Новини от 12.06.2019

comment 0
visibility 767
парцели

Пари, а не обезщетение искат собствениците на парцели в София

Столичани, които имат парцели за строеж, предпачитат да ги продадат. А не искат обезщетение. Това показват справки в сайтовете за недвижими имоти, цитирани от "Монитор". От сто оферти в центъра на града за около 70 процента се иска плащане кеш и само за останалите- обезщетение. Предприемачи обясняват това с един факт- за тази част от земите за застрояване наследниците са много и доста трудно биха разделили жилищната площ, която ще получи всеки като компенсация от строителя. Предприемачи казват, че в центара на София има доста неголеми парцели, за които собствениците се надяват за вземат обезщетение в апартаменти. Лошото там е, че са много собствениците. И те често не могат да се разберат как да си разпределят дяловете. Ако се стигне до обезщетение като жилище, продавачът се пазари за 30 процента разгърната застроена площ /РЗП/и безплатно оборотно жилище докато се завърши строежа. Продавачите на подобни парцели в центъра на столичния град пък ги предлагат на цени по-високи с 880 евро/кв. м, отколкото е средната цена на единица площ жилище в страна като Белгия.      

comment 0
visibility 979
катастрофа

Катастрофа на "Александър Малинов" предизвика задръстване

Катастрофа на бул. "Александър Малинов" посока "Дружба" предизвика задръстване, съобщават граждани в социалната мрежа. Колите са се ударили точно на детелината. В момента единият автомобил е в лявата лента, другият е в дясната. Екипи на "Пътна полиция" са на място и се опитват да регулират движението. Изясняват се причините за пътния инцидент.     

comment 0
visibility 430
паркиране

Събитие на Кралство Швеция променя движението по "Гурко"

Събитие на Кралство Швеция в столичния Гранд Хотел София ще промени движението на автомобили в центъра на града, съобщават от Столична община. От 16 часа днес до 20 часа престоят и паркирането са забранени на югозападната част на ул. „Ген. Гурко” между ул. „Дякон Игнатий” и ул. „Кн. Александър І”, от страната на хотела. Забраната не важи само за автомобилите на хора, поканени на мероприятието.    

Реклама
comment 0
visibility 603
паркинг

Няма да правят 7-етажен паркинг в двора на Полиграфическия комбинат

В двора на Полиграфическия комбинат на "Цариградско шосе" няма да се прави паркинг на 7 етажа. Това обясниха на страницата си в социалната мрежа от администрацията на район "Средец". Те правят уточнението, защото няколко седмици при тях са постъпвали питания дали е вярно, че в двора на солидната сграда ще почне крупен строеж на паркинг. Ето и част от официалното съобщение на администрацията: "Обръщаме внимание, че в момента в района има документация и е направено съобщение за: ПОДОБЕКТ ЗА ДОВЪРШВАНЕ на преустройство на съществуваща сграда-Депо в подземен гараж и надземен паркинг /сграда с идентификатор 68134.108.239.8/“ Инвестиционното намерение на настоящето съобщаване предвижда реконструкция на съществуващото подземно депо и наземната площ разположена над него в паркинг за около 62 бр. автомобила. От приложената от възложителите документация става ясно, че настоящото намерение не третира изграждане на многоетажен надземен паркинг".

comment 0
visibility 593
ремонт топло

Жена не може да излезе от дома си три месеца заради ремонт на "Топлофикация"

Нели Събева от квартал "Гео Милев" три месеца не може да излезе от дома си заради недовършен ремонт на "Топлофикация". Жената е с увреждания и се придвижва с инвалидна количка. Тя обаче стига до чакъла пред блока, защото не може да мине през него, съобщава bTV. След като историята на Нели стига до медиите, пред нейния блок 266 е направен светкавичен ремонт и плочките са сменени. Потърпевшата подавала сигнали до "Топлофикациия". Но ѝ било отговорено, че има период, в който чакълът трябва да слегне. Домоуправителят също звънял многократно в дружеството и получил същия отговор. На това трасе е имало няколко аварии и затова то било оставено в този вид, за да могат да го наблюдават. Това обясни пред камерите Елизабет Павлова от „Топлофикация”. Срокът за възстановяване на трасето е две седмици. Понеже той е нарушен,има процедура по налагане на административно наказание и глоба. За юридически лица тя е в размер на от 1000 до 5000 лв., обясни Михаил Джурджин, началник на отдел "Контрол по строителството" в район „Слатина”.  

