Новини от 15.05.2019

comment 0
visibility 332
Брейн Сторм Консулт

Форумът "Сподели успеха си с нас" ще се проведе в София

В столицата ще се проведе третото издание на бизнес форум „Сподели успеха си с нас“, по случай откриването на нов корпоративен офис на „Брейн Сторм Консулт“ в София. Събитието ще се състои на 10 юни от 18 часа в зала 10 на НДК.  Официалното откриване ще стартира с освещаване на новият офис на компанията, намиращ се в ж.к. Лозенец на ул. „Люба Величкова“ № 9, съобщават организаторите. „Брейн Сторм Консулт'' е една от водещите финансово-счетоводни компании у нас. Тя предлага на своите клиенти затворен кръг от услуги, стартирайки с бизнес, правни, финансови и данъчни консултации, преминавайки през управление на бизнеса, счетоводството и одита, и завършвайки с финансово-счетоводен софтуер Мираж SQL. Предстоящата конференция има за цел да повиши информираността за възможностите пред предприемачите, споделянето на опит и умения. Събитието ще протече с презентационния панел на организаторите от, „Брейн Сторм Консулт“, след което компании от различните браншове ще разкажат за своята дейност. Програмата ще приключи с коктейл и неформални срещи между представителите на бизнеса. За да участвате е необходима предварителна регистрация чрез e-mail: sales@brainstorm.bg.

comment 0
visibility 290
Природен парк Витоша

ПСС: Избягвайте разходките на Витоша

Лоши са условията за туризъм на Витоша днес. Температура е от 1 до 10 градуса, съобщиха за Столица.bg от Планинската спасителна служба (ПСС). В цялата планина е мъгливо, облачно много влажно и тихо. Лифтовете не работят. За последното денонощие няма регистрирани инциденти с туристи. Спасителите съветват туристите да не излизат днес в планината, но ако го направят да са добре екипирани и да носят зареден мобилен телефон. Важно е да имат изострено внимание по стръмните склонове, тъй като вероятността от подхлъзване е голяма. 

comment 0
visibility 309
ул. „Рачо Димчев”

Временно забраняват паркирането на ул. „Рачо Димчев”

Събитие за румънското председателство в Дома на Европа ще докара проблеми за шофьорите, които живеят или работят в централната част на столицата. Забранява се престоят и паркирането на коли от 10 до 18 часа днес в района на ул. „Рачо Димчев“, с изключение на автомобилите на гостите на събитието. От 13 до 18 часа ще бъде забранено и влизането на пътни превозни средства по ул. „Рачо Димчев”, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР.

Реклама
comment 0
visibility 1944
Имотна измама

Имотна измама остави брат и сестра без родната им къща в "Лозенец''

Брат и сестра останаха без родната си къща след имотна измама в кв. "Лозенец''. Антоанета и Кръстьо Попови загубиха домът си заради имотна измама преди 8 години. Неприятната история за хората започва с фалшифициране на техните подписи. "Макар и по ксерокопията, експертизите предполагат, че под това, което сме подписвали е бил положен таблет, който взима отпечатък от подписа ти и след това може с устройство да се прехвърля", разказва един от потърпевшите пред Bulgaria ON AIR. Те се чудят как е възможно нито един нотариус не е бил озадачен на странните договори или от факта, че на тях им било платено със 180 000 лева, донесени в найлонова торбичка, но след това те не се явили при нотариус за финализиране на сделката. Оказва се апетитният имот в Лозенец е бил препродаден няколко пъти. Вчера новите собственици вкарват багер и работници в двора на къщата и започват да я бутат. Тъй като на нейно място трябва да се появи жилищна кооперация. Антоанета и Кръстьо дори все още не са успели изнесат вещите си. Те се надяват на последното дело, фалшивия договор да бъде обявен за неистински документ, за да им бъде върната родната къща.

