Новини от 12.06.2019

comment 0
visibility 145
Нощна София

Новините в София: Най-важното за деня, 12 юни 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 12 юни 2019 г. В София е по-лесно да се купи жилище отколкото в Гърция или Румъния В София е доста по-лесно да си купиш жилище, отколкото в Гърция или Румъния. Това сочат и показателите на ООН, съобщи председателят на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов, цитиран от bgonair.bg. Студентка дарява книги за безплатна читалня  Студентката Мариана Иванова е един от добрите ангели на район "Студентски". Младата дама, която учи в МГУ “Св.Иван Рилски”, много пъти е дарявала безвъзмездно книги за безплатната читалня, която се намира в сградата на район "Студентски". От "Витоша" отчетоха ремонтите на училища и детски градини (СНИМКИ)  Администрацията на "Витоша" се отчете пред жителите на района на тема ремонти на детски градини, училища и направа на нови детски площадки. Своеобразният отчет бе направен в социалната мрежа. А нещата, които до този момент са направени, не са никак малко. Мобилните камери в София са засекли над 1000 нарушители в бус лентите Над 1000 човека са засечени да карат в бус лентата в нарушение на правилата за движение. Те са хванати от мобилните камери на центъра за управление на трафика към Столична община. Аквапаркът във "Възраждане" готов през ноември (СНИМКИ и ВИДЕО) Аквапаркът за 9,5 млн. лв. във "Възраждане" ще е готов на 5 ноември т. г. Това потвърди Димитър Шивачев, изпълнителен директор на Софийски имоти. Общинското дружество е изпълнител на атрактивния проект и в реализацията няма нито един лев от общинския бюджет, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. "Пазари Възраждане" в Топ 3 на печелившите общински дружества `(СНИМКИ и ВИДЕО) Около милион лева е печалбата на "Пазари Възраждане", като най-голям е дялът на Женския пазар. Това каза днес директорът на общинското дружество Драгомир Димитров. На брифинг бе представена концепцията на "Пазари Възраждане" за цялостната промяна на пазарите, които управлява общинското дружество - "Димитър Петков" и Женския пазар. С тази печалба Пазари Възраждане влизали в Топ 3 на общинските дружества, уточни зам-председателят на СОС Николай Стойнев.  

comment 0
visibility 2456
Ремонт на ул. каменоделска

Затварят изцяло ул. "Каменоделска" заради Топлофикация

Столичната улица "Каменоделска", район Сердика ще бъде изцяло затворена за движение от понеделник. В момента там се извършва цялостна реконструкция на трамвайното трасе, настилката, осветлението и тротоарите. Автомобилите и градския транспорт се движат само в по една лента в двете посоки. За събота, 15 юни, когато е Задушница ремонтните дейности ще се съобразят, за да се осигури достъп на гражданите до Централните софийски гробища. От понеделник движението изцяло се спира, тъй като Топлофикация ще изгражда колектор. От 17 юни т. г. за градския транспорт, който минава по "Каменоделска" ще има промяна в маршрутите. Движението и в момента е затруднено, особено около моста при Хладилния завод, тъй като се прави ремонт на жп линията.    

comment 0
visibility 420
Център за управление на трафика

1000 нарушители да си чакат глобите за буслентите в София

Над 1000 нарушители са засекли поставените преди дни видеокамери, контролиращи движението в буслентите в София. Нова техника има бул. Цариградско шосе, бул. Сливница, ул. данаил николаев, бул. България и други основни пътни артерии в София. Целта е да се дисциплинират шофьорите, а буслентите да се ползват само от превозните средства на градския транспорт в столицата. Така ще се повиши скоростта на обществения транспорт и ще стане по-удобен за столичани. Трафикът се следи в центъра на дирекция "Анализ и управление на трафика" към Столична община. Нарушителите се предават на Пътна полиция за налагане на глоби. Камерите са разположени на около 400 м една от друга. Глобата за шофиране в буслента е 50 лв.