comment 0
visibility 2414
стари печки

Последен ден за смяна на старите печки в София

Срокът, в който столичани могат да сменят старите си печки на твърдо гориво с нови отоплителни системи, изтича днес. Новите отоплителни уреди освен друго са щадящи за околната среда, съобщи БНТ. Данни показват, че близо 35 процента от замърсяването на околната среда в София идва именно от отоплението с твърди битови горива. 5000 домакинства в града могат да подменят старите уреди за отопление с нови безплатно, без да трябва да отговарят на някакви допълнителни критерии. Проектът обхваща общо 5 общини и е с общ бюджет от близо 17 милиона лева. Той ще бъде финансиран от европейската програма LIFE. Крайната цел е спестяване на около 160 тона фини прахови частици годишно.    

comment 0
visibility 720
протести

Протест срещу строеж в зелени площи блокира "Г.М.Димитров"

Протест на живеещи в столичния квартал "Дианабад" блокира за кратко булевард "Г.М.Димитров". Хората недоволстват срещу поредния план за застрояване на зелените площи, съобщи bgonair.bg. Гражданите искат повече въздух, повече пространство между блоковете и да бъде спряно изграждането на нови бетонни постройки. Хората казаха, че ако никой не ги чуе, протестите им ще продължат.  

comment 0
visibility 400
шахмат

Детски градини участваха в турнир по шахмат (СНИМКИ)

Няколко детски градини от район "Младост" участваха в турнир по шахмат. Домакин на надпреварата бе ДГ 59 "Елхица". Участие взеха възпитаниците на ДГ 11 „Мики Маус“ и Частна детска градина „Аника“.За добрите постижения на невръстните шахматисти заслуга имат треньорите от шахматен клуб „Рибаров“ – Петър Рибаров и Петър Дренчев. Строг, но справедлив главен съдия на турнира бе Симеон Стоичков, съобщават от администрацията на района. Дребосъчетата показаха много добро познаване на играта и някои от най-изненадващите ходове в нея. За малките спортисти имаше награди и грамоти, които след приключване на турнира им бяха връчени.За доброто настроение на всички накрая децата изиграха партия „жив шахмат“, която предизвика много усмивки и добро настроение.      

comment 0
visibility 486
нова маса

Нова тенис маса поставиха в парка "Гео Милев"

Нова тенис маса е поставена на открито в парка "Гео Милев". Съоръжението е първото от нововъведенията, които ще бъдат поставени в следващите месеци в различни точки в района. Това съобщават от администрацията на "Слатина". Малко след като бе поставена, новата маса за тенис бе окупирана от млади и стари фенове на спорта на открито. Те си организираха турнир по тенис на маса, съпроводен с много положителни емоции и закачки.