comment 0
visibility 283
Столична библиотека

Творческа вечер за животът на „Яна Язова” ще се проведе в Столична библиотека

Истории за живота на блестящата поетеса и красива жена Яна Язова ще съберат ценители на литературата в Столична библиотека днес от 18 часа. Събитието ще се проведе в Мраморното фоайе, а критикът Юлии Йорданов ще разкаже за нерадостната житейска съдба на Люба Ганчева- както е истинското име на Яна Язова. Йорданов работи за опазване литературната памет на България. Събитието е организирано от Дружество "Будители" в област Монтана. 

comment 0
visibility 265
Магистрала Струма

Аварирал камион затруднява движението по АМ "Струма"

Аварирал камион затруднява движението по магистрала "Струма" при 56-ти километър. Временно движението в посока София през Дупнишки тунел ще осъществява само в изпреварващата лента, съобщават от АПИ. От агенцията призоват шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват указанията на "Пътна полиция".

comment 0
visibility 1296
НДК

1000 вина от 100 изби идват за фестивал в София

1000 вина от 100 изби ще пристигнат в София за Балканския международен фестивал и конкурс на виното 2019. Осмото издание на фестивала ще предложи наситени емоции в началото на месец юни. Всички еликсири ще могат да се дегустират от столичани и всички гости на града. Шатрите за събитието ще бъдат разположени пред НДК между 7 и 9 юни 2019 г. Преди фестивала обаче ще се проведе конкурс за най-добрите вина от от целия балкански регион. Записването за него продължава. А той ще се проведе в периода 5-7 юни. Отличените питиета ще бъдат присъдени от специално международно жури, в чийто състав влизат четирима носители на званието Master of Wine. На фестивала ще може да пробваме голямо разнообразие от вина. Сред тях бутилки от най-добрите 100 изби от България, Гърция, Румъния, Турция, Хърватска, Словения, Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Грузия.  Всеки ще може да ги пробва, като преди това закупи билет. Вината ще се продават и на префернциални цени. На място ще има великолепна храна приготвена от Sofia Restaurant Weeк. На разположение на гостите на фестивала ще бъдат редица ресторанти, които ще предлагат тематична кухня - гръцка, турска, сръбска, тайландска, българска, италианска, френска и други. За доброто настроение ще се грижат и редица музикални изпълнители. Сред тях са Виво Монтана, Мерудия, Ангел Заберски, Милица Гладнишка. На фестивала разбира ще има и изненади, но те ще бъдат разкрити по време на фестивалният уикенд. Специални мастъркласове ще разтрият тайните на виното.  Фестивала ще бъде достъпен и за децата. Като за целта всяка шатра ще бъде оборудвана с детски и фотокът, зона свободна за домашни любимци, сцена с музикални изпълнения и тематична стендъп програма, кът за продажба на артикули, фестивална книжарница, топ ресторанти (етно и гурме) и места за хранене, демонстрации на победителите от MasterChef, златна шатра с наградените вина в конкурса,място за рисуване с вино… и още куп изненади. Осмото издание на фестивала в София се осъществя с подкрепата на Столична община.  

comment 0
visibility 272
Тунел Ечемишка

Движението в тунел "Ечемишка" на "Хемус" ще е само в една тръба

От 9 до 16 часа днес ще бъде ограничено движението в тунел „Ечемишка” на магистрала „Хемус” в тръбата за столицата. Причината за това е георадарно обследване на съоръжението, съобщават от АПИ. Целият трафик ще се осъществява двупосочно в тръбата, в посока Варна. От агенцията апелират шофьорите да се движат с повишено внимание, като спазват поставената сигнализация и маркировка.  

comment 0
visibility 284
ул. Хан Крум 46

Събитие променя движението по ул. „Хан Крум”

Днес в София ще се проведе специално събитие в посолството на Полша, което налага някои временни промени в движението. Новата организация на движението ще е в сила в още в часовете следобед и вечерта, информират от СО. От 12.00 до 20.30 часа се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на гостите поканени на приема на: - ул. „Хан Крум” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Любен Каравелов”; - ул. „Любен Каравелов” между ул. „6-ти септември” и ул. „Хан Крум”. От 18.00 до 21.00 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на автомобилите на гостите поканени на приема само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР по: - ул. „Хан Крум” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Любен Каравелов”; - ул. „Любен Каравелов” между ул. „6-ти септември” и ул. „Хан Крум”.

