Новини от 09.06.2019

comment 0
visibility 132
Народно събрание

Новините в София: Най-важното за деня, 9 юни 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 9 юни 2019 г. Започна изпитът по английски език в Софийския университет В 9.00 ч. в Софийския университет започна изпитът по английски. Следобед, от 14.00 ч. е стартира изпитът по математика I и събеседването за желаещите да учат Музикални медийни технологии и тонрежисура 20 000 столични семейства безплатно сменят начина на отопление Съвсем малко време остава до приключване на програмата на Столична община "Борим се с мръсния въздух". Тя дава шанса на 20 000 семейства в София да заменят напълно безплатно старите си отоплителни уреди с печки на пелети. Световно известни готвачи готвят на Женски пазар Този уикенд на Женския пазар в София се провежда  "Бакхус стрийт фест", за радост на всички, които харесват хубавите напитки и храна. Съботата и неделята обновената част на Женски пазар е домакин на уникалния по рода си фестивал, познат и като Гурме в салфетка. Над 15 000 се забавляваха на Бакхус StrEAT Fest 3 (ВИДЕО И СНИМКИ) В двата дена на уикенда, 8 и 9 юни, фестивалът Бакхус StrEAT Fest, позициониран на Женски пазар, осигури забавление и чудесна храна и напитки за повече от 15 000 гости, споделят организаторите.  Изкуството като превенция срещу наркотиците Националната кампания "Избери живота“, която започна по инициатива на БНР, ще трае осем месеца. Основният фокус е вредата от използването на наркотици. Над 500 деца участваха в "Детска Игриада" 2019 Повече от 500 деца взеха участие в спортния празник "Детска Игриада" 2019 в парк „Заимов“. Този детски празник се посреща с изключително радушно от деца и родители за пети пореден път, Тежка катастрофа в „Надежда“ разтърси социалната мрежа(СНИМКИ) Снимки от тежка катастрофа с Поло се появиха в социалната мрежа в групата „Видяно в София“. Според автора на поста, Anelia Angelova, това се е случило в столичния квартал „Надежда“. Центърът и Кръстова вада започват седмица без вода Планираните ремонтни дейности по мрежата на „Софийска вода“ на 10 юни, понеделник, целят гарантиране на по-високо качество на услугата. Това ще наложи спирането на водата в някои части на столицата.

comment 0
visibility 763
вода

Центърът и Кръстова вада започват седмица без вода

Планираните ремонтни дейности по мрежата на „Софийска вода“ на 10 юни, понеделник, целят гарантиране на по-високо качество на услугата. Това ще наложи спирането на водата в някои части на столицата. Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Гургулят“ Център , от 09:00 до 18:00 ч. ще спре водата на живеещите по ул. „Гургулят“ от ул. „Георги Сава Раковски“ до ул. „6-ти септември“. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „6-ти септември“ ъгъла с ул. „Гургулят“. Заради превключване на уличен водопровод на ул. „Иван Андонов“ кв. „Кръстова вада“, от 09:00 до 21:00 ч. ще бъде спряно водоподаването на живеещите в района на ул. „Иван Андонов“. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Иван Андонов“ ъгъла с ул. „Вера Мутафчиева“.

comment 0
visibility 3982
катастрофа в "Надежда"

Тежка катастрофа в „Надежда“ разтърси социалната мрежа(СНИМКИ)

Снимки от тежка катастрофа с Поло се появиха в социалната мрежа в групата „Видяно в София“. Според автора на поста, Anelia Angelova, това се е случило в столичния квартал „Надежда“. Колата е буквално разглобена на части. Двигателят е „кацнал“ на трамвайните релси. Акумулаторът му е в тревните площи. Предницата на колата е тотално унищожена при удара в дървото. От всички коментари до момента не става ясно какво се е случило с шофьора и има ли пострадали при инцидента. Не се вижда и друга кола, участвала в катастрофата. В по-голямата си част коментарите са за това как е могло да се достигне до това състояние на автомобила. Други се шегуваха за здравината на този модел автомобили и за невъзможността им да развиват голяма скорост. Разбира се, освен големите шегаджии на чужд гръб, има и достатъчно трезво мислещи, който се интересуват от здравословното състояние на шофьора на катастрофиралата кола. Все още няма яснота за причината за катастрофата и има ли пострадали.