Реклама
comment 0
visibility 334
Детска изложба в НС

Детската изложба "Изкуството като алтернатива" влезе в НС (СНИМКИ)

Изложбата с рисунки на деца от София "Изкуството като алтернатива" бе показана днес в кулоарите на Народно събрание. Специално внимание на експозицията отдели председателят Цвета Караянчева, лидери на политически формации и депутати. Автори на колекцията от картини са деца от София, обединени от инициативата "Изкуството като алтернатива". Рисунките са с подкрепата на известния художник Иван Яхнаджиев, а изложбата е дело на Превантивния информационен център по наркомании към Общинския съвет по наркотични вещества. В парламента беше и председателят на Съвета и общински съветник д-р Веселин Милев заедно с Иван Яхнаджиев и експерти от дирекция "Здравеопазване" на Столична община. Детските творби предизвикаха голям интерес сред депутатите. Картините бяха изложени и на Московска 33 преди седмица и привлякоха вниманието на общинските съветници на Столична община. Картините не се продават, но изложбата освен в София ще гостува и в други големи градове.

comment 0
visibility 342
Народно събрание

Посещение на председателя на Грузинския парламент променя движението в София

Председателят на Грузинския парламент ще посети столицата ни на 17 юни, понеделник. Това ще наложи промени в организацията на движение. На 17 юни, понеделник, от 8.00 до 11.00 ч. ще бъде забранено паркирането и престоя на автомобили на северозападната дъга на пл. „Свети Александър Невски“ между ул. „Оборище“ и ул. „11-ти август“ и на ул. „Оборище“ между ул. „Георги Сава Раковски“ и пл. „Свети Александър Невски“ Отново на 17 юни, понеделник, от 9.00 часа до 11.00 ч. ще бъде забранено влизането на автомобили  по ул. „Оборище“ между ул. „Георги Сава  Раковски“  и ул. „11-ти август“ само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР.

comment 0
visibility 405
НДК

Световен конгрес в НДК променя организацията на движение в София

Шестият световен конгрес на информационните агенции се открива на 13 юни, четвъртък, в Националния дворец на културата. Във връзка с това се налагат някои промени в организацията на движение в района. В четвъртък, 13 юни, от 8.00 до 13.00 ч. ще бъде забранено паркирането и престоя на автомобили на паркинга при вход А3 на НДК. Изключение ще правят колите на участниците в събитието. Осигурени са 60 места за паркиране.

comment 0
visibility 1919
вода

Спират водата в Лозенец, Центъра и Орландовци

Планирани от „Софийска вода“ ремонти по водопроводната мрежа в столицата на 13 юни, четвъртък, ще наложи спирането на водата в някои столични райони. Заради монтаж на измервателни устройства на ул. „Съединение“ с. Герман, от 10:00 до 14:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: с. Лозен: карето между ул. „Кайгана“, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Еделвайс“, ул. „Бузлуджа“ и ул. „Съединение“ карето между ул. „Съединение“, ул. „Дъб“, ул. „Къси дол“, ул. „Акация“ карето между ул. „Преслав“, ул. „Съединение“, ул. „Варовита“, ул. „Крушите“ карето между ул. „Съединение“, ул. „Васил Левски“, ул. „Могила“, ул. „Теменуга“ ул. „Съединение“ от ул. „Лозен“ № 97 до АМ Тракия, местност „Чикерица“, ул. „Околовръстен път“ № 360. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Люботрън“ жк. „Лозенец“, от 10:00 до 18:30 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на ул. „Люботрън“ от ул. „Трепетлика“ до ул. „Плачковица“. Заради подмяна на спирателен кран на ул. „Княз Борис I“ Център, от 09:00 до 21:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Уилям Гладстон“ от ул. „Цар Самуил“ до ул. „Цар Асен“ ул. „Княз Борис I“ от ул. „Петър Парчевич“ до ул. „Солунска“ Заради пресвързване на уличен водопровод на ул. „Каменоделска“ НПЗ „Хаджи Димитър“, от 09:00 до 21:00 ч. ще бъде прекъснато водоснабдяването на живеещите в района на: ул. „История Славянобългарска“, ул. „Владайска река“, ул. „Кожарска“, ул. „Каменоделска“, ул. „Грънчарска“, ул. „Заводска“, ул. „Индустриална“. Заради монтаж на спирателен кран на ул. „Христо Станишев“ кв. „Орландовци“, от 09:00 до 19:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на ул. „Николай Райнов“ от ул. „Христо Станишев“ до ул. „Поручик Орозов“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Мургаш“ с. Яна, от 10:00 до 16:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Миньорска“, ул. „Юрий Гагарин“, ул. „Стефан Стамболов“, ул. „Васил Левски“ Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Цар Борис III“ с. Казичене, от 10:00 до 17:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Троянов път“, ул. „Отец Паисий“, ул. „Христо Попбожилов“, ул. „Освобождение“  