comment 0
visibility 363
Брифинг за убийството в костенец

След намерения втори труп в Костенец: Няма резултат от издирването на Стоян Зайков

Все още няма резултат от издирването на заподозрения за убийство Стоян Зайков в Костенец. На място продължава разследването на второто убийство за по-малко от седмица. Вчера труп на мъж бе открит само на метри от дома на Зайков. Той е в неизвестност и се издирва вече шести ден. На брифинг тази сутрин главният секретар на МВР Иван Иванов, заяви, че към момента не е потвърдена връзката между убийството на съседа на издирвания и приятелката му Милена Шишкова. Двете престъпления са били извършени с различни оръжия. Последната жертва не е имала конфликт със издирвания, добави ст. комисар Николай Спасов, директор на ОДМВР - София. Намереният труп вчера е на 42-годишен мъж, трети братовчед на Зайков. Открит е с огнестрелна рана в брадата. Убития мъж е бил разпитван само преди няколко дни във връзка с убийството на Милена Шишкова. Към момента няма данни той да е бил в някакви отношения с убитата жена.  

comment 0
visibility 364
Полицейска кола

40 души са задържани след пловдивското дерби в София

40 души бяха задържани преди, по време и след края на мача за Купата на България между отборите на "Локомотив Пловдив" и "Ботев Пловдив". Според последните данни на СДВР не се е стигнало до сериозни нарушение на обществения ред в столицата. Пловдивското дерби за кратко блокира центъра на града, съобщава МВР. На стадиона не са допуснати над 75 души, защото са били в нетрезво състояние. Феновете са били ескортирани към Пловдив без проблем и без нарушаване на реда.

comment 0
visibility 365
Парк Геомилев в София

Времето и предстоящите събития на 16 май 2019 г. в София

Времето и предстоящите събития на 16 май  2019 г. в София Тази сутрин времето в София е облачно и хладно. Следобед се очакват валежи и грамотевични бури. Минималната температура е 9 градуса, а максималната се очаквава да достигне до 16 градуса, сочи prognozata.bg Предстоящи събития за 16 май 09.00 часа Ще започне заседанието на Народното събрание.  09.00 часа В Министерски съвет зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков ще проведе среща с премиера Бойко Борисов за въвеждането на тол системата.  09.00 часа В ИНТЕРПРЕД-СТЦ София ще се проведе форумът Business & Finance 4.0, организиран от сп. Enterprise и MoitePari.bg. 10.00 часа. В сградата на НАГ главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков ще представи своя отчет за управление на системата и процеса на градско планиране и развитие по повод 3 години от встъпването му в длъжност. 10.00 часа Във фоайето на Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (бул. „Джеймс Баучер“ 5, Централна сграда А) ще се проведе Ден на кариерата. Събитието се организира за четвърта поредна година от Кариерния център на Физическия факултет.  10.00 часа Улицата пред родния дом на визионера и филантроп Дими Паница ще бъде именувана на негово име. Улицата е разположена между площад „Народно събрание“ и бул. „Васил Левски“, успоредна на бул. „Цар Освободител“. На именуването ще присъства кметът на София Йорданка Фандъкова.  10.00 часа В Унгарския културен институт ще се проведе научна конференция „100 години Александър Геров“. 10.30 часа В УМБАЛ „Александровска“ ще се проведе пресконференция на тема: „Стоп на астмата“. 11.30 часа В Националната галерия „Квадрат 500“ ще бъде отбелязана 140-годишнината на „Български пощи“ ЕАД. Събитието включва валидиране на юбилейна пощенска марка, награждаване на служители на дружеството и празничен коктейл.  11.00 часа В пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция по повод предстоящата мащабна национална здравна кампания, свързана със Световния ден на хипертонията.  13.30 часа В Представителството на ЕК ще се проведе международна конференция, посветена на Източното партньорство. 14.00 часа В катедра „Радиокомуникации и видеотехнологии“ на Факултета по телекомуникации при Техническия университет се организира честване на 65 години от първото телевизионно предаване в България и Балканския полуостров, както и 60 години от създаването на Българската национална телевизия.  14.00 часа В зала „Пресцентър“ на Министерството на регионалното развитие и благоустройство министър Петя Аврамова и министърът за европейска интеграция на Република Сърбия Ядранка Йоксимович ще връчат договори, сключени по Втората покана за подаване на проектни предложения по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg - ИПП България – Сърбия 2014-2020 г.  14.00 часа Президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“2 председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.  17.00 чaса В зала 1 на Централния военен клуб ще се състои на тържественото отбелязване на 20-годишнината от създаването на Европейския институт. Събитието ще бъде открито от министър-председателя Бойко Борисов, ръководителя на Представителството на ЕК в България Огнян Златев и основателите на Европейския институт- Николай Младенов и г-н Станислав Даскалов. 18.00 часа В Криптата на храм-паметник „Св. Александър Невски” публиката ще може да види за първи път около 60 непоказвани произведения на църковното изкуство от периода ХVІ-ХІХ век. Те са обединени в тематични групи, които илюстрират в хронологичен ред евнгелските събития и празниците от Възкресението на Лазар до Свети Дух.  18.00 часа В Мраморното фоайе на Столична библиотека ще се проведе творческа вечер „Яна Язова – енигма, фатализъм, реалност”. 19.00 часа Джеймс Джъд в България в Зала "България" / Bulgaria Hall 20.00 часа Най-доброто от АНДРЮ ЛОЙД УЕБЪР започва в НДК Още интересни събития от днешния ден- ТУК