Реклама
comment 0
visibility 366
"Детска Игриада" 2019

Над 500 деца участваха в "Детска Игриада" 2019

Повече от 500 деца взеха участие в спортния празник "Детска Игриада" 2019 в парк „Заимов“. Този детски празник се посреща с изключително радушно от деца и родители за пети пореден път, споделят от Bgonair. В забавното събитие, с организатор Investor Media Group, участваха деца от 5 до 13 годишна възраст. Тя се надпреварваха в пет различни спортни дисциплини. Заедно с родителите си те участваха в състезание с велосипеди, бягане на 50 метра, щафета бягане и игри, както и бадмингтон. Въпреки че не всички получиха награди, забавлението беше гарантирано, споделят участниците. Награди бяха дадени както на децата, така и на родителите.

comment 0
visibility 1149
Концерт "Изкуството като алтернатива"

Изкуството като превенция срещу наркотиците

Националната кампания "Избери живота“, която започна по инициатива на БНР, ще трае осем месеца. Основният фокус е вредата от използването на наркотици, информират от БНР. В София има Общински съвет по наркотични вещества, към който има Превантивно - информационен център. През април месец в центъра заедно с децата художникът Иван Яхнаджиев рисува на тема "Нарисувана пролет" с цел превенция на употребата на наркотици по инициативата "Изкуството като алтернатива". Изложба от тези детски рисунки ще бъде открита на 12 юни в сградата на Парламента. На 26 юни ще се състои концерт и представяне работата на  Общинския съвет по наркотични вещества.

comment 0
visibility 370
StrEAT Fest

Над 15 000 се забавляваха на Бакхус StrEAT Fest 3 (ВИДЕО И СНИМКИ)

В двата дена на уикенда, 8 и 9 юни, фестивалът Бакхус StrEAT Fest, позициониран на Женски пазар, осигури забавление и чудесна храна и напитки за повече от 15 000 гости, споделят организаторите. Мястото на Женския пазар, където е разположен феста, е разделена зони - „Ресторанти“, „Напитки“, „Сладко и солено“, „Фермери“, „Производители“. В различните зони от 10 до 22 ч. гостите могат да се насладят на разнообразни храни, приготвени от готвачите на най-известните ресторанти в света. Голям интерес представляват занаятчийските вина и бири, кафета, както и традиционни за различни националности храни. Детският кът, джаз формацията SoulBmoll и DJ къта допринасят допълнително за доброто настроение на хората. Тази година участниците във феста са два пъти повече от миналата. В Бакхус StrEAT Fest 3 участват 60 изложители. По модела на много европейски градове, в които през уикенда редица пазари стават домакини на подобни фестивали. Територията им в един миг се превръща в празник на храната и напитките. С организирането на този фест се цели столичани и гостите на столицата да променят виждането си за „пазар“ и да го свържат с ново и различно усещане. Зона „Ресторанти“ представя изкушенията на 16 подбрани ресторанта, които са пригодили менюто си  за нуждата на улицата. Предлагат се всякакви национални ястия. В зоната на „Напитките“ е възможно дегустирането и покупката на елитни вина от вино бара на списание DiVino. Всички, които не са намерили време до момента имат шанса да променят това до 22 ч. тази вечер.

comment 0
visibility 1018
Стоп кадър

Световно известни готвачи готвят на Женски пазар

Този уикенд на Женския пазар в София се провежда  "Бакхус стрийт фест", за радост на всички, които харесват хубавите напитки и храна, информира Нова ТВ. Съботата и неделята обновената част на Женски пазар е домакин на уникалния по рода си фестивал, познат и като Гурме в салфетка. Всички храни и напитки се предлагат на готите на феста в стрийт вариант, споделя изпълнителният директор на „Пазари Възраждане” ЕАД Драгомир Димитров. Всичко, което се приготвя, може да се вземе и да се консумира на удобно за клиента място. Този стриййт начин на хранене е широко разпространен в света. В събота фестът е имал повече от 10 000 клиенти. Преобладаващите сред тях са младите хора. Г-н Димитров допълва, че фестът допълва по своеобразен начин концепцията за използване на  това пространство. Стремежът  е то да запази спецификата си на пазарно средище с многогодишна история, умело съчетано с модерната градска визия.  Освен хубавата храна и квалиттени вино и бира, на пазара звучи музика на живо. Обособен е и детски кът.  