comment 0
visibility 572
Кв. Факултета

"Факултета" държи класацията за най-много жители до 14 години

Столичният квартал "Факултета", район Красна поляна е най-многоброен на жители до 14 години, като процент от цялото население. Това сочат данните на Визия за София при проучване на столичните квартали. След кварталът на Красна поляна следват Манастирски ливади - Запад и Изток, Малинова долина и Витоша. От Визия за София са категорични, че не може да се определи, кои столични квартали са най-подходящи за младите семейства? Причината е, че младите семейства не са една хомогенна група с еднакви интереси, начин на живот и финансови възможности. Именно затова не може да бъде даден еднозначен отговор на този въпрос, коментират от инициативата, която работи за бъдещето развитие на столицата. При избора на квартал влияели различни фактори. Някои от тях са възможност за закупуване или наемане на жилище, месторабота и близост до нея, начин на придвижване, социален живот и места, които се посещават, близост до паркове и градини, близост до приятели и хора от същото обкръжение, престижът на самото място, който понягога е продукт на маркетингови усилия. Демографското изследване, проведено в рамките на Визия за София, показва, че най-много жители до 14-годишна възраст като процент от цялото население в квартала живеят във Факултета. Следват южните квартали като Манастирски ливади - Запад и - Изток, Малинова долина, Витоша. Това показва къде възрастово като дял най-много от всички са младите. Оказва се, че в Люлин има потенциал и условия за настаняване на повече млади семейства с деца, но като дял от цялото население те не са толкова значителен процент. Адресната регистрация на живущите не винаги се актуализира, което пък усложнява събирането на демографска информация и са нужни по-задълбочени изследвания с по-точни данни, коментират от Визия за София.

comment 0
visibility 313
Делото срещу Вальо Топлото

Отложиха делото на Вальо Топлото , бил без адвокат

Делото срещу бившия шеф на Топлофикация Валентин Димитров днес бе отложено от Софийски градски съд. Причина бе, че подсъдимия е без адвокат. Защитникът му напуснал и започнал работа на държавна служба, предаде БГНЕС. Бившият шеф на общинското дружество се оплакал, че няма пари за личен адвокат и поиска да му се назначи служебен. За свои защитник известният като Вальо Топлото посочил Илиян Павлов, защото познавал делата срещу него. От прокуратурата пък заявили, че е недопустимо съдът да плаща с държавни пари за лична защита. Димитров се аргументирал, че с Павлов делото нямало да се проточи. Съдията удовлетворил искането и разпоредил при възможност именно Илиян Павлов да бъде назначен за служебен защитник на Димитров. Съдебната одисея срещу Валентин Димитров започва още през 2006 г. Той беше обвинен от  1999 до 2003 г. е нарушил валутното законодателство при извършването на сделки в Австрия за над 432 000 долара. Димитров първоначално получи присъда от 14 години затвор, но през 2012 г. Софийският апелативен съд го оправдава заедно с още двама подсъдими, с мотива, че нямало заобикаляне на Закона за обществените поръчки. Бившият шеф на "Топлофикация-София" беше осъден на три инстанции само в делото за безстопанственост, по което вече изтърпя наказанието си от 3 години затвор. В началото на годината пък беше окончателно оправдан по делото за валутни престъпления.

comment 0
visibility 368
Нестле за Живей Активно!