comment 0
visibility 328
София

Новините в София: Най-важното за деня 15 май, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 15 май 2019 г. С новите автобуси вредните емисии в София са намалели с 2,5 пъти (СНИМКИ и ВИДЕО) Над 2,5 пъти са намалели отделяните вредни газове от градския транспорт в София след обновяването на автопарка. Данните съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в гараж Земляне, където днес бяха пуснати в движение 20 чисто нови автобуса МАН по линия 11. Те ще пътуват по маршрута, който свърза кв. Гео Милев и Овча купел. Следващите 20, от новозакупените 60 автобуса, ще тръгнат по линия 280 до края на май. Оставащите 20 са предвидени за линия 204, но засега трябва да се завърши газстанцията в гараж Дружба, за да бъдат пуснати, обясни директорът на Столичния автотранспорт Слав Монов. Неработещ светофар докара автомобилен ад на бул. "Черни връх" (ВИДЕО) Истински ад под небето преживяха вчера шофьорите, които минаваха около Мол "Парадайс" по бул. "Черни връх" и по улица "Хенрик Ибсен". Снимки в социалната мрежа показаха, че там буквално е стълпотворение от автомобили от всички страни на кръстовището. Всеки иска да завива, натискат се клаксони от изнервени хора. Няма възможност за маневра нито наляво, нито надясно. А екипи на "Пътна полиция" и Центъра за градска мобилност отчаяно се опитват да въведат ред в хаоса. Според минали от там водачи в случая най-вероятната причина за автомобилния апокалипсис е неработещ светофар. 100 нови работни места отваря "Филип Морис Интернешънъл" у нас София е един от вариантите за отваряне на нов кол център на компанията "Филип Морис Интернешънъл". Очаква се той да заработи още през третото тримесечие на тази година, съобщи Xpиcтoc Xapпaнтидиc, yпpaвлявaщ диpeĸтop зa peгиoнa Югoизтoчнa Eвpoпa, цитиран от money.bg. В момента мениджърите на компанията, която произвежда ycтpoйcтвoтo зa нaгpявaнe нa тютюн іQОЅ, умуват дали този кол център да е в София или в друг български град. Най-напред в него работа ще почнат 100 човека. Центърът ще поеме част от задърженията на офисите в Гърция и Италия. Намериха трупа на роднина на убиеца от Костенец Откриха труп на мъжр който е роднина на издирвания за убийство Стоян Зайков - Чане в Костенец. Той е открит в имот на метри от къщата на семейство Зайкови. Последните данни не сочат, че става въпрос за второ убийство в Костенец. Това обясни вътрешният министър Младен Маринов пред журналисти.  Йорданка Фандъкова: Слухът за завода за RDF премина границата на манипулацията Казаното вчера от общинския съветник Калоян Паргов, че ЕК е спряла проекта за завода за изгаряне на RDF е безоотговорност в политическата кампания. С тази невярна новина многократно бе премината границата на пропагандата и манипулацията. Така кметът на София Йорданка Фандъкова коментира вчерашната новина.  