София: Най-важното за деня 14 април 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 14 април 2019 г. Нощна катастрофа с БМВ в „Западен парк“ Снимка на катастрофирало БМВ в „Западен парк“ през нощта се появи в социалната мрежа. Колата е кацнала на островчето на трамвайната спирка до бл.13 и „Фантастико“. Пролетното велошествие и маратон променят движението в София Традиционното пролетно велошествие и маратон в София е планирано за днес, 14 април. Мотото на събитието е „София кара колело и тича за по-чист въздух“. Всеки фен на активността в неделния ден, може да го направи като участва в събитието. Започна кандидат-студентският изпит по история в СУ В 9.00 ч бе даден стартът на изпита по история в СУ от предварителната сесия за кандидат-студенти. Явилите се трябва задължително да участват в двата етапа на изпита – разработка на тема по исторически проблем и тест. Доброволци се заеха с почистването на Панчаревското езеро След като в последната седмица се разчу за плачевното състояние на района на Панчаревското езеро и липсата на грижа от страна на институциите, беше подета инициатива с почистването да се заемат доброволци днес в 10.30 ч. За поредна седмица блокират „Цариградско шосе“ Жителите на Горубляне днес, април, отново ще ограничат движението на цялото кръстовище на бул. „Цариградско шосе“ , ул. „Павел Красов“ и ул. „Димитър Пешев“ в знак на протест срещу невъзможността да използват земите, за които плащат данъци и липсата на желание от страна на институциите да им съдействат. В СУ предстои изпит по биология Днес, след приключване на изпита по история, стартирал в 9.00 ч. ще започне и предварителен изпит по биология. Eurowings пуска два маршрута до София Нискотарифната компания Eurowings от Германия ще пусне минимум два маршрута до София в началото на зимния сезон Премиера на филм за задържането на сестрите в Либия В Дома на киното днес, 14 април, от 18. 00 ч. ще бъде премиерата на голям екран на филма "Сделката за свободата", направен от Цвета Младенова, журналистка в БНТ Катрин Тасева със сребро на топка Катрин Тасева получи 19.950 точки за съчетанието си и заслужено получи сребърен медал за съчетанието с топка Хиляди столичани караха колело и тичаха тази сутрин(СНИМКИ)  Велошестивието и атлетическото бягане, подчинени на  мотото „София кара колело и тича за по-чист въздух“, преминаха под огромен интерес. „Кремиковци“ и „Кумарица“ започват седмицата без вода Ремонти по водопроводната мрежа в София ще наложат спирането на водата в някои райони на 15 април, понеделник.    

comment 0
visibility 1779
вода

„Кремиковци“ и „Кумарица“ започват седмицата без вода

Ремонти по водопроводната мрежа в София ще наложат спирането на водата в някои райони на 15 април, понеделник. Заради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Свети Георги Победоносец“ кв. „Кремиковци“, от 09:00 до 19:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. "Свети Георги Победоносец", ул. "Райна Княгиня", ул. "Мургаш", ул. "Река Елешница", ул. "Ралица", ул. "Кремиковска", ул. "Възраждане", ул. "Стефан Караджа", ул. "Радивоя". Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа ще бъде доставена вода с водоноска пред читалището. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Лозарски път“ кв. „Кумарица“, от 09:30 до 14:30 ч. ще спре водата на живеещите по ул. „Лозарски път“ от ул. „Заводско шосе“ до ул. „Първа Шопска дивизия“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Лозарски път“ ъгъла с ул. „Заводско шосе“.

comment 0
visibility 351
Велошествие и маратон

Хиляди столичани караха колело и тичаха тази сутрин(СНИМКИ)

Велошестивието и атлетическото бягане, подчинени на  мотото „София кара колело и тича за по-чист въздух“, преминаха под огромен интерес. Мрачното и студено време не разубедиха 1023 ентусиасти да се впуснат по предварително зададения маршрут. В края на маршрута, в Южния парк, всички се включиха в спортния празник. Забавленията и музиката нямаха край. Имаше и томболи с награден фонд 2000 лв. На обособени щандове  децата видяха най-новите неща в колоезденето и начините да се кара колело по безопасен начин. Редица звезди и известни личности се  включиха в събитието – Евгения Раданова, Йордан Йовчев, Александра Фигейн и много други. Старт на събитието даде зам.-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев.