comment 0
visibility 246
сутрешен обзор на събитията

Времето и предстоящите събития на 13 юни 2019 г. в София

Времето на 13 юни Максималните температури ще са между 30 и 35 градуса, вятърът ще бъде слаб, в източните райони до умерен от север-северозапад. През деня ще бъде слънчево и горещо, само на отделни места ще има краткотрайни валежи, съобщава prognozata.bg Предстоящи събития за 13 юни 09.00 часа Народното събрание открива поредното си заседание. 09.00 часа Конференцията “Мост към бизнеса: Многообразие и включване на пазара на труда” ще се проведе в зала 7 на НДК. 09.00 часа "Пресечни точки: Къде бизнесът среща професионалния коучинг".Национална конференция по лидерство и коучинг ще се проведе във форум „Джон Атанасов“, София Тех Парк 09.30 часа Заседание на Пленума на ВСС ще се проведе в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет, ул. „Eкзарх Йосиф“ № 12. 09.30 часа Делото срещу Валентин Д., Лина А. и Мая С. (длъжностно присвояване в особено големи размери) ще се гледа от 26 състав на Софийския градски съд. 09.30 часа Специална информационна среща с отговорни служители от генерална дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия, предназначена за писмени преводачи, преводачески агенции и професионални преводачески организации ще се проведе в Дома на Европа в София. 10.00 часа Шестият световен конгрес на информационните агенции, организиран в София от Българската телеграфна агенция и Световния съвет на информационните агенции, ще бъде открит в зала 3 на НДК от президента Румен Радев. 10.00 часа Столичният общински съвет започва поредното си заседание. 10.00 часа БДЖ и НКЖИ организират кръгла маса за обществено обсъждане на проекта за закупуване на нов подвижен състав и инвестиции в железопътната инфраструктура.Тя ще се проведе в Централен военен клуб, зала 1, бул. „Цар Освободител" 7. 10.00 часа Шестият световен конгрес на информационните агенции ще бъде открит в зала 3 на НДК. 10.00 часа Делото срещу Петър Дз., Милко В., Георги Д., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група, ще се гледа от 14 състав на Специализирания наказателен съд. 10.00 часа Делото срещу Румяна Ч., обвинена в престъпление по служба, ще се гледа от 7 състав на Специализирания наказателен съд. 11.00 часа Делото срещу Николай П. и Виктор И., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група, ще се гледа от 17 състав на Специализирания наказателен съд. 12.00 часа Пресконференция на тема „Форум на Световната федерация на консулите за Централна и Източна Европа“ ще се проведе в хотел InterContinental Sofia. 13.00 часа Делото срещу Десислава И., Биляна П. и Петко Д., обвинени за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай, ще се разгледа от 14 състав на Специализирания наказателен съд. 13.30 часа Семинар на тема: „Подготовка и квалификация на учителите – приоритети и нови възможности” ще се проведе в столичния хотел „Даунтаун”. 14.00 часа 17 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Росен И., обвинен в образуване и ръководене на организирана престъпна група. 14.00 часа Д-р Нат Гопалсвами от Центъра за космически полети „Годард“ на НАСА ще изнесе лекция в зала „Проф. Марин Дринов“ в БАН. 14.30 часа Министър Боил Банов ще отговаря на въпроси на депутати в парламентарната комисия по културата и медиите в зала 248 на Народното събрание. 18.00 часа Издателство „Библиотека България“ и Петър Величков представят „Лора, Яворов и аз“ – пълно издание на спомените на Дора Конова, в зала „Надежда“ на Столична библиотека. 18.00 часа Проект за скулптура в градската среда на Уилфрид Алмендра ще бъде представен в Галерия „Васка Емануилова“. 19.00 часа "Още картини от една изложба"- концерт в зала "България". Ще прозвучат творбите на:Бернхард Крусел – Kонцерт за кларинет и оркестър оп.11, Волфганг Амадеус Моцарт – Концерт за пиано и оркестър ми бемол мажор К 482, Модест Мусоргски / Лео Фунтек – „Картини от една изложба“. 19.30 часа Автобиография с песните на Ангел Заберски- Първо студио на БНР. Още интересни събития от днешния ден може да намерите - ТУК

comment 0
visibility 195
Нощна София

Новините в София: Най-важното за деня, 12 юни 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 12 юни 2019 г. В София е по-лесно да се купи жилище отколкото в Гърция или Румъния В София е доста по-лесно да си купиш жилище, отколкото в Гърция или Румъния. Това сочат и показателите на ООН, съобщи председателят на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов, цитиран от bgonair.bg. Студентка дарява книги за безплатна читалня  Студентката Мариана Иванова е един от добрите ангели на район "Студентски". Младата дама, която учи в МГУ “Св.Иван Рилски”, много пъти е дарявала безвъзмездно книги за безплатната читалня, която се намира в сградата на район "Студентски". От "Витоша" отчетоха ремонтите на училища и детски градини (СНИМКИ)  Администрацията на "Витоша" се отчете пред жителите на района на тема ремонти на детски градини, училища и направа на нови детски площадки. Своеобразният отчет бе направен в социалната мрежа. А нещата, които до този момент са направени, не са никак малко. Мобилните камери в София са засекли над 1000 нарушители в бус лентите Над 1000 човека са засечени да карат в бус лентата в нарушение на правилата за движение. Те са хванати от мобилните камери на центъра за управление на трафика към Столична община. Аквапаркът във "Възраждане" готов през ноември (СНИМКИ и ВИДЕО) Аквапаркът за 9,5 млн. лв. във "Възраждане" ще е готов на 5 ноември т. г. Това потвърди Димитър Шивачев, изпълнителен директор на Софийски имоти. Общинското дружество е изпълнител на атрактивния проект и в реализацията няма нито един лев от общинския бюджет, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. "Пазари Възраждане" в Топ 3 на печелившите общински дружества `(СНИМКИ и ВИДЕО) Около милион лева е печалбата на "Пазари Възраждане", като най-голям е дялът на Женския пазар. Това каза днес директорът на общинското дружество Драгомир Димитров. На брифинг бе представена концепцията на "Пазари Възраждане" за цялостната промяна на пазарите, които управлява общинското дружество - "Димитър Петков" и Женския пазар. С тази печалба Пазари Възраждане влизали в Топ 3 на общинските дружества, уточни зам-председателят на СОС Николай Стойнев.  