Тя беше опровергана и от представители на ЕК и се оказа, че в момента проектът се проверява и не е спиран. "За БСП домогването до властта е по-важно от проектите за София. Това е тежък обект, а те първо го подкрепиха, а след това го критикуваха", каза столичният кмет. Фандъкова е имала среща в Брюксел с еврокомисари за изграждането на инсталацията за изгаряне на RDF, разговаряла е и с комисарите за оперативни програми "Регионално развитие" и "Конкуретоспособност". Увеличените заплати на шофьорите в София привлякоха нови 89 Около 90 кандидата има вече, които искат да започнат работа като шофьори в Столичния градски транспорт. В момента 29 души карат безплатен курс за категория D и след това започват работа в Столичния градски транспорт, съобщи директорът на Автотранспорта Слав Монов в гараж Земляне. С вдигането на заплатите с 20% на шофьорите в градския транспорт, от началото на 2019 г., вече има кандидати и скоро кризата с кадрите ще бъде преодоляна, потвърди кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя е категорична, че предприетите мерки вече дават добри резултати. Находка: Столичанка намери 6 кв. м жълти павета (СНИМКИ) Софиянка откри около 6 кв. метра жълти павета в задният двор на новата си къща в кв. "Гео Милев".  На място е изпратен екип на общинското дружество "Софинвест", за да прибере жълтите павета, тъй като те са обявени за културно наследство, съобщават от столична община. Според историци, блокчетата са внесени от Австро-Унгария в първите години на ХХ век. През 1907 г. и 1908 г. като те са поставени на бул. "Цар Освободител" и на площада пред Народното събрание. Всички павета, които са събрани за период от 110 години от участъци в столицата, където са били заменени с друг вид настилка, се съхраняват от общинското дружество. А идеята е те да се използват при ремонти в централната част на столицата. Собственици на таралясници хитруват и задръстват жилищни квартали в София Промяна в Наредбата за вдигане на стари автомобили в София трябва да има и то съвсем скоро. Иначе проблемът в столицата се задълбочава и в жилищните квартали стотици стари коли заемат парко места, превръщат се в място за отпадъци, източници на насекоми и гризачи и най-вече замърсяват околните пространства, видя Столица.bg. За належащата промяна говорят данните от столичните райони, където масово има изоставени, ръждясали и разпадащи се коли. Стикери са залепени на стотици автомобили и само една малка част от тях са репатрирани от общината. Със сигурност обаче никой не знае точния брой на таралясниците. Очевидно причината е в тромавата процедура с дълги срокове между всеки етап. Това затруднява районните кметове и администрациите да бъдат ефективни в разчистването на излезли от движение коли. 12-годишен спечели място в космически лагер на НАСА Светлин Праматаров от Нови Искър се пребори за място в космическия лагер Space Camp на НАСА в Турция. Детето се състезаваше със свои връстници от цял свят. Сумата за включване на момчето в лагера е 1250 долара. Но семейството му няма възможност да ги осигури, съобщават от администрацията на района. До 20 май парите трябва да бъдат осигурени.  Вижте най-интересните събития за  утрешния 16 май- ТУК

comment 0
visibility 635
Пияни британци

Пияни британци се въргаляха на жълтите павета в София

Доста интересен начин да се забавляват измислиха двама пийнали британци в центъра на София. Тази нощ, след като са излезли от близка кръчма, те решиха да се въргалят по жълтите павета точно до сградата на Народното събрание, съобщават очевидци в социалната мрежа. Според автора на снимката британците демонстрират “брекзит стойка“. За кратко публикацията развесели потребителите в социалната мрежа. Според коментиращите двамата младежи са слаба работа и българите могат да пият повече.

