Новини от 29.06.2019

comment 0
visibility 749
полиция

Новините в София: Най-важното за деня 29 юни, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 29 юни 2019 г. Парад на шапките превзе центъра на София (СНИМКИ/ВИДЕО)Шествието премина през центъра на София и навсякъде получи огромен интерес и още по-големи аплодисменти. Пред Централна Баня роякът от жени с шапки бе посрещнат от червен килим. По него минаха красиви момичета, които представиха едни от най-любимите шапки на Сардарева. Любими, защото са или от първата ѝ колекция, или са участвали в различни международни състезания. Внедрен човек от МВР разкрива схемата за фалшиви ТЕЛК-ове в СофияВ престъпната група са и трима лекари. Двама от тях са председатели на ТЕЛК комисии - едната е в 28-омо ДКЦ, а другата е във Втора  градска болница в София. Третият лекар по специалност е психиатър и е управител на медицински център.Алжирец- бежанец е изнасилил момиче в Борисовата градинаЧужденецът я е заплашил със стъкло от счупена бутилка и след като я насилил я ограбил. Сигналът за инцидента е подаден на 26 юни в полицията. Веднага са предприети бързи действия и чужденецът е задържан вчера. В момента е в ареста на I РПУ. Очаква се прокуратурата да му повдигне обвинение.Михаил Константинов: Няма как да се случи кмет на София от БСПСпоред него "синята крепост" в столицата  нямало как да стане червена, защото това означавало и мнозинство на БСП в Общинския съвет, а това нямало как да го имат.Шефът на VI РПУ в София хванат с алкохол зад воланаОхранителите на обекта веднага са сигнализирали органите на реда. Когато пристигат служители на полицията, започва скандал с Василев. За екшъна разказват очевидци. Полицейският началник се качил в личния си автомобил и се опитал за избяга. Полицейските екипи са го заловили на бул. България.На "Червено знаме" погребаха първите успехи на българското плуванеНа този комплекс през 1985 г. Таня Богомилова печели първата европейска титла на първенството на Стария континет. Соня Дангалакова и до днес рекордьорка на 400 м съчетано, разбива хемегемонията на ГДР и печели сребро на 200 м съчетано плуване. Женската смесена щафета - Таня Богомилова, Бистра Господинова, Радосвета Пиронкова и Ваня Аргирова печелят бронз. Този успех на родното плуване никога повече няма да се повтори.

comment 0
visibility 709
Фонтаните в парка Заимов

Пуснаха двата фонтана в парка Заимов (СНИМКИ и ВИДЕО)

И двата фонтана в парка Заимов вече са пуснати и работят, видя Столица.bg. Водните съоръжения са ремонтирани и обновени. Подменени са плочките, ремонтирана е водната инсталация. Водните фигури и струи са като магнит за малчуганите, които се радват на пръскащата вода. Сред зацветените алеи шадраваните придават разкош на парка Заимов и разхлаждат в жегата. Ежедневно през парка минават и се разхождат стотици столичани, а най-пълно е след 18 ч дори и в делнични дни. Фонтаните са тествани и обезопасени и се наблюдават от дирекция "Инженерна инфраструктура" на Столична община. Препоръката към гражданите е да не влизат в шадраваните и да не хвърлят боклуци.

comment 0
visibility 945
парад на шапки

Парад на шапките превзе центъра на София (СНИМКИ/ВИДЕО)

Парад на шапки от различни големини, цветове и материи превзе днес центъра на София. Шествието се прави всяка година от дизайнерката Ирина Сардарева. Началният пункт за дамите, изкушени от кралския аксесоар, бе паметника на Алеко Константинов на улица "Витоша", а краят бе пред Регионалния музей за история на София. Който за поредна година е съорганизатор на цветното шествие. Всъщност тази година има и нещо различно в парада на шапките- той отбелязва 25 години от първото ревю на капели, което Ирина прави у нас. Събитието събра на едно място млади и стари, енергични и по-спокойни жени. Всички се бяха постарали да спазят основното условие- да имат шапка. А която дама не бе успяла да се снабди, ползваше някоя от невероятните творби на Ирина Сардарева. Сред почитателките на шапките имаше и няколко малки момиченца. Едно дори бе дошло на пъстрото шествие с гипсирана ръчичка.Шествието премина през центъра на София и навсякъде получи огромен интерес и още по-големи аплодисменти. Пред Централна Баня роякът от жени с шапки бе посрещнат от червен килим.По него минаха красиви момичета, които представиха едни от най-любимите шапки на Сардарева. Любими, защото са или от първата ѝ колекция, или са участвали в различни международни състезания. Ирина не пропусна да обясни на дамите кои са най-актуалните цветове за шапките това лято- пепел от рози, мента и синьо.  