Реклама
comment 0
visibility 434
Стоп кадър

Катрин Тасева със сребро на топка

Катрин Тасева получи 19.950 точки за съчетанието си и заслужено получи сребърен медал за съчетанието с топка, информира Нова. Златото отиде в гимнастичката на Русия, Екатерина Селезньова, която получи 20.700 точки за своето съчетание. Бронзът отиде при израелката Линой Ашрам. Невяна Владинова се нареди на шесто място. Тасева ще играе и на финалите на лента и бухалки. Невяна Владинова не е класирана за тези уреди. Тя се нареди на четвърто място за композицията си на обръч. Победителка на обръч е Линой Ашрам.

comment 0
visibility 297
Дом на киното

Премиера на филм за задържането на сестрите в Либия

В Дома на киното днес, 14 април, от 18. 00 ч. ще бъде премиерата на голям екран на филма "Сделката за свободата", направен от Цвета Младенова, журналистка в БНТ, информират от медията. Журналистката успява да отвори вратата на истината за една от ключовите заложнически кризи на страната. Филмът ще бъда пуснат на голям екран днес. Интересен е разказът на Сесилия Саркози, бившата първа дама на Франция. Всички помним, че точно тя беше човекът, койот доведе сестрите на родна земя. Зрителите ще видят и любопитно интервю с ръководителката на гвардията на амазонките на Кадафи, Зара Мансур. След края на филма Цвета Младенова и Соломон Паси ще дискутират темата. 

comment 0
visibility 583
eurowings

Eurowings пуска два маршрута до София

Нискотарифната компания Eurowings от Германия ще пусне минимум два маршрута до София в началото на зимния сезон, информира Economic. Ще бъдат пуснати нови полети от Щутгарт и Дюселдорф. Те ще бъдат изпълнявани два пъти в седмицата и началната дата е 31 октомври. За сведение на пътниците, могат да си резервират билети още сега. Известно е, че авиокомпанията пуска девет нови линии за летния и зимния сезон. Eurowings е дъщерна компания на Lufthansa и се стреми към разширение на линиите си от Дюселдорф, Кьолн и Щутгарт.

comment 0
visibility 1083
Иванчева и Петрова

15 години затвор за Иванчева поиска прокуратурата

На днешните пледоарии срещу Десислава Иванчева и  нейната заместничка Биляна Петрова, прокуратурата поиска 15 години ефективна присъда за двете дами, информира Монитор. Същото се отнася и за обвинения в посредничество за подкупа Петко Дюлгеров. Според закона, за подобно престъпление се присъждат 10 до 30 години затвор. Поисканото от прокуратурата наказание е със средна продължителност. Има и настояване да се издаде забрана двете жени да заемат изборни и общински длъжности. Припомняме, че Иванчева преди дни заяви желанието си да участва в евроизборите. Комична случка развесели присъстващите в залата. Счупи се пейка с  трима от привържениците на Иванчева, седящи на нея, по време на изказване на един от прокурорите. Пледоариите продължават.

comment 0
visibility 325
Софийски университет

В СУ предстои изпит по биология

Днес, след приключване на изпита по история, стартирал в 9.00 ч. ще започне и предварителен изпит по биология. Началото му е в 14.00 ч., информира Дарик. Изпитът е писмен и продължава четири часа и половина. Разделен е на две части. Първата част представлява тест, който е задължителен за всички, явяващи се на изпит по биология. На теста те получават оценка по шестобалната система и участва в образуването на бала. Тестът съдържа 60 въпроса, които са от изучавания материал в 8, 9 и 10 клас. Втората част  предназначен само за кандидатите за специалност медицина. Полученото „да“ на тази част от изпита, ще им позволи да кандидатстват за специалността.

comment 0
visibility 1473
Протест на жители на "Горубляне"

За поредна седмица блокират „Цариградско шосе“

Жителите на Горубляне днес, април, отново ще ограничат движението на цялото кръстовище на бул. „Цариградско шосе“ , ул. „Павел Красов“ и ул. „Димитър Пешев“ в знак на протест срещу невъзможността да използват земите, за които плащат данъци и липсата на желание от страна на институциите да им съдействат. Протестът е законен. Необходимото уведомление е изпратено по надлежния ред. Припомняме, че в края на миналия месец бе организирана среща на ИК Горубляне с кмета на столицата и депутати. Обещаната работна група не е организирана до момента. Не е направена нито крачка за решаване на проблемите с имотите на горубленци. Това е и основанието протестите да продължават. Миналата седмица се образува километрично задръстване по „Цариградски шосе“. Намесиха се полицейски екипи за регулиране и отклоняване на движението.