comment 0
visibility 491
Полиция

Катастрофа блокира движението към София на „Тракия”

Тежка катастрофа е станала на магистрала „Тракия” при 92 км в посока София. При инцидента са се ударили камион и три автомобила.  По информация на МВР, един от автомобилите е спрял рязко, а зад него са се ударили другите два, след което в тях се е забил камион. От удара една от колите се е обърнала по таван. На място има екипи на полиция, спешна помощ и пожарната. Движението е силно затруднено и само през аварийната лента.

comment 0
visibility 616
Автобус 9

Временно ще бъде променен маршрута на автобусни линии 9, 84, 184

Временно ще бъде променен маршрута на автобусни линии 9, 84, 184. Промяната ще важи от 04:30 до 24:00 часа на 18.05.2019 г. Автобусна линия № 9 (в посока пл. „Орлов мост”): ще се движи по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, ул. „Шипка” и по маршрута си. Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” на 50.00 метра преди бул. „Цар Освободител”. Автобусни линии № 84 и 184 (в посока ул. „Ген. Йосиф В. Гурко”) от бул. „Цариградско шосе” наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, обратен завой при Национален стадион „Васил Левски”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по бул. „Цариградско шосе” по маршрутите.

comment 0
visibility 439
Нарушение

Строител на автомивка получи акт за замърсяване

Липсата на устройство за измиване ходовата част на камионите докара глоба на строители, които градят автомивка. Актът е съставен на техническия ръководител на бригада, която работи на Софийски околовръстен път - изток в район "Искър", съобщават от Столичния инспекторат. От строежа е допуснато излизане на мръсни камиони от обекта , с което са замърсени пътните платна, аварийна лента и дясна лента СОП - Изток, както и околното пространство. 

comment 0
visibility 852
вода

Центъра и Малинова долина цял ден остават без вода

Планирани ремонти по водопроводната мрежа на „Софийска вода“ ще наложат спиране на водата в някои столични райони на 16 май, четвърътък. Заради пресвързване на уличен водопровод на ул. „Едуард Генов“ жк. „Малинова долина“, от 10:00 до 21:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Едуард Генов“ , бл. 22, бл. 23, бл. 25, бл. 26, бл. 27 Заради изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на ул. „Кузман Шапкарев“ Център, от 09:00 до 21:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Ген. Гурко“, ул. „Дякон Игнатий“, ул. „Иван Вазов“, ул. „Георги С. Раковски“ Възможно е да има краткосрочно помътняване на водата след пускането й. Заради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Божур“ с. Волуяк, от 09:00 до 18:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Божур“, ул. „Здравец“, ул. „Червено знаме“, ул. „Зорница“, ул. „Малина“ Заради прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Цар Симеон“ Център район „Възраждане“, 10:00 до 17:00 ч. ще спре водата на  живеещите в района на ул. „Цар Симеон“ от бул. „Стефан Стамболов“ до ул. „Георг Вашингтон“. Заради подмяна на пожарен хидрант на ул. „Сехово“ жк. „Гевгелийски“, от 10:00 до 18:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на ул. „Сехово“ от ул. „Сава Михайлов“ до ул. „Попчево“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Сливница“ жк. „Банишора“, от 09:00 до 18:00 ч. ще бъде спряно водоподаването на живеещите в района на: бул. „Сливница“ №195, бул. „Христо Ботев“ №131 ул. „Софроний Врачански“ от бул. „Сливница“ до ул. „Козлодуй“. Заради подмяна и монтаж на спирателни кранове на ул. 565 жк. „Левски“ В, от 09:00 до 17:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на ул. 565.  

comment 0
visibility 478
Дондуков

Пловдивското дерби за Купата блокира "Дондуков" и „Васил Левски“ (СНИМКИ)