comment 0
visibility 3067
Ремонт на ул. каменоделска

Затварят изцяло ул. "Каменоделска" заради Топлофикация

Столичната улица "Каменоделска", район Сердика ще бъде изцяло затворена за движение от понеделник. В момента там се извършва цялостна реконструкция на трамвайното трасе, настилката, осветлението и тротоарите. Автомобилите и градския транспорт се движат само в по една лента в двете посоки. За събота, 15 юни, когато е Задушница ремонтните дейности ще се съобразят, за да се осигури достъп на гражданите до Централните софийски гробища. От понеделник движението изцяло се спира, тъй като Топлофикация ще изгражда колектор. От 17 юни т. г. за градския транспорт, който минава по "Каменоделска" ще има промяна в маршрутите. Движението и в момента е затруднено, особено около моста при Хладилния завод, тъй като се прави ремонт на жп линията.    

comment 0
visibility 531
Център за управление на трафика

1000 нарушители да си чакат глобите за буслентите в София

Над 1000 нарушители са засекли поставените преди дни видеокамери, контролиращи движението в буслентите в София. Нова техника има бул. Цариградско шосе, бул. Сливница, ул. данаил николаев, бул. България и други основни пътни артерии в София. Целта е да се дисциплинират шофьорите, а буслентите да се ползват само от превозните средства на градския транспорт в столицата. Така ще се повиши скоростта на обществения транспорт и ще стане по-удобен за столичани. Трафикът се следи в центъра на дирекция "Анализ и управление на трафика" към Столична община. Нарушителите се предават на Пътна полиция за налагане на глоби. Камерите са разположени на около 400 м една от друга. Глобата за шофиране в буслента е 50 лв.

comment 0
visibility 406
Детска изложба в НС

Детската изложба "Изкуството като алтернатива" влезе в НС (СНИМКИ)

Изложбата с рисунки на деца от София "Изкуството като алтернатива" бе показана днес в кулоарите на Народно събрание. Специално внимание на експозицията отдели председателят Цвета Караянчева, лидери на политически формации и депутати. Автори на колекцията от картини са деца от София, обединени от инициативата "Изкуството като алтернатива". Рисунките са с подкрепата на известния художник Иван Яхнаджиев, а изложбата е дело на Превантивния информационен център по наркомании към Общинския съвет по наркотични вещества. В парламента беше и председателят на Съвета и общински съветник д-р Веселин Милев заедно с Иван Яхнаджиев и експерти от дирекция "Здравеопазване" на Столична община. Детските творби предизвикаха голям интерес сред депутатите. Картините бяха изложени и на Московска 33 преди седмица и привлякоха вниманието на общинските съветници на Столична община. Картините не се продават, но изложбата освен в София ще гостува и в други големи градове.

comment 0
visibility 405
Народно събрание

Посещение на председателя на Грузинския парламент променя движението в София

Председателят на Грузинския парламент ще посети столицата ни на 17 юни, понеделник. Това ще наложи промени в организацията на движение. На 17 юни, понеделник, от 8.00 до 11.00 ч. ще бъде забранено паркирането и престоя на автомобили на северозападната дъга на пл. „Свети Александър Невски“ между ул. „Оборище“ и ул. „11-ти август“ и на ул. „Оборище“ между ул. „Георги Сава Раковски“ и пл. „Свети Александър Невски“ Отново на 17 юни, понеделник, от 9.00 часа до 11.00 ч. ще бъде забранено влизането на автомобили  по ул. „Оборище“ между ул. „Георги Сава  Раковски“  и ул. „11-ти август“ само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР.