Спортни легенди ще поведат столичани в Нестле за Живей Активно!

Обичаните от всички спортисти Тереза Маринова, Евгени Иванов-Пушката и Йордан Йовчев ще дадат пример на столичани, включвайки се в 14-то издание на Нестле за Живей Активно! на 23 юни от 10 ч. Започвайки от две различни начални точки, спортистите ще поведат столичнаи към Борисовата градина. Няма да сгрешим, ако кажем, че това е най-голямата инициатива, подкрепяща балансираното хранене и активния живот. Шампионките от ВК „Марица“, които са новите лица на Нестле за Живей Активно!, ще търгнат от театър „София“ заедно с Йордан Йовчев, карайки велосипеди и повеждайки всички ентусиазирани велосипедисти. Маршрутът включва бул. Евлоги Георгиев до Орлов мост и лятната сцена в Борисовата градина. Столичани с ролери и скейтбордове ще тръгнат от Паметника на Съветската армия. Евгени Иванов-Пушката и Тереза Маринова ще водят традиционния пешеходен поход. Походът ще мине през Орлов мост с посока сцена „Естрада“ за официалното откриване. Както и в предишните издания, ще се състои и поход на кучета с техните стопани. Той ще започне в 9.30 ч от Паметника на Съветската армия. По предварителни очаквания, в него ще участват повече от 300 човека със своите любимци. В Борисовата градина от 11 ч. ще започнат редица спортни мероприятия – волейболен турнир на паметника на Левски, лекоатлетически съревнования на „Слончето“. NESCAFÉ Dolce Gusto Bulgaria също ще предизвика участниците със свои игри. ЕКОПАК ще напомни за разделното събиране. Собствениците на кучета ще могат да научат полезни неща  на площадката за кучета. Турнир по футбол и тенис на маса с NESCAFÉ 3in1 и Сдружение Фуутура ще се състои в „Спортна София 2000“. Вечерта на лятната сцена в Борисовата градина ще има много музика,  забавления и гости като Играта, Ballan, DARA и Павел и Венци Венц.

comment 0
visibility 1112
Паркиране върху тротоар на бул. Христо Ботев

Дама кара по тротоара и паркира пред пешеходци на бул. "Христо Ботев" (СНИМКИ)

Нахалство или простотия е да си качиш автомобила на тротоара, да караш до пешеходците и накрая да се паркираш, а хората да те заобикалят? На тази традицонна софийска картина станаха свидетели граждани в центъра на София.  Безочлива дама си паркира автомобила на ремонтирания тротоар в центъра на София, видя Столица.bg. Точно пред сградата на бившето кино "Възраждане" на бул. Христо Ботев пишман шофьорката се качи на тротоара, мина плътно до пешеходци и паркира. Грабна си телефона и започна говори. Толкова бе ангажирана, че не забеляза как щеше да блъсне гражданите, които нищо неподозирайки се движеха спокойно по тротоара. Сивата шкода се настани на тротоара, очевидно с нова настилка, като в собствения си гараж. Само на 10 метра от мястото, където се закотви дамата има платена зона за паркиране. Незнайно колко ли ще спести от "зелена зона", но тя невъзмутимо продължи да си говори по телефона, а гражданите заобикаляха сивата шкода. Нито един полицай не забеляза нарушението, което бе извършено на 50 метра от СДВР.  

comment 0
visibility 540
Обновяване на Женския пазар

"Пазари Възраждане" в Топ 3 на печелившите общински дружества `(СНИМКИ и ВИДЕО)