Сериозно задръстване се образувало на бул. Княз Александър Дондуков от президентството до бул „Васил Левски“, видя репортер на Столица.bg. Причината за транспортната тапа е започващия в 19 часа мач за купата на България между пловдивските Ботев и Локомотив. Заради тапата от автомобили, има забавяне и в разписанието на трамваите, които стоят на едно място. Част автомобилите са задръстили и бул „Васил Левски“ до СУ. Затапено е и движението на колоездачите, тъй като част от автомобилите са върху веолалеите. Блокирано е движението и по ''Цариградско шосе'', като там колоната от автомобили е от Орлом мост до "Горубляне". Тапа се е образувала и в района на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, както и около НДК.

comment 0
visibility 313
Спортно състезание за деца

Мария Гроздева се срещна с 200 деца от столични училища (СНИМКИ)

В зала „Триадица“ се проведе спортен празник за ученици 4 и 5 клас от столичните училища. Празникът „Спортни лъвчета” 2019 е посветен на Деня на спорта. Мотиватор на децата бе двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева. Тя насърчи учениците да продължат да се занимават със спорт, съобщават от спортен клуб Левски София. Срещите на малчуганите с успешни спортисти е част и от програмата „My Olympic Experience” подкрепена от Европейската комисия. Такива събития възпитаващи децата ще се организират през 2019 и от партньорите на „ЛЕВСКИ-Спорт за всички“ – „Олимпиакос“- Гърция и „Лацио“- Италия. Събитието днес бе открито от олимпийската шампионка, личният и треньор Валери Григоров, председателя на „ЛЕВСКИ-Спорт за всички“ – Люсиен Велчев, президента на Европейската асоциация на многоспортовите клубове“ – Ванина Миланова“, Десислава Темелкова – представител на Столична община и др. Децата премериха сили в отборните състезания – щафета „Спортни лъвчета“ и теглене на въже и индивидуални игри – даващи право на участие в томбола с награди. Организатори на спортният празник са Спортен клуб „ЛЕВСКИ – Спорт за всички”, Столична община и Българска асоциация спорт за учащи, с маркетинговата подкрепа на агенция „Реал-Спорт“.