comment 0
visibility 515
НДК

Световен конгрес в НДК променя организацията на движение в София

Шестият световен конгрес на информационните агенции се открива на 13 юни, четвъртък, в Националния дворец на културата. Във връзка с това се налагат някои промени в организацията на движение в района. В четвъртък, 13 юни, от 8.00 до 13.00 ч. ще бъде забранено паркирането и престоя на автомобили на паркинга при вход А3 на НДК. Изключение ще правят колите на участниците в събитието. Осигурени са 60 места за паркиране.

comment 0
visibility 2032
вода

Спират водата в Лозенец, Центъра и Орландовци

Планирани от „Софийска вода“ ремонти по водопроводната мрежа в столицата на 13 юни, четвъртък, ще наложи спирането на водата в някои столични райони. Заради монтаж на измервателни устройства на ул. „Съединение“ с. Герман, от 10:00 до 14:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: с. Лозен: карето между ул. „Кайгана“, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Еделвайс“, ул. „Бузлуджа“ и ул. „Съединение“ карето между ул. „Съединение“, ул. „Дъб“, ул. „Къси дол“, ул. „Акация“ карето между ул. „Преслав“, ул. „Съединение“, ул. „Варовита“, ул. „Крушите“ карето между ул. „Съединение“, ул. „Васил Левски“, ул. „Могила“, ул. „Теменуга“ ул. „Съединение“ от ул. „Лозен“ № 97 до АМ Тракия, местност „Чикерица“, ул. „Околовръстен път“ № 360. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Люботрън“ жк. „Лозенец“, от 10:00 до 18:30 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на ул. „Люботрън“ от ул. „Трепетлика“ до ул. „Плачковица“. Заради подмяна на спирателен кран на ул. „Княз Борис I“ Център, от 09:00 до 21:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Уилям Гладстон“ от ул. „Цар Самуил“ до ул. „Цар Асен“ ул. „Княз Борис I“ от ул. „Петър Парчевич“ до ул. „Солунска“ Заради пресвързване на уличен водопровод на ул. „Каменоделска“ НПЗ „Хаджи Димитър“, от 09:00 до 21:00 ч. ще бъде прекъснато водоснабдяването на живеещите в района на: ул. „История Славянобългарска“, ул. „Владайска река“, ул. „Кожарска“, ул. „Каменоделска“, ул. „Грънчарска“, ул. „Заводска“, ул. „Индустриална“. Заради монтаж на спирателен кран на ул. „Христо Станишев“ кв. „Орландовци“, от 09:00 до 19:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на ул. „Николай Райнов“ от ул. „Христо Станишев“ до ул. „Поручик Орозов“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Мургаш“ с. Яна, от 10:00 до 16:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Миньорска“, ул. „Юрий Гагарин“, ул. „Стефан Стамболов“, ул. „Васил Левски“ Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Цар Борис III“ с. Казичене, от 10:00 до 17:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Троянов път“, ул. „Отец Паисий“, ул. „Христо Попбожилов“, ул. „Освобождение“  

comment 0
visibility 900
Кв. Факултета

"Факултета" държи класацията за най-много жители до 14 години

Столичният квартал "Факултета", район Красна поляна е най-многоброен на жители до 14 години, като процент от цялото население. Това сочат данните на Визия за София при проучване на столичните квартали. След кварталът на Красна поляна следват Манастирски ливади - Запад и Изток, Малинова долина и Витоша. От Визия за София са категорични, че не може да се определи, кои столични квартали са най-подходящи за младите семейства? Причината е, че младите семейства не са една хомогенна група с еднакви интереси, начин на живот и финансови възможности. Именно затова не може да бъде даден еднозначен отговор на този въпрос, коментират от инициативата, която работи за бъдещето развитие на столицата. При избора на квартал влияели различни фактори. Някои от тях са възможност за закупуване или наемане на жилище, месторабота и близост до нея, начин на придвижване, социален живот и места, които се посещават, близост до паркове и градини, близост до приятели и хора от същото обкръжение, престижът на самото място, който понягога е продукт на маркетингови усилия. Демографското изследване, проведено в рамките на Визия за София, показва, че най-много жители до 14-годишна възраст като процент от цялото население в квартала живеят във Факултета. Следват южните квартали като Манастирски ливади - Запад и - Изток, Малинова долина, Витоша. Това показва къде възрастово като дял най-много от всички са младите. Оказва се, че в Люлин има потенциал и условия за настаняване на повече млади семейства с деца, но като дял от цялото население те не са толкова значителен процент. Адресната регистрация на живущите не винаги се актуализира, което пък усложнява събирането на демографска информация и са нужни по-задълбочени изследвания с по-точни данни, коментират от Визия за София.