Около милион лева е печалбата на "Пазари Възраждане", като най-голям е дялът на Женския пазар. Това каза днес директорът на общинското дружество Драгомир Димитров. На брифинг бе представена концепцията на "Пазари Възраждане" за цялостната промяна на пазарите, които управлява общинското дружество - "Димитър Петков" и Женския пазар. С тази печалба Пазари Възраждане влизали в Топ 3 на общинските дружества, уточни зам-председателят на СОС Николай Стойнев. "Концепцията ин е насочена към промяна на търговските пространства и развитието на пазарите, като място и история на храната. Женският пазар е на 140 години и е най-стария в столицата  и се разглежда не само като икономическа единица, а като влияние в целия район, защото той генерира социални връзки и контакти", каза Драгомир Димитров. През уикенда там се проведе поредния фестивал, който беше посетен от на 15 000 души. Пространстовто на Женския пазар е изцяло обновено и преобразено. Там вече има подземни контейнери за битови отпадъци, чисто е, направено е ново озеленяване и чешма. Въпреки че има терени на район "Възраждане" от "Пазари Възраждане" са се погрижили за уюта на столичани и гостите на Женския пазар, като са поставили живи плетове. Мястото вече е включено като част от туристическите обиколки на чужденците в София. Ежедневно от там минават над 500 чужди туристи. Изцяло е обновено пространството в частта от ул. Кирил и Методий до бул. Сливница, където е зеленчуковия сектор. Пребоядисани са сергиите на търговците, поставени са нови тенти с работещи механизми. Ръководството на дружеството е предоставило добри условия на клиентите на пазара.За последните 2 години нямало нито една жалба относно чистотата и хигиената на Женския пазара, похвали се директорът Драгомир Димитров. Най-голямата му гордост е повишената сигурност на търговци и клиенти с поставянето на модерно видеонаблюдение, което ще работи 24 часа. На пазара има и офис на III РПУ, което гарантира безопасността на гражданите. С подмяната на осветлението с LED  ще се спести около една трета от досегашните разходи за ток.

comment 0
visibility 347
НДК

НДК: С решение на СОС сме разсрочили 3,5 млн. лв. данъци

В отговор на изразената позиция на групата „Патриоти за София” в СОС, според която НДК, БНР и Главното мюфтийство има дълг към Столична община в размер на милиони за такса смет и данък сгради, НДК изясни ситуацията. Според управата на НДК, Конгресен център София ЕАД е търговско дружество, а не на бюджетна издръжка.  Плащанията, направени към Столична община за 2018 г са в размер на 463 000 лв. Те включват такса смет и данък сгради. Има решение на СОС от 20.12.2018 г., на базата на което общината разсрочва на НДК 3 536 050,28 лв. стари задължения за такса смет и данък сгради за пет години -  до 2023 г. Съгласно това решение за 2019 г. НДК редовно  плаща сумата от 58 934,17 лв. на месец и така погасява задълженията по реда, за който е съставен погасителен план. С този ред на плащене се изпълняват и клаузите по Стратегическия план за финансово стабилизиране на дружеството

comment 0
visibility 341
СОС

СОС приема финансовите отчети на общинските дружества

На заседанието на Столичния общински съвет ще бъдат разгледани годишните финансови отчети на общинските търговски дружества и лечебни заведения. Приходите от тях за 2018 година възлизат 867 359 000 лв. През изминалата година общинските здравни заведения също вече са на печалба. Столична община като един от най-големите работодатели в страната осигурява работа на над 10 хиляди души в сферата на транспорта, сигурността, почистването, поддръжката на градската среда и тн. В дневния ред на общинските съветници влиза и откриването на две нови социални услуги - Център за обществена подкрепа „Щастливо детство" и Дневен център за деца и/или младежи с увреждания „Развитие" .

comment 0
visibility 460
МВР

Прокуратурата тършува в бизнесцентър на бул. "Цар Освободител"

Прокуратурата обискира офис в бизнесцентър на жълтите павета, информира 24 часа. Пред сградата е паркиран бус на спецпрокуратурата и полицейска кола. Няма информация каква точно е целта на проверката, какво се търси и чий е офиса, в който е проверката.  Г-жа Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, е споделила, че няма информация за акцията на прокуратурата. От Презцентъра на МВР също не са запознати със случая. Очакват се подробности.