comment 0
visibility 1315
Изоставени автомобили в София

Собственици на таралясници хитруват и задръстват жилищни квартали в София

Промяна в Наредбата за вдигане на стари автомобили в София трябва да има и то съвсем скоро. Иначе проблемът в столицата се задълбочава и в жилищните квартали стотици стари коли заемат парко места, превръщат се в място за отпадъци, източници на насекоми и гризачи и най-вече замърсяват околните пространства, видя Столица.bg. За належащата промяна говорят данните от столичните райони, където масово има изоставени, ръждясали и разпадащи се коли. Стикери са залепени на стотици автомобили и само една малка част от тях са репатрирани от общината. Със сигурност обаче никой не знае точния брой на таралясниците. Очевидно причината е в тромавата процедура с дълги срокове между всеки етап. Това затруднява районните кметове и администрациите да бъдат ефективни в разчистването на излезли от движение коли. Често пъти собствениците на изоставени коли прибягват до тарикатлъци. Някои ги местят на 50 - 100 м от мястото, където е поставен стикерът. Други пък междувременно минават технически преглед и така издадената заповед пада и процедурата трябва да започне отново. Кметове на столични райони са категорични, че продължителността на премахване на такъв автомобил е от година до година и половина. От октомври 2009 г. досега като излезли от употреба за установени 13 687 автомобила в София, сочат данни на Столичен инспекторат. А бройката е колкото всички автомобили на една средно голяма община. От тях добровлоно преместени са 7891 броя. Други 227 са се изхитрили и са минали през ГТП, което автоматически спира започнатата процедура по премахване. Общо за 10 години са издадени 4751 кметски заповеди за репатрирани на таралясници, а принудително премахнати от районните кметства в столицата са 1434 автомобила. В район Сердика най-много изоставени коли се наблюдават в кварталите Банишора, Фондови жилища и Орландовци. Общо за цялата 2018 г. стикери са поставени на 93 и само 12 са вдигнати от общината. Почти двойно са се увеличили паркираните за вечни времена коли през 2019 г., тъй като само за първите 4 месеца, набелязаните със стикери за 44, а репатрираните до момента са 7. В район Лозенец, където от ноември 2018 г. целият стана зелена зона, нещата започват да се подреждат. За изминалата година и до момента има 83 коли със стикер и 10 вдигнати от общината. "Някой от тези със стикер са минали технически преглед или автомобилът е преместен и заповедта пада", коментираха от районното кметство. Като "отличник" по изоставени коли се очертава да е район Младост с 600 автомобила през 2018 г., от които половината са премахнати от общината, а другите доброволно. От началото на 2019 г. залепените стикери са над 200 и толкова са премахнати, тъй като започнати преди година процедури едва сега имат успешен завършек. В район Студентски стикери са залепени на 135 автомобила, а 103 доброволно за премахнати през 2018 г. За тази година са само 50, които трябва да се вдигнат. Буквално отличници на София са район Средец. Тяхното спасение са синята и зелена зона за платено паркиране. Живеещите там пък плащат винетни стикери и никой не може да си позволи лукса да плаща паркомясто на трошка. "Имаме съвсем малко изоставени автомобили и те доброволно са премахнати", казват от район Средец. Във Връбница за 2018 г. стикираните са 102 и 26 премахнати от общината. Другите са доброволно преместени. За тази година броят е 40 набелязани и 21 премахнати. Необходима е нова наредба, казват от район Витоша, който се очертава като най-големия по площ район на столицата. За 2018 г. стикери са поставени на 210 автомобила и са репатрирани 45. "Повечето доброволно премахват автомобилите си, рядко имаме неизпълнение на кметска заповед", признават от местната администрация. Проверките обаче продължават. Въпреки че има коли, които са със застраховка и годишен преглед, какво от това, след като сотят с години, коментират действащата наредба от район Витоша. В район Искър за 2018 г. стикирани са 227 и репатрирани 21. От началото на тази година инспектори са поставили лепенки на 80 коли, а подадени за репатриране са още 81. За тях има заповеди, но все още не са вдигнати за вторични суровини от фирмата, с която Столична община има договор. Не е ясно какво се случва в Овча купел, а там батакът е пълен. Вероятно и от общинската администрация не знаят какво правят. За разлика от другите столични райони в Овча купел искат запитване по административен път, сякаш не работят в община, а в секретна база на МО. Поведението на районната администрация напълно обяснява постоянното недоволство на живеещите в район заради ежедневните проблеми с паркиране, инфраструктура и презасторяване.

comment 0
visibility 448
Блокада на Тракия

Футболни фенове и ремонти блокираха Тракия

Продължава блокадата по магистрала Тракия, причинена от идващите към София фенове на двата пловдивски отбора Ботев и Локомотив, които тази вечер играят финал за купата на България на националния стадион "Васил Левски". Има увеличен брой екипи от пътни полицаи, който да контролират трафика, въпреки че и пловдивските фенове са придружени от служители на МВР. Пътната обстановка е допълнително усложнена от силния дъжд, който в момента вали и от ремонтиращите се участъци на Тракия, казаха пред Столица.bg от ОДМВР София. Най-тежко е положението в момента в стесненията на ремонта около Вакарел, въпреки,че са отворени две ленти в посока София. Преди това след Ихтиман също има ремонт на участък. 

comment 0
visibility 417
Петър Хубчев

Хубчев е новият старши треньор на Левски

Сагата с треньорският пост в Левски приключи. Отбора вече има нов треньор в лицето на Петър Хубчев. Бившият селекционер на България е подписал с договор със сините в началото на тази седмица, съобщават от клуба. Той ще работи на „Герена” с Георги Донков и Левон Апкарян. Официалното му представяне се очаква да бъде след мача с ЦСКА, който ще състои на 21 май. Договорът на доскорошния селекционер на Бългаиря ще велезе в сила на 1 юни. Като до тогава отбора ще бъде воден от временния треньор Георги Тодоров. Хубчев е бивш играч на Левски с записани 125 мача. Напуска ''сините'' през 1994 година, когато е трансфериран в Хамбургер.