Новини от 07.07.2019

comment 0
visibility 250
София вечер

Новините в София: Най-важното за деня 7 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София днес, 7 юли 2019 г. Емблематичната „Манджа стрийт“ в „Студентски град“ вече не работи  Емблематичните за „Студентски град“ павилиони за бързо хранене „Манджа стрийт“ вече не работят. На тяхно място е предвиден строеж на студентско общежитие с удобен паркинг под земята, Чака се разрешение за екоферма в Иваняне Целта на инвеститорите е да се съвмести селскостопанската дейност с туризма. Идеята е семейства с деца да могат да наблюдават как се отглеждат селскостопанските животни. Въвеждат регламент за е-тротинетките в София Все повече хора в столицата използват е-тротинетките като евтин алтернативен начин за придвижване в задръстванията. Това налага възможно най-бързо да се приеме регламент за тези превозни средства. Жена бе прегазена на паркинг в „Хиподрума“ Жена е била прегазена от доставчик с бус на паркинг до бл. 141 в столичния квартал „Хиподрума“, информира Bulgaria ON AIR. Инцидентът е станал в четвъртък вечерта. Едва 50 градски чешми има в София В горещините въпросът за градските чешми в столицата става изключително актуален. Според Милена Василева, директор на общинското предприятие „Паркове и градски градини“, в София има 50 градски чешми, по-голямата част от които работят.  Столичанин падна с колата си в канавката край София Столичен автомобил се озова в канавката в обедните часове днес. За щастие при инцидента няма пострадали, Столичният център започва седмицата без вода Планиран ремонт от страна на „Софийска вода“ ще причини спирането на водата на 8 юли, понеделник, в централната част на столицата.  

comment 0
visibility 1705
вода

Столичният център започва седмицата без вода

Планиран ремонт от страна на „Софийска вода“ ще причини спирането на водата на 8 юли, понеделник, в централната част на столицата. Заради подмяна на спирателни кранове на ул. „Цар Асен“ Център, от 10:00 до 17:00 ч. ще спре водата на живеещите по ул. „Цар Асен“ от ул. „Бузлуджа“ до бул. „Ген. Михаил Д. Скобелев“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на адрес: ул. „Цар Асен“ №83. Ремонтът цели оптимизация на управлението на мрежата и ограничаване на бъдещи аварии в района.

comment 0
visibility 1390
Автомобил в канавката

Столичанин падна с колата си в канавката край София

Столичен автомобил се озова в канавката в обедните часове днес. За щастие при инцидента няма пострадали, информира Нова ТВ. Произшествието е станало в района на „Околовръстното“ София и магистрала „Тракия“. Предполага се, че инцидентът е произтекъл от разсеяността на водача. Няма друг автомобил, участник в инцидента. Припомняме, че за днешния ден е обявен жълт код за горещо време и е препоръчително в часовете с най-силно слънце да се стои на хладно и закрито.

Реклама
comment 0
visibility 452
чешма

Едва 50 градски чешми има в София

В горещините въпросът за градските чешми в столицата става изключително актуален. Според Милена Василева, директор на общинското предприятие „Паркове и градски градини“, в София има 50 градски чешми, по-голямата част от които работят. Вандалските прояви на някои граждани са основната причина да има неработещи, споделя тя пред БГНЕС. Г-жа Василева обяснява, че е планиран ремонт на зоната около езерото с лилиите в Борисовата градина, където се намира "Чешмата с мечките и пингвините". Тя също ще бъде ремонтирана. Ще се подмени подземната инфраструктура. Към монета се правят разчети за разходите по проекта, който се очаква да старите през следващата година. По отношение на водата, събираща се около чешмите, Василева обяснява, че това се случва заради запушване от боклуци, безотговорно хвърляни от гражданите. Так, където не работят всички чучури, не значи, че са развалени. Отчита се натовареността на обекта и на тази база се пуска определен брой чучури. Не е ефективно поставянето на кранчета на чешмите, тъй като много често стават обект на вандалщина. Предстои да се монтира чешма през площад „Св. Седмочисленици“. Не е ясно все още защо бе унищожена чешмата при демонтирането на водната стена от пл.“Гарибалди“. Няма никаква възможност за момента за разхлаждане в пешеходната зона на ул.“Витоша“, по големите булеварди и в междублоковите пространства.

comment 0
visibility 5185
МВР

Жена бе прегазена на паркинг в „Хиподрума“

Жена е била прегазена от доставчик с бус на паркинг до бл. 141 в столичния квартал „Хиподрума“, информира Bulgaria ON AIR. Инцидентът е станал в четвъртък вечерта. Според информация от МВР, шофьорът на буса е доставял кафе. Бил е на 26 години и в кръвта му е установено наличието на наркотици. Мъжът не е забелязал жената, тъй като била зад буса, и направо минал през нея. Загинала е на място.  От МВР информират, че шофьорът е останал на местопроизшествието. Задържан е за 72 часа. От прокуратурата е поискано удължаване на престоя на мъжа в ареста.