comment 0
visibility 550
Нов стадион на Българска армия

Красен Кралев настоява за нов стадион на Българска армия

Стадион "Българска армия" не може да бъде възстановен с леки козметични промени. Това заяви спортният министър Красен Кралев в Бояна, предаде topsport.bg. С изказването си подкрепя намеренията на собственика на ЦСКА да се построи нов стадион в Борисовата градина. Кралев е категоричен, че държавата стои зад изграждането на нов стадион в границите на сега съществуващия. Спортното министерство е принципал на търговското дружество "Сердика", което се води собственик на стадиона на ЦСКА. Съоръжението е отдадено под наем на клуба за 10 години. "Нееднократно сме казвали нашата позиция за стадион Българска армия. Възраженията по проекта за ПУП на Борисовата градина са днесени", казва спортният министър. Той е разговорял с кмета на София Йорданка Фандъкова и смята, че се разбират, защото говорили на един език. От спортното министерство искат възраженията им да бъдат отразени в ПУП-а преди да се приеме. Проектът за Подробен устройствен план, изработен от арх. Атанас Ковачев, беше представен миналата седмица в УАСГ. Още тогава представляващият ПФК ЦСКА адвокат Трендафилов публично обяви исканията и увери Столична община, че за строителството на нов стадион, в чашата на сегашния, имат подкрепата на държавата. "Не искаме нов стадион извън очертанията на сегашния. Посочената възможна за реконструкция, както е в ПУП-а няма да реши проблемите на спортното съоръжение. Смятам, че е нормално да се направи нов стадион в сега съществуващите граници", категоричен е Красен Кралев. На представянето в УАСГ, авторът на Плана арх. Ковачев препоръча на ПФК ЦСКА да махнат пистата и да си покрият трибуните. Това обаче прозвуча доста несериозно. До момента против ново строителство на сатдион в границите на сегашната Българска армия е и главният архитект на София Здравко Здравков. Според него в Борисовата градина няма как да има нов стадион, отговарящ на изискванията на ФИФА и УЕФА, особено за автомобилите. Според едния от трите варианта на проект за нов стадион, изработени по искане на собственика на ЦСКА Гриша Ганчев, автомобилите ще бъдат в подземен паркинг за 3000 места. Няма да се наруши пропусквателния режим, нито функциите на Борисовата градина. Бизнесменът, който минава за ценител на зелените пространства, предвиждал и допълнително озеленяване на спортното съоръжение. Възражения, становища и мнения за ПУП-а на Борисовата градина се подават в НАГ на Столична община и трите районни кметства - Изгрев, Лозенец и Средец. На 26 юни има обществено обсъждане на Плана, след което ще се правят корекции и едва тогава влиза за обсъждане в комисиите на СОС. Вероятно към декември ПУП на Борисовата градина ще влезе за гласуване в СОС.  

comment 0
visibility 325
Петко Дюлгеров

Петко Дюлгеров е в болница с инфаркт

Петко Дюлгеров, бивш кмет на район „Младост“ и обвиняем по делото за подкуп срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова, е получил инфаркт. Той е приет в болница в тежко състояние, съобщава Десислава Иванчева в социалната мрежа. Иванчева споделя, че според лекарите, които се грижат за Дюлгеров, сътоянието му е тежко. Трудно говори и почти не е контактен. Бившата кметица намеква за прилика със случая Мишо Бирата. Припомняме, че Дюлгеров се отказа от показанията, които първоначално беше дал срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Според него всичко е станало заради упражнен натиск от КПКОНПИ. Иванчева задава реторичен въпрос в социалната мрежа, дали инфарктът е пряко свързан с отказването от показанията, които са продиктувани от КПКОНПИ. През месец април тримата – Десислава Дюлгерова, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров - бяха осъдени на 20,15 и 12 г. затвор заради поискана сума от 187 500 евро от бизнесмена Александър Ваклин като подкуп.