comment 0
visibility 558
Замърсяване на Панчаревското езеро

Доброволци се заеха с почистването на Панчаревското езеро

След като в последната седмица се разчу за плачевното състояние на района на Панчаревското езеро и липсата на грижа от страна на институциите, беше подета инициатива с почистването да се заемат доброволци днес в 10.30 ч. Както вече медията ни писа, замърсяването възпрепятства нормалите тренировки на спортистите на гребната база. Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне инициира доброволно почистване на района на езерото днес. Тази инициатива се презентира от БНР и социалната мрежа. В 10.30 ч. пред гребната база се събраха гребци от Националната гребна база, ученици от 83 ОУ "Елин Пелин" в Панчарево, както и жители от района. Гребците използват лодки, за да се съберат повече отпадъци от водите на езерото. Организаторите на почистването призоваха участниците да събират отпадъците разделно. Набавениса необходимите чували и ръкавици от Столичен инспекторат. Събраните отпадъци ще бъдат извозени на  април, понеделник.

comment 0
visibility 378
Софийски университет

Започна кандидат-студентският изпит по история в СУ

В 9.00 ч бе даден стартът на изпита по история в СУ от предварителната сесия за кандидат-студенти. Явилите се трябва задължително да участват в двата етапа на изпита – разработка на тема по исторически проблем и тест, пише Офнюз. Изтеглените теми, между които трябва да избират кандидатите са „Любен Каравелов – политическа и книжовна дейност" и „Златният век на българската култура (краят на IX – началото на X век): творци и постижения". За теста е изтеглен вариант 1. 887 човека влязоха в залите изпита по история в СУ. Оценката от него е необходима за кандидатстване в специалности като „Философия"; „Социология";  „История"; „Археология";  „История и география" и др. Тестът съдържа отворени и затворени въпроси, касаещи стопанската, политическата, културната и църковна история на България от Средновековието до днес. Изпитът проверява познанията на кандидатите по история, които се усвояват в училище, умението за писането на текст с ключови аргументи за даден исторически проблем и  владеят ли добре книжовния български език.

comment 0
visibility 471
велошествие

Пролетното велошествие и маратон променят движението в София

Традиционното пролетно велошествие и маратон в София е планирано за днес, 14 април. Мотото на събитието е „София кара колело и тича за по-чист въздух“. Всеки фен на активността в неделния ден, може да го направи като участва в събитието, информира БТВ. Началото е 11.00 ч. за велошествието. Стартът е от пл. „Народно събрание“ до Южен парк. Маратонът стартира петнадесет минути по-късно ч. от „Народно събрание“, по Перловската река до НДК, по бул. „Витоша“ и приключва на входа на „Южен парк“. Това не е състезание, а подкрепа на полезната алтернатива на движението в столицата. За безопасността на участниците бяха наложени някои промени в трафика в столицата. До приключване на събитието -              ще бъде забранено паркирането и спирането на коли на пл. „Народно събрание“ -              забранено е навлизането на коли по ул. „Цар Шишман“ между „Аксаков“ и „Народно събрание“ -              забранено е влизането на коли по бул. „Цар Освободител“ между „Г.С.Раковски“ и бул. „Васил Левски“.

comment 0
visibility 864
катастрофа в "Западен парк"

Нощна катастрофа с БМВ в „Западен парк“

Снимка на катастрофирало БМВ в „Западен парк“ през нощта се появи в социалната мрежа. Колата е кацнала на островчето на трамвайната спирка до бл.13 и „Фантастико“. Катастрофата е станала в малките часове на 13-ти срещу 14-ти април. Коментарите под страховитата снимка са повече за непригодността на младите шофьори да се справят с пътните условия. Още повече са за големия брой катастрофи с тази марка. Не се разбира категорично дали има пострадали при произшествието. Живущ близо до местопроизшествието коментира, че е чул звука от удара. Друг потребител в социалната мрежа споделя, че неволно чул думите на полицаите, дошли на място. Те коментирали, че хората от БМВ-то са избягали.

comment 0
visibility 399
парк "Заимов"

Времето и предстоящите събития на 14 април 2019 г. в София

Времето на 14 април Неделята в София започва с тъмни облаци и ниски температури. Така ще е през целия ден. Сутринта температурата е 7, през деня ще стигне 11 градуса. Дъжд ще вали в ранния следобед, сочи prognozata.bg. Предстоящите събития на 14 април 9.00 ч. Кандидатстудентски изпит по история в СУ 10.00 ч. Започва Медицинско изложение в хотел Ramada Sofia City Center 10.00 ч. Начало на XCO Драгалевци 2019 г 10.00 ч. Столичани ще могат да се включат в разширяването на новата гора на София край Суходол. 11.00 ч.  Начало на  велошествие и маратон „София кара колело и тича за по-чист въздух“. 12.00 ч.  Награждават на призьорите в Петнадесетото състезание по компютърни мрежи в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади 13.00 ч. Начало на образователна веган акция с прожекция на документални клипове от кланици и ферми на бул. „Витоша“ 35. 14.00 ч. Кандидатстудентски изпит биология в СУ. 18.00 ч. Тържествено честване на 165 години от рождението на Антон Безеншек в читалище "Славянска беседа".