Реклама
comment 0
visibility 820
ПУП на Дружба 1 и Дружба 2

14 възражения и над 120 становища по проекта за ПУП на Дружба 1 и 2

Емоционално и шумно премина и второто обществено обсъждане на проекта за ПУП на Дружба 1 - 3 част и Дружба 2 - I част. 14 възражения и 126 становища са подадени в НАГ на Столична община и в район Искър по отношение на предложението за Подробен устройствен план. Целта на ПУП-а е да не се допуска ново строителство в междублоковите пространства, да се обособят зелени площи за изграждане на бъдещ парк (парк Таралежите), да се изградят велоалеи и да се осигурят нови места за паркиране към съществуващите блокове. Допускането на ново строителство в периферните зони се ограничава до височина кота корниз 15 м, което ознаава максимум до 5 етажни сгради. Това е изискване на решение на Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ). На обсъждането присъства главният архитект на София Здравко Здравков, районният кмет Ивайло Цеков, общински съветници, граждани и представители на неправителствени организации. Спорове и дискусии не липсваха обосено за изграждането на т. нар. парк "Таралежите". Присъстваха и много собсттвеници на реституирани имоти, които пък се чувствали засегнати, защото все още не са обещетени. От собственици на обекти и поземлени имоти в периметъра на проекта са постъпили становища срещу плана. Много от недоволните настояват да се преработи, като се съобрази с инвестиционните намерения и се предвиди жилищно строителство. В противен случай собствеността им да се изкупи на пазарни цени. Със сходни искания са постъпили становища и от жители на Горубляне. От 28 юни т. г. тече 7-дневен срок, в който проектът за ПУП, заедно с постъпилите възражения и становища, ще бъдат разгледани от Районен експертен съвет по устройство на територията (РЕСУТ) и заедно с доклада ще бъдат изпратени в НАГ за разглеждане и произнасяне от ОЕСУТ. След това по процедура трябва да минат през комисиите на СОС преди да влезе Плана за одобрение на сесия.  

comment 0
visibility 2520
Празник на район Красна поляна в парк Лебеда

Ку-ку бенд, Марги Хранова и Атон Гюров пеят за празника на Красна поляна

Невена Цонева и Ку-ку бенд излизат на сцената в парк Лебеда. В 18.30 часа те ще пеят на празника на столичния район Красна поляна тази вечер. Събитието е с финансовата подкрепа на дирекция "Култура" на Столична община. На тържеството ще пее и една от легендите на родната естрада - Маргарита Хранова. Празникът започва от 17 часа с детска пиеса на театър "Ателие 313". След това има конкурс за детска рисунка. Сред изпълнителите в парк "Лебеда" са талантливата Мария Пашалийска и "Гласът на България" 2019 Антон Гюров.

comment 0
visibility 1494
Разбиха схема за фалшиви ТЕЛК-ове в София

Внедрен човек от МВР разкрива схемата за фалшиви ТЕЛК-ове в София

Внедрен човек от МВР разкрива схемата за фалшиви ТЕЛК-ове в София. Разработката, под наблюдението на прокуратурата е продължила около 6 месеца. Служителят на полицията си е платил капаро и минал по цялата верига, организирана от престъпна група, докато накрая е стигнал до мечтаното решение на лекарската комисия за 50% нетрудоспособност. Това са само част от доказателствата, които са събрани от прокуратурата по разследването, каза зам.-главният прокуроро Иван Гешев на брифинг днес. Вътрешният човек се оказва, че е напълно здрав, уточни Гешев. Продължава разследването на престъпна група, действала в София за уреждане на здрави хора с ТЕЛК-решения срещу подкупи. В престъпната група са и трима лекари. Двама от тях са председатели на ТЕЛК комисии - едната е в 28-омо ДКЦ, а другата е във Втора  градска болница в София. Третият лекар по специалност е психиатър и е управител на медицински център. Държавен и общински бюджет са източвани с милиони. От това се възползвали хора, които нямат право на този ресурс. А получаваните пари от "пенсионери по болест" позволявали едно голямо семейство да живее нормално, обясни прокурор Гешев. "На гърба на държавата живеят цели семейства и общности без да са заслужили и въобще да има причина да получават тези пари и социални услуги. Тук ще докажем с преки доказателства престъплението", коментира той. Точната бройка на случаите с фалшиви ТЕЛК-ове не е известна, но от ГДБОП са установили над 100, извършени от тази организирана престъпна група. В началото на година бяха разбити схеми за фалшиви пенсионери и в други големи градове на страната. Най-фрапиращ бе случаят в Силистра.