comment 0
visibility 1468
топла вода

Авария остави без тола вода центъра, Красна поляна, Гевгелийски и Западен парк

Топлата вода в централната част на столицата в района между бул. „Витоша”, ул. „Солунска”, ул. „Граф Игнатиев”, ул. „Цар Иван Шишман”, ул. „Иван Вазов”, ул. „Княз Алекснадър I” и ул. „Алабин” е спряна заради авария, информират от Толофикация София. Същата авария е причината без тола вода да са и кварталите „Красна Поляна", „Гевгелийски" и „Западен парк". От дружеството информират, че е направена нужната организация за отстраняване на проблема. Същевременно се извиняват за причиненото неудобство.

comment 0
visibility 3928
Аквапарк "Възраждане"

Аквапаркът във "Възраждане" готов през ноември (СНИМКИ и ВИДЕО)

Аквапаркът за 9,5 млн. лв. във "Възраждане" ще е готов на 5 ноември т. г. Това потвърди Димитър Шивачев, изпълнителен директор на Софийски имоти. Общинското дружество е изпълнител на атрактивния проект и в рпеализацията няма нито един лев от общинския бюджет, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. 5 млн. лв. са от фонд "Мениджър", а останалите пари се осигуряват от Софийски имоти. Общинското сдружество се сдоби със скандална слава и съдебни дела в резултата на разграбването под управлението на Тошко Добрев. Въпреки трудностите "Софийски имоти" успя да се стабилизира икономически и вече инвестира в София. Аквапаркът е разположен на 24,5 декара площ и е част от големия новоизграден парк "Възраждане" между ул. Скобелев, ул. Партений Нишавски и ул. Добруджански край. В него ще има 5 открити басейна за възрастни и за деца на различна възраст. Те са на площ от 6,5 декара. В най-големия от тях ще са водните пързалки. Началото им пък ще е на 8,6 м и ще започват от покрива на сградата, в която е разположен СПА центъра. "Съобразили сме височината, за да не достига шумът до съседните жилищни блокове. Дърветата също изолират, а и отстоянието от блоковете е 43 м", обясниха строителите. Столичният кмет Йорданка Фандъкова днес провери, докъде е стигнало строителстовто на водния атракцион. Изпълнителният директор на Софийски имоти Димитър Шивачев подробно запозна столичния кмет с изграждането и разпределнието на съоръженията и направиха обиколка на обекта. Вече са изградени петте овални, външни басейна. В подземния етаж на СПА центъра ще има 25-метров басейн за плуване. "Реално изграждаме нови 25 дка пространство, като 19 от тях са реално парк, а на останалата територия за първи път в София ще бъде изграден обществен аквапарк. С този порект придаваме зелена площ на София", каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че е имало в това пространство първо е трябвало да се изчисти собствеността, но благодарение на Софийски имоти и с подкрепата на СОС, столицата ще има аквапарк. В новото райско място за столичани и гости ще се използва само минерална вода от Баталова воденица. Пред СПА центъра ще има чешма, хората да си наливат вода. "Има голям дебит на минерлан вода, който досега не е използван", уточниха изпълнителите. От общата площ на аквапарка 18 декара е озеленяването и там ще бъдат засадени над 600 дървета. Въпреки строителството, днес в парковата част почиваха майки с деца и възрастни. Те се забавляваха около работещите вече шадравани откъм централния вход на ул. Скобелев. От някогашната индустриална зона, където се продаваха строителни материали и горива нищо не е останало. Пространството е изцяло преборазено и ще се превърне в зелена зона за релакс, забавление и почивка. Докато строители показваха на кмета разпределинето на СПА центъра, на кортовете на Спортна София, които граничат с аква парка, малчугани усилено тренираха. След получаването на акт 15 ще трябва време, за да свикат от ДНСК комисия за акт 16 - за въвеждане в експлоатация. След това започват тестовете на системите на басейните и едва тогава аквапъркът ще отвори за посетители, обясниха от Софийски имоти. Но със сигурност първите столичани ще влязат през пролетта на 2020 г.  