comment 0
visibility 4071
Зафир Зарков

Въвеждат регламент за е-тротинетките в София

Все повече хора в столицата използват е-тротинетките като евтин алтернативен начин за придвижване в задръстванията. Това налага възможно най-бързо да се приеме регламент за тези превозни средства.  Е-тротинетките се използват масово в Европа и големите градове има свои правила за движението им. В София четири фирми планират  да дават такива тротинетки под наем. Зафир Зарков, председател на транспортната комисия в СОС, споделя, че регламентът за използване на р-тротинетките в София ще е готов максимум до две седмици. Работи се по споразумение между общината и фирмите, които ще предоставят услугата. За да бъдат избегнати проблемите с е-тротинетките в София, е проучен опита на Виена, където се движат 7000 такива превозни средства. Планира се в столицата да бъдат обособени повече от 200 парко места за тротинетките и велосипедите, които ще са разположени в синя и зелена зона за паркиране. Така ще бъде избегнато безстопанственото зарязване на превозните средства. Е-тротинетките ще се движат по велоалеите и шосето, а не по тротоарите. Скоростта не трябва да надвишава 25 км/ч. Две от фирмите са готови да започнат дейността си веднага след регламентирането й. Не се знае каква ще е цената, тъй като трябва да се определи след проучване. Очаква се да се въведат правила движение с е-тротинетка и в Законът за движение по пътищата, както са постъпили и в Германия. Само във Великобритания не е разрешено придвижването с тротинетки.

comment 0
visibility 481
Био ферма

Чака се разрешение за екоферма в Иваняне

Целта на инвеститорите е да се съвмести селскостопанската дейност с туризма. Идеята е семейства с деца да могат да наблюдават как се отглеждат селскостопанските животни. Във фермата се предвижда отглеждането на голям брой животни, настанени в различни дворове с разграничени за гостите участъци. Ще се изградят къщи за гости, в които посетителите на фермата ще могат да отсядат. Храненето, доенето, чистенето ще бъдат извършвани от автомати. Ще се изградят и пречиствателни станции за отходните канали. Отпадните води от свинефермата ще се използват повторно след филтриране. За храненето на животните ще се ползват единствено натурални продукти. Месото, яйцата и млечните продукти от фермата ще влизат в търговската мрежа в столицата. Все още се обсъжда въпроса дали фермата ще е с промишлено производство, заради големия брой животни, планирани за отглеждане в нея. Подобно промишлено производство не е разрешено в район Банкя, според градоустройствения план. Направените проучвания са установили, че фермата не може да навреди на минералните води в Банкя. Възложено е проучване дали планирания брой животни във фермата може да се счита за промишлен от председателя на комисията по околна среда Лорита Радева. Приемането на проекта е отложено за предстоящо заседание на комисията. Ще се изслушат мненията и на кметовете на Иваняне и район Банкя.

comment 0
visibility 999
Манджа стрийт

Емблематичната „Манджа стрийт“ в „Студентски град“ вече не работи

Емблематичните за „Студентски град“ павилиони за бързо хранене „Манджа стрийт“ вече не работят. На тяхно място е предвиден строеж на студентско общежитие с удобен паркинг под земята, информира Нова ТВ. Мненията за улицата и плановете за мястото, на която се намира, са различни. Определено достигат двете крайности. Част от студентите са на мнение, че тези павилиони са една язва на града. Според тях, хигиената там не е била на необходимото ниво и мнозина не са ползвали услугите им. Все пак не са напълно убедени, че това място е достатъчно голямо, за да събере общежитие с паркинг. За други, „Манджа стрийт“ е своеобразна емблема на „Студентски град“ и е била удобна за тези, които посещават нощните заведения в градчето. Все пак всички са на едно мнение, че общежитията в градчето са малко. Има нужда и от повече места за интелектуални занимания на студентите. Собствениците на павилиони на емблематичната уличка предвидливо са взели мерки и са преместили бизнеса си на друго място като са успели да запазят по-голямата част от клиентите си.   

comment 0
visibility 511
Църква "Св. Неделя"

Времето и предстоящите събития на 7 юли 2019 г. в София

Времето на 7 юли Истинска юлска неделя ще е днес в София. Вятър почти няма да се усеща. Градусите ще достигнат 33. Облаци няма да се забелязват. Идеален ден за занимания на открито, според prognozata.bg. Предстоящи събития за 7 юли 09.00 ч. Тържествена света Литургия в храм „Св. Неделя“ от белоградчишкият епископ Поликарп 9.00 ч. NLP Nike Run в Южния парк „Спорт за мозъка и тялото“. 10.30 ч. "Етно джаз за деца“ от A to JazZ KIDS 11.00 ч. Алиса в страната на джаза на лятната сцена Kino Cabana. 11.00 ч. Летен базар на изкуството в Маймунарника 11.15 ч. Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски ще направи дарение на Светия Синод пред сградата му. 12.00 ч. Национално събрание на ПП ГЕРБ в НДК. 15.15 ч. Протест за криминализиране на лова пред сградата на Съюза на ловците и риболовците. 20.00 ч. Оперна гала с откъси от любими опери на Верди, Пучини и Бизе в двореца Врана 20.00 ч. В Парк „Военна академия“ ще се представи оперетата „Българи от старо време”