comment 0
visibility 1951
Стоп кадър

20 000 столични семейства безплатно сменят начина на отопление

Съвсем малко време остава до приключване на програмата на Столична община "Борим се с мръсния въздух". Тя дава шанса на 20 000 семейства в София да заменят напълно безплатно старите си отоплителни уреди с печки на пелети, споделя Нова ТВ. Едно от първите столични семейства, живеещи в район Нови Искър, са сем. Войкови. До момента те са се отоплявали с печка на дърва и въглища. Старите им печки ще се заменят от пелетни печки, което няма да намали качеството на отопление, но ще съдейства за подобряване на качеството на въздуха в столицата. Програмата за подмяна на старите печки в  столицата е с 3 годишна продължителност, информира Лорита Радева, председател на Комисията по околна среда към СОС, пред Нова ТВ. Желаещите да се включат в тази програма, могат да го направят с подаване на заявление по местоживеене в районната администрация, поясни г-жа Радева. След това ще се направи оглед и пристъпване към безплатната подмяна на отоплителните уреди.

comment 0
visibility 261
Софийски университет

Започна изпитът по английски език в Софийския университет

В 9.00 ч. в Софийския университет започна изпитът по английски. Следобед, от 14.00 ч. е стартира изпитът по математика I и събеседването за желаещите да учат Музикални медийни технологии и тонрежисура, информира Офнюз. Четири часа е продължителността на изпита по английски език. С диктовката ще се направи преценка за степента на възприемане и разбиране на езика, както и как се справят кандидатите с правописа. Диктовката е на текст с дължина около 250 думи с научно-популярна тематика. Тестът пък ще покаже знанията на кандидат-студентите в областта на граматиката и лексиката на езика. Със съчинението ще може да се покаже уменията на явяващите се да се изразяват правилно на английски език. Кандидат-студентите ще  избират между две теми. Изпитът по математика е в писмена форма и прилича много на матурата . Кандидатите трябва да се справят с 20 задачи с избираем отговор, пет – с отворен отговор, три задачи изискват пълно решение. Необходимо е да се правят обосновани отговори – какви определения, теореми, аксиоми са използвани, за да се получи решението. Кандидатите трябва да пишат със син химикал, черен молив, триъгълник, пергел, линийка, гума. Може да се използва  Справочник по математика за кандидат-студенти на СУ.

comment 0
visibility 506
София

Времето и предстоящите събития на 9 юни 2019 г. в София

Времето на 9 юни София ще се радва на една топла неделя. Градусите ще достигнат 25. За жалост, през целия ден ще превалява и ще гърми. Вятърът ще е съвсем слаб. Това няма да попречи на хората да завършат уикенда си по забавен начин, сочи prognozata.bg. Предстоящи събития за 9 юни 09.00 ч. Начало на изпитите в СУ по английски, математика I и събеседването за специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ 09.00 ч. Начало на "Детска игриада" в парк „Заимов“. 11.00 ч. Митинг “Полицаите не са убийци” започва на  пл. “Св. Неделя” 11.00 ч. Начало на „Да потанцуваме за Живота“ в Борисовата градина 11.00 ч. Градински базар на изкуствата започва в Маймунарника 14.00 ч. Шествие за оставка на правителството на площад „Независимост“ 17.30 ч. Протест „Всяко отнето дете е отнето от всеки от нас“ пред Министерски съвет 18.00 ч. Започва най-новата кампания “Осинови.ме” в Кино Кабана - НДК. Вижте още от събитията в столицата ТУК