comment 0
visibility 375
Делото срещу Вальо Топлото

Отложиха делото на Вальо Топлото , бил без адвокат

Делото срещу бившия шеф на Топлофикация Валентин Димитров днес бе отложено от Софийски градски съд. Причина бе, че подсъдимия е без адвокат. Защитникът му напуснал и започнал работа на държавна служба, предаде БГНЕС. Бившият шеф на общинското дружество се оплакал, че няма пари за личен адвокат и поиска да му се назначи служебен. За свои защитник известният като Вальо Топлото посочил Илиян Павлов, защото познавал делата срещу него. От прокуратурата пък заявили, че е недопустимо съдът да плаща с държавни пари за лична защита. Димитров се аргументирал, че с Павлов делото нямало да се проточи. Съдията удовлетворил искането и разпоредил при възможност именно Илиян Павлов да бъде назначен за служебен защитник на Димитров. Съдебната одисея срещу Валентин Димитров започва още през 2006 г. Той беше обвинен от  1999 до 2003 г. е нарушил валутното законодателство при извършването на сделки в Австрия за над 432 000 долара. Димитров първоначално получи присъда от 14 години затвор, но през 2012 г. Софийският апелативен съд го оправдава заедно с още двама подсъдими, с мотива, че нямало заобикаляне на Закона за обществените поръчки. Бившият шеф на "Топлофикация-София" беше осъден на три инстанции само в делото за безстопанственост, по което вече изтърпя наказанието си от 3 години затвор. В началото на годината пък беше окончателно оправдан по делото за валутни престъпления.

comment 0
visibility 499
Нестле за Живей Активно!

Спортни легенди ще поведат столичани в Нестле за Живей Активно!

Обичаните от всички спортисти Тереза Маринова, Евгени Иванов-Пушката и Йордан Йовчев ще дадат пример на столичани, включвайки се в 14-то издание на Нестле за Живей Активно! на 23 юни от 10 ч. Започвайки от две различни начални точки, спортистите ще поведат столичнаи към Борисовата градина. Няма да сгрешим, ако кажем, че това е най-голямата инициатива, подкрепяща балансираното хранене и активния живот. Шампионките от ВК „Марица“, които са новите лица на Нестле за Живей Активно!, ще търгнат от театър „София“ заедно с Йордан Йовчев, карайки велосипеди и повеждайки всички ентусиазирани велосипедисти. Маршрутът включва бул. Евлоги Георгиев до Орлов мост и лятната сцена в Борисовата градина. Столичани с ролери и скейтбордове ще тръгнат от Паметника на Съветската армия. Евгени Иванов-Пушката и Тереза Маринова ще водят традиционния пешеходен поход. Походът ще мине през Орлов мост с посока сцена „Естрада“ за официалното откриване. Както и в предишните издания, ще се състои и поход на кучета с техните стопани. Той ще започне в 9.30 ч от Паметника на Съветската армия. По предварителни очаквания, в него ще участват повече от 300 човека със своите любимци. В Борисовата градина от 11 ч. ще започнат редица спортни мероприятия – волейболен турнир на паметника на Левски, лекоатлетически съревнования на „Слончето“. NESCAFÉ Dolce Gusto Bulgaria също ще предизвика участниците със свои игри. ЕКОПАК ще напомни за разделното събиране. Собствениците на кучета ще могат да научат полезни неща  на площадката за кучета. Турнир по футбол и тенис на маса с NESCAFÉ 3in1 и Сдружение Фуутура ще се състои в „Спортна София 2000“. Вечерта на лятната сцена в Борисовата градина ще има много музика,  забавления и гости като Играта, Ballan, DARA и Павел и Венци Венц.

comment 0
visibility 1209
Паркиране върху тротоар на бул. Христо Ботев

Дама кара по тротоара и паркира пред пешеходци на бул. "Христо Ботев" (СНИМКИ)