comment 0
visibility 856
Застрояване на терен до бл. 73 в Младост

Решение на СОС създаде пак напрежение в Младост

Решение на СОС за отмяна на застрояването на терен в Младост до бл. 73 създаде ново напрежение. Връщането на процедурата изправи един срещу друг живеещи в блока и инвеститора, съобщи Bulgaria ON AIR. След няколко протеста на местните, които не искат до блока им да има 12-етажна сграда, тази сутрин частният терен бе заграден. Хората от бл. 73 осъмнали с багери под прозорците Собственикът на имота Гергана Симова призова кмета на София Йорданка Фандъкова да реши създалата се ситуацията. За 6 месеца местният парламент два пъти сменил решението си, казва Симова. Тя очаква отговори на писмата си. Хората от блока също смятат, че СОС ги противопоставя на инвеститорите. Вчера кметът Йорданка Фандъкова поиска оставката на главния архитект на район Младост Стефанов. той пренебрегнал преговорите на работната група със собственик на имот в Младост 4 и дал разрешително за строеж до бл. 401.

comment 0
visibility 5005
Изнасилено момиче

Алжирец- бежанец е изнасилил момиче в Борисовата градина

23-годишно момиче стана жертва на бежанец. То е било изнасилено на 25 юни т. г., вечерта в Борисовата градина. Младата жена е била нападната от алжирец в близост до Конната база, съобщи директорът на СДВР Георги Хаджиев на брифинг. Чужденецът я е заплашил със стъкло от счупена бутилка и след като я насилил я ограбил. Сигналът за инцидента е подаден на 26 юни в полицията. Веднага са предприети бързи действия и чужденецът е задържан вчера. В момента е в ареста на I РПУ. Очаква се прокуратурата да му повдигне обвинение. Час преди да извърши бруталното посегателство алжирецът се опитал да нападне друго момиче. Той е бил в Център за настаняване, но преди повече от година и половина е избягал и бил обявен за издирване.

comment 0
visibility 872
Кмет на София

Михаил Константинов: Няма как да се случи кмет на София от БСП

София няма как да има кмет от БСП. Това заяви проф. Михаил Константинов пред bgonair.bg. Той коментира предстоящите местни избори през октомври т. г.  "Отново се направиха маса грешки в София в навечерието на изборите. Стига гафа с "Графа". Тя е титанична грешка, просто тя не е дори учебникарска, защото в учебниците чак такива неща не са описани. Има настроения за първи път да дойде някакъв друг кмет, който не е от демократичните сили. защото откакто е дошла демокрацията няма други кметове в София", припомни математикът. Според него "синята крепост" в столицата  нямало как да стане "червена", защото това означавало и мнозинство на БСП в Общинския съвет, а това нямало как да го имат. "Кмет на БСП няма как да спечели кмет на София, проучванията го показват и това не е мое мнение", коментира Михаил Константинов. Няма проучване, което да им дава първо място, допълни той. Според него, ако излезе много силен кандидат и го подкрепят, като Мая Манолова, това решавало въпроса за собственото им политическо бъдеще. Кмет на БСП в София няма как да се случи, категоричен бе проф. Константинов.

comment 0
visibility 4448
Шефът на VI РПУ в София

Шефът на VI РПУ в София хванат с алкохол зад волана

Директорът на VI РПУ в София Петър Василев ще се сбогува със системата на МВР заради непростимо прегрешение. Началникът е употребил алкохол, след което започнал да буйства в заведение за бързо хранене, тази нощ в столичния квартал Лозенец, съобщи Нова телевизия. Охранителите на обекта веднага са сигнализирали органите на реда. Когато пристигат служители на полицията, започва скандал с Василев. За екшъна разказват очевидци. Полицейският началник се качил в личния си автомобил и се опитал за избяга. Полицейските екипи са го заловили на бул. България. Петър Василев е отказвал да му бъде направена проба за употреба на алкохол. Свалени са регистрационните номера на автомобила му, отнета е и шофьорската му книжка. Той е отстранен от длъжност временно, докато продължава дисциплинарното производство.    