comment 0
visibility 1045
Женски пазар

Женски пазар ще има модерно видеонаблюдение(СНИМКИ)

До края на юни в зеленчуковия сектор на Женски пазар ще бъдат монтирани 32 видео камери от висок клас. Така ще е значително по-голяма сигурността както на търговците, така и на клиентите на пазара, споделя изпълнителния директор на Пазари Възраждане ЕАД Драгомир Димитров. Очакванията са Женски пазар да стане най-сигурната територия в столицата, благодарение на модерното видеонаблюдение и осветлението в търговската зона и алеите. В мащабния ремонт на площите и видеонаблюдението на Женски пазар са инвестирани около 100 000 лв. Вече са ремонтирани 181 търговски маси, тентите и механизмите са подменени, подменена е и настилката на пода. На пазарната площадка е монтирано LED осветление, такова има вече и по алеите. Част от контейнерите за смет са сменени. Градинките са озеленени, отбелязва г-н Димитров. С всичко това се цели създаването на добри услови за труд на всички търговци. Не случайно заетостта на търговските маси на Женски пазар е трайно висока. Непрекъснато се присъединяват нови български производители. Женски пазар има 60 000 посетители дневно, от тях 500 са туристи. В последно пазарът е изключително атрактивна туристическа дестинация. Очаква се съвсем скоро да бъде пуснато в действие мобилно приложение, позволяващо виртуална обиколка на пазара. То ще предоставя необходимата актуална информация за търговските обекти, ресторанта и кафенето на пазара.  

comment 0
visibility 1605
колчета

Монтираха антипаркинг колчета в "Слатина" (СНИМКИ)

Антипаркинг колчета са монтирани върху още неизграден тротоар в ж.к. "Христо Смирненски" до бл. 63. Акцията е дело на Столичен инспектор и Център за градска мобилност. Хората от района са подали сигнал за неправилно паркиране в дадения участък. Екип на Столичен инспекторат е направил проверка на място и по документация в администрацията на района. Разбра се, че неправилно паркиралите автомобили са 4.  

comment 0
visibility 352
лечение

"Александровска" болница започна лечението на деца със спинална мускулна атрофия

"Александровска" болница стартира лечението на деца със спинална мускулна атрофия с иновативна РНК- терапия. 15-годишно момче с диагноза спинална мускулна атрофия от трети тип е първият пациент на проф. Ивайло Търнев. На младежа ще бъде приложен препарата "Спинраза", съобщават от болничното заведение. "Александровска" е една от четирите болници, където ще се прилага лечение за това заболяване. Проф. Търнев и екипът му от доста години се борят лечението на спиналната мускулна атрофия да бъде достъпно и у нас. РНК-терапията със "Спинраза" е одобрена вече в цяла Европа, а лекарството е единственото към момента, което дава шанс на болните да имат по-дълъг и пълноценен живот. Засега обаче НЗОК покрива изцяло терапията само за деца, докато за хората над 18-годишна възраст тя все още е недостъпна.

comment 0
visibility 662
Пътна полиция

Само за една седмица: КАТ излови 200 пияни и 50 дрогирани шофьори

Над 200 пияни и около 50 употребили наркотици водачи е установила акция на КАТ. И то само за седмицата от 3 до 9 юни. Проверката е била в София и останалите градове. Общият брой проверени водачи е бил над 20 хиляди, съобщи пред медиите инспектор Илия Георгиев от "Пътна полиция", цитиран от bgonair.bg. Операцията на "Пътна полиция" е била срещу употребата на алкохол и наркотици. Открити са и 300 шофьори, които карат без застраховка "Гражданска отговорност". На 500 водачи са взети книжките заради неплатени глоби. Връчени са около 3100 електронни фиша на водачи и близо 300 на пътници."Пътна полиция" е открила и девет човека, обявени за издирване по време на акцията. Предвижда се подобни проверки да се извършват през цялата година.