Нахалство или простотия е да си качиш автомобила на тротоара, да караш до пешеходците и накрая да се паркираш, а хората да те заобикалят? На тази традицонна софийска картина станаха свидетели граждани в центъра на София.  Безочлива дама си паркира автомобила на ремонтирания тротоар в центъра на София, видя Столица.bg. Точно пред сградата на бившето кино "Възраждане" на бул. Христо Ботев пишман шофьорката се качи на тротоара, мина плътно до пешеходци и паркира. Грабна си телефона и започна говори. Толкова бе ангажирана, че не забеляза как щеше да блъсне гражданите, които нищо неподозирайки се движеха спокойно по тротоара. Сивата шкода се настани на тротоара, очевидно с нова настилка, като в собствения си гараж. Само на 10 метра от мястото, където се закотви дамата има платена зона за паркиране. Незнайно колко ли ще спести от "зелена зона", но тя невъзмутимо продължи да си говори по телефона, а гражданите заобикаляха сивата шкода. Нито един полицай не забеляза нарушението, което бе извършено на 50 метра от СДВР.  

comment 0
visibility 679
Обновяване на Женския пазар

"Пазари Възраждане" в Топ 3 на печелившите общински дружества `(СНИМКИ и ВИДЕО)

Около милион лева е печалбата на "Пазари Възраждане", като най-голям е дялът на Женския пазар. Това каза днес директорът на общинското дружество Драгомир Димитров. На брифинг бе представена концепцията на "Пазари Възраждане" за цялостната промяна на пазарите, които управлява общинското дружество - "Димитър Петков" и Женския пазар. С тази печалба Пазари Възраждане влизали в Топ 3 на общинските дружества, уточни зам-председателят на СОС Николай Стойнев. "Концепцията ин е насочена към промяна на търговските пространства и развитието на пазарите, като място и история на храната. Женският пазар е на 140 години и е най-стария в столицата  и се разглежда не само като икономическа единица, а като влияние в целия район, защото той генерира социални връзки и контакти", каза Драгомир Димитров. През уикенда там се проведе поредния фестивал, който беше посетен от на 15 000 души. Пространстовто на Женския пазар е изцяло обновено и преобразено. Там вече има подземни контейнери за битови отпадъци, чисто е, направено е ново озеленяване и чешма. Въпреки че има терени на район "Възраждане" от "Пазари Възраждане" са се погрижили за уюта на столичани и гостите на Женския пазар, като са поставили живи плетове. Мястото вече е включено като част от туристическите обиколки на чужденците в София. Ежедневно от там минават над 500 чужди туристи. Изцяло е обновено пространството в частта от ул. Кирил и Методий до бул. Сливница, където е зеленчуковия сектор. Пребоядисани са сергиите на търговците, поставени са нови тенти с работещи механизми. Ръководството на дружеството е предоставило добри условия на клиентите на пазара.За последните 2 години нямало нито една жалба относно чистотата и хигиената на Женския пазара, похвали се директорът Драгомир Димитров. Най-голямата му гордост е повишената сигурност на търговци и клиенти с поставянето на модерно видеонаблюдение, което ще работи 24 часа. На пазара има и офис на III РПУ, което гарантира безопасността на гражданите. С подмяната на осветлението с LED  ще се спести около една трета от досегашните разходи за ток.

comment 0
visibility 460
НДК

НДК: С решение на СОС сме разсрочили 3,5 млн. лв. данъци

В отговор на изразената позиция на групата „Патриоти за София” в СОС, според която НДК, БНР и Главното мюфтийство има дълг към Столична община в размер на милиони за такса смет и данък сгради, НДК изясни ситуацията. Според управата на НДК, Конгресен център София ЕАД е търговско дружество, а не на бюджетна издръжка.  Плащанията, направени към Столична община за 2018 г са в размер на 463 000 лв. Те включват такса смет и данък сгради. Има решение на СОС от 20.12.2018 г., на базата на което общината разсрочва на НДК 3 536 050,28 лв. стари задължения за такса смет и данък сгради за пет години -  до 2023 г. Съгласно това решение за 2019 г. НДК редовно  плаща сумата от 58 934,17 лв. на месец и така погасява задълженията по реда, за който е съставен погасителен план. С този ред на плащене се изпълняват и клаузите по Стратегическия план за финансово стабилизиране на дружеството