comment 0
visibility 446
Нов генерален директор на БНР

Директорът на Радио "София" оглави БНР

Директорът на радио "София" Светослав Костов бе избран от СЕМ за генерален директор на БНР. Изборът вчера не беше труден, тъй като още на първото гласуване медийният регулатор определи кой ще ръководи държавната медия. Конкурент на Костов бе предшественикът му в Радио "София" Митко Димитров. Първият получи 3 гласа, а Димитров 2. За него гласуваха Иво Атанасов и Ивелина Димитрова. Новият генерален директор пък беше подкрепен с гласовете на Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова. Валерий Тодоров, Даниела Манолова и настоящият ръководител на обществената медия Александър Велев бяха другите трима претенденти за директорския пост на БНР. Държавната медия има голямо задължение към Столична община, натрупано от  местни данъци и такси в последните 6 - 7 години. Дълъгт бе разсрочен с решение на СОС в края на 2018 г. В продължение на 5 години БНР трябва да плаща по 31 000 лв. всеки месец, за да изчисти задължението си.

comment 0
visibility 2783
Регистрация на кандидат студенти в СУ "Св. Климент Охридски"

Софийският университет няма да разлепва списъци с класиране

СУ "Св. Климент Охридски" няма да да изнася класирането на кандидат студентите на хартиени списъци, които традиционно се разлепваха на Стената на плача - сградата на Факултета по химия и фармация, съобщават от Алма матер. Кандидатите ще получават информация за резултатите си от електронната система на ВУЗ-а. Причината е Общ регламент за защита на личните данни (Регламент (ЕС) 2016/679), който влезе в сила от 25 май 2018 г. Срокът за регистрация на кандидат студентите изтича днес, 29 юни. Събота е последният ден и от Софийския университет призовават да се направи по най-удобния за кандидатите начин, за да участват в класирането за учебната 2019/2020 г. Резултатите от първия етап на класирането ще бъдат изнесени на 9 юли 2019 г. На втория етап на 16 юли 2019 г., а третият етап ще бъде обявен на 23 юли 2019 г.

comment 0
visibility 2957
Разруха на плувния комплекс "Червено знаме"

На "Червено знаме" погребаха първите успехи на българското плуване

Зловеща разруха се е настанила в някогашната ковачница на шампиони и медали - плувния комплекс "Червено знаме" на 4-ти километър. Огромното спортно съоържение в София се е превърнало в гробница, на която покривът ще рухне всеки момент, а вътре всичко е изтърбушено. Четирите плувни басейна зеят като бездънни ями, погълнали медалите, титлите и успехите на българското плуване. Комплексът е собственост на Министерство на младежта и спорта. Повече от 15 години модерното съоръжение е руина, която вероятно чака богат инвеститор, който да купи евтино терена, да го изравни и да вдигне лъскав жилищен комплекс или поредния мол. Освен разпада на съоръжението не е ясно дали то е в аварийно състояние и колко опасно може да бъде. Сегашното състояние е поредното доказателство за държавна безотговорност и нехайство. Обектът е с ограничен достъп именно заради опсаност! "Имаше басейни, не беше като да няма, но не отговаряха на тези изисквания на Международната федерация за организиране на големи състезания. Тогавашното ръководство на федерацията, чрез БСФС тогавашното, ЦК на БКП, взе решение там да се направи плувният комплекс. От централния вход, се влизаше в открития комплекс с 50-метров басейн за скокове във вода. Хотелът също беше чисто нов, точно над басейна. По джапанки и бански слизаш и си в басейна. Супер функционален за онези години", разказва пред Нова телевизия Иво Палийски, спортен журналист във в. Народен спорт. На този комплекс през 1985 г. Таня Богомилова печели първата европейска титла на първенството на Стария континет. Соня Дангалакова и до днес рекордьорка на 400 м съчетано, разбива хемегемонията на ГДР и печели сребро на 200 м съчетано плуване. Женската смесена щафета - Таня Богомилова, Бистра Господинова, Радосвета Пиронкова и Ваня Аргирова печелят бронз. Този успех на родното плуване никога повече няма да се повтори. "Червено знаме" е построено за рекордно кратък срок за домакинството на София на европейското по плуване. Пари не се жалят и комплексът става най-модерния на Балканите. Вечерта преди откриването на Европейското първенство (4 - 11 август 1985 г.), на осветление са поставени последните рози по цветните алеи на комплекса. В онези години теренът е собственост на Министерство на отбраната, а парите са на тогавашното БСФС (Български съюз за физкултура и спорт), както са се строили повечето спортни обекти през соца. Години по-късно плувният комплекс "Червено знаме" се оставя за стопанисване и ползване на плувен клуб ЦСКА. Огромните разходи по поддържането обаче са непосилни и се появяват първите "симптоми" на разрухата. Обектът е собственост на МО, а по-късно се прехвърля на спортното министерство. Докато басейните за плуване, скокове във вода, открити и закрити се рушат, около "Червено знаме" се изгражда зала Арена Армеец, зала за художествена гимнастика, а плувните басейни продължават да са гробница.

comment 0
visibility 588
Променят движението по ул. Суходолска

Водопровод променя движението по ул. "Суходолска"

Изграждането на водопровод променя движението по столичната ул. Суходолска, район Красна поляна. Въвежда се временна организация за автомобили, предупреждават от Столична община. От днес, 29 юни се забранява влизането на пътни превозни средства по южната половина от пътното платно на ул. „Суходолска” в участъка при кръстовището с ул. “Кубан". Движението на ще се извършва по северната половина от пътното платно на ул. „Суходолска”. Участъкът ще се се регулира с преносима светофарна уредба. Затворена за движение е и ул. „Кубан“ в участъка от ул. „Суходолска“ до ул. „Чемерика“, поетапно: в единия етап по южната половина от пътното платно на ул. „Суходолска“ в участъка между ж.п. прелеза и ул. „Банско“. Пътните превозни средства ще се движат по северната половина от пътното платно, в другия етап по северната половина от пътното платно на ул. „Суходолска“ в участъка между ж.п. прелеза и ул. „Банско“, като движението се извършва по южното платно на посочения участък, като се регулира с преносима светофарна уредба. От 10.00 до 18.00 часа на 29 юни 2019 г. маршрутите на автобусни линии №№ 72 и 77 в посока към ж.к. Западен парк се скъсяват до ж.к. Красна поляна (кръстовището бул. Възкресение-ул. Рижки проход). За маршрутите се закрива спирка с код 0620 „Ж.к. Западен парк“.

comment 0
visibility 685
Езерото Ариана в столицата

Времето и предстоящите събития на 29 юни 2019 г. в София

Времето на 29 юни  Променлива облачност без дъжд ще е времето в събота в София. Миниланта температура е 13 градуса, но се усеща като 15. През деня максималната температура няма да надмине 24 градуса. Въпреки облаците слънцето ще преобладава. В следобедните часове вятърът достига до 3,1 м/сек., съобщава prognozata.bg. Предстоящи събития за 29 юни 11.00 часа Националният празник на занаятчиите започва пред сградата на РИМ-София. 11.00 часа С детскя спектакъл „Маша и Мечока“ започва програмата на "Класика в парка" в парка на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“. 11.00 часа Започва традиционният тенис турнир за лекари на кортовете на Националния тенис център в Борисовата градина. 12.00 часа Честване на Деня на независимостта на Република Сейшели и 15 г. от основаването на Консулството на Сейшелите в България в Градската градина на столицата. 12.00 часа Зам.-кметът на София Дончо Барбалов открива Олимпиада на бизнес лидерите, организирана от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) в Англо-американското училище. 13.00 часа Спецпрокуратурата дава брифинг в сградата на ул. "Черковна" 90 за разследването на престъпна група на територията на София, която осигурявала ТЕЛК-решения на здрави лица срещу подкупи. 16.00 часа Летният Парад на Шапките тръгва от Паметника на Алеко на бул. Витоша и Бул. Патриарх Евтимий 19.30 часа От Централна гара тръгва атракционен влак „Травиата“, който ще превози почитателите на класическа музика до сцената на ВТУ (бивше ПЖИ) в Слатина. 21.00 часа С първа прожекция стартира Лятно кино в парк „Ротонда“ в Банкя. Още интересни неща от днешния ден може да намерите